Siirry suoraan sisältöön

Tulvamelontaa Soomaassa

  Viides vuodenaika eli jokakeväinen Soomaan kansallispuiston täyttävä tulvakausi on ainutlaatuinen luonnonilmiö.Maalis-huhtikuun vaihteessa saapuva tulvavesi luo kansallispuiston soille ja rämeille kanavaverkoston, jonka tutkiminen on kanootilla paitsi helpointa myös rentouttavinta.

  Soomaan kansallispuisto

  Soomaan kansallispuisto

  Soomaan kansallispuisto on Pärnun ja Viljandin rajamailla sijaitseva Viron toiseksi suurin kansallispuisto. Lähes 40 000 hehtaarin kokoinen erämaa-alue koostuu valtavista soista, suometsistä, mutkittelevista joista ja jokiniityistä, jotka ovat säilyneet lähes muuttumattomina sitten ammoisten aikojen.

  Soomaan kansallispuistoon voi tehdä retkiä vuoden ympäri — talvella luonnontarkkailu onnistuu lumikenkäillen, kun taas keväällä, syksyllä tai kesällä voi samoilla pitkin sen lukuisia patikointireittejä. Myös marjojen ja sienten keräily Soomaan kansallispuistossa on suosittua. Neljän vuodenajan lisäksi paikalliset kutsuvat keväällä alkavaa tulvakautta viidenneksi vuodenajaksi. Tulva-aikaan lähes puolta kansallispuiston pinta-alasta hallitsee tulvavesi, jonka varrella kuhisee eläinkuntaa.

  Soomaan metsissä asustaa karhuja, susia, ilveksiä, hirviä, peuroja ja villisikoja. Linnuista Soomaassa voi törmätä tikkoihin, pöllöihin, metsäkanalintuihin tai maatkotkaan. Tulvavesien aikaan törmää luultavasti padon rakentaneisiin majaviin.

  Tulvamelonta Soomaassa

  Viidentenä vuodenaikana melontaretki Soomaan kansallispuistossa on suosittu ulkoilumuoto. Kanootilla melonta sopii mainiosti ensikertalaiselle, sillä tulvavedet ovat pienistä virtauksista huolimatta melko rauhallisia. Aurinkoisena kevätpäivänä Soomaan rauhoittavan luonnon tarkkailu kanootista on unohtumaton kokemus!

  Tulva-aikaan veneellä, kajakilla tai kanootilla liikkuminen on ennen kaikkea kätevää — paikalliset ovat käyttäneet haavasta veistettyä kanoottia, haapiota, alueella liikkumiseen jo vuosisatojen ajan. Haapion sijasta paikalliset palveluntarjoajat ovat käytännön syistä siirtyneet vuokraamaan komposiittikanootteja, joilla meloessa ei tarvitse pelätä pohjaraapaisuja tai rantatörmään ajautumista.

  Melontaa Soomaalla

  • Miten päästä: Soomaan kansallispuistoon on matkaa Pärnun keskustasta noin 40 kilometriä, jonka taittamiseen soveltuu parhaiten oma auto. Palveluntarjoajat järjestävät myös kyytejä Pärnusta.
  • Milloin voi tulvameloa: Riippuen lumien sulamistilanteesta, noin maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin.
  • Luotettava palveluntarjoaja: Soomaa.com
  • Kanootin vuokraus ilman opastusta: 25€ henkilö
  • Ota mukaan melontaretkelle: Lämpimät vaatteet, vettä, eväät sekä vedenkestävät kengät. Kanoottia voi joutua ajoittain vetämään, jos tulvavesi ei ole tarpeeksi korkealla.
  • Lisätietoa patikointireiteistä: Viron valtion metsänhoitokeskus

  ---

  Teksti ja kuvat: Ville Ryynänen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 kommenttia
  Inline Feedbacks
  View all comments