Siirry suoraan sisältöön

Bosnia-Hertsegovina

Vuoristoa, vihreitä jokia sekä eri tyylisiä pieniä kaupunkeja vuorten ja lukuisten metsien kätköissä.

Bosnia-Hertsegovina on monipuolinen matkailumaa, joka on kuulunut vuosisatojen kuluessa useampaan valtakuntaan ja jokainen näistä on jättänyt omat jälkensä maan arkkitehtuuriin.

Matkakohteet Bosnia-Hertsegovinassa

Bosnia-Herzegovinan suosituimmat matkakohteet ovat kaupunkikohteita ja löytyvät maan etelä- ja keskiosista. Maan ylivoimaisesti vierailluin kohde on pääkaupunki Sarajevo.

Mostar on Hertsegovinan alueen keskus; sen vanhakaupunki ja vanha silta kuuluvat Unescon maailmanperintäluetteloon. Mostar on suosittu päiväretkikohde mm. Kroatiasta, sillä se sijaitsee vain 45 kilometrin päässä maiden välisestä rajasta.
Mostarin lähellä sijaitsevat myös hienot Kravican vesiputoukset (lähellä Kroatian rajaa), jotka kannattaa ottaa mukaan matkaohjelmaan, jos liikkuu alueella esimerkiksi omalla autolla.

Bosnia-Hertsegovinan keskiosat ovat vuoristoista ja metsäistä aluetta, josta löytyy kirkasvetisiä jokia ja pieniä, osittain linnoitettuja kaupunkeja. Mm. Jajce on monipuolinen kohde linnakkeineen, katakombeineen ja järvineen.

Pohjoisen vehreä Banja Luka on Bosnia-Hertsegovinan toiseksi suurin kaupunki.

Maalla on myös hyvin lyhyt rantaviiva Adrianmerellä, joka jakaa Kroatian kahteen osaan. Tällä kaistaleella on vain yksi kaupunki, Neum, josta löytyy pari pientä pikkukivirantaa.

Perustietoa

Asukaslukun. 3.5 miljoonaa
PääkaupunkiSarajevo
PääkieliBosnia, serbia, kroatia
EU-maaEi
SchengenmaaEi
PistokemalliSama kuin Suomessa
RahayksikköBosnian markka (BAM)

Sää ja milloin matkustaa

Bosnia-Hertsegovina on hyvin vaihteleva pinnanmuodoiltaan ja osa maasta on rannikon läheisyydessä, joten ilmasto on vähän erilainen maan eri osissa.

Suosituimmat matkakohteet Sarajevo ja Mostar ovat parhaimmillaan keväällä tai kesällä, jolloin päivässä on eniten aurinkoisia tunteja. Kevät on tosin vielä hyvin epävakaata aikaa - päivän ylin lämpötila saattaa olla yli 20 asteen, tai sitten jäädä jopa alle kymmenen. Vasta kesäkuussa alkaa olla päivisin jo hyvin lämpimiä ilmoja, mutta tällöinkin yöt ovat paikoitellen viileitä.

Heinäkuu ja elokuu ovat pääasiassa kuumia kuukausia, jolloin päivälämpötilat nousevat usein päälle 30 asteen. Trooppisia öitä ei Sarajevossa koeta juuri ikinä, vaan yölämpötilat laskevat keskikeälläkin selvästi alle 20 asteen.

Hintataso

Eurostatin tilastoissa vuodelta 2018 Bosnia-Hertsegovina oli Euroopan edullisimpien maiden joukossa sekä hotelleissa, ruoassa että juomassa. Ainoastaan vaatteiden ja kenkien hinnat ovat Euroopan keskitasoa.

Merkkivaatteet maksavatkin Sarajevon keskustassa suunnilleen yhtä paljon kuin Suomessa, mutta ruoan ja alkoholittomien juomien kohdalla Bosnia-Hertsegovinaa edullisempia maita oli Euroopassa vain neljä.
Alkoholijuomien ja tupakkatuotteiden kohdalla edullisempaa koko Euroopassa on vain Pohjois-Makedoniassa.

Turvallisuus

Bosnia-Hertsegovina on pääosin turvallinen maa turistille, sillä rikollisuus etenkin turisteja kohtaan on vähäistä. Satunnaisia taskuvarkauksia, yliveloittavia takseja/katumyyjiä esiintyy, joten normaali yleinen varovaisuus on paikallaan.

Jos kulkee suurten kaupunkien ulkopuolella päällystämättömillä syrjäteillä, maastossa, hylätyissä taloissa tai kylissä, kannattaa huomioida, että Bosnian sodan jäljiltä iso osa maamiinoista on jäänyt purkamatta ja vaara osua sellaiseen on olemassa.

Matkakohteet – Bosnia-Hertsegovina – Loma Euroopassa

Sarajevo

Maan pääkaupunki Sarajevo on yhdistelmä ottomaanien ajan moskeijoita ja arkkitehtuuria, sitä seuranneen Itävalta-Unkarin ajan länsimaista rakennustyyliä, sekä modernimpia rakennuksia.
Kaupungin sydän on Sarajevo on hyvä kohde erilaisesta eurooppalaisesta pääkaupungista kiinnostuneille.

Lue lisää Sarajevosta

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Bosnia-Hertsegovinasta
Inline Feedbacks
View all comments