Siirry suoraan sisältöön

Alicante

Alicante on Costa Blancan eläväinen pääkaupunki, jonka suosion takaavat aurinkoinen sää, hienohiekkaiset rannat, vilkas kaupunkielämä sekä laadukas ravintolatarjonta.

Vaikka moni jatkaa Alicanten lentokentältä Costa Blancan rauhallisempiin kyliin, niin Alicante on erinomainen valinta niille, jotka kaipaavat lomaltaan säpinää.

Alicante - Espanja

Alicante - Missä asua

Alicante on kooltaan näppärän kompakti kaupunki, jonka päivittäiseen tutkimiseen riittää peruskuntoisella turistilla jalkakyyti. Alicanten keskusta, Vanhakaupunki (Barri Vell) ja pääranta Playa del Postiguet mahtuvat noin 1,5 kilometrin pituisen, tasamaastoisen kaistaleen alueelle, eikä tämän alueen ulkopuolelle ole juurikaan tarvetta poistua. Tämän takia Alicanten keskusta on suositeltavin tukikohta majapaikaksi.

Keskustan alueelta löytyy runsas määrä hotelleja, joista valita sopiva oman vaatimustason ja hinnan perusteella. Lisäksi Alicanten keskustasta löytyy erinomainen ravintolatarjonta.

Löydä hotelli Alicantessa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Alicante – Nähtävyydet ja tekemistä

Alicantesta löytyy jonkin verran kulttuuritarjontaa, vaikka kaupungin vetovoima painottuukin herkutteluun ja rantalomailuun. Alicante on kärsinyt vanhojen rakennusten raivauksesta uuden tieltä, mutta Vanhankaupungin kujilla voi vielä katsella modernien julkisivujen sekoittumista sujuvasti 1700-lukulaiseen barokki- ja uusklassiseen tyyliin. Vanhankaupungin (Barri Vell) vanhin rakennus on 1500-luvulta peräisin oleva Santa Marian basilika.

Alicante - Kaupungintalon aukio

Plaça de l'Ajuntament - Alicanten Kaupungintalon aukio

Viimeistään Alicanten mielenkiintoisen historian voi todeta vieraillessa keskustaa reunustavan Benacantil-vuoren huipulla sijaitsevassa Castillo de Santa Barbárassa, jonka historia yltää vuosisatojen taakse keskiaikaan. Toisaalta Alicanten nähtävyyksiä ovat Alicanten hienohiekkaiseiset rannat ja palmupuiden reunustamat kadut, kuten jahtisatamaa mukaileva kävelykatu La Explanada de España.

Castillo de Santa Bárbara

Alicanten keskustaa reunustaa 166-metrinen Benacantil-vuori, jonka juurelle kaupungin historia on kehittynyt vuosituhansien aikana. Vuoren päällä siintää Santa Bárbaran linna (Castillo de Santa Bárbara), joka on Alicanten ylivoimaisesti suosituin nähtävyys ja vieläpä kaiken lisäksi ilmainen sellainen. Keskiaikaisen linnan alueella toimii niin ikään ilmainen Alicanten kaupunginmuseo, jossa voi tutustua syvällisemmin kaupungin historiaan. Näköalat linnan alla avautuvalle El Postiguet-rannalle ja Alicanten kaupunkiin ovat jo yksi syy, miksi vierailu linnalle kannattaa.

Castillo de Santa Barbara - Alicante

Linnalle pääsee kävellen, paikallisbussilla tai hissillä El Postiguet-rannalta (Google Mapsiin voi laittaa osoitteen 1 Carrer de Jovellanos), joka maksaa noin 3 €. Hissiin joutuu tosin usein jonottamaan, joten taksi kätevämpi vaihtoehto, eikä kyyti keskustasta maksa kuin noin 7 €. Kävely ylös ei myöskään ole hirveän suuri ponnistelu, joten hyväkuntoisille ja reippailumielisille kävely linnalle on oiva vaihtoehto.
Kotisivu: Castillo de Santa Bárbara

Museoita taiteen ja historian ystäville

Museo de Arte Contemporáneo de Alicante 

Alicanten Vanhassakaupungissa sijaitseva nykytaiteen museo (Museo de Arte Contemporáneo de Alicante) on poikkeamisen arvoinen kohde. Näytteillä on veistoksia ja tauluja pääosiassa espanjalaisilta taiteilijoilta, joista kirkkaimpia nimiä ovat suurnimet kuten Joan Miró, Salvador Dalí ja Pablo Picasso. Sisäänpääsy on kaiken lisäksi ilmainen.
Kotisivu: Museo de Arte Comtemporáneo de Alicante

Taideomuseo Gravina (Museo Bellas Artes Gravina)

Niin ikään Alicanten Vanhassakaupungissa sijaitsevassa kauniissa Gravina-taidemuseossa on esillä vanhaa ja modernia taidetta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.
Kotisivu: Museo Bellas Artes Gravina


Lisää tietoa Alicanten museoista löytyy Alicanten turismin kotisivuilta.


Alicante - Rannat

Alicante kuuluu Costa Blancan rannikkoalueeseen, jonka nimi tulee sen valkoisesta hiekasta. Alicanten maakunta on yksi Espanjan suosituimmista rantaloma-alueista, jonne ajetaan pääkaupungista asti ja jonne lennetään vilkkaasti eri puolilta Eurooppaa.

Alicante on rantalomailijalle varsin helppo kohde, sillä lähes kilometrin pituinen, hienohiekkainen pääranta El Postiguet sijaitsee kaupungin keskustan vieressä. Alicanten rannat kuuluvat Blue Flag -ohjelmaan, mikä takaa vedenlaadun, turvallisuuden sekä ympäristöstä huolehtimisen olevan sen mukaisten standardien tasalla.

El Postiguet -ranta (Playa del Postiguet)

Vanhankaupungin kyljestä alkava El Postiguet-ranta on Alicanten suosituin ranta, mutta se ei ole ongelma, sillä lähes kilometrin pituiselta matkalta löytyy jokaiselle oma kaistale. Siksi syytä lähteä kauemmille Alicanten rannoille ei ole, sillä El Postiguet tarjoaa vesiurheilumahdollisuuksia lukuun ottamatta samaa mitä muut rannat Alicantessa. Vesiurheilua varten kannattaa suunnata noin 6 kilometrin päässä sijaitsevalle San Juanin rannalle.

Rantavesi El Postiguet -rannalla on lapsille sopivan matalaa ja lapsille löytyy leikkipaikka. Rannalta löytyy niin ikään rantabaari, josta saa purtavaa ja viilentäviä juomia.

Playa del Postiguet - Alicante

Albufereta-ranta (Playa de la Albufereta)

Noin 4 kilometrin päässä Alicanten keskustasta pohjoiseen sijaitsee Playa de la Albufereta, joka on pienempi ranta kuin El Postiguet. Rannalta löytyy pieni leikkipaikka sekä rantabaari. Kuten yllä todettiin, ei Albuferetalla ole lisäarvoa El Postiguet -rannalle. Rannalle pääsee linjalla 4 Alicanten keskustasta (pysäkki: La Isleta).

Playa de la Albufereta - Alicante

Playa de la Albufereta - Alicante

Alicante – Ostokset

Alicante tarjoaa hyvät mahdollisuudet shoppailuun. Vaate- ja kosmetiikkakauppakeskittymä sijoittuu Alicanten rautatieaseman ja Avenida Federico Soto-kadun väliin. Alueen keskellä kulkee Avenida Maisonnave, jota voi kutsua Alicanten pääostoskaduksi. Sen varrelta löytyy muun muassa kaksi Stockmannia vastaavaa El Corte Inglés -ketjun tavarataloa.

Ruokaostoksista kotiinviemisiksi voi harkita tyypillisiä paikallisherkkuja, kuten kuivattua tonnikalaa mojamaa tai nougat'ta vastaavaa turrónia. Näitä löytyy muun muuassa Alicanten pääkauppahallista (Mercado Central de Alicante). Vaikka puritaanit espanjalaiset eivät miellä suklaalla kuorrutettua turrónia enää turróniksi, niin turrón-suklaa on kuitenkin mainio yhdistelmä. Koko Espanjan tunnetuin suklaatuottaja Valor on lähtöisin Alicanten lähikylästä Villajoyosasta, jossa sijaitsee yhä Valorin tehdas ja suklaamuseo.

Mercado Central de Alicante

Mercado Central de Alicante

Paella on alicantelaisen keittiön jalokivi

Alicanten ravintolataso on korkea ja valinnanvaraa löytyy monen eri maanosan keittiöistä,  löytyypä lähistöltä jopa Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita. Valikoima suurkaupungissa on laaja, mutta merenantimet ovat pääroolissa alicantelaisessa paikallisruoassa.

Valenciasta lähtöisin oleva paella on niin ikään Alicantessa ylpeyden asia. Paellaa kutsutaan paikallisesti sanalla arroz (riisi), joka on käytännössä synonyymi paellalle. Arroceria tarkoittaa yleensä merenantimiin erikoistunutta ravintolaa, joka luonnollisesti tarjoilee erityyppisiä paelloja moneen eri hintatasoon.

Paelloja on sekä liha-, kala- & äyriäisversioita tai sekoituksia näistä. Bogavante (hummeri) tai cigala (keisarihummeri) nostaa luonnollisesti paellan hintaa, vaikka seassa on usein muitakin äyriäisiä, kalaa ja nilviäisiä. Jotkut ravintolat tarjoavat paellaa vähintään kahdelle, joten sinkkuruokailijoiden kannattaa tarkistaa tämä ennalta. Äyriäiset ovat paellassa yleensä kuorineen, mutta useat arroceriat tarjoavat myös kuorittua vaihtoehtoa, joka kulkee nimellä senyoret, jolloin sormia ei tarvitse liata.

Vaihtoehtoinen muoto perinteiselle paellalle on fideuà, jossa riisi on korvattu pienillä spagetin pätkillä. Fideauàn kanssa tarjoillaan usein aliolia.

fideua

Pastan ystäville fideuà on hyvä vaihtoehto perinteiselle paellalle.

Alicanten kaduilla törmää horchaterioihin (valencianoksi orxateria), joissa valmistetaan paikallisten rakastamaa horchataa. Horchata on vedestä, sokerista ja maamanteleista valmistettu, maitoa muistuttava energiadrinkki, joka tarjoillaan kylmänä jäiden kanssa. Horchatan kanssa nautitaan usein fartonseja, jotka ovat sokerilla päällystettyjä tuulihatun tapaisia leivoksia.

Alicante – Hintataso

Majoituksen hinnat pomppaavat korkeasesongin alkaessa heinä-elokuussa, eivätkä hotellihuoneiden hinnat eroa valtavasti Suomen hinnoista. Sen sijaan ravintola- ja baarihinnat ovat selkeästi Suomea alhaisempia.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Alicantessa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Paella ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (toukokuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

10-12 €

16-20 €

3.5 €

100€

140€

Miten päästä Alicanten lentokentältä kaupunkiin

Alicante-Elchen (ALC) kansainvälinen lentoasema sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Alicanten keskustasta. Vaihtoehtoina lentokentältä keskustaan kulkemiseen ovat bussi tai taksi.

Bussilinja C6 ajaa noin 20 minuutin välein lentokentän ja keskustan väliä matka-ajan ollessa noin 30 minuuttia. Yksisuuntainen bussilippu maksaa noin 4 €. Aikataulut ja asemat löydät täältä.

Taksimatka lentokentältä keskustaan kestää noin 20 minuuttia ja maksaa noin 20 €. Paikalliset taksit käyttävät aina taksimittaria.

Milloin matkustaa Alicanteen?

Roomalaisaikana Alicante tunnettiin nimellä Lucentum, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä Valon kaupunkia. Lähes takuuvarma auringonpaiste on Alicanten valtti, eikä hyvästä lomasäästä tarvitse yleensä murehtia touko-lokakuun välillä.

Keskikesällä, heinä-elokuussa helteet saattavat olla monelle liikaa. Tuolloin lämpötila saattaa kivuta jopa 40 asteeseen asti. Paras aika matkustaa Alicanteen rantakelien ja hintojen puolesta on toukokuusta kesäkuuhun tai syyskuusta lokakuuhun. Alkusyksyn etuna alkukesään nähden on meriveden lämpötila, joka pysyy syyskuussa vielä noin 25 asteen lähistöllä, kun toukokuussa lämpötila on lähempänä 20 astetta.

La Explanada - Alicante


Teksti ja kuvat: Ville Ryynänen

guest
0 kommenttia Alicantesta
Inline Feedbacks
View all comments