Koti » Kohteet » Albania

Albania

Albania on hurmaava maa, jonka historiasta ja ihmisistä muinaisten valtakuntien alla on tarinoitu runsaasti. Se on samaan aikaan maa, jonka omia tarinoita tunnetaan kovin niukasti.

Jylhien vuorten, kirkkaiden merien ja rapistuneiden linnoitusten maa on luomassa omaa uutta tarinaansa koko maailman tietoisuuteen.

Tietoa maasta

Kreikan ja Montenegron välissä sijaitseva Albania on matkakohteena vielä nuori, ja koskematonta luontoa riittää kosolti tutkittavaksi. Vaikka suurin osa Albanian pinta-alasta on vuoristoseutua, niin tunnetuimmat ja kehittyneimmät matkakohteet, kuten Durres ja Saranda, sijaitsevat rannikolla.  Rantakohteiden lisäksi Albanian pääkaupunki Tirana kasvattaa suosiota vuosi vuodelta.

Matkailun hidasteena on vielä kehittymätön infrastruktuuri. Kansainvälisiä lentokenttiä maassa on vain muutama ja tieverkosto on huonokuntoista, minkä takia matkustukseen maan sisällä kuluu runsaaasti aikaa.

Asukasluku n. 2.9 miljoonaa
Pääkaupunki Tirana
Kieli Albania
EU-maa Ei
Schengen-maa Ei
Pistokemalli C (Eurooppamalli)
Rahayksikkö Albanian lek

Albaniassa on useita eri ilmastoja, mutta rantakohteet sijaitsevat Välimerenilmaston alueella. Rantakausi sijoittuu toukokuun loppupuolelta aina lokakuun puoleenväliin asti.

Etenkin kesäkuun alku sekä syyskuun loppu ovat ihanteellisinta aikaa lomailla Albanian rannikolla, sillä keskikesän kuumimmat helteet ovat joko edessä tai takana päin. Näinä aikoina päivittäinen lämpötila on korkeimmillaan yleensä noin 22-26 astetta, ja merivesikin on jo 20 asteen paremmalla puolen. Heinä- ja elokuun helleaaltojen aikana päivän korkeimmat lämpötilat ovat noin 30 - 35 asteen välillä.

Albania on yksi Euroopan halvimpia maita joka suhteessa. Etenkin matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus sekä ravintolat olivat Eurostatin vuonna 2018 teettämän tutkimuksen Euroopan halvimmat. Sen sijaan vaatteiden sekä kenkien hinnat ovat lähestulkoon saman hintaisia kuin keskimäärin Euroopassa, joten shoppailu Albaniassa ei ole poikkeuksellisen halpaa.

Albania on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa ja paikalliset suhtautuvat turisteihin erittäin ystävällisesti.

Albaniassa voi sattua voimakkaitakin maanjäristyksiä. Vuonna 2019 Durresin lähistöllä tapahtuneessa maanjäristyksessä menetti henkensä useita kymmeniä ihmisiä.

Pääkaupunki Tiranan vilkkailla alueilla tai julkisissa kulkuneuvoissa on syytä varoa taskuvarkaita. Näillä paikoilla kuljettaessa kannattaa noudattaa yleisiä varovaisuusohjeita:

Pidä reppu tai laukku aina suljettuna ja kanna sitä etupuolella

Pidä lompakko aina etutaskussa tai lukitussa laukussa, äläkä kanna mukana isoja rahamääriä

Vältä passin pitämistä mukana kaupungilla. Silloin kun passi on mukana, niin kiinnitä ylimääräistä huomiota ympäristöön

Albanian tieverkosto on huonossa kunnossa sekä huonosti valaistu, joten tieturvallisuus on myös syytä huomioida. Mikäli ajat itse liikenteessä, niin kannattaa välttää pimeällä ajamista.

Albanian lomakohteet

Vain 40 kilometrin päässä Tiranasta sijaitseva Durres on Albanian suosituin rantalomakohde. 10 kilometrin pituinen ranta ja halpa hintataso houkuttelevat turisteja kaupungin rannoille toukokuun lopusta lokakuun puoliväliin. Lue lisää kohteesta

Albanian Rivieran eteläkärjessä, turkoosin Joonianmeren rannalla sijaitseva Saranda on leppoisan rauhallinen lomakohde. Saranda on myös suosittu päiväretkikohde Korfun saarelta Kreikasta, sillä lauttamatka kestää nopeimmillaan vain puoli tuntia. Lue lisää kohteesta

guest
0 kommenttia Albaniasta
Inline Feedbacks
View all comments