Siirry suoraan sisältöön
Koti » Matkailusivuston takaa » Sivuston historia ja tulevaisuus

Sivuston historia ja tulevaisuus

  • tehnyt
Velika plaza Montenegro

Hapuileva historia

Sivusto sai alkunsa, kun veljeni Ville oli muuttanut Barcelonaan vuonna 2013. Oma matkailusivusto kuulosti hauskalta ajatukselta, sillä olin aiemmin ollut mukana yhdessä sivustossa, joten nettisivujen tekemisestä oli jo jonkinlainen idea.

Sivuston aihe oli selvä, eli Barcelona, mutta näkökulmaksi päätettiin lopulta valokuvasivusto eikä perinteinen blogi tai matkaopas. Tosin kumpikaan meistä ei tiennyt valokuvauksesta mitään, mutta tekemällä oppii.

Nimeksi piti tulla barcelona-in-pics.com, mutta hyvin nopeasti ajateltiin, että aihe on nopeasti koluttu läpi, joten miksi ei laajennettaisi saman tien muuallekin. Joten nimeksi tuli cities-in-pics.com.

Siitä ei tullut kovin pitkäaikainen, sillä sivustossa oli yksi iso ongelma: juuri kukaan ei löytänyt sinne Googlen kautta, koska tekstiä ei liiemmin ollut. Eikä muitakaan keinoja ollut olemassa, sillä sosiaalinen media ei ole koskaan oikein kiinnostanut kumpaakaan.

Päätimme siirtyä kohdegallerioista valokuviin painottuneisiin matkaoppaisiin, joissa oli kuitenkin käsitelty turistin kannalta tärkeimmät asiat. Samalla nimi vaihtui "kansainvälisempään" muotoon. Eli sellaiseen, joka olisi lyhyt, helppo muistaa, ja jonka ymmärtäisi tarvittaessa edes joskus lentänyt englantia osaamaton japanilainen tai norjalainenkin. Cities-in-picsistä tuli gate98.com. Se rekisteröitiin kesällä 2015.

Seuraava kehitysidea oli kieliversiot. WordPressiin saa edullisesti plugineita, joilla kieliversioiden teko oli helppoa. Joten suomenkielinen versio oli gate98.com/fi. Tehtiin myös saksankielinen /de ja ruotsinkielinen /sv. Ja englanninkielinen oli edelleen gate98.com. Vuosi oli 2016 ja toiminta oli edelleen hyvin satunnaista.

Tulevina vuosina oli kesäisin pidempiäkin, useamman kuukauden mittaisia matkoja, joiden aikana homma meni koko ajan laajempaan suuntaan. Lisäiltiin uusia osioita oppaisiin, eivätkä valokuvat olleet enää pääasia. Aukkoja kuitenkin jäi edelleen, jos miettii nykyisiä oppaita, joissa saattaa olla yli 10 osiota nähtävyyksistä ostoksiin, ruokaan, rantoihin, päiväretkiin, tai miten päästä lentokentältä keskustaan. Näitä aukkoja ollaan sittemmin paikkailtu ja paikkaillaan jatkossakin.

Suurimmat kaksi päätöstä tehtiin kuitenkin syksyllä 2019:

  1. Hylätään nimi Gate98, sillä se ei ole kovin helposti lähestyttävä, ja tehdään joka kielestä omat sivustonsa. Suomesta tuli siis nykyinen lomaeuroopassa.fi. Ehkä vähän virkamiesmäinen, mutta ainakin informaativinen ja helposti muistettava.
  2. Ruvettiin etsimään oppaiden tekijöiksi jo valmiiksi Euroopan eri kaupungeissa asuvia tai kohteet muuten vaan hyvin tuntevia – yleensä tuttuja tai tutun tuttuja. Asiantuntemuksen taso on kuitenkin varsinkin isoissa kaupungeissa korkeampi sillä tavalla.
Rovaniemi nuotio

Vuosipalaveri Rovaniemellä vuonna 2019 – makkaranpaistoa, Pirkka-olutta ja luovaa visiointia.

Tämä hetki on kai hallussa

Nyt jatkuu aiemmin mainittu vanhojen kohteiden paikkailu sekä uusien kohteiden haaliminen. Isoihin kaupunkeihin olisi edelleen hyvä löytää joku siellä asuva, mutta pienet menevät ominkin voimin.

Seuraavaksi lähden päivittämään ja täydentämään Budapestia, Wieniä ja Prahaa, sillä edellisestä reissusta alkaa olemaan jo viitisen vuotta. Suunnitteilla on laajentaa oppaita joka suuntaan ja ehkä siinä ohessa hieman itsekin viihtyä.

Ville lähtee päivitysmatkalle Kreikkaan ja Albaniaan. Uutena kohteena on tulossa ainakin Korfun saari.

Kohteista rupeaa myös tulemaan videoita. Onhan video lukijankin kannalta informatiivisempi kuin valokuvat. Jos joku on ensi viikolla Budapestissa ja ihmettelee kuka kiipeää kännykänvalon varassa Gellértinvuoren huipulle aamuviideltä kuvaamaan auringonnousua, niin se olen minä vaan.

Budapest ukkonen

Paluu Budapestiin tapahtuu ensi viikolla.

Tulevaisuus toivottavasti valoisa

Kohteita on tarkoitus laajentaa joka ilmansuuntaan Euroopan sisällä, toivottavasti nopeammin kuin hitaammin. Jatkamme itse oppaiden tekoa ja teemme mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä ulkoisten kirjoittajien kanssa.

Sivustoista päivitetään tällä hetkellä vain suomea ja englantia (destinations-in-europe.com). Saksan reisemundo.com on aika tuuliajolla ja ruotsin sivusto on jo kuopattu, kun ketään ei oikein napannut sitä tehdä. Kopio ruotsin sivustosta on kuitenkin olemassa, joten sen voi herättää henkiin tarvittaessa äkkiäkin johonkin osoitteeseen.

Eri kieliversioiden kohdalla jatkoon on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Jatketaan omin voimin näillä kolmella kielellä. Tähtäin olisi tietysti saada englannista ja saksastakin isot sivustot, sillä potentiaalinen lukijapohja on niissä ihan eri luokkaa kuin suomen kielellä.
  2. Löytää sopivia itsenäisiä henkilöitä tekemään eri kieliversioita sivustosta.

Jälkimmäinen olisi kuitenkin kiinnostavampi, sillä satsaus sivustoon on nyt suuri, joten olisi hyvä saada se saman tien usealle kielelle. Kuitenkin kun kohde on käyty, opas on tehty ja kuvat sekä videot otettu, niin kääntäminen on enää se vaivattomin osa.

Bled, Slovenia

Slovenia on päivitettävien kohteiden listan kärkipäässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *