Siirry suoraan sisältöön

Amsterdam

Amsterdamilla on vastakohtien maine. Mielikuvat kaupungista liittyvät suurella todennäköisyydellä joko kanaaleihin, tulppaaneihin ja museoihin tai polttareihin, prostituutioon ja kannabikseen.

Amsterdamin kaupunki yrittää määrätietoisesti muuttaa maineensa viihdekaupungista kulttuurikaupungiksi. Siihen on kaikki edellytyksetkin, sillä upeita taidemuseoita, arkkitehtuuria ja kauniita kanaaleita kaupungissa riittää lähes loputtomiin.

Keskusta on kuitenkin mukavan kompakti, joten Amsterdam on parhaasta päästä oleva kohde Euroopassa parin päivän viikonloppulomalle. Ja kanaalien kaupungissa on helppo viettää omanlaistaan lomaa, sillä Amsterdamissa annetaan kaikkien kukkien kukkia.

Kanaali, Amsterdam
Kanaalit halkovat keskustan katuja.

Asuinalueet ja majoitus Amsterdamissa

Amsterdam on tasainen ja laajalle levinnyt kaupunki, jossa on useita vahvasti toisistaan poikkeavia kaupunginosia. Ydinkeskustan erottaa kartalta hyvin siitä, kuinka puoliympyrän muotoiset kanaalit pienenevät ja pienenevät kohti keskustaa.

Ydinkeskusta

Vain muutaman sadan metrin levyinen ja reilun kilometrin mittainen kanaaliton alue alkaa pohjoisessa päärautatieasemalta (Amsterdam Centraal) ja jatkuu hieman kaarevana kohti etelän ensimmäisiä kanaaleja. Mm. keskustan vilkkaat ostoskävelykadut Kalverstraat ja Nieuwendijk sekä kuuluisa Dam-aukio sijaitsevat tällä välillä. Suurimmat vedenjakajat alueella ovat kuitenkin suuremmat pohjois-etelä-suuntaiset kadut Damrak ja Rokin, sillä ne erottavat kaksi selvästi erilaista puolta toisistaan.

Em. katujen länsipuoli on hyvää ostosaluetta ja siltä puolelta löytyy myös mm. Kuninkaallinen palatsi sekä muita Amsterdamin nähtävyyksiä. Länsipuolella on myös tasokkaita ravintoloita ja sen vieressä suosittu Yhdeksän kadun alue (De 9 Straatjes) sekä trendikäs kaupunginosa Jordaan.

Em. katujen länsipuolella on De Wallenin kaupunginosa, joka tunnetaan ennen kaikkea baareista ja Punaisten lyhtyjen alueesta. Vaikka Amsterdamin tunnetuimmat klubit eivät De Wallenissa sijaitsekaan, niin yöelämä siellä on vilkasta ja tunnelma nuorekasta.

Damstraat, Amsterdam
Damstraat on De Wallenin vilkkaimpia katuja.

Ydinkeskustaan voi laskea vielä hieman kanaalien eteläpuolella sijaitsevan viihtyisän Rembrandt-aukion (Rembrandtplein) ympäristön. Aukio tunnetaan lukuisista yökerhoista ja Dam-aukiolle on sieltä vain 10-15 minuutin kävelymatka.

Muut kaupunginosat

Amsterdam kuuluu Euroopan kalleimpien kaupunkien joukkoon majoittumisen suhteen, joten keskusta ei välttämättä ole matkabudjetille sopivin alue katsella majapaikkaa. Julkinen liikenne on kuitenkin hyvin kattava, joten kauempaakin pääsee näppärästi keskustaan.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että metrolinjojen verkosto ei ole aivan keskustassa samaa luokkaa kuin useissa muissa Euroopan suurkaupungeissa, vaan raitiovaunu on monelta alueelta näppärämpi kulkuväline. Myös vuokrapolkupyörä on erittäin suosittu kulkuväline, eikä pyöräteistä ole Amsterdamissa pulaa.

Leidseplein ja Museumplein

Leidseplein on vilkas aukio parikymmenen minuutin kävelymatkan päässä keskustan Dam-aukiolta etelään. Sen ympäristö tunnetaan vilkkaasta yöelämästä ja mm. Holland Casinosta.

Viihtyisältä Museoaukiolta (Museumplein) taas löytyy kattava valikoima taidemuseoita, joten se onkin usean Amsterdamin-kävijän kohdelistalla.

Aukioiden välimatka on alle kilometri, ja näiden aukioiden ympäristö on sijainniltaan erittäin keskeinen. Keskusta käytännössä jatkuu tälle alueelle.

Aukioiden välistä löytyy myös luksusliikkeistä tunnettu katu Pieter Cornelisz Hooftstraat ja vierestä Vondelpark, joka on yksi Amsterdamin suosituimmista puistoista.

Jordaan

Ydinkeskustan länsipuolella sijaitseva Jordaan on yksi Amsterdamin suosituimmista majoitusalueista, sillä vehreästä ja viihtyisästä kaupunginosasta on lyhyt matka keskustaan ja Jordaanissa on hyvä määrä pieniä putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Tosin majoitustarjonta ei ole kovin kattavaa.

De Pijp (Oude Pijp)

Ravintoloiden ja kahviloiden täyttämä De Pijpin monikulttuurinen kaupunginosa on hyvä vaihtoehto keskustan eteläpuolella ja Museoaukion itäpuolella. De Pijpin metroasemalta on vain pari pysäkkiä keskustaan, eikä Dam-aukiolle ole kävellenkään kuin reilun kahden kilometrin matka.

De Pijp on viihtyisimmillään reilun puolen kilometrin mittaisen torikatu Albert Cuypstraatin ympäristössä.

Zuidas

Amsterdam Zuid, eli Etelä-Amsterdam, on laaja alue, joka alkaa jo Leidsepleiniltä ja Museoaukiolta ja jatkuu samannimisen eteläisen rautatieaseman toiselle puolelle. Amsterdam Zuidin rautatie- ja metroasemien ympärillä oleva kaupunginosa on nimeltään Zuidas, ja se tunnetaan Amsterdamin liike-elämän keskuksena.

Arkkitehtuuri moderneine toimistorakennuksineen poikkeaa täysin keskustan rakennuksista, ja uneliaaseen Zuidakseen on kiva palata illalla keskustan hälinästä.

Matka lentokentältä eteläiselle rautatieasemalle kestää vain 6-8 minuuttia ja metromatka keskustaan on myös vain muutama pysäkki, joten kulkuyhteyksien puolesta Zuidas on kätevä paikka majoittua, jossa hintataso on kuitenkin keskustaa selvästikin edullisempi. Amsterdam Zuid -aseman etäisyys keskustan Dam-aukiolta on 4,5 kilometriä.

Löydä sopiva hotelli tai majoitus Amsterdamissa Booking.comin kartalta

Booking.com

Amsterdam on helppo ja monipuolinen ostoskaupunki

Keskustassa on sekä pienten putiikkien alueita kuten Yhdeksän kadun alue (De 9 Straatjes) että selkeitä ostoskatuja.

Ostoskatuja ovat:

  • Kävelykatu Kalverstraat aivan keskustassa, josta löytyy tunnetuimpia kansainvälisiä merkkejä. Sen eteläpäässä on myös pieni ostoskeskus Kalverpassage.
  • Nieuwendijk on myös kävelykatu ja jatkuu Dam-aukion toisella puolella samansuuntaisesti kuin Kalverstraat.
  • Keskustan ja Leidsepleinin välillä kulkee Leidsestraat, joka on raitiovaunuliikennettä lukuun ottamatta kävelykatu.
  • Luksusliikkeet löytyvät Museoaukion pohjoispuolelta Pieter Cornelisz Hooftstraatilta (kirjoitetaan usein myös P.C. Hoofstraat).

Muita ostospaikkoja keskustassa:

  • De Bijenkorf on perinteikäs viisikerroksinen tavaratalo Dam-aukion koillispuolella.
  • Magna Plaza on pieni mutta tyylikäs ostoskeskus Kuninkaallisen palatsin takana.
Magna Plaza -ostoskeskus
Magna Plaza -ostoskeskus sijaitsee entisessä postitalossa.

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *