Siirry suoraan sisältöön

Budapest

Budapest on valokuvaajan unelmakaupunki. Hienoja kohteita riittää, ja jo Budapestin läpi virtaava Tonava monine siltoineen on oma nähtävyytensä.

Keskieurooppalaista idyllistä kaupunkitunnelmaa kaupungista löytyy vastaavasti vain paikoitellen. Verrattuna esimerkiksi Prahaan tai Wieniin, Budapestissa ei ole pientä viihtyisää keskustaa jossa voisi kävellä ympäriinsä, vaan Budapest on parhaimmillaan juuri eri puolilla kaupunkia olevissa upeissa nähtävyyksissä sekä Tonavan ympäristön maisemissa.

Kivileijona ja parlamenttitalo, Budapest
Yksi Ketjusillan neljästä kivileijonasta, taustalla parlamenttitalo.

Missä asua Budapestissa

Budapest on jakaantunut kahteen osaan. Tonavan itäpuolella on Pest, eli kaupungin keskusta, joka on tasaista aluetta. Joen länsipuolella on mäkinen Buda, jossa majoitusvaihtoehtoja on vähemmän ja esimerkiksi metro ei juuri kulje.

Toisaalta suositut nähtävyydet Linnavuori (Budan linna ja Kalastajanlinnake) sekä Gellertinvuori sijaitsevat Budan puolella aivan joen vieressä.

Paras paikka asua onkin tasaisella Pestin puolella, mutta mahdollisimman lähellä jokea, jolloin suurin osa kaupungin tarjonnasta on käden ulottuvilla. Ydinkeskusta Pestin puolella sijoittuu suunnilleen Ketjusillan ja Elisabetinsillan välimaastoon. Siltä alueelta löytyvät mm. kävelykatu Váci utca, lentokenttäbussin päätepysäkki Deák Ferenc tér sekä parhaat ostosmahdollisuudet.

Ydinkeskustan voi laskea loppuvan Deák Ferenc térille, jonka itäpuolelta alkavat juutalaiskorttelit. Ne tunnetaan vilkkaasta yöelämästä sekä Budapestin kuuluisista rauniobaareista. Loma-asuntojen hinnat tippuvat jonkin verran, kun sijainti muuttuu aivan keskustasta Karoly körútin toiselle puolelle juutalaiskortteleihin, mutta alue on ihan viihtyisää, eikä sieltä ole kovin pitkä matka joellekaan, joten se on hyvä vaihtoehto keskustan alueella – varsinkin jos arvostaa trendikkäimpien yökerhojen ja baarien läheisyyttä.

Metroja kulkee Budapestissa tiuhaan, joten kauempikin sijainti kannattaa ottaa huomioon, mikäli läheltä löytyy metroasema. Metrokartta löytyy täältä.

Löydä sopiva hotelli tai asunto Booking.comin kartalta

Booking.com

Video Budapestista (toukokuu-kesäkuu 2022)

Budapest on lukuisten nähtävyyksien kaupunki

Lue nähtävyyksistä tarkemmin sivulta Budapestin nähtävyydet.

Ruokia Budapestissa

Pitkään haudutettua lihaa ja paprikaa – niitä on pääosin unkarilainen keittiö. Budapest on erinomainen kaupunki testailla maan uudempiakin tuulia, mutta perinteiset tuulet pyörivät pääasiassa näiden kahden asian ympärillä.

Gulassi on Unkarin kuuluisin ruoka ja tarjotaan useimmiten keittona perunoiden ja paprikan kanssa. Jos haluaa vastaavaa lihapatana, niin kannattaa etsiä listalta ruokalajia pörkölt. Naudasta tehtynä se
on marhapörkölt. Kasvisversio, lecsó, tehdään paprikasta ja tomaatista – sen saa tosin usein tilattua vaikka grillatulla makkaralla, tai sitten vaan leivän kanssa.

Pörkölt, Unkari
Pörkölt tarjoillaan usein tulisen paprikan ja tasapainottavan hapankerman kanssa.

Pitkään haudutettu ankankoipi punakaalin kera tai porsaanpotka eivät ole vieraita lajeja Budapestissakaan – samaa ruokaahan tarjoillaan aika lailla joka maassa pitkin Itä-Eurooppaa.

Langos, Unkari
Kaupunginpuiston kioskin (Ligeti Lángos) versio ilmakuivatulla kinkulla ja rucolalla.

Langos on pizzaa muistuttava uppopaistettu taikinakiekko, jonka päälle lisätään halutut täytteet. Yksinkertaisimmillaan täytteet ovat vain hapankermaa ja juustoraastetta, mutta vaihtoehtoja on monia.

Hyvin paistettu langos on ilmava ja rapea, jonka päällä oleva juustoraaste sulaa osittain tulikuuman taikinan ansiosta. Kaloreita tässä herkussa on enemmän kuin muutama, mutta se on erinomainen vaihtoehto nopealle välipalalle, jos ei jaksa lähteä istumaan ravintolaan kesken päivän.

Langoseita myyviä paikkoja on ympäri kaupunkia, mutta niiden taso vaihtelee paljon, joten kannattaa katsoa arvosteluita Tripadvisorista tai Google Mapsista ennen paikan valintaa.

Ostokset

Budapest on helppo ostoskaupunki, sillä parhaat ostoskadut löytyvät pieneltä alueelta Vörösmarty térin ja Deák Ferenc térin ympäristöstä. Kävelykatu Váci utca lähtee Vörösmarty-aukiolta kohti etelää. Sen pohjoispäästä löytyy huomattavasti enemmän vaatekauppoja kuin eteläpäästä.

Vörösmarty ter Budapest
Vörösmarty tér on Budapestin ostoskatujen lähtöpaikka

Vörösmarty tériltä lähtee myös Deák Ferenc utca kohti keskusaukio Deák Ferenc tériä. Deák Ferenc utca on Budapestin Fashion Street.

Luksusmerkit kuten Gucci ja Louis Vuitton löytyvät Deák Ferenc térin pohjoispuolelta alkavan Andrássy-kadun alkupäästä. Andrássy Út tunnetaan myös nimellä Budapestin Champs-Élysées.

Ostosten teko on keskittynyt kuitenkin enemmän ja enemmän suuriin ostoskeskuksiin, ja niitä keskustan tuntumassa todellakin riittää. Tässä joitain isoimpia eri puolilla sijaitsevia ostoskeskuksia:

 • Arena – Päärautatieasema Keletin lähellä, kävelyä n. 700 m. Metropysäkki Keleti pályaudvar (vihreä ja punainen linja). Kotisivut: arenamall.hu
 • WestEnd City Center – Läntisen rautatieasema Nyugatin vieressä. Metropysäkki Nyugati pályaudvar (sininen linja). Kotisivut: westend.hu
 • Allee – Budan eteläosassa. Lähin metropysäkki Móricz Zsigmond körtér tai Újbuda-központ (vihreä linja). Kotisivut: allee.hu
 • Mammut – Budan ja Linnavuoren pohjoispuolella. Metropysäkki Széll Kálmán tér (punainen linja). Kotisivut: mammut.hu

Ostoskeskukset ovat hyviä paikkoja myös kotikokeille. Jos vähänkään kunnianhimoisempaa ruokaa aikoo lomallaan tehdä, niin Budapestin keskustasta on vaikea löytää monipuolista ruokakauppaa. Onneksi ostoskeskusten alakerrasta sellainen usein löytyy. Ainakin Arenan ja Alleen pohjakerroksissa on hyvät ruokaosastot (Tesco ja Interspar).

Ja tietenkin Budapestista löytyy myös suuri kauppahalli, se sijaitsee Váci utcan eteläpäässä.

Budapest tunnetaan posliiniesineistä ja se on myös suosittu tuliainen, erityisesti maailmankuulun valmistajan Herendin tuotteet.

Kauppahalli, Budapest
Kauppahallissa on tarjontaa kolmessa tasossa.

Budapestin hintataso

Budapest on suomalaisille edullinen kaupunki lähes tuotteesta riippumatta. Vain vaatteiden hinnat ovat kohtalaisen lähellä Suomen hintoja, mutta nekin ovat edullisempia kuin keskimäärin Euroopassa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja keskustassa, niiden lähteenä on Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-12 €

3-4 €

92 €

112 €

Budapestin lentokentältä keskustaan

 • Lentokenttäbussi 100E ajaa lentokentän ja keskustan väliä. Lentokenttäbussi vaatii oman lippunsa (2200 HUF, alle 6 euroa), eivätkä muut julkisen liikenteen liput tai passit käy maksuvälineenä.
  Keskustassa on kolme pysäkkiä joilla voi jäädä pois ja jotka ovat melko lähellä toisiaan: Kalvin tér, Astoria ja keskusaukio Deák Ferenc tér. Takaisin kentälle lähdettäessä bussiin voi nousta yleensä vain Deák Ferenc tériltä tai matkalla Kalvin tériltä. Lisätietoja löytyy täältä.
 • Taksi on hyvin toimiva vaihtoehto:
  Taksifirman nimi on Fö, ja heillä on sopimus lentokentän kanssa yksinoikeudesta päivystää ulko-oven edessä.
  Heti oven vierestä löytyy koju, jonne ilmoitetaan matkakohde, henkilömäärä ja laukkujen määrä. Takaisin saa tiedot printattuna, taksin numeron sekä arvioidun hinnan. Tämä printti annetaan taksikuskille. Lopullinen hinta määräytyy taksamittarin mukaan, mutta se täsmää erittäin hyvin arvioon. Matka maksetaan lopuksi kuljettajalle.

Sää

Deak Ferenc ter
Vilvoitteluallas Deák Ferenc -keskusaukion reunalla. Taustalla maailmanpyörä Budapest Eye.

Talvi: Talvisin ilma on hyvin vaihtelevaa kovista pakkasista ja lumipyryistä aurinkoisiin päiviin reiluilla plusasteilla. Lumi ei ole yleensä pysyvää laatua.

Kevät: Maaliskuussa lämpötila saattaa painua vielä ajoittain pakkasen puolelle, päivän ylimmän lämpötilan ollessa kuitenkin hyvin vaihtelevasti 10 asteen molemmin puolin. Myös huhtikuussa säätila vaihtelee paljon, reilusta kymmenestä asteesta jopa hellelukemiin. Lehdet tulevat puihin yleensä huhtikuun alkupuolella. Toukokuussa on jo päivisin säännöllisesti kesälämpötilat, öiden ollessa vielä viileämpiä.

Kesä: Kesällä Budapestissa on kuumaa ja kuivaa. Lämpötila nousee säännöllisesti lähelle 30 astetta ja heinä-elokuussa usein ylikin. Sateet ovat harvassa ja tulevat usein voimakkaina ukkoskuuroina.

Syksy: Syyskuu on vielä hyvin kesäinen kuukausi, mutta ei enää yhtä kuumaa kuin kesällä, joten se on hyvä lomakuukausi Budapestissa. Lokakuussa ilma alkaa kääntyä selvästi kohti talvea ja marraskuussa saattaa olla jo yöpakkasia. Ilma muuttuu sitä harmaammaksi mitä pidemmälle syksy etenee.

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko Budapest turvallinen?

Unkari sijoittuu turvallisuusvertailuindekseissä yleensä Euroopan parempaan puoliskoon ja Budapest on pääosin turvallinen kaupunki. Varsinkin keskustassa, missä on muitakin ihmisiä, liikkumisen pitäisi olla täysin turvallista päivin ja öin. Kodittomia ihmisiä näkee jonkin verran keskustan kaduilla, mutta he korkeintaan pyytävät rahaa ohikulkijoilta.

Taskuvarkaita saattaa olla ruuhkaisissa tilanteissa, mutta muuten suurin vaara turistille on ylilaskuttaminen ravintolassa tai taksissa. Kannattaa tarkistaa ravintolassa onko tippi jo lisätty laskuun ennen maksamista ja käyttää vain tunnettuja taksifirmoja (esim. Fö Taxi) tai taksisovelluksia kuten Uber tai Bolt.

Kumpi on Buda ja kumpi Pest?

Pest on joen oikea, itäinen puoli. Se on kaupungin uusi keskusta ja tasaista aluetta. Budan puolella on kukkuloita sekä Budapestin vanhin osa, Linnavuoren alue. Buda ja Pest olivat 150 vuotta sitten vielä erillisiä kaupunkeja, joista yhdessä Óbudan kanssa syntyi Budapest.

Onko Unkarissa euro?

Unkarin rahayksikkö on forintti. Maksukortit käyvät yleisesti kaupoissa ja ravintoloissa (myös lähimaksu), joten suurta rahamäärää ei tarvitse Budapestiin matkustaessa vaihtaa. Maksaessa kannattaa valita, että maksu menee forinteissa, jolloin vaihtokurssi on yleensä parempi kuin se hinta mitä maksupäätteen näyttö sillä hetkellä tarjoaa euroissa, vaikka euroissa saatu hinta saattaisikin näyttää turvallisemmalta.

Jos nostaa kortilla rahaa, kannattaa valita paikallisen pankin automaatti eikä turisteille suunnattuja vaihtoautomaatteja, joiden kyljessä lukee isolla ATM, sillä niissä vaihtokurssi on huonompi kuin tavallisten pankkien automaateissa. Myös mahdollinen kiinteä vaihtomaksu kannattaa tarkistaa ennen hyväksymistä, varsinkin jos aikoo nostaa vain pienen summan.

Mikä on Unkarin uskonto?

Unkarin valtauskonto on kristinusko, mutta ainakaan Budapestissa uskonto ei juurikaan näy katukuvassa.

Onko Budapestin vesijohtovesi juomakelpoista?

Budapestin vesijohtovesi on tarkkaan valvottua, erittäin hyvälaatuista ja täysin juomakelpoista.


Lisäkysymyksiä voi esittää alla.

Tekemistä ja nähtävyyksiä Budapestissa löytyy tästä artikkelista.


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Apex / Aakash Gandhi, Bottle Of Something / TrackTribe, Fallen Soldier / Biz Baz Studio – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
1 kommentti Budapestista
Inline Feedbacks
View all comments
Mjj
Mjj
1 year ago

Budapestissä on kiva istua rallissa, kun ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Ravintolasuositus: Parisi 6. Halpaa ja hyvää unkarilaista ruokaa ihan kävelykadun vieressä.