Siirry suoraan sisältöön

Hämeenlinna

Hämeenlinna on Suomen vanhin sisämaakaupunki ja eteläinen portti Järvi-Suomeen, Euroopan laajimpaan järvialueeseen.

Hämeenlinna on hyvä kohde, mikäli haluaa etsiä lomalta luonnonrauhaa, historiaa  ja järviaktiviteetteja.

Auringonlasku Hämeenlinna

Hämeenlinnan nähtävyydet ja tekemistä

Hämeenlinna on pieni kaupunki ja Hämeenlinnan nähtävyydet hyvin lähellä toisiaan. Tämän sivun aktiviteeteista ja nähtävyyksistä vain Aulangonvuori ja Ahvenistonjärvi sijaitsevat keskustan ulkopuolella (viiden ja kolmen kilometrin päässä kauppatorista).

1. Hämeen linna, vankilamuseo ja Museo Militaria

Nämä kolme nähtävyyttä sijaitsevat vierekkäin ja niihin on mahdollista ostaa yhdistelmälippu. Joten jos aikoo käydä edes kahdessa kolmesta, niin se tulee jo edullisemmaksi (aikuiset 19 euroa) kuin maksaa erikseen 10 euroa per nähtävyys. Tosin kannattaa huomata, että vankilamuseo on auki vain toukokuun alusta elokuun loppuun.

Hämeen linna

Hämeen linna on Hämeenlinnan vierailluin nähtävyys. Linnaan pääsee tutustumaan joko omatoimisesti tai opastetulle kierrokselle. Siellä on myös vaihtelevia näyttelyitä, kahvila sekä museokauppa.

Alueella sijaitsevat myös Suomen suurin vankilamuseo sekä tykistömuseo Museo Militaria. Mikäli tykistömuseon aihe kiinnostaa enemmänkin, niin yhdeksän kilometrin päässä Parolan panssariprikaatin läheisyydessä sijaitsee myös panssarimuseo.

2. Aulanko

Aulanko on laaja alue muutaman kilometrin päässä keskustasta ja tarjoaa paljon aktiviteetteja. Aulangolta löytyy mm. puistometsä, Aulangonvuori näkötorneineen, Aulangonjärvi sekä runsaasti lenkki- ja patikointipolkuja kesällä ja hiihtolatuja talvella.

Aulangonvuori oli todennäköisesti ensimmäinen paikka Hämeenlinnan alueella, jossa oli asutusta. Kukkulan huipulla oli muinaislinna (Aulangonlinna) jo kauan ennen nykyistä Hämeen linnaa, mutta siitä ei ole jäljellä edes raunioita. Aulangonlinnan inspiroimana vuoren juurelle rakennettiin vuonna 1887 Graniittilinna, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Graniittilinna sisältää vain muurin, kolme tornia ja pienen sisäpihan, joten se ei ole varsinainen linna.

Aulangon Graniittilinna
Graniittilinna sijaitsee aivan Aulangontien vieressä hotelli Aulankoa vastapäätä.

Kukkulan huipulla entisen Aulangonlinnan alueella on nykyään näkötorni, jonka juurella on kahvila. Näkötorni sijaitsee Aulangonvuoren korkeimmalla kohdalla, mutta sinne johtaa asfalttie, joten lähes tornin viereen on helppo ajaa myös autolla.

Aulangon näkötorni
Aulangon näkötorni
Aulangonjärvi
Aulangonjärvi näkötornista kuvattuna.

Graniittilinnan ja näkötornin välissä sijaitsee puistometsä, jossa on mm. kaksi tekolampea (Joutsenlampi ja Metsälampi), jotka rakennettiin samoihin aikoihin Graniittilinnan kanssa. Alue oli yli 100 vuotta sitten enemmän puistomainen, jolloin siellä toimi myös eläintarha. Nykyään tämä luonnonsuojelualue sisältää pääasiassa metsää.

Hotelli Aulanko on hyvä tukikohta alueeseen tutustumiselle, mutta esimerkiksi Aulangonjärven ulkoilumajalle (Aulangon Luontoliikuntakeskus) pääsee myös keskustasta bussilla 2U.

Myös Aulangon hotellin ympäristössä on tarjolla paljon aktiviteetteja: golfia, minigolfia, tennistä, ratsastusta, frisbeegolfia, vaijeripuisto, kylpylä sekä vesiurheilumahdollisuuksia.

3. Vanha Hämeenlinna

Hämeenlinna oli satoja vuosia sitten pieni rypäs puutaloja Hämeen linnan juurella. Tuhoisien tulipalojen jälkeen kaupunkia alettiin rakentamaan kauemmas linnasta nykyisen kauppatorin ympärille.

Sibeliuksenkatu, Hämeenlinna

Kauppatorin ja linnan välimaastosta löytyy useita vanhoja ja kauniita puutaloja, ja lähempänä linnaa asfalttikin muuttuu mukulakivikaduksi. Alue sisältää puutalojen lisäksi myös uudempia rakennuksia, joten varsinainen vanhakaupunki se ei ole.

Paras alue puutalojen bongaamiseen on Sibeliuksenpuiston pohjoispuolella Sibeliuksenkadulla ja Linnankadulla.

Sibeliuksen ystävien kannattaa pitää tauko Sibeliuksenpuistossa jollekin sellaisista penkeistä, joiden alla on metallinen lieriö. Ne sisältävät liiketunnistimen ja alkavat soittaa penkille istuessa Sibeliuksen säveltämää musiikkia.

4. Tutustu Hämeenlinnan ja kaupunkilaisten historiaan

Hämeenlinnan kaupunginmuseossa, Museo Skogsterissa, voi tutustua kaupungin historiaan vaihtuvien näyttelyiden kautta. Museon parasta antia on 24 minuutin video Hämeenlinnan kehityksestä satojen vuosien takaa tähän päivään asti. Koska museon sisältö on vaihtuvaa, videon nähtävyydestä ei ole varmuutta.

Kaupunkilaisten historiallisiin koteihin voi tutustua kahdessa kohteessa:

• Jean Sibeliuksen syntymäkoti toimii nykyään museona ja on sisustettu 1800-luvun tyyliin.
• Palanderin talossa järjestetään esittelykierroksia siitä kuinka suomalainen porvarisperhe eli kaupunkikodissaan sata vuotta sitten.

Kaikki kohteet sijaitsevat keskustassa lähellä toisiaan.

Lue lisää: hmlmuseo.fi

Sibeliuksen syntymäkoti
Jean Sibeliuksen syntymäkoti
Palanderin talo, Hämeenlinna
Palanderin talo

5. Taidemuseo

Hämeenlinnan taidemuseo jakaantuu kahteen rakennukseen, jotka sijaitsevat pienen sisäpihan molemmin puolin. Molemmissa on vaihtuvia näyttelyitä.

Museo sijaitsee keskustan vieressä Viipurintien sillan kupeessa.

Hämeenlinnan taidemuseo
Toinen taidemuseon rakennuksista.

6. Vesiurheilu

Vesiskoottereita ja Hämeen linna

Keskustassa on kaksi paikkaa, joista voi vuokrata vesiurheiluvälineitä:

 • Vanaja Wake & SUP sijaitsee keskustan Citymarketin takana. Tarjolla on SUP-lautojen vuokrauksen lisäksi wakeboardingia vaijerin perässä.
 • Kesäkahvila Mahlia sijaitsee hotelli Vaakunan vieressä ja vuokraa vesiskoottereita sekä SUP-lautoja.

7. Hämeenlinnan uimarannat

Ahvenisto

Ahvenistonjärvi on pieni järvi reilun kahden kilometrin päässä keskustasta. Se on Hämeenlinnan suosituin uimapaikka, jossa vesi on kirkkaampaa kuin keskustan mutapohjaisissa järvissä. Parkkipaikan päässä on uimaranta ja palveluja, mutta uimaan pääsee myös ympäri järveä sijaitsevilta laitureilta.

Ahvenistonjärvi, Hämeenlinna

Rannan vieressä on myös maksullinen uimala, jossa on lämmitetty uima-allas. Siinä kilpailtiin Helsingin vuoden 1952 olympialaisten viisiottelun uintiosuus. Ahvenistojärven rannalla käytiin myös viisiottelun miekkailu- ja ratsastusosuudet ja maastojuoksu juostiin järven ympäri. Järven ympäri kulkee edelleen hyväkuntoinen kävely- ja juoksureitti.

Alueella on myös kahvila sekä mm. seikkailupuisto FlowPark.

Lisätietoja järven palveluista: ahvenisto.fi

Uimahallinranta (Hämeensaari)

Keskustan uimaranta sijaitsee uimahallin takana. Vieressä on myös rantalentopallokenttä, kaksi koripallokenttää sekä aivan rannan takana leikkipuisto lapsille.

Hämeensaaren ranta Hämeenlinna

8. Hämeenlinnan uimahalli

Hämeenlinnan uimahalli on enemmän kuin pelkkä uimahalli, sillä tarjolla on myös enemmän kylpylöistä tuttu allas poreilla ja vesisuihkuilla sekä kylmäallas. Myös saunoista löytyvät höyry- ja infrapunaversiot. Samalla lipulla pääsee myös kuntosalille.

Sadepäivien tekemiseksi kesällä Hämeenlinnan uimahallista ei kuitenkaan ole, sillä se on suunnilleen koulujen kesäloman ajan kiinni.

Aukioloajat ja lippujen hinnat löytyvät täältä.

9. Vanajan rantareitti

Jos Hämeenlinnan nähtävyyksien katselun jälkeen jää energiaa, niin Vanajan rantareitti on kuuden kilometrin mittainen kaunis reitti, joka on miellyttävä kävellä. Se kiertää nimensä mukaisesti Vanajaveden rantoja, ja matkalla on nähtävyyksiä Hämeen linnasta alkaen sekä suomalaista järviromantiikkaa soutuveneistä laitureihin.

Vanajan rantareitti
Reitti on käveltävissä ympäri vuoden.

Reitti on parhaimmillaan iltaisin, kun aurinko paistaa jo matalammalla valaisten ympäristön hienosti. Reitin eteläpää on keskustan pohjoisempi silta (Viipurintie) ja pohjoispää on rautatiesilta Aulangon eteläpuolella.

 • Reitti järven itäpuolella alkaa taidemuseon kohdalta sillan vierestä, josta voi kävellä rantaa pitkin hotelli Vaakunalle.
 • Vaakunalta reitti jatkuu pienen metsäpätkän läpi, jossa on mm. Varikonniemen muinaisen asutuksen raunioita sekä entisen höyrysahan rakennuksessa sijaitseva Vanajaveden Vesikkojen kajakkivaja + laiturit.
 • Metsäpätkän jälkeen reitti jatkuu hiekkatienä järven ja rautatien välissä. Matkalla on mm. uimaranta, pari taukopaikkaa sekä lähempänä rautatiesiltaa alhaalla vesirajassa pitkospuut ja nuotiopaikka.
 • Järven itäpuolella rautatiesillan jälkeen on pieni metsäpätkä, jonka alkupäästä löytyy mm. vapaasti käytössä oleva kaupunkivene.
 • Metsäpätkän loppupää kuuluu kansalliseen kaupunkipuistoon, josta löytyy huvimajoja, kesäteatteri sekä raunioita. Tosin rantareitillä on vain yksi paviljonki, loput nähdäkseen kannattaa kiivetä ylös siinä kohdassa, kun ylhäällä näkyy suurempi paviljonki (Syreenimaja).
 • Kansallisen kaupunkipuiston eteläpuolella tulee jo vastaan museo Militarian tykit ja Hämeen linna, sillä reitti kiertää linnan ja järven välistä.
 • Hämeen linnan ja Linnanpuiston jälkeen reitti vaihtuu keskustaksi.

10. Järviristeilyt

Hopealinja tarjoaa erilaisia järviristeilyjä, jotka lähtevät keskustasta Rantakasinon laiturista. Lisätiedot: Hopealinja

11. Hämeenlinnan hiihtoladut

Mikäli lumitilanne on hyvä, niin keskustan alueen parhaat ladut löytyvät Aulangolta. Ympäri Aulangonvuorta kiertävät 6,5 ja 4,3 kilometrin vaativat ja valaistut ladut. Helpompi 10 km kiertää Aulangonjärven ympäri. Myös itse Aulangonjärvellä on sään salliessa hyvät ladut sekä perinteiselle että vapaalle ja auringonpaisteella viikonloppuisin se on suosittu paikka hämeenlinnalaisten keskuudessa.

Aulangonjärvi hiihto
Aulangonjärvi on kiva hiihtopaikka aurinkoisella ilmalla. Taustalla Aulangon näkötorni.

Helpoin tapa päästä näille laduille on ajaa Aulangon ulkoilumajan (Aulangon Luontoliikuntakeskus) parkkipaikalle järven viereen tai ottaa bussi 2U samaan paikkaan. Myös yhdyslatuja lähtee mm. hotelli Aulangon vierestä.

Ahveniston moottoriradan latu toisella puolella kaupunkia lumetetaan tykkilumella, joten se on varmemmin kunnossa varsinkin alku- ja lopputalvella.

Lisätietoa laduista ja latukartat ajankohtaisine tietoineen löytyvät täältä.

Hämeenlinnan hotellit

Hämeenlinna on pieni kaupunki, eikä hotelleja ole kuin muutama:

 • Keskustan kävelykadulla on kaksi hotellia, Emilia sekä Scandic.
 • Jos tulee Hämeenlinnaan junalla, hotelli Vaakuna sijaitsee hyvällä paikalla rautatieaseman vieressä.
 • Jos haluaa asua luonnonrauhassa kauempana keskustasta, niin kylpylähotelli Aulanko on hyvä vaihtoehto.
 • Tasokkaampaa majoitusta, mutta kaukana keskustasta edustaa Vanajanlinna.
Hotelli Vaakuna, Hämeenlinna
Vaakuna sijaitsee keskustan vieressä Vanajaveden rannalla.

Löydä hotelli tai muu majoitus Hämeenlinnassa Booking.comin kartalta

Booking.com

Hämeenlinnan asemat

Hämeenlinnan linja-autoasema on aivan keskustan vieressä, sillä sen ja kauppatorin välissä on vain yksi kortteli.

Rautatieasema sijaitsee reilun kilometrin päässä kauppatorilta järven kapean osan toisella puolella. Kävelymatka keskustaan on noin 15 minuuttia.

Ravintolat

Kaikki kaupungin ravintolat kattava lista löytyy täältä.


Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Hämeenlinnasta
Inline Feedbacks
View all comments