Siirry suoraan sisältöön
Koti » Kohteet » Unkari » Budapest

Budapest

Budapest on valokuvaajan unelmakaupunki. Hienoja kohteita riittää ja jo Budapestin läpi virtaava Tonava monine siltoineen on oma nähtävyytensä.

Keskieurooppalaista idyllistä kaupunkitunnelmaa kaupungista löytyy vastaavasti vain paikoitellen. Verrattuna esimerkiksi Prahaan tai Wieniin, Budapestissa ei ole pientä viihtyisää keskustaa jossa voisi kävellä ympäriinsä, vaan Budapest on parhaimmillaan juuri eri puolilla kaupunkia olevissa upeissa nähtävyyksissä sekä Tonavan ympäristön maisemissa.

Parlamenttitalo Budapest

Yksi Ketjusillan neljästä kivileijonasta, taustalla parlamenttitalo.

Missä asua

Budapest on jakaantunut kahteen osaan. Tonavan itäpuolella on Pest, eli kaupungin keskusta, joka on tasaista aluetta. Joen länsipuolella on mäkinen Buda, jossa majoitusvaihtoehtoja on vähemän ja esimerkiksi metro ei juuri kulje.

Toisaalta suositut nähtävyydet Linnavuori (Budan linna ja Kalastajanlinnake) sekä Gellertinvuori sijaitsevat Budan puolella aivan joen vieressä.

Paras paikka asua onkin tasaisella Pestin puolella, mutta mahdollisimman lähellä jokea, jolloin suurin osa Budapestin tarjonnasta on käden ulottuvilla. Ydinkeskusta Pestin puolella sijoittuu suunnilleen Ketjusillan ja Elisabetinsillan välimaastoon. Siltä alueelta löytyvät mm. kävelykatu Váci utca, lentokenttäbussin päätepysäkki Deák Ferenc tér, sekä parhaat ostosmahdollisuudet.

Budapestin metrokartta löytyy tästä linkistä.

Löydä sopiva hotelli tai asunto Booking.comin kartalta

Booking.com

Budapest on lukuisten nähtävyyksien kaupunki

Budan linna

Budan linna

Budan linna on ensimmäisiä nähtävyyksiä, joita Budapestissa kannattaa kiertää. Se sijaitsee aivan keskustan vieressä ketjusillan toisella puolella, joten sinne on helppo mennä, ja näköalat joen yli joka suuntaan ovat erinomaiset. Nykyinen Budan linna pystytettiin Kaarle III:n toimesta 1700-luvun alkupuolella, jonka jälkeen sitä on laajennettu.

Suurin osa Budan linnasta on ilmaista aluetta – pääsymaksu peritään lähinnä museoihin.

Jos menee linnalle, kannattaa samalla käydä tutustumassa Kalastajanlinnakkeeseen, sillä välimatkaa on vain muutama sata metriä. Sekä linna että Kalastajanlinnake sijaitsevat samalla Linnavuorella ja monissa esitteissä niistä kerrotaan samana alueena/nähtävyytenä.

Budan linnalta löytyy:

 • Unkarin kansallisgalleria
 • Budapestin historian museo
 • Unkarin Kansalliskirjasto (Széchényin kirjasto)
 • Sándor-palatsi, Unkarin presidentin virka-asunto
 • konsertteja ja festivaaleja

Eikä kannata unohtaa Kuninkaallista puutarhaa linnan kaakkoispuolella.

Kuninkaallinen puutarha - Budan linna

Kuninkaallista puutarhaa, taustalla Gellertinvuori ja vapaudenpatsas.

Budan linna – kuinka sinne pääsee:

 • Funikulaari Clark Ádám tériltä (Adam Clarke -aukio heti ketjusillan jälkeen). Se vie presidentin virka-asunnon eteen ja näkyy tässä kuvassa. Funikulaariin on kesäaikana ajoittain pitkät jonot, hinta on noin 4 euroa/suunta/hlö, 6 euroa edestakainen. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1870.
 • Samalta aukiolta lähtee minijunia ym., mutta ne ovat hinnaltaan samaa luokkaa.
 • Bussilla Dísz tér -aukiolle, joka sijaitsee linnan ja Kalastajanlinnakkeen välissä. Aikataulut: bkk.hu (valitse vaaleansininen bussin kuva ensin ylhäältä)
 • Kävely on helpoin vaihtoehto, esimerkiksi em. Adam Clarke -aukiolta Sikló utcaa pitkin. Tai Budan puolelta Dózsa György tér -aukiolta pääsee melko helposti ylös kävelemällä + hissillä.
 • Tai yksi kävelyreitti on tämä: Elisabetinsillan ja Ketjusillan puolivälistä löytyy portti linnan puutarhaan. Jos kävelee sitä kautta, puutarhan jälkeen löytyy liukuportaat vähän ylemmäs ja tämän jälkeen pääsee kävelemään loppuun linnan etupihalle asti. Läheltä liukuportaita ja jo katutasolta löytyy myös pari hissiä, sekä muurien sisällä menee portaita. Tämä ei ole ihan kaikkein helpoin tapa mennä ylös, mutta tulee nähtyä samalla kuninkaallinen puutarha, joten se on hyvä maisemareitti.

Kalastajanlinnake ja Linnavuori

Kalastajanlinnake Budapest

Kalastajanlinnake (unkariksi Halászbástya) rakennettiin vuosina 1895-1902 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan ja ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n kunniaksi. Linnake ei siis koskaan ollut oikea linnoitus, vaan enemmänkin näköalaterassi. Alueen puolustamisesta vastasivat entisaikaan kalastajat – siitä nimi kalastajanlinnake.

Kalastajanlinnaketta ympäröivä alue on nimeltään Linnavuori, joka on todellisuudessa enemmänkin matala kukkula. Alue on Budapestin vanhin asuinalue ja vierestä löytyy myös Budan linna.

Kalastajanlinnakkeen muureilla voi istua kahvilassa ja nauttia maisemista. Linnoituksen torneihin pääsee kävelemään; toisiin ilmaiseksi, toisiin maksusta.

Kalastajanlinnaketta ympäröivä alue Linnavuori sijaitsee hieman pidemmän matkan päässä keskustasta, mutta bussilla kulkee keskustaan äkkiä.

Ympäristö on täynnä vanhoja rakennuksia ja hienoja maisemia. Budapest näkyy lähes kokonaan Linnavuorelta – sekä Pest joen puolella että Buda vuorineen toisella puolella.

Kalastajanlinnakkeen ja Matiaksenkirkon ympäristö on kesäisin täynnä turisteja, mutta muualla on rauhallisempaa. Joskin alue on melko pieni, kartta löytyy täältä. Oikeasta yläkulmasta Budan linnalle vasempaan reunaan on vain reilu kilometri.

Linnavuorelta löytyvät Kalastajanlinnakkeen lisäksi seuraavat nähtävyydet:

 • Budan linna
 • Matiaksenkirkko, se näkyy gallerian monessa kuvassa. Sijaitsee aivan Kalastajanlinnakkeen vieressä.
 • Maria Magdalenan torni (Maria Magdalenan kirkon jäänteet), Kapisztrán tér 6
 • Maanalainen "Dracula"-labyrintti, Úri utca 9.
 • Unkarin kansallisarkisto, Becsi kapu ter 2–4 (450 m luoteeseen Kalastajanlinnakkeelta)

Museoita:

 • Asemuseo, Kapisztrán tér 2-4 (linnavuoren luoteisosassa, Tóth Árpád stny -tien päässä)
 • Apteekkimuseo, Tárnok utca 18 (lähes suoraan Matiaksenkirkon takana)
 • House of Houdini, museo Houdinista ja taikuudesta + esityksiä, Dísz tér 11 (250 m Matiaksenkirkolta etelään)
 • Musiikin historian museo, 7 Tancsics Mihaly Street (250 m Matiaksenkirkolta pohjoiseen)
 • Puhelinmuseo, Úri utca 49

Kalastajanlinnake

Kuinka Kalastajanlinnakkeelle pääsee:

 • Szentháromság tér on aukio Kalastajanlinnakkeen ja Matiaksenkirkon takana. Sinne menee busseja sekä Pestin että Budan puolelta. Aikataulut: bkk.hu (valitse ensin vaaleansininen bussilogo). Jos linjat eivät ole muuttuneet, niin ne ovat: linja 16 Pestistä (Deák Ferenc tériltä), 16a ja 116 Budasta ja 916 (yöbussi, molemmat puolet).
 • Funikulaari Budan linnalle ja sieltä muutaman sadan metrin kävely. Lisätiedot Budan linnan osiosta.
 • Kävely Clark Ádám tériltä: Seuraa tietä Hunyadi János útca, joka johtaa perille. Koko 500-600 metrin matka on ylämäkeä. Loppumatka on portaita (kyltti: Jezsuita lépcső), jotka alkavat Hunyadi Jánosin ja Csónak/Donáti utcan risteyksestä. Jos missaa nämä portaat ja jatkaa em. tietä, niin siinä ei menetä paljoa, vaan linnake näkyy jonkun ajan päästä vasemmalla.

Metro + kävely:

 • Batthyány tér metroasemalta (punainen linja 2): Metroasemalta aukion poikki ja ostoskeskuksen vasemmalta puolelta kohti Kalastajanlinnaketta. Kohdetta ei näy matkalla rakennusten takaa, mutta kunhan suunta on oikea, niin vaikea siitä on ilman karttaakaan pahasti ohi mennä. Matkalla on runsaasti portaita ja niitä kannattaa hyödyntää, niin matka lyhenee pelkkään teillä kävelemiseen verrattuna.
 • Széll Kálmán tér metroasemalta (punainen linja 2, seuraava pysäkki Batthyány térin jälkeen): Aukion koilliskulmasta lähtee ylämäkeen tie nimeltä Ostrom utca, joka johdattaa kohti Linnavuorta. Kadun päässä näkyy kaariholvi, jonka jälkeen matkaa on n. 600 metriä. Kaariholvi näkyy Googlen kartalla täällä. Kaariholvin jälkeen ei ole väliä kummalta puolelta kirkon ohittaa, sillä molemmat tiet vievät Kalastajanlinnakkeelle.

Ensimmäiseltä asemalta (Batthyány) on matkaa vajaa kilometri, jälkimmäiseltä reilu kilometri. Molemmat reitit ovat ylämäkeä.

Gellertinvuori

Gellertinvuori

Gellertinvuori ja vapaudenpatsas sen huipulla ovat Budapestin kuuluisia ja hyvin näkyviä maamerkkejä. Vuori/kukkula sijaitsee erinomaisella paikalla keskustan vieressä Budan puolella jokea Vapaudensillan ja Elisabetinsillan välissä.

Budapest näkyy kokonaisuudessaan huipulta, mutta näköalat ovat kuitenkin selvästi paremmat Pestin puolelle. Nähtävyyksiäkin Gellertinvuorelta löytyy, kuten luolakirkko, mutta ennen kaikkea se on parhaimmillaan näköalapaikkana.

Tekemistä Gellertinvuorella

Kukkulan huipulta löytyy myös 1800-luvun puolivälissä rakennettu linnoitus, mutta se on ollut suljettuna yleisöltä jo vuosia, eikä uudelleenavaamisaika ole tiedossa.

Linnoituksen ympäriltä löytyy paljon turisteille suunnattuja asioita: syötävää, juotavaa, jousiammuntaa, jääkaappimagneetteja, t-paitoja, ym. Jos koko muu kukkula ja sen puistot ovat rauhallista aluetta, niin aivan korkeimmalla kohdalla näin ei ole.

Jos huipulla on päivällä ruuhkaa, niin auringonlaskun aikaan sitä on ehkä vielä enemmän, ainakin näköalapaikoilla. Mutta auringonnousun aikaan siellä ei ole juuri ketään. Ja auringonnousu onkin vielä parempi katsoa täältä kuin auringonlasku, koska aurinko nousee joen ja kaupungin takaa suoraan vastapäätä Gellertinvuorta ja laskee sen sivulle. Näköalapaikkoja on monia ja auringonnousun näkee joen puolelta lähes mistä kohtaa vain. Eikä tarvitse kävellä edes ylös asti.

Luolakirkko

Kukkulan sisään luonnollisesti muodostuneisiin luoliin on rakennettu vierailun arvoinen kirkko, johon voi tutustua pääsymaksua vastaan. Siellä on päivittäisiä kirkonmenoja, jolloin paikka on suljettuna turisteilta, mutta suuren osan päivästä siellä voi vierailla.

Kirkko sijaitsee lähes maan tasalla Vapaudensillan kupeessa Gellért Spa -hotellia vastapäätä. Reitti kulkuaukolle näkyy tässä kuvassa.

Vapaudenpatsas Gellertinvuorella

Vapaudenpatsas Gellertinvuoren huipulla

Kuinka päästä ylös Gellertinvuorelle

 • Kävelyreittejä on useita, alkaen kummalta sivulta kukkulaa tahansa tai sen takaa. Huipulle kävelee noin 15-40 minuutissa, riippuen vauhdista ja reitistä. Suoraan edestä joen puolelta ei pääse ylös. Nopein mutta jyrkin reitti alkaa Gellért-hotellin ja luolakirkon puolelta (vasemmalta puolelta joelta katsottuna). Matkalla on paljon portaita ja kuumana päivänä se ei ole helpoin reitti. Jotkut portaista ovat jyrkempiä ja jotkut loivempia. Matkalla on istuma- ja näköalapaikkoja ja maisemat ovat hienot. Budan linnan puolelta alkavat tiet ovat loivempia kävellä ja ne kulkevat paljolti puiden suojassa, joten kuumana päivänä on varmasti mukavampi mennä ylös tätä puolta ja tulla vaikka alas jyrkempää Vapaudensillan ja luolakirkon puolta. Nopein reitti alkaa suoraan Pyhän Gellertin muistomerkin ja pienen vesiputouksen alapuolelta alkavista portaista.
 • Monet Hop-on hop-off -bussit pysähtyvät vain muutaman minuutin kävelymatkan päähän linnoituksesta. Joten jos aikomuksena on tehdä kiertoajelu, niin kannattaa tarkistaa osuuko Gellert Hill reitille.
 • Bussilinja 27:lla on pysäkki n. 500 metrin päässä linnoituksesta. Pysäkin nimi on Búsuló Juhász (Citadella). Se linja ei käy Pestin puolella ollenkaan, joten siellä asuvat joutuvat menemään ensin esim. Móricz Zsigmond körtérin metroasemalle (metrolinja 4) ja ottamaan bussin nro 27 sieltä.

Kaupunginpuisto – Budapest

Vajdahunyadin linna

Vajdahunyadin linna Kaupunginpuistossa

Kaupunginpuistossa (unk. Városliget) on pienellä alueella runsaasti nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Niiden lisäksi siellä on myös varsinainen puistoalue, mutta se on lähinnä puita ja nurmikkoa, eikä tarjoa mitään ihmeellistä, joten kaikki näkemisen arvoinen on pienellä alueella Sankarien aukion takana ja muutamien minuuttien kävelymatkan päässä toisistaan. Sankarien aukio sijaitsee kuitenkin ihan puiston vieressä ja on yksi Budapestin maamerkeistä, joten se kannattaa ottaa mukaan ohjelmaan puistossa käydessä.

Nähtävyyksiä ja tekemistä Kaupunginpuistossa

Sankarien aukiolta löytyy:

 • Millennium-monumentti, joka pystytettiin vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi
 • Kuvataiteiden museo (linkki)
 • Taidehalli (linkki)

Ja itse puistosta:

 • Széchenyin kylpylä (lisätiedot alempana)
 • Vajdahunyadin linna (lisätiedot alempana)
 • Maatalousmuseo – linnan sisällä
 • Jákin kappeli – pieni kappeli linnan sisäpihalla
 • Eläintarha (linkki)
 • Sirkus (linkki)
 • Liikennemuseo – sijaitsee puiston koilliskulmassa (linkki)
 • Luistelulampi talvella ja veneilylampi kesällä
 • Ravintoloita ja kahviloita
Millennium-monumentti Sankarien aukiolla

Millennium-monumentti Sankarien aukiolla

Széchenyin kylpylä Budapest on tunnettu kylpylöistään ja suurin ja kuuluisin niistä sijaitsee keskellä Kaupunginpuistoa. Altaita löytyy sekä sisältä että ulkoa. Sisäaltaat ovat hyvin yksinkertaisia ja lämpötilaltaan vaihtelevia, ulkona on normaalin paikoittain poreilevan ison altaan lisäksi uimiseen tarkoitettu pitempi allas sekä yksi 38℃ allas. Mahdollisuus myös hierontoihin.

Sisällä on kahvila/snackbaari ja ulkona on kesäisin paljon aurinkotuoleja sekä terassi. Varsinaisia viihdykkeitä ei altaiden lisäksi ole; Széchenyin kylpylä onkin sen vuoksi enemmän aikuisille kuin pienille lapsille sopiva.

Muistilista kävijöille:

 • Liput kannattaa ostaa etukäteen, niin välttyy mahdolliselta jonotukselta.
 • Lippuja varatessa voi varata myös oman pukukopin. Edullisemmin pääsee, kun vaihtaa vaatteet yleisessä pukeutumistilassa, jossa on suomalaistyyppiset lukolliset vaatelokerikot.
 • Kylpylässä on kymmeniä kertoja vuodessa partyja, joten kannattaa varmistaa kylpylän sivuilta niiden ajankohdat, jos haluaa/ei halua osallistua.
 • Uima-asu on melko vapaa, eli esim. uimashortsitkin käyvät hyvin. Jos ei aio uida pitkässä altaassa, uimalakkia ei tarvita.
 • Oma pyyhe kannattaa ottaa mukaan, sitä voi säilyttää esimerkiksi suihkun viereisissä lokerikoissa. Pyyhkeitä voi myös vuokrata. Sandaalit ja kylpytakki ovat myös hyvät ottaa mukaan, varsinkin kylmällä ilmalla.
 • Lompakko tarvitaan mahdollisten juomien tai ruokien ostoon, rannekkeella ei voi maksaa.
 • Valokuvia saa ottaa vapaasti.

Liput ja lisätiedot: szechenyispabaths.com

Vajdahunyadin linna

Vajdahunyadin linna rakennettiin alunperin vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi, kuten myös esimerkiksi Millennium-monumentti Sankarien aukiolla sekä Kalastajanlinnake Budan puolella. Kyseessä ei ole oikea linna, vaan se pystytettiin väliaikaisesti kevyistä materiaaleista näyttelyä varten. Mallit rakennuksille linnassa oli kopioitu muista rakennuksista ympäri Unkaria; mm. Jákin kappelin suurempi versio löytyy Unkarin ja Itävallan rajan läheisyydestä Jákin kylästä. Kaupunkilaiset kuitenkin innostuivat linnasta niin, että nykyinen Vajdahunyadin linna rakennettiin muutamia vuosia myöhemmin samalle paikalle kestävämmistä materiaaleista.

Varsinaisessa päälinnassa toimii nykyään Unkarin maatalousmuseo. Linnan pihalla voi kierrellä vapaasti, mutta museoon ja kappeliin peritään pääsymaksu. Lisätiedot: vajdahunyadcastle.com

Kuinka Kaupunginpuistoon pääsee

 • Metro: Keltainen linja 1 alkaa keskustasta Vörösmarty-aukiolta ja reitti kulkee maan alla pitkin Andrassy-bulevardia, joten kyytiin voi nousta mistä kohtaa Andrassya vaan – asemia on monta. Jos haluaa poistua Sankarien aukion kohdalla, niin oikea pysäkki on Hősök tere. Keskelle puistoa Széchenyin kylpylän viereen pääsee poistumalla Széchenyi fürdő -asemalla. Jos ykköslinjan asemat ja vaunut vaikuttavat vanhanaikaisilta, niin se johtuu siitä, että kyseinen linja on ollut jatkuvasti toiminnassa jo vuodesta 1896, eikä paikkoja ole juurikaan modernisoitu. Tämä Unescon maailmanperintöluetteloonkin päässyt linja on maailman toiseksi vanhin sähköinen maanalainen heti Lontoon maanalaisen jälkeen.
 • Kävely keskustasta pitkin Andrássy útia ei ole myöskään huono idea. Katu on noin kolme kilometriä pitkä, alkaa luksuskaupoilla ja ravintoloilla ja päättyy suurlähetystöjen taloihin sekä muihin hienoihin rakennuksiin juuri ennen Sankarien aukiota.

Margitinsaari

Margitinsaari

Margitinsaari on iso saari keskellä Tonavaa keskustan pohjoispuolella. Se on kävelymatkankin päässä keskustasta, mutta myös julkisilla kulkuneuvoilla saareen pääsee helposti.

Kaukaa katsottuna se näyttää lähinnä metsiköltä, mutta on yllättävää mitä kaikkea se lopulta pitää sisällään, vaikka iso osa saaresta onkin metsää ja piknikille sopivia nurmialueita.

Margitinsaari on yleensä muutaman tunnin päiväretkikohde, mutta saaren rauhallisemmalta pohjoispuolelta löytyy myös pari hotellia, joten se käy hyvin myös majapaikaksi Budapestin lomalla. Etäisyys hotelleilta Deák Ferenc -aukiolle on viisi kilometriä.

Margitinsaarelta löytyy:

 • Kaksi hotellia: Danubius Health Spa Resort ja Danubius Grand Hotel sekä hostelli Island Hostel (linkit booking.comiin)
 • Ravintoloita, baareja ja kahviloita
 • Yleisurheilustadion
 • Uimastadion Alfred Hajos
 • Ulkoilmakylpylä Palatinus (kotisivut)
 • Vesitorni, jonka ylätasanteella on maksullinen näköalapaikka (näkyy lähinnä puiden latvoja) ja alakerrassa ravintola
 • Ulkoilmateatteri vesitornin vieressä
 • Musiikkisuihkulähde
 • Ruusutarha
 • Japanilainen puutarha
 • Pieni kotieläintarha – lisätietoja: zoobudapest.com
 • Keskiaikaisia raunioita
 • Lähes koko saaren kiertävä juoksutartan

Saarta on miellyttävä kävellä hiljalleen ympäriinsä, mutta kaiken näkeminen on työn takana, sillä pelkkä saaren pituus on 2,5 kilometriä. Vuokrattavia ajoneuvoja löytyy heti tulosillan kupeesta. Korkea kahden-neljän ihmisen katollinen polkuauto on suosittu menopeli.

Musiikkisuihkulähde – Margitinsaari Musiikkisuihkulähde Margitinsaarella

Kävijöiden keskuudessa musiikkisuihkulähde on yksi suosituimmista käyntikohteista. Se on iso suihkulähde, joka toimii pääosin normaaliin tapaan, mutta muutaman kerran päivässä mukaan tulevat musiikki ja värivalot (illalla).

Musiikki vaihtelee klassisesta rockiin; Tšaikovskin Joutsenlampi vaihtuu lennosta Guns n' Rosesin Sweet Child o' Mineen. Suihkulähde ampuu vettä eri tavoilla musiikin mukaan välillä hiljentäen ja välillä täydeltä laidalta valojen säestäessä. YouTubesta löytyy monia videoita, mikäli kiinnostaa tutustua tarkemmin.

Näytöksiä on pitkin päivää, mutta klo 21.00 taitaa olla aina se pisin show. Ja silloin on kesäisin jo pimeääkin ja kokemus värivaloineen on hienompi kuin päivänvalossa.

Kuinka Margitinsaareen pääsee:

 • Kävelemällä keskustasta Margitinsillan yli.
 • Bussilinja (26) kulkee saaren läpi ja pysäkkivaihtoehtoja on monta.
 • Raitiovaunu ajaa Margitinsillalle suoraan saaren eteen.
 • Lähin metroasema on Nyugatin juna-asemalla. Kävelyä sieltä tulee noin kilometri.
 • Jos asuu joen lähellä, niin lautta on myös vaihtoehto. Margitinsaaren itäpuolella lähellä Margitinsiltaa on pysäkki: Margitsziget, Centenáriumi emlékmű.

Aikataulut kaikkiin: bkk.hu. Klikkaa vain ensin ylälaidasta oikea kulkuväline.

Parlamenttitalo Budapest

Parlamenttitalo Budapest

Tutustu Parlamenttitaloon ulkoa käsin tai osallistu opastetulle kierrokselle sisätiloissa. Lisätietoa lipuista kierrokselle: jegymester.hu

Jokiristeilyt

Jokiristeilyt Tonava

Vaihtoehtoja jokiristeilyille pitkin Tonavaa on monia; lyhyistä tunnin-parin mittaisista kierroksista pidempiin kynttiläillallisristeilyihin auringonlaskun aikaan. Tai ota vaikka laiva Amsterdamiin asti ja vietä joella viikko tai kaksi.

Lyhyetkin risteilyt kannattaa varata netistä etukäteen.

Useimmat laivat sijaitsevat satamassa Pestin puolella aivan keskustassa – itse asiassa koko keskustan osuus on täynnä niitä ja laivan löytäminen laiturin numeron mukaan on helppoa.

Váci-kävelykatu

Vaci-kävelykatu Budapest

Váci utca on pitkä kävelykatu, joka halkoo Pestin puolta joen suunnan mukaisesti. Katu on täynnä kauppoja ja ravintoloiden terasseja. Suurin osa niistä on turisteille suunnattuja, joten hinta-laatusuhde ei ole yleensä parhaasta päästä, mutta se on silti mukava katu katsella ja kävellä läpi.

Budapestin sillat

Budapest on monien siltojen kaupunki, mutta tässä esittelyssä keskitytään vain neljään koristeellisimpaan ja sijainniltaan keskeisimpään. Sillat luetellaan järjestyksessä pohjoisesta etelään.

Helteellä sillat ovat kaupungin parhaita paikkoja viilentyä, sillä Tonavalta tulee tyynelläkin säällä aina mukava ilmavirta ja maisemat ovat parhaasta päästä.

1. Margitinsilta (Margit híd)

Margitinsilta

Lyhyin reitti keskustasta Margitinsaarelle kulkee Margitinsillan kautta. Se onkin suurimmalle osalle kävijöistä ainoa syy käyttää tätä hieman ydinkeskustan ulkopuolella olevaa, Budapestin toiseksi vanhinta siltaa. Poikkeuksellisesti silta ei ole suora, vaan se tekee käännöksen Margitinsaaren kohdalla. Jatkokappale saarelle rakennettiin vasta aivan 1900-luvun alussa, sitä ennen sinne pääsi vain veneellä.

Margitinsillalta löytyvät väylät sekä autoille että raitiovaunulle ja jalkakäytävä on jaettu pyöräilijöille sekä jalankulkijoille.

 • Lähin metroasema Pestin puolella: Nyugati Pályaudvar (700 m)
 • Lähin metroasema Budan puolella: Batthyány tér (900 m)

2. Ketjusilta (Széchenyi Lánchíd)

Ketjusilta Budapest

Ketjusilta on Unkarin vanhin, keskeisin ja kuuluisin silta. Se on tunnettu erityisesti sillan kaikissa neljässä kulmassa sijaitsevista kivileijonista. Jalkakäytävät kulkevat molemmin puolin ketjurakennelmien ja sillankaiteiden välissä, joten siellä on helppo kulkea autoista välittämättä.

 • Lähin metroasema Pestin puolella: Vörösmarty tér (550 m)
 • Lähin metroasema Budan puolella: Batthyány tér (1000 m)

3. Elisabetinsilta (Erzsébet híd)

Elisabetinsilta

Elisabetinsilta rakennettiin aluperin vuosina 1897-1903. Se räjäytettiin muiden siltojen tavoin toisessa maailmansodassa, mutta ainoana sitä ei korjattu, vaan vanhoille perustuksille rakennettiin uusi silta.

 • Lähin metroasema Pestin puolella: Ferenciek tere (400 m)
 • Lähin metroasema Budan puolella: Szent Gellért tér (1000 m)

4. Vapaudensilta (Szabadság híd)

Vapaudensilta - Budapest sillat

Vapaudensilta on lyhyin keskustan silloista. Neljä lintua tornien huipuilla ovat unkarilaisen mytologian Turul-lintuja. Sillan keskellä kulkee raitiovaunulinja ja reunoilla on jalkakäytävät.

Pestin puolelta Vapaudensillalta muutama sata metriä etelään löytyy lyhyt promenadi, jonka varrella voi ottaa drinkin tai ruokailla jokimaisemissa vähän rauhallisemmalla alueella. Budapest on rakennettu niin, että muualla ei niin lähelle jokea taida terassilla istuessa päästäkään.

 • Lähin metroasema Pestin puolella: Fővám tér (50 m)
 • Lähin metroasema Budan puolella: Szent Gellért tér (150 m)

Budapest ja ostokset

Budapest on helppo ostoskaupunki – parhaat ostoskadut löytyvät pieneltä alueelta Vörösmarty térin ja Deák Ferenc térin ympäristöstä. Kävelykatu Váci utca lähtee Vörösmarty-aukiolta kohti etelää. Sen pohjoispäästä löytyy huomattavasti enemmän vaatekauppoja kuin eteläpäästä.

Vörösmarty ter Budapest

Vörösmarty tér on Budapestin ostoskatujen lähtöpaikka

Vörösmarty tériltä lähtee myös Deák Ferenc utca kohti keskusaukio Deák Ferenc tériä. Deák Ferenc utca on Budapestin Fashion Street.

Luksusmerkit kuten Gucci ja Louis Vuitton löytyvät Deák Ferenc térin pohjoispuolelta alkavan Andrássy-kadun alkupäästä. Andrássy Út tunnetaan myös nimellä Budapestin Champs-Élysées.

Ostosten teko on keskittynyt kuitenkin enemmän ja enemmän suuriin ostoskeskuksiin, ja niitä keskustan tuntumassa todellakin riittää. Tässä joitain isoimpia eri puolilla sijaitsevia ostoskeskuksia:

 • Arena (Plaza) – Päärautatieasema Keletin lähellä, kävelyä n. 700 m. Metropysäkki Keleti pályaudvar (vihreä ja punainen linja). Kotisivut: arenamall.hu
 • WestEnd City Center – Läntisen rautatieasema Nyugatin vieressä. Metropysäkki Nyugati pályaudvar (sininen linja). Kotisivut: westend.hu
 • Allee – Budan eteläosassa. Lähin metropysäkki Móricz Zsigmond körtér tai Újbuda-központ (vihreä linja). Kotisivut: allee.hu
 • Mammut – Budan ja Linnavuoren pohjoispuolella. Metropysäkki Széll Kálmán tér (punainen linja). Kotisivut: mammut.hu

Ostoskeskukset ovat hyviä paikkoja myös kotikokeille. Jos vähänkään kunnianhimoisempaa ruokaa aikoo lomallaan tehdä, niin Budapestin keskustasta on vaikea löytää monipuolista ruokakauppaa. Onneksi ostoskeskusten alakerrasta sellainen usein löytyy. Ainakin Arenan ja Alleen pohjakerroksissa on hyvät ruokaosastot (Tesco ja Interspar).
Ja tietenkin Budapestista löytyy myös suuri kauppahalli, se sijaitsee Váci utcan eteläpäässä.

Budapest tunnetaan posliiniesineistä ja se on myös suosittu tuliainen, erityisesti maailmankuulun valmistajan Herendin tuotteet.

Hintataso

Budapest on suomalaisille edullinen kaupunki lähes tuotteesta riippumatta. Vain vaatteiden hinnat ovat kohtalaisen lähellä Suomen hintoja, mutta nekin ovat edullisempia kuin keskimäärin Euroopassa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja keskustassa, lähteenä on Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Fileepihvi ravintolassa

33 cl olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-10 €

18-28 €

1.8 €

96 €

98 €

Lentokentältä keskustaan

 • Lentokenttäbussi 100E ajaa lentokentän ja keskustan väliä. Lentokenttäbussi vaatii oman lippunsa (900 HUF, alle 3 euroa), eivätkä muut julkisen liikenteen liput tai passit käy maksuvälineenä.
  Keskustassa on kolme pysäkkiä joilla voi jäädä pois ja jotka ovat melko lähellä toisiaan: Kalvin tér, Astoria ja keskusaukio Deák Ferenc tér. Takaisin kentälle lähdettäessä bussiin voi nousta yleensä vain Deák Ferenc tériltä tai matkalla Kalvin tériltä. Lisätiedot täällä.
 • Taksi on hyvin toimiva vaihtoehto Budapestissa:
  Fö on taksifirman nimi ja heillä on sopimus lentokentän kanssa yksinoikeudesta päivystää ulko-oven edessä.
  Heti oven vierestä löytyy koju, jonne ilmoitetaan matkakohde, henkilömäärä ja laukkujen määrä. Takaisin saa tiedot printattuna, taksin numeron, sekä arvioidun hinnan. Tämä printti annetaan taksikuskille, joka ajaa pian kojun viereen. Oikeaan taksiin yleensä ohjataan, eikä sitä tarvitse etsiä. Lopullinen hinta määräytyy taksamittarin mukaan, mutta se täsmää erittäin hyvin arvioon. Matka maksetaan kuljettajalle.

Budapestin sää

Deak Ferenc ter

Vilvoitteluallas Deák Ferenc -keskusaukion reunalla. Taustalla maailmanpyörä Budapest Eye.

Talvi: Talvisin ilma on hyvin vaihtelevaa kovista pakkasista ja lumipyryistä aurinkoisiin päiviin reiluilla plusasteilla. Lumi ei ole yleensä pysyvää laatua.

Kevät: Maaliskuussa lämpötila saattaa painua vielä ajoittain pakkasen puolelle, päivän ylimmän lämpötilan ollessa kuitenkin hyvin vaihtelevasti 10 asteen molemmin puolin. Myös huhtikuussa säätila vaihtelee paljon, reilusta kymmenestä asteesta jopa hellelukemiin. Lehdet tulevat puihin yleensä huhtikuun alkupuolella. Toukokuussa on jo päivisin säännöllisesti kesälämpötilat, öiden ollessa vielä viileämpiä.

Kesä: Kesällä Budapestissa on kuumaa ja kuivaa. Lämpötila nousee säännöllisesti lähelle 30 astetta ja heinä-elokuussa usein ylikin. Sateet ovat harvassa ja tulevat usein voimakkaina ukkoskuuroina.

Syksy: Syyskuu on vielä hyvin kesäinen kuukausi, mutta ei enää yhtä kuumaa kuin kesällä, joten se on hyvä lomakuukausi Budapestissa. Lokakuussa ilma alkaa kääntyä selvästi kohti talvea ja marraskuussa saattaa olla jo yöpakkasia. Ilma muuttuu sitä harmaammaksi mitä pidemmälle syksy etenee.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

guest
0 kommenttia Budapestista
Inline Feedbacks
View all comments