Koti » Kohteet » Espanja

Espanja

Espanja on suosittu matkailumaa, jonka parhaat puolet tunnetaan ympäri maailmaa. Aurinkoiset päivät, lukemattomat hiekkarannat, Baskimaan pintxot, Andalucian flamenco, Riojan viinit, Katalonian cava, Valencian paella ja tietysti maan keskellä sijaitsevan Madridin valtava kulttuuritarjonta.

Lista ei vielä lopu vielä tähän - löydä sinulle tuntematon Espanja!

Tietoa maasta

Espanjan lomakohteiden kirjo on valtava. Espanja on ennen kaikkea suosittu rantalomakohdemaa, jossa yhdistyvät puhtaat meret, hoidetut hiekkarannat ja takuuvarma aurinko. Kanariansaaret, Baleaarit, Costa del Sol ja Costa Blanca ovat maan tunnetuimmat rantaloma-alueet.

Espanjasta löytyy mielenkiintoisia suurkaupunkeja, joissa rantaloman voi yhdistää kaupunkilomaan. Antoni Gaudín unenomaista arkkitehtuurista sekä El Gòticin pimeistä ja kapeista kujista tunnettu Barcelona on yksi tällaisista kohteista. Rantalomailuun soveltuu myös itärannikolla sijaitseva Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki Valencia, jossa ultramoderni arkkitehtuuri yhdistyy satoja vuosia vanhoihin goottilaisrakennuksiin. Biitsit löytyvät myös Andaluciassa sijaitsevan Malagan keskustan alueelta. Kaupunki on viime vuosina muuttunut uusien museoiden, kuten Carmen Thyssen -museon, avaamisen myötä rosoisesta satamakaupungista merkittäväksi taidekaupungiksi. Ja onhan Pablo Picasso lähtöisin Malagasta.

Espanjan pääkaupunki Madrid on koko maan sykkivä keskus, josta löytyy ylivertainen tarjonta taidetta, arkkitehtuuria, urheilutapahtumia, festivaaleja, yöelämää ja gastronomiaa. Bilbao Pohjois-Espanjassa nousi kertaheitolla matkailukartalle, kun Guggenheim-museo avattiin kaupungissa. Taiteen lisäksi Bilbao tunnetaan erinomaisesta ravintolatarjonnasta, jonka joukkoon mahtuu lukuisia Michelin-tähtien ravintoloita. Monet yhdistävät Bilbaon matkan rantalomaan 100 kilometrin päässä sijaitsevassa San Sebastiánissa. Andalucian pääkaupunki Sevilla on arkkitehtuurillisesti ainutlaatuinen paikka, jossa maurilaisen ja goottilaisen rakennustyylien taidenäytteet ovat säilyneet tähän päivään asti, niin kuin ne olisivat rakennettu vasta eilen.

Espanjaa ei ensimmäisenä mielletä hiihtokohteeksi, mutta maasta löytyy useampiakin merkittäviä laskettelukeskuksia. Vain kahden ajotunnin päästä Barcelonasta, Pyreneiden juurella sijaitseva La Molina on yksi maan kuuluisimmista hiihtoalueista. Espanjan suurin hiihtokeskus Sierra Nevada sijaitsee Andaluciassa, 30 kilometrin päässä Granadasta. Sierra Nevadan pisin rinne on yli kuuden kilometrin mittainen.

Asukasluku n. 46.7 miljoonaa
Pääkaupunki Madrid
Pääkieli Espanja
EU-maa Kyllä
Schengen-maa Kyllä
Pistokemalli C (Eurooppamalli)
Rahayksikkö Euro

Manner-Espanjan alueella sijaitsee useampi erillinen ilmastotyyppi, mutta karkeasti jaettuna Pohjois-Espanjan ilmasto on kesälläkin lauhkea ja talvella kylmä, kun taas maan keskiosat ja eteläosat ovat lauhkeita talvellakin ja kuumia keskikesällä.

Pohjois-Espanjaan kylmempään alueeseen kuuluvat Baskimaa, Galicia, Asturias, Cantabria ja Navarra. Kesäkuukaudet on paras aika matkustaa Pohjois-Espanjaan, jolloin lämpötilat ovat korkeimmillaan ja aurinko paistaa useimmin. Esimerkiksi San Sebastián sopii rantakohteeksi niille, jotka eivät pidä polttavasta auringonpaisteesta. Päivän korkeimmat lämpötilat kuumimpina kesäkuukausina Baskimaassa kulkevat noin 20-25  välillä. Kevät ja syksy (lokakuu-toukokuu) Pohjois-Espanjassa on sateista aikaa ja talvikuukausina tulee yleensä luntakin.

Kaupungit kuten Madrid, Sevilla tai Barcelona sopivat lomakohteiksi ympäri vuoden, mutta keskikesällä heinä-elokuussa kaupungeissa saattaa olla tukahduttavan kuuma. Etenkin Madridissa ja Sevillassa saattaa heinä-elokuussa olla infernaalisen kuumaa - Madridissa päivän korkeimmat lukemat kipuavat usein yli 30 asteen ja Sevillassa lämpötila saattaa lähennellä 40 astetta. Myöhäissyksy tai alkukevät ovat mitä erinomaisinta aikaa vierailla kaupungeissa, sillä lämpötilat ovat mukavan lämpimiä ja sateita on vähän.

Rantakausi Manner-Espanjassa ja Baleaareilla alkaa karkeasti toukokuun alusta ja päättyy noin lokakuun puolivälissä. Rantalomailuun soveltuvia kuumia päiviä saattaa olla näiden kuukausien ulkopuolellakin, mutta merivesi on rantakauden ulkopuolella vielä kylmää.

Kanariansaarilla sen sijaan korkeasesonki on talvikuukausina, jolloin päivän ylin lämpötila vaihtelee noin 20-25 asteen välillä ja merivesikin on lähellä 20 astetta.

Hiihtosesonki Espanjassa vastaa suurin piirtein Suomen laskettelukeskuksien hiihtokautta. Rinteet avautuvat sekä Pyreneillä että Sierra Nevadassa marraskuun loppupuolella ja sulkeutuvat huhtikuun puolessa välissä. Sierra Nevadassa kausi kestää hieman pidempään kuin Pyreneillä; siellä rinteet suljetaan vasta toukokuun alkupuolella.

Eurostatin vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan Espanjan hintataso on Euroopan maiden keskitason alapuolella matkailijan kannalta oleellisissa asioissa, kuten majoituksessa sekä ravintolahinnoissa. Myös vaatteiden hinnat kuuluvat alhaisimpien hintojen joukkoon Euroopassa, joten shoppailu Espanjassa kannattaa.

Maan sisällä sekä majoituksen että ravintoloiden hinnat ovat korkeampia Baskimaan, Katalonian ja Madridin turistialueilla kuin etelän Andaluciassa tai Kaakkois-Espanjan Costa Blancalla.

Maailman suurimman matkailuturvallisuuden arviointeja tekevän yhtiön International SOSin mittauksissa Espanjassa matkustusriskit ovat alhaisia, mutta rikollisuutta, kuten automurtoja ja taskuvarkauksia tehdään runsaasti. Varsinkin isommissa kaupungeissa, kuten Madridissa, Barcelonassa, Málagassa ja Sevillassa sekä vilkkaissa turistikohteissa, kuten Alicantessa, kannattaa julkisissa kulkuneuvoissa sekä ruuhkaisissa paikoissa varoa taskuvarkaita. Tällaisilla paikoilla kannattaa noudattaa yleisiä varovaisuusohjeita:

Pidä reppu tai laukku aina suljettuna ja kanna sitä etupuolella

Pidä lompakko aina etutaskussa tai lukitussa laukussa, äläkä kanna mukana isoja rahamääriä

Vältä passin pitämistä mukana kaupungilla. Silloin kun passi on mukana, niin kiinnitä ylimääräistä huomiota ympäristöön

Espanjassa liikennenopeuksia rikotaan ahkerasti ja turvavälit liikenteessä ovat usein olemattomat, joten tieturvallisuus on myös syytä huomioida. Samoin jalankulkijoiden kannattaa tarkkailla suojatietä ylittäessä autoja, sillä suojateitä ei kunnioiteta kuin pyhää kirjaa.

Espanjan lomakohteet

Katalonian pääkaupunki Barcelona on maan toiseksi suurin kaupunki ja koko maan suosituin matkakohde. Barcelonassa leppoisa rantalomailu yhdistyy vilkkaan urbaanikeskuksen sykkeeseen, johon on mahdotonta kyllästyä. Lue lisää kohteesta

Blanes on viimeinen asema Katalonian rannikkoa pitkin kiemurtelevan junaradan varrella, ja portti suositulle Costa Bravan rannikolle, jonka kultaiset hiekat jatkuvat aina Ranskan rajalle asti. Lue lisää kohteesta

Barcelonan lentokentän kupeessa sijaitseva Castelldefels on kesäparatiisi, jossa elämä kulkee käsi kädessä jättimäisen hienohiekkaisen rannan äärellä. Castelldefelsiin tullaan usein viettämään rantapäivää Barcelonasta asti. Lue lisää kohteesta

Lloret de Mar on Costa Bravan hedonistikeskus, jossa päiväsaikaan rentoudutaan rannalla rusketusta keräten, mutta pimeän tullen syttyvät neonvalot, ja kylä rokkaa aamunkoittoon asti. Lue lisää kohteesta

Malaga Andalusiassa, Espanjan Aurinkorannikolla on oivallinen kohde, jossa kaupunkiloman voi yhdistää rantalomaan. Mahdollisuudet ovat lukemattomat! Lue lisää kohteesta

Salou on leppoisaa rantalomailua kaipaavalle täydellinen kohde. Hieno hiekkaranta, siistit kadut ja hoidetut puistot, laaja ja rentohenkinen ravintolatarjonta, sekä yksi Euroopan suurimmista huvipuistoista ovat asioita, joiden vuoksi Salou sopii erityisesti lapsiperheille. Lue lisää kohteesta

Sielunmaisemaltaan boheemi Sitges on kesällä eläväinen rannikkokylä vain 40 kilometriä Barcelonasta etelään. Vapaamielinen Sitges on Espanjan tunnetuin gay-kohde, jossa sateenkaarivärit liehuvat ja yöelämä on railakasta. Lue lisää kohteesta

Tossa de Mar on pieni kylä Costa Bravalla, jonka kirkkaat vedet ja vilkas pinnanalainen elämä houkuttelevat sukeltajia ja snorklaajia vierailulle aina Barcelonasta asti. Kylää reunustaa vanha linnoitus, jonka historia ulottuu satojen vuosien päähän. Lue lisää kohteesta

guest
0 kommenttia Espanjasta
Inline Feedbacks
View all comments