Skip to content

Tapas-opas

    Tapas on varmasti lähes tulkoon kaikille tuttu käsite, jolla viitataan pikkuiseen, espanjalaiseen ruoka-annokseen tai naposteltavaan. Tarkemmin tapasta onkin vaikea kuvailla, sillä niin yksinkertainen patonkiviipale kuin useammasta raaka-aineesta rakennettu annos ovat tapaksia.

    Espanjassa tapaksilla on kuitenkin yksinkertaisuudestaan huolimatta suurempi merkitys – se on tapa kokoontua ystävien tai perheen kanssa viettämään iltapäivää, se on riidanaihe ainoasta oikeasta reseptistä ja se on määrittelevä tekijä, jonka mukaan valitaan kantabaari tai jonka mukaan hylätään kantabaari. Hyppää mukaan lukemaan lisää tapasten maailmasta!

    Chorizo a la sidra ja Boquerones fritos -tapaksia

    Mistä nimi tapas?

    Ensiksi on hyvä mainita, että tapas on monikko espanjankielen sanasta la tapa eli peite tai korkki. Virallinen espanjan kielioppia valvovan tahon selite sanalle voidaan kääntää seuraavasti: pieni annos ruokaa, joka tarjoillaan juoman kanssa.

    Tapasten synnystä on monia tarinoita, eikä tarkkaa versiota varmasti tiedetä. Yksi suosituimpia teorioita on, että sillä on viitattu viinipullon tai -lasin päälle laitettava leivänkannikkaan tai kinkunviipaleeseen, joka peittää juoman lentäviltä kutsumattomilta vierailta, kuten kärpäsilta. Toinen yleinen selitys sanalle on, että se peittää humalaa.

    Tähän humalan peittämiseen pohjautuu yksi ensimmäisistä tunnetuista tarinoista tapasten synnystä. 1200-luvun Kastiliassa kuningas Alfonso X Viisas huomasi, että viini nousee hitaammin päähän, kun syö samalla. Hän määräsi täten koko maahan asetuksen, että viinin kanssa tulee tarjoilla ruoka-annos.

    Pincholajitelma

    Tapaskulttuurin kehitys Espanjassa

    Tapas on yhä pohjimmiltaan pieni suupala tai jotakin naposteltavaa, jonkin juoman yhteydessä. Suurimmassa osassa Espanjaa talo tarjoaa jonkinlaisen tapaksen juoman kanssa yhä tänä päivänä, ihan kuten Alfons X aikanaan määräsi.

    Tarjottava annos voi vaihdella pienestä sipsikulhosta tai pähkinöistä oliiveihin, perunakroketteihin, sardiineihin tai jopa kokonaisiin lämpimiin lautasiin, kuten Granadassa on laajalti tapana. Granadan vastakohtana on pihinä tunnettu Katalonia, jossa juoman kanssa tuodaan korkeintaan perunalastuja tai oliiveja.

    Tapaksia tarjoavista baareista on viime vuosisadan varrella kehittynyt niille erikoistuneita ravintoloita, jopa fine dining -paikkoja, joihin mennään varta vasten illalliselle maistelemaan eri tapaksia.

    Espanjassa tapakset jaetaan useimmiten pöytäseurueen kesken. Tapasten koko vaihtelee hurjasti, joten tarjoilijalta kannattaa kysyä arviota, montako hän suosittelee syötäväksi. Kaikkia tapaksia ei yleensä tilata kerralla, vaan niitä tilataan lisää, mikäli ruokahalua riittää. Tämä onkin järkevä tapa ylensyönnin tai ruoan jättämisen sijaan.

    tapas - gambas al pil pil
    Katkaravut chiliöljyssä - gambas al pil pil

    Tapakset eri puolilla Espanjaa

    Tapas-kulttuuri on lähtöisin Espanjan eteläisimmästä maakunnasta – Andaluciasta, mutta se on sieltä levinnyt kaikkialle maahan. Tapakset tunnetaan Espanjan eri kielillä useilla nimillä, kuten alifara Navarrassa tai poteo Baskimaassa.

    Baskimaasta lähtöisin olevat pinchot ovat käytännössä tapaksia, mutta leivän ja sen päälliset lävistää tikku eli pincho. Tämä baskilainen ruokataide on sittemmin levinnyt ympäri maata. Pincho-baarissa näyttävät annokset ovat yleensä houkuttelevasti esillä tiskillä, mikä tekee ylensyömisestä yhtä helppoa kuin ruotsinlaivan buffetissa.

    Tarjoilija baarin takana joko laittaa itse pinchot lautaselle tai vaihtoehtoisesti antaa tyhjän lautasen, jolloin pinchot otetaan itse. Tällöin laskun summa lasketaan usein tyhjistä pincho-tikuista lautasella. Kannattaa kuitenkin varmistaa aina tarjoilijalta juuri sen baarin käytäntö, sillä joka baarilla on omansa.

    pincho-baari
    Pincho-baarin lajitelmaa

    Jamón, jamón

    Jamón curado eli ilmakuivattu kinkku, tai tuttavallisemmin ainoastaan jámon, ansaitsee oman osionsa, sillä se on yksi yleisimmistä ja rakastetuimmista tapaksista. Hyvä kinkku on väriltään tummanpunainen ja sisältää valkoista rasvaa, joka lähes sihisee sulaessaan kielelle. Sitä ei pidä sekoittaa Jamón Yorkiin, jolla viitataan keittokinkkuun.

    Jamón leikataan pitkällä veitsellä kokonaisesta potkasta, joita nykyään saa Suomestakin isoimmista supermarketeista. Kinkun leikkaaminen läpikuultaviksi, ehjiksi siivuiksi on tarjoilijoille kunniakysymys, eikä ketä tahansa noviisia päästetä leikkuuhommiin.

    Kinkut jaotellaan possujen rodun mukaan:

    • Ibérico-possut ovat väriltään tummia ja elävät ainoastaan Iberian niemimaalla. Näistä possuista tehtyä kinkkua kutsutaan jamón ibéricoksi.
    • Meille tutummista, vaaleista possuista tehtävää ilmakuivattua kinkkua kutsutaan jamón serranoksi.

    Lisäksi kinkut jaotellaan ruokintatavan ja elintilan mukaan pääasiassa kolmella tavalla:

    • Jamón de bellota - vapaana kasvaneet, tammenterhoilla syötetyt possut.
    • Jamón de cebo de campo - vapaana kasvaneet, luonnontuotteilla ruokitut possut.
    • Jamon de cebo - sikaloissa kasvaneet, luonnontuotteilla ruokitut possut.

    Näistä kalleinta ja maukkainta kinkkua on Jamón ibérico de bellota -kinkku, jonka kilohinta siivutettuna liikkuu noin 100 - 200 euron välillä jo pelkästään kaupassakin. Kinkku säilyy erinomaisesti, joten sitä on helppo viedä kotiin tuliaisiksi. Enrique Tomas on erikoistunut kinkun myyntiin ja heidän liikkeitä löytyy ympäri Espanjaa.

    Yleisimpiä tapaksia

    • Chorizo ja Chistorra - mausteisia makkaroita
    • Patatas bravas - paistinperunat mausteisella majoneesilla
    • Pan con tomate / pan tumaca - rapeaa leipää murskatulla tomaatilla (suosittu varsinkin Kataloniassa)
    • Jamón - ilmakuivattu kinkku
    • Croquetas - bechamel-kastiketta ja kinkkua/katkarapua tai mitä vaan sisältävä kroketti, joka on paneroitu ja friteerattu
    • Queso manchego - lampaasta tehtyä juustoa Castilla La Manchan maakunnasta
    • Tortilla de patata - perunamunakas
    • Mejillones al vapor - höyrytettyjä sinisimpukoita
    • Gambas al pil pil/gambas al ajillo - katkarapuja valkosipuliöljyssä
    • Calamares a la romana tai calamares a la andaluza - mustekalarenkaat
    • Chipirones - pikkuisia mustekaloja friteerattuna
    • Boquerones en vinagre - sardelleja viinietikassa ja oliiviöljyssä
    • Albóndigas - lihapyörykät
    • Ensaladilla rusa - majoneesipohjainen salaatti, johon yleensä tulee perunaa, tonnikalaa, herneitä ja paprikaa, muistuttaa italiansalaattia
    • Pincho moruno - mausteikas lihavarras kanasta tai possusta
    • Pimientos de Padrón - pieniä Padrón-paprikoita paistettuna öljyssä
    Calamares a la romana

    ---

    Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

    guest
    0 kommenttia tai kysymystä tapas-oppaasta
    Inline Feedbacks
    View all comments