Koti » Kohteet » Kreikka » Hania

Hania

Hania on Kreetan saaren toiseksi suurin kaupunki ja entinen pääkaupunki, joka on kuuluisa romanttisesta vanhasta satamasta ja kapeista Vanhankaupungin kujista.

Hanian ehdoton vetovoima on sen kauneus. Historian värikkäät vaiheet turkkilaisten ja venetsialaisten vaikutuksessa ovat jättäneet oman kerroksensa sen sieluun, eikä rantojakaan sovi unohtaa.

Hania kirkko

Kuva: daliu - stock.adobe.com

Kreetan historia lyhyesti

Kreetalta on löytynyt merkkejä asutuksesta aina kivikaudelta saakka ja se on ollut koko historiansa aikana merkittävä ja ainutlaatuinen saari Välimerellä sen strategisen sijaintinsa vuoksi. Mikäli haluaa ymmärtää Kreetaa ja kreetalaisia, täytyy ymmärtää edes vähän saaren historiaa, joka näkyy niin kulttuurissa kuin saarelaisten identiteetissä.

Kreetaa ovat hallinneet paitsi venetsialaiset ja ottomaanit myös merirosvot, ja sen valloittamista ovat yrittäneet gootit, slaavit sekä arabit. Kreeta on ollut haluttu saari myös omiensa eli kreikkalaisten osalta ja ovatpa sitkeät saarelaiset taistelleet myös kreikkalaisia vastaan. Manner-Kreikkaan se liitettiin rauhan alla 1913. Historiansa aikana se on myös myyty kahteen otteeseen muun muassa egyptiläisille.

Toisen maailmansodan aikana saksalaisten miehittämä Hania, joka tunnettiin minoalaisten aikana nimellä Kydonia, on säilynyt harvinaisen ehjänä kaupungistumisen, nykyaikaistamisen sekä eri valloittajien jäljiltä.

Hania - asuminen

Hania tarjoaa majoitusta mukavasti jokaiseen makuun ja tarpeeseen aina isoista resorteista, esimerkiksi Agia Marinassa tai Plataniaksessa, pieniin, Vanhassakaupungissa sijaitseviin romanttisiin Boutique-hotelleihin kuin yksityismajoitukseenkin.

Mikäli haluaa asua lähellä keskustaa, parhaimmat kohteet ovat Vanhakaupunki tai esimerkiksi Splantzian kaupunginosa.

Hinnat ja saatavuus vaihtelevat sesongin mukaan. Huokeita ja budjettiystävällisiä hostelleja on jonkin verran enemmän, verraten vaikka Iraklioniin. Hinnatkin ovat hieman halvempia. Nyrkkisääntönä yön kustannuksille: mitä kauempana keskustasta tai Vanhastakaupungista sitä halvempi. Muun Kreetan tavoin hintoihin vaikuttaa myös sesonki.

Löydä sopiva hotelli Haniassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Hania - nähtävyydet ja tekemistä

Vanhakaupunki, venetsialainen satama ja telakat sekä egyptiläinen majakka; eksy, ihastu ja ihmettele! Huku väreihin, kauniisiin yksityiskohtiin sekä näkymään aallonmurtajan päästä, josta Hania avautuu maisemaa hallitsevan jylhän vuoriston edessä. Tee päämäärättömiä ja loputtomia kävelyitä niin aamulla kuin illalla.

Kaupunkia hallitsee 1500-luvulla venetsialaisten rakentama ja myöhemmin egyptiläisten kunnostama majakka. Egyptiläisenä majakkana tunnettu valontuoja on Välimeren rannikkoalueiden vanhin.

Hania - Vanha Satama

Hania - Vanha satama

1. Firka-linnoitus

Venetsialaisten rakentama linnoitus, josta oli tarkoitus estää vihollisten hyökkäykset, sijaitsee sataman kupeessa luoteispuolella vastapäätä kuuluisaa majakkaa. Firkalta aukeaa ainutlaatuinen maisema venetsialaiseen satamaan. Linnoituksen länsipuolelle päättyy myös osa venetsialaista muuria, joka on säästynyt venetsialaisten hallitsemalta ajalta.

Sisäänkäynti Firkaan kulkee Kreetan merenkulun museon vierestä. Kreetalaisilla on pitkä historia merenkulkijoina, josta museo tarjoilee näkemystä aina antiikin ajoista lähtien. Meren tuntumaan on myöskin rakennettu pieni puistomainen alue Talos, joka sijaitsee Firkan vieressä.

2. Giali Tzamisi -moskeija

Ainut kaupungissa säilynyt moskeija ottomaanien ajoilta on nimeltään Giali Tzamisi. Sen toiminta moskeijana on kuitenkin lopetettu ja minareetti tuhottu. Nykyään etenkin sesonkiaikana siellä järjestetään erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä.

3. Hanian arkeologinen museo

Kaupungin arkeologinen museo sijaitsee vanhan sataman vieressä ja vanhan luostarin Agios Fragiskosin tiloissa. Kokoelmaan kuuluu esineitä aina minoalaiselta ajalta roomalaiseen sekä löytöjä muinaisen Kydonian kaupungista. Lisätietoja lipuista ja aukioloajoista.

4. Ortodoksinen katedraali

ortodoksinen katedraali - Hania nähtävyydet

Ortodoksinen katedraali Athinagora-aukiolla. Kuva: daliu - stock.adobe.com.

Hanian suojeluspyhimykselle, Pyhälle Marialle, omistettu katedraali kaupungin keskustassa valmistui vuonna 1860. Se sijaitsee vanhemman 1400-luvulta peräisin olevan kirkon yläpuolella, joka syrjäytettiin ottomaanihallinnon aikana.

5. Kydonia - arkeologiset kaivaukset

Arkeologiset kaivaukset paljastavat muinaisen minoalaisen kaupungin perustukset Vanhassakaupungissa, lähes Hanian sydämessä Kanevarou-kadulla. Hania ja sen Vanhakaupunki nykyisellään on rakennettu sen päälle vuosisatojen saatossa. Kydoniasta on verrattain vähän mitään jäljellä verrattuna esimerkiksi Knossokseen tai Phaestokseen. Nekin mitä on kaivettu esille, on paljastunut toisen maailmansodan pommitusten myötä.

Kydoniksen vieressä on myös rippeitä venetsialaisten aikaisesta linnoituksesta Kastellista, jota pitivät hallussaan myös ottomaanit.

6. Kreetalainen talo – Folklore museum of Chania

Yksityisomistuksessa oleva erittäin pieni museo, joka löytyy Vanhastakaupungista. Kohteena tätä voi vahvasti suositus niille, jotka ovat kiinnostuneet perinteistä, historiasta, käsitöistä ja taiteesta. Ja vaikkei näihin tuntisikaan intohimoa, niin miksei pistäytyä sisällä ohi kulkiessa. Lippu kustantaa muutaman euron ja sen lisäksi sieltä on mahdollisuus ostaa paikallisesti varmasti aitoja käsitöitä. Lisätietoa

7. Taidegalleria - Municipal Art Gallery of Chania

Tämä taidegalleria sijaitsee uuden kaupungin ja Vanhankaupungin rajalla, vilkkaalla Chalidon- kadulla, joka vie suoraan venetsialaiseen satamaan. Kreikkalaista taidetta ja vaihtuvia näyttelyitä on tarjolla. Kotisivut

8. Samarian rotko

Samaria-rotko - Kreeta

Samarian rotko on suosittu vaellusreitti. Kuva: dziewul/stock.adobe.com.

Kun Hania alkaa olla nähty, niin Sfakian alueella sijaitseva Samaria kansallispuistoineen on vierailemisen arvoinen kohde.  Se on yksi Euroopan pisimmistä ja syvimmistä rotkoista, jonka läpi kulkee merkitty vaellusreitti. Reitin voi kulkea kahteen suuntaan joko aloittamalla Agia Roumelin kylästä rannikolta, johon on laivayhteys mm. Loutrosta, tai rotkon pohjoispäädystä Omalos-kylästä, jonne on bussiyhteys Haniasta. Puistoon on nimellinen pääsymaksu, joka on noin viisi euroa. Puiston kotisivut

9. Agios Nikolaoksen kirkko ja sen minareetti

Kirkko sijaitsee Vanhankaupungin liepeillä ja uuden rajoilla Splantzian kaupunginosassa, jonka mukaan on nimetty myös aukio. Turkkilaiset muuttivat aikoinaan kirkon moskeijaksi ja siitä on jäänyt muistoksi minareetti, jota voi sanoa jonkinlaiseksi arkkitehtuuriseksi omituisuudeksi sen yhdistyessä venetsialaisiin yksityiskohtiin.

10. Kreikan jalkapallomaajoukkueen museo

Kreikkalaiset ovat perinteisesti kovaa jalkapallokansaa ja jo polvenkorkuiset lapset osaavat yleensä kysyttäessä vastata mitä joukkuetta he kannattavat.

Museo ei varsinaisesti muistuta perinteistä museota, vaan ehkä pikemminkin kauppaliikettä, mutta se on käymisen arvoinen kohde, oli sitten jalkapallofanaatikko tai ei. Museo sijaitsee Tsouderon-kadulla, kivenheiton päässä Agios Nikolaoksen minareetista.

11. Ethnikos Kipos

Ethnikos Kipos on puisto kauppahallin takana ja jalkapallomuseon läheisyydessä. Puisto on suosittu myös paikallisten keskuudessa ja sen vihreydessä voi käydä rauhoittumassa ostosten ja ihmisvilinän ruuhkasta. Puistoon on perustettu jo 1900-luvulla kahvila, jossa juoda kuppi kahvia makeiden herkkujen kanssa. Puistossa on myös suuri kellotorni, joka on yksi Hanian kuuluisimpia maamerkkejä.

12. Elefterios Venizeloksen museo

Venizelos on käsite ja yksi Kreikan ja Kreetan suurmiehistä. Tämä historian merkkihenkilö yhdisti Kreetan Manner-Kreikkaan. Toimipa hän myös Kreikan pääministerinä seitsemän kertaa uransa aikana.

Hania on Venizelosken  sekä synnyin- että hautapaikka. Museo sijaitsee Halepan kaupunginosassa vajaan viiden kilometrin päästä keskustasta ja Vanhastakaupungista. Venizeloksen hauta sijaitsee vajaan kolmen kilometrin päästä museosta ja se on suosittu kohde paitsi historiallisesti, myös sieltä avautuvien maisemien vuoksi. Venizeloksen synnyintalo sijaitsee Hanian Mourniaksessa. Kotisivut

13. Vesipuisto Limnoupolis

Etenkin lapsiperheille sopivaa viihdettä tarjoava vesipuisto sijaitsee 8 km kaupungin ulkopuolella Varipetron kaupunginosassa. Ilman omaa autoa vesipuistoon vie bussi tai turisteille suunnattu kaupunkijuna. Vesipuisto on auki ainoastaan sesonkiaikana toukokuusta syyskuun loppuun. Lippuja voi ostaa etukäteen netistä, joka saattaa vaikuttaa hintaan jonkin verran. Kotisivut

Hania - Rannat

Hania ja sen lähikunnat ovat reunustettuja lukemattomalla määrällä rantoja, jotka tunnetaan niiden uskomattomien maisemien sekä kirkkaan sinisten ja turkoosien vesien vuoksi.

Yleisesti ottaen parhaimmat ja puhtaimmat rannat niin Haniassa kuin koko Kreetalla, ovat sinisellä lipulla merkityt rannat. Mikäli haluaa välttää ruuhkia, etenkin pahimpina sesonkiaikoina, kannattaa rannalle meno ajoittaa aamuun tai iltapäivään, kun päivän kuumuus alkaa hiljalleen taittua yöksi ennen pimeää.

Matkailijoiden on myös hyvä muistaa, ymmärtää ja tiedostaa, että etenkin hienohiekkaisimmista rannoista pitävät myös valekarettikilpikonnat (Caretta Caretta), jotka illan ja pimeän turvin rantautuvat munimaan hiekkaan joka vuosi toukokuusta syyskuuhun. Mikäli niiden hiekasta kumpuava pesä on suojattu metallivirityksellä tai merkitty millään muulla lailla - ne on syytä jättää rauhaan.

Iltaisin ja öisin joillakin rannoilla saattaa olla kiellettyä kaikenlainen meluaminen ja liikkuminen, kuten iltaiset kävelyt tai musiikin kuuntelu kaiuttimista. Tämä voi tuntua matkailijasta äärimmäisen pieneltä pahalta, mutta kilpikonnat häiriintyvät herkästi ihmisen toiminnasta.

Kilpikonnat ovat tiukasti suojeltuja Kreikan laissa ja matkailijalla on velvollisuus ottaa yhteyttä suojeluyhdistykseen, esimerkiksi jos löytää vahingoittuneen tai kuolleen kilpikonnan tai pesän jota ei ole vielä merkitty.

Lisätietoa kilpikonnien suojelusta Kreikassa.

Rannat Haniassa

Agii Apostoli -ranta - Hania - rannat

Agii Apostoli -ranta neljä kilometriä Hanian keskustasta. Kuva: Jerry - stock.adobe.com.

Agii Apostoli

Agii Apostoli koostuu oikeastaan kahdesta lahdesta, jota halkoo kävelyihin kutsuva karu niemimaa. Niemimaan ansiosta rannat ovat melko hyvin tuulelta suojassa. Rannalla voi auringonpalvonnan ja uimisen ohella käydä verryttelemässä joutilaalla kävelyllä jalkoja.

Nämä hiekkarannat ovat kävelymatkan päässä keskustasta n. 4 km länteen ja saaneet nimensä siellä sijaitsevan kirkon mukaan. Ranta on sinisellä lipulla rankattu, mikä tarkoittaa toimivia palveluja.

Kuten usein Kreetalla, sen rannat muodostuvat useammasta rantaosiosta, joiden välistä rajaa voi olla vaikea hahmottaa. Glaros sijaitsee samalla rantakaistaleella Agii Apostolin kanssa ja ulottuu lännessä lähes Kalamakiin asti. Kalamaki on myös sinisellä lipulla varustettu, mutta melko pieni julkinen ranta palveluineen.

Nea Chora

Ensimmäinen ranta kävelyetäisyyden päässä kaupungista länteen on Nea Chrora. Se on matala, tuulelta suojassa oleva hiekkaranta, joka sopii etenkin lapsiperheille. Ranta on suosittu niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa läheisen sijaintinsa kuin ominaisuuksiensa vuoksi – sopii helposti liikuntarajoitteisille. Kaikki mahdolliset ovat palvelut käden ulottuvilla.

Chrissi Akti

Chrissi eli Golden beach sijaitsee n. 3 km päässä kaupungista. Useimmiten tuulelta suojassa oleva sinisen lipun ranta on saanut kultaisen nimen hiekastaan. Ranta sopii niille, jotka etsivät rauhallisempaa rantaa lähellä kaupunkia ja etenkin lapsiperheille sen matalan veden vuoksi, jossa saa kahlata melko pitkälle.

Rannat Hanian ulkopuolella

Stalos

Kato Stalos -ranta - Hanian rannat

Kato Stalos - ranta Hanian länsipuolella. Kuva: jsk12 - stock.adobe.com.

Stalos-ranta on jaettu kahteen osaan, Stalokseen ja Kato Stalokseen. Suosittu, pitkähkö hiekkaranta sijaitsee noin 8 km Haniasta länteen, jonka läheisyydessä on paljon hotelleja viiden tähden komplekseista huoneistoihin. Kaikki tarpeelliset rantapalvelut ovat saatavilla, mitkä tarvitaan sinisen lipun heilumiseen. Ranta sijaitsee paikallisliikenteen bussiyhteyden päässä, mikäli autoa ei ole käytössä.

Noin kilometrin päässä Staloksesta löytyy vastaavilla palveluilla myöskin erittäin suosittu matalarantainen Agia Marina, joka on kahden kilometrin pituudelta hienohiekkaista hiekkarantaa, joka on erityisesti myös kilpikonnien suosiossa. Sama koskee myös Plataniasta, joka on erotettu Agia Marinasta pienehköllä pienvenelaiturilla sekä aallonmurtajalla.

Platanias on sulautunut pienestä kylästä Hanian asuinlähiöksi kaupungistumisen ja turismin myötä ja on tänä päivänä yksi vilkkaimpia ja eläväisimpiä kohteita niin hotellien kuin yöelämän puolesta.

Platanian rantaviiva sulautuu n. 13 km päässä Haniasta Geraniksi, joka ei ole ihan niin hienohiekkaista kuin Agia Marina tai Platania, mutta täälläkin on syytä katsella, ettei astu kilpikonnien tai niiden munien päälle. Se on rantana hieman rauhallisempaa aluetta kuin vaikkapa Agia Marina tai Platania niille, jotka etsivät omaa rauhaa, vaikka toki täälläkin rantapalveluita löytyy.

Kalathas

Noin yksitoista kilometriä itään sijaitseva Kalathas on melko rauhallinen matalarantainen hiekkaranta. Sininen lippu takaa sen, että rantaa on hoidettu ja palvelut ovat riittävät. Rannan edustalla on pieni saari välimatkan päässä, joka on uitavissa. Mikäli omaa kulkupeliä ei ole, rannalle pääsee myös bussilla.

Tersanas

Valkohiekkainen pieni poukama, Tersanas, on useimmiten pahimmilta tuulen puhaltamilta aallokoilta suojassa. Suosittu ja sinisellä lipulla taattu ranta saattaa jo kokonsa vuoksi vaikuttaa täyteen ahdetulta. Noin 13 km keskustasta itään, jonne bussi vie suoraan keskustasta.

Stefanou

Ns. paholaisen satama (Seitan limani) on pieni hiekkarantainen lahti jylhissä maisemissa. Ranta sijaitsee 22 km Haniasta koilliseen, ja sinne pääsee ainoastaan kävelemällä. Tie parkkipaikalta on vaikeakulkuinen, joten lipokkaat kannattaa laittaa rantakassiin ja varata riittävän veden lisäksi kunnolliset kävelykengät.

Paholaisen satama - Hania - rannat

Seitan Limani eli Paholaisen satama Hanian lentokentän itäpuolella. Kuva: prosign - stock.adobe.com.

Maherida

Maherida on pieni syvärantainen ja valkohiekkainen lahti, joka sijaintinsa vuoksi saa useimmiten olla pahimmalta aallokolta rauhassa piileskelee kivikkoisessa suojassa. Paikka on suosittu nudistien keskuudessa. Rannalle pääsee samalla bussilla kuin Tersanakseen.

Stavros

Stavros-ranta muodostuu kahdesta eri osuudesta. Ensimmäinen pätkä on karkeahiekkaisempi ja aallokolle avoimempi hiekkaranta. Se yhdistyy niemen kautta hienohiekkaisempaan lahteen, jonka maisemaa hallitsee Vardies-vuori. Niemen myötävaikutuksella toisesta rantaosuudesta muodostuu eräänlainen tuulelta suojassa oleva laguuni. Niemi sisältää myös venetsialaiselta aikakaudelta peräisin olevan louhoksen jäänteet.

Rannan toinen osuus on legendaarinen ja sitä pidetään sinisten lippujen päärantana. Kuuluisa paitsi kauneudestaan, myös siitä, että siellä on kuvattu 1960-luvulla Kerro minulle, Zorba -elokuvaan kohtauksia luolassa, joka on noin 700 m päässä laguunista. Luolalle on mahdollista kiivetä ihailemaan maisemaa merelle ja Haniaan.

Kerro minulle, Zorbas -elokuvassa esiintynyt Stavros-ranta. Kuva: Paulina - stock.adobe.com.

Balos

Kirkasvetinen ja matalarantainen laguuni on varmasti yksi kuuluisimpia kohteita Kreetalla. Se muodostuu mantereen ja pienen Tigani-nimisen saaren väliin, jonka nimi tarkoittaa paistinpannua. Tiganin lisäksi maisemaa hallitsee kaksi saarta Imeri Gramvousa, jossa on vanha linnake ja Agria Gramvousa, johon ei pysty rantautumaan. Balos sijaitsee noin 56 km Haniasta luoteeseen Kissamokseen kunnassa, joka on yksi Hanian alueyksikön kunnista. Alue on luonnonsuojelualue ja osa Euroopan Unionin Natura 2000 -hanketta.

Balosiin voi ottaa veneen Kissamoksesta, mikä on myös helpoin tapa päästä perillä. Autolla pääsee kilometrin päässä rannasta sijaitsevalle parkkipaikalle saakka; tällöin on syytä olla hyvät kengät jalassa. Ei sovi liikuntarajoitteisille.

Autolla menemisestä täytyy maksaa pieni maksu, joka on tarkoitettu alueen suojelua varten. Tie ei ole päällystetty. Lisäksi kannattaa varautua siihen, että parkkipaikka voi olla täysi paikan suosion vuoksi. Haniasta kulkee myös suoria busseja.

Balos-ranta, Kissamos - Kreeta

Balos-ranta ja sen upea laguuni on oiva retkikohde. Kuva: Cyril Papot/stock.adobe.com.

Elafonisi

Elafonisi-ranta sijaitsee Kreetan lounaisimmassa kärjessä noin 76 km Haniasta ja kuuluu Balosin tavoin Kissamokseen kuntaan. Elafonisiin on Haniasta suora bussiyhteys ja se on suosittu matkakohde.

Elafonisi on 150 metriä vastakkaiselta rannikolta oleva saari, niemimaalla, johon on matalan veden vuoksi mahdollista kahlata ja joka myös luo mielikuvan siitä, että niemimaan kärki olisi erillinen saari. Saaren korkein kohta on 39 metrin korkeudessa merenpinnasta ja se sijaitsee saaren kivikkoisessa osassa.

Suurin osa saaren pinta-alasta on kuitenkin hiekkaa ja dyynejä. Niemimaan molemmin puolin on muodostunut eksoottisia rantoja hienolla hiekalla, joka paikoin on vaaleanpunaista, rannalle hioutuneiden ja murskaantuneiden simpukoiden vuoksi.

Myös Elafonisi on osa Natura 2000 -hanketta, jonka harvinaisen ekosysteemin vuoksi sieltä on kiellettyä viedä mitään mukaansa luonnosta. Tältä paikalta erittäin harvinaiset sekä uhanalaiset eläimet ja kasvit ovat löytäneet suojansa. Yöpyminen ja telttailu ovat sakkojen uhalla kiellettyjä aktiviteetteja.

Elafonisi-ranta - Kissamos, Kreeta

Elafonisi-ranta Kissamoksessa on Kreetan kauneimpia rantoja. Kuva: gatsi/stock.adobe.com.

Ruoka ja juoma - Hania

Vanhakaupunki ja satama ovat pullollaan ravintoloita ja kahviloita aina perinteisistä kafenioista, tavernoista ja ouzerioista fine diningiin. Myös meren viereistä rantaviivaa pitkin löytyy lukuisia ravintoloita etenkin kalan ystäville.

Hania - ravintolat

Satamaa kiertävä katu on pullollaan ravintoloita

Haniassa kannattaa kokeilla erityisesti Chaniatiko Bourekia, joka on kesäkurpitsa-perunapiirakka mizithra-juustolla sekä Tsigariastoa, joka on pitkään haudutettua vuohen tai lampaan lihaa. Ennen tämä ruoka valmistettiin kri kristä, joka on lähes sukupuuttoon metsästetty villivuohi Kreetalla. Kri Kri on laissa suojeltu ja näin ollen sen metsästäminen on kielletty.

Myös kokkora, tomaattikastikkeessa haudutettua kukkoa tai pastitsiota, kreikkalaisten vastine makaronilaatikolle tai moussaka kyläsalaatti horiatikilla, joka pääasiallisesti sisältää tomaattia, kurkkua, vihreää paprikaa, sipulia, fetaa ja oreganoa, oliiviöljyä unohtamatta, ovat takuuvarmoja ja täyttäviä vaihtoehtoja nälän tukahduttamiseksi.

Pienet kengät eli papoutsakiat, jotka ovat täytettyjä munakoison puolikkaita mausteisella jauhelihaseoksella ja kermaisella juustokuorrutteella vie myös kielen mennessään.

Ostokset - Hania

Hania - ostokset

Käsityötuotteita keramiikasta nahkaan näkee ympäri Hanian kaupunkia. Kuva: gorelovs - stock.adobe.com.

Hania jakautuu Vanhaankaupunkiin ja uuteen kaupunkiin ns. Nea Horaan. Uudesta kaupungista löytyy ostoskeskuksia sekä lähes kaikki mahdolliset yleisesti tunnetut merkkikaupat, joita voi odottaa löytävän jokaisesta kaupungista.

Vanhankaupungin kujat kuhisevat kauppoja turisteille suunnatuista tuotteista aina kaukaa idästä tuotuihin hippivaatteisiin, rantakasseihin ja suitsukkeisiin. Puljuja löytyy siis joka lähtöön, oli kyse sitten käsitöistä, juustoista, vaatteista, keramiikasta, mausteista ja yrteistä, koruista tai oliivipuusta valmistetuista keittiövälineistä ja koriste-esineistä - valinnanvaraa ja tutkimista riittää aamusta iltamyöhään.

Matkalla kauppahallille kannattaa pysähtyä jossakin Stivanadikalla sijaitsevista kojuista, joka katuna tunnetaan nahkatuotteista ja ostaa itselleen tai kotiinviemisiksi laadukas ja todennäköisimmin käsityönä valmistettu lompakko, vyö, laukku tai sandaalit.

Yksi suosittu tuliainen on kreetalainen puukko. Maheradikaksi kutsuttu Sifaka-katu sijaitsee Vanhassakaupungissa ja sillä on perinteet kreetalaisten puukontekijöiden keskuudessa. Kentriki Agora, kauppahalli, joka itsessään on elämys, sijaitsee Tsouderon-kadulla.

Hintataso - Hania

Hanian hintataso on suomalaiselle varsin edullinen. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat suomalaisille myös huokean hintaisia. Hotellien hinnat nousevat keskikesän sesonkina.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Iraklionissa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihvi ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-10 €

20-27 €

3 €

74 €

110 €

Miten päästä lentokentältä Haniaan

Hanian kansainvälinen lentokenttä Agios Daskalogiannis sijaitsee noin 14 km kaupungin ulkopuolella. Lentokentältä kaupunkiin pääsee niin taksilla kuin suoralla bussiyhteydellä Hanian pääbussiasemalle. Mittarin ottaminen kustantaa kutakuinkin 18 euroa ja 2,5 eurolla pääsee vähän reilussa puolessa tunnissa linja-autokyydillä keskustaan.

Lentokentältä on myös muutamia bussiyhteyksiä suoraan Rethymnoon. Aikatauluista kannattaa kuitenkin ottaa selviää etukäteen, sillä linjoja suoraan kentältä menee melko harvakseltaan. Lipun hinta suoraan Rethymnoon on noin kahdeksan euron luokkaa. Myös auton vuokraus onnistuu lentokentältä.

Soudasta, Hanian satamasta Manner-Kreikkaan, Pireukseen operoi Anek Lines. Liput ja lippujen hinnat löydät parhaiten Anek Linesin sivuilta. Satamasta keskustaan pääsee paikallisliikenteen bussilla, joka sijaitsee sataman ulkopuolella kuten myös taksit.

Liikkuminen Haniassa

Paikallisliikenne toimii kaupungin sisällä kahdessa vyöhykkeessä. Vyöhykkeistä kannattaa ottaa selvää omien tarpeidensa mukaan. Lippujen hinta vaihtelee hieman riippuen siitä, onko lippu ostettu bussissa vai bussin ulkopuolelta kioskista tai lippuautomaatista.

Aikatauluja ja lippujen hintoja voi tarkastella paikallisliikenteen sivuilta tai ladata paikallisliikenteen sovellus, joka toimii niin Androidissa kuin iOS:ssa.

Hania - sää ja milloin matkustaa

Kuten koko saari, myös Hania sopii matkustuksen suhteen ympärivuotiseen matkailuun. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että saarella sään suhteen on kuitenkin omat oikkunsa. Vaikka saari on melko pieni ja jokseenkin kapea, niin se on riittävän suuri omille säävyöhykkeille, jotka vaihtuvat kun matkustat saaren pohjoisosista etelään tai idästä länteen.

Säähän vaikuttavat myös vuoristot sekä lämpimät kesäiset Meltemi-tuulet, jotka vaikuttavat etenkin saaren pohjoisosiin. Saharasta hiekkaa lennättävät Sirocco-tuulet puhaltavat puolestaan etenkin saaren eteläisiin osiin.

Kaikkein kuumimmat ja kuivimmat kuukaudet ovat kesäkuusta – elokuuhun päivien keskilämpötilan ollessa noin 28 – 38 astetta, jolloin myös merivesi on lämpimillään. Vuoristossa on kuitenkin usein viileämpää kuin rannikolla. Huhti- ja toukokuu ovat yleensä lämpimiä ja aurinkoisia päivien keskilämpötilojen ollessa noin 17 – 29 astetta ja samoin voidaan sanoa myös loka- ja marraskuusta.

Tammikuusta maaliskuuhun on yleensä runsaimmat talvisateet, jolloin korkeimpien vuorten huiput saavat myös lunta. Talvikuukausia ei kuitenkaan kannata aliarvioida, mikäli haluaa nähdä tarunhohtoisia maisemia ja tämä pätee etenkin helmikuun lopusta huhtikuuhun. Tästä eteenpäin yleensä myös sesonki hiljalleen käynnistyy ja kestää lähestulkoon marraskuun alkuun.

 

---
Teksti: Angela M.
Kuvat: Pixabay & Adobe Stock

Muut Kreikan kohteet

guest
0 kommenttia Haniasta
Inline Feedbacks
View all comments