Siirry suoraan sisältöön

Graz

Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki ja vilkas yliopistokaupunki kuudella yliopistollaan.

Unescon maailmanperintöluetteloon lisätty historiallinen keskusta, sekä tämän vieressä sijaitseva Linnavuori upeine näkymineen kaupungin yli ovat hyviä syitä matkustaa Graziin.

Kaupungintalo, Graz Itävalta
Kaupungintalo sijaitsee keskusaukion laidalla.
Graz keskustori
Keskusaukiota

Missä asua

Vanhakaupunki ja samalla Grazin keskusta, Innere Stadt, olisi keskeisin mahdollinen sijainti, ja linnavuorikin olisi vieressä. Jakominiplatzilla, pääostoskadun (Herrengasse) eteläpäässä on lentokenttäbussin pysäkki.

Jos siirtyminen Graziin tapahtuu junalla tai bussilla muualta Itävallasta, niin keskustan ja rautatieaseman välinen aluekin voisi olla hyvä vaihtoehto. Heti asemien edessä on kauppoja ja iso supermarket, ja Annenstrasse asemalta kohti itää on leveä katu monilla kaupoilla ja palveluilla varustettuna, joka johtaa suoraan Vanhaakaupunkiin.

Rautatieaseman ja Vanhankaupungin keskusaukion (Hauptplatz) välinen matka on 1.5 kilometriä.

Löydä hotelli Grazista Booking.comin karttahausta

Booking.com

Graz valokuvavideona

Nähtävyydet ja tekemistä - Graz

Linnavuori (Schloßberg)

Linnavuori Graz
Kellotorni on Linnavuoren tunnetuin nähtävyys ja maamerkki Grazissa.

Linnavuori ei ole vain kukkula jonka päällä on linnoituksen rauniot, vaan alue jolla on hyvä viettää kesäistä päivää. Maisemat ovat hienot ja koko alue on viihtyisä ja hyvin hoidettu.

Kukkulan huipulla on ainakin kaksi ravintolaa sekä muutama kahvila/baari.

Portaat linnavuorelle alkavat Schloßbergplatzilta 300 metriä Hauptplatzilta pohjoiseen punaisen viivan päästä. Portaat eivät ole helpoimmasta päästä kuumana päivänä, mutta siellä on myös hissi (hintaan €1.60) tai raiteilla kulkeva köysirata hintaan €2.40 (köysiradan lähtöasema on Kaiser-Franz-Josef-Kai -kadulla 250 m pohjoiseen Schloßbergplatzilta).

Jos haluaa kävellä loivempaa autoille sopivaa reittiä, niin niitä menee useita. Yksi lähtee Karmeliterplatzilta (Hauptplatzilta 300 metriä Sporgassea ylöspäin), kulkureitti alkaa tässä kuvassa näkyvän rakennuksen kaariholvin takaa.

Vanhakaupunki

Graz on parhaimmillaan Vanhankaupungin kauniilla kaduilla ja pienillä kujilla. Pieniä putiikkeja ja ravintoloiden terasseja on siellä täällä ja tunnelma on vilkkaan nuorekas.
Vanhankaupungin alue, kattaa historiallisen keskustan lisäksi myös Linnavuoren sekä Kaupunginpuiston.

Sporgasse Graz
Sporgasse on yksi Vanhankaupungin tunnetuimmista kaduista.

Eggenbergin palatsi

Eggenbergin palatsi

Eggenbergin suku rakensi barokkipalatsin 1600-luvulla ja se on avoinna vierailijoille.

Palatsi sijaitsee Grazin länsipuolella n. 3.3 km Hauptplatzilta ja 1.9 km asemilta. Suunnistaminen asemilta on helppoa; seuraa vain ensin Eggenberger Strassea ja sen jälkeen Eggenberger Alleeta. Tai ottaa metron numero 1, joka menee palatsille.

Palatsin sisällä on museoita, näyttelyitä ja opastettuja kierroksia.

Puutarhaan/yleiseen kiertelyyn peritään kahden euron pääsymaksu ja muu lipunmyynti on palatsin sisäpuolella heti pääoven jälkeen. Jos suunnitelmissa on vierailla muissakin Grazin museoissa, niin saattaa olla hyvä idea hankkia 24h tai 48h kortti, joilla pääsee myös Eggenbergin palatsiin.

Lisätietoja ja nettiliput: museum-joanneum.at

Ostokset

Vanhankaupungin pääostoskatuja ovat Herrengasse sekä samansuuntainen Sackstrasse. Näiden lähistöltä löytyy paljon pieniä putiikkeja.

Kastner & Öhler on perinteikäs ja valtava tavaratalo heti Hauptplatzin pohjoispuolella Sackstrassen varrella.

Ostoskeskuksia:

  • CityPark, sijainti 1.7 km Hauptplatzilta lounaaseen, n. 100 kauppaa (linkki).
  • ShoppingCity Seiersberg, sijainti kaupungin eteläpuolella n. 8 km Hauptplatzilta, n. 180 kauppaa (linkki).
  • Muita ostoskeskuksia keskustan ulkopuolella: Murpark, Center West, Shopping Nord
Herrengasse
Herrengasse

Hintataso

Itävallan majoitus- ja ravintolahinnat ovat yleisesti hieman yli EU-maiden keskitason.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Grazissa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut ravintolassa

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

11-14 €

4 €

118 €

114 €

Kuinka Graziin pääsee

Grazin lentokenttä sijaitsee noin 10 km keskustasta.

  • Junalla (S-Bahn) kestää noin 11 minuuttia päärautatieasemalle (Hauptbahnhof). Aikataulut: oebb.at. Oikea linja on S5-juna välillä Flughafen Graz-Feldkirchen Bahnhof - Graz Hbf.
  • Bussilinjat 630 ja 631 ajavat lentokentän ja Jakominiplatzin bussipysäkkien väliä. Aikataulut: fahrplan.oebb.at. Oikea linja on Abtissendorf Flughafen Graz - Graz Jakominiplatz. Matka-aika on 20-27 minuuttia.

Juna Wienin keskustan rautatieasemalta (Wien Hbf - Graz Hbf) kestää n. 2 h 35 min., aikataulut: oebb.at. Wienin lentokentältä kestää junalla n. 3 tuntia (Flughafen Wien - Graz Hbf).

Sää - Graz

Murinsel Graz
Murinsel on keskelle jokea rakennettu kahvila ja pieni konserttipaikka.

Talvi: Lämpötila pyörii nollan molemmin puolin - yleensä päivällä yli ja yöllä alle.

Kevät: Maaliskuussa lämpötilat voivat ylittää päivällä jo 10°C, yöt ovat vielä kylmiä ja usein pakkasella. Huhtikuussa ollaan jo tukevammin nollan yläpuolella ja päivisin saattaa mennä 20°C rikki. Toukokuu voi olla ajoittain jo hyvinkin kesäinen kuukausi. Sademäärät ovat korkeimmillaan loppukeväällä ja kesällä.

Kesä: Kesäkuukaudet ovat lämpimiä ja runsassateisia Alppien läheisyydestä johtuen. Samasta syystä Grazissa on harvoin tukalan kuumaa, lämpötilat pysyttelevät yleensä 30°C alapuolella. Yöt ovat viileitä ja 20°C ylittyy harvoin.

Syksy: Syksyä kohti sateet vähenevät, mutta lämpötila pysyttelee vielä syyskuussa päivisin pääasiassa melko kesäisenä. Lokakuussa alkaa selvästi viilenemään ja marraskuussa on jo yöpakkasia.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Bottle Of Something / TrackTribe – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Grazista
Inline Feedbacks
View all comments