Trogir

Trogir on pieni kaupunki, jonka keskiaikainen keskusta sijaitsee pienellä saarella, jonka erottaa mantereesta vain pari pientä siltaa. Se on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon ja kaupungissa näkee vaikutteita monelta eri aikakaudelta.

Trogir tarjoaa paljon historiannälkäisille, mutta vaikka museot, palatsit ja katedraalit eivät kiinnostaisikaan, se on silti hieno paikka kulkea ympäriinsä ja pysähtyä lasilliselle tai aterialle tunnelmallisille terasseille. Ravintoloita riittää sekä keskustan kapeilla kujilla että saaren eteläpuolen rantakadulla.

Rantaloman ystävillekin löytyy vaihtoehtoja keskustasaaren ulkopuolella.

Missä asua

Keskustasaari on luonnollisesti sijainniltaan ihanteellinen kaupunkiloman ystäville. Rantaelämää tai omaa rauhaa hakevien kannattaa suunnata vähän kauemmaksi keskustasta.

Keskustan eteläpuolella kanaalin vastarannalla on iso kukkula ja maasto alkaa nousta lähes välittömästi rantakadun jälkeen. Siellä palvelut ovat melko vähäiset.

Trogirin pohjoispuolella heti kanaalin jälkeen on suuri torialue, ruokakauppa sekä muita palveluita. Maastokin on tasaista, joten kannattaa katsella hotellia tai muuta majoitusta mieluummin sieltä puolelta, jos ei halua keskustasaarella asua.

Jos ranta on kaupunkia tärkeämpi, kannattaa huomioida myös Okrug Gornjin kylä Čiovon saarella Trogirin eteläpuolella, jonka edessä on myöhemmin mainittu Cobacabanan/Okrugin ranta (merkitty karttaan, jos zoomaa kauemmaksi).

Trogir - Tekemistä ja nähtävyyksiä

St. Lawrencen katedraali

St. Lawrencen katedraali on maamerkki Trogirissa ja hieno vierailukohde. Kellotornista on näkymät joka puolelle kaupunkia.

Näkymä St. Lawrencen katedraalin tornista Trogirissa
Näkymä St. Lawrencen katedraalin tornista.

Kamerlengon linna

Keskustasaaren lounaisosassa on yksittäinen linnake, johon pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan. Itse linnake sisältää lähinnä muurit, neljä tornia ja sisäpihan, jossa järjestetään ajoittain mm. konsertteja.

Kamerlengon linna, Trogir
Kamerlengon linna

Veneretket

Kroatia on kuuluisa kauniista saaristostaan ja kristallinkirkkasta merestään. Halusi sitten vuokrata veneen joko omaksi tai kuljettajalla varustettuna tai osallistua järjestetylle saarikierrokselle, vaihtoehtoja on paljon ja Trogir on sijainniltaan loistava tukikohta.

Vesiurheilu

Tarjolla on mm. vesiskootterisafareita, snorklausta, sukellusta ja merimelontaa.

Rannat

Trogirin keskustassa ei ole uimarantoja, mutta sen läheisyydessä on useita pikkukivirantoja.

  • Gradska Plaža: Jos liikuttaa karttaa vähän vasemmalle, niin Trogirin koillispuolella näkyy kävelyetäisyydellä pieni ranta, jolla on pari kahvilaa.
  • Pantan Beach: Edellisestä kilometrin verran lisää itään löytyy isompi ja suositumpi ranta, Pantan Beach.
  • Seget Donji: Trogirin pohjoispuolella länteen päin on parin kilometrin päässä useita rantoja Seget Donjin länsipuolella, mm. suosittu Plaža Medena.
  • Trogirin eteläpuolella kävelymatkan päässä on yksi pieni ranta. Sijainti on 600 metriä Čiovskin sillalta itään päin heti venelaitureiden jälkeen.
  • Čiovon saarella Trogirin eteläpuolella Okrug Gornjin vieressä on alueen suurin, n. 700 metrin pituinen Cobacabana-ranta (usein myös nimellä Okrug beach), jolla on lukuisia palveluita. Etäisyys Trogista on n. kaksi kilometriä, mutta välissä on korkea kukkula.

Hintataso

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Trogir on esimerkiksi Splitiin verrattuna selvästi edullisempi kohde.

Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja keskustasaarella Booking.comissa noin puoli vuotta ennen matkaa katsottuna.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

6-9 €

26-30 €

2.70 €

81 €

97 €

Löydä sopiva majoitus Booking.comin kartalta

Booking.com

Splitin lentokentältä Trogiriin

Trogir on vain kuuden kilometrin päässä Splitin lentokentästä ja taksi maksaa noin 150 kunaa (20 euroa).

Autot eivät aja keskustasaaren sisäkaduille, mutta ympärystielle pääsee kuitenkin (ei etelän puolella olevalle rantakadulle). Taksitolppa on kartalla kuvan 15 luoteispuolella ison Konzum-marketin edessä. Linja-autoasema on sitä vastapäätä toisella puolella tietä.

Bussilinja 37 ajaa Splitin ja Trogirin väliä pysähtyen matkalla tiellä lentokentän edessä. Ei siis terminaalin edessä, joten sinne täytyy kävellä n. 300 m. Matka-aika on 8-10 minuuttia ja busseja lähtee 20 minuutin välein, sunnuntaisin 30 min välein. Lisätiedot ja aikataulut: promet-split.hr.

Sää - Trogir

Trogir

Talvi: Trogir ei ole talvisin ihantellinen matkakohde, sillä siellä on marraskuusta tammikuuhun pilvistä, lauhaa ja ajoittaisia sateita. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Öisin lämpötila saattaa laskea nollan alapuolelle, mutta päivällä vain harvoin. Talvisin oloa vaikeuttavat joskus myrskyisät Bora-tuulet.

Kevät: Keväällä sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20°C. Toukokuussa saattaa olla jopa lähelle 30 astetta. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista, lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja rantakelit erinomaiset. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 asteen, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20°C ja sateita alkaa tulla yhä enemmän. Loka-, marras- ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Katso kaikki Kroatian lomakohteet

guest
0 kommenttia Trogirista
Inline Feedbacks
View all comments