Siirry suoraan sisältöön

Budapestin nähtävyydet

Budapestin nähtävyydet sijaitsevat eri puolilla kaupunkia – osa keskustassa, osa kukkuloilla, osa jopa saaressa. Tähän artikkeliin on koottu Budapestin tärkeimmät nähtävyydet ja aktiviteetit, ja lopussa on lista ilmaisista nähtävyyksistä sekä tekemistä perheille.

1. Budan linna

Budan linna – Budapest nähtävyydet

Budan linna on ensimmäisiä nähtävyyksiä, joita Budapestissa kannattaa kiertää. Se sijaitsee aivan keskustan vieressä Ketjusillan toisella puolella, joten sinne on helppo mennä (paitsi silta on remontissa vuoteen 2023 asti), ja näköalat joen yli joka suuntaan ovat erinomaiset. Nykyinen Budan linna pystytettiin Kaarle III:n toimesta 1700-luvun alkupuolella, jonka jälkeen sitä on laajennettu.

Suurin osa Budan linnasta on ilmaista aluetta – pääsymaksu peritään vain museoihin ja kirjastoon.

Linnan huoneita ja kellareita voi kiertää linnan museossa, mutta vanhaa loistoa huonekaluineen ei näe muualla kuin St Stephen's Hallissa, joka sijaitsee Budapestin historian/linnan museon yhteydessä, ja johon voi ostaa erillislipun.

Budan linnalta löytyy

 • Unkarin kansallisgalleria (hieno ja laaja taidemuseo)
 • Budapestin historian museo / linnan museo (+St Stephen's Hall)
 • Unkarin kansalliskirjasto (Széchényin kirjasto)
 • Sándor-palatsi, jossa on myös Unkarin presidentin virka-asunto. Palatsi sijaitsee linnan vieressä. Se ei ole yleensä avoinna yleisölle, mutta pihalla voi seurata vahdinvaihtoa.

Eikä kannata unohtaa Kuninkaallista puutarhaa linnan kaakkoispuolella.

Kuninkaallinen puutarha, Budan linna

Kuninkaallista puutarhaa, taustalla Gellertinvuori ja vapaudenpatsas.

Kuinka Budan linnalle pääsee

 • Helpoin tapa on ottaa funikulaari Clark Ádám -aukiolta. Se vie Sandor-palatsin ja linnan väliin ja näkyy tässä kuvassa. Funikulaari on ollut toiminnassa vuodesta 1870. Samalta aukiolta voi ottaa myös minijunan, tms.
 • Bussilla voi ajaa ylös Dísz tér -aukiolle, joka sijaitsee linnan ja Kalastajanlinnakkeen välissä. Reittiopas: bkk.hu.
 • Kävelyreittejä on useita, joista hyvä maisemareitti Pestin puolelta on kävellä Kuninkaallisen puutarhan kautta, johon pääsee portista Elisabetinsillan ja Ketjusillan puolivälistä.

Jos menee linnalle, kannattaa samalla käydä tutustumassa Kalastajanlinnakkeeseen, sillä välimatkaa on vain muutama sata metriä. Sekä linna että Kalastajanlinnake sijaitsevat samalla Linnavuorella ja monissa esitteissä niistä kerrotaan samana alueena/nähtävyytenä.

2. Kalastajanlinnake ja Linnavuori

Kalastajanlinnake – Budapestin nähtävyydet

Kalastajanlinnake (unkariksi Halászbástya) rakennettiin vuosina 1895-1902 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan ja ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n kunniaksi. Linnake ei siis koskaan ollut oikea linnoitus, vaan enemmänkin näköalaterassi. Alueen puolustamisesta vastasivat entisaikaan kalastajat – siitä nimi Kalastajanlinnake.

Kalastajanlinnakkeen muureilla voi istua kahvilassa ja nauttia maisemista. Linnoituksen ylempiin torneihin ja muurille pääsee kävelemään pääsymaksua vastaan.

Kalastajanlinnake sijaitsee Linnavuorella, joka on todellisuudessa enemmänkin kukkula. Alue on Budapestin vanhin asuinalue ja sijaitsee hieman pidemmän matkan päässä keskustasta, mutta bussilla pääsee sinne keskustasta parissakymmenessä minuutissa. Ympäristö on täynnä vanhoja rakennuksia ja hienoja maisemia. Budapest näkyy lähes kokonaan Linnavuorelta – sekä Pest joen puolella että Buda vuorineen toisella puolella.

Kalastajanlinnakkeen ja heti sen takana sijaitsevan Matiaksenkirkon ympäristö on kesäisin täynnä turisteja, mutta muualla on rauhallisempaa. Joskin alue on melko pieni, kartta löytyy täältä. Oikeasta yläkulmasta Budan linnalle vasempaan reunaan on vain reilu kilometri.

Kalastajanlinnake

Kuinka Kalastajanlinnakkeelle pääsee

Heti linnakkeen viereen pääsee, kun ottaa bussin Szentháromság tér -aukiolle. Reittiopas: bkk.hu. Muita vaihtoehtoja on mennä ylös Budan linnalle funikulaarilla tms. ja kävellä sieltä Kalastajanlinnakkeelle. Kävelyreittejä ylös on monia. Metrolla ei pääse kovin lähelle, vaan asemilta Batthyány tér ja Széll Kálmán tér on n. kilometrin verran ylämäkikävelyä.

Video Kalastajanlinnakkeesta

 

Löydä sopiva hotelli tai asunto Budapestissa Booking.comin kartalta

Booking.com

3. Gellertinvuori

Gellertinvuori, Budapest

Gellertinvuori sekä vapaudenpatsas (ja nykyään myös suuri Unkarin lippu) sen huipulla ovat Budapestin kuuluisia ja hyvin näkyviä maamerkkejä. Vuori/kukkula sijaitsee erinomaisella paikalla keskustan vieressä Budan puolella jokea Vapaudensillan ja Elisabetinsillan välissä.

Budapest näkyy kokonaisuudessaan huipulta, mutta näköalat ovat kuitenkin selvästi paremmat Pestin puolelle. Gellertinvuori onkin parhaimmillaan näköalapaikkana.

Vuoren huipulla on 1800-luvun puolivälissä rakennettu linnoitus, mutta se on ollut suljettuna yleisöltä jo vuosia, ja nykyään sitä kunnostetaan museoksi, puistoksi, ravintolaksi ja näyttelytilaksi. Koko yläosa on ollut suljettuna yleisöltä pari vuotta. Kompleksin on tarkoitus avautua vuoden 2023 aikana.

Luolakirkko

Gellertinvuoren sisään luonnollisesti muodostuneisiin luoliin on rakennettu vierailun arvoinen kirkko, johon voi tutustua pääsymaksua vastaan. Siellä on päivittäisiä kirkonmenoja, jolloin paikka on suljettuna turisteilta, mutta suuren osan päivästä siellä voi vierailla.

Kirkko sijaitsee lähes maan tasalla Vapaudensillan kupeessa Gellért-hotellia vastapäätä. Reitti kulkuaukolle näkyy tässä kuvassa.

Budapest vapaudenpatsas

Vapaudenpatsas Gellertinvuoren huipulla ennen rakennustöitä.

Kuinka päästä ylös Gellertinvuorelle

 • Kävelyreittejä on useita, alkaen kummalta sivulta kukkulaa tahansa tai sen takaa. Huipulle kävelee noin 15-40 minuutissa, riippuen vauhdista ja reitistä. Suoraan edestä joen puolelta ei pääse ylös. Nopein mutta jyrkin reitti alkaa Gellért-hotellin ja luolakirkon puolelta. Elisabetinsillan päästä alkavat tiet ovat loivempia kävellä ja ne kulkevat paljolti puiden suojassa.
 • Monet Hop-on hop-off -bussit pysähtyvät vain muutaman minuutin kävelymatkan päähän linnoituksesta. Joten jos aikomuksena on tehdä kiertoajelu, niin kannattaa tarkistaa osuuko Gellert Hill reitille.
 • Bussilinja 27:lla on pysäkki n. 500 metrin päässä linnoituksesta. Pysäkin nimi on Búsuló Juhász (Citadella). Linja ei käy Pestin puolella ollenkaan, joten siellä asuvat joutuvat menemään ensin esim. Móricz Zsigmond körtérin metroasemalle (metrolinja 4) ja ottamaan bussin nro 27 sieltä.

4. Kaupunginpuisto

Vajdahunyadin linna

Vajdahunyadin linna Kaupunginpuistossa.

Kaupunginpuistossa (unk. Városliget) on pienellä alueella runsaasti nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Niiden lisäksi siellä on myös varsinainen puistoalue, mutta se on lähinnä puita ja nurmikkoa, eikä tarjoa mitään ihmeellistä, joten kaikki näkemisen arvoinen on pienellä alueella Sankarien aukion takana ja muutamien minuuttien kävelymatkan päässä toisistaan.

Sankarien aukio sijaitsee ihan puiston vieressä ja on yksi Budapestin tunnetuimmista nähtävyyksistä, joten se kannattaa ottaa mukaan ohjelmaan puistossa käydessä.

Nähtävyyksiä ja tekemistä Kaupunginpuistossa

Sankarien aukiolta löytyy:

 • Millennium-monumentti (kuva alla)
 • Kuvataiteiden museo (linkki)
 • Taidehalli (linkki)

Ja itse puistosta:

 • Széchenyin kylpylä (lisätiedot alempana)
 • Vajdahunyadin linna (lisätiedot alempana)
 • Maatalousmuseo – linnan sisällä
 • Jákin kappeli – pieni kappeli linnan sisäpihalla
 • Eläintarha (linkki)
 • Sirkus (linkki)
 • Liikennemuseo – sijaitsee puiston koilliskulmassa (linkki)
 • Luistelulampi talvella ja veneilylampi kesällä
 • Ravintoloita ja kahviloita
Millennium-monumentti Sankarien aukiolla

Millennium-monumentti Sankarien aukiolla.

Vajdahunyadin linna

Vajdahunyadin linna rakennettiin alunperin vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi, kuten myös esimerkiksi Millennium-monumentti Sankarien aukiolla sekä Kalastajanlinnake Budan puolella.

Kyseessä ei ole oikea linna, vaan se pystytettiin väliaikaisesti kevyistä materiaaleista näyttelyä varten. Mallit rakennuksille linnassa oli kopioitu muista rakennuksista ympäri Unkaria; mm. linnan vieressä sijaitsevan Jákin kappelin suurempi versio löytyy Unkarin ja Itävallan rajan läheisyydestä Jákin kylästä. Kaupunkilaiset kuitenkin innostuivat linnasta niin, että nykyinen Vajdahunyadin linna rakennettiin muutamia vuosia myöhemmin samalle paikalle kestävämmistä materiaaleista.

Linnassa toimii nykyään Unkarin maatalousmuseo. Linnan pihalla voi kierrellä vapaasti, mutta museoon, kappeliin ja pieneen torniin/muurille peritään pääsymaksu. Lisätiedot: vajdahunyadcastle.com

Kuinka Kaupunginpuistoon pääsee

 • Metro: Keltainen linja 1 alkaa keskustasta Vörösmarty-aukiolta ja reitti kulkee maan alla pitkin Andrassy-bulevardia, joten kyytiin voi nousta mistä kohtaa Andrassya vaan – asemia on monta. Jos haluaa poistua Sankarien aukion kohdalla, niin oikea pysäkki on Hősök tere. Keskelle puistoa Széchenyin kylpylän viereen pääsee poistumalla Széchenyi fürdő -asemalla. Tämä Unescon maailmanperintöluetteloonkin päässyt metrolinja on maailman toiseksi vanhin sähköinen maanalainen heti Lontoon maanalaisen jälkeen.
 • Kävely keskustasta pitkin Andrássy útia ei ole myöskään huono idea. Katu on noin kolme kilometriä pitkä, alkaa luksuskaupoilla ja ravintoloilla ja päättyy suurlähetystöjen taloihin sekä muihin hienoihin rakennuksiin juuri ennen Sankarien aukiota.

5. Margitinsaari

Margitinsaari, Budapest

Puutarha keskellä Margitinsaarta.

Margitinsaari on suuri saari keskellä Tonavaa keskustan pohjoispuolella. Se on kävelymatkankin päässä keskustasta, mutta myös julkisilla kulkuneuvoilla saareen pääsee helposti.

Kaukaa katsottuna se näyttää lähinnä metsiköltä, mutta on yllättävää mitä kaikkea se lopulta pitää sisällään, vaikka iso osa saaresta onkin metsää ja piknikille sopivia nurmialueita.

Margitinsaari on yleensä muutaman tunnin päiväretkikohde, mutta saaren rauhallisemmalta pohjoispuolelta löytyy myös pari hotellia, joten se käy hyvin myös majapaikaksi Budapestin lomalla. Etäisyys hotelleilta Deák Ferenc -aukiolle on viisi kilometriä.

Nähtävyyksiä ja tekemistä Margitinsaarella

 • Kaksi hotellia: Ensana Thermal -kylpylähotelli ja Ensana Grand Hotel sekä hostelli Island Hostel (linkit booking.comiin)
 • Ravintoloita, baareja ja kahviloita
 • Yleisurheilustadion
 • Uimastadion Alfred Hajos
 • Ulkoilmakylpylä Palatinus Strand
 • Vesitorni, jonka ylätasanteella on maksullinen näköalapaikka (näkyy lähinnä puiden latvoja) ja alakerrassa ravintola
 • Ulkoilmateatteri vesitornin vieressä
 • Musiikkisuihkulähde
 • Ruusutarha
 • Japanilainen puutarha
 • Pieni kotieläintarha
 • Keskiaikaisia raunioita
 • Lähes koko saaren kiertävä juoksutartan

Saarta on miellyttävä kävellä hiljalleen ympäriinsä, mutta kaiken näkeminen on työn takana, sillä pelkkä saaren pituus on 2,5 kilometriä. Vuokrattavia ajoneuvoja löytyy heti tulosillan kupeesta. Korkea kahden-neljän ihmisen katollinen polkuauto on suosittu menopeli.

Musiikkisuihkulähde

Musiikkisuihkulähde, Margitinsaari

Musiikkisuihkulähde on yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä. Se on iso suihkulähde, joka toimii suurimman osan ajasta normaaliin tapaan, mutta muutaman kerran päivässä mukaan tulevat musiikki ja värivalot (illalla).

Musiikki vaihtelee klassisesta rockiin, ja Tšaikovskin Joutsenlampi vaihtuu lennosta Guns n' Rosesin Sweet Child O' Mineen. Suihkulähde ampuu vettä eri tavoilla musiikin mukaan välillä hiljentäen ja välillä täydeltä laidalta valojen säestäessä. YouTubesta löytyy monia videoita, mikäli kiinnostaa tutustua suihkulähteeseen tarkemmin.

Näytöksiä on pitkin päivää, mutta klo 21.00 taitaa olla aina se pisin show. Ja silloin on kesäisin jo pimeääkin ja kokemus värivaloineen on hienompi kuin päivänvalossa.

Kuinka Margitinsaareen pääsee:

 • Kävelemällä keskustasta Margitinsillan yli.
 • Bussilinja (26) kulkee saaren läpi ja pysäkkivaihtoehtoja on monta.
 • Raitiovaunu ajaa Margitinsillalle suoraan saaren eteen.
 • Lähin metroasema on Nyugatin juna-asemalla. Kävelyä tulee sieltä noin kilometri.
 • Jos asuu joen lähellä, niin lautta on myös vaihtoehto. Margitinsaaren itäpuolella lähellä Margitinsiltaa on pysäkki: Margitsziget, Centenáriumi emlékmű.

Aikataulut kaikkiin löytyvät osoitteesta: bkk.hu , kun klikkaa ensin ylälaidasta oikean kulkuvälineen.

6. Budapestin kylpylät

Budapest on tunnettu kylpyläkaupunki, jonka kylpylöiden lämmin ja mineraalipitoinen vesi pulppuaa yhteensä yli sadasta maanalaisesta lähteestä.

Ikäraja joihinkin kylpylöihin on 14-v. ja uimalakin tai sandaalien käyttö saattaa olla pakollista, joten kannattaa katsoa ajantasaiset tiedot kylpylöiden omilta sivuilta.

Széchenyin kylpylä

Suurin ja kuuluisin kylpylä, Szechenyi Baths, sijaitsee keskellä Kaupunginpuistoa. Altaita löytyy sekä sisältä että ulkoa. Lukuisat sisäaltaat ovat hyvin yksinkertaisia ja lämpötilaltaan vaihtelevia, ulkona on normaalin paikoittain poreilevan ison altaan lisäksi uimiseen tarkoitettu pitempi allas sekä yksi 38℃ allas. Mahdollisuus myös hierontoihin.

Sisällä on kahvila/snackbaari ja ulkona on kesäisin paljon aurinkotuoleja sekä terassi. Varsinaisia viihdykkeitä ei altaiden lisäksi ole; Széchenyin kylpylä onkin sen vuoksi enemmän aikuisille kuin pienille lapsille sopiva.

Széchenyin kylpylä - Tekemistä Budapest

Muistilista kävijöille

 • Liput kannattaa ostaa etukäteen, niin välttyy mahdolliselta jonotukselta.
 • Lippuja varatessa voi varata myös oman pukukopin. Edullisemmin pääsee, kun vaihtaa vaatteet yleisessä pukeutumistilassa, jossa on suomalaistyyppiset lukolliset vaatelokerikot.
 • Kylpylässä on kesäisin useasti partyja, joten kannattaa varmistaa kylpylän sivuilta niiden ajankohdat, jos haluaa/ei halua osallistua.
 • Uima-asu on melko vapaa, eli esimerkiksi uimashortsitkin käyvät hyvin. Jos ei aio uida pitkässä altaassa, uimalakkia ei tarvita.
 • Oma pyyhe mukaan, sitä voi säilyttää esimerkiksi suihkun viereisissä lokerikoissa tai ottaa mukaan altaille.
 • Sandaalit ovat pakolliset muualla kuin altaissa.

Liput ja lisätiedot: szechenyispabaths.com

Muita kylpylöitä Budapestin keskustassa

 • Rudas – Perjantaisin ja lauantaisin auki aamuyöhön asti. Sijainti Gellertinvuoren edessä, Elisabetinsillan vieressä. Lisätiedot: rudasfurdo.hu
 • Gellert – Hotelli Gellertin yhteydessä oleva kylpylä. Itse hotelli on remontissa, mutta kylpylän toimintaan tällä ei pitäisi olla vaikutusta. Lisätiedot: gellertbath.hu
 • Lukacs – Sijainti Margitinsaareen vievän Margitinsillan kupeessa. Lisätiedot: lukacsfurdo.hu
 • Veli bej – Budapestin suurin turkkilainen kylpylä. Sijainti edellisen vieressä. Ei ulkoaltaita. Lisätiedot: irgalmasrend.hu
 • Palatinus Strand – Suuria ulkoaltaita ja kesäisin aaltoallas sekä vesiliukumäki. Sijainti Margitinsaaressa. Lisätiedot: palatinusstrand.hu

7. Auringonnousut

Budapestin nähtävyydet -listaukset sisältävät harvemmin auringonnousuja, mutta Budapest on erinomainen kaupunki katsella niitä, sillä aurinko nousee keskustan eli matalan Pestin takaa, ja Budan puolella on heti joen vieressä useita katselupaikkoja joko Linnavuorella tai Gellertinvuorella. Bonuksena pääsee tutustumaan auringonnousun jälkeen suosittuihin ulkonähtävyyksiin usein täysin yksin tai korkeintaan muutamien ihmisten seurassa.

Auringonnousu Budapestissa

Auringonnousu Gellertinvuorelta katseltuna.

Budapest auringonnousu

Auringonnousuvideon kuvausta Kalastajanlinnakkeen tornissa, taustalla Parlamenttitalo.

Aurinko nousee Budapestissa kesällä noin klo 05-06. Tarkkoja aikoja eri päivinä ja kuukausina voi katsoa täältä. Kannattaa huomata, että kesällä metro alkaa kulkea usein liian myöhään, joten paikalle siirtymiseen kannattaa varata aikaa. Taksilla pääsee kaikkiin seuraaviin paikkoihin:

 • Kalastajanlinnakkeella voi katsoa auringonnousua vapaasti muureilta ja torneista. Ne ovat päivisin osittain maksullisia alueita, mutta aamulla paikalla ei ole ketään rahastamassa.
 • Budan linnalla hyvä paikka on ainakin funikulaarin yläpäässä, johon pääsee kävelemään vaikka linnan portit eivät olisi auki.
 • Gellertinvuoren huipulta näkee auringonnousun, mutta Vapaudensillan suunnasta noustessa myös matkalla on näköalapaikkoja, joten ihan huipulle asti ei tarvitse välttämättä nousta. Huipulla puut saattavat haitata näkyvyyttä.
Ketjusilta ja Pyhän Tapanin kirkko

Budan linnan funikulaarin yläpäästä puoli tuntia auringonnousun jälkeen.

8. Parlamenttitalo

Parlamenttitalo, Budapest

Tutustu Parlamenttitaloon ulkoa käsin tai osallistu kierrokselle sisätiloissa. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Lisätietoa: jegymester.hu

9. Museot

Budapest on kokonsa ja historiansa ansiosta myös monipuolinen museokaupunki. Perinteisistä museoista Unkarin kansallismuseo (linkki) sijaitsee keskustan kaakkoispuolella ja Budapestin historian museo (linkki) Budan linnassa (samalla myös linnan museo).

Unkarin kansallismuseo - Budapestin nähtävyydet

Unkarin kansallismuseo

Taiteen ystäville on taidehalli sekä kuvataiteiden museo Sankarien aukion molemmilla puolilla (Kaupunginpuiston vieressä). Maalaustaidetta löytyy myös kansallisgalleriasta Budan linnasta (linkki). Se onkin laajempi ja näyttävämpi kuin kuvataiteiden museo ja vetää vertoja lähes mille tahansa taidemuseolle Euroopassa.

Suosittuihin museoihin tai näyttelyihin kuuluvat myös mm. House of Terror (näyttelyitä Unkarin historiasta fasismin ja kommunismin ajoilta) sekä Hospital in the Rock.

10. Budapestin sillat

Budan ja Pestin yhdistävät yhteensä kahdeksan siltaa, joista seuraavat neljä sijaitsevat keskustan alueella. Näistä Ketjusilta kivileijonineen on yksi Budapestin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Sillat ovat helteellä kaupungin parhaita paikkoja viilentyä (kylpylöiden jälkeen), sillä Tonavalta virtaa tyynelläkin säällä aina viilentävää ilmaa ja maisemat ovat parhaasta päästä. Jokaisella sillalla on jalkakäytävä, joten autoliikenteestä ei tarvitse huolehtia.

Sillat luetellaan järjestyksessä pohjoisesta etelään.

Margitinsilta (Margit híd)

Margitinsilta

Lyhyin reitti keskustasta Margitinsaarelle kulkee Margitinsillan kautta. Se onkin suurimmalle osalle kävijöistä ainoa syy käyttää tätä hieman ydinkeskustan ulkopuolella olevaa, Budapestin toiseksi vanhinta siltaa.

Poikkeuksellisesti silta ei ole suora, vaan se tekee käännöksen Margitinsaaren kohdalla. Jatkokappale saarelle rakennettiin vasta aivan 1900-luvun alussa. Sitä ennen sinne pääsi vain veneellä.

Margitinsillalta löytyvät väylät sekä autoille että raitiovaunulle, ja jalkakäytävä on jaettu pyöräilijöille sekä jalankulkijoille.

Ketjusilta (Széchenyi Lánchíd)

Ketjusilta, Budapest

Parlamenttitalo, Ketjusilta ja Pyhän Tapanin kirkko

Ketjusilta on Unkarin vanhin, keskeisin ja kuuluisin silta. Se on tunnettu erityisesti sillan kaikissa neljässä kulmassa sijaitsevista kivileijonista (Budapestin pääsivun avauskuvassa on yksi niistä).

Elisabetinsilta (Erzsébet híd)

Elisabetinsilta, Budapest

Elisabetinsilta rakennettiin aluperin vuosina 1897-1903. Se räjäytettiin muiden siltojen tavoin toisessa maailmansodassa, mutta ainoana sitä ei korjattu, vaan vanhoille perustuksille rakennettiin uusi silta.

Vapaudensilta (Szabadság híd)

Vapaudensilta – Budapestin nähtävyydet

Vapaudensilta on lyhyin keskustan silloista. Neljä lintua tornien huipuilla ovat unkarilaisen mytologian Turul-lintuja, jollainen löytyy myös Budan linnan vierestä. Sillan keskellä kulkee raitiovaunulinja.

11. Jokiristeilyt

Jokiristeilyt Tonava

Vaihtoehtoja jokiristeilyille pitkin Tonavaa on monia – lyhyistä tunnin-parin mittaisista kierroksista pidempiin kynttiläillallisristeilyihin auringonlaskun aikaan. Tai laivan voi ottaa vaikka Amsterdamiin asti ja viettää Tonavalla viikko tai kaksi.

Lyhyetkin risteilyt kannattaa varata netistä etukäteen.

Useimmat laivat lähtevät Pestin puolen laitureista aivan keskustasta. Lähes koko keskustan osuus on täynnä niitä, ja laivan löytäminen laiturin numeron mukaan on helppoa.

12. Váci-kävelykatu

Vaci-kävelykatu Budapest

Váci utca on pitkä kävelykatu, joka halkoo Pestin puolta joen suunnan mukaisesti. Katu on täynnä kauppoja ja ravintoloiden terasseja. Suurin osa niistä on turisteille suunnattuja, joten hinta-laatusuhde ei ole yleensä parhaasta päästä, mutta se on silti mukava katu katsella ja kävellä läpi.

Tekemistä perheille

 • Budapestin kylpylöistä Margitinsaarella sijaitsevasta Palatinus Strandista löytyy kesäisin mm. lastenallas, aaltoallas sekä vesiliukumäkiä, kun monet muut kylpylät saattavat olla hyvinkin tylsiä lapsille.
 • Flipperimuseo – Sijainti Nyugati-rautatieaseman lähellä.
 • Suklaamuseo – Sijainti parlamenttitalon vieressä.
 • Maanalainen labyrintti – Sijainti Kalastajanlinnakkeen vieressä.
 • House of Houdini – Sijainti lähes maanalaisen labyrintin vieressä, Kalastajanlinnakkeen ja Budan linnan välissä.
 • Lumina park – Valaistu teemapuisto Margitinsaarella (vain talvella)
 • Varsinainen eläinpuisto löytyy Kaupunginpuistosta, kotieläinpuisto Margitinsaarelta.
 • Kaupunginpuistossa on myös sirkus.
 • Tropicarium – Haita, alligaattoreita, ym. Sijainti 12 km keskustasta etelään.

Budapestin ilmaiset nähtävyydet

 • Budan linnan alueella ja Kuninkaallisessa puutarhassa pääsee kiertelemään vapaasti, mutta linnan sisäosat ovat maksullisia.
 • Myös Kalastajanlinnakkeella voi kierrellä vapaasti, vain ylemmät muurit ja tornit ovat maksullisia.
 • Margitinsaaren puutarhat, ruusutarhat, suihkulähteet ja muut ulkoalueet ovat ilmaisia. Maksullisia ovat kylpylä, uimastadion, vesitorni ja kotieläintarha.
 • Joillakin museoilla on ilmaispäiviä, kuten kansallismuseolla on jokaisen kuun kolmas lauantai, ja kansallisgallerialla (Budan linnalla) on ilmainen pääsy Unkarin kansallisina vapaapäivinä (15.3., 20.8. ja 23.10.).
 • Euroopan talousalueella asuvat (eli myös suomalaiset) vähintään 70-vuotiaat pääsevät useisiin museoihin ilmaiseksi pelkällä henkilöllisyystodistuksella. Vähintään 62-vuotiaat ja korkeintaan 24- tai 26-vuotiaat usein puolella hinnalla. Ajantasaiset tiedot kannattaa varmistaa museoiden omilta sivuilta. Vähintään 65-vuotiaat voivat myös matkustaa yleisissä kulkuvälineissä ilmaiseksi. Tarkat tiedot rajoituksista löytyvät täältä. Myös max. 6-vuotiaat lapset pääsevät museoihin ja kulkuvälineisiin ilmaiseksi.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Ersatz Bossa / John Deley and the 41 Players – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Budapestin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments