Siirry suoraan sisältöön

Tapas-opas – kaikki olennainen tapaksista

  Tapas – herkullista espanjalaista ruokaa. Selkeää vai onko sittenkään? Tapas-oppaassa käydään läpi kaikki olennainen tapaksiin liittyvistä myyteistä, tavoista ja perinteistä. Tämän luettuasi ei tarvitse arastella tapas-ravintolaan menemistä!

  Mistä nimi tapas?

  Ensin on hyvä mainita, että tapas on monikko espanjan sanasta la tapa eli peite tai korkki. Käytän tässä oppaassa sanan monikkoa. Virallinen espanjan kielioppia valvovan tahon selite sanalle voidaan kääntää seuraavasti: pieni annos ruokaa, joka tarjoillaan juoman kanssa.

  Tapasten synnystä on monia legendoja, joissa useimmissa tapas on viinipullon tai -lasin päälle laitettava ruoka, joka peittää juoman lentäviltä kutsumattomilta vierailta. Toisaalta sanan alkuperää selitetään siten, että se peittää humalan tai pikemminkin lievittää.

  Tähän humalan peittämiseen pohjautuu yksi ensimmäisistä tunnetuista tarinoista tapasten synnystä. 1200-luvun Kastiliassa kuningas Alfonso X Viisas huomasi, että viini nousee hitaammin päähän, kun syö samalla. Hän määräsi täten koko maahan asetuksen, että viinin kanssa tulee tarjoilla ruoka-annos.

  Pincholajitelma
  Pincho-lajitelma: katkarapukroketteja, ankeriaan poikasia ja espanjalainen munakas

  Milloin ja miten tapaksia syödään?

  Tapas on yhä pohjimmiltaan pieni suupala tai jotakin naposteltavaa oluen tai viinin yhteydessä. Suurimmassa osassa Espanjaa talo tarjoaa jonkinlaisen tapaksen juoman kanssa yhä tänä päivänä, ihan kuten Alfons X aikanaan määräsi. Annos voi vaihdella perunakroketeista oliiveihin, tai kokonaisiin lämpimiin lautasiin, kuten Granadassa. Granadan vastakohtana on pihinä tunnettu Katalonia, jossa juoman kanssa tuodaan korkeintaan perunalastuja tai oliiveja.

  Tapakset ovat yleistyneet vasta toisen maailmansodan jälkeen, lähinnä vilkkaan turismin myötävaikutuksena. Tapaksia tarjoavista baareista on kehittynyt niille erikoistuneita ravintoloita, jopa fine dining -paikkoja, joihin mennään varta vasten illalliselle maistelemaan eri tapaksia.

  Espanjassa tapakset jaetaan useimmiten pöytäseurueen kesken. Tapasten koko vaihtelee hurjasti, joten tarjoilijalta kannattaa kysyä arviota lautasten koosta. On hyvä muistaa, että tapaksia voi aina tilata lisää!

  tapas - gambas al pil pil
  Katkaravut chiliöljyssä - gambas al pil pil

  Tapakset eri puolilla Espanjaa

  Tapas-kulttuuri on lähtöisin Espanjan eteläisimmästä maakunnasta – Andaluciasta, mutta se on sieltä levinnyt kaikkialle maahan. Tapakset tunnetaan Espanjan eri kielillä useilla nimillä, kuten alifara Navarrassa tai poteo Baskimaassa.

  Baskimaasta lähtöisin olevat pinchot ovat käytännössä tapaksia, mutta leivän ja sen päälliset lävistää tikku eli pincho. Tämä baskilainen ruokataide on sittemmin levinnyt ympäri maata. Pincho-baarissa näyttävät annokset ovat yleensä houkuttelevasti esillä tiskillä, mikä tekee ylensyömisestä yhtä helppoa kuin ruotsinlaivan buffetissa.

  Tarjoilija baarin takana joko laittaa itse pinchot lautaselle tai vaihtoehtoisesti antaa tyhjän lautasen, jolloin pinchot otetaan itse. Tällöin laskun summa lasketaan usein tyhjistä pincho-tikuista lautasella. Kannattaa kuitenkin varmistaa aina tarjoilijalta juuri sen baarin käytäntö, sillä joka baarilla on omansa.

  pincho-baari
  Pincho-baarin lajitelmaa

  Jamón, jamón

  Jamón eli ilmakuivattu kinkku ansaitsee oman osionsa, sillä se on yksi yleisimmistä ja rakastetuimmista tapaksista. Hyvä kinkku on väriltään tummanpunainen ja sisältää valkoista rasvaa, joka lähes sihisee sulaessa kielelle. Sitä ei pidä sekoittaa Jamón Yorkiin, joka on keittokinkkua. Jamón leikataan pitkällä veitsellä kokonaisesta potkasta, joita nykyään saa Suomestakin isoimmista supermarketeista. Kinkun leikkaaminen läpikuultaviksi, ehjiksi siivuiksi on tarjoilijoille kunniakysymys, eikä ketä tahansa noviisia päästetä leikkuuhommiin.

  Kinkut jaotellaan possujen rodun mukaan:

  • Ibérico-possut ovat väriltään tummia ja elävät ainoastaan Iberian niemimaalla. Näistä possuista tehtyä kinkkua kutsutaan jamón ibéricoksi.
  • Meille tutummista, vaaleista possuista tehtävää ilmakuivattua kinkkua kutsutaan jamón serranoksi.

  Lisäksi kinkut jaotellaan ruokintatavan ja elintilan mukaan pääasiassa kolmella tavalla:

  • Jamón de bellota - vapaana kasvaneet, tammenterhoilla syötetyt possut.
  • Jamón de Cebo de Campo - vapaana kasvaneet, luonnontuotteilla ruokitut possut.
  • Jamon de Cebo - sikaloissa kasvaneet, luonnontuotteilla ruokitut possut.

  Näistä kalleinta ja maukkainta kinkkua on Jamón ibérico de bellota -kinkku, jonka kilohinta liikkuu noin 100 - 200 euron välillä jo pelkästään kaupassakin. Kinkku säilyy erinomaisesti, joten sitä on helppo viedä kotiin tuliaisiksi. Enrique Tomas on erikoistunut kinkun myyntiin ja heidän liikkeitä löytyy ympäri Espanjaa.

  Yleisimpiä tapaksia

  • Chorizo ja Chistorra - mausteinen makkara
  • Patatas bravas - paistinperunat mausteisella majoneesilla
  • Pan con tomate - tomaatilla kostutettua rapeaa leipää (suosittu varsinkin Kataloniassa)
  • Jamón - ilmakuivattu kinkku
  • Croquetas - bechamelkastiketta ja kinkkua/katkarapua tai mitä vaan sisältävä kroketti, joka on paneroitu ja friteerattu
  • Queso manchego - lampaasta tehtyä juustoa Castilla La Manchan maakunnasta
  • Tortilla de patata - perunamunakas
  • Mejillones al vapor - höyrytettyjä sinisimpukoita
  • Gambas al pil pil tai gambas al ajillo - katkarapuja valkosipuliöljyssä
  • Calamares romanas tai calamares a la andaluza - mustekalarenkaat
  • Albóndigas - lihapyörykät
  • Chipirones - pikkuisia mustekaloja friteerattuna
  • Ensaladilla rusa - italiansalaatti perunalla, mutta suoraan käännettynä venäläinen salaatti

  ---

  Teksti ja kuvat: Ville Ryynänen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 kommenttia
  Inline Feedbacks
  View all comments