Siirry suoraan sisältöön

Barcelona – nähtävyydet ja tekemistä

Barcelonan nähtävyydet ovat tunnettuja ympäri maailmaa — näe arkkitehtoniset taideteokset kuten Sagrada Familia, La Pedrera ja Casa Batlló. Kierrä kaupungin vehreät keitaat Ciutadellasta Parc Güelliin tai ihmettele La Ramblan ihmisvilinää katutaiteilijoineen. Vietä perheaikaa Barcelonan eläintarhassa tai urheilujuhlan huumaa Camp Noulla. Katsasta viimeisimmät trendivirtaukset Passeig de Gracialla tai koe unohtumaton elokuvailta Montjuic-linnoituksen vallihaudan ulkoilmaelokuvateatterissa. Barcelona on monipuolisuudellaan upea kohde näkemiselle ja kokemiselle!
Arc de Triomf - Barcelona

Kuuluisimmat Barcelonan nähtävyydet

Seuraavat kansainvälisesti tunnetut Barcelonan nähtävyydet kannattaa käydä katsastamassa ainakin porttien ulkopuolelta, jos et halua maksaa sisäänpääsymaksua. Nämä upeat rakennukset eivät ole vain sattumalta UNESCO:n maailmanperintölistalla.

1. Sagrada Familia

Sagrada Famila on kaupungin tunnusmerkki ja tunnetuin Barcelonan nähtävyys, jonka katsastaminen on pakollista! Majesteetillinen kirkko on vaikuttava näky jo pelkästään ulkopuolelta katsottuna, eikä se ole turhaan kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.

Kirkon suunnitteli Antoni Gaudí, joka kuoli kesken rakennusprosessin vuonna 1926. Ensimmäiset kivet ladottiin kirkkoon vuonna 1882, mistä lähtien kirkkoa on rakennettu – ja rakennetaan yhä edelleen. Kirkon oli määrä olla valmis noin vuonna 2026, mutta Covid-pandemian takia valmistuminen myöhästyy. Alkuperäiset piirrustukset paloivat sisällissodan melskeissä vuonna 1936, minkä jälkeen kirkon rakennus on ollut Gaudia tuntevien arkkitehtien vastuulla.

Sagrada Familia - Barcelonan nähtävyydet

Sagrada Familian rakentaminen jatkuu yhä yli 120 vuoden jälkeen

2. La Pedrera


Toinen Gaudín kuuluisista rakennuksista Passeig de Gracialla on Casa Milà, tai yleisemmin rakennus tunnetaan nimellä La Pedrera (louhos), joka tulee sen julkisivun louhikkoisesta yläosasta. Gaudí suunnitteli rakennuksen paikalliselle liikemiehelle Pere Milá i Campsille vuosina 1905-1910.

Sisäänpääsylippuun kuuluu vierailu kattoterassilta ulkopihoille, minkä aikana sukelletaan Gaudín maailmaan audiovisuaalisten virikkeiden ja pienoismallien avulla. La Pedrera on erittäin suosittu nähtävyys etenkin kesäaikaan. Sisäänpääsyjono alkaa kasvamaan jo ennen avautumista, joten kannattaa ostaa lippu jo etukäteeen.

La Pedrera - Barcelonan nähtävyydet

La Pedrera ostoskatu Passeig de Gracialla

3. Casa Batlló

Toinen kuuluisa Gaudín suunnittelema rakennus Passeig de Gracialla on modernistinen Casa Battló, joka rakennettiin paikallisen tekstiiliyrittäjä Josep Battlón kodiksi. Antoni Gaudí remontoi rakennuksen uuteen uskoon vuosien 1905-1907 välillä, mistä lähtien se on pysynyt sellaisena kuin se on tänä päivänäkin – kirkkaine väreineen ja monivärisine mosaiikkeineen. Kaarevan katon sanotaan muistuttavan lohikäärmeen selkää. La Pedreran tavoin Casa Batlló on suosituimpia Barcelonan nähtävyyksiä, joten pääsylippuja museon edustalla saattaa joutua jonottamaan.

4. Parc Güell

Gracian kaupunginosassa sijaitseva Parc Güell on yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Antoni Gaudín suunnitteleman puiston monumentaaliselle puolelle peritään sisäänpääsymaksu. Tällä alueella sijaitsevat kuuluisat mosaiikkikokoelmat sekä alla oleva parveke, josta Barcelona avautuu suoraan alapuolella. Jos et ole ennen käynyt Parc Güellissa, niin sisäänpääsy monumentaaliselle puolelle kannattaa maksaa.

Parc Güell - Barcelona

Gaudín mosaiikkia Parc Güellin maksulliselta puolelta

Maksullisen alueen ulkopuolelta saa kuitenkin hyvän kuvan alueesta. Puistoa kiertää useita kiemuraisia polkuja, joita pitkin kävelemällä kuluu tunti jos toinen.

Jos aiot mennä maksulliselle puolelle, niin sisäänpääsy kannattaa ehdottomasti ostaa jo etukäteen netistä, sillä alueelle päästetään rajoitetusti vierailijoita.

Puisto sijaitsee mäen rinteellä, joten ylös asti käveleminen vaatii hieman ponnisteluja. Jos haluat välttää kiipeämistä, niin kannattaa ottaa vihreä metrolinja (L3) Vallcarcan metroasemalle. Kävele asemalta noin 300 metriä kohti takaisin päin kohti keskustaa Avinguda de Vallcarca -katua pitkin, jolloin vastaan tulee sivukatu nimeltä Baixada de la Gloria. Tästä kulmasta näetkin jo ylös vievät liukuportaat.

Pääsyliput ja aukioloajat

5. Sant Paun sairaala

Sant Paun sairaala on varmastikin yksi kauneimmista sairaaloista mitä on koskaan rakennettu. Vaikkei se olekaan yhtä kuuluisa kuin Gaudin suunnittelemat rakennukset,  kannattaa se kuitenkin käydä katsastamassa Sagrada Familian ohella. Vierailu kannattaa aloittaa kävelemällä Sagrada Familian kulmalta viistosti kulkevaa Avinguda de Gaudí -katua, joka yhdistää Sagrada Familian ja Sant Paun sairaalan.

Avinguda de Gaudí on kuhiseva kävelykatu, jota koristavat taidokkaasti tehdyt modernistiset katulamput. Luis Muntaner i Domenechin suunnittelema sairaala rakennettiin vuosina 1905-1930 korvaamaan vanha Ravalissa sijainneen Sant Paun sairaalan. Rakennus ei ole enää sairaalakäytössä, vaan se toimii näyttelytilana sekä museona.

Hospital de Sant Pau - Barcelona

Sant Paun sairaala sijaitsee Avinguda de Gaudí -kadun päässä.

Löydä hotelli Barcelonassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tekemistä perheille

Barcelona on mielenkiintoinen kaupunki perheen kaikille jäsenille iästä huolimatta. Nämä seuraavat paikat toimivat mukavana vastapainona, kun arkkitehtoniset Barcelonan nähtävyydet on kierretty.

CosmoCaixa Barcelona

CosmoCaixa-tiedekeskusta voi verrata Vantaan Heurekaan. Koko perheen tiedekeskuksessa on sekä vakituisia että väliaikaisia näyttelyitä viidessä kerroksessa.

Tiedekeskuksessa lapset ovat etusijalla – vierailijat pääsevät itse koskettelemaan ja testaamaan monia laitteita. Yksi CosmoCaixan kohokohdista on 1,000 nelimetrin kokoinen Amazonin sademetsän ekosysteemi, missä voi ihastella jättimäisiä kaloja lasin läpi.

Kotisivu: obrasociallacaixa.org

Font Magica


Plaça d’Espanyan ja MNAC-taidemuseon välissä on valtava suihkulähde, joka herätetään eloon kesäiltaisin. Suihkulähdeshow esitetään pari kertaa illassa musiikin tahtiin. Sinkoilevat vesipatsaat valaistuina ovat vaikuttava näky, taustalla soiden Montserrat Caballén ja Freddie Mercuryn duetto Barcelona. Show kestää kerrallaan noin 20 minuuttia.

Font Màgica de Montjuïc - Barcelona

Font Magican valaistut suihkulähteet tanssivat musiikin tahdissa Barcelonan illoissa.

Barcelonan eläintarha

1888 perustettu Barcelonan eläintarha sijaitsee Ciutadella-puiston sisällä. Eläintarhasta löytyy yli 400 lajia eläimiä, joten katseltavaa ja kierrettävää riittää useaksi tunniksi.

Ravintolavalikoima eläintarhan sisällä on melko suppea. Valikoima koostuu suurin piirtein hot dog -kojuista, joten on parempi syödä lounas ennen tai jälkeen vierailun.

L’Aquarium (Barcelonan akvaario)

Barcelonan akvaario on yksi Euroopan suurimmista akvaarioista. Se on ollut kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä jo melkein kolmen vuosikymmenen ajan. Akvaariossa on noin 450 lajia merieläimiä, joten näkemistä riittää useammaksikin tunniksi.

Akvaarion jännittävimpiä elämyksiä on sukellus haiden joukkoon. Tästä jännittävästä aktiviteetista joutuu maksamaan erikseen ja sukellukseen vaaditaan sukellussertifikaatti. Jos sukellussertifikaattia ei ole, niin haitankkiin on mahdollista sukeltaa erillisessä suojatussa häkissä, johon annetaan oma opaskurssinsa.

Museu de la Xocolata (Suklaamuseo)

Suklaamuseo Bornin kaupunginosassa perustettiin vuonna 2000 kondiittoriyhdistyksen toimesta. Museo koostuu kahdesta osasta; alussa tutustutaan suklaan tekotapaan kaakaopapujen taustasta lähtien ja toisessa osassa on näytteillä äärimmäisen taidokkaasti tehtyjä, Barcelona-aiheisia ja sarjakuvamaailmaan perustuvia suklaaveistoksia.

Barcelonan museot

Barcelonan museot ovat ripoteltuja ympäri kaupunkia. Osa Barcelonan museoista avaa ovensa ilmaiseksi tiettyinä sunnuntaina sekä joinakin erityispäivinä. Tässä on oiva tilaisuus säästää euroja lomasi aikana, jos ilmaispäivä osuu kohdalle.

MUHBA, Museum d’Història de Barcelona

Barcelonan historian museo on levittäytynyt useisiin paikkoihin, joiden kaivauksissa on löytynyt merkkejä roomalaisesta aikakaudesta. Näissä kohteissa voi todistaa vanhoja roomalaisia rakennelmia, teitä ja keramiikkaa.

Kotisivu: ajuntament.barcelona.cat

Virreina Centre de la Imatge

Valokuvien harrastajille mielenkiintoinen kohde on La Ramblalla sijaitseva Virreina-valovakuvakeskus, jonne on ilmainen sisäänpääsy.

Kotisivu: ajuntament.barcelona.cat

Museu Picasso

Picasso-museo on yksi Barcelonan vierailluimmista nähtävyyksistä, jonne arvattavasti jono on vieläkin pidempi avoimien ovien päivinä. Museo pitää sisällään yli 3800 taideteosta. Museo on erityisen kuuluisa Picasson opiskeluvuosien aikaisista teoksista.

Kotisivu: museupicasso.bcn.cat

Centro de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Ravalin kaupunginosassa sijaitseva nykytaiteen keskus CCCB toimii areenana väliaikaisille näyttelyille, konserteille, lyhytelokuville ja monille muille. Maailman arvostetuimpiin valokuvauskilpailuihin kuuluva, World Press Photo -näyttelyn kuvat ovat esillä CCCB:ssä.

Kotisivu: cccb.org

MNAC, Museum Nacional d’Art de Catalunya

Katalonialaisen taiteen museo MNAC sijaitsee Plaça d’Espanyalla. Museo on usein ensimmäinen vaikuttava näky saapuessa lentokentältä Barcelonan keskustaan. Samaisen rakennuksen edessä kohoaa Font Magic -suihkulähde.

Museossa on esillä valtaisa valikoima taidetta – veistoksia ja tauluja roomalaiselta aikakaudelta 1950-luvulle asti.

Museu Nacional d'Art de Catalunya - Barcelonan nähtävyydet

MNAC - katalonialaisen taiteen museo Plaça d’Espanyalla, Font Magican takana.

Kotisivu: museunacional.cat

Museu Marítim de Barcelona

La Rambla -kadun merenpuoleisessa päässä on Barcelonan merenkulun museo. Museo sijaitsee alueella Drassanes, joka tarkoittaa suomeksi telakkaa. Rakennus on vanha kuninkaallinen telakka. Museo kertoo Barcelonan merenkulun historian 1200-luvulta lähtien.

Jardí Botànic de Barcelona

Montjuic-kukkulalla sijaitsee Barcelonan kasvitieteellinen puutarha, jossa voi ihastella laajaa valikoimaa kasveja Australiasta Etelä-Afrikkaan.

Kotisivu: museuciencies.cat

Museum Blau

Museum Blau on luonnontieteellinen museo Poblenoun kaupunginosassa. Museossa tutustutaan maapallon elämänmuotoihin kahdessa kerroksessa ja lähetystymistapa on opetuskeskeinen. Museossa riittää paljon interaktiivista tekemistä perheen pienimmille.

Kotisivu: museuciencies.cat

Barcelonan puistot ja ulkoilualueet

Barcelona on panostanut kaupungin vehreyteen ja asukkaiden viihtyvyyteen isolla mittakaavalla. Sen puistot eivät ole vain laajoja nurmikkoalueita, vaan ne saattavat kätkeä sisälleen oikeita taideteoksia. Seuraavat puistot kannattaa laittaa vierailulistalle.

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella, tai lyhyemmin Ciutadella, on suosittu piknikpaikka sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Ciutadellan puisto kaupungin keskustassa on kuin keuhkot Barcelonalle, aivan kuin Retiro Madridille. Ciutadella sijaitsee Bornin kaupunginosassa.

Puiston koilliskulmassa on upea suihkulähde, joka on yksi hienoimpia nähtävyyksiä koko kaupungissa, joten jo sen takia kannattaa käydä Ciutadellassa. Puiston sisältä löydät myös Katalonian parlamenttirakennuksen sekä Barcelonan eläintarhan. Keskellä puistoa on pieni sympaattinen lampi, jonka ääreltä voi vuokrata soutuveneitä ja lähteä romanttiselle veneretkelle. Puistoon ei peritä sisäänpääsymaksua. Eläintarhaan on tosin erillinen sisäänpääsymaksu.

Cascada Monumental, Parc de la Ciutadella

Cascada Monumental on yksi Ciutadellan kauneimmista paikoista

Tibidabo

Korkea Tibidabo-vuori kohoaa jylhänä kaupungin pohjoispuolella. Tibidabo kannattaa sisällyttää listalle, jos vietät Barcelonassa hieman enemmän aikaa. Vuoren huippu on erinomainen patikointikohde ja Tibidabon rinteillä sijaitseva Carrer de les Aigües on mainio lenkkipolku, jonka varrella Barcelona levittäytyy alapuolella.

Vuoren huipulla on pienen pieni huvipuisto sekä Sagrat Cor -kirkko. Huipulle kannattaa kuitenkin mennä ennen kaikkea maisemien vuoksi, sillä huvipuisto ei ole kummoinen, ja Barcelonan keskustan kirkot ovat vaikuttavampia kuin Sagrat Cor -kirkko.

Montjuïc-kukkula

Valtava Montjuïc-kukkula hallitsee Barcelonan maisemaa etelässä. Sieltä on mainiot näkymät Barcelonan satamaan ja kaupungin yli.

Montjuic - Barcelonan nähtävyydet

Näköala satamaan ja kaupungin yli Montjuïcilta.

Montjuïc-kukkula oli päänäyttämö Barcelonan Olympialaisissa 1992. Kukkulalla sijaitsee Olympiastadion, sekä uimastadion aivan sen vieressä. Kukkulalta löytyy myös useita tärkeimpiä museoita koko kaupungissa, kuten taidemuseot Fundació Miró ja Museu Nacional d'Art de Catalunya - MNAC.

Korkeimpana koko kukkulalla kohoaa vanha linnoitus, josta näkee aina Barcelonan lentokentälle asti. Kesäaikaan linnoituksen juurella vallihaudassa näytetään elokuvia Montjuicin ulkoilmaelokuvateatterissa. Valaistu linnoitus taustalla tekee elokuvakokemuksesta ikimuistoisen.

Ruokareitit

Herkuttelu yhdistettynä kävelylenkkiin on aina mukava tapa tutustua kaupunkiin, varsinkin jos ei halua rampata nähtävyydestä toiseen. Seuraavana on muutama esimerkki alueista, joissa voi näppärästi yhdistää kävelyn ja paikallisten herkkujen maistelun.

Pincho-katu (Carrer de Blai)

Pinchot ovat leivänpaloja, joiden päälle on kasattu erilaisia täytteitä, jotka taas lävistetään yleensä leipään kiinni tikulla (pincholla). Tämä ruoka on lähtöisin Baskimaasta, mutta pinchot tai pintxot (baskiksi) ovat levinneet kaikkialle Espanjaan. Enemmän tietoa pinchoista tapas-oppaassa.

Blai-kadulla on pincho-baareja vieri vieressä, minkä takia siellä on helppoa hypätä ravintolasta toiseen testaten useamman paikan herkkuja. Pincho-baari Blai9 tarjoilee perinteisten pinchojen lisäksi erikoisempia pannukakkupohjallisia.

Calle Blai - Barcelona

Calle Blai on tunnettu pincho-baareistaan

Suklaapuoti- ja churro-katu (Carrer de Petritxol)

Barcelonan oma suklaapuotikatu sijaitsee Goticin ytimessä. Kapea katu on vain kolme metriä leveä ja 129 metriä pitkä.

Useat suklaapuodit tällä kadulla tarjoavat churroja tai xurroja katalaaniksi. Churrot ovat munkkitikkuja, joita nautitaan joko sellaisenaan tai sokerilla. Näitä munkkitikkuja dipataan perinteisesti kuumaan suklaakastikkeeseen. Churrojen maistelu kahvin tai kuuman kaakaon kera on oiva tapa lämmittää koko kroppa kylmänä talvipäivänä.

Palo Alto -markkinat

Palo Alto -markkinat pidetään keskellä Poblenouta. Markkinat on pystytetty keskelle vanhaa tehdasaluetta, mikä luo kivan retromaisen ilmapiirin tapahtumalle. Palo Altossa voi shoppailla vintage t-paitoja, herkutella street food -kojuissa sekä nauttia virkistävästä rose cavasta livemusiikkiesityksiä kuunnellessa.

Kotisivu: paloaltomarket.com

Elokuvateatterit

Ulkoilmaelokuvateatterit

Ulkoilmaelokuvateatterit ovat levinneet Barcelonassa ympäri kaupunkia. Kausi elokuvateattereille on lyhyt, noin kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Tänä aikana elokuvia pyörii useissa teattereissa useita kertoja viikossa. Jos näytös joudutaan perumaan, niin ennakkoon ostetusta lipusta maksetaan yleensä rahat takaisin.

Montjuicin ulkoilmaelokuvateatteri

Ehkäpä erikoisin ja kaunein ulkoilmateatteri rakennetaan Montjuicin linnoituksen vallihautaan. Jättimäinen valkokangas ja vallihaudan takaama hyvä äänieristys takaavat ainutlaatuisen elokuvaelämyksen.

Näytöksen ajan voi istua joko nurmikolla tai vuokrata rantatuolin, joka maksaa n. 3 euroa. Jos istut nurmikolla, niin kannattaa tuoda pyyhe tai matto yökasteen takia. Voit tuoda rajattomasti omia juomia ja syötävää - picnic elokuvan lomassa onkin yksi osa elokuvaelämystä. Paikalla myös myydään juomia sekä pientä syötävää.

Elokuvagenret vaihtelevat, mutta Montjuicilla näytetään paljon Hollywood-elokuvia. Elokuvat näytetään elokuvan alkuperäiskielellä, joten dubbausta ei tarvitse pelätä.

Kotisivu: salamontjuic.org

Barcelonetan ulkoilmaelokuvateatteri

Toinen leppoisa paikka ulkoilmaelokuvateatterille on Barcelonetan ranta, tarkemmin (Sant Sebastia -ranta). Kesäkuun lopusta elokuun alkuun rannalla näytetään elokuvia torstaisin ja silloin tällöin myös sunnuntaisin.

Näytettävät elokuvat Barcelonetassa ovat yleensä pienempien tuotantojen filmejä, esimerkkinä Aki Kaurismäen Le Havre. Montjuicin ulkoilmaelokuvateatterin tavoin elokuvat näytetään alkuperäiskielellä.

Kotisivu: cinemalliure.com

Elokuvateatterit alkuperäiskielellä

Leffailta elokuvateatterissa toimii hyvin esimerkiksi sateisena päivänä. Suurin osa elokuvateattereita näyttää elokuvia dubattuina, mutta muutamat elokuvateatterit näyttävät elokuvia niiden alkuperäiskielellä. Alla mainitut elokuvateatterit ovat varustelultaan samanlaisia - valkokankaat ovat keskikokoa ja penkit ovat mukavia.

Etenkin tiistait ja keskiviikot ovat hyviä päiviä elokuvateatterille, sillä ne ovat yleensä alennuspäiviä.

Icaria Yelmo Plex

Elokuvateatteri sijaitsee Olympiakylässä Centro de Vila -ostoskeskuksen alakerrassa. Valkokankaat ovat melko vaatimattoman kokoisia, mutta penkit ovat mukavia. Kaikki elokuvat Yelmo Cine Plexissä näytetään niiden alkuperäiskielellä.

Lipunmyyntiluukun vieressä on Consum-ruokakauppa, josta saa näppärästi leffaeväitä. Elokuvateatterissa myydään popcornia, limuja ja namuja. Halpoina päivinä myös popcornista ja Pepsistä on usein alennuksia.

Renoir Cines Floridablanca

Sant Antonin kaupunginosassa Floridablanca-kadulla sijaitseva Renoir Cines on pienempi elokuvateatteri kuin Yelmo Cine, mutta valkokankaat ja penkit ovat aika saman tasoisia. Elokuvavalikoima on myös hieman suppeampi kuin Yelmo Cinessä. Myös heillä on yleensä kerran viikossa alepäivä.

Kotisivu: cinesrenoir.com

Cine Verdi

Gracian kaupunginosassa sijaitseva Cine Verdi näyttää alkuperäisversioelokuvia kahdessa eri rakennuksessa, jotka sijaitsevat yhden kadun päässä toisistaan. Jos et löydä oikeaa salia siitä rakennuksesta jossa olet, niin sali sijaitsee luultavasti toisessa rakennuksessa. Oikean salin sijainti kannattaa tarkistaa henkilökunnalta.

Kotisivu: grupbalana.com

Balmes Multicines

Uusin alkuperäiskielellä näyttävistä elokuvateattereista on Balmes Multicines, joka sijaitsee Balmes-kadun yläpäässä. Sijainti onkin elokuvateatterin ainoa huono puoli, sillä valkokankaat ja salit ovat parhaimmat kaikista muista yllämainituista teattereista.

Kotisivu: cines-verdi.com

---
Teksti: Ville Ryynänen. Kuvat: Jussi Ryynänen & Pixabay

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Barcelonan nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments