Siirry suoraan sisältöön

Islanti

Islanti, vastakohtien maa, tunnetaan ennen kaikkea kuumista lähteistä, vesiputouksista, tulivuorista ja jäätiköistä. Harva lähtee Islantiin kaupunkilomalle, vaan suosituimmat kohteet ovat nimenomaan luontokohteita, joita on helppo kiertää omaan tahtiin vuokra-autolla.

Viivy matkalla pari päivää, viikkoa tai kuukautta, Islannilla on tarjottavaa jokaiselle ja jokaisena vuodenaikana.

Seljalandsfoss, Etelä-Islanti
Seljalandsfoss Etelä-Islannissa

Tietoa Islannista

Matkakohteet Islannissa

Islanti ei ole tunnettu yksittäisistä lomakohteista, vaan luonnosta, joka on parhaimmillaan kiireettömästi paikasta toiseen siirtyen. Yksittäisistä alueista suosituimpia ovat, osittain lentokentän ja pääkaupungin läheisyydenkin vuoksi, Kultainen kierros, maan eteläosa sekä Snaefellnesin niemimaa.

Snaefellsnesin niemimaa
Snaefellsnesin niemimaan maisemia.

Jokaisella saaren kolkalla on kuitenkin omat vahvuutensa. Jos haluaa saada läpileikkauksen koko Islannista, kannattaa kiertää Ring Road, eli koko saaren ympäri kiertävä ykköstie. Siinä tulee nähtyä samalla reissulla edellämainittujen kohteiden lisäksi mm. hienot Länsivuonot, Itävuonot sekä pohjoisen kohteet.

Keskimaan asumattomille vuoristoisille seuduille pääsee matkustamaan vain kesällä ja silloinkin vain nelivetomaasturilla. Muutenkin kannattaa varmistaa onko aiotulla matkareitillä F-teitä, sillä näillä ei saa ajaa normaalilla henkilöautolla. Kaikki tämän sivuston kohteet on käyty läpi pienellä henkilöautolla (kesällä).

Perustietoa

Asukaslukun. 360 000
PääkaupunkiReykjavik
Pääkieletislanti
EU-maaEi
Schengen-maaKyllä
PistokemalliSama kuin Suomessa
RahayksikköIslannin kruunu (ISK)

Sää ja milloin matkustaa

Islannissa on leuto ilmasto ja kesälläkin on usein sateista sekä varsinkin tuulista. Aurinkoloman perässä kannattaa mennä jonnekin aivan muualle, sillä lämpötilatkin ylittävät keskikesälläkin vain harvoin +20C.
Talvellakaan harvemmin on kovia pakkasia, vaan lämpötilat ovat yleensä nollan molemmin puolin. Lumimyrskyjä sen sijaan esiintyy ajoittain – varoituksia niistä voi etsiä turvallisuusosion linkistä.

Kaikkiaan kesälläkin kylmä meri yhdistettynä usein kovaan tuuleen tekee Islannin ilmastosta erityislaatuisen, jota varten kannattaa varautua lämpimillä vaatteilla kesälläkin. Sää myös muuttuu poikkeuksellisen usein; saman päivän aikana voivat aurinkoinen ilma ja sateet vaihdella useammankin kerran.

Koska matkustaa?

 • Toukokuu on kuukausista keskimäärin vähäsateisin ja sademäärät lähtevät nousemaan pikkuhiljaa kohti sateisinta kuukautta lokakuuta.
 • Heinäkuu ja elokuu ovat lämpimimmät kuukaudet.
 • Autonvuokraushinnat ovat vielä toukokuussa melko matalalla, lähtevät nousemaan kesäkuussa, ovat heinä-elokuussa jopa kaksinkertaiset muuhun vuoteen verrattuna, mutta laskevat nopeasti taas syyskuussa.
 • Hotellihinnat noudattavat suunnilleen samaa kaavaa, mutta poikkeuksia ja yksittäisiä heilahteluja on enemmän.
 • Turistimäärät ovat heinä-elokuussa suurimmillaan

Islannin hintataso

Islanti on useimmilla mittareilla Euroopan kallein maa. Majoituksessa ja autonvuokrauksessa voi kuitenkin säästää huomattavasti matkustamalla korkeimman sesonkikauden, eli heinäkuun ja elokuun ulkopuolella.

Turvallisuus

Islanti on yksi maailman turvallisimmista maista rikollisuuden osalta. Seuraaviin luonnnonolosuhteisiin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota:

 •  Kovalla tuulella ajaessa kannattaa huomioida mahdolliset hiekkamyrskyt (tätä varten auton voi erillisvakuuttaa).
 •  Huoltoasemia on harvassa suuressa osassa maata.
 •  Geotermisillä alueilla (mm. geysireillä ja Reykjadalurin laaksossa) ei kannata poiketa poluilta ja teiltä, sillä kuumia lähteitä voi olla näkymättömissä, mutta välittömästi maan alla.
 •  Rannoilla aallot voivat olla ajoittain yllättäviä ja viedä mukanaan, joten kannattaa pysyä kaukana aivan vesirajasta.
 •  Jäätiköille ei kannata mennä ilman opasta mahdollisten pinnanalaisten railojen vuoksi.
 • Kelivaroituksia ja tieolosuhteita: Safetravel.is.

Matkakohteet – Islanti – Loma Euroopassa

Etelä-Islanti Skogafoss

Etelä-Islanti on tunnettu vesiputouksistaan ja mustista rannoistaan. Saaren eteläkärjen läpi kulkeva ykköstie on kuitenkin myös näissä maisemissa nähtävyys jo itsessään - jylhiä vuoria, peltoja ja laavakenttiä silmänkantamattomiin.

Lue lisää Etelä-Islannista

Kultainen kierros Strokkur

Kultainen kierros on Islannin tunnetuin päiväretki ja helppo tapa tutustua Islannin monimuotoiseen luontoon helposti vaikka Reykjavikista. Kolmelle päänähtävyydelle (geysirit, Gullfoss ja Thingvellirin kansallispuisto) järjestetään useita bussiretkiä, mutta parhaiten tähän laajaan alueeseen pääsee kuitenkin tutustumaan vuokra-autolla omaan tahtiin.

Lue lisää Kultaisesta kierroksesta

Reykjavik Sun Voyager

Islannin pääkaupunki Reykjavik on parhaimmillaan kaupungin monissa luonnonkylpylöissä sekä pienessä ja sympaattisessa keskustassa kävelykatuineen. Meriretkiä jäjestetään Reykjavikin edustalla ja päiväretkelle ehtii koko Islannin etelä- ja länsiosiin - ja illaksi takaisin.

Lue lisää Reykjavikista

Snaefellsnes Kirkjufell

Snaefellsnes on hyvä kohde koko päivän road tripille vuokra-autolla. Nähtävyyksiä riittää ympäri niemimaata ja tekemistä riittää tarvittaessa vaikka useammaksikin päiväksi.

Lue lisää Snaefellsnesin niemimaasta

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Islannista
Inline Feedbacks
View all comments