Koti » Kohteet » Kroatia » Trogir

Trogir

Trogir on pieni kaupunki, jonka keskiaikainen keskusta sijaitsee pienellä saarella, jonka erottaa mantereesta vain pari pientä siltaa. Se on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon ja kaupungissa näkee vaikutteita monelta eri aikakaudelta.

Trogir tarjoaa paljon historiannälkäisille, mutta vaikka museot, palatsit ja katedraalit eivät kiinnostaisikaan, se on silti hieno paikka kulkea ympäriinsä ja pysähtyä lasilliselle tai aterialle tunnelmallisille terasseille. Ravintoloita riittää sekä keskustan kapeilla kujilla että saaren eteläpuolen rantakadulla.

Rantaloman ystävillekin löytyy vaihtoehtoja keskustasaaren ulkopuolella.

Trogir

Missä asua

Keskustasaari on luonnollisesti sijainniltaan ihanteellinen kaupunkiloman ystäville. Rantaelämää tai omaa rauhaa hakevien kannattaa suunnata vähän kauemmaksi keskustasta.

Keskustan eteläpuolella kanaalin vastarannalla on iso kukkula ja maasto alkaa nousta lähes välittömästi rantakadun jälkeen. Siellä palvelut ovat melko vähäiset.

Trogirin pohjoispuolella heti kanaalin jälkeen on suuri torialue, ruokakauppa sekä muita palveluita. Maastokin on tasaista, joten kannattaa katsella hotellia tai muuta majoitusta mieluummin sieltä puolelta, jos ei halua keskustasaarella asua.

Jos ranta on kaupunkia tärkeämpi, kannattaa huomioida myös Okrug Gornjin kylä Čiovon saarella Trogirin eteläpuolella, jonka edessä on myöhemmin mainittu Cobacabanan/Okrugin ranta.

Löydä sopiva majoitus Booking.comin kartalta

Booking.com

Trogir - Tekemistä ja nähtävyyksiä

St. Lawrencen katedraali

St. Lawrencen katedraali on maamerkki Trogirissa ja hieno vierailukohde. Kellotornista on näkymät joka puolelle kaupunkia.

Näkymä St. Lawrencen katedraalin tornista Trogirissa

Näkymä St. Lawrencen katedraalin tornista.

Kamerlengon linna

Keskustasaaren lounaisosassa on yksittäinen linnake, johon pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan. Itse linnake sisältää lähinnä muurit, neljä tornia ja sisäpihan, jossa järjestetään ajoittain mm. konsertteja.

Kamerlengon linna, Trogir

Kamerlengon linna

Veneretket

Kroatia on kuuluisa kauniista saaristostaan ja kristallinkirkkasta merestään. Halusi sitten vuokrata veneen joko omaksi tai kuljettajalla varustettuna tai osallistua järjestetylle saarikierrokselle, vaihtoehtoja on paljon ja Trogir on sijainniltaan loistava tukikohta.

Vesiurheilu

Tarjolla on mm. vesiskootterisafareita, snorklausta, sukellusta ja merimelontaa.

Trogir on myös rantalomakohde

Vaikka keskustasaarella ei ole rantoja, niin ympäristössä niitä on useita, joten Trogir on hyvä kohde kaupunki- ja rantalomailun yhsitämiseksi. Trogirin rannat ovat pääasiassa vaaleaa soraa tai pientä kiveä ja kaikki ovat melko äkkisyviä. Usein yksi ranta tarkoittaa oikeasti useita pienempiä rantapoukamia peräjälkeen, vaikka niitä saattaisi näkyä kuvassa vain yksi.

Vesi on erittäin kirkasta ja uimatossut on hyvä olla mukana mahdollisten terävien kivien takia.

Gradska Plaža

Gradska Plaza, Trogit

Gradska Plaža syyskuun ilta-auringossa.

Trogirin koillispuolella on kävelyetäisyydellä mukava ranta, jolla on pari kahvilaa, aurinkotuoleja, sekä lapsille pieni leikkipuisto ja ainakin vuonna 2021 myös suuri pomppulinna (maalla, ei vedessä).

Nimi on Gradska Plaža, eli Kaupunginranta, ja keskustasaarelta sinne on matkaa alle kilometri, bussiasemalta 600 metriä.

Okrug Gornji

Cobacabana Beach, Okrug Gornji

Čiovon saarella Trogirin eteläpuolella Okrug Gornjin kylässä on alueen suurin ja paras, n. 700 metrin pituinen Cobacabana-ranta (usein myös nimellä Okrug Gornji Beach), jolla pääsee helposti rantatunnelmaan. Heti rannan takana kulkee kävelykatu, jonka takana on ravintoloita, kahviloita, drinkkibaareja, jäätelöbaareja, ym. Seasta löytyy myös pelisali lapsille ja vesiurheilumahdollisuudet ovat hyvät.

Ranta Trogir

Etäisyys keskustasaarelta on noin kaksi kilometriä, mutta välissä on korkea kukkula, joten kävely ei ole niin helppo vaihtoehto kuin kuvittelisi. Tosin jos muutaman sadan metrin ylämäkikävely ei ole ongelma, niin kävellenkin pääsee hyvin.

Rannan pohjoispäässä on camping-alue, jonka viereen pääsee Trogirista kesäisin tunnin välein lähtevällä lautalla. Bussi ja taksi/uber ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Medena

Jos asuu Trogirin länsipuolella, niin kannattaa huomioida myös naapurikylän eli Seget Donjin rannat. Baotićin sataman jälkeen alkaa 1.6 kilometriä pitkä kävelykatu (Šetalište Vice Zulima - Virulice), jota pitkin pääsee kävelemään Medenalle asti. Rannat ovat matkan varrella vaihtelevia, mutta paranevat pikkuhiljaa kohti Seget Donjin parasta rantaa, eli Plaža Medenaa.

Medena beach, Seget Donji

Matkan varrella on ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, ja varsinkin Medenalla on tarjolla kaikki asiaankuuluvat rantapalvelut vesiurheilusta lähtien.

Muut rannat

Trogirin etelä-/itäpuolella kävelymatkan päässä on yksi pieni ranta, jossa tosin pohja ei näytä niin kirkkaanpuhtaalta kuin useimmissa muilla rannoilla. Sijainti on 600 metriä Čiovskin sillalta itään päin heti venelaitureiden jälkeen. Googlen kartoissa se on nimetty vain "Public Beach".

Yleinen ranta Trogirissa

Gradska Plažalta kilometrin verran lisää itään löytyy Pantan Beach jota kehutaan monissa oppaissa, mutta syyskuussa 2021 se oli kuitenkin autio ja hoitamaton ja rantabaari suljettu.

Ostokset

Keskustasaarella on jonkin verran vaatekauppoja, mutta mikään erityisen hyvä ostoskaupunki Trogir ei ole. 600 metriä linja-autoasemalta länteen on vuonna 2017 avattu pieni ostoskeskus Marisa.

Keskustasaaren pohjoispuolella on torialue aamusta iltaan, jossa myydään kaikkea vaatteista vihanneksiin, juustoihin, lihoihin, öljyihin, ym. Pohjoispuolelta löytyvät myös suurimmat ruokakaupat.

Hintataso

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Trogir on esimerkiksi Splitiin verrattuna selvästi edullisempi kohde majoituksen suhteen.

Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja keskustasaarella Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

6-9 €

26-30 €

2.70 €

81 €

97 €

Splitin lentokentältä Trogiriin

Trogir on vain kuuden kilometrin päässä Splitin lentokentästä ja taksi maksaa noin 80-150 kunaa (10-20 euroa). Uberin voi saada alle 60 kunan. Jotkut etukäteen tilatut kyydit voivat maksaa yli 30 euroakin, joten hintavertailu kannattaa.

Autot eivät aja keskustasaaren sisäkaduille, mutta ympärystielle pääsee kuitenkin (ei etelän puolella olevalle rantakadulle). Taksitolppa on vanhaankaupunkiin johtavan sillan kupeessa ison Konzum-marketin edessä. Linja-autoasema on sitä vastapäätä toisella puolella tietä.

Bussilinja 37 ajaa Splitin ja Trogirin väliä pysähtyen matkalla tiellä lentokentän edessä. Ei siis terminaalin edessä, joten sinne täytyy kävellä n. 300 m. Matka-aika on 8-10 minuuttia ja busseja lähtee 20 minuutin välein, sunnuntaisin 30 min välein. Lisätiedot ja aikataulut: promet-split.hr.

Sää - Trogir

Trogir

Talvi: Trogir ei ole talvisin ihantellinen matkakohde, sillä siellä on marraskuusta tammikuuhun pilvistä, lauhaa ja ajoittaisia sateita. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Öisin lämpötila saattaa laskea nollan alapuolelle, mutta päivällä vain harvoin. Talvisin oloa vaikeuttavat joskus myrskyisät Bora-tuulet.

Kevät: Keväällä sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20°C. Toukokuussa saattaa olla jopa lähelle 30 astetta. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista, lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja rantakelit erinomaiset. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 asteen, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20°C ja sateita alkaa tulla yhä enemmän. Loka-, marras- ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Katso kaikki Kroatian lomakohteet

guest
0 kommenttia Trogirista
Inline Feedbacks
View all comments