Siirry suoraan sisältöön
Koti » Matkailusivuston takaa » Pyöräretkellä Gozolla

Pyöräretkellä Gozolla

  • tehnyt
Pyöräretkellä Gozolla

Gozo on hyvä pyöräretkikohde, sillä saari on pieni ja erilaisia paikkoja on vain muutamien kilometrien etäisyydellä toisistaan. Tosin keskikesällä polkupyöräily ei ole suotavaa kuumuuden ja suurten korkeuserojen takia. Pyöräteitä ei ole, mutta eipä ole asfalttiteillä liikenneruuhkiakaan. Jalkakäytäviä on isompien teiden varrella.

Tyypillistä tietä ja maisemaa Gozolla.

Olin Gozolla keväällä 2018 ja paikka oli ennestään aivan outo. Vallettassa olin ollut aiemmin, mutta en silloin vilkaissutkaan Gozoa. Kuitenkin kun olin nyt varannut reilun parin viikon matkan Maltalle kohteita kiertämään, niin oli luonnollista käydä myös pohjoisen pienemmällä saarella. Varasin Airbnb-asunnonkin melko sokkona sataman vierestä, mikä osoittautui ihan hyväksi ratkaisuksi. Tai oikeastaan osoittautui, ettei majapaikalla ole suurta väliä, koska kaikki on niin lähellä joka tapauksessa.

Itse saareen tutustumisen hoidin polkupyörällä. Airbnb-host ehdotteli skootteria ja kesäkuumalla se olisi ollut varmasti parempi vaihtoehto, mutta oli vasta huhtikuu ja päivälläkään lämpötila ei noussut kuin vähän päälle 20 asteen, joten päädyin polkupyörään. Hostini tuli kerran pyöräillessäni kadulla vastaan. Sanoin, että valitsin pyörän myös treeniä ja talven jäljiltä päällä olevaa dieettiä ajatellen: "Besides, I need the exercise". Kaveri vilkaisi keskivartaloani ja tiputti lakonisesti: "Yeah, you do". Pakko arvostaa rehellisyyttä!

Jaoin saarikierrokset kahdelle päivälle: ensimmäisenä päivänä länsirannikko ja toisena päivänä itärannikko. Kaksi muuta päivää menivät pääkaupunki Victoriassa ja viereisellä Cominon saarella.

Gozolla liikkuminen on sikäli erikoista, että korkeuserot ovat suuria joka puolella saaren keskikohdan ja rannikon välillä. Ja rannikon kohteisiin johtaa yleensä yksi tie, joka on mennessä alamäkeä ja tullessa piiiiiitkää ylämäkeä. Esimerkiksi nousu San Lawrenzin rannalta takaisin kylään on 1.6 km kohtuullisen jyrkkää ylämäkeä. Juu, kyllä talutin koko matkan. Ja paikoitellen tiet voivat olla niin jyrkkiä, että pelkkä pyörän taluttaminen tuottaa tuskaa.

Tie San Blasin uimarannalle

Mäet voivat olla paikoitellen todella jyrkkiä.

Kesä-, heinä-, elokuussa en lähtisi kiertämään saarta ilman moottoroitua kulkuvälinettä. Heti satamasta saa vuokrattua montaa eri sorttia. Vuokrasin oman pyörän täältä ja oli asiallinen paikka. Joistain autonvuokrausfirmoista on Gozolla paljon valituksia, ainakin Gold Carista. Mutta siitä firmasta taitaa olla valituksia ihan joka paikassa.

Kohteita joissa kävin

San Lawrenz

San Lawrenz on oikeastaan kylä vähän ylempänä, mutta se tunnetaan rannikon nähtävyyksistään. Kuuluisin niistä, Azuren ikkuna tai Sininen ikkuna, tosin romahti vuonna 2017, joten paikka ei ole enää entisensä. Jos menee Gozolle useammaksi päiväksi, niin kannattaa siellä kuitenkin käydä. Päiväreissulla jättäisin väliin.

Sininen aukko San Lawrenzissa.


Merijärven kautta pääsee helposti luolan kautta merelle.

Xlendi Bay

Xlendi Bay

Jos saan joskus hermoromahduksen ja valkotakkisten miesten pitää viedä jonnekin rauhoittumaan, niin tänne kiitos. En tiedä miltä Xlendi näyttää heinä-elokuussa, mutta huhtikuussa pitkän ja kauniin lahden perällä oli täydellisen raukea tunnelma. Pitkiä lounaita, uintiretkiä pitkin lahtea ja auringossa makaamista. Mitään muuta Xlendistä tuskin löytyykään, eikä muuta tarvitakaan.

Mgarr ix-Xini

Tämä oli hyvin samanlainen pitkä lahti kuin Xlendi Baykin, mutta lähes täysin luonnonvarainen. Alkoi olla jo ilta kun pääsin Mgarr ix-Xiniin ja aurinkokaan ei juuri lämmittänyt, niin ihan täyttä kuvaa en saanut lahdesta.


Täällä kuvattiin Angelin Jolien ja Brad Pittin elokuva Meren äärellä. Brad Pitt oli muistaakseni alkoholisoitunut kirjailija, joka otti kuppia rannan baarissa (jota ei sellaisenaan oikeasti ole) ja hoippui sitten
iltaisin takaisin hotellille (jota ei oikeasti täällä ole). Jonkinlaista hermoromahduksen hoitamista sekin kai oli.

Ympäristö oli elokuvassa ainakin kohdillaan, ja oli kiva katsoa sitä jälkeenpäin, kun paikka oli tuttu. Tosin elokuvassa tapahtumat sijoittuvat muka Ranskaan. Ehkä se mielikuva myy paremmin kuin Gozo, josta USA:ssa tuskin juuri kukaan on kuullut. Tai suuri osa ei edes Maltasta.

Victoria

Gozon pääkaupunki muistuttaa pääsaaren vanhimpia kaupunkeja. Hienoin juttu täällä on Cittadella, joka on Gozon korkeimmalle kohdalle rakennettu linnoitus.

Cittadellan kattoja.

Jos pitäisi nimetä saaren kaksi parasta asiaa, niin ne olisivat em. Xlendi Bay ja Victorian Cittadella.

Marsalforn

Eniten tyypillinen turistikohde ja isompi kuin Xlendi, mutta ei mikään koolla pilattu tämäkään. Eteläpuolella oli hienoja auringonottokallioita.

Marsalforn näkyy alhaalla ja menopeli vieressä.

Jatkoin pyörällä vähän pidemmälle pohjoiseen suola-altaille, jotka ovat yksi Gozon tunnetuimmista nähtävyyksistä. Ihan hienon näköisiä nekin, mutta ei mitään tajunnanräjäyttävää.

Suola-altaita Gozolla

Suola-altaita

Harmittaa etten jatkanut vielä vähän pidemmälle, jossa olisi ollut Wied il-Ghasrin sola (ihan saaren pohjoispäässä) En vaivautunut katsomaan puhelimesta karttaa, enkä taaskaan oikein hahmottanut kuinka pieni saari Gozo on. Käännyin takaisin, vaikka olisin ollut 5-10 minuutin pyöräilyn päässä sieltä. Jäipähän ensi kerralle jotain uutta käytävää.

Ramla Bay

Kultahiekkainen ranta Gozon itäpuolella ja Marsalfornin eteläpuolella. Ylivoimaisesti saaren paras ranta, joka vetää vertoja pääsaarenkin parhaille rannoille.

Ramla Bay, Gozo

Pääsaarella on Golden Bayn ranta, mutta Ramla Bay muistuttaa enemmän sellaista.

Ghajnsielem

Ghajnsielemissä asuin, se on hiljainen kylä Mgarrin sataman vieressä. Turisteja ei ainakaan huhtikuussa ollut juuri yhtään. Ghajnsielem on sopiva majapaikka Gozon vierailulle, niin ei tarvitse lähteä sen kauemmaksi satamasta. Yhden isomman ruokakaupan löysin ja pari ravintolaa. Ja noin sata kirkkoa – niitä on Gozolla joka puolella. Tosin seuraavalla kerralla ainakin katson Victorian tarjonnan läpi, sillä se on kuitenkin aivan keskellä kaikkea.

Kirkko mäen päällä Mgarrin sataman vieressä.

Tuomio Gozosta: Jos omat käydyt kohteet jakaa kahteen osaan: "tämä on nähty" tai "tänne pitää tulla vielä uudestaan", niin ehdottomasti jälkimmäinen. Seuraavalla kerralla kuitenkin mieluummin syys-lokakuussa, niin pääsee uimaankin, mutta pahimmat helteet ovat jo ohi ja turistien määräkin vähäisempi kuin keskikesällä. Koska se on kuitenkin se Gozon juttu, rauhallisuus.

guest
0 kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments