Siirry suoraan sisältöön

Bordeaux

Bordeaux - viinin pääkaupunki. Kaupungin läheiset viinitilat maukkaine antimineen ovat maailmankuuluja vierailukohteita. Toisaalta arvovaltaisessa Bordeaux’ssa on tarjolla kosolti historiaa, kulttuuria ja ruokaelämyksiä.

Bordeaux’n mahtavan tunnelman aistii parhaiten sen hurmaavilla kujilla ja vivahteikkaissa kortteleissa, joiden tyylit vaihtelevat välimerellisestä klassiseen.

Jos arvostaa laadukasta ruokaa, viiniä ja kulttuuria, Bordeaux on eittämättä loistava kohde.

Place de la Bourse, Bordeaux
Kuva: cedric33 - stock.adobe.com

Majoittuminen

Bordeaux jakautuu kahteen osaan Garonne-joen halkaisemana. Joen itäinen puoli muodostaa varsinaisen keskustan, jossa on useita vierailemisen arvioisia paikkoja. Toisaalta läntinen puoli on muuttunut paljon viime vuosina, ja sielläkin riittää nähtävyyksiä, joita ei kannata jättää väliin.

Bordeaux'n historiallinen keskusta, joka on ollut Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 2007 lähtien, on ehkäpä kaupungin hurmaavinta aluetta. Alue sopii parhaiten myös majoittumiselle, sillä sen lähellä on avainnähtävyyksiä ja lukemattomia baareja vieri vieressä. Toisaalta Bordeaux ei ole kovin suuri kaupunki, ja majoittua voi hyvin myös keskustan vieressä, kuten Bacalanin naapurustossa.

Kaupunkialueella voi liikkua erinomaisesti kävellen, sillä alue on tasaista sisältäen useita jalankulkijoille suunnattuja alueita. Lisäksi kun huomioi, että keskusta-alue ei ole järin suuri, useat avainnähtävyydet voi kiertää kävellen. Tarjolla on kuitenkin myös polkupyöriä näppärästi vuokrattavaksi sekä kohtuuhintainen julkinen liikenne.

Joka korttelistossa on erilainen tunnelma, ja ainutlaatuista nähtävää on kaikkialla majoituksen sijainnista riippumatta.

Löydä majoitus Booking.comin hotellikartasta

Booking.com

Bordeaux - Nähtävyydet ja tekemistä

Tärkeimmät Bordeaux'n nähtävyydet kiertää leppoisassa tahdissa kahden päivän aikana.  Jos aikaa on enemmänkin, kannattaa suunnata lähialueiden keskiajan tunnelmaa huokuviin kyliin, vierailla viinitilalla tai suunnata kohti rannikkoa.

Budjettia voi säästää hankkimalla CityPassin. Hintaan sisältyy useiden museoiden pääsymaksuja, julkisen liikenteen rajaton käyttö, alennuksia viinikierroksille ja paljon muuta ekstraa. Lisätietoja löytyy parhaiten kaupungin virallisilta verkkosivuilta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina kaupungin tärkeimmät museot avaavat ovensa ilmaiseksi.

1. Place Pey Berland

Pey Berland -aukio yllättää kerta toisensa jälkeen. Saint-André katedraalin edessä voi ihailla pääsisäänkäynnin koristeita, ja sisällekin pääsee katsomaan. Sen oikealla puolella sijaitsee ainutlaatuinen Rohanin palatsi, joka toimii kaupungintalona.

Bordeaux’n kaupunki avautuu mukavasti Pey Berland -tornin huipulta. Sinne päästäkseen pitää ensin kavuta 230 porrasaskelmaa, mutta mahtavat näkymät ovat sen väärti. Vanhan keski-Bordeaux’n reunamat  ja alueet Garonne-joen molemmin puolin voi nähdä yhdellä silmäyksellä. Tornin huipulla olevat opasteet viitoittavat eri nähtävyyksien suuntaan, joten ne eivät jää väliin tästäkään perspektiivistä.

Pey Berland -torni, Bordeaux
Näkymät kaupunkiin Pey Berland -tornista. Kuva: Katrin Lindenbauer.

2. La Cité du Vin

Bordeaux on viinipääkaupunki. Viineille varta vasten omistettu museo, La Cité du Vin, alleviivaa viinin tärkeyttä kaupungille. Museossa, joka kattaa yli 13 000 m2 ja kahdeksan kerrosta, avataan viinin rikasta historiaa eri aikakausilta sekä sen merkitystä koko maalle ja maailmanlaajuisesti. Kierroksella tutustutaan viinin merkitykseen eri sivilisaatioissa ja ihastellaan näkymiä maailman viinitilojen yllä, ja virikkeitä riittää kaikille aisteille. Kierroksen kruunaa ilmainen viinilasillinen museon kattobaarissa, josta on mahtava maisema Garonnelle.

Museon verkkosivuilta voi lukea vierailusta tarkemmin. Lisäksi on hyvä tietää, että CityPass kattaa Cite du Vinin pääsymaksun.

3. Place de la Bourse

Place de la Bourse on nähtävyys, josta Bordeaux erityisesti tunnetaan. Tämä valtavan mutta matalan altaan äärellä oleva aukio on epäilemättä unohtumaton paikka kuvaamiselle. Veden muodostaman peilin ansiosta kaiken, jopa vaikuttavan palatsirakennuksen, saa yhteen kuvaan tuplana. Vaikka talvisin vettä ei olekaan, rakennelma on jo itsessään niin vaikuttava, että kuvia kannattaa käydä ottamassa.

Altaan edustalta katsottuna vasemmalla on tullimuseo ja oikealla puolella kauppakamari. Kauppakamarin rakennuksessa pidetään myös erilaisia pieniä tilaisuuksia.

Place de la Bourse, Bordeaux
Utuinen vesisumu Place de la Boursen edustalla on yksi kaupungin tunnusmerkkejä. Kuva: Katrin Lindenbauer

4. Place de la Comedie ja Grand Theatre

Ennen kuin suuntaa Euroopan suurimmalle ostoskadulle, Rue Saint Catherinelle, kannattaa pysähtyä Place de la Comedie -aukiolle.

Aukion laidalla olevassa Grand Hotellissa voi herkutella Gordon Ramsayn tyyliin. Vastakkaisella laidalla sijaitsee 1700-luvulla rakennettu Grand Théâtre, joka vie oopperan maailmaan sellaisena kuin se oli yli 200 vuotta sitten.

5. Darwin Ecosystem

Jos haluaa hieman syrjemmälle keskustasta, joen itäpuolelta löytyy armeijan entisiin tiluksiin rakennettu vihreiden innovaatioiden keskittymä. Se sisältää urbaanin puutarhan, orgaanisesti valmistettuja tuotteita, taidealueen, skeittipuiston ja yhden Ranskan merkittävimmistä orgaanisista ravintoloista. Ravintoloiden antimista voi nauttia myös itse valmistetun Darwin oluen kera. Vastaavaa ei löydy mistään muualta Bordeaux’ssa. Alueella järjestetään useita tilaisuuksia läpi koko vuoden, joten vierailla kannattaa milloin hyvänsä.

Tekemistä perheille

1. Luonnontieteellinen museo - Muséum d'histoire naturelle de Bordeaux

Bordeaux’n luonnontieteellinen museo on oivallinen paikka kaikenikäisille tutustua mitä lumoavimpiin eläimiin. Museo sisältää yli miljoona lajia ja on yksi Ranskan suurimpia tämän tyylisiä museoita. Paikka varmasti yllättää positiivisesti. Lisätietoja on luettavissa museon verkkosivuilta.

Vierailun lomassa kannattaa käydä Jardin public -puutarhassa, joka on erityisen ihastuttava aurinkoisina päivinä.

Luonnontieteellinen museo, Bordeaux
Bordeauxn luonnontieteellisessä museossa vierähtää helposti koko iltapäivä. Kuva: Katrin Lindenbauer.

2. Cap Science

Tieteiden ja teollisuuden ihmeellisyyksiin voi sukeltaa Cap Science -toiminta- ja näyttelykeskuksessa, joka sijaitsee aivan joen varressa. Keskuksessa kaiken ikäiset pääsevät tutustumaan tieteeseen, tekniikkaan ja teollisuusmaailmaan viihdyttävin keinoin.

Lapsille on tarjolla erilaisia työpajoja. Lapset voivat kokea kokonaisen päivän vaikkapa tähtitieteilijänä, kemistinä tai tutkijana – tai jopa mestarikokkina.

Ostokset - Bordeaux

Rue Saint Catherine

Tuliaisia, laadukkaita viinejä tai vaatteita varten kannattaa suunnata Saint Catherine -ostoskadulle. Katu alkaa Place de la Comédie -aukiolta ja suuntaa etelämmäksi Place de la Victoire -aukiolle.

Kyseessä on kävelykatu, jonka varrella on kauppoja yli kilometrin mittaisella matkalla. Tunnettujen ranskalaisketjujen myymälöitä on joka lähtöön, ja etelää kohti mentäessä tunnelma muuttuu monikulttuurisemmaksi. Kadulla on yleensä paljon väkeä, mutta käyskentely siellä on silti kokemisen arvoinen.

Saint Catherinelta ja etenkin sen poikkikaduilta löytyy lukemattomia houkuttelevia ravintoloita, joissa on hyvä pitää taukoa. Hyvän lounaan ohella tarjolla on vaikkapa kahvia makeiden herkkujen kera.

Triangle d’Or

Jos etsii luksusta, kannattaa suunnata kultaiseen kolmioon, Triangle d’Oriin, ja etsiä löytöjä muotisuunnittelijoiden erityisistä luomuksista.

Kauppahalli Marche des Capucins

Kaupungin ykköskauppahallissa, Marche de Capucinsissa, voi maistella lounaisranskan paikallisruokia. Paikka on auki aikaisesta aamusta puoli kolmeen yöhön. Kauppahalli ei ole arkkitehtuurin helmiä, mutta makunystyröitä se kyllä hivelee.

Quai des Chartrons -laiturialue

Quai des Chartronsissa voi yhdistää shoppailun, mahtavat näkymät Garonnelle ja maukkaan ruoan maistelun. Etenkin aurinkoisina kesäviikonloppuina laiturialueella on vilkasta, ja se on myös huippupaikka siemailla juomia.

Mitä tuoda mukanaan Bordeaux’sta?

Canéle – Jos tilaa riittää, ystävien ja perheen iloksi voi tuoda pieniä, sinappisia kakkuja, Canéleja. On tosin syytä huomioida, että ne sisältävät usein alkoholia. Canélet ovat kasvattaneet suosiotaan paikallisten ja turistien keskuudessa, mikä on johtanut kahden johtavan valmistajan, Canelés Baillardranin ja La Toque Cuivréen, väliseen kuuluisaankin kisailuun. Heidän liikkeitään löytyy ympäri kaupunkia. Miksipä ei kokeilisi molempien tuotteita.

Viini – Jos tilaa vieläkin riittää, pullo Bordeaux-viiniä on varmasti mieluisa tuliainen. Hyviä viinikauppoja on kaupunki täynnä, joten yhtä yksittäistä on vaikea suositella. Vaikka ei olisikaan viineistä kiinnostunut, L’Intendant-kauppa kannattaa käydä katsastamassa sen erityisen sisustuksen vuoksi. Kierreportaiden lomasta löytyy niin huokeita viinejä kuin vanhoja vuosikertaviinejäkin, eli kaikkea mitä viinin ystävä voi toivoa.

Viinikauppa L'Intendant, Bordeaux
Viinikauppa L'Intendant. Kuva: Katrin Lindenbauer

Ruoka ja ravintolat - Bordeaux

Bordeaux’ssa on yli 3 000 ravintolaa, joten makuelämyksiä kaupungissa toden totta riittää - niin ranskalaisen kuin kansainvälisten keittiöiden tuottamana. Bordeaux on nykyisin yksi Ranskan arvostetuimmista ravintolakaupungeista, joten muutakin kuin patonkia on tarjolla. Nauttia voikin kreppiravintoloiden, pienten bistrojen, olutravintoloiden, Michelin-tähdin varustettujen huippuravintoloiden ja vaikkapa mukavien kahviloiden antimista lähes kaikkialla kaupungissa.

Mailin mittainen Saint Remi -katu on täynnä ruokapaikkoja. Jos ei tiedä mitä haluaa, kadulta tai sen läheltä löytyy varmasti mieluisa vaihtoehto ruokailulle. Uniikkeja makuhetkiä voi kokea myös Place du Parlement -aukiolla, Faussets-kadulla ja Saint-Pierren kirkon läheisyydessä. Lisäksi hyviä paikkoja löytyy Lafargue-aukiolta. Näiden ohella kaupungissa on erinomaisia ruokapaikkoja siinä määrin, että kaikkia ei yhden loman aikana ehdi kokeilla.

Saint Pierren aukio, Bordeaux
Place de Saint Pierre ja sen lähikaduilta löytyy laadukkaita ravintoloita. Kuva: Laurent (Pictarena) - stock.adobe.com

Keskustassa sijaitseva Chartrons on ihastuttava ja rauhallisempi alue, jossa niin ikään riittää hyviä ravintoloita.

Ranska tunnetaan korkealaatuisista juustoistaan, mikä näkyy myös tarjonnassa. Monissa ravintoloissa, bistroissa ja viinibaareissa tarjoillaan charcuterie-naposteltavaa, eli suolattua lihaa ja makkaroita aseteltuna lautaselle. Toki voi valita myös yhdistelmälautasen, jos niin juusto, liha kuin makkaratkin maistuvat. Toinen paikallinen erikoisuus on herkullinen hanhenmaksa, Foie Gras, joka ei välttämättä kuitenkaan ole kaikille mieleen. Yhteistä kaikille ruoille on se, että ne suorastaan sulavat suussa hyvän viinin kera.

Viinistä voi nauttia myös lautasella - kuuluisan entrecôten maukkaassa kastikkeessa, joka sisältää Bordeaux-viiniä, yrttejä, hienonnettua salottisipulia ja luuydintä. Annos on varmasti herkuttelijoiden mieleen.

Toinen kokeilemisen arvoinen herkku on dunes blanches, kermalla täytetty tuulihattu, joka on saanut vaikutteita Atlantin valtameren rannikolla, Arcachonin eteläpuolella sijaitsevasta mahtavasta dyynistä.

Yöelämä ja juoma - Bordeaux

Bordeaux’n vanha keskusta sisältää monia ihastuttavia aukioita ja kävelyalueita, jotka ovat iltaisin täydellisiä paikkoja juhlijoille. Auringon laskiessa baareissa alkaa kunnon meno, joka jatkuu noin kahteen asti aamulla ovien sulkeutuessa. Yötä voi kuitenkin jatkaa juhlimalla opiskelijoidenkin suosiman Quay de Paludate -joenrantakaistaleen klubeissa.

Vanhankaupungin ulkopuolella hyvä vaihtoehto on trendikäs Bassins à Flot, jossa voi juhlia joenrantalautoilla ja laiturilla. Aivan keskustastakin löytyy toki hyviä paikkoja ja tekemistä Pas-Saint-Georges-kadun sekä useiden aukioiden kuten Place de la Victoiren, Place des Quinconcesin tai Place de la Comedien läheisyydestä.

Quinconces-aukio - Bordeaux
Quinconces-aukio täyttyy ihmisistä iltaa kohti. Kuva. Katrin Lindenbauer

Viiniä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vain yhtään maistuu. Vaihtoehtojen valikoima on erityisen laaja, joten neuvoa kannattaakin tarvittaessa kysyä tarjoilijalta. Yksi muista poikkeava Bordeaux’n alueen viini on Clairet, joka on eri värinen ja makuinen, ja jonka valmistusmenetelmä eroaa muista. Ehkei se ole kaikista hienostunein viini, mutta toimiva vaihtoehto, jos haluaa kokeilla jotain vähemmän tunnettua laatua.

Bordeaux - tapahtumat

Bordeaux Wine Festival (viinijuhla, 18. – 21. kesäkuuta)

Bordeaux juhlii viinifestivaaleja kesäkuun puolenvälin jälkeen. Jokea reunustavalla kävelykadulla on yli kahden kilometrin mittainen viinireitti, jossa riittää juhlistettavaa. Matkan päätteeksi voi ihastella ilotulitteita Garonnen yllä. Maistelupassi oikeuttaa useiden viinien maisteluun. Tilaisuus kestää neljä päivää, ja se järjestetään joka toinen vuosi - parillisina vuosina.

River Festival (jokijuhla, 18. – 20. kesäkuuta)

Joka pariton vuosi voi ihastella laivoja, joiden joukossa on kaksi maailman suurinta purjelaivaa. Lisäksi voi osallistua merenkulkuun liittyvään toimintaan, nauttia valkoviinifestivaalista ja ilotulitenäytöksestä.

Joulutori - Bordeaux (marraskuun loppu – 29. joulukuuta)

Joulukuussa voi lämmitellä ja virittyä joulutunnelmaan joulutorilla, kun Bordeaux täyttyy torikojuista. Lisäksi voi löytää hienoja lahjoja tuliaisiksi.

Avoimet ovet viinitilojen linnoihin (useita viikonloppuja läpi vuoden)

Joka vuosi järjestetään avoimien ovien päiviä eri viinialueille, jolloin pääsee tutustumaan useisiin linnoihin. Mikäpä sen hienompaa kuin tutustua kaupungin viinikulttuuriin ja vierailla viinilinnassa Bordeaux’n ympäristössä ilmaista viiniä maistellen ja tiluksiin tutustuen. Viiniä voi myös ostaa mukaan vaikkapa tuliaisiksi.

Vuoden eri tilaisuuksista on lisätietoja tällä sivustolla.

Retket Bordeaux'sta

Arcachon ja Dune du Pilat – Koe tuoksuvat mäntymetsät ja Euroopan korkein dyyni

Perigord – Ihastuttava historiallinen alue Ranskan kauniimpien kylien kera

Saint Emillion – Keskiaikainen kaupunki viinitarhojen keskellä

Dune du Pilat
Dune du Pilat - Euroopan korkeimmat hiekkadyynit. Kuva: Katrin Lindenbauer

Hintataso - Bordeaux

Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ylittävät EU-maiden keskimääräisen hintatason.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Bordeaux'ssa. Hotellihuoneiden hinnat perustuvat Booking.comin mediaanihintoihin.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

15-18 €

5-6 €

115 €

125 €

Lentokentältä keskustaan

Lentokentältä pääsee julkisilla kulkuvälineillä keskustaan noin 45 minuutissa. Kertalippu linja-autoon on niinkin huokea kuin 1,7 euroa yhteen suuntaan. Jos uskoo käyttävänsä joukkoliikennettä enemmänkin, kannattaa harkita myös busseihin, raitiovaunuihin jokikyyteihin oikeuttavia päivälippuja. Lue tarkemmin julkisen liikenteen verkkosivulta.

Jos sen sijaan haluaa matkata taksilla, niitä on useita odottamassa lentokentän edessä. Ajasta ja liikenteestä riippuen taksien hinnat vaihtelevat 30 ja 50 euron välillä. Lentokentän verkkosivuilla on listattuna useita taksiyhtiöitä myös etukäteen varattavaksi.

Sää ja milloin matkustaa

Toukokuun ja marraskuun välinen aika on parasta aikaa vierailla Bordeaux’ssa. Toisaalta ajankohdan soveltuvuus riippuu myös matkasuunnitelmista.

Talvi: Talvikuukausina tyypillisesti sataa jonkin verran. Sää voi vaihdella yllättävästi lämpötilojen ollessa 0 ja 15 asteen välissä. Joulukoristelut tuovat kuitenkin taianomaisen tunnelman kaupunkiin, mikä kirkastaa mieltä kehnonkin sään vallitessa.

Kevät: Maalis-huhtikuussa sää on jossain määrin epävakaisia, vaikkakin lämpötilat paranevat huhtikuussa. Lämpötilat vaihtelevat 10 ja 23 asteen välillä. Toukokuu on yleensä miellyttävää aika vierailla Bordeaux’ssa ja sen ympäristössä.

Kesä: Jos suunnittelee vierailevansa Bordeaux’n viinitiloilla, kesäkuu on mitä mainiointa aikaa. Heinä-elokuussa sää voi nousta erittäinkin korkeaksi, ja turisteja riittää kadulla. Tällöin yksi hyvä vaihtoehto on suunnata päiväksi Atlantin valtamerelle vilvoittelemaan.

Syksy: Syyskuu on sadonkorjuuaikaa viinitiloilla, jolloin on hyvä lähteä viinikierrokselle. Sää on syyskuussa yleisesti ottaen miellyttävämpi kuin elokuun kuumina päivinä. Yleensä lokakuussa on vielä mukava sää lämpötilojen vaihdellessa 10 ja 25 asteen välillä. Marraskuussa voi olla kosteaa talvikuukausien tapaan.

---

Teksti: Katrin Lindenbauer
Kuvat: Katrin Lindenbauer, Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Bordeaux'sta
Inline Feedbacks
View all comments