Siirry suoraan sisältöön

Alicante

Alicante on Costa Blancan eläväinen pääkaupunki, jonka suosion takaavat aurinkoinen sää, hienohiekkaiset rannat, vilkas kaupunkielämä sekä laadukas ravintolatarjonta.

Vaikka moni jatkaa Alicanten lentokentältä Costa Blancan rauhallisempiin kyliin, niin Alicante on erinomainen valinta niille, jotka kaipaavat lomaltaan säpinää.

Alicante - Espanja

Alicante - Missä majoittua

Alicante on kooltaan näppärän kompakti kaupunki, jonka päivittäiseen tutkimiseen riittää peruskuntoisella turistilla jalkakyyti. Alicanten keskusta, Vanhakaupunki (Barri Vell) ja pääranta Playa del Postiguet mahtuvat noin 1,5 kilometrin pituisen, tasamaastoisen kaistaleen alueelle, eikä tämän alueen ulkopuolelle ole juurikaan tarvetta poistua. Tämän takia Alicanten keskusta on suositeltavin tukikohta majapaikaksi.

Keskustan alueelta löytyy runsas määrä hotelleja, joista valita sopiva oman vaatimustason ja hinnan perusteella. Lisäksi Alicanten keskustasta löytyy erinomainen ravintolatarjonta.

Löydä hotelli Alicantessa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Alicanten nähtävyydet – historiaa ja luontoa

Alicantesta löytyy jonkin verran kulttuuritarjontaa, vaikka kaupungin vetovoima painottuukin herkutteluun ja rantalomailuun. Alicanten nähtävyydet ovat kärsineet vanhojen rakennusten raivauksesta uuden tieltä, mutta Vanhankaupungin kujilla voi vielä katsella modernien julkisivujen sekoittumista sujuvasti 1700-lukulaiseen barokki- ja uusklassiseen tyyliin. Vanhankaupungin (Barri Vell) vanhin rakennus on 1500-luvulta peräisin oleva Santa Marian basilika.

Alicante - Kaupungintalon aukio
Plaça de l'Ajuntament - Alicanten Kaupungintalon aukio

Viimeistään Alicanten historian mielenkiintoisuuden voi todeta vieraillessa keskustaa reunustavan Benacantil-vuoren huipulla sijaitsevassa Castillo de Santa Barbárassa, jonka historia yltää keskiaikaan. Toisaalta Alicanten nähtävyydet sulautuneet kaupunkimaisemaan – hienohiekkaiseiset rannat ja palmupuiden reunustamat kadut, kuten jahtisatamaa mukaileva kävelykatu La Explanada de España, ovat Alicanten parasta antia.

Castillo de Santa Bárbara

Alicanten keskustaa reunustaa 166-metrinen Benacantil-vuori, jonka juurelle kaupungin historia on kehittynyt vuosituhansien aikana. Vuoren päällä siintää Santa Bárbaran linna (Castillo de Santa Bárbara), joka on ylivoimaisesti suosituin Alicanten nähtävyys ja vieläpä kaiken lisäksi ilmainen sellainen. Keskiaikaisen linnan alueella toimii niin ikään ilmainen Alicanten kaupunginmuseo, jossa voi tutustua syvällisemmin kaupungin historiaan. Näköalat linnan alla avautuvalle El Postiguet-rannalle ja Alicanten kaupunkiin ovat jo yksi syy, miksi vierailu linnalle kannattaa.

Castillo de Santa Barbara - Alicante

Linnalle pääsee kävellen, paikallisbussilla tai hissillä El Postiguet-rannalta (Google Mapsiin voi laittaa osoitteen 1 Carrer de Jovellanos), joka maksaa noin 3 €. Hissiin joutuu tosin usein jonottamaan, joten taksi kätevämpi vaihtoehto, eikä kyyti keskustasta maksa kuin noin 7 €. Kävely ylös ei myöskään ole hirveän suuri ponnistelu, joten hyväkuntoisille ja reippailumielisille kävely linnalle on oiva vaihtoehto.
Kotisivu: Castillo de Santa Bárbara

Parc el Palmeral

Parc El Palmeral on valtava, vehreä puisto noin 4 kilometrin päässä Alicanten keskustasta, jota koristaa valtava määrä palmupuita, joista puiston nimikin juontuu. Parc El Palmeral on kiva vaihtoehto kaupungin vilinästä irtautumiselle.

Puistoon on helppo päästä julkisilla kulkuvälineillä, esimerkiksi bussilinjalla 1. Aikataulut ja linjat näkee näppärimmin Google Mapsin reittihausta.

Parc el Palmeral, Alicante
Parc el Palmeral on vehreä virkistäytymispaikka Alicanten keskustan ulkopuolella. Kuva: Yannick Vidal/Shutterstock.com

Museoita taiteen ja historian ystäville

Museo de Arte Contemporáneo de Alicante 

Alicanten Vanhassakaupungissa sijaitseva nykytaiteen museo (Museo de Arte Contemporáneo de Alicante) on poikkeamisen arvoinen kohde. Näytteillä on veistoksia ja tauluja espanjalaisilta taiteilijoilta, joista kirkkaimpia nimiä ovat suurnimet kuten Joan Miró, Salvador Dalí ja Pablo Picasso. Sisäänpääsy on kaiken lisäksi ilmainen.
Kotisivu: Museo de Arte Comtemporáneo de Alicante

Taideomuseo Gravina (Museo Bellas Artes Gravina)

Niin ikään Alicanten Vanhassakaupungissa sijaitsevassa kauniissa Gravina-taidemuseossa on esillä vanhaa ja modernia taidetta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.
Kotisivu: Museo Bellas Artes Gravina


Lisää tietoa Alicanten museoista löytyy Alicanten turismin kotisivuilta.


Tekemistä perheille

Terra Mitica

Benidormin yläpuolella, noin 40 kilometrin päässä Alicantesta, sijaitseva Terra Mítica on yksi Espanjan suosituimmista huvipuistoista. Teemapuisto tarjoaa laitteita vuoristoradoista rauhallisempiin vempaimiin, joten Terra Mítica houkuttelee myös seikkailunhaluisia aikuisia. Teemapuistosta löytyy laajat allas-alueet, joten uintimahdollisuus kannattaa ottaa huomioon.

Julkisilla liikennevälinellä usein paras vaihtoehto on Alsan kaukoliikenteen bussi Benidormiin. Google Maps antaa mainiosti myös Alsan aikataulut reittioppaassaan. Toinen vaihtoehto on ottaa raitiovaunu Benidormiin, ja jatkaa paikallisliikenteellä Terra Míticaan.
Kotisivu: Terra Mitica

Aqualandia - Benidorm

Aqualandia on suosittu vesipuisto Benidormissa, joka on tunnettu hurjista vesiliukumäistä ja altaista, jotka sopivat kaikenikäisille vieraille.

Aqualandia on avoinna yleensä kesäkuusta syyskuuhun, mutta tarkat aukioloajat ja hinnat kannattaa tarkistaa puiston verkkosivuilta ennen vierailua. Taksin ohella, Benidormiin pääsee nopeimmin Alsan bussilla, ja Benidormissa kulkee paikallisliikenteen linja 1 vesipuistolle. Aikataulut ja reitit kannattaa jälleen tarkastaa Google Mapsin reittihausta. Toinen julkisen liikenteen vaihtoehto on ottaa raitiovaunu Benidormiin.
Kotisivu: Aqualandia

Päiväretket Alicantesta

Tabarca-saari

Tabarca on piskuinen, noin 1,8 kilometriä pitkä ja 0,4 kilometriä, leveä saari  Alicanten lähistöllä. Ympäri vuoden asutettu Tabarcan saari on tunnettu kirkkaista vesistään ja rikkaasta merielämästään, ja saaren upeat lahdet ovatkin sen paras syy vierailla saarella. Snorkkelit siis kannattaa ottaa mukaan päiväretkelle.

Tabarca - Alicante
Tabarca-saaren turkoosit lahdet houkuttelevat päiväretkelle. AngelesAntolin/Shutterstock.com

Saarelta löytyy ravintoloita ja tarvittaessa majoitusvaihtoehtojakin, mutta Tabarca sopii parhaiten päiväretkikohteeksi. Hieman alle tunnin pituinen meriretki on varsinkin kuumina kesäpäivinä piristävä vaihtoehto päiväretkeksi. Kon Tiki Cruceroksen katamaraanit lähtevät Alicanten satamasta. Aikataulut ja hinnat löydät heidän kotisivuilta.

Altea

Alicanten lähellä on monia pieniä kyliä joihin voisi tutustua hakeakseen paikallistunnelmaa, mutta Altea on lähikylistä poikkeuksellisen kaunis. Kesäaikaan paikallistunnelmaa onkin enää vaikea hakea, sillä Altean kauneus on kiirinyt joka puolelle Eurooppaa.

Valkoiset, matalakerroksiset talot ja kapeat mukulakivikadut jylhine vuoristomaisemineen Välimeren välkkeessä edustavat sitä kauneinta Espanjaa, miksi jokainen espanjalainen kylä halutaan mieltävän. Sen takia Altea on pienen matkustamisen arvoinen kohde, jonne kannattaa suunnata haukatakseen palan tätä idylliä. Julkisella liikenteellä Alicantesta Alteaan pääsee vaihtamalla kulkuvälinettä Benidormissa, jonne Alicantesta pääsee joko bussilla tai raitiovaunulla.

Altea - Espanja
Altean Vanhankaupungin kujia

Alicanten rannat

Alicante kuuluu Costa Blancan rannikkoalueeseen, jonka nimi tulee sen valkoisesta hiekasta. Alicanten maakunta on yksi Espanjan suosituimmista rantaloma-alueista, jonne ajetaan pääkaupungista asti ja jonne lennetään vilkkaasti eri puolilta Eurooppaa.

Alicante on rantalomailijalle varsin helppo kohde, sillä lähes kilometrin pituinen, hienohiekkainen pääranta El Postiguet sijaitsee kaupungin keskustan vieressä. Alicanten rannat kuuluvat Blue Flag -ohjelmaan, mikä takaa vedenlaadun, turvallisuuden sekä ympäristöstä huolehtimisen olevan sen mukaisten standardien tasalla.

El Postiguet -ranta (Playa del Postiguet)

Vanhankaupungin kyljestä alkava El Postiguet-ranta on Alicanten suosituin ranta, mutta se ei ole ongelma, sillä lähes kilometrin pituiselta matkalta löytyy jokaiselle oma kaistale. Siksi syytä lähteä kauemmille Alicanten rannoille ei ole, sillä El Postiguet tarjoaa vesiurheilumahdollisuuksia lukuun ottamatta samaa mitä muut rannat Alicantessa. Vesiurheilua varten kannattaa suunnata noin 6 kilometrin päässä sijaitsevalle San Juanin rannalle.

Rantavesi El Postiguet -rannalla on lapsille sopivan matalaa ja lapsille löytyy leikkipaikka. Rannalta löytyy niin ikään rantabaari, josta saa purtavaa ja viilentäviä juomia.

Playa del Postiguet - Alicante

Albufereta-ranta (Playa de la Albufereta)

Noin 4 kilometrin päässä Alicanten keskustasta pohjoiseen sijaitsee Playa de la Albufereta, joka on pienempi ranta kuin El Postiguet. Rannalta löytyy pieni leikkipaikka sekä rantabaari. Kuten yllä todettiin, ei Albuferetalla ole lisäarvoa El Postiguet -rannalle. Rannalle pääsee linjalla 4 Alicanten keskustasta (pysäkki: La Isleta).

Playa de la Albufereta - Alicante
Playa de la Albufereta - Alicante

San Juanin ranta (Playa de San Juan)

Playa de San Juan on Alicanten suosituimpia rantoja. Pitkä ja laaja hiekkaranta ulottuu yli 6 kilometrin matkalla ja tarjoaa erinomaiset puitteet niin rentoutumiseen auringossa kuin vesiurheiluun. Tällä rannalla onkin paras valikoima vesiurheilumahdollisuuksia Alicanten rannoista.

Playa de San Juanin rannalla löytyvät pelastuspalvelut, suihkut ja wc-tilat sekä runsaasti kahviloita ja ravintoloita.

Alicante - Ostokset

Alicante tarjoaa hyvät mahdollisuudet shoppailuun. Vaate- ja kosmetiikkakauppakeskittymä sijoittuu Alicanten rautatieaseman ja Avenida Federico Soto-kadun väliin.

Alueen keskellä kulkee Avenida Maisonnave, jota voi kutsua Alicanten pääostoskaduksi. Sen varrelta löytyy muun muassa kaksi Stockmannia vastaavaa El Corte Inglés -ketjun tavarataloa.

Ruokaostoksista kotiinviemisiksi voi harkita tyypillisiä paikallisherkkuja, kuten kuivattua tonnikalaa mojamaa tai nougat'ta vastaavaa turrónia. Näitä löytyy muun muuassa Alicanten pääkauppahallista (Mercado Central de Alicante).

Vaikka puritaanit espanjalaiset eivät miellä suklaalla kuorrutettua turrónia enää turróniksi, niin turrón-suklaa on kuitenkin mainio yhdistelmä. Koko Espanjan tunnetuin suklaatuottaja Valor on lähtöisin Alicanten lähikylästä Villajoyosasta, jossa sijaitsee yhä Valorin tehdas ja suklaamuseo.

Mercado Central de Alicante
Mercado Central de Alicante

Alicante - Hintataso

Majoituksen hinnat pomppaavat korkeasesongin alkaessa heinä-elokuussa, eivätkä hotellihuoneiden hinnat eroa valtavasti Suomen hinnoista. Sen sijaan ravintola- ja baarihinnat ovat selkeästi Suomea alhaisempia.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Alicantessa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Paella ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (toukokuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

10-12 €

16-20 €

3.5 €

100€

140€

Alicante - Ruoka

Alicanten ravintolataso on korkea ja valinnanvaraa löytyy monen eri maanosan keittiöistä, löytyypä lähistöltä jopa Michelin-tähdellä palkittuja ravintoloita. Valikoima suurkaupungissa on laaja, mutta merenantimet ovat pääroolissa alicantelaisessa paikallisruoassa.

Valenciasta lähtöisin oleva paella on niin ikään Alicantessa ylpeyden asia. Paellaa kutsutaan paikallisesti sanalla arroz (riisi), joka on käytännössä synonyymi paellalle. Arroceria tarkoittaa yleensä merenantimiin erikoistunutta ravintolaa, joka luonnollisesti tarjoilee erityyppisiä paelloja moneen eri hintatasoon.

Paelloja on sekä liha-, kala- & äyriäisversioita tai sekoituksia näistä. Bogavante (hummeri) tai cigala (keisarihummeri) nostaa luonnollisesti paellan hintaa, vaikka seassa on usein muitakin äyriäisiä, kalaa ja nilviäisiä. Jotkut ravintolat tarjoavat paellaa vähintään kahdelle, joten sinkkuruokailijoiden kannattaa tarkistaa tämä ennalta. Äyriäiset ovat paellassa yleensä kuorineen, mutta useat arroceriat tarjoavat myös kuorittua vaihtoehtoa, joka kulkee nimellä senyoret, jolloin sormia ei tarvitse liata.

Vaihtoehtoinen muoto perinteiselle paellalle on fideuà, jossa riisi on korvattu pienillä spagetin pätkillä. Fideauàn kanssa tarjoillaan usein aliolia.

fideua
Pastan ystäville fideuà on hyvä vaihtoehto perinteiselle paellalle.

Alicanten kaduilla törmää horchaterioihin (valencianoksi orxateria), joissa valmistetaan paikallisten rakastamaa horchataa. Horchata on vedestä, sokerista ja maamanteleista valmistettu, maitoa muistuttava energiadrinkki, joka tarjoillaan kylmänä jäiden kanssa. Horchatan kanssa nautitaan usein fartonseja, jotka ovat sokerilla päällystettyjä tuulihatun tapaisia leivoksia.

Alicante - Lentokenttä

Alicante-Elchen (ALC) kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Alicanten keskustasta. Vaihtoehdot keskustaan siirtymiselle ovat bussi ja taksi. Lisätietoja Alicanten lentokentästä löytyy täältä.

Milloin matkustaa Alicanteen?

Roomalaisaikana Alicante tunnettiin nimellä Lucentum, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä Valon kaupunkia. Lähes takuuvarma auringonpaiste on Alicanten valtti, eikä hyvästä lomasäästä tarvitse yleensä murehtia touko-lokakuun välillä.

Keskikesällä, heinä-elokuussa helteet saattavat olla monelle liikaa. Tuolloin lämpötila saattaa kivuta jopa 40 asteeseen asti. Paras aika matkustaa Alicanteen rantakelien ja hintojen puolesta on toukokuusta kesäkuuhun tai syyskuusta lokakuuhun.

Alkusyksyn etuna alkukesään nähden on meriveden lämpötila, joka pysyy syyskuussa vielä noin 25 asteen lähistöllä, kun toukokuussa lämpötila on lähempänä 20 astetta.

La Explanada - Alicante


Teksti ja kuvat: Ville Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Alicantesta
Inline Feedbacks
View all comments