Siirry suoraan sisältöön

Kuinka valita sopiva Airbnb-asunto

    Parin päivän lomalla hotellihuone on näppärä vaihtoehto, mutta pidemmällä lomalla oman asunnon tuomat mukavuudet ja tila saattavat voittaa pelkistetyn hotellihuoneen.

    Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joihin kannattaa asuntoa valitessa kiinnittää huomiota, mikäli Airbnb-vuokraus ei ole vielä tuttua.

    1. Koko asunto vai yksityinen huone

    Ratkaisevin asia heti kaupungin, päivämäärien ja vieraiden lukumäärän valitsemisen jälkeen on, haluaako varata joko yksityisen tai jaetun huoneen jostain asunnosta, vai varata koko asunnon itselle, jolloin esimerkiksi kylpyhuonetta ei tarvitse jakaa kenenkään kanssa.

    Valtaosa tarjonnasta on nykyään koko asuntoja, vaikka Airbnb:n alkuaikoina tilanne olikin toinen. Tämän ja monen muun rajauksen voi tehdä suodattimista.

    2. Hinta ja kulut

    Majoittumisen kokonaishinta koostuu:

    • öiden yhteishinnasta
    • mahdollisesta siivousmaksusta
    • Airbnb:n perimästä palvelumaksusta

    Palvelumaksu jakaantuu majoittajan ja vieraan välille, mutta jos kyseessä on hotellipalveluita tarjoava majoittaja tai tietyt kriteerit täyttävä ammattimajoittaja, niin palvelumaksu peritään vain majoittajalta. Joskus harvoin hinnassa on mainittu pakolliset majoitusverot erikseen. Yleensä ne on sisällytetty hintaan.

    Öiden yhteishinnasta voidaan vähentää viikkoalennus, kuukausialennus tai harvinaisempi aikaisen varaajan alennus, jotka voivat vaihdella huomattavasti eri asuntojen välillä.

    Suodattimista voi valita maksimihinnan per yö jonka on valmis maksamaan, niin ylihintaiset asunnot suodattuvat pois näkyvistä. Suodattimesta valittava maksimihinta on todellinen hinta kaikkien kulujen ja vähennysten jälkeen.

    Porto
    Värikäs Ribeiran kaupunginosa Portossa on suosittua majoitusaluetta.

    3. Sijainti

    Airbnb:n karttaa voi kaupungin valittuaan siirrellä ja zoomata, jolloin asuntolistaukseen valikoituvat vain ne asunnot, jotka sijaitsevat kyseisellä alueella. Näin saa helposti täsmennettyä hakua ja karsittua ylimääräiset asunnot pois.

    Kun mahdollinen asunto on valittu, niin myös asunnon ympäristöä voi olla hyvä katsoa etukäteen vaikka Googlen Street View:sta, soveltuuko se omaan makuun. Tosin tarkkaa asunnon osoitetta ei saa tietää kuin vasta varauksen jälkeen, sillä kartalla näkyvä sijainti on vain sinne päin – se saattaa heittää kadun tai pari johonkin suuntaan. Yleensä se on kuitenkin melko tarkka. Jos asunnon esittelykuvista näkee talon julkisivua tai näkymää parvekkeelta (tai vaikka vastapäistä taloa), niin niistä pystyy usein päättelemään mikä talo on kyseessä, kun vertaa sitä Google Street View:n näkymään.

    Myös mahdolliset korkeuserot kannattaa varmistaa Googlen kartoista, ettei päädy kävelemään joka kerta kymmentä minuuttia ylämäkeen asunnolle palatessaan. Airbnb:n kartasta tätä ei näe.

    4. Varustelu

    Airbnb:n suodattimista voi valita asiat, jotka haluaa asunnossa olevan. Esimerkiksi pyykinpesukone on pidemmällä lomalla kätevä, niin selviää vähemmällä pakkaamisella. Ilmastointilaite on melko ehdoton varustus varsinkin Etelä-Euroopassa heinä-elokuussa. Tämän kohdalla kannattaa varmistaa kuvista, että sellainen löytyy myös makuuhuoneesta.

    Mistä tahansa asiasta voi myös lähettää viestin majoittajalle ennen varausta ja kysyä, jos asunnossa on jotain epäselvää.

    5. Arvostelut ja palautteet

    Asunnon kuvista ja esittelytekstistä voi päätellä paljon, mutta myös edellisten asiakkaiden antamista palautteista saa hyvää infoa asunnon todellisesta tasosta – sanallisista arvioista yksityiskohtia ja tähtimäärästä yleistasoa.

    Airbnb:n tähtimäärä ei vastaa kuitenkaan muita alustoja, sillä Airbnb:ssä ne ovat kautta linjan parempia kuin arvostelut esimerkiksi Booking.comissa tai Tripadvisorissa. Yleisenä tapana on antaa täydet 5 tähteä, mikäli suurempia ongelmia ei ole ollut. Ehkä siihen vaikuttaa se, että vuokraaja ei usein ole kasvoton yritys kuten hotelli tai ravintola, jolloin on suurempi kynnys antaa kritiikkiä. Varsinkin, jos vuokraaja on ollut mukava.

    Jos ongelmia on ollut, niin on myös henkilökohtaisesti järkevämpää jättää sanallinen palaute vaikka kokonaan antamatta kuin antaa huono palaute, sillä vuokranantajilla on kova kilpailu asukkaista varsinkin isoissa kaupungeissa, jolloin yksikin huono arvio voi hankaloittaa vieraiden saantia tulevaisuudessa. Joten jos joku antaa säännöllisesti kriittistä palautetta, niin tälle henkilölle ei ehkä uskalleta vuokrata asuntoa huonon palautteen pelossa. Se tekee tietysti palautteista keskimäärin liian hyviä.

    Jos Booking.comin hotelliarvosteluissa 9/10 tai Tripadvisorin ravintola-arvosteluissa keskiarvo 4.5/5 on jo hyvä keskiarvo, niin Airbnb:ssä sellaisessa asunnossa on helposti jotain vikaa. Tähtimäärät on jaoteltu eri kategorioihin kohteen esittelyn alaosassa, mistä näkee mikä osio on saanut huonoimman tähtimäärän. Yleisimmin se on puhtaus. Jos paikkansapitävyydessä on huono arvosana, niin sellainen kohde kannattaa kiertää kaukaa.

    Parhaat asunnot keräävät keskiarvoja välillä 4.8-5.0. Välillä näkee asuntoja, joissa on kymmenien arvostelujen jälkeen keskiarvo täydet 5.0, mikä on aika mahdottomuus muilla alustoilla.

    Ljubljana Slovenia
    Ljubljana on viihtyisä kaupunkikohde ja vanhakaupunki heti linnan alla sen mukavinta aluetta.

    6. Kodikas vai kliininen

    On enemmänkin makuasia, haluaako majoittua pelkästään vuokrauskäyttöön tarkoitetussa asunnossa vai vain osa-aikaisessa Airbnb-asunnossa. Tätä ei välttämättä näe suoraan esittelytekstistä, mutta palautteiden määrästä ja ajankohdista voi joskus päätellä, onko asunto tarjolla vain satunnaisesti korkeasesonkina vai ympäri vuoden. Myös katsomalla varauskalenteria eteenpäin näkee, onko asunto tulevina kuukausina tarjolla vai ei.

    Vielä paremmin sen näkee kuvista; onko pöydillä ja hyllyissä omistajan/päävuokralaisen henkilökohtaisia tavaroita, vai onko tavaran määrä minimaalinen. Joku saattaa tykätä kodikkaasta ympäristöstä, kun toinen saattaa arvostaa kliinisyyttä ja riisuttua sisustusta.

    Tässä valinnassa on myös eettinen näkökulma. Monissa suosituissa kaupungeissa vuokranantajille on kannattavampaa vuokrata asuntoaan turisteille Airnbnb:n kautta kuin tarjoamalla sitä paikallisille pysyväksi asunnoksi. Tämä johtaa yleisen vuokratason nousuun ja sitä kautta siihen, että isolla osalla paikallisista ei ole enää varaa asua suosittujen matkailukaupunkien keskustoissa. Vuokraamalla paikallisen asukkaan vain tilapäisesti tarjolla olevan asunnon ei ole mukana luomassa tätä ongelmaa.

    7. Majoittajan profiili

    Kaupalliset majoittajat erottaa myös kohdesivun alalaidasta löytyvän profiilin vieressä olevasta maininnasta ammattimajoittaja tai yksityismajoittaja. Profiilikuvaa klikkaamalla avautuu majoittajan koko profiili, jolloin näkee onko majoittajalla useampiakin kohteita ja mitkä niiden saamat tähtimäärät ovat. Yleensä jos törmää majoittajaan, jolla on useampi kohde ja jokaisessa on hyvä tähtimäärä (vähintään 4,80/5), voi luottaa kaiken toimivan hyvin.

    Uusissa kohteissa joissa ei ole vielä arvosteluja, saattaa olla pettymisen riski. Mutta tätä kautta riskiä voi pienentää, mikäli majoittajan profiilissa on muitakin kohteita ja niillä riittävän hyvät arvostelut. Yleensä hyvä majoittaja hoitaa kaikki kohteensa hyvin.

    Tietyt kriteerit (mm. kokonaisarvio vähintään 4,8/5 ja pieni peruutusprosentti) saavuttava majoittaja saa Supermajoittaja-statuksen. Yleensä tällaisten majoittajien kanssa homma toimii jouheasti. Suodattimista voi valita hakutuloksiin pelkkiä supermajoittajien kohteita.

    Barcelonan Vanhakaupunki
    Barcelonan vanhakaupunki on keskeinen, mutta hintava vaihtoehto majapaikalle.

    8. Sisään- ja uloskirjautuminen

    Sisään- ja uloskirjautumisten ajat vaihtelevat ajoittain reilustikin – tosin kysymällä niihin saa usein joustoa, ellei edellinen tai seuraava varaus ole samana päivänä oman tulon tai lähdön kanssa.

    Jos on vaikka myöhäinen lento saapuessa, niin Airbnb:n valikosta voi myös suodattaa pelkät kohteet, joissa on itsepalvelusisäänkirjautuminen. Tällöin avain on jätetty yleensä ulko-oven viereen koodilla lukittuun seinässä kiinni olevaan rasiaan, josta voi ottaa avaimen oman aikataulun mukaan. Myös lähtiessä avaimen voi jättää kätevästi samaan rasiaan, jos lento lähtee aikaisin aamulla.

    Avainlokeron koodi kannattaa muistaa sekoittaa aina avaimen ottamisen tai palauttamisen jälkeen, etteivät ohikulkevat ihmiset näe oikeaa koodia.

    9. Peruutusehdot

    Peruutusehdot eri asuntojen välillä voivat vaihdella täydestä hyvityksestä puolittaiseen hyvitykseen tai nollahyvitykseen peruutuksen ajankohdasta riippuen. Ehdot on mainittu kohde-esittelyn alareunassa.

    Myös majoittaja voi peruuttaa varauksen koska tahansa, jolloin täytyy vain etsiä uusi asunto. Jos haluaa pienentää tätä riskiä, niin kannattaa varata vain supermajoittajilta, tai ainakin katsoa kyseisen asunnon koko palautehistoria, sillä sinne tulee jokaisesta majoittajan peruutuksesta merkintä, sekä kuinka monta päivää ennen sisäänkirjautumispäivää majoitus on peruttu.

    10. Pikavaraus vai pyyntö

    Joillakin majoittajilla on käytössä pikavarausmahdollisuus, jolloin asunnon voi varata heti. Muussa tapauksessa asunnosta lähetetään varauspyyntö, jonka majoittaja hyväksyy tai ei hyväksy.

    Majoittajat jättävät usein myös Airbnb:n käyttäjistä arvosteluja matkan jälkeen, joista tulevat majoittajat voivat päätellä, uskaltaako kyseiselle henkilölle vuokrata asuntoaan vai ei. Uudella käyttäjällä voikin olla ongelma, jos joku majoittaja ei halua ottaa riskiä ja varata ilman yhtään palautetta olevalle henkilölle asuntoa. Tällöin pikavarausmahdollisuus voi olla kätevä. Tällaiset asunnot voi suodattaa erikseen.


    Puuttuuko artikkelista jotain olennaista? Onko matkallasi sattunut jotain, mikä kannattaa asuntoa varattaessa huomioida? Omia vinkkejä tai kokemuksia Airbnb-asunnon vuokraamisesta voi jättää alla olevaan kommenttikenttään.


    Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 kommenttia
    Inline Feedbacks
    View all comments