Siirry suoraan sisältöön
Koti » Matkailusivuston takaa » Videoita ja päivityksiä Splitissä

Videoita ja päivityksiä Splitissä

  • tehnyt
Split, Kroatia

Splitin ja sen lähikaupunkien Omišin ja Trogirin matkaoppaat olivat vuodelta 2016, eli aivan alkuajoilta, jolloin keskityin lähinnä valokuvagallerioiden tekoon, enkä kirjoitellut mitään pidempiä tekstejä. Nykyään kun oppaiden sisältö on laajentunut, on jäänyt harmittamaan jotkut alkuaikojen liian suppeat kohteet, jotka kuuluvat kuitenkin suosikkipaikkoihini. Split on yksi näistä kohteista, joihin oli ehdottomasti suunnitelmana palata vielä joskus.

Riva, Split

Rantakatu Riva aamiaisen aikaan.

En olisi syksyllä 2019 uskonut, että seuraava ulkomaanmatka tulisi vasta kaksi vuotta myöhemmin. Nyt syys-lokakuussa paluu Splitiin sitten lopulta toteutui, kun varasin Airbnb-asunnon sieltä viideksi viikoksi. Tarkoituksena oli laajentaa rauhassa kolmea edellä mainittua kohdetta ja lomailla samalla.

Suunnitelma muuttui viikkoa ennen matkaa, kun päätettiin, että tarvitaan jotain kokonaan uutta sisältöä sivustolle. Se jotain tulee olemaan jatkossa kohdevideot, sillä saahan niistä paremman kuvan kohteesta kuin muutamasta – tai edes paristakymmenestä valokuvasta. Ostin äkkiä GoPro Maxin, siihen vähän varusteita, ja lähdin Splitiin testailemaan mitä niillä saa aikaiseksi.

Editointiohjelmaksi valikoitui Adoben Premiere Pro, joka on ilmeisesti sama videoiden editointiin kuin Photoshop on valokuvien käsittelyyn. Joitain opetusvideoita katsoin ja kokeilin eri juttuja, ja onhan siinä aika rajattomat mahdollisuudet tehdä vaikka mitä. Vielä vaan pitäisi opetella se kunnolla ja saada ensimmäinen video ilmoille.

Varmaan teen silti ensin "valokuvavideoita", sillä niitä on nopeampi tehdä, ja joistain kohteista on jopa 1000+ itseotettua kuvaa joista valita. Parempi nekin kuin ei mitään, mutta tarkoitus on tehdä pikkuhiljaa oikeita videoita kaikista sivuston kohteista, kunhan tässä talven aikana tarkentuu minkälaisia videoita ja millä kalustolla niitä halutaan tehdä. Ehkä GoPro Max ei ole kuitenkaan se lopullinen kalusto. Videot ladataan Youtube-kanavalle, josta upotus Loma Euroopassa -sivustolle.

Ensi vuosi kuluukin sitten varmaan isolta osin vanhoja kohteita läpi käydessä ja videoita tehdessä.

Vierailu vanhoissa kohteissa on tosin senkin takia hyvä, että saa paitsi laajennettua suppeita kohteita, myös näkee mikä on muuttunut ja mikä ei. Nytkin Omišin eteläpuolen rannat olivat aivan eri kuosissa kuin ennen. Siellä oli paitsi metsää karsittu, rantoja laajennettu, ja täysin uusi kävelykatu, niin myös baari-/ravintolatarjonta oli moninkertaistunut.

Vuonna 2016


Sama paikka vuonna 2021

Periaatteessa harmitti, että sivustolla oli ollut väärää tietoa varmaan pari vuotta. Toisaalta olin tyytyväinen, että asia tuli korjattua. Muutenkin kiipesin tällä kertaa Omišin "huipulle" Starigradin linnoitukselle, johon en viime kerralla edes harkinnut meneväni. Ja oli ehdottomasti käynnin arvoinen, sillä sieltä näkyi panoraamana koko ympäristö: meri, joki, kaupunki ja vuoret.

Itse pääkohteen eli Splitin sydän, Diocletianuksen palatsi, on ollut melko muuttumaton jo satoja vuosia, joten en viitsinyt juurikaan edes päivittää vuonna 2016 otettuja valokuvia. Videoita otin sitten vastaavasti älyttömän määrän. Erilaisia videopätkiä on ulkoisella kovalevyllä näköjään 1104 kappaletta. Mukana tosin myös Omišin, Trogirin, ja Splitin ympäristön videot.

Tiedän jo valmiiksi, että suuri osa siitä on käyttökelvotonta materiaalia, mutta joukossa on ihan jo todennäköisyyksienkin valossa pakko olla jotain hyvääkin. Eikä enempää tarvitakaan. Tosin sama juttu se oli alkuun valokuvienkin kanssa. Iso osa täyttä roskaa. Kunnes opin käyttämään Photoshopia kunnolla ja huomasin, että roskasta voi saada hyvääkin materiaalia, kunhan siihen panostaa riittävästi aikaa. Ehkä videoiden kanssa on sama homma. Aika näyttää.

Znjan beach

Pari syyskuun viikkoa menivät erittäin kesäisissä tunnelmissa, kun lämpötila pyöri 25 asteen molemmin puolin. Hyviä kuvia ja videoita sai joka puolelta. Sitten kahden-kolmen viikon jälkeen oli pari sadepäivää, joiden jälkeen kesä ei enää palannut ja rannatkin tyhjenivät. Päivälämpötilat jäivät enää jonnekin max. 20 asteen tienoille ja usein allekin.

Ehdin kuitenkin tehdä joitain kesäjuttuja parissa viikossa, kuten melontaa Splitissä ja Omišissa, sekä rantavideoita kaikissa kolmessa kaupungissa. Paras aktiviteetti oli silti vesiskootterilla ajelu Splitin ja Trogirin välimaastossa. Siinäkin tosin melkein paras juttu oli pikavenekyyti Splitin satamasta Čiovon saarelle, jossa vesiskootterit odottivat. Vain viisi ihmistä kyydissä pienessä veneessä ja kuski teki matkalla tiukkoja kaarroksia, "käsijarrukäännöksiä" ja tukkijokimaisia äkkijarrutuksia. GoPro kuvasi koko matkan ajan ja siitä tulee varmaan pätkiä Splitin videoon. Vesiskootterissa oli kätevä pitää kamera otsatelineessä ja keskittyä ajamiseen.

Pikaveneen äkkijarrutus juuri ennen hyökyaaltoa.

Ihan ei olleet GoPron asetukset vielä hallinnassa. Jossain vaiheessa huomasin, että sekä Max Hypersmooth että Horizon Lock olivat menneet jostain syystä pois päältä. Jopa pariksi päiväksi. Osa silloin kuvatusta materiaalista oli aivan liian tärisevää, että sitä voisi ikinä käyttää. Tähän ajanjaksoon sijoittui myös vesiskootteripäivä. Mutta onni onnettomuudessa, vesiskootterilla ajo näytti jopa paremmalta ilman turhia smoothailuja, kun vauhti ja tärinä tulivat kunnolla esille.

Olin aiemmin ajautunut Splitissä merimelomaan turhan kovalla kelillä, kun takaisinpäin tullessa tuuli yltyi vauhdilla ja meloin suoraan vastatuuleen kohtuullisen korkeiden aaltojen yli. Kamera oli otsalla ja luulin saavani hyvää videota. Mutta siinä kohtaa Max Hypersmooth taas oli valitettavasti päällä, ja koko video oli lopulta aivan blaah. Jatkossa osaa katsoa sitäkin vähän tilanteen mukaan, että tasoitetaanko kuvaa vai annetaanko vauhdin näkyä.

Sivuston toinen tekijä eli veljeni pamahti paikalle lokakuun puolivälissä viikoksi. Silloin onneksi lämpeni taas, ja päästiin kiertämään paikkoja ja lomailemaan jälleen t-paidoissa. Lähtöpäivä 23.10. olikin taas aurinkoinen, ja koko päivä meni pitkästä aikaa shortsit päällä. Viimeistä kertaa vähään aikaan.

Joitain paikkoja jäi vielä käymättä, lähinnä päiväretkikohteita, mutta jäipähän jotain ensi kertaankin. Suunnitelmana onkin palata ensi kesänä sinne päin ja lisäämään joitain uusiakin kohteita. Ainakin Šibenik näyttää hyvältä. Ja samalla pitää käydä myös sen vieressä sijaitsevassa Krkan kansallispuistossa, jossa piti alunperin käydä jo nyt. Ja saaret Splitin edessä pitää ottaa paremmin haltuun.

Polkuveneitä ja auringonlasku

guest
0 kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments