Siirry suoraan sisältöön

Budva

Näkymä Budvaan saavuttaessa on häkellyttävä - turkoosi Välimeri kimaltelee taustalla laskeuduttaessa alas kiemuraisia vuoristotietä kohti kylää. Tervetuloa Budvaan!

Pikkuinen Budva vuorten ja meren välissä on oivallinen paikka akkujen lataamiselle - kristallinkirkasta vettä, edullisia ravintoloita sekä mukava valikoima baareja ja yökerhoja. Vuoden 1979 maanjäristyksen jälkeen uudelleenrakennettu tunnelmallinen Vanhakaupunki tuo virkistävän kontrastin moderneille hotelleille ja vaateliikkeille.

Budva ja meri

Missä asua

Vanhankaupungin ja rantakadun tuntumassa on paras paikka asua; siellä sijaitsevat suurin osa ravintoloista sekä baareista. Vaateliikkeitä ja muita palveluita löytyy myös Mediteranska-kadulta, joka kulkee rantakadun myötäisesti osittain sen takana. Maasto alkaa nousemaan melko jyrkästi Mediteranskan takaa, joten jos portaiden kävely on ongelma, kannattaa etsiä majoitus sen ja rannan välistä.

Jos Budva on kohteena puhtaasti rantaelämän vuoksi, kannattaa harkita myös naapurikaupunki Beciciä - siitä lisää rantaosiossa.

Löydä hotelli Budvassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Budva valokuvavideona

Budva - nähtävyydet ja tekemistä

Stari Grad (Vanhakaupunki) - Budvan tunnetuin nähtävyys

Budva Vanhakaupunki
Vanhankaupungin kapeita katuja.

St. Ivan-kirkon torni, Vanhankaupungin muurit ja kristallinkirkas Välimeri hallitsevat näkymiä Vanhassakaupungissa. Budva muistuttaakin jonkin verran Dubrovnikia Kroatiassa. Tiettyjen lähteiden mukaan Budvan kylä olisi jopa 2500 vuotta vanha, mutta maanjäristykset ovat tuhonneet Vanhankaupungin kahteen kertaan; viimeksi vuonna 1979, jonka jälkeen se on rakennettu kokonaan uudelleen.

Marmorikivikadut muurien sisällä tarjoavat laajan valikoiman käsityö- ja jalokiviliikkeitä, baareja sekä ravintoloita. Kieltämättä Vanhakaupunki tuntuu hieman kaupalliselta, mutta mikäpä suositun turistikohteen vanhakaupunki ei tuntuisi. Vanhankaupungin yhdestä nurkasta löytyy jopa irlantilaisbaari.

Kaukaisimmassa nurkassa sijaitsee kaupunkilinnoitus Citadel, jonne peritään pieni maksu sisäänpääsystä. Siellä sijaitsevalta terassilta on parhaat näkymät kaupungin yli, joten tuo maksu on sen arvoinen. Samasta paikasta on myös mukavat näkymät Sveti Nikolalle. Sisäänpääsymaksuun kuuluu myös mm. pääsy kirjastoon, jossa on pieni valikoima alueesta kertovia kirjoja.

Ballerina Budva
Vanhakaupunki keskellä, Citadel oikealla.

Budva Theatre City

Kesäkuukausina kylä muuttuu yhdeksi isoksi teatteriksi, kun Budva Theatre City -festivaali avataan. Festivaalilla on jo 20-vuotiset perinteet Budvassa. Lavoja pystytään ympäri Vanhaakaupunkia ja esiintyjiä tulee niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Kylämuseo

Museo juontaa juurensa vuoteen 1962, jolloin se avattiin esittelemään muinaisia löydöksiä, jotka tulivat esiin kaivauksissa vuosina 1957 ja 1958. Museossa on kaiken kaikkiaan neljässä kerroksessa yli 2500 esinettä, jotka ovat peräisin muinaisilta illyyrialaiselta, roomalaiselta ja kreikkalaiselta aikakaudelta.
Osoite: Petra I Petrovića 11, Stari grad, Budva

Budvan rannat

Slovenska Plaža

Slovenska Plaza, Budva Montenegro
Slovenska Plažan rantaa ja ravintolakatu.

Kapea mutta 1,6 kilometriä pitkä Slovenska Plažan ranta alkaa Vanhankaupungin ja Dukleyn sataman vierestä ja kiertää koko Budvan lahden. Sen takana kulkevan kapean kävelykadun varrelta löytyy laaja valikoima ravintoloita, jotka täyttyvät viimeistään auringonlaskun aikaan, mutta ovat auki päivälläkin.

Rannat on jaettu osiin ja ovat pääasiassa soraa ja/tai pikkukiveä. Palvelut ovat erittäin hyvät ja vesiurheilumahdollisuuksia löytyy joka lähtöön.

Vanhankaupunginranta (Gradska plaža)

Vanhankaupunginranta Budva
Vanhankaupunginranta Citadelista kuvattuna.

Vanhankaupunginranta sijaitsee aivan Vanhankaupungin muurien takana sen länsipuolella. Rantakaistale on melko pieni ja kesäaikana se on täynnä rantatuoleja sekä ravintoloiden pöytiä. Slovenska Plažan tavoin ranta on sekoitus hiekkaa, soraa ja pikkukiveä.

Sveti Nikola

Sveti Nikola ranta
Sveti Nikolalla oli parannustyöt kesken kesäkuussa 2019.

Sveti Nikola -saari on noin 10 minuutin venematkan päässä Budvasta. Saarella on useita pikkukivirantoja sekä pari ravintolaa.

Lähes kahden kilometrin mittainen saari on pääosin autio (peuroja ja muita eläimiä lukuunottamatta). Rannat sekä satama sijaitsevat saaren Budvan puoleisessa pohjoispäädyssä.

Vesibussit kuljettavat Slovenska Plažan betonilaitureista puolen tunnin / tunnin välein ja paluuaikataulu löytyy Sveti Nikolan pään laiturista. Viimeinen paluuaika kannattaa luonnollisesti tarkistaa, ettei vietä yötä saarella. Edestakainen vesibussi maksoi vuonna 2019 4 euroa. Varsinkin Dukleyn satamassa on myös paljon yksityisveneitä, jotka vievät sovitusta hinnasta saarelle tai lähiympäristöön.

Mogrenin ranta 1 & 2

Mogren beach
Mogrenin rannat.

Mogrenin rannat ovat molemmat kapeita ja suosittuja rantakaistaleita Vanhankaupungin länsipuolella. Ne ovat pieniä poukamia, joita suojaa jyrkkä havupuinen vuorenrinne.

Mogren 1 -rannalta pääsee Mogren 2 -rannalle kalliossa kulkevan tunnelin läpi, joten rantojen vaihto käy näppärästi. Mogren 2 (kauempana keskustasta) on melko karkeaa soraa, Mogren 1 vähän hienompaa.

Bečići

Becici ranta
Bečićin rannoilla on enemmän tilaa kuin Budvassa.

Jos Budvan rannat ovat soraa tai kiveä, niin lähin hiekkaranta löytyy sen itäpuolelta Bečićin kaupungista. Se on suunnilleen saman mittainen kuin Slovenska Plaža, mutta selvästi leveämpi. Hiekka on paikoitellen hyvinkin hienoa, paikoitellen vähän karkeampaa. Vesiraja on pikkukiveä.

Myös Bečićin rannan takana kulkee kävelykatu, jonka varrella on ravintoloita ja baareja. Rannat on jaettu osiin ja pari niistä ovat hotelleille kuuluvia yksityisiä rantoja. Vesiurheilumahdollisuudet ovat erittäin hyvät.

Budvan päärannan itäpäästä kävelee Bečićin rannalle noin vartissa. Ensin on rantakatua, sitten vuoren läpi kulkeva alikulkutunneli, sitten pitää vielä kiertää yksi hotelli.

Kaikilla Budvan rannoilla vesi on erittäin kirkasta ja pohjat ovat melko äkkisyvät.

Lähialueiden rannat

Muutama kilometri Budvan länsipuolella on iso Jaz Beach. Sveti Stefan on pieni, matkailumainoksista tuttu rantakohde noin 10 kilometriä rannikkoa etelään päin.

Ostokset

Vanhassakaupungissa on paljon pieniä putiikkeja. Modernimpia vaateliikkeitä sekä muuta tarjontaa löytyy jonkin verran Vanhankaupungin läheltä alkavan isomman tien Mediteranskan varrelta. Saman kadun toisessa päässä on myös pieni ostoskeskus TQ Plaza (linkki). TQ Plazan takana on erillisen rakennuksen sisällä oleva torialue.

TQ Plaza
TQ Plaza

Hintataso - Budva

Ćevapi
Ćevapi, eli rasvaisia kebakkoja raa'alla sipulilla ja ranskalaisilla tai leivällä on edullinen ja maukas ravintolaruoka ympäri Balkania.

Montenegron hintataso on Euroopan keskitasoa halvempi. Matkailijan kannalta oleelliset asiat kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat suomalaisille myös huokean hintaisia. Majoituksen hinnat pompsahtavat reilusti ylöspäin, kun varsinainen korkeasesonki alkaa.

Budva on suosittuna lomakohteena hintatasoltaan vähän Montenegron keskitasoa ylempänä.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Budvassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

8-10 €

2.50 €

107 €

204 €

Lentokentät

Lähistöllä on kolme kansainvälistä lentokenttää. Budva sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä Tivatin ja 70 kilometrin päässä Podgorican lentokentistä. Myös Dubrovnikin lentokentältä Kroatian puolelta on matkaa 70 kilometriä.

Taksin hinta on Tivatin kentältä noin 25 euroa ja Podgoricasta noin 45 euroa. Kroatiasta tullessa hinta on huomattavasti korkeampi.

Hyväksi havaittu taksiyhtiö: terraecar.com

Sää - Budva

Budva sijaitsee meren ja vuorten välissä mikä tekee sen ilmastosta lämpimämmän kuin pääkaupunki Podgorican, joka sijaitsee ylänköalueella.

Slovenska Plaza

Talvi: Talvilämpötilat Budvassa ovat leutoja, päivän ylin keskilämpötila kulkee 10 asteen tienoilla. Illat ja yöt ovat silti viileitä ja lämpötila saattaa mennä miinuksen puolelle. Sateet ovat talvella yleisiä.

Kevät: Maalis-huhtikuussa lämpötilat voivat nousta 20 asteen tienoilla ja yli. Takki on silti hyvä olla sillä aamuin ja illoin on vielä kylmä. Merivesi on vielä liian kylmää uimiseen. Sateita on kuitenkin jo vähemmän kuin talvella. Toukokuussa lämpötila nousee alituiseen yli 20 asteen.

Kesä: Budva on luultavasti parhaimmillaan kesäkuussa, jolloin lämpötila nousee 30 asteeseen, mutta ei paljoakaan sen yli. Heinä- ja elokuu ovat kuumimpia ja kuivimpia kuukausia koko vuotena ja lämpötila varjossakin saattaa olla 40 asteen lähistöllä.

Syksy: Alkusyksy on vielä varsin lämmin ja merivesi on myös mukavan lämmintä. Rantakausi jatkuu noin lokakuun puoliväliin, jolloin lämpötila alkaa tippua 20 asteeseen ja alle. Sademäärä kasvaa mitä pidemmälle syksy jatkuu. Marraskuu on vuoden sateisin kuukausi Budvassa.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Before I Go / RKVC – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Budvasta
Inline Feedbacks
View all comments