Siirry suoraan sisältöön

São Jorge, Azorit

São Jorge on pinta-alaltaan Azoreiden neljänneksi suurin saari ja yksi kauneimmista. São Jorge on paratiisi rauhaa rakastavalle matkailijalle, joka haluaa kokea luontoelämyksiä, upeita maisemia ja paikallista kyläelämää.

Saarelta löytyy useita vaelluspolkuja, joilla voi patikoida ylös ja alas kuvankauniin saaren jyrkkiä rantatörmiä, vehreitä metsiä ja rannikon sympaattisia kyliä, ihaillen samalla uskomattomia näköaloja vastarannalla siintävälle Picon tulivuorelle ja sinisenä kimmeltävälle merelle. Retkeilyn lomassa voi pulahtaa kirkasvetisissä luonnon merivesialtaissa tai vesiputouksissa sekä nauttia São Jorgen herkullisista juustoista vastaleivotun leivän, paikallisten merenelävien ja Azoreilla tuotetun viinin kera.

Rosais Miradouro, San Jorge

São Jorgen saari on 54 kilometriä pitkä ja vain 6-8 kilometriä leveä, joten se onkin saanut lempinimekseen ”lohikäärme” pitkulaisen ja vuoristoisen muotonsa ansiosta. São Jorgen keskiosaa halkoo pituussuunnassa vuoristo, jota ympäröivät kumpuilevat laidunmaat, metsiköt ja hortensiapusikot. Huikaisevat maisemat ovatkin läsnä minne tahansa saarella meneekin. Saarta ympäröivät jopa 400 metriä korkeat jyrkät rantatörmät, joiden alapuolelle on muodostunut tasanteita joko laavavirtojen tai maanvyörymien seurauksena. Näitä kutsutaan nimellä ”fajã” ja niitä on saarella yli 60 kappaletta. Suurin osa São Jorgen kylistä sijaitsee tällaisilla merenrannan niemekkeillä jyrkkien rinteiden alapuolella.

Faja da Caldeira de Santo Cristo

Aikaa São Jorgelle kannattaa varata muutamasta päivästä viikkoon. Viikossa ehtii näkemään suurimman osan saaren nähtävyyksistä, mutta saaren perinpohjaisempaa tutkimista varten aikaa voi hyvin varata enemmänkin.

Majoitusta merinäköaloilla – São Jorge

São Jorge kuuluu vähemmän vierailtujen Azoreiden saarten joukkoon, vaikka saaren maisemat ovat vertaansa vailla. Vähäisen turismin ja vain noin 9000 henkeä käsittävän asukasluvun takia São Jorgella ei ole valtavasti tarjontaa ravintoloiden, hotellien tai retkenjärjestäjien suhteen, mutta etukäteen suunnittelemalla ikimuistoinen saariloma onnistuu jouhevasti.

Mikäli haluaa yöpyä lähellä illallisravintoloita, kannattaa loman tukikohdaksi valita saaren länsipäässä sijaitseva pääkaupunki Velas. Sieltä löytyy kourallinen hotelleja, ravintoloita ja kahviloita. Myös lentokenttä ja São Jorgen pääsatama sijaitsevat Velasissa. São Jorgen toinen lauttasatama löytyy saaren keskiosasta, maaseutumaisemmasta Calhetan kylästä, jossa on vain muutamia majoituskohteita.

Kävelykatu Velasissa
Velas on mukava pikkukylä, josta löytyy suurin osa São Jorgen kaupoista ja ravintoloista.

Majoitustarjonta São Jorgella pitää sisällään tavanomaisten hotellien ja kauniiden leirintäalueiden lisäksi ihania perinteisiä lomataloja. Saarelta löytyy muutamia erikoislaatuisempiakin majapaikkoja, kuten merinäköaloilla varustettuja bungaloweja, glamping-jurttia ja ekoresortteja. Urzelinan alueella hieman Velasin itäpuolella sijaitsee useampikin elämyksellisempi majapaikka. Alue on rauhallisen mutta keskeisen sijaintinsa takia muutenkin hyvä valinta majoittumiseen, sillä sieltä on hyvät tieyhteydet niin Velasin keskustan ravintoloihin kuin muillekin puolille saarta.

Talo São Jorgella

Mukavuuksilla varustettuja leirintäalueita löytyy Velasista, Calhetasta ja Urzelinasta.

Löydä majoitus São Jorgella Booking.comin karttahausta

Booking.com

São Jorge on uskomattomia maisemia, pittoreskejä kyliä ja luonnonrauhaa

Fajã da Caldeira de Santo Cristo

São Jorge on tunnettu fajã-nimisistä niemekkeistään, ja Fajã da Caldeira de Santo Cristo saaren pohjoispuolella on niistä kuuluisin. Tähän syrjäiseen kylään pääsee ainoastaan jalan tai mönkijällä, ja sähköt kylään on saatu vasta viime vuosina. Entisaikaan kylän generaattori laitettiin päälle kerran viikossa, jotta sunnuntaimessu saatiin soitettua kylän kirkon radiosta.

Fajã da Caldeira de Santo Cristo, São Jorge
Fajã da Caldeira de Santo Criston laguunissa simpukat kasvavat upeissa maisemissa.

Fajã da Caldeira de Santo Cristo tunnetaan laguunistaan, siellä kasvatetuista simpukoista sekä maailmanluokan surffiaalloistaan, joten paikka on suosittu surffaajien keskuudessa. Tähän rauhalliseen kylään kannattaa tutustua ajan kanssa ja mieluiten kävellen. Kivipohjaisessa laguunissa voi myös uida.

Kylään pääsee Fajã dos Cubresin suunnasta kävelemällä noin tunnin matkan rannikkoa seurailevaa kapeaa hiekkatietä pitkin, jonka yli vesiputoukset virtaavat sateisina päivinä. Toinen vaihtoehto on pidempi vaellusreitti, joka alkaa Serra do Topon vuoriston päältä. Sieltä lähtee noin 10 kilometrin mittainen hyvin merkitty patikkareitti, joka on enimmäkseen alamäkeä ja kulkee useammankin fajãn kautta. Polku etenee ensin pitkin vihreää laaksoa, sukeltaen myöhemmin mystiseen metsään. Sen siimeksestä löytyy vesiputous, jonka alapuolelle voi pulahtaa vilvoittelemaan.

Fajã dos Cubres

Fajã dos Cubres on seuraava suurempi niemeke Fajã de Caldeira de Santo Criston luoteispuolella. Vierailut näissä kylissä kannattaakin yhdistää. Fajã dos Cubresiin pääsee ajamaan autolla jyrkkää mutta hyväkuntoista serpentiinitietä pitkin. Ennen kylään laskeutumista kannattaa pysähtyä näköalapaikoilla, joista aukeaa näköala niin Fajã dos Cubresin kuin Fajã da Caldeira de Santo Cristonkin ylle.

Miradouro - Fajã dos Cubres, São Jorge, Azorit
Fajã dos Cubresin näköalapaikalta näkee myös Fajã da Caldeira de Santo Cristolle asti.

Fajã dos Cubresistakin löytyy laguuni, mutta se on enemmänkin luonnontilainen kosteikkoalue, eikä siellä voi uida. Laguunin keskellä olevalle pyöreälle kivirakennukselle kannattaa kävellä sinne vievää maakaistaletta pitkin, sillä sieltä kylän kauneuden näkee parhaiten.

Fajã do Ouvidor

São Jorge on fajã-niemekkeiden saari, ja Fajã do Ouvidor on niistä suurimpia. Fajã do Ouvidor tunnetaan myös Fajã do Portona, sillä siellä sijaitsee saaren pohjoispuolen suurin satama. Luonnonuima-allas Poça Simão Dias on yksi tämän fajãn nähtävyyksistä, mutta Fajã do Ouvidorin satamasta löytyy myös toinen, pienempi merivesiallas. Satamaa ympäröivät kauniit maisemat ja siellä sijaitsee myös ravintola, jossa voi syödä Caldeira de Santo Criston herkullisia simpukoita.

Fajã do Ouvidor, Azorit

Fajã do Ouvidorin sekä naapuriniemekkeiden ylle aukeavia maisemia voi katsella fajãn näköalapaikalta käsin. Toinen näköalapaikka, nimeltään Miradouro da Fajã do Ouvidor, sijaitsee ennen kylään laskeutuvaa tietä, ja sieltä käsin saa upeiden maisemien lisäksi hyvän yleiskuvan Fajã do Ouvidorista.

Norte Pequeno

Norte Pequeno on São Jorgen pohjoispuolella sijaitseva vaelluspolku, jonka varrella pääsee tutustumaan kolmeen eri niemekkeeseen, nimeltään Fajã do Mero, Fajã da Penedia sekä Fajã das Pontas. Noin kolmen tunnin ja 10,8 kilometrin mittainen  vaellus on luokiteltu keskivaikeaksi, laskeutuen ensin jyrkkää ja metsäistä polkua pitkin alas merenrantaan, kulkien siellä fajã-niemekkeiden kautta ja kivuten lopuksi serpentiinitietä pitkin takaisin ylös.

Norte Pequeno
São Jorgen rannikon kylissä pääsee todistamaan azorilaista perinteistä elämäntapaa.

Matkan varrella pääsee todistamaan uskomattomia maisemia São Jorgen rannikolle, elämää syrjäisissä pikkukylissä sekä rehevää kasvillisuutta Azoreiden endeemisistä lajeista tulokaslajeihin ja hedelmäpuihin. Fajã da Penediassa kannattaa kulkea Santa Filomenan kappelin kautta. Fajã das Pontasissa on taas pieni kalasatama, jonka yhteydessä on merivesiallas rentoutumiseen kesken rankan vaelluksen.

Fajã de Além

Fajã d’Além on noin 20 taloa käsittävä kylä merenrannan niemekkeellä, jonne pääsee vain patikoimalla kolme tuntia vaikeaksi luokiteltua jyrkkää polkua. Kylä on niin eristyksissä, että jopa taloustarvikkeet lasketaan sinne kaapelin varassa. Laavakivitalot ja polun varren upeat maisemat ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoisia.

Fajã dos Vimes

Fajã dos Vimes
Vanhalla viinitilalla kannetaan rypälekoreja syksyn sadonkorjuun aikaan.

São Jorge on kuuluisa Euroopan ainoista kahviviljelmistään, jotka sijaitsevat Fajã dos Vimesissä saaren eteläpuolella. Kahvipensaat kasvavat Café Nunesin omistajan takapihalla suotuisan mikroilmaston mahdollistamina, ja niiden pavuista valmistettua pehmeän hedelmäistä kahvia voi ostaa kahvilasta paikallisten leivosten kera. Pienelle kahviviljelmälle järjestetään myös tutustumiskierroksia.

Kahvipensas
Kahvinviljely onnistuu Fajã dos Vimesissä suotuisan mikroilmaston ansiosta.

Fajã dos Vimesin kylässä voi kahvin lisäksi tutustua perinteisiin kudottuihin ponto alto -sängynpeitteisiin ja muihin käsitöihin, joita paikalliset käsityöläiset vielä valmistavat. Kylästä alkaa myös helpohko patikkapolku, joka kulkee metsässä merenrantaa seuraillen vanhalle viinitilalle saakka, jatkuen sen jälkeen jyrkkää ylämäkeä ja ikivanhoja kiviportaita pitkin ylöspäin. Polku on lineaarinen, joten joko samoja jälkiä pitkin palaaminen tai taksikyyti takaisin autolle on pakollista.

Fajã de São João

Saaren itäpäässä sijaitseva Fajã de São João on ehkäpä kaikkein kaunein ja pittoreskein São Jorgen kylistä. Tässä todella sympaattisessa kylässä suurin osa taloista on rakennettu perinteiseen tyyliin laavakivistä ja monia ympäröivät kauniit pikku puutarhat. Kylän raitilla on leppoisan unelias tunnelma ja sen varrelta avautuvat ovet moniin kotiviinikellareihin.

Fajã de São Joãon satamalaituri on kesäisin suosittu uimapaikka, ja sen kupeesta löytyy kahvila. Kylään pääsee ajamaan autolla jyrkkää ja ajoittain vain yhden auton levyistä serpentiinitietä pitkin. Parkkipaikkoja löytyy sataman läheisyydestä.

Fajã das Almas

Fajã das Almas on yksi São Jorgen fajã-niemekkeistä saaren eteläpuolella. Osa kylän taloista on rakennettu uhkarohkeasti riviin jyrkänteiltä pudonneiden kivien ympärille. Fajã das Almasin vetonaula ovat ihanat luonnon merivesialtaat. Paikka kuuluu myös osaksi luonnonsuojelualuetta, ja ympäristöstä voikin bongata monia merilintulajeja.

Fajã das Almasin kylässä on useita taloja ja kaksi erakkomajaa, joiden kappeleiden mukaan kylä on saanut nimensä. Kylässä on nykyisin vain viisi pysyvää asukasta, mutta sieltä löytyy siitä huolimatta pari merinäköaloin varustettua kahvila-ravintolaa. Auto tulee jättää pienelle parkkipaikalle ja loppumatka alas kylään taittuu kävellen.

Velas

São Jorgen pääkaupunki sijaitsee saaren länsipäässä ja on nimeltään Velas. Kylän kaunis vanhakaupunki levittäytyy jyrkkien vuorenrinteiden ja meren väliin, ja alunperin osaksi kaupunginmuuria kuulunut Portão do Mar -portti on toivottanut merenkulkijat sinne tervetulleeksi jo vuodesta 1799. Velasin keskustassa kannattaa tehdä pieni kävelykierros, tutustuen São Jorgen vanhimman paikkakunnan katuihin, värikkäisiin julkisivuihin ja rauhalliseen tunnelmaan.

Forte de Nossa Senhora da Conceição das Velas
Naapurisaari Picon tulivuori häämöttää Velasin merilinnoituksen takana.

Velasin vanhaan merilinnoitukseen Forte de Nossa Senhora da Conceição das Velasiin rakennettu keltavalkoinen auditoriorakennus on näky jo itsessään, samoin mustavalkoinen Igreja Matriz de São Jorge -kirkko. Sen yhteydestä löytyy myös katolista taidetta esittelevä museo Museu de Arte Sacra.

Kaupungin värikäs keskusaukio Jardim da Praça da República puolestaan on viihtyisä keidas, jossa katsella ohikulkijoita puistonpenkiltä tai poiketa kahville puiston vieressä sijaitsevaan kahvilaan.

Velas keskusaukio

Ponta de Rosais

São Jorge on pitkä saari, jonka länsipää on nimeltään Ponta de Rosais. Sinne vie kilometrien mittainen suora, kumpuileva hiekkatie, jonka varrella on metsiköitä ja lehmälaitumia. Periltä saaren päästä löytyy hylätty majakka ja valaanmetsästäjien tähystystorni, josta on aikoinaan tarkkailtu valaiden liikkeitä ennen pyyntiin lähtöä. Ponta de Rosaisin luonnonmonumentilta on on upeat maisemat merelle ja ympäröiville Azoreiden saarille.

Rosaisin alueelta löytyy monta pysähdyksen arvoista näköalapaikkaa, kuten Miradouro do Pico da Velha. Piknik-tauko kannattaa pitää taianomaisessa Parque Florestal das Sete Fontes -metsäpuistossa, joka on nimetty seitsemän lähteen mukaan.

Urzelina

Urzelinan kylä on tunnettu perinteisistä punavalkoisista tuulimyllyistään, jotka täplittävät kylän laavakivisiä rantoja. Tuulimyllyjä voi kävellä katsomaan päällystettyä rantaraittia pitkin, jota pitkin lenkkeily on helppoa. Urzelinassa sijaitsee myös kirkontorni, joka selvisi kuin ihmeen kaupalla vuoden 1808 tulivuorenpurkauksesta. Nykyisin yksinäinen torni pilkistää mustien laavakivien ja niiden lomaan jo kasvaneen kasvillisuuden joukosta azorilaisen sitkeyden symbolina.

Urzelina
Urzelinan alueella voi tutustua perinteisiin tuulimyllyihin.

Urzelinan sataman yhteydestä löytyy Gruta Furna das Pombas -luola, joka on syntynyt tulivuorenpurkauksen seurauksena. Luolaa pääsee tutkimaan veneellä, kun meri on tyyni. Satamalahdelman toiselta puolelta taas löytyy Piscina da Urzelinan julkinen uima-allas.

Urzelinasta itään sijaitsevan Manadasin upeissa merellisissä maisemissa taas sijaitsee kaunis Igreja de Santa Bárbaran barokkityylinen kirkko, jonka sisälle kannattaa kurkistaa nähdäkseen kullatun alttarin ja seetripuisen katon.

Calheta

São Jorgen kakkospaikkakunta Calheta on Velasia maaseutumaisempi, unelias satamakylä, joka sijaitsee Fajã Grandella. Calhetan nähtävyyksiin kuuluvat vanha tonnikalasäilyketehdas Santa Catarina Indústria Conserveira, josta voi myös ostaa säilyketuotteita mukaan, sekä etnografinen museo Museu Francisco Lacerda, jonka pysyvä näyttely esittelee São Jorgen historiaa ja elämäntapaa.

Calheta, Azorit
Calheta on toiseksi suurin São Jorgen kylistä.

Kylän satamasta lähtee osa Atlânticolinen lautoista kohti Azoreiden muita saaria, mutta sieltä löytyy myös paikallisia kalastusveneitä ja retkenjärjestäjiä. Satama toimii myös uima-alueena, jossa viettää rantapäivää.

Topo

São Jorgen itäpäähän vievän tien varrella on useita näköalapaikkoja, joilta ihailla jylhän vuoristoisia maisemia Topon tulivuorikompleksin ympärillä. Nämä sopivat hyvin myös piknik-paikoiksi.

Aivan saaren itäpäästä löytyy Topon kylä, jonka vuosisatoja vanhat talot ja kirkot tarjoavat tutkittavaa. Merenrannalta aukeaa näkymä Ponta do Topon pikkusaarelle, jonne lehmät uivat kesäisin laiduntamaan, sekä sen takana häämöttävälle Terceiran saarelle. Topon venesataman yhteydessä on merivesiallas, leikkikenttä ja ilmainen leirintäalue, jossa voi telttailla tai pitää piknikin. Kylästä löytyy myös pari kahvilaa ja ravintolaa.

Pico da Esperança

Pico da Esperança on São Jorgen saaren korkein kohta 1053 metrin korkeudessa. Täältä aukeavat upeat 360 asteen näköalat niin ympäröiville saarille kuin Cordilheira Central -keskusvuoriston yli 200 kartionmuotoiselle tulivuorikraaterille ja niiden lomaan syntyneille pienille järville. Huipun juurelle vievä hiekkatie on kapea, mutta sen pystyy ajamaan tavallisella autolla. Loppumatka huipulle taittuu jalan noin 10 minuutissa. Vuoristossa kannattaa vierailla selkeällä säällä, jotta maisemat näkee kunnolla.

Pico da Esperança

Aktiviteetit

São Jorgella on loistavat mahdollisuudet kaikenlaisten vesiurheilulajien harrastamiseen aina sukelluksesta kalastukseen, snorklaamisesta purjehdukseen ja surffauksesta melontaan. Myös veneretkiä snorklaamaan saarta ympäröiville luolille ja hylyille on saatavilla.

Maaltakin löytyy jos jonkinlaista extreme-lajia aina maastopyöräilykierroksista luolaretkiin, jeeppisafareista opastettuun trekkaukseen ja kalliokiipeilystä canyoningiin.

Retkenjärjestäjiä on kourallinen, joista valita. Valasretkiä järjestetään enemmän Azoreiden suuremmilla saarilla, mutta jos São Jorge on loman ainoa kohdesaari, kannattaa valassafarista kysellä veneretkiä tarjoavilta retkenjärjestäjiltä.

São Jorge ei tarjoa hiekkarantoja, vaan kristallinkirkkaita merivesialtaita

Hiekkarannat loistavat São Jorgella poissaolollaan, mutta se ei tarkoita, etteikö saari voisi olla myös oiva rantalomakohde kesäisin. Saarelta löytyy laavakivien muodostamia luonnollisia uima-altaita, joiden vesi on kristallisen kirkasta ja ympäristö useimmiten uskomattoman kaunis. Monien uimapaikkojen yhteyteen on rakennettu betonista ranta-alue, jolle voi levittää rantapyyhkeensä.

Poça Simão Dias

São Jorge tunnetaan upeista luonnonuima-altaistaan, joista kuuluisin on Fajã do Ouvidorissa sijaitseva Poça Simão Dias. Uimapaikka sijaitsee jylhien mustien laavakivikallioiden lomassa, joiden luolien välillä singahtelee lepakoita myös aurinkoisen iltapäivän kuumuudessa. Allas on kirkas ja suuri, tarjoten täydelliset puitteet snorkkeloimiselle tai vain kellumiselle Atlantin viileässä vedessä.

Poça Simão Dias
Fajã do Ouvidorissa pääsee uimaan upeissa maisemissa.

Tilaa auringonottoa varten ei tältä rannalta paljoa löydy, mutta kivien päälle tai lomaan saattaa mahtua levittämään pyyhkeen. Auton voi jättää parkkiin sataman alueelle, mistä lähtee lyhyt polku Poça Simão Diasille. Uimarannalla ei ole fasiliteetteja.

Piscina da Fajã do Ouvidor

Fajã do Ouvidorin satamassa sijaitsee henkeäsalpaavien maisemien ympäröimä lahdelma, josta löytyy meriveden täyttämä uima-allas. Ympärillä kohoavat São Jorgen vehreät rantatörmät. Allas sopii ainakin isommille lapsille. Satamassa sijaitsee ravintola.

Fajã do Ouvidor
Fajã do Ouvidorissa pääsee uimaan upeissa maisemissa.

Piscinas Naturais da Preguiça

Hieman Velasin länsipuolella sijaitsevat Preguiçan luonnonaltaat ovat kauniin luonnon ja upeiden maisemien ympäröimät. Useat laavakivien reunustamat poukamat ja Atlantin kirkas vesi tarjoavat erinomaiset puitteet uimiseen ja snorklaamiseen.

Poça dos Frades – Velas

Velasin keskustassa pulahdusta kaipaavalle voi suositella Poça dos Fradesin urbaania uimapaikkaa, jonka laavakivien lisäksi ranta koostuu betonisesta, aurinkovarjoin varustetusta ranta-alueesta. Näkymät Picon ja Faialin naapurisaarille kruunaavat uintikokemuksen. Uimapaikan yhteydestä löytyy parkkipaikka, vessat ja rantabaari.

Fajã das Almas

Fajã das Almasissa sijaitsevat rauhallisen upeat luonnon merivesialtaat, joilla viettää rantapäivää Pico-tulivuoren häämöttäessä vastarannalla. Auringonotto onnistuu betonista rakennetulla rannalla. Uimapaikan läheisyydestä löytyy pari kahvila-ravintolaa. Altaat sopivat myös lapsille.

Fajã das Almas

Piscinas Naturais da Fajã Grande

Calhetassa sijaitsevasta Fajã Grandesta löytyy kaunis uimapaikka, jossa voi virkistäytyä pulahtamalla meressä tai ottaa aurinkoa betonista laavakivien lomaan rakennetulla rannalla. Altaita valvoo perinteinen tuulimylly ja paikka on täydellinen auringonlaskujen katseluun. Altaiden yhteydessä sijaitsee myös leirintäalue ja kahvila.

Porto da Calheta

Calhetan sataman turkoosinvihreä vesi ja luonnonmateriaaleista tehdyt auringonvarjot saavat paikan näyttämään paratiisilta. Paikka onkin suosittu uimareiden ja auringonottajien keskuudessa. Myös snorklaamista voi harrastaa. Sataman yhteydestä löytyy kahvila.

Piscina Natural da Pontinha do Topo

Aivan São Jorgen saaren itäpäässä sijaitsee Topon luonnonuima-allas. Puistomaisen alueen yhteydessä sijaitsevalta merivesialtaalta avautuvat näkymät Topon rannikon pikkusaarelle ja Terceiralle. Alueelta löytyy vessat, suihkut, kahvila-baari, leikkipuisto, leirintäalue ja keittokatos. Uima-allas soveltuu myös lapsille.

Piscina Natural da Pontinha do Topo - uima-allas
Topon uimapaikalla voi valita, uiko merivesialtaassa vai meressä.

Fajã das Pontas

Hiljaisempaa uimapaikkaa kaipaavalle voi suositella Fajã das Pontasin altaita São Jorgen pohjoispuolella. Mutkittelevan serpentiinitien alapuolelta löytyy muutaman talon kylä, jossa kauniit laavakiviset luonnonaltaat sijaitsevat sataman yhteydessä. Altaat sopivat myös lapsille.

Faja das Pontas

Maista São Jorge -juustoa ja saarella kasvatettuja simpukoita

Syömiset kannattaa suunnitella São Jorgella etukäteen, koska saarella ei ole valtavaa määrää ravintoloita. Etenkin kesäsesongin aikaan ravintolat saattavat olla täynnä, joten pöytävarausten tekeminen hyvissä ajoin on erittäin suositeltavaa. Keittiöt sulkeutuvat yleensä jo kello 21. Joka kylästä ei löydy lounasta tarjoilevaa ravintolaa tai edes pientä kahvilaa, joten piknik-lounaan pakkaaminen mukaan päiväretkelle voi olla hyvä idea.

Parhain ravintolavalikoima löytyy pääkaupunki Velasista ja lähes kaikki kasvisvaihtoehtoja tarjoilevat ravintolat sijaitsevat siellä. Ravintoloiden listoilta löytyy esimerkiksi tuoretta paikallista kalaa sekä liharuokia höystettynä perunalla ja kauden kasviksilla. Ruoka on yleensä maukasta ja konstailematonta. Azorit ovat tunnettuja laadukkaasta, vapaana laiduntaneesta naudanlihastaan, joten lihansyöjien kannattaa tilata paikallinen pihvi. Caldeira de Santo Criston simpukat ovat nekin kuuluisia herkullisuudestaan. Portugalilaisen keittiön lisäksi saarelta löytyy joitakin pizzerioita ja kiinalainen ravintola.

São Jorge on tunnettu herkullisesta nimikkojuustostaan, joten saaren juustolat ovat ehdoton vierailukohde. Valmistustiloihin ei välttämättä pääse vierailulle, mutta juustoja ja muita paikallisia tuotteita saa ostettua tehtaanmyymälöistä mukaan. Queijo da Ilha de São Jorge -juustoa saa eri kypsyysasteisena. Mitä pidempään kypsytetty juusto, sitä vahvempi maku. Vahvimpia juustoja nautiskellaankin yleensä hillon kera. Juustoloita löytyy ainakin Beiran, Louraisin ja Santo Antãon kylistä.

Saarella valmistetaan myös Santa Catarina -merkin tonnikalasäilykkeitä useiden eri mausteiden kera. Tehdas sijaitsee Calhetassa. Perinteisiä, mausteisia espécies-keksejä kannattaa myös maistaa.

São Jorge ruoka Espécie
Espécies-pikkuleivät ovat São Jorgen mausteinen erikoisuus.

São Jorge tunnetaan perinteisistä juhlistaan

Harvaan asutuksi saareksi São Jorge tarjoaa monia tapahtumia. Saari on nimetty Pyhän Yrjön mukaan, ja pyhimyksen kunniaksi järjestetään juhlat aina huhtikuun 23. päivä. Velasin kylässä nähdään silloin kulkueita, musiikkiesityksiä ja näyttelyitä.

Toukokuun ja syyskuun välillä koittavat puolestaan Festas do Espírito Santo -juhlat, jolloin juhlitaan Pyhää Henkeä eri puolilla saarta. Nämä tärkeät uskonnolliset tapahtumat kokoavat yhteen väkeä koko saarelta ja myös sen ulkopuolelta, erityisesti siirtolaisiksi muuttaneiden sãojorgelaisten keskuudesta, jotka palaavat kotisaarelleen juhlien aikaan.

Heinäkuussa järjestetään Velasin kulttuuriviikko, Semana Cultural das Velas, joka herättää uneliaan Velasin eloon mm. musiikkiesityksillä, ruokatorilla, luennoilla, konferensseilla ja kirjamessuilla. Myös Calhetassa nähdään heinäkuussa Festival de Julho -festivaalit, jotka tuovat kaduille perinteikkäitä paraateja, populaarimusiikkia, urheilutapahtumia ja näyttelyitä.

Muita tapahtumia saarella ovat mm. helmikuun karnevaalit, Festa de Santa Ana, Festa do Emigrante ja Festa dos Rosais. São Jorgen juhlissa uskonnolliset perinteet sekoittuvat sekulaareihin, kun kansanlauluja aletaan laulaa perinteisen viola da terra -kitaran säestämänä tai kun stand up -koomikot astuvat lavalle. Juhliin voi liittyä myös härkätaisteluita.

Ostokset

São Jorge ei ole shoppailijan matkakohde, sillä saaren vilkkain kauppakeskittymä on Velasin melko hiljainen kylä. Sieltä löytyy supermarkettien lisäksi joitakin pieniä putiikkeja, joissa tehdä ostoksia. Velasin pieni tori sijaitsee Casa Cunha da Silveiran yhteydessä ja sinne tulee myyjiä kauppaamaan tuotteitaan joka toinen lauantai. Velasin lisäksi myös Calhetasta löytyy isompia ruokakauppoja.

Velas Mercado municipal
Velasin kauppahalli on avoinna joka toinen lauantai.

Tuliaisiksi São Jorgelta kannattaa ehdottomasti ostaa saarella valmistettuja juustoja ja säilykkeitä, kuten hilloja ja kalasäilykkeitä. Saarella valmistetut käsityöt ovat myös oiva tuliaisvalinta.

Miten saavuttaa São Jorge ja liikkuminen saarella

São Jorgella ei ole kansainvälistä lentokenttää eikä suoria yhteyksiä esimerkiksi Lissaboniin, joten lentomatka saarelle taittuu Azorean Airlinesin eli SATAn tai TAP Portugal -lentoyhtiön siivillä joko Terceiran tai São Miguelin saarten kautta. Suomesta tullessa São Jorgelle pääsy vaatii siis ainakin kaksi välilaskua.

São Jorge, Pico ja Faial muodostavat saarikolmion, jonka välillä kulkevat lauttayhteydet vuoden ympäri. Nämä kolme saarta onkin helppo yhdistää samaan reissuun, jos vain aika riittää. Kesäaikaan (touko-lokakuussa) Atlânticolinen lautoilla pääsee seilaamaan myös muille Azoreiden saarille.

São Jorgella kulkee vain joitakin harvoja bussivuoroja, joten auton vuokraaminen on melkeinpä pakollista. Edullisimmillaan vuokra-auton saa noin 20-35 eurolla per päivä. Vuokraamoja löytyy niin São Jorgen lentokentältä kuin Velasin keskustastakin. Joihinkin São Jorgen rannikon fajã-kyliin ei kuitenkaan pääse autolla, vaan ainoastaan jalan tai mönkijällä. Kyliin vievät autotietkin ovat usein jyrkkiä ja kapeita serpentiiniteitä, joten hyvät jarrut ja hermot tulevat São Jorgella ajaessa tarpeeseen.

Monet São Jorgen patikkareitit ovat lineaarisia eli päättyvät eri paikkaan kuin mistä alkavat, joten taksiakin saattaa vuokra-autosta huolimatta tarvita. Taksiyhtiöt järjestävät myös kiertoajeluita saarella.

São Jorgen lentokenttä sijaitsee Queimadassa Velasin ja Urzelinan välissä, joten taksimatka majoitukseen tai Velasin keskustassa sijaitsevalle autovuokraamolle on edullinen. Bussi numero 2 (Topo–Calheta–Velas (SUL)) kulkee arkipäivisin lentokentän vierestä kumpaankin suuntaan kerran päivässä.

Sää ja ilmasto – São Jorge

Ilmasto on muiden Azoreiden saarten tapaan subtrooppinen, kostea ja leuto, minkä ansiosta São Jorge sopii ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Sää kuitenkin muuttuu nopeasti, ja Azoreilla voi kokea kaikki neljä vuodenaikaa saman päivän aikana niin kesällä kuin talvellakin. Lomasuunnitelmat kannattaakin tehdä sääennustetta silmällä pitäen. Näköalapaikoilla ja vuoristossa on hyvä vierailla aurinkoisena päivänä, kun näkyvyys on hyvä. Usein rannikolla paistaa aurinko, vaikka saaren keskiosa olisikin pilvien peitossa.

Meriveden lämpötila pysyy São Jorgella uimalämpöisenä Azoreiden vierestä kulkevan Golf-virran ansiosta. Veden lämpötila on talvisin 16 astetta ja kesäisin noin 24 astetta.

Calheta

Talvi: Päivälämpötilat ovat talvisin yleisesti noin 15-17 astetta ja öisin vaihtelevasti 11-14 astetta. Talvisin sataa paljon ja kovia tuulia sekä voimakkaita aaltoja mukanaan tuovat myrskyt ovat yleisiä. São Jorgella sataa eniten lokakuusta joulukuuhun.

Kevät: Merellinen ilmasto vaikuttaa lämpötiloihin viiveellä, ja keväisin ilma lämpenee hitaasti. Selvän eron talveen huomaa vasta toukokuussa, joskin jo huhtikuussa voi olla lämpimämpiä päiviä.

Kesä: Päivälämpötilat ovat heinä-syyskuussa 22-25 astetta ja öisin 18-20 astetta. Yli 73% ympärivuotinen ilmankosteus kuitenkin saa ilman tuntumaan kuumemmalta. São Jorgella sataa  vähiten kesäkuusta elokuuhun, mutta myös touko- ja syyskuu ovat vähäsateisia.

Syksy: Syyskuu on lämpötilaltaan vielä kesäkuukausi, ollen keskimäärin lämpimämpi kuin kesäkuu. Lokakuussa ilma alkaa viiletä ja sateet alkavat. Syksyisin saarten ylitse kulkee trooppisia myrskyjä ja jopa hurrikaaneja, mutta niiden voima on yleensä jo heikentynyt niiden saavuttaessa Azorit. Myös São Jorgen sijainti muiden saarten välissä suojaa saarta pahimmilta myrskyiltä.

--
Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia São Jorgesta
Inline Feedbacks
View all comments