Koti » Kohteet » Viro » Tallinna

Tallinna

Vauhdilla kasvava Tallinna on mielenkiintoinen sekoitus rosoista vanhaa ja kiiltävää uutta – Vanhankaupungin kivimuurien takaa siintävät korkeat, lasiset toimistorakennukset. Tallinna vetää puoleensa edullisella hintatasolla, tasokkailla ravintoloilla sekä Vanhallakaupungilla, jonka sokkeloisilla mukulakivikaduilla voi sukeltaa hansakaupungin historiaan.

Kaupungin uudelleenrakennetut osat kuten Rotermann, Telliskivi ja Balti Jaama Turg ovat herkuttelijoiden paratiiseja, joissa kansainväliset katuruoka- ja fuusiokeittiöt ovat vieri vieressä viinibaarien ja mikropanimobaarien kanssa.

Raatihuoneentori, Tallinna

Raatihuoneentori

Missä asua - Tallinna

Vanhakaupunki on Tallinnan sydän, josta löytyvät useimmat nähtävyydet sekä paras valikoima ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Sen lähellä sijaitsevat alueet soveltuvat myös mainiosti tukikohdiksi, joista lähteä tutustumaan kaupunkiin. Tallinna on juuri sopivan kokoinen kaupunki kävellen tutkittavaksi.

Mikäli lähdet keskustasta kauemmaksi, kuten Kadriorgiin, Piritaan tai Rocca Al Maressa sijaitsevaan eläintarhaan, niin Tallinnan julkisen liikenteen älykorttia on helppo käyttää ja hankkia lähimmästä R-kioskista.

Löydä hotelli Tallinnassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tallinna - nähtävyydet ja tekemistä

Tallinnan tunnetuimmat nähtävyydet, kuten Raatihuoneentori tai Bastionin tunnelit sijaitsevat Unescon maailmanperintölistalla olevassa Vanhassakaupungissa, mutta etenkin lapsiperheiden kannattaa suunnata muurien ulkopuolelle. Useat perhekohteet, kuten eläintarha tai Lentosatama, sijaitsevat keskustan ulkopuolella.

Vanhakaupunki - Tallinna

Unescon maailmanperintölistalla oleva keskiaikainen Vanhakaupunki on kaupungin sykkivä keskus ja paikka, josta Tallinna erityisesti tunnetaan. Sinne mahtuu sulassa sovussa ravintoloita laidasta laitaan, trendikkäitä viinibaareja, suomalaisten suosimia karaokebaareja, salaperäisiä maanalaisia tunneleita, Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut apteekki sekä Viron eduskunta.

Vanhakaupunki jaetaan ylempään osaan: Toompeanmäkeen, ja alempaan osaan: alakaupunkiin. Kaupungin alku lasketaan vuodesta 1219, jolloin tanskalaiset valtasivat Toompealla sijaitsevan linnan, mistä luultavasti kaupungin nimi juontaa juurensa - Tallinna -> Taani linn (tanskalaisten linna).

Vanhankaupungin tunnetuimmat nähtävyydet kiertää kävellen helposti päivän aikana, kunhan vain noudattaa jonkinlaista järjestystä. Alta löytyvät Vanhankaupungin tunnetuimmat kohteet kätevästi yhden reitin varrelta.

1. Pyhän Olavin Kirkko

Kävelykierros Vanhassakaupungissa kannattaa aloittaa sen pohjoispäädystä tutustumalla Tallinnan korkeimpiin rakennuksiin kuuluvaan Pyhän Olavin Kirkkoon. Luterilaisen kirkon torni ulottuu 123.8 metrin korkeuteen. KGB käytti sitä kylmän sodan aikaan radiotornina.

2. Katariinankuja

Jatka matkaa keskiaikaiselle Katariinankujalle. Tällä kujalla pääsee todistamaan paikallisten käsityöläisten työtä. Käsityöläiset valmistavat pienissä studioissaan mm. koruja, keramiikkaa ja tekstiilitöitä 1400-1600-lukujen menetelmillä.

3. Raatihuoneentori

Raatihuoneentori on ollut Tallinnan tunnetuin kohtaamispaikka 1200-1300-luvulta lähtien. Keskiaikaisella aukiolla järjestetään konsertteja ja tapahtumia ympäri vuoden. Kesäisin aukion reunoja syleilevät ravintolaterassit, jotka kuhisevat auringonpaisteesta ja virvoittavista juomista nauttivista vierailijoista. Joulukuussa aukiolla järjestetään Tallinnan joulumarkkinat.

Aukion nimi tulee sen laidalla sijaitsevasta, 1400-luvun alussa rakennetusta vaikuttavasta goottilaistyylisestä raatihuoneesta, joka toimii nykyään edustustilana sekä konserttisalina.

Raatihuoneentori, Tallinna

Raatihuoneentori on Tallinnan keskeisin paikka.

Euroopan vanhin yhtä mittaan toiminut apteekki sijaitsee Raatihuoneentorin kulmassa. Vuodesta 1422 asti toimineessa apteekissa pääsee tutustumaan kiehtoviin keskiaikaisiin lääkkeisiin ja rohtoihin, kuten käärmeennahkaan sekä muumiomehuun. Apteekki on toiminnassa yhä tänä päivänä.

4. Vapaudenaukio

Toompeanmäen juurella sijaitseva Vapaudenaukio on Viron itsenäisyyden ja kansallistunnon symboli, jossa järjestetään erinäisiä tapahtumia, joista suurimpia on kansallispäivän sotilasparaati. Aukion länsilaidalla sijaitseva mahtipontinen pilari on omistettu vuosina 1918-1920 Neuvosto-Venäjän joukkoja vastaan käydyn vapaussodan muistolle

5. Kiek in de Kök ja Bastionin tunnelit

Tykkitorni Kiek in de Kökissä ja sen maanalaisissa tunneleissa Bastionissa pääsee sukeltamaan kirjaimellisesti syvälle Tallinnan sotahistoriaan. 1400-luvulla rakennetusta Kiek in de Kökistä, suomeksi kurkkaa keittiöön, Tallinna avautuu näyttävästi Vanhankaupungin yli.

1600-1700-luvuilla rakennetuissa Bastionin tunneleissa pääsee tutustumaan Tallinnan mittavaan maanalaiseen puolustusverkostoon.
Kotisivu: Kiek in de Kök

6. Aleksander Nevskin katedraali

Aleksander Nevskin katedraali, Tallinna

Ortodoksinen pääkirkko Tallinnassa on Toompeanmäellä sijaitseva Aleksander Nevskin katedraali.

Aleksander Nevskin katedraalin näyttävät sipulikupolit kohoavat korkealle Toompeanmäen laella. Vuonna 1900 valmistunut ortodoksinen kirkko on arkkitehtonisesti Tallinnan kauneimpia rakennuksia. Kirkon sisällä oleva mosaiikkien ja ikonien kokoelma kannattaa myös katsastaa.

7. Eduskunta

Viron eduskuntarakennus on osa isompaa keskiaikaista Toompeanmäen linnaa, joka oli rapistunut vuosien saatossa raunioiksi. Eduskuntarakennus pystytettiin vuosien 1920-22 välillä. Vaaleanpunainen satulinnamainen rakennus on tiettävästi ainoa ekspressionistityylinen eduskuntarakennus maailmassa.

8. Tuomiokirkko

Toompean laella sijaitseva vitivalkoinen Tuomiokirkko on ulkopuolelta kursailematon, luterilaisen kirkon perikuva. Sen sijaan kirkon sisällä on runsaslukuinen määrä taidokkaasti veisteltyjä hautavaakunoita sekä hautakiviä, joissa lepää saksalaista aatelistoa sekä muita Viron historian merkkihenkilöitä.

Tuomiokirkon kellotorniin peritään erillinen 2 euron sisäänpääsymaksu. Tornista tähyillessä Tallinna näkyy upeasti alapuolella. Torni on auki vain satunnaisesti.

9. Kohtuotsan näköalapaikka

Kävelykierros on hyvä päättää Kohtuotsan näköalapaikalle. Satoi tai paistoi, niin näköalapaikka on taatusti täynnä innokkaita valokuvaajia, sillä tältä parvekkeelta Tallinna avautuu suoraan syliisi.

Kadriorgin puisto

Pari kilometriä keskustan ulkopuolella sijaitseva Kadriorgin puisto on mitä parhain kohde pidemmälle kävelyretkelle ja puistopiknikille. Puistoon kannattaa suunnata toukokuun alusta syyskuun loppuun, jolloin voi nauttia sen millintarkasti trimmatusta vihreästä puutarhasta sekä värikkäästä kukkaloistosta. Myös lokakuussa ruskan aikaan puutarha on vierailun arvoinen.

Puisto kuuluu osana Kadriorgin palatsiin, jota itse Pietari Suuri oli avaamassa vuonna 1718. Nykyisin palatsissa toimii Viron taidemuseo. Puisto on suurempi alue kuin miltä se ensisilmäykseltä näyttää, ja piilossa metsätien päästä löytyykin vuonna 2011 avattu harmoninen japanilainen puutarha.

Kadriorgin puisto, Tallinna

Kadriorgin kukkaloistoa palatsin edustalla.

Fotografiska

Tukholmastakin tunnettu valokuvataidekeskus Fotografiska avattiin kaupunkiin 2019 saavuttaen välittömästi suuren suosion. Fotografiskan ansiosta Tallinna on noussut pykälän kansainvälisemmälle tasolle kulttuuritarjonnassaan. Fotografiska esittelee kausittain vaihtuvia valokuvanäytteilyitä. Fotografiskan ylimmässä kerroksessa toimii suosittu ravintola-cocktailbaari.
Kotisivu: Fotografiska

Fotografiska - Tallinna

Fotografiska-museo keskellä Telliskiveä on Tallinnan johtavia vetonauloja.

Taidemuseo KUMU

Viron tunnetuin taidemuseo löytyy Kadriorgin vierestä, minkä takia vierailu Kadriorgin puistossa kannattaa yhdistää vierailuun KUMU:ssa. Vuonna 2006 avattu museo on muotoilultaan jo itsessään arkkitehtuurinen taideteos, mutta sen taidekokoelmat ovat tietysti pääjuttu.

KUMUn vahvuus on että se miellyttää montaa eri tyyppistä vierailijaa; esillä on eri tyylisuuntia ja teoksia 1700-luvun taiteesta nykytaiteeseen, joissa pääosassa ovat paikalliset taiteilijat.
Kotisivu: KUMU

Balti Jaama Turg

Balti Jaama Turg on herkuttelijoiden paratiisi, josta löytyy torikauppiaiden tuotteiden lisäksi lukuisia katukeittiöitä maailmalta kahdessa kerroksessa. Balti Jaama Turgilla on hyvä poiketa matkalla Telliskiveen, sillä ne sijaitsevat vieri vieressä.
Kotisivu: Baltijaama Turg

Balti Jaama Turg, Tallinna

Balti Jaama Turg tarjoaa makuja niin Virosta kuin maailmalta.

Telliskivi

Telliskiven luova kaupunki, kuten kaupunginosaa mainostetaan, on Vanhankaupungin vieressä sijaitseva sykkivä kulttuurihubi sekä gastronominen keskus, josta löytyy tapahtumatarjontaa ympäri vuoden. Vanhan teollisuusalueen tilalle on pystytetty trendikkäitä baareja, ravintoloita, designer-studioita sekä start-up yrityksiä. Telliskiven tapahtumakalenteri kannattaa vilkaista läpi ennen Tallinnan matkaa heidän kotisivuiltaan.
Kotisivu: Telliskivi

Telliskivi

F-hooneen ravintolaterassi Telliskivessä.

Noblessner

Vanhaa neuvostoarmeijan telakka-aluetta ei enää tunnista samaksi, sillä Noblessnerin huvisatama-alue on kehittynyt kovalla vauhdilla yhdeksi Tallinnan viihtyisimmäksi ja tyylikkäimmiksi alueiksi.

Design-asuintaloista ja trendikkäistä ravintoloista meren äärellä tunnettu Noblessner on Tallinnan uusi Telliskivi, joka toimii parhaiten varsinkin kesäaikaan laskevan auringon hyväillessä alueen terasseja.

Nobblesnerin kohokohtia designin lisäksi ovat panimoravintola Põhjala Tap Room, Proto-keksintötehdas, sekä keikkapaikka Noblessneri Valukoda.
Kotisivu: Noblessner

Noblessner

Noblessnerin ravintolaterasseja meren äärellä.

KGB-museo

Kaikkien suomalaisten tuntemassa Viru-hotellissa sijaitsevassa KGB-museossa pääsee kurkistamaan Neuvostoliiton salaisen palvelun toimintatapoja opastetun kierroksen kautta. Neuvostoaikana Viru-hotelliin majoitettiin Virossa vierailevat ulkomaiset vieraat KGBn valvovan silmän ja korvan alle. Museossa on esillä muun muassa mikrofoneja, langatonta kuuntelutekniikkaa, sekä radiohuoneen laitteet. Vierailuun vaaditaan ennakkovaraus.
Kotisivu: KGB-museo

Tekemistä perheille Tallinnassa

Teletorni

Tallinnan TV-torni ei ole ainoastaan vain Viron korkein rakennus, vaan se on historiallisesti tärkeä symboli Viron itsenäisyydessä. Moskovan olympialaisiin vuonna 1980 avattu Teletorni kipuaa 314 metrin korkeuteen, mutta vierailijat pääsevät sisäänpääsylipulla 170 metrissä olevalle näköalatasanteelle, josta sanotaan pilvettömällä säällä näkevän Helsinkiin asti.

Teletornin alakerrassa pääsee tutustumaan videoiden ja valokuvien avulla 21.8.1991-tapahtumiin. Viro oli julistautunut päivää aikaisemmin itsenäiseksi vallankaappausyrityksen syövereissä painivasta Neuvostoliitosta, mutta 21. elokuuta Neuvostoliiton joukot yrittivät kaapata TV-tornin panssarivaunujen voimin takaisin ja estää virolaisten itsenäistymishenkiset lähetykset.
Kotisivu: Teletorni

Teletorn - Tallinn

Näkymät Teletornin näköalatasanteelta.

Lentosatama

Lentosatama on yksi parhaita koko perheen vierailukohteita Tallinnassa, sieltä löytyy kiehtovaa katseltavaa sekä aikuisille että lapsille. Avaran museohallin sisältä löytyy laaja näyttely erilaisia sotahistoriaan sekä merenkulkuun liittyviä esineitä. Museon vetonauloja ovat vesitaso Short 184 sekä Englannissa rakennettu Lembit-sukellusvene, jonka sisään pääsee tutkimaan miltä elämä sukellusveneen sisällä näyttää.

Museossa on huomattava määrä erilaisia videofilmejä, simulaattoreita, sekä erillinen lasten leikkialue, jotta kenelläkään ei tule aika pitkäksi. Kannattaa muistaa käydä katsastamassa museohallin takana rannassa sijaitsevat museolaivat, jotka sisältyvät pääsylipun hintaan.
Kotisivu: Lentosatama

Tallinnan Eläintarha

Tallinnan eläintarha sijaitsee noin 5 kilometriä keskustan ulkopuolella Rocca al Maressa. Eläintarhassa on varsin monipuolinen asukaskunta, kuten lumileopardeja, jääkarhuja ja suippohuulisarvikuonoja.
Kotisivu: Tallinn Zoo

Proto

Vuonna 2020 avattu Proto sijaitsee Noblessnerin alueella Lentosataman lähellä. Protosta löytyy hauskoja vempaimia, joissa satavuotiaiden teknisten keksintöjen prototyypit yhdistetään nykyaikaan virtuaalitodellisuuden avulla.
Kotisivu: Proto

Rannat

Välillä Vanhankaupungin mukulakivikaduilla kulkiessa saattaa unohtua, että Tallinna sijaitsee meren äärellä, jonka rannalla on kilometritolkulla hienohiekkaista hiekkarantaa. Rannat ovatkin kesäaikana vilkkaita säiden salliessa, sillä paikalliseen kauneusihanteeseen kuuluu kuparinruskea iho. Kaupungin alueella on useampia pienempiä rantoja, mutta Piritan ranta sekä Stroomin ranta ovat rannoista suosituimpia ja kauneimpia.

Russalkan ranta

Lähin ranta Tallinnan keskustaa on pieni rantakaistale nimeltään Russalkan ranta, joka levittäytyy Russalkan patsaan edustalla. Rantavesi on matalaa, minkä takia se sopii myös perheille. Rannalla vuokrataan kesäaikaan SUP-lautoja, sekä rannan vieressä on kesäaikaan ruoka- ja jäätelökojuja.

Russalkan ranta - Tallinna

Lähimpänä Tallinnan keskustaa sijaitseva Russalkan ranta kesällä.

Piritan ranta

Kahden kilometrin pituinen Piritan ranta on Tallinnan suosituin ja pisin. Hienohiekkainen rantaosuus alkaa heti Olympiasataman jälkeen. Rannalla sijaitsevassa St. Patrick's-ravintolassa voi syödä täysimittaisen lounaan rantapäivän lomassa. Olympiasataman puoleisessa päässä sijaitseva Pirita surfiklubi vuokraa mm. SUP- ja purjelautoja.
Pirita surfiklubi
Lähin bussipysäkki: Supluse puiestee

Piritan ranta - Tallinna

Laaja Piritan ranta on Tallinnan suosituin ranta.

Stroomin ranta

Toinen erittäin suosittu ranta on pohjois-Tallinnassa Pelgurannan kaupunginosassa sijaitseva Stroominranta, joka soveltuu hyvin lapsiperheille matalan rantaviivan vuoksi. Rannalla on erikseen lasten leikkipaikka, josta löytyy trampoliineja ja muita viihdykkeitä lapsille. Rannan tuntumasta löytyy pieni baari-kahvila, josta saa pientä suolaista ja kylmiä juomia.
Lähin bussipysäkki: Supelranna

Stroomin ranta - Tallinna

Stroomin ranta Pelgurannan kaupunginosassa.

Ravintolasuositukset - Tallinna

Kulinaristinen Tallinna on yksi kaupungin myyntiargumenteista - ja hyvästä syystä. Sen runsas ja korkeatasoinen ravintolatarjonta yhdistyy hyvin kohtuulliseen hintatasoon. Ravintolakirjo on laaja; kaupungista löytyy keittiöitä korealaisista havaijilaisiin, mutta vallalla on panostaminen terveelliseen New Nordic -tyyppiseen ruokalistaan, jossa hyödynnetään järvistä, metsistä ja soilta saatavia raaka-aineita.

Fine dining -ravintolat

NOA Chef's Hall

On vain ajan kysymys, koska Michelin-tähtiä jaetaan Baltian maihin. Silloin NOA-ravintolan sisällä sijaitseva NOA Chef's Hall on ensimmäisenä listalla. Meren rannalla Piritan ja Viimsin rajalla sijaitseva ravintola valmistaa moderneja yhdeksän tai yhdentoista ruokalajin menuja avokeittiössä. Ravintola on valittu useita kertoja Viron parhaaksi.
Kotisivu: NOA Chef's Hall

Ö

Keskustan Rotermannissa sijaitseva ravintola Ö on yksi kaupungin arvostetuimpia ravintoloita. Ravintolassa on yksi n. kuuden ruokalajin menu kerrallaan, joka koostuu modernista virolaisen keittiön läpileikkauksesta.
Kotisivu: Ö

Ravintola Ö, Tallinna

Ö on kestosuosikki Tallinnan ravintolamaailmassa sekä edullisen hinnan että erinomaisen laadun ansiosta.

180 Degrees by Matthias Diether

Fiinillä Noblessnerin alueella, viidentoista minuutin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista sijaitseva 180 Degrees by Matthias Diether on uusi tuulahdus Tallinnan ravintolatarjonnassa ja mennyt heittämällä kaupungin ykkösravintoloiden joukkoon. 180 Degrees tarjoilee moderneja, joko neljän tai kuuden ruokalajin, kiinteitä menuja rennossa ilmapiirissä ja tyylikkäässä miljöössä.
Kotisivu:180 Degrees

Rennot illallisravintolat

Rataskaevu 16 & Väike Rataskaevu

Rataskaevu-kadulla sijaitseva Rataskaevu 16, sekä läheisyydessä Niguliste-kadulla sijaitseva Väike Rataskaevu ovat kestosuosikkeja. Erinomainen ruoka, rento ilmapiiri ja ystävällinen palvelu ovat kirvoittaneet ravintolan Tripadvisorin kärkeen vuodesta toiseen. Molemmissa ravintoloissa on tarjolla sama sopivan kokoinen ruokalista, josta löytyy valinnanvaraa jokaiselle. Pöytävaraus kannattaa tehdä jo erittäin hyvissä ajoin.
Kotisivu: Rataskaevu 16

Leib Resto ja Aed

Vanhankaupungin laidalla sijaitsevassa Leibissä voi maistella virolaisen modernin keittiön herkkuja. Reilut, herkulliset ja luovat annokset yhdistettyinä kohtuulliseen hintatasoon tekevät Leibistä suositun ruokapaikan.
Kotisivu: Leib

F-hoone

Telliskivessä sijaitseva F-hoone sopii erinomaisesti rentoon illalliseen maistuvien cocktailien lomassa. Retromainen sisustus tekee vanhasta tehdashallista viihtyisän olohuoneen, jossa maistuu niin lounas kuin brunssikin. Innovatiiviselta ruokalistalta, jonka hintoja voi sanoa edullisiksi, löytyy varmasti vaihtoehto jokaiselle.
Kotisivu: F-hoone

F-Hoone, Tallinna

F-Hooneen ruoka on simppeliä, herkullista ja edullista.

Parhaat lounaspaikat

Pegasus

Pegasus-ravintola sijaitsee näppärästi Vanhankaupungin keskellä. Edullisen ja herkullisen lounaan takia paikka täyttyy arkipäivisin sekä turisteista että paikallisista työlounastajista.
Kotisivu: Pegasus

Salt

Kadriorgin kaupunginosassa sijaitseva pikkuinen Salt kannattaa katsastaa lounasvaihtona, jos sattuu liikkumaan niillä nurkilla. Salt on yksi Tallinnan arvostetuimpia ravintoloita, jossa tarjoillaan lounas arkisin klo 12.00-14.00. Hinta lounaalle on n. 5-6 euroa.
Kotisivu: Salt

Salt - Tallinna

Ravintola Saltin lounas on takuuvarma valinta.

Kohvik Komeet

Solaris-ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevan Kohvik Komeetin terassi on yksi Tallinnan viihtyisimpiä ja näkymiltään parhaita paikkoja. Vaikka Kohvik Komeet tunnetaan erityisesti sen kakuista, niin ruokalistakin taso on korkea. Ravintolassa ei ole perinteiseiä lounastarjouksia, mutta lisäpennien sijoittaminen näkymien takia kannattaa ottaa vaihtoehdoksi.
Kotisivu: Kohvik Komeet

Kohvik Komeet - Tallinna

Kohvik Komeetin terassilta on mainiot näkymät Vanhaankaupunkiin.

Aamiais- & brunssipaikat

RØST

Rotermannissa sijaitsevan RØST-leipomokahvilan ohi on vaikea kävellä pysähtymättä, sillä sisältä leijaileva tuoreen kanelikorvapuustin tuoksu houkuttelee sisälle, halusi tai ei. Kahvilassa on saatavilla niin suolaista kuin makeata aamiaista: täytettyjä leipiä, wrappeja ym., mutta paikan tavaramerkiksi ovat muodostuneet kaneli- ja kardemummakorvapuustit.
Kotisivu: RØST

Ristikheinä

Pelgulinnan alueelta löytyvä pieni Ristikheinä on yksi sympaattisimmista ja herkullisimmista aamiais- ja lounaspaikoista kaupungissa. Jos se sijaitsisi keskustassa, niin sinne olisi varmasti joka aamu jonoa. Ristikheinä sijaitsee hieman syrjässä aamiaispaikaksi, mutta mikäli ohjelmassa on rantapäivä Stroomissa, niin Ristikheinä sijaitsee kätevästi matkan varrella.
Kotisivu: Ristikheinä

Ristikheinän rauhallista omakotitaloaluetta Pelgulinnassa.

Cafe Maiasmokk

Astumalla sisään Cafe Maiasmokkiin astuu sisään toiseen maailmaan. Tallinnan vanhin kahvila vuodelta 1864 huokuu yhä vanhan ajan henkeä. Menusta löytyy laajan leivonnaistarjonnan lisäksi ruokia alkuruuista pääruokiin. Viikonloppuisin kahvilassa on erillinen aamiaismenu klo 11.00-14.00.
Kotisivu: Maiasmokk

Rukis

Kahvila Rukis Vanhassakaupungissa tarjoilee herkullisia aamiaisklassikoita kuten Eggs Benedict, pannareita, erilaisia omeletteja, ja laajan valikoiman kakkuja. Kahvila täyttyy etenkin kesäaikana jo pian avaamisen jälkeen, joten kannattaa suunnata ajoissa paikalle.
Kotisivu: Rukis

Aamiainen Rukis-ravintolassa, Tallinna

Rukis, Tallinna

Kasvisruoka- ja vegaaniravintolat

V RESTORAN

Vegaaniravintola V Restoran Vanhankaupungin vilkkaalla Rataskaevu-kadulla on pieni ja sympaattinen täysin vegaaniruokaan keskittynyt ravintola. Ravintola on vegaaniruuan ehdoton ykkönen Tallinnassa.
Kotisivu: Restoran V

Von Krahli Aed

Myöskin Rataskaevu-kadulla sijaitseva Von Krahli Aed sopii mainiosti ruokapaikaksi, jos seurueessa on sekä vegaaneja ja ei-vegaaneja. Maut, presentaatio ja palvelu ovat huippuluokkaa!
Kotisivu: Von Krahli Aed

ÜLO

Telliskivessä sijaitseva ravintola ÜLO tarjoilee näyttäviä drinkkejä sekä herkullisia liha- että kasvisruoka-annoksia. Ilmapiiriltään rento ravintola sopii mainiosti vaikka juhlaillan alkajaisiksi.
Kotisivu: ÜLO 

Yöelämä - Tallinna

Baari- ja yökerhovalikoima Tallinnassa miellyttää vaativampaakin asiakuntaa, joka on tottunut saamaan muutakin kuin lager-olutta hanasta tai Gin tonicia sitruunalla. Tallinna on kaupunki, jossa juhlat jatkuvat aamuun asti, kunhan vain suunnistaa oikeisiin paikkoihin.

Yöelämä keskittyy Vanhaankaupunkiin, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Telliskiven alueella on viihtyisiä olutolohuoneita, joissa on mukava jatkaa iltaa ravintolaillallisen jälkeen. Seuraavana muutamia hyviä baareja ja yökerhoja Tallinnassa.

Olutbaarit

Hell Hunt

Hell Huntissa ei tarvitse metsästää helvettiä eikä pirulaisia, vaan sanaleikkisän pubin nimi kääntyy suomeksi Lempeä Susi. Hell Hunt on yksi Vanhankaupungin lokoisimpia olutolohuoneita, jonka mallasvalikoima on kaupungin laajimpia. Olutvalikoiman lisäksi tarjolla on pubiruokaa.
Kotisivu: Hell Hunt

Drink Bar & Grill

Müürivahe-kadulta aivan Vanhankaupungin keskustasta löytyy jokseenkin pieni, mutta hyvällä olutvalikoimalla varustettu Drink. Keskeisen sijainnin ansiosta Drinkissä on kätevää käydä nappaamassa nopea janonsammuttaja.
Kotisivu: Drink

St. Vitus

Telliskivessä sijaitseva St. Vitus on yksi mukavimpia oluthuoneita Tallinnassa. Olutvalikoima on erittäin runsas sekä ruoka varsin herkullista. Varsinkin ruuan hintataso on lisäksi erittäin edullinen. St. Vitus onkin usein täpötäynnä huolimatta sen runsaasta koosta.
Kotisivu:
St. Vitus

Pudel

Telliskivessä sijaitsevaa Pudel-baari eli Pudel on alueen suosituin olutbaari, jonka laaja artesaaniolutvalikoima houkuttelee baarin täyteen arkipäivinäkin. Baarin sisätilat ovat pienet, minkä takia paikka on helposti tukossa, mutta säiden salliessa terassilta löytyy lisätilaa. Pudelin terassi onkin Telliskiven suosituimpia.
Kotisivu: Pudel

Põhjala Tap Room

Viron tunnetuin artesaaniolutpanimo Põhjala avasi panimoravintola Tap Roomin vuonna 2019 uudelle Noblessnerin alueelle. Valtavassa panimoravintolassa riittää tilaa ja olutlaatuja maisteltavaksi niin pitkään kuin jalat kantavat.

Oluiden kyytipojaksi panimoravintolasta on mielenkiintoinen ruokalista, ja ruoka on erittäin herkullista. Põhjala Tap Room on tämän olutmerkin fanien ehdoton pyhiinvaelluskohde. Põhjala Tap Room vuokraa yksityistä saunaa, joten siellä taittuu mukavasti saunailtakin.
Kotisivu: Põhjala Tap Room

Sporttibaarit

Mack Bar-B-Que

American diner -tyyppinen Mac Bar-B-Que -ketju ei mainosta itseään varsinaisesti sporttibaariksi, mutta ravintoloiden urheilutarjonta sekä screenien koko on kaupungin parhaita. Screenit yhdistettynä kaupungin sporttibaarien parhaimpaan ruokaan sekä parhaaseen palveluun tekee paikasta helpon valinnan.

Miinuspuolena on ravintoloiden etäinen sijainti keskustasta. Lähinnä keskustaa sijaitseva ravintola löytyy Tartu maanteeltä.
Kotisivu: Mac Bar-B-Que

Mack-Bar-B-Que - Tallinna

Mack-Bar-B-Que ravintolan pääscreen Tartu maanteellä.

Beer Garden

Beer Gardenista löytyy Tallinnan sporttibaarien isoimpia screenejä sekä laaja kanavatarjonta. Tarjolla on mukava valikoima oluita, kuten jo nimestä voi ennustaa, sekä pubiruokatyyppinen ruokalista. Beer Gardenissa pyörii samanaikaisesti yleensä useampi lähetys ja kanavaakin saa yleensä vaihdettua pyytäessä, joskin oikean matsin hakeminen satojen kanavien joukosta saattaa olla haasteellista.
Kotisivu: Beer Garden

Nimeta Baar - Pub With No Name

Bermudan Kolmiossa Suur-Karja-kadulla sijaitseva Nimeta on sporttifanien kestosuosikki, jossa yhdistyvät isot screenit ja kohtuulliset hinnat. Nimetassa viihtyy kyllä pidempäänkin kuin vain 90 minuutin ajan, sillä baari tarjoilee pubiruokaa edulliseen hintaan, ja otteluiden päätettyä Nimetan tanssilattiakin saattaa täyttyä, jos ottelun tulos on ollut suotuisa.
Kotisivu: Nimeta

Yökerhot

Cafe Amigo (avataan uudelleen syyskuussa)

Viru-hotellin alakerrassa sijaitseva Cafe Amigo on rento yökerho, jonne pääsee sisään ilman pikkutakkia tai silkkimekkoa. Yökerhon asiakaskunta on pääsääntöisesti lähempänä kolme- tai nelikymppistä, kuin ajokortin saavuttamiseen vaadittavaa ikää.

Amigo on suomalaisten kestosuosikki, mutta myös paikalliset tykkäävät sen huolettomasta ilmapiiristä. Yökerhossa järjestetään tiuhaan keikkoja, joten heidän tapahtumakalenterinsa kannattaa katsoa läpi.
Kotisivu: Cafe Amigo

Club Hollywood

Yli 20 vuoden historialla varustettu Club Hollywood on ehkä menettänyt vanhan loistonsa, mutta se on yhä tänä päivänä yksi Tallinnan suosituimpia yökerhoja. Asiakaskunta koostuu sekä paikallisista nuorista että ulkomaalaisturisteista.
Kotisivu: Club Hollywood

Venus Club

Kaksikerroksinen yöklubi Venus on toinen Tallinnan yöelämän veteraani, joka on turistien ja paikallisten suosiossa. Musiikki vaihtelee pop-tanssimusiikista yleiselektroniseen musiikkiin. Kesäisin klubi on auki myös viikolla, mutta isot bileet starttaavat viikonloppuisin, jolloin esitanssijat antavat tulitukea, jos omat muuvit eivät riitä.
Kotisivu: Venus Club

Cocktail-baarit

Manna La Roosa

Historiallisessa puutalossa Vanhankaupungin rajalla sijaitsee Tallinnan parhaita drinkkejä valmistava Manna La Roosa. Sisään astuessa tuntuu kuin astelisi sisään mieluummin ateljeehen kuin ravintolaan, sillä tässä loft-tyylisesssä ravintolassa sisustus, drinkit sekä ruoka-annokset ovat kaikki taideteoksia.
Kotisivu: Manna La Roosa

Horisont Bar

Swissotelin kattokerroksessa sijaitsevassa elegantissa Horisont Barissa drinkit ovat saman linjan mukaisesti elegantteja ja laadukkaita. Drinkit eivät ole halvimmasta päästä, mutta juoman hinnalla saa upeat panoraamanäkymät Tallinnan yli. Palvelun taso on myös erinomaista.
Kotisivu: Horisont Bar

Horisont Bar, Tallinna

Drinkkejä Horisont Barissa.

Frank Bistro & Cocktail Bar

New Yorkista vaikutteita ottanut Frank on simppelillä, mutta hyvällä maulla sisustettu bistro, jossa sekä ruoka että drinkit ovat käymisen arvoisia. Bistron vieressä on erillinen sisäänkäynti alakerran Frank's Undergroundiin, jossa tarjoillaan ainoastaan juomia. Baarimestarit ovat asiantuntevia drinkkien suhteen, ja klassikoiden lisäksi sekoittavat mielellään sinulle räätälöidyn drinkin.
Kotisivu: Frank

Botaanik

Vanhassakaupungissa sijaitseva pieni, mutta tunnelmallinen Botaanik on takuuvarma valinta herkullisten drinkkien nautiskeluun intiimissä ja hienostuneessa ympäristössä. Baariin mahtuu todella vähän ihmisiä, joten ennakkovaraus on suositeltavaa. Botaanikin henkilökunta on yksi ystävällisimmistä ja asiantuntevimmista Tallinnassa.
Kotisivu: Botaanik

Ostokset - Tallinna

Tallinna pursuaa ostoskeskuksia niinkin pieneksi kaupungiksi kuin se on. Tallinnasta löytyy tunnetuimmat kansainväliset vaateliikeketjut. Kaupungin ydinkeskustan shoppailukeskittymästä sekä Vanhankaupungin kujilta löytyy pääsääntöisesti samat kaupat kuin keskustan ulkopuolella sijaitsevista isommista ostoskeskuksista, kuten Kristiinekeskus tai Ülemistekeskus. Kannattaakin punnita, että kannattaako lähteä keskustan ulkopuolisiin ostoskeskuksiin asti, vai hoitaa Tallinnan ostokset keskustassa.

Rotermann

Sataman ja Viru Keskuksen väliin sijoittuvasta Rotermannista löytyy espanjalaisten tekstiilijättiyhtiöiden Inditexin ja Tendamin vaateliikkeitä, kuten Bershka, Stradivarius, Springfield ja Pull & Bear.
Kotisivu: Rotermann

Rotermann, ostokset Tallinna

Rotermannin ostoskatuja.

Stockmann

Stockmann-tavaratalo on vastaava kuin Helsingin, mutta pienemmässä mittakaavassa. Stockmannilla myydään korkealuokkaisia huonekaluja, kodinkoneita ja tarvikkeita sekä miesten, lasten että naisten muotia.
Kotisivut: Stockmann

Kaubamaja

Kaubamajan tarjonta on hyvin samanlaista kuin Stockmannin, mutta Kaubamaja on hieman Stockmannia suurempi. Valikoimissa on korkealuokkaisia kansainvälisiä merkkejä ja osastoja kodinkoneista ja tekstiileistä muotiin.
Kotisivut: Kaubamaja

Viru Keskus

Viru Keskuksen sisällä on tunnetuimpia vaateliikkeitä kuten Zara, Guess tai Mango. Vaatteiden lisäksi Viru Keskuksesta löytyy useita eri elektroniikkaliikkeitä ynnä muuta.
Kotisivu: Viru Keskus

Viru-keskus, ostokset Tallinna

Viru Keskuksen alue on Tallinnan monipuolisimpia ostosalueita.

Hintataso

Viron hintataso on nousussa, mutta matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus, sekä ruoka ja juoma ravintoloissa ovat silti alle kaikkien EU-maiden hintatason keskiarvon.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Tallinnassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihvi ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-12 €

19-25 €

3.5 €

85 €

110 €

Tallinnan lentokentältä keskustaan

Ülemistessä sijaitseva Tallinnan lentokenttä sijaitsee vain neljän kilometrin päässä keskustasta, joten reippaimmat voivat jopa kävellä lentokentältä keskustaan.

Taksimatka Tallinnan Vanhaankaupunkiin kestää noin 10 minuuttia ja maksaa noin 10€. Lentokentän kanssa yhteistyötä tekevät yhtiöt Tallink Takso, Tulika, Tulika Premium ja Airport Taxi tulevat hakemaan suoraan lentokentän oven edessä sijaitsevalta taksipysäkiltä. Taksikuskin pitäisi aina käyttää mittaria, eikä matkasta pitäisi missään nimessä maksaa yli 15€ Vanhaankaupunkiin. Jos taksikuski yrittää rahastaa enemmän, niin kannattaa soittaa kyseiseen taksifirmaan ja ilmoittaa asiasta. Taksikuitilla he hyvittävät jälkikäteenkin liikaa maksetun rahasumman.

Julkisen liikenteen kulkuvälineitä Tallinnan lentokentältä keskustaan ovat bussi ja raitiovaunu. Lipun hinta molempiin kulkuvälineisiin on 2 euroa. Bussilinja 2 ja raitiovaunulinja 4 kulkevat keskustaan. Matkan kesto julkisilla Tallinnan lentokentältä keskustaan on noin 20 minuuttia.

Milloin matkustaa

Ideaaliaika matkustaa Tallinnaan on kesäkuukausina, kesäkuusta elokuuhun, jolloin Tallinnan sää on parhaimmillaan - lämpötila on korkeimmillaan ja sadepäiviä on vähiten.

Talvi: Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat kylmiä. Joulukuu on sateinen ja loskainen, keskilämpötila joulukuussa on noin -2 °C - 0 °C paikkeilla. Tammi- ja helmikuu ovat vuoden kylmimpiä kuukausia. Asteet saattavat tippua kylmimmillään alle -10 asteen, mutta keskilämpötila kulkee noin -5 asteessa.

Kevät: Maaliskuussa saattaa maassa olla vielä lunta ja keskilämpötila on hiukan nollan alapuolella. Päivän ylin lämpötila menee usein nollan yläpuolelle. Huhtikuussa lämpöasteet saattavat nousta päivisin jo 10 °C tienoille. Toukokuussa voidaan nähdä jo 20 asteen lämpötiloja, mutta keskilämpötilat ovat noin reilun kymmenen asteen tienoilla.

Kesä: Kesäkuukaudet ovat paras aika matkustaa Tallinnaan. Keskilämpötilat kesäkuukausina ovat noin 16-18 °C, mutta päiväsaikaan asteet saattavat kivuta parhaimmillaan jopa 30 asteeseen.

Syksy: Syyskuussa ilma alkaa viiletä ja päivän ylimmätkin lämpötilat tippuvat alle 20 asteen. Syksy on vuoden sateisinta aikaa Tallinnassa. Loka-marraskuussa lämpötilat tippuvat taas lähelle nollaa astetta.

---

Teksti & kuvat: Ville Ryynänen

Katso myös muut kohteet Itämeren rannalla

guest
0 kommenttia Tallinnasta
Inline Feedbacks
View all comments