Siirry suoraan sisältöön
Koti » Matkailusivuston takaa » Auringonnousut Budapestissa

Auringonnousut Budapestissa

  • tehnyt
Budapest auringonnousu

Jos listataan "tekemistä Budapestissa", niin auringonnousujen katselu on harvemmin mukana luettelossa. Eipä tosin ole kyllä itselläkään, vaikka aihetta välillä sivutaankin. Tässä blogitekstissä on tarkoitus paneutua aiheeseen tarkemmin.

Auringonnousut ovat aina hienoa katseltavaa, mutta Budapest on kuitenkin erityisen sopiva paikka siihen hommaan: aurinko nousee keskustan eli matalan Pestin takaa, ja Budan puolella on heti joen vieressä useita katselupaikkoja joko Linnavuorella tai Gellertinvuorella.

Linnavuorelle on rakennettu jopa näköalapaikka kohti Pestiä, eli aivan 1900-luvun alussa valmistunut Kalastajanlinnake. Se ei ole kuitenkaan oikea linnake, vaan pelkät linnaketta muistuttavat muurit ja tornit.

Jos jaksaa lomalla vääntäytyä ylös sängystä heti aamuyöstä, niin bonuksena pääsee tutustumaan suosittuihin ulkoturistikohteisiin usein täysin yksin, tai korkeintaan muutamien ihmisten seurassa. Olen kiivennyt pari kertaa Gellertinvuorelle ja kerran Linnavuorelle. Tässä joitain vinkkejä, jos joku harkitsee samaa.

Kalastajanlinnake Budapest

Normaalisti ruuhkaisella Kalastajanlinnakkeella on tyhjää ennen kuutta aamulla.

Kalastajanlinnake Budapest

Aurinko nousee Budapestissa kesällä 5-6 aikaan. Tarkkoja aikoja eri päivinä ja kuukausina voi katsoa täältä.

Tunnettuja näköalapaikkoja Budan puolella on periaatteessa kolme: Budan Linna ja Kalastajanlinnake Linnavuorella sekä Gellertinvuori.

Budan linna

Budan linnan portit avautuivat muistaakseni ennen aamukuudelta, joten sieltä ei voisi auringonnousua kuvata. Mutta nyt googletin tiedon, että ne olisivat auki läpi yön. Linnan pihahan on yleistä aluetta jonne ei ole pääsymaksua.

Oli portit auki tai ei, niin funikulaarin yläpäähän pääsee kävelemään joka tapauksessa, sillä se on porttien ulkopuolella. Sieltä on otettu alla oleva kuva, jonka taustalla on Ketjusilta ja Pyhän Tapanin kirkko. Se onkin parempi paikka ottaa kuva kuin linnan edusta joka tapauksessa, joten porttien aukiololla ei ole mielestäni niin väliä.

Ketjusilta ja Pyhän Tapanin kirkko

Ketjusilta puoli tuntia auringonnousun jälkeen. Olisi varmaan hyvä paikka kuvata myös itse auringonnousu.

Linnan alueella on kiva kierrellä auringonnousun jälkeen kaikessa rauhassa, tosin museot ja muut avautuvat vasta muutamaa tuntia myöhemmin.

Kalastajanlinnake

Toinen hyvä paikka, vielä parempikin kuin Budan linna, on Kalastajanlinnake alle kilometrin päässä linnalta. Ne sijaitsevat saman Linnavuoren huipulla, joten niiden välinen alue on tasaista ja siirtyminen on helppoa.

Kalastajanlinnakkeen muuri ja tornit ovat päivisin maksullista aluetta, mutta aamukuudelta kukaan ei ole rahastamassa ja eri kuvauspaikkoja riittää. Taustallekin saa ainakin kesällä sopivasti Budapestin kuuluisan parlamenttitalon.

Budapest auringonnousu

Klo 5.38 elokuun alussa.

Auringonnousu

Bussilla pääsee aivan pelipaikoille, kun tähtää Szentháromság Térin pysäkille. Ainakin linja 16 näyttää kulkevan aamuisin jo klo 4.23 alkaen. Kävelemälläkin linnakkeelle pääsee montaa eri reittiä, jotka kaikki ovat luonnollisesti ylämäkiä.

Viereinen Matiaksenkirkko avautuu vasta yhdeksältä, joten täällä on sama homma kuin Budan linnalla: alueella voi kierrellä vapaasti ja lähes ilman muita ihmisiä, mutta nähtävyyksiin ei vielä pääse.

Gellertinvuori

Metsäinen Gellertinvuori on siitä hankala paikka katsoa auringonnousua, että teiden valot ovat todennäköisesti aamuyöstä kokonaan pois päältä ja huipulle joutuu nousemaan lähinnä kännykänvalon avulla. Tai ainakin jos on ajoissa liikeellä. Päivä alkaa valjeta kuitenkin noin puoli tuntia ennen auringonnousua, joten siinä ajassakin ehtii kyllä nousta huipulle.

Ylhäällä on joitain näköalapaikkoja. Puut haittaavat jonkun verran kuvaamista, joten saattaa olla hyvä idea jäädä jo matkan varrella johonkin näköalapaikalle. Ainakin kukkulan eteläpuolella niitä on muutama. Alla oleva kuva on otettu sellaiselta, kun nukuin kerran huhtikuussa pommiin enkä ehtinyt silloin huipulle asti. Saattoi olla hyväkin asia.

Budapest auringonnousu - Vapaudensilta

Klo 6.22 huhtikuun alussa. Edessä Vapaudensilta.

Bussi 27 ajaa Gellertinvuoren huipun läheltä, mutta aloittaa aamuisin näköjään klo 5.10, joten keskikesällä ei ainakaan ehdi sillä.

Gellertinvuorella ei ole Citadellan sulkemisen johdosta oikein mitään sisänähtävyyttä, jos juurella sijaitsevaa luolakirkkoa ei lasketa, joten varhainen aamu on hyvä aika tutustua kukkulaan ja sen puistoihin ja patsaisiin. Tosin näköala taitaa olla se hienoin juttu täällä kuitenkin. Päivisin ja iltaisin ylhäällä on aika tungosta.

Vapaudenpatsas Gellertinvuorella

Vapaudenpatsas Gellertinvuoren huipulla.

Kannattaa nousta ylös luolakirkon puolelta, niin on parempi näkyvyys joelle ja Pestiin, ja matkalla on em. näköalapaikkoja. Jos laskeutuu alas muita reittejä, niin tie on loivempaa, eikä matkalla ole niin paljon portaita. Suoraan edestä ei pääse nousemaan, vaan pelkästään sivuilta tai takaa.

Lentokone laskeutuu

Kiva aika laskeutua Budapestiin.

Auringonlaskut

Aurinko laskee Budan vuorten taakse, joten sitä on vaikeampi kuvata. Punainen kajo näkyy kuitenkin vuorten takaa, joten mistä tahansa sillalta tai joen rannalta Pestin puolelta saa otettua auringonlaskukuvia.

Budapest auringonlasku

Auringonlasku Vapaudensillalta kohti Linnavuorta.

guest
0 kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments