Siirry suoraan sisältöön

Split vai Dubrovnik?

  Dubrovnik ja Split kuuluvat Kroatian suosituimpiin lomakohteisiin ja ovat puitteiltaan erittäin samankaltaisia. Molemmissa on kuuluisa vanhakaupunki, ympäristössä rantoja ja edessä saaristo.

  Tässä artikkelissa tehdään vertailua eri osa-alueiden välillä, jotta valinta olisi helpompi: Split vai Dubrovnik?

  Vanhakaupunki ja nähtävyydet

  Dubrovnikin Vanhakaupunki on massiivisempi ja näyttävämpi kuin Splitin, joka ei ole yhtä selkeästi ja kokonaan linnoitettu, eikä Vanhankaupungin loppumista lännessä välttämättä edes huomaa. Dubrovnikin jykevien porttien läpi kulkiessa tietää varmasti, onko muurien sisällä vai ei.

  Dubrovnik Vanhakaupunki
  Dubrovnikin Vanhaakaupunkia ympäröivät paksut muurit.

  Splitin Vanhaakaupunkia on kuitenkin vähän mukavampi kierrellä, sillä koko alue on tasaista ja tasaisesti täynnä kauppoja, ravintoloita, asuntoja, ym. Dubrovnikissa kaupat ovat pääasiassa keskittyneet keskustan pohjalle muutamalle kadulle, ja loput alueesta on asuntoja, ravintoloita ja portaita.

  Nähtävyyksien osalta kyse on lähinnä siitä mikä kiinnostaa eniten. Dubrovnikin Vanhastakaupungista löytyy enemmän näyttäviä kirkkoja sekä pari luostaria. Vanhaakaupunkia ympäröivä muuri sekä viereinen Lovrijenacin linnake ovat myös hyviä vierailukohteita.

  Splitin historia perustuu Diocletianuksen palatsin historiaan, joten nähtävyydet keskittyvät pääasiassa siihen, sekä kuinka Vanhakaupunki on kehittynyt palatsialueen ympärille.

  Molemmista löytyy lukuisia museoita.

  Split, Kroatia
  Hotellit ja ravintolat ovat sulautuneena Diocletianuksen palatsin raunioihin.

  Koska Dubrovnikin Vanhakaupunki on vaikuttavampi kuin Splitin ja nähtävyydet lähempänä toisiaan, niin piste Dubrovnikille.

  Paikallisuus

  Dubrovnikin Vanhakaupunki on massiivinen ja näyttävä, mutta samalla se tuo mieleen vierailun elokuvan lavasteissa – varsinkin kun kaikki muutkin ympärillä ovat turisteja. Paikallisia näkyy Vanhassakaupungissa melko vähän, ja nekin ovat yleensä asiakaspalvelutehtävissä. Turistiryhmät liikkuvat kesäisin paikasta toiseen, ja paikallinen elämä tapahtuu jossain toisaalla.

  Stradun, Dubrovnik
  Dubrovnikin Vanhankaupungin pääkatu Stradun kesäkuun ilta-auringossa.

  Jos hankkii loma-asunnon Dubrovnikin Vanhastakaupungista ja ajattelee elävänsä kroatialaisittain, niin jo kunnollisen ruokakaupan löytäminen osoittautuu haasteelliseksi. Gundulićeva poljanalla on tätä paikkaamaan kuitenkin pieni torialue aamuisin ja aamupäivisin. Paikallisten asukkaiden määrä muurien sisällä on laskenut dramaattisesti vuosien mittaan, kun suurin osa asunnoista on muutettu loma-asunnoiksi turisteille.

  Vvihannestori Splitissä
  Splitin torialue on laaja ja aukeaa keskustassa joka aamu.

  Splitin Vanhakaupunki (ja Diocletianuksen palatsi) on integroitunut muuhun kaupunkiin, eikä se ole samalla lailla lähes pelkästään turistialue.

  Kroatian suurin vihannestori aukeaa joka aamu palatsialueen muurien itäpuolella, kalatori on Vanhankaupungin toisella puolella, ja ruokakauppoja on joka puolella. Ihmiset elävät Splitin keskustassa normaalisti, eikä paikkaa ole suunnattu vain turisteille ja tulojen maksimoimiseksi, miltä Dubrovnikissa välillä tuntuu.

  Piste Splitille, 1-1

  Vanhankaupungin ympäristö

  Tämän Split vie selvästi. Dubrovnik on käytännössä sama kuin Vanhakaupunki, kun taas Splitissä pelkästään rantakatu Riva terasseineen voittaa Dubrovnikin ympäristön selvästi. Dubrovnikista ei minkäänlaista vastinetta edes löydy.

  Split, Kroatia
  Riva on viihtyisä katu Splitin Vanhankaupungin edessä.

  Dubrovnikista länteen on ihan kiva kävellä rannikkoa pitkin, mutta samaa pystyy tekemään Splitissäkin. Ja Split tarjoaa paljon muutakin, mm. Marjan-kukkulan rantoineen ja metsineen, sekä erilaiset kaupunginosat Vanhankaupungin ympärillä. Tätä selittää myös se, että Splitissä on noin neljä kertaa enemmän asukkaita kuin Dubrovnikissa, joten tarjontaakin on paljon enemmän.

  Piste Splitille, tilanne 2-1

  Rannat

  Splitissä on monipuolisempi rantatarjonta, sillä kaupungista löytyy myös hiekkarantoja erittäin matalalla merenpohjalla – vieläpä keskustasta. Lapsiperheiden näkökulmasta tämä on helppo piste Splitille.

  Bačvice
  Bačvicen rannalla Splitin keskustan vieressä on hiekkapohja ja vesi erittäin matalaa.

  Splitissä on myös vähän enemmän ja vaihtelevampia rantoja kuin Dubrovnikissa. Ja rantaviivaa on pelkästään Znjan beachillä ehkä enemmän kuin Dubrovnikin rannoilla yhteensä.

  Split johtoon 3-1.

  Hotellitarjonta

  Dubrovnikissa on laajempi hotellitarjonta, ja laajemman valikoiman myötä myös hinnat ovat keskimäärin alhaisempia kuin Splitissä. Myös loma-asuntojen tarjonta ja hinnat ovat parempia Dubrovnikissa. Airbnb:ssä keskihinta on molemmissa samaa luokkaa.

  Jos haluaa kohtuuhintaisen 4-5 tähden hotellin hyvällä uima-altaalla Dubrovnikissa, kannattaa katsella kaupungin länsipuolelta Lapadin/Babin kukin niemimaalta. Vanhankaupungin vieressä on vain ylellisiä ja hintavia viiden tähden hotelleja (Excelsior, Hilton, ym.). Vastaavia hotelleja Splitissä löytyy vähän vähemmän, lähinnä itäpuolen rantojen takaa, eikä kaupungista löydy samanlaista hotellikeskittymää rantojen vieressä kuin Dubrovnikin Lapadista.

  Piste Dubrovnikille, tilanne 3-2.

  Lento ja lentokentät

  Molemmissa kaupungeissa ajomatka lentokentältä vanhaankaupunkiin on noin puoli tuntia. Molemmissa on myös lentokenttäbussit, ja lentoaikakin on Suomesta lähes sama.

  Ei pisteitä.

  Ostokset

  Vanhankaupungin osalta ostostarjonta on Splitissä hieman laajempaa tai samanlaista kuin Dubrovnikissa. Kuitenkin siihen päälle Splitissä on kolme isoa/isohkoa ostoskeskusta heti keskustan ulkopuolella (Mall of Split, City Center One ja Joker). Dubrovnikissa on vain yksi pieni varsinainen ostoskeskus Gružin sataman vieressä (Minčeta).

  Myös Splitin torialue Vanhankaupungin vieressä on moninkertainen Dubrovnikin vastaavaan verrattuna. Tässä kategoriassa näkyy ehkä selvimmin Splitin suurempi asukasmäärä Dubrovnikiin nähden, joka on kuitenkin vain pieni kaupunki.

  Split johtaa 4-2.

  Turismi

  Kaikki Kroatian suosituimmat kaupungit ovat melko tukossa heinä-elokuussa, joten kannattaa matkustaa maahan mahdollisuuksien mukaan mieluummin keväällä tai syksyllä.

  Dubrovnik kärsii massaturismista kuitenkin Splitiä enemmän. Vielä keväällä saa Dubrovnikin Vanhaankaupunkiin kävellä porteista vapaasti käsiä heilutellen. Kesäisin porteilla on kuitenkin liikenteenjakajat, jotka erottelevat tulevia ja lähteviä, jotta pahimmilta ruuhkilta säästyttäisiin.

  Pile gate
  Dubrovnikin Pile-portilla on kesäisin liikenteenjakajat.

  Turisteja on Splitissäkin kesäisin paljon, mutta suosituin alue on sen verran laajempi kuin Dubrovnikissa, että ruuhkia ei pääse syntymään. Dubrovnikissa taas kaikki suuntaavat Vanhankaupungin keskustaan.

  Piste Splitille, tilanne 5-2.

  Hintataso

  Kroatia on halpa maa Suomeen verrattuna, mutta se ei Splitin ja Dubrovnikin turistialueilla kaikin puolin näy. Paikallisia tuotteita ja palveluita saa varsinkin Splitistä hyvinkin edullisesti, mutta tuontituotteet ovat lähes Suomen hinnoissa. Myös esimerkiksi ravintolan valinnassa voi säästää huomattavasti, jos kävelee pois aivan suosituimmilta alueilta. Molemmissa kaupungeissa voi joko maksaa itsensä kipeäksi tai päästä halvalla – ihan itsestä ja suunnitelmista riippuen.

  Dubrovnikin parhailla paikoilla on jonkin verran Splitiä korkeammat hinnat ravintoloissa. Lisäksi joistain nähtävyyksistä otetaan todella korkeaa hinta, kuten pääsymaksu Lokrum-saarelle n. 26 euroa/hlö (sis. kuljetuksen), sekä pelkkä pääsy kävelemään itsenäisesti kaupungin muureille on n. 33 euroa/hlö.

  Vastaavasti Splitissä on kuitenkin korkeammat majoitushinnat, joten ei pisteitä kummallekaan.

  Korkeuserot

  Dubrovnik on mäkinen kaupunki, jossa ei ole juurikaan tasaisia alueita. Myös Splitissä maasto alkaa nousta Vanhankaupungin ympärillä, mutta loivemmin (paitsi länsipuolella kohti Marjan-kukkulaa), ja itse Vanhakaupunki on tasaista – toisin kuin Dubrovnikissa, jossa vain Vanhankaupungin keskusta on tasaista ja loput muurien sisäisestä alueesta on portaita.

  Piste Splitille, 6-2.

  Päiväretket maalla

  Splitin ympärillä on ylivoimainen määrä päiväretkikohteita Dubrovnikiin verrattuna – kansallispuistoista vanhoihin kaupunkeihin. Dubrovnik on melko eristyksissä etelässä. Niihin kohteisiin, joita Dubrovnikin yhteydessä usein luetellaan, kuten Mostar ja Kravican vesiputoukset Bosnia-Hertsegovinassa, Splitistä on itse asiassa lyhyempi ajomatka.

  Vain Montenegron kohteet ovat lähempänä Dubrovnikia kuin Splitiä.

  Piste Splitille, tilanne 7-2.

  Saaristo

  Hvar, Kroatia
  Hvar on yksi Kroatian suosituimmista lomasaarista.

  Myös saaristokohteet ovat monipuolisempia Splitin edessä. Suosituista saarista näiden välissä vain Korčula on hieman lähempänä Dubrovnikia kuin Splitiä. Esimerkiksi Hvarin saarelle on Dubrovnikista jo kolme kertaa pidempi matka kuin Splitistä.

  Piste Splitille, lopputulos 8-2.

  Yhteenveto

  Jos ei ole käynyt koskaan Kroatiassa ja suunnitteilla on lyhyt viikonloppuloma, niin Dubrovnik tekee näistä helpommin vaikutuksen – varsinkin jos on nähnyt Game of Thrones -sarjan.

  Mitä pidempi loman kesto on, sitä tärkeämmäksi tulee monipuolinen ympäristö, joten siinä vaiheessa Split nousee jo ykköskohteeksi.

  Mikäli haluaa tutustua molempiin kaupunkeihin, niin bussilla näiden välin kulkee reilussa neljässä tunnissa. Katamaraanilla matka-aika on kuitenkin vain vähän pidempi (alle 5 h), mutta matkustaminen on väljempää ja katamaraanissa on tarjoiluakin. Välipysähdyksiä on suosituimmilla saarilla, vähän linjasta riippuen. Suuremmilla autolautoilla matka-aika on jo 6 tuntia.

  Lisätietoja Splitin matkaoppaasta sekä Dubrovnikin matkaoppaasta.


  Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 kommenttia
  Inline Feedbacks
  View all comments