Siirry suoraan sisältöön

Kreeta

Kreeta on ollut jo vuosikymmeniä suosituimpia lomasaaria Kreikassa, mikä johtuu sen monipuolisesta tarjonnasta historiaa ja arkkitehtuuria, lempeää paikalliskulttuuria herkullisella keittiöllä varustettuna sekä upeita luonnonkohteita, joista paratiisirannat kiehtovat varmasti jokaista saarelle saapuvaa.

Monipuolinen Kreeta on edelleen suomalaisten pakettimatkojen viiden suosituimman kohteen joukossa!

Balos-ranta, Kissamos - Kreeta
Balos-ranta, Kissamos – Cyril Papot - stock.adobe.com

Kreeta on historialtaan värikäs

Kreetalta on löytynyt merkkejä asutuksesta aina kivikaudelta saakka, ja se on ollut koko historiansa aikana merkittävä ja ainutlaatuinen saari Välimerellä sen strategisen sijaintinsa vuoksi. Mikäli haluaa ymmärtää Kreetaa ja kreetalaisia, täytyy ymmärtää edes vähän saaren historiaa, joka näkyy niin kulttuurissa kuin saarelaisten identiteetissä.

Kreeta on ollut paitsi venetsialaisten, ottomaanien ja merirosvojen hallussa, sen valloittamista ovat yrittäneet myös gootit, slaavit sekä arabit. Kreeta on ollut haluttu saari myös omiensa eli kreikkalaisten osalta, ja ovatpa sitkeät saarelaiset taistelleet myös kreikkalaisia vastaan. Manner-Kreikkaan se liitettiin rauhan alla 1913. Historiansa aikana se on myös myyty kahteen otteeseen muun muassa egyptiläisille.

Toisen maailmansodan aikana saksalaisten miehittämä Hania, joka tunnettiin minoalaisten aikana nimellä Kydonia, on säilynyt harvinaisen ehjänä kaupungistumisen, nykyaikaistamisen sekä eri valloittajien jäljiltä.

Kreeta – Suosituimmat lomakohteet

Ortodoksinen katedraali - Kreeta - Hania
Hania on yhä Kreetan suosituin kohde. Kuva: daliu - stock.adobe.com.
  • Hania on Kreetan suosituin lomakohde. Siellä yhdistyvät mukavat rannat, laaja ravintolatarjonta sekä monipuolinen kirjo aktiviteetteja. Katso lisätietoja Hanian matkaoppaasta.
  • Kissamos on hiljainen pikkukylä Kreetan luoteispuolella lähellä Kreetan hienoimpia rantoja.
  • Iraklion on suurkaupunki ja Kreetan pääkaupunki, jossa yhdistyvät venetsialainen arkkitehtuuri sekä moderni urbaani kulttuuri. Katso lisätietoja Iraklionin matkaoppaasta.
  • Rethymnon on romanttisen historiallinen kreetalainen pikkukaupunki, josta löytyy laaja hiekkaranta kaupungin edustalla ja mukava määrä ravintoloita.
  • Agios Nikolaos on charmikkaan autenttinen kreetalainen pikkukaupunki.

Löydä sopiva hotelli Kreetalta Booking.comin karttahausta

Booking.com

Kreetan nähtävyydet painottuvat luontoon ja historiaan

Kreeta on täynnä mielenkiintoisia kulttuurikohteita sekä ainutlaatuisia luonnonihmeitä. Kreetan historialliset nähtävyydet, kuten Knossos sekä Rethymnonin vanhakaupunki, painottuvat saaren pohjoispuolelle, mutta upeita luonnonkohteita löytyy ympäri saarta. Lisää tietoa tunnetuimmista Kreetan nähtävyyksistä löydät Hanian ja Iraklionin matkaoppaistamme.

  1. Knossos – tarunhohtoinen minoalaiskulttuurin pääkaupunki
  2. Samarian rotko – vallusreitti upean jylhissä maisemissa yhdessä Euroopan pisimmistä rotkoista
  3. Paratiisirannat – Kreetan paratiisirannat salpaavat hengityksen: pinkki- ja vaaleahiekkaisia rantoja, laguuneja sekä turkoosia vettä
  4. Iraklionin Venetsialainen satama & Koulesin linnoitus – tunnelmallinen linnoituskompleksi kalastajaveneiden ympärillä
  5. Rethymnonin Vanhakaupunki – kaunista, hyvin säilynyttä arkkitehtuuria venetsianaikaisessa pikkukaupungissa

 

Samaria-rotko - Kreeta
Samarian rotko on suosittu vaellusreitti. Kuva: dziewul/stock.adobe.com.

Upeimmat Kreetan rannat

Kreeta on reunustettu lukemattomalla määrällä rantoja, jotka tunnetaan niiden kirkkaansinisten ja turkoosien vesien vuoksi. Kreetan hienoimmat rannat sijaitsevat pääsääntöisesti saaren länsiosassa, lähimpänä Haniaa ja Kissamosta.

Elafonisi-ranta - Kissamos, Kreeta
Pinkkihiekkainen Elafonisi-ranta on Kreetan kauneimpia rantoja. Kuva: gatsi/stock.adobe.com.

Top 5 -rannat Kreetalla:

  1. Elafonisi – pinkkihiekkainen, turkoosivetinen ranta Kreetan lounaiskulmassa
  2. Balos – paratiisimainen Balos-laguuni sijaitsee 15 kilometrin päässä Kissamoksesta
  3. Vai – palmupuiden saartama ranta Kreetan koillisnurkassa
  4. Seitan Limani – lähellä Haniaa sijaitseva kapea, vaaleahiekkainen pitkä poukama
  5. Falasarna – turkoosivetinen upea ranta lähellä Kissamosta

Matkailijoiden on myös hyvä muistaa, ymmärtää ja tiedostaa, että etenkin hienohiekkaisimmista rannoista pitävät myös valekarettikilpikonnat (Caretta Caretta), jotka illan ja pimeän turvin rantautuvat munimaan hiekkaan joka vuosi toukokuusta syyskuuhun. Mikäli niiden hiekasta kumpuava pesä on suojattu metallivirityksellä tai merkitty millään muulla lailla, ne on syytä jättää rauhaan.

Iltaisin ja öisin joillakin rannoilla saattaa olla kiellettyä kaikenlainen meluaminen ja liikkuminen, kuten iltaiset kävelyt tai musiikin kuuntelu kaiuttimista. Tämä voi tuntua matkailijasta äärimmäisen pieneltä pahalta, mutta kilpikonnat häiriintyvät herkästi ihmisen toiminnasta.

Kilpikonnat ovat tiukasti suojeltuja Kreikan laissa ja matkailijalla on velvollisuus ottaa yhteyttä suojeluyhdistykseen, jos esimerkiksi löytää vahingoittuneen tai kuolleen kilpikonnan tai pesän, jota ei ole vielä merkitty.

Lisätietoa kilpikonnien suojelusta Kreikassa löytyy täältä.

Paholaisen satama - Hania - Kreeta
Seitan Limani eli Paholaisen satama Hanian lentokentän itäpuolella. Kuva: prosign - stock.adobe.com.

Kreeta – ruokakulttuuri

Kreetalainen ruoka on perinteistä, monipuolista, terveellistä, tuoretta ja maukasta. Kreeta ja sen keittiön laatu on tunnettu niin maailmalla kuin kreikkalaistenkin keskuudessa. Syyttä ei kreetalaista ruokaa pidetä synonyyminä ihanteelliselle ruokavaliolle.

Siihen kuuluu runsaasti vihanneksia, hedelmiä, oliiviöljyä, vilja- (ohra ja ruis) ja palkotuotteita, vuohen- ja lampaanmaidosta valmistettuja juustoja, jogurttia, hunajaa sekä lukuisia erilaisia sesongin aikana saatavia tuotteita, kuten vaikka talviaikaan ja keväällä erilaisten hortien (yleensä suomalaisten rikkakasvina pitämien superfoodien) syöminen.

Juustot

Juustoista feta lienee kaikille tuttu jo maassa käymättäkin. Joitakin tyypillisimpiä juustoja, joihin törmää varmasti, ovat kefalotiri – kova juusto, joka on pääasiallisesti tehty vuohenmaidosta. Graviera on klassinen kreetalainen juusto, joka on tehty lampaanmaidosta. Saganaki, leivitetty paistettu juusto, joka on klassinen meze (alkuruoka), on pääsääntöisesti valmistettu jommasta kummasta näistä kahdesta, vaikka se voidaan valmistaa esimerkiksi myös halloumista tai fetasta.

Saganaki
Saganaki

Mizithra on tuorejuusto, joka on valmistettu vuohen- tai lampaanmaidosta tai molemmista. Sitä käytetään usein myös piiraiden täytteenä kaltsounioissa, jotka ovat erityisesti pääsiaisen alla nautittavia herkkuja, joita kaikesta huolimatta saa myös ympäri vuoden. Mizithropita on omimmillaan hunajan kanssa.

Liharuoat

Jänis on suosittua ruokaa ja sitä löytyy kymmenillä eri resepteillä niin riisillä kuin perunoilla. Jänis kulkee nimellä kouneli ja se on yleensä kasvatettu. Lagos puolestaan on metsästettyä villijänistä, jota on hieman haastavampaa löytää. Pannulla paistettuna, kouneli tiganisto, tai viinissä haudutettuna, kouneli kokkinisto, tai jänispaistia, kouneli stifado, on kuitenkin helpointa löytää ravintoloista.

Mikäli loma sattuu osumaan samaan aikaan pääsiäisen kanssa, kannattaa ehdottomasti kokeilla perinteistä karitsan sisäelimistä ja riisistä valmistettua pääsiäiskeittoa magiritsaa. Takuuvarmasti herkullisia ja maistuvia ovat lihapullat, keftedes. Samaa voidaan sanoa myös lihapullakeitosta, joka kulkee nimellä yuvarlakia.

Mikäli haluaa jotain vähän eksoottisempaa, kannattaa myös kokeilla etanoita, cochlioi, joista niistäkin löytyy eri variaatioita. Perinteinen gamopilafo valmistetaan traditioiden mukaisesti vuohenlihasta ja on autenttinen makukokemus riisillä höystettynä. Hääruoka vaikka onkin, tätä herkkua voi löytää ihan ravintoloistakin. Lampaanliha kuuluu myös olennaisesti kreetalaiseen keittiöön, joista ehdottomasti kannattaa kokeilla lammasta perunoilla, johon makua on saatu sitruunasta. Arni lemonato ston fourno tietää varmoja makusensaatioita.

Gyros
Kreikan tunnetuin pikaruoka, Gyros, maistuu myös Kreetalla. Kuva: Tuomas Hauhia

Kasvisruoat

Erilaisista papu- ja linssiruuista fasolada, valkoisista pavuista tehty soppa sekä mustasilmäpapukeitto fasolakia mavromatika me maratho ovat perinteisiä kreetalaisia ruokia, joita kannattaa kokeilla. Täytetyt uunissa valmistetut vihannekset, kuten tomaatit, ovat nimeltään gemista.

Viininlehtikääryleet
Täytetyt viininlehtikääryleet, Dolmades. Kuva: Tuomas Hauhia.

Merenelävät

Kalaa ja muita mereneläviä löytyy myös laidasta laitaan. Mustekalat, katkaravut ja miekkakala ovat varmasti melko turvallisia vaihtoehtoja kuin myös kalakeitto, soupa kokkinopsaro. Kalan syöminen on kuitenkin yllättävän kallista, siitä huolimatta, että Kreeta on saari, jossa luulisi kalastuksen olevan yksi pääelinkeinoista. Ylikalastus on kaikesta huolimatta vaikuttanut myös kalan hintaan.

Kreeta – juomakulttuuri

Raki tunnetaan myös nimellä Tsikoudia. Se on kreetalaisten oma tuliliemi, joka jää jäljelle viininvalmistusprosessin sakkana, josta tislataan itse raki. Rakin maku ja voimakkuus voivat vaihdella yllättävän paljon alueittain tai kylän myötä, jossa se on valmistettu. Rakilla on vahva asema kulttuurissa, ja se on enemmän kuin päihdyttävä juoma, eikä se juominen ilman syömistä ole soveliasta.

Kreetalaisilla onkin tapana sanoa ensimmäisen lasillisen herättävän ruokahalun, toisen tuovan terveyttä, kolmannen iloa, neljäs onnellisuuden, viides kiihtymyksen, kuudes lörpöttelyn, seitsemäs taistelun, kahdeksas poliisin, yhdeksäs tuomarin ja kymmenes: kuoleman.

Raki tulee jokaiselle Kreetalle matkaavalle vastaan ennemmin tai myöhemmin. Useat paikat tapaavat tarjota rakia ruokailun päätteeksi osoittamaan ystävällisyyttä ja vieraanvaraisuutta. Sen voi ajatella olevan synonyymi kreikkalaiselle vieraanvaraisuutta ilmaisevalle sanalle filoksenia – rakkaus tuntematonta kohtaan.

Rakia juodaan myös makean ja kauden hedelmien kanssa. Yllättävää kyllä, esimerkiksi mansikat ja raki, tai raki ja lukoumadesit, eräänlaiset uppopaistetut munkkimaiset pallerot, sopivat valloittavalla tavalla yhteen.

Lennot Kreetalle

Kesällä 2023 Finnair lentää suoria lentoja Helsinki-Vantaalta sekä Hanian että Iraklionin kentille. Norwegian lentää suoria lentoja Helsinki-Vantaalta Hanian kentälle.

Hanian kansainvälinen lentokenttä Agios Daskalogiannis sijaitsee noin 14 km kaupungin ulkopuolella. Iraklionin kansainvälinen lentokenttä, Nikos Kazantzakis, sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin ulkopuolella.

Kreeta – liikkuminen saarella

Kreetan sisällä matkustamiseen parhain väline on auto. Julkinen liikenne KTEL toimii lähes erinomaisesti, mutta ei vie kaikkialle. Oman auton käyttömahdollisuus antaa enemmän vapautta ja mahdollisuuksia niin rantojen suhteen kuin vuoristojen salojen kokemiseen.

Crete Taxi Services antaa esimerkkihintoja sekä Heraklionin että Hanian lentokentältä moniin eri kohteisiin.

Kreeta - sää ja milloin matkustaa

Sää Kreetalla on ympäri vuoden hyvä ja sijaintinsa vuoksi ilma on pääosin lämmin. Mikäli et nauti kuumudesta ja polttavasta paahteesta, niin kannattaa välttää heinä- ja elokuuta. Parhaat ajat matkustaa ovat aikaisin keväällä huhtikuusta kesäkuuhun ja syyskuusta loka–marraskuun vaihteeseen, kun ei ole vielä liian kuuma, eikä myöskään kylmä.

Vaikka Kreeta sopii ympärivuotiseen matkailuun,  on kuitenkin hyvä ymmärtää, että saarella sään suhteen on omat oikkunsa. Vaikka saari on melko pieni ja jokseenkin kapea, niin se on riittävän suuri omille säävyöhykkeille, jotka vaihtuvat, kun matkustat saaren pohjoisosista etelään tai idästä länteen. Säähän vaikuttavat myös vuoristot sekä lämpimät kesäiset Meltemi-tuulet, jotka vaikuttavat etenkin saaren pohjoisosiin. Saharasta hiekkaa lennättävät Sirocco-tuulet puhaltavat puolestaan etenkin saaren eteläisiin osiin.

Kaikkein kuumimmat ja kuivimmat kuukaudet ovat kesäkuusta – elokuuhun päivien keskilämpötilan ollessa noin 28 – 38 astetta, jolloin myös merivesi on lämpimillään. Vuoristossa on kuitenkin usein viileämpää kuin rannikolla. Elokuussa matkustavat kotimaan matkailijat sekä paikalliset.

Sama toistuu pääsiäisen aikaan huhtikuussa, mikä on hyvä pitää myös mielessä. Tämä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi lauttamatkoja ja lentoja varatessa. Huhti- ja toukokuu ovat yleensä lämpimiä ja aurinkoisia päivien keskilämpötilojen ollessa noin 17 – 29 astetta ja samoin voidaan sanoa myös loka- ja marraskuusta.

Tammikuusta maaliskuuhun saapuvat yleensä runsaimmat talvisateet, jolloin korkeimpien vuorten huiput saavat myös lunta. Talvikuukausia ei kuitenkaan kannata aliarvioida, mikäli haluaa nähdä tarunhohtoisia maisemia ja tämä pätee etenkin helmikuun lopusta huhtikuuhun. Tällöin luonto tarjoaa lähes maagista eksotiikkaa. Monelle etenkin pohjoismaista saapuneille matkailijoille kelit ovat vielä lämpimät ja merivesi virkistävää. Tällöin kuitenkin turismista riippuvaiselle saarelle ominaisesti osa paikoista on jo kiinni, eikä välttämättä suoria lentoja ja yhteyksiä löydy helposti. Näin ollen talviaika sopii parhaiten omatoimimatkailijalle. Lento- ja lauttayhteyksiä on Manner-Kreikasta Haniaan ja Iraklioniin.

Kreetan kohdeoppaat

Agios Nikolaos, Kreeta

Agios Nikolaos on pieni ja tyylikäs lomakohde Kreetan itäpuolella, jossa viihtyvät niin pariskunnat kuin lapsiperheet. Kaupungin sydän on Pohjaton järvi ja ympäristössä on kivoja pieniä hiekkarantoja.

Lue lisää kohteesta Agios Nikolaos

Hania

Hania on Kreetan suosituin rantalomakohde, eikä syyttä. Entisen Kreetan pääkaupungin sisältä ja sen ulkopuolelta löytyy toinen toistaan upeampia rantoja. Lue lisää kohteesta

Hersonissos, Kreeta

Hersonissos on monipuolinen lomakohde sekä lapsiperheille että yöelämässä viihtyjille.

Lue lisää kohteesta Hersonissos

Iraklion

Iraklion on Kreetan pääkaupunki ja saaren kulttuurillinen keskus. Muutaman päivän visiitti tai päiväretki Iraklioniin antaa mukavan kontrastin rannalla lekottelulle. Lue lisää kohteesta

Rethymnon, Kreeta

Kilometrien mittainen hiekkaranta ja Venetsian valtakaudella rakennettu vanhakaupunki – Rethymnon on yksi Kreetan parhaista lomakohteista.

Lue lisää kohteesta Rethymnon, Kreeta

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Kreetasta
Inline Feedbacks
View all comments