Siirry suoraan sisältöön

Madrid

Espanjan pääkaupunki Madrid on lähes 3,3 miljoonan asukkaan metropoli Espanjan keskiosissa. Monikulttuurinen suurkaupunki hurmaa värikkäillä ja vaihtelevilla kaupunginosilla, hyvällä ruualla, runsaalla kulttuuritarjonnalla sekä historiallisella arkkitehtuurilla. Intohimoisessa jalkapallokaupungissa voi päästä myös seuraamaan huippujalkapalloa parillakin eri stadionilla.

Vaikka Madridin talvet voivat olla viileitä ja kesät hyvinkin kuumia, madridilaista arkea eletään ympäri vuoden ulkona, kaupungin lukemattomilla terasseilla ja vehreissä puistoissa. Leppoisimmillaan Madridin sää on keväisin ja syksyisin.

Vaikka kyseessä on hallintokaupunki, Madrid ei ole jäykkä ja mahtaileva suurkaupunki vaan ennemminkin ystävällinen, rento ja kutsuva kulttuurien sulatusuuni. Paikalliseen elämänmenoon pääsee tutustumaan parhaiten vierailemalla sen erilaisissa kaupunginosissa, joista jokainen edustaa erilaista elämäntapaa.

Almudenan katedraali, Madrid
Madridin kuninkaanlinna, Palacio Real, ja sen vieressä sijaitseva Almudenan katedraali lukeutuvat Madridin suosituimpaan vierailukohteisiin. Kirkossa on vihitty muun muassa Espanjan kuningaspari. Kuva: TTstudio / Shutterstock.com

Missä yöpyä ja Madridin kaupunginosat

Madrid on suhteellisen rauhallinen eurooppalainen suurkaupunki, jossa voi yöpyä turvallisin mielin lähes missä kaupunginosassa tahansa. Koska välimatkat kaupungin sisällä voivat kuitenkin olla pitkiä, kannattaa majoituspaikka varsinkin lyhyellä lomalla etsiä mahdollisuuksien mukaan omaan makuun ja mielenkiinnon kohteisiin sopivasta kaupunginosasta. Näin saat eniten irti matkastasi.

Varmista myös hyvät kulkuyhteydet tärkeimpiin vierailukohteisiin. Metro on kätevin ja yleensä myös nopein tapa liikkua Madridissa, joten pidä huoli, että majapaikan lähituntumassa on jokin metroasema. Jos majoitut keskustassa tai muualla ydinkaupungin alueella, et välttämättä tarvitse edes metroa – keskusta on yllättävän helposti käveltävissä.

Useimmat Madridin matkailijoita houkuttelevista kaupunginosista sijaitsevat M-30-kehätien sisäpuolella. Matkailijoiden suosimiin kaupunginosiin kuuluvat Madridissa esimerkiksi ydinkeskusta – etenkin Gran Vían ja Puerta del Solin alue – La Latina, Malasaña, Chueca, Salamanca, Chamberí, Lavapiés ja Atocha.

Jos haluat pysytellä lentokentän tuntumassa, majapaikka kannattaa etsiä keskustan pohjoispuolelta Barajasista. Matka keskustaan on kuitenkin alueelta pitkähkö.

Tutustu tarkemmin Madridin kaupunginosiin ja valitse suosikkisi.

Madridin keskusta

Madridin ydinkeskusta levittäytyy Puerta del Sol -aukion ja Gran Vía -keskuskadun välimaastoon ja ympäristöön. Elämää sykkivä Gran Vía on matkailijoiden suosiossa, sillä sen varrella sijaitsevat monet kaupungin tunnetuimmista hotelleista sekä suurimmista teattereista. Ostosmahdollisuudet ovat alueella loppumattomat ja ravintoloita on vieri vieressä.

Puerta del Sol
Puerta del Solin vilkas aukio Madridin keskustassa on täynnä elämää vuorokauden ympäri, ja aukiolla sijaitsevalta Solin metroasemalta on hyvät kulkuyhteydet ympäri kaupunkia. Kuva: LucVi / Shutterstock.com

Ydinkeskusta on paras majoitusalue esimerkiksi viikonloppulomalla, sillä löydät alueelta varmasti kaiken, mitä tarvitset. Etenkin Puerta del Solin ympäristössä kannattaa kuitenkin varautua ihmispaljouteen ja tungoksiin. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Solilta sijaitsee Huertasin alue, joka on yksi madridilaisen yöelämän keskuksista.

Plussat:

  • Kaikki tarvittavat palvelut käsillä.
  • Kulttuuri- ja ravintolatarjonta on runsasta.
  • Voit halutessasi liikkua lähes kaikkialle kävellen.

Miinukset:

  • Ihmispaljous – etenkin Solin ympäristössä kannattaa varautua tungokseen.
  • Majoitusten ja palveluiden hinnoissa ydinkeskustalisä.
  • Taskuvarkaudet ovat keskustassa melko yleisiä.

La Latina – Madridin kaupunginosat

Plaza Mayor -aukion läheisyydessä sijaitseva La Latinan historiallinen kaupunginosa tunnetaan varsinkin sunnuntaisin järjestettävistä rastro-markkinoista. Madridin suurimmat kirpputorimarkkinat levittäytyvät sen alueelle sunnuntaisin aina aamuyhdeksästä pitkälle iltapäivään.

Opiskelijoiden suosimalla alueella on paljon nähtävää ja koettavaa viikon muinakin päivinä. La Latina on mitä parhain paikka tapas-hetkelle tai vaikkapa viinilasilliselle jollakin alueen monien ravintoloiden terasseista. Etenkin aurinkoisina viikonloppuina kaupunginosan terassit täyttyvät madridilaisista nuorista. Testaa madridilaisia tapaksia esimerkiksi Cava Baja -kadulla. Hyviä ravintoloita löytyy myös muun muassa Plaza de la Paja -aukiolta.

La Latina Madrid
La Latinan alue on tunnettu muun muassa lukuisista terasseistaan, jotka kutsuvat madridilaisia olutlasilliselle tai kahville aurinkoisina päivinä. Kuva: VICTOR TORRES / Shutterstock.com

Plussat:

  • Eläväinen ja värikäs kaupunginosa.
  • Paljon tapas-baareja, ravintoloita ja terasseja.
  • Kohtuulliset majoitushinnat.

Miinukset:

  • Tungos rastro-päivisin eli sunnuntaisin.

Malasaña – Madridin kaupunginosat

Madridin boheemi hipsterialue Malasaña on ollut yksi kaupungin suosituimmista alueista varsinkin nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa jo pitkään. Alueella viihtyvät hyvin myös matkailijat, ja kaupunginosassa onkin laaja valikoima turistiasuntoja, pieniä hotelleja ja hostelleja.

Jos viihdyt yöelämässä tai etsit aluetta, jossa on laaja valikoima ravintoloita, baareja ja kahviloita, Malasaña on valintasi. Esimerkiksi Plaza del Dos de Mayon -aukion ympäristöstä löydät elämää mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Shoppailun ystäville Malasaña tarjoaa pieniä vaihtoehtoisia putiikkeja ja vintage-kauppoja, ja aluetta reunustavalta Calle Fuencarral -kadulta löytyy laaja valikoima ketjuliikkeitä laidasta laitaan.

Plussat:

  • Kiehtova, värikäs arkkitehtuuri.
  • Keskeinen sijainti.
  • Hyvät ostosmahdollisuudet.
  • Erinomainen ravintolatarjonta.

Miinukset:

  • Vilkas yöelämä voi aiheuttaa melua ja levottomuutta.

Chueca – Madridin kaupunginosat

Malasañan kyljessä sijaitseva Chueca on ollut Madridin seksuaalivähemmistöjen tukikohta jo vuosikymmenten ajan. Aiemmin kaupunginosalla oli hieman hämärä maine, mutta nykyään sateenkaarilippujen värittämä alue on yksi kaupungin suosituimmista ravintola-alueista ja yöelämän keskuksista. Chuecan sijainti on mitä parhain, sillä se on vain lyhyen kävelymatkan päässä Gran Vía -keskuskadulta.

Chuecan metron ympärillä on laaja valikoima ravintoloita ja baareja. Alueella on paljon turistiasuntoja ja hotelleja, mutta kaupunginosa ei ole välttämättä Madridin alueista perheystävällisin. Vilkas yöelämä voi tuoda mukanaan meteliä.

Plussat:

  • Keskeinen sijainti.
  • Vilkas yöelämä.
  • Seksuaalivähemmistöt hyvin huomioon ottava alue.

Miinukset:

  • Yöelämän mukanaan tuoma meteli.

Salamanca – Madridin kaupunginosat

Salamanca on yksi Madridin tyylikkäimmistä ja samalla kalleimmista kaupunginosista, ja alue sopii hyvin rauhallista ja laadukasta majoitusaluetta etsivälle. Retiro-puisto aktiviteetteineen on alueen kyljessä, joten alue palvelee hyvin myös perheitä. Ostosmahdollisuudet ovat Salamancassa erinomaiset – sijaitseehan alueella esimerkiksi Madridin tunnetuimpiin ostoskatuihin lukeutuva Calle Serrano. Löydät sen varrelta maailman tunnetuimpien luksusmerkkien liikkeet.

Calle de Serrano, Madrid
Salamancan hienostoalueella sijaitseva Calle Serrano on yksi Madridin tunnetuimmista ostoskaduista. Kuva: JJFarq / Shutterstock.com

Plussat:

  • Siisti ja tyylikäs alue.
  • Upea historiallinen arkkitehtuuri.
  • Erinomaiset ostosmahdollisuudet.
  • Hyvä ravintolavalikoima.

Miinukset:

  • Hintataso melko korkea.

Chamberí – Madridin kaupunginosat

Salamancan naapurissa sijaitseva Chamberín kaupunginosa on yksi Madridin tämän hetken muotialueita. Se on Salamancan tavoin rauhallinen, tasokas ja siisti, mutta hinnat ovat Salamancaa hieman maltillisemmat – mikä tekee siitä hyvän majoitusalueen matkailijoille. Alueella sijaitsee yksi Madridin kauneimmista museoista, taidemaalari Joaquín Sorollan kotimuseo, ja lukuisia taidegallerioita. Perheystävällisellä alueella on myös Salamancaa enemmän paikallisväriä.

Plussat:

  • Siisti ja rauhallinen alue.
  • Perheystävällinen.
  • Hyvä ravintolavalikoima.
  • Hyvä kulttuuritarjonta.

Miinukset:

  • Hintatasoltaan Madridin korkeimmasta päästä.

Lavapiés – Madridin kaupunginosat

Lavapiés on Madridin monikulttuurisin kaupunginosa ja sukellus toiseen maailmaan. Alue on tulvillaan intialaisia ja muita etnisiä ravintoloita, maahanmuuttajien putiikkeja ja värikkäitä seinämaalauksia. Runsaan ravintola- ja baarivalikoiman sekä lukuisien terassien ansiosta Lavapiés on nuorison suosiossa. Vielä reilu vuosikymmen sitten alue oli huonomaineinen, mutta nykyään se on yksi monesta värikkäästä madridilaiskaupunginosasta. Hintataso on edullinen, joten Lavapiésissä voit sekä syödä hyvin että majoittua kohtuuhintaan.

Lavapies, Madrid
Värikäs Lavapiésin kaupunginosa on Madridin monikulttuurisinta aluetta. Sen kortteleissa voi nauttia edullisista ravintoloista, kulttuurista ja vilkkaasta yöelämästä. Kuva: JJFarq / Shutterstock.com

Plussat:

  • Kohtuuhintainen majoitus ja palvelut.
  • Keskeinen sijainti.
  • Hyvä ravintola- ja baarivalikoima.
  • Eläväinen, monikulttuurinen tunnelma.

Miinukset:

  • Joidenkin matkailijoiden makuun liian levoton.

Atocha – Madridin kaupunginosat

Junalla Madridiin saapuville Puerta de Atocha -juna-aseman ympäristöön levittäytyvä Atochan alue on ehdoton valinta. Alue sopii kuitenkin hyvin myös muille matkailijoille. Aivan juna-aseman tuntumassa sijaitsevat monet Madridin suurimmista museoista – muun muassa kansallismuseo Prado ja modernin taiteen museo Reina Sofía –, joten kulttuuritarjonta on taattu. Lisäksi Atochan kulmilta on helppo pääsy Retiro-puistoon. Hotellitarjonta alueella on monipuolista.

Plussat:

  • Hyvät kulkuyhteydet.
  • Kattava hotellitarjonta.
  • Madridin suurimmat museot minuuttien päässä.

Miinukset:

  • Alueen vilkas liikenne.

Löydä sopiva yöpymispaikka Madridissa Booking.comin kartalta

Booking.com

Madridin nähtävyydet

Madridissa riittää tekemistä ja näkemistä pitkillekin lomille. Paras tapa tutustua Madridin nähtävyyksiin on jalkautua kaupunkiin ja kävellä mahdollisimman paljon. Kaupungille tunnusomaisia ovat isot ja pienet aukiot, joita löytyy useita jokaisesta kaupunginosasta. Kulttuurinystäville Espanja tarjoilee laajan valikoiman kulttuurikeskuksia ja museoita. Historiasta kiinnostuneen ei kannata jättää välistä vierailua Palacio Real -kuninkaanlinnassa, ja jalkapallofaneja kutsuvat huippuluokan futispelit ja jalkapallostadionit.

Madridin aukiot

Madridin aukioilla on mukava katsella paikallista elämänmenoa ja juoda kupillinen kahvia tai lasillinen viiniä. Ydinkeskustan tunnetuimpiin aukioihin kuuluu historiallinen, 1600-luvulta asti madridilaista elämää nähnyt Plaza Mayor, jolla sijaitsee useita ravintoloita ja pieniä putiikkeja.

Plaza Mayor
Madridin keskustan Plaza Mayor -aukiolta voi löytää ravintoloita, herkkuputiikkeja ja muita pieniä kauppoja. Joulunaikaan aukiolle levittäytyvät joulumarkkinat. Kuva: Matyas Rehak / Shutterstock.com

Läheisellä Puerta del Solin aukiolla on elämää vuorokauden ympäri. Plaza de España -aukio leikkikenttineen on mukava pistäytymispaikka lapsiperheille. Aukiolla komeilee Don Quijoten ja Sancho Panzan patsas, joka on yksi Madridin tunnetuimmista monumenteista. Jos taas etsit hyvää ja monipuolista ravintola-aukiota, pistäydy Plaza Santa Analla.

Gran Vía -pääkatu

Gran Vía on Madridin tunnetuin katu, joka kutsuu kävelylle mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Calle de Alcalá -kadulta alkava ja Plaza de España -aukiolle päätyvä katu tarjoaa ikonista madridilaista arkkitehtuuria, teattereita, hotelleja, ravintoloita ja kauppoja jokaiseen makuun. Monien teattereidensa ansiosta Plaza de Españan puoleista kadunpätkää kutsutaan Madridin Broadwayksi. Gran Vían ikonisimpiin rakennuksiin kuuluvat muun muassa Edificio Telefónica ja Plaza de España -aukiolla sijaitseva Edificio España. Näistä jälkimmäisessä sijaitsee nykyään Hotel Riu -hotelli, jonka kattoterassi näköaloineen on kokemisen arvoinen.

Gran Via, Madrid Espanja
Calle de Alcalá -kadulta alkava ja Plaza de España -aukiolle päättyvä Gran Vía -katu on upea mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock.com

Parque del Retiro -puisto

Parque del Retiro -puisto on Madridin keuhkot. Tämä vihreä keidas kutsuu piknikille, pyöräilemään tai vain nauttimaan sen upeista puutarhoista ja taideaarteista.

Lue lisää Retirosta sekä Madridin muista puistoista ja puutarhoista.

Plaza de las Cibeles

Plaza de Cibeles -aukiolla sijaitsevassa Palacio de Cibeles -palatsissa sijaitsee Madridin kaupungintalo sekä nykytaiteeseen keskittynyt näyttely- ja kulttuurikeskus CentroCentro. Palatsin katolla on näköalapaikka Mirador Madrid, josta aukeavat maisemat kaupungin yli.

Fuente de Cibeles, Madrid, Espanja
Plaza Cibeles -aukiolla komeilee paitsi Madridin kaupungintalo myös Fuente de Cibeles -suihkulähde, jonka ympärillä juhlitaan jalkapallojoukkue Real Madridin voitonjuhlat. Kuva: Sergii Figurnyi / Shutterstock.com

Plaza de Cibeles -aukio tunnetaan myös Real Madrid -jalkapallojoukkueen voitonjuhlista, sillä fanit ja joukkueen pelaajat kokoontuvat perinteisesti juhlimaan Fuente de Cibeles -suihkulähteen ympärille. Cibelesillä vierailevan kannattaa katsastaa myös kivenheiton päässä sijaitseva Madridin kaupungin portti, Puerta de Alcalá.

Palacio Real -kuninkaanlinna

Madridin kuninkaanlinna on yksi pakollisista pistäytymiskohteista kaupungissa. Vaikka Palacio Real on virallisesti yhä Espanjan kuningasperheen tukikohta, Euroopan suurimpiin linnoihin kuuluva palatsi on osittain avoinna yleisölle. Vierailijoiden on mahdollisuus piipahtaa useammassa linnan salissa sekä kuninkaallisessa keittiössä. Espanjan kuningaspari asuu Palacio de la Zarzuelassa, hieman Madridin kaupunkialueen ulkopuolella, mutta Palacio Realissa järjestetään yhä kuningasperheen tilaisuuksia.

Kuninkaanlinna Madrid
Madridin kuninkaanlinna Palacio Real puutarhoineen on pakollinen vierailukohde historian ystäville. Kuva: Novikov Aleksey / Shutterstock.com

Lisätiedot: patrimonionacional.es

Templo de Debod

Parque del Oeste -puistossa sijaitseva Templo de Debod on aito muinaisegyptiläinen temppeli. Alun perin Egyptiin rakennettu temppeli siirrettiin Madridiin vuonna 1968 useita monumentteja uhanneiden tulvien tieltä. Egyptin hallitus lahjoitti sen Espanjalle, ja nykyään temppeli on yksi Madridin suosituimmista vierailukohteista. Temppeliä ympäröivä puistoon kerääntyy varsinkin kesäiltaisin kaupunkilaisia ihailemaan auringonlaskua.

Templo de Debod, Madrid
Madridissa voi tutustua aitoon egyptiläiseen temppeliin, Templo de Debodiin. Sitä ympäröivä puisto on yksi kaupungin suosituimmista paikoista auringonlaskun ihailuun. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock.com

Museo del Prado

Madrid on monien museoiden kaupunki, mutta jos lomallesi mahtuu yksi museokohde, kannattaa suunta ottaa kansallismuseo Museo del Pradoon. Sen espanjalaisia taideaarteita – kuten Velázquezia, Goyaa ja Sorollaa – ihaillessa vierähtää helposti kokonainen päivä, joten visiitille kannattaa varata aikaa.

Lue lisää Pradosta ja Madridin muista museoista.

Jalkapallostadionit

Madridissa on hyvät mahdollisuudet nähdä huippuluokan jalkapalloa, sillä kaupungissa pelaa jopa kaksi Espanjan pääsarjan joukkuetta: Real Madrid ja Atlético de Madrid. Jos loman ajalle ei osukaan yhtään jalkapallopeliä, voit silti vierailla joukkueiden stadioneilla. Sekä Real Madridin Santiago Bernabeu -stadionilla että Atlético de Madridin Estadio Metropolitano -stadionilla on mahdollista osallistua stadionkierroksille, joilla tutustutaan muun muassa peliviheriöön, pukukoppeihin ja joukkueen museoon.

Rastro-markkinat

Sunnuntaipäivisin Madridissa suunnataan La Latinan kaupunginosassa järjestettäville rastro-markkinoille. Rastro on kirpputorin ja markkinoiden sekoitus, sillä myynnissä on sekä uutta että vanhaa tavaraa. Useiden kortteleiden alueelle levittäytyvillä markkinoilta on mahdollista tehdä monenlaisia löytöjä antiikista koruihin. Ostosten lomassa voi napata suuhunsa jotain yhdessä La Latinan monista kahviloista ja baareista.

Rastro-markkinat, Madrid
Seikkailu La Latinan alueen rastro-markkinoilla on ehdoton sunnuntaiaktiviteetti Madridissa. Kuva: Pedro Rufo / Shutterstock.com

Uima-altaat Madridissa

Keski-Espanjassa sijaitsevan Madridin kesän pelastavat maauimalat ja hotellien kattoterasseilta löytyvät uima-allasalueet.

Madridin maauimalat

Madridista puuttuvat meri ja järvet, mutta sen sijaan ympäri kaupunkia on luotu kaupunkilaisille ja matkailijoille avoimia maauimaloita. Niistä suosituimpiin kuuluvat esimerkiksi Casa de Campon puistossa sijaitsevan Centro Deportivo Municipal Casa de Campon allasalue ja Parque Deportivo Puerta de Hierron laaja uima-allasalue. Kummassakin on omat altaansa sekä aikuisille että lapsille. Kaupungin uima-allasalueille on edullinen pääsymaksu. Kuumimpina kuukausina varsinkin Casa de Campon altaalla kannattaa varautua tungokseen.

Madridin hotellien uima-allasalueet

Osa Madridin hotelleista avaa uima-allasalueensa maksua vastaan myös muille kuin hotellin vieraille. Allasalueet sijaitsevat yleensä hotellien kattoterasseilla, joten hyvät maisemat ovat taatut ja palvelu pelaa. Jos hotellistasi ei löydy omaa allasta, testaa esimerkiksi Hotel Emperadorin (Calle Gran Vía 53) upeilla näkymillä varustettu kattava allasalue. Hieman pienempi allasalue on esimerkiksi Room Mate Óscarissa (Plaza de Pedro Zerolo 12) ja Aloft Madrid Gran Víassa (Calle de Jacometrezo 4). Hotellien uima-altaat ovat yleensä selvästi kalliimpia kuin julkiset maauimalat. Mikäli matkabudjettisi on tiukka, pieni hintavertailu kannattaa ennen allasalueen valintaa.

Gymage Madrid -terassi- ja allasalue

Gymage (Calle de la Luna 2) on Madridin keskustassa sijaitseva kuntosali-hyvinvointikeskus, jonka hulppealta kattoterassilta löytyy kaikille maksua vastaan avoin uima-allasalue. Terassille on mukava jäädä myös uinnin jälkeen ihailemaan pimenevää iltaa ja nauttimaan muutama cocktail.

Playa de Madrid Río – lapsiperheiden keidas

Madrid Ríon monipuoliselta puistoalueelta löytyy kesäisin hauska virkistäytymispaikka lapsiperheiden makuun. Puistossa ei ole uima-allasta, mutta lapsille on luotu virkistäytymisalue maasta kumpuavista suihkulähteistä. Perheen pienimmät tykkäävät juosta ja hyppiä maasta yllättäen pulppuavissa vesisuihkuissa. Lähteiden ympärillä on viheriöitä, joihin mahtuu levittämään piknikviltin, ja lähettyvillä on myös useita kahviloita ja jäätelökioskeja.

Madridin puistot ja puutarhat

Madrid on monipuolinen puistokaupunki, jonka viheralueista voi nauttia vuoden ympäri. Kaupungin puistot ovat mitä parhaimpia piknik- ja ajanviettopaikkoja, ja ne tarjoavat täydellisen hengähdyspaikan hektisen kaupunkiloman keskelle. Tutustu kaupungin kauneimpiin puistoihin.

Parque de Retiro -puisto

Retiro-puistoa voi kutsua Madridin keskuspuistoksi, sillä se levittäytyy 125 hehtaarin alueelle kaupungin keskustassa. Sen puiden varjoissa on mukava levätä varsinkin kuumimpina kesäkuukausina, mutta puistossa riittää myös paljon aktiviteetteja ja nähtävää. Vieraile Retiron ruusutarhassa, La Rosaledassa, tai vuokraa soutuvene Estanque Grande -lammella. Palacio de Cristal -lasipalatsi on yksi puiston suosituimmista vierailupaikoista, ja vatsan saat täyteen puiston kahviloissa.

Parterre-puutarha Retiro-puistossa Madridissa
Retiro-puisto näyttävine istutuksineen, veistoksineen, lampineen ja historiallisine rakennuksineen kutsuu viettämään aurinkoista päivää Madridissa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock.com

Casa de Campon puistometsä

Casa de Campon historiallinen puistometsä on yli 1500 hehtaarin laajuinen puistoalue Madridin keskustan tuntumassa. Kuninkaallisten metsästysmaina aikanaan palvellut alue on nykyään suosittu piknikpaikka ja retkeilyalue, sillä valtavan puiston sisällä voi kävellä tai pyöräillä pitkiäkin reittejä. Puistossa sijaitsevan Lago-lammen ympärillä on lukuisia laadukkaita ravintoloita. Paikalle pääsee helposti metrolla (metropysäkki Lago, linja 10).

Jardín histórico El Capricho -puisto

Madridin pohjoisosissa sijaitsevaa historiallista Jardín histórico El Capricho -puistoa pidetään yhtenä kaupungin kauneimmista ja romanttisimmista. Pienehkön puiston sisällä riittää tutkittavaa lähteistä ja lammista pieniin paviljonkeihin ja polkuihin sekä veistoksiin. 1700-luvulla rakennetun puutarhan harvinaisuuksiin kuuluvat myös mustat joutsenet.

Jardín histórico El Capricho
El Caprichon puutarha suunniteltiin inspiroimaan taiteilijoita, ja yhä edelleen puisto yllättää kauneudellaan. Kuva: Vivvi Smak / Shutterstock.com

Madrid Ríon puistoalue

Manzanares-joen ympärille rakennettu Madrid Ríon puistoalue on varsinkin pyöräilijöiden suosiossa, sillä puistossa on pyöräteitä kaikkiaan seitsemän kilometrin pituudelta. Puistoalueelta löytyy myös lukuisia leikkipuistoja, kahviloita ja ravintoloita, joten puuhaa riittää koko perheelle. Madrid Ríolla sijaitsee myös suosittu Matadero-kulttuurikeskus vaihtuvine näyttelyineen ja ravintoloineen.

Kasvitieteellinen puutarha Real Jardín Botánico

Madridin kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa, Real Jardín Botánicossa, voi tutustua jopa 5000 kasvilajiin. Aivan Retiro-puiston ja Prado-museon vieressä sijaitseva puutarha on maksullinen, mutta kasveista kiinnostuneelle hintansa väärti. Puutarhassa järjestetään myös opastettuja kierroksia ja erilaisia kuukausittaisia tapahtumia. Esimerkiksi joulunaikaan Real Jardín Botánicoon luodaan yleensä upea, jouluinen valomaailma, joka on kokemisen arvoinen.

Madrid on monipuolinen museokaupunki

Taide ja historia on tärkeässä roolissa Madridissa, ja sen museoista voi löytää mestariteoksia taiteilijoilta aina Pablo Picassosta Diego Velázqueziin. Madridin isoimmat museot Prado, Reina Sofía, Museo Thyssen-Bornemisza ja CaixaForum Madrid sijaitsevat kaikki lähellä toisiaan alueella, joka on ristitty Paseo del Arteksi.

Museo del Prado

Kansallismuseo Prado pitää sisällään lukemattomia espanjalaisia taideaarteita aina Velázquezista Goyaan, Sorollaan ja El Gregoon. Myös italialainen maalaustaide on museossa hyvin edustettuna. Kaiken kaikkiaan Pradossa on 700 veistosta ja 8600 maalausta, joista ehkä tunnetuin on Diego Velázquezin Las Meninas (Hovinaiset). Eniten teoksista saa irti opastetuilla kierroksilla. Museo del Pradoon on vapaa pääsy maanantaista lauantaihin kello 18–20 ja sunnuntaisin sekä pyhäpäivisin kello 17–19.

Museo del Prado
Prado-museon aarteisiin kuuluvat museon edustalle patsaaseen ikuistetun Diego Velázquezin teokset. Kuva: Rodrigo Garrido / Shutterstock.com

Museo Reina Sofía

Museo Reina Sofía tarjoaa vierailleen Espanjan parhaan kokoelman modernia ja nykytaidetta. Atochan juna-aseman vieressä sijaitsevassa museossa on muun muassa Dalín, Mirón ja Picasson teoksia. Museossa voi nähdä muun muassa Pablo Picasson vaikuttavan Guernican, joka on saanut inspiraationsa vuonna 1937 tapahtuneesta Guernican pommituksesta. Pysyvän kokoelman lisäksi esillä on mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä.

CaixaForum Madrid

CaixaForum Madrid ei ole perinteinen museo vaan monipuolinen kulttuurikeskus, jossa järjestetään vaihtuvien näyttelyiden lisäksi myös erilaisia tapahtumia konserteista työpajoihin ja luentoihin. Kulttuurikeskuksen tunnusmerkki on sen ulkoseinässä kasvava vihreä seinämä, jota kutsutaan vertikaaliseksi puutarhaksi.

CaixaForum Madrid
CaixaForum-kulttuurikeskuksen vaihtuvissa näyttelyissä voi tutustua historiaan, tieteeseen, taiteeseen ja designiin. Kuva: vidalgo / Shutterstock.com

Museo Thyssen-Bornemisza

Kivenheiton päässä Prado- ja Reina Sofía -museoista sijaitseva Museo Thyssen-Bornemisza kuuluu Madridin kattavimpiin museoihin. Se esittelee espanjalaisen taiteen – muun muassa Picasson teosten – ohella kansainvälistä taidetta impressionismista saksalaiseen ekspressionismiin. Museon kokoelmiin kuuluu töitä mestareilta kuten Gauguin, Monet ja Van Gogh.

Museo Sorolla

Madridin ehkä kaunein museo Museo Sorolla on espanjalaisen taidemaalarin Joaquín Sorolla hyvin säilynyt kotimuseo. Talossa voi tutustua paitsi impressionistitaiteilijan valolla leikitteleviin teoksiin myös hänen työskentely-ympäristöönsä ja kodin esineisiin. Kotimuseota ympäröivä puutarha kutsuu viipymään.

Museo Sorolla, Madrid Espanja
Museo Sorolla -kotimuseo sijaitsee talossa, jossa taidemaalari Joaquín Sorolla asui perheineen 1900-luvun alussa. Kuva: Enrique Palacio Sans / Shutterstock.com

Museo del Romanticismo

Madridista löytyy merkittävien taidemuseoiden lisäksi liuta viehättäviä pieniä museoita, joista mielenkiintoisimpiin kuuluu Museo del Romanticismo eli romantiikan ajan museo. Vuonna 1776 rakennetussa palatsissa sijaitseva museo esittelee 1800-luvun taidetta ja esineistöä, muun muassa kuvataidetta ja keramiikkaa, instrumentteja ja vaatteita.

Lapsiperheiden Madrid

Madrid tarjoaa lukuisia hauskoja aktiviteetteja koko perheen makuun aina huvipuistoista musikaaliteattereihin, museoihin ja puistoihin.

Madridin seudulla on kaksi huvipuistoa: Casa de Campon puistoalueella sijaitseva Parque de Atracciones de Madrid sekä teemapuisto Parque Warner, joka sijaitsee San Martín de la Vegassa. Parque de Atracciones tarjoaa perinteistä huvipuistomeininkiä, kun taas Parque Warner on elokuvateemainen huvipuisto. Casa de Campossa sijaitsee myös Madridin eläintarha, Zoo Aquarium de Madrid, ja Vicálvaron alueella on toinen eläinten ystävien vetonaula: safarityylinen eläinpuisto Faunia.

Museoista lapsiperheiden suosikkeihin kuuluu Casita Museo de Ratón Pérez. Ratón Perez on Espanjan versio hammaskeijusta, ja tälle maitohampaita vievälle hiirelle on omistettu oma suloinen museonsa Puerta del Sol -aukion tuntumassa. Muita hyviä koko perheen museoita ovat esimerkiksi vahamuseo Museo de Cera de Madrid, junamuseo Museo del Ferrocarril sekä luonnontieteiden museo Museo Nacional de Ciencias Naturales.

Teatterin ystävien kannattaa ennen Madridiin suuntaamista selvittää kaupungin musikaalitarjontaa, sillä Gran Vían alueen teattereissa pyörii usein joku tunnettu musikaali perheen pienempien makuun. Leijonakuningas on vetänyt jo vuosien ajan katsomot täyteen Teatro Lope de Vega -teatterissa.

Jos aikataulu antaa periksi, mielenkiintoisia kohteita on myös hieman Madridin ulkopuolella. Puistoista tutustumisen arvoinen on Madridin itäpuolella Torrejón de Ardozissa sijaitseva Parque Europa, jonne on rakennettu pienoismalleja maailman tärkeimmistä monumenteista Eiffel-tornista Lontoon Tower Bridgeen. Lasten oma kaupunki, 12 000 neliömetrin Micropolix on puolestaan luotu San Sebastián de los Reyesiin Madridin pohjoispuolelle.

Päiväretket Madridista

Madridin lähettyviltä löytyy mielenkiintoisia päiväretkikohteita jokaiseen makuun, ja useimpiin niistä on kätevät kulkuyhteydet julkisella liikenteellä.

Toledo

Toledo on tunnetuin Madridin päiväretkikohteista, ja tähän historialliseen kaupunkiin pääseekin Madridista helposti AVE-luotijunalla vain noin puolessa tunnissa. Toledon vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, jossa riittää koettavaa aina luostareista marsipaanimyymälöihin ja juutalaisiin kortteleihin. Kaupungissa on paljon käsityömyymälöitä, joista voi tehdä tuliaisostoksia. Toledo on tunnettu etenkin teräsesineiden, kuten miekkojen, valmistajana.

Toledo
Vain puolen tunnin junamatkan päässä Madridista sijaitsevan Toledon vanhassa kaupungissa voi viettää päivän herkutellen, arkkitehtuuriin tutustuen ja käsityöostoksia tehden. Kuva: Vlas Telino studio / Shutterstock.com

Segovia

Historialliseen Segoviaan on Toledon tavoin Madridista AVE-luotijunayhteys, mikä tekee matkanteosta nopeaa ja helppoa. Kaupunkiin vetää matkailijoita sen vanhan kaupungin keskellä komeileva roomalainen akvedukti. Segoviassa on kuitenkin paljon muutakin koettavaa: historiallista arkkitehtuuria, laadukkaita ravintoloita sekä persoonallisia historiallisia hotelleja. Jos haluat tehdä Madridin seudulta keramiikkaostoksia, ne kannattaa jättää Segovian edullisiin käsityöputiikkeihin.

Chinchón

Pieni Chinchónin kylä on yksi viehättävimmistä päiväretkikohteista Madridin tuntumassa. Pieni, noin 5000 asukkaan kylä on tunnettu keskiaikaisesta Plaza Mayor -aukiostaan, jota ympäröivät puisin parvekkein koristetut rakennukset.

Chinchón
Chinchónin kylän Plaza Mayor -aukiota ympäröi kaikkiaan 234 vihrein puukaitein koristeltua parveketta. Kuva: Lukasz Janyst / Shutterstock.com

Jos päätät viipyä reissussa yön yli, kokeile historiallista Parador de Chinchón -hotellia, joka sijaitsee yhdessä kylän keskeisimmistä rakennuksista. Muista myös maistella paikallista anislikööriä. Kylään pääsee Madridista kätevimmin autolla, sillä Chichóniin kulkee Madridista vain yksi bussilinja: Conde de Casalista matkansa aloittava 337.

San Lorenzo de El Escorial

Historiallisten kohteiden ystäviä kutsuu San Lorenzo de El Escorial noin 50 kilometrin päässä Madridista. Kylä on tunnettu etenkin 1500-luvun lopussa valmistuneesta Real Monasterio -luostaripalatsistaan, joka on yksi Madridin seudun monista Unescon maailmanperintökohteista. Kompleksin palatsialue toimi aikanaan kuningasperheen asuinpaikkana, ja luostari on yhä edelleen aktiivisessa käytössä. Valtavaa rakennusta ympäröivät kuvaukselliset Sierra del Guadarraman vuoristomaisemat ja upeat puutarhat. El Escorialiin on hyvät kulkuyhteydet Atochan, Puerta del Solin ja Chamartínin asemilta cercanías-paikallisjunilla. Matka-aika on noin tunti.

Aranjuez

Madridin eteläpuolella sijaitsevassa Aranjuezissa voi vierailla Filip II:n 1500-luvulla rakennuttamassa kuninkaallisessa palatsissa, Palacio Real de Aranjuezissa, sekä sitä ympäröivillä 110 hehtaarin puutarha-alueilla.

Palacio Real de Aranjuez
Valtavassa Palacio Real de Aranjuezissa vierailevien kannattaa varata runsaasti aikaa palatsin saleihin ja puutarhoihin tutustumiseen. Kuva: Ivan Soto Cobos / Shutterstock.com

Aranjuezin kulttuurimaisema on kokonaisuudessaan nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi, ja historiallinen kaupunki onkin tutustumisen arvoinen. Aranjueziin on hyvät kulkuyhteydet niin junalla, paikallisjunalla kuin bussilla. Kätevimmin kaupunkiin liikennöivät cercanías-paikallisjunat, jotka starttaavat Madridissa Chamartínin, Nuevos Ministeriosin, Solin ja Atochan asemilta.

Alcalá de Henares

Alcalá de Henaresin pikkukaupunki Madridin tuntumassa tunnetaan Don Quijote -kirjailija Miguel de Cervantesin synnyinkaupunkina sekä yliopistokaupunkina. Kaupungissa vierailevien kannattaakin vierailla sen historiallisissa yliopistorakennuksissa sekä tietenkin Cervantesin synnyinkodissa, Museo Casa Natal de Cervantesissa. Kaupungin historiallinen keskusta tunnelmallisine katuineen ja tasokkaine ravintoloineen on ylipäätään tutustumisen arvoinen. Kaupunkiin pääsee Madridista kätevästi esimerkiksi Atochan juna-asemalta lähtevillä cercanías-lähijunilla.

Ruoka ja ravintolat Madridissa

Madrid on monipuolinen ravintolakaupunki, josta löytyy ravintoloita ja tapas-baareja jokaiseen makuun ja budjettiin. Pääkaupungin monikulttuurisuus mahdollistaa sen, että voit tehdä lomallasi makumatkan Etelä-Amerikasta Lähi-idän kautta Aasiaan. Kaikki maailman mantereet ovat edustettuna ravintolatarjonnassa ja hinnat ovat pääsääntöisesti kohtuulliset. Kasvis- ja vegaaniravintoloita on kaupungissa jatkuvasti enemmän.

Madridissa voi tietenkin nauttia myös madridilaisista klassikkoruuista ja espanjalaisista suosikeista, ja niillä voi herkutella niin edullisissa koko kansan baareissa kuin kalliimmissa fine dining -ravintoloissa. Myös espanjalainen tapas-kulttuuri on voimissaan pääkaupungissa.

Tyypillinen madridilainen ruokailutapa on tilata pöytään muutama annos, ración, joista koko seurue nautiskelee yhdessä. Monista ravintoloista saa myös pieniä muutaman euron tapas-annoksia tai Pohjois-Espanjasta Madridiinkin rantautuneita pintxoja.

Jos haluat tapasten sijaan kunnon ruuan, hyödynnä edulliset lounasmenut. Arkipäivisin lounasaikaan monesta madridilaisravintolasta saa päivän menun kohtuulliseen hintaan (noin 10–15 euroa). Se sisältää yleensä alku- ja pääruuan, juoman sekä jälkiruuan tai kahvin.

Vaikka monet turistialueiden ravintolat ovat auki aamusta iltaan, osa Madridin ravintoloista noudattaa yhä perinteisiä espanjalaisia ruokailuaikatauluja. Ne aukeavat lounasaikaan, noin kello 13–16 ja avaavat ovensa uudelleen illallisaikaan noin kello 20.

Perinteisten ravintoloiden lisäksi Madridissa kannattaa käydä testaamassa myös kauppahalleja, joista monissa on monipuolisia ruokatoreja. Niistä suosituin on Plaza Mayor -aukion tuntumassa sijaitseva Mercado de San Miguel -kauppahalli, josta löydät valtavan valikoiman makeita ja suolaisia herkkuja juomineen. Kokeilemisen arvoinen kauppahalli on myös Chuecan kaupunginosassa sijaitseva Mercado de San Antón (Calle de Augusto Figueroa 24).

Mercado de San Miguel, Madrid
Monipuolisesta ruokatarjonnastaan tunnettu Mercado de San Miguel -kauppahalli kuhisee elämää aamusta iltaan. Kuva: trabantos / Shutterstock.com

Tyypilliset madridilaiset ruuat

Madridin ehdottomiin klassikkoruokiin lukeutuvat muun muassa bocadillo de calamares, eli mustekalarenkailla ja majoneesilla tai valkosipulimajoneesilla täytetty tuhti patonki, tortilla de patatas, eli perunamunakas, sekä huevos rotos, eli paistetut perunat, joiden joukkoon on sekoitettu paistettua kananmunaa ja yleensä myös ilmakuivattua kinkkua. Patatas bravas, paistetut perunat hieman tulisen kastikkeen kera, on myös yksi paikallisista suosikeista.

Vaikka Madridista saa laadukkaita kala- ja äyriäisruokia, Espanjan keskiosissa syödään selvästi maan rannikkoalueita enemmän lihaa. Tapas-baareissa tyypillinen lihanaposteltava on esimerkiksi orejas a la plancha, eli paistetut siankorvat, joita tilataan olutlasillisen kylkeen.

Ravintoloiden menu vaihtelee hieman vuodenaikojen mukaan. Kesäisin suosittuja ovat kylmät keitot, kuten gazpacho ja salmorejo, kun taas talviruoka on tuhdimpaa.

salmorejo
Andalusialainen salmorejo-kylmäkeitto on täydellinen ruoka Madridin helteiseen kesään. Kuva: Daniel Megias / Shutterstock.com

Viileinä talvikuukausina Madridissa kannattaa testata esimerkiksi cocido madrileñoa, perinteistä pataruokaa, joka sisältää yleensä erilaisia lihoja, morcilla- ja chorizomakkaraa, kikherneitä, perunaa ja vihanneksia. Kun ruoka on valmis, kaikki ainekset lientä myöten erotellaan omille tarjoilulautasilleen. Kokeilunhaluisen talvinen pataruoka on callos a la madrileña, jossa on makkaroiden ja lihan lisäksi lehmän vatsalaukkua.

Jälkiruokana madridilaisille maistuvat muuallakin Espanjassa suositut makeat herkut, kuten riisivanukas arroz con leche, pehmeä natillas-vanukas tai kananmunavanukas flan de huevo. Pääsiäisenä madridilaisille maistuvat espanjalaiset köyhät ritarit, torrijas.

Jos haluat kokeilla paikallisia leivonnaisia, visiitti jossain kaupungin perinteisistä leipomoista kannattaa. Testaa esimerkiksi La Mallorquinaa (Puerta del Sol 8) tai El Riojanoa (Calle Mayor 10).

Aamiainen Madridissa

Madridissa on tarjolla kahviloita, leipomoita ja brunssipaikkoja joka makuun. Aamupalan syöminen ulkona on tavallista pääkaupungin hektisessä arjessa, ja perusaamupalan voikin saada kahviloista todella edullisesti.

Tyypillinen madridilainen aamiainen on esimerkiksi tostada con tomate, eli paahdettu pikkupatonki raastetun tomaatin, oliiviöljyn sekä suolaripauksen kera. Sen saa kahvin kera yleensä muutaman euron hintaan. Harkitse siis, maksatko hotellin aamiaisesta – vai kannattaako aamupalat nauttia edullisesti kahviloissa, joita on Madridissa lähes joka kulmalla.

Herkuttele myös sulaan suklaaseen dipatuilla churroilla (churros con chocolate), joita voi maistella jossain monista churrería-kahviloista. Churroja syödään Madridissa yleensä aamiaisella tai merienda-aikaan eli myöhäisiltapäivän välipalana.

churro
Churroja voi nauttia Madridissa monessa eri muodossa: täytettyinä tai perinteisesti kuuman suklaajuoman tai sokerin kera. Kuva: nelea33 / Shutterstock.com

Madrid tarjoaa vilkasta yöelämää

Olut kuuluu Madridin katu- ja yöelämään erottamattomasti. Paikalliseen tapaan kuuluu istahtaa töiden tai opiskelupäivän jälkeen jollekin kaupungin monista terasseista nauttimaan ainakin yksi caña eli pieni olutlasillinen. Tupla-annos olutta kantaa nimeä doble.

Espanjalaisia oluita on valtava valikoima ja Madridissa on myös paljon pienpanimoita. Jos haluat juoda perinteistä madridilaisolutta, Mahou on varma valinta. Kesäkuumilla monet tilaavat raikkaan claran, eli oluen, johon on lisätty noin puolet sitruunalimsaa.

Espanjalaiset viinit ovat tunnetusti erinomaisia, ja myös Madridissa useimmissa baareissa voi nauttia hyvistä viineistä. Kesän kuumimpina kuukausina punaviini vaihdetaan usein tinto de veranoon, kesäviiniin, jossa punaviiniin sekoitetaan joko sitruunalimonadia tai sitruunaista Casera-juomaa. Myös klassinen espanjalainen sangria on suosittua kesäisin.

Madrid on kansainvälinen opiskelijakaupunki, jonka yöelämä on vilkasta. Elämää voi löytää baareista, yökerhoista ja keikkapaikoilta minä viikonpäivänä tahansa, mutta eläväisimmillään kaupunki on torstaista lauantaihin.

Kaupungin parhaita alueita yöelämän kannalta ovat esimerkiksi Huertas, La Latina, Malasaña ja Chueca. Malasañan alueella yöelämä on keskittynyt pääasiassa Plaza de Dos de Mayo -aukion läheisyyteen. Huertasissa baarit ja yökerhot löytyvät puolestaan Calle de las Huertasin alueelta, jota voi pitää yhtenä Madridin tärkeimmistä bilekaduista.

Chueca on seksuaalivähemmistöjen tukikohta, joka tunnetaan etenkin gay-baareistaan, mutta alueen menevässä yöelämässä viihtyvät madridilaiset laidasta laitaan. Plaza de la Chueca -aukion baarit ovat yksi Madridin parhaista paikoista aloitella iltaa. Myös La Latinaan madridilaisia vetävät kaupunginosan lukuisat terassit, joista on helppo jatkaa illanviettoa alueen yökerhoissa ja baareissa.

Baarit ja pubit sulkevat Madridissa ovensa yleensä kello 23–01 välillä, joten yökerhoissa meno alkaa vilkastua vasta selvästi puolenyön jälkeen. Juhlat jatkuvat aamuun asti, sillä diskot ja yökerhot sulkevat ovensa vasta lähempänä aamukuutta.

Tapahtumia Madridissa

Fiestas de San Isidro

15. toukokuuta on Madridin suojelupyhimyksen San Isidron päivä. Kaupungissa juhlitaankin aina toukokuun puolivälissä Fiestas de San Isidroa eli Madridin suojelupyhimyksen juhlaa. Noin viikon kestävät juhlamenot keskittyvät ennen kaikkea Pradera de San Isidro -puiston tuntumaan, mutta konsertteja ja muita tapahtumia järjestetään eri puolilla kaupunkia. Kaupunkilaiset pukeutuvat juhlan kunniaksi chulapo- ja chulapa-asuihin, ja tärkeimpiin juhlaherkkuihin kuuluvat munkkimaiset Rosquillas de San Isidro -leivonnaiset.

Fiestas de San Isidro, Madrid
Toukokuun puolivälissä Madrid sonnustautuu chulapo- ja chulapa asuihin suojelupyhimystä San Isidroa juhlistaakseen. Kuva: JoeLogan / Shutterstock.com

Madrid Pride (Orgullo Gay de Madrid)

Kesä-heinäkuun vaihteessa Madridissa juhlitaan yhtä Euroopan tärkeimmistä pride-juhlista. Noin viikon kestävä juhlinta keskittyy ennen kaikkea Chuecan kaupunginosaan, mutta erilaisia tapahtumia järjestetään myös kaupungin keskustassa. Pride-viikon aikana Madrid täyttyy katujuhlista, konserteista ja iloisesta juhlatunnelmasta.

Elokuun kaupunginosajuhlat

Pienet ja suuremmat kaupunginosajuhlat kuuluvat Madridin kesään, ja tunnetuimmat juhlista keskittyvät helteiseen elokuuhun. Elokuu starttaa Embajadoresin kaupunginosissa järjestettävällä San Cayetano -juhlalla ja jatkuu San Lorenzo -juhlalla Lavapiésin kaupunginosassa. Kuukauden kruunaa Madridin kaupunginosajuhlista suurin: Fiestas de la Paloma, jota vietetään La Latinassa. Kaupunkijuhlissa bileet levittäytyvät kirjaimellisesti kaduille, ja meno jatkuu yleensä aamuyön tunteihin asti. Päivisin tarjolla on perheystävällistä ohjelmaa kaiken ikäisille vauvasta vaariin.

Batalla Naval Vallecas

Kiinnostaako vesisota Madridin tyyliin? Batalla Naval Vallecas -katujuhla on yksi Madridin kuuman kesän suosituimmista juhlista. Vallecasin kaupunginosassa järjestettävässä riehakkaassa tapahtumassa on yleensä tuhansia osanottajia, ja ajankohta on tavallisesti heinäkuun toinen tai kolmas sunnuntai. Vesisodan lisäksi tapahtumaan kuuluvat konsertit sekä juhlavieraille kokattava jättipaella.

Ostokset Madridissa

Madrid on shoppailijan paratiisi, sillä suurkaupungin ostosmahdollisuudet ovat loputtomat. Kaupungin keskustasta löytyy useita hyviä ostoskatuja, kuten monipuolinen Calle Fuencarral ja luksusliikkeistä tunnettu Calle Serrano.

Jos haluat löytää kaiken tarvitsemasi saman katon alta, keskusta-alueella suunta kannattaa ottaa esimerkiksi Castellana-kadun valtavaan El Corte Inglés -tavarataloon tai Principe Píon ostoskeskukseen.

Mikäli haluat hankkia matkalaukkuun jotain tyypillistä madridilaista, keskustasta löytyy useita herkkumyymälöitä, joista voi hankkia tyypillisiä espanjalaisia makeisia, kuten turrónia. Hyviä Madridin tuliaisia ovat myös lähialueiden viinit, oliivit ja oliiviöljyt.

Madridin keskustan parhaita ostoskatuja ovat:

Gran Vía

Löydät lähes kaikki suurimmat espanjalaiset ja ulkomaalaiset ketjuliikkeet Gran Vía -kadun varrelta. Gran Vían päässä Plaza de España -aukiolla sijaitsee esimerkiksi maailman toistaiseksi suurin Zara-myymälä.

Calle Fuencarral

Keskustan Calle Fuencarral -kadulla on paljon pieniä mutta laadukkaita kauppoja jokaiseen makuun ja tyyliin. Löydät saman kadun varrelta helposti esimerkiksi jalkineet, vaatteet ja kosmetiikan.

Calle Serrano

Luksusmerkkien liikkeet Pradasta Versaceen sijaitsevat Salamancan alueelta, Calle Serrano -kadun varrella. Lisää kauppoja vaateliikkeistä sisustusputiikkeihin löytyy Serranon sivukaduilta.

Calle de Preciados

Calle de Preciados on Fuencarralin tapaan pienien kauppojen ostoskatu, jonka liikkeet vaihtelevat vaatekaupoista kosmetiikkaliikkeisiin ja herkkuputiikkeihin. Sen varrelta löytyy myös yksi keskustan isoimmista El Corte Inglés -tavarataloista.

Madrid on kohtuuhintainen suurkaupunki

Madrid on suomalaismatkailijoille kohtuuhintainen kaupunki. Hintataso vaihtelee kuitenkin valtavasti kaupunginosien mukaan. Hinnat ydinkeskustassa, esimerkiksi Gran Vían tuntumassa, ja Salamancan kaltaisissa hienostokaupunginosissa ovat eri luokkaa kuin esimerkiksi opiskelijoiden suosimilla alueilla. Vertailu siis kannattaa.

Mikäli toiveena on yöpyä ja syödä edullisesti, kannattaa majoitus hankkia Madridin kalleimpien kaupunginosien ulkopuolelta. Vaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiselle kukkarolle. Parhaimmillaan esimerkiksi kaupungin ravintola- ja juomatarjonnasta voi nauttia todella edullisesti.

Madridin julkinen liikenne on hinnoiltaan hieman edullisempaa kuin esimerkiksi Suomen pääkaupunkiseudulla. Taksilla liikkuminen on kohtuuhintaista, joten toisinaan metron hyppäämiseen sijaan onkin kannattavampaa tilata taksi.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Madridissa. Hotellihuonehinnat ovat kolmen tähden hotellien mediaanihintoja ydinkeskustassa.

Tuote

Pizza

Pieni olut (caña 2 dl)

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-15 €

1,50-2,50 €

138 €

126 €

Madrid-Barajasin lentokentältä keskustaan

Madridin keskustan pohjoispuolella sijaitsevalta Madrid-Barajasin lentokentältä pääsee kaupungin ytimeen sekä metrolla, bussilla että lähijunalla. Paras kulkuväline riippuu siitä, mihin terminaaliin lentosi saapuu.

Madridin lentokentän kaikista terminaaleista on helppo hypätä T4-linjan metroon, jonka päätepysäkki kaupungin keskustassa on Nuevos Ministerios. Tältä asemalta voit helposti jatkaa matkaa vaihtamalla muille metrolinjoille. Metro de Madrid -sovellus on kätevä apuväline sopivien metroreittien selvittelyssä. Madridin metro liikennöi noin aamukuudesta kello kahteen asti aamuyöllä.

T1-, T2- ja T3-terminaaleista voi matkata keskustaan myös kätevästi 203 Exprés Aeropuerto -linja-autolla, joka liikennöi vuorokauden ympäri. Se pysähtyy keskustassa muun muassa Cibeles-aukiolla ja kello 6–23.30 kulkevilla vuoroilla myös Atochan juna-asemalla.

T4-terminaaliin saapuvat pääsevät keskustaan halutessaan myös C1-lähijunalla. Se kulkee muun muassa Atochan ja Recoletosin pysäkkien kautta Principe Píon juna-asemalle.

Jos matkatavaroita on runsaasti, taksi on hyvä vaihtoehto. Taksimatkan hinta lentokentältä Madridin keskustaan on kiinteä, ja takseja päivystää kaikkien terminaalien edessä vuorokauden ympäri.

Madridin sää

Madrid on kutsuva kohde vuoden ympäri, mutta säiden puolesta kaupungin otollisinta matkailuaikaa on mukavan lämmin loppukevät ja leuto alkusyksy.

Madridin katuja
Madrid voi yllättää upeilla säillä mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta otollisinta matkustusaikaa säiden puolesta on kevät ja alkusyksy. Kuva: Catarina Belova / Shutterstock.com

Talvisin Madridissa voi olla sateista ja viileää, mutta esimerkiksi joulukuu on pääkaupungissa silti suosittua matkailuaikaa kaupungin kauniiden jouluvalojen ja hyvien jouluostosmahdollisuuksien ansiosta.

Heinä-elokuussa Madridiin matkaavaa odottavat kaupungin paahtavat helteet, joita paikallisetkin pakenevat Espanjan rannikkoalueille. Elokuun plussapuolena on kuitenkin, että nähtävyyksistä saa nauttia rauhassa ilman jonoja ja tungosta.

Talvi: Madridin talvi on säiltään vaihteleva. Lämpimimpinä päivinä kaupungissa saa nauttia auringonpaisteesta ja yli 15 asteen lämpötiloista. Viileimpinä päivinä lämpötilat saattavat taas nousta vain nipin napin 5 asteen tuntumaan ja painua yöllä pari astetta pakkasen puolelle. Joulu-helmikuun keskilämpötila on noin 7 asteen tuntumassa. Sateet ovat Madridissa talvisin tavallisia, mutta myös aurinkoisia, kauniita talvipäiviä riittää. Vuoristossa esiintyy myös lumisateita, minkä ansiosta Madridin kaupunkilomalla pääsee halutessaan myös laskettelemaan.

Kevät: Monien paikallisten mielestä vehreä kevät on säiden puolesta Madridin parasta aikaa. Etenkin loppukeväästä huhti-toukokuussa päivälämpötilat nousevat jo kevyesti yli 20 asteen tuntumaan ja terassikelit ovat parhaimmillaan. Illat voivat olla yhä viileitä, ja maalis-toukokuussa keskilämpötila onkin noin 12–16 asteen tuntumassa. Satunnaisia, toisinaan runsaita sateita esiintyy keväisinkin, joten pakkaa varalta sateenvarjo matkaan.

Kesä: Madridin kesä on pitkä, kuuma ja kuiva. Sateita ei yleensä esiinny koko kesänä joitakin yksittäisiä ukkoskuuroja lukuun ottamatta. Kesä starttaa kesäkuun alussa ja jatkuu virallisesti elokuun loppuun, mutta yleensä myös syyskuu on Madridissa lämmin kuukausi. Madridiin kesällä matkustavien kannattaa varautua etenkin heinä-elokuussa yli 30 asteen lämpötiloihin, ja kuumimpina päivinä lämpömittarien lukemat kohoavat lähemmäs 40 astetta. Keskilämpötila heinä-elokuussa on noin 25 astetta. Jos matkustat Madridiin kesällä, varmista, että majoituspaikassasi on ilmastointi.

Syksy: Madridin alkusyksy on lämmin, ja etenkin syyskuu on hyvää matkailuaikaa Madridissa. Sateet ovat yleensä vielä syyskuussa vähäisiä ja ilma miellyttävän lämmin, yleensä noin 20 asteen tuntumassa. Syyskuun jälkeen säät viilenevät ja syyssateet alkavat, ja etenkin loka-marraskuu on Madridissa yleensä melko sateista aikaa. Aurinkoisina syyspäivinä Madrid tarjoilee parastaan, ja marraskuun paikkeilla kaupungin puistot voi nähdä upeassa syysvärityksessä.


Teksti: Anna Venejärvi
Kuvat: Shutterstock.com

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Madridista
Inline Feedbacks
View all comments