Siirry suoraan sisältöön

Liettua

Baltian maiden eteläisin valtio Liettua on suurten kontrastien maa. Pääkaupunki Vilna on sekoitus modernia ja vanhaa, jossa sosialismin jättämät satunnaiset kurjuuden merkit näkyvät vain positiivisena rähjäisyytenä muun kauniin arkkitehtuurin keskellä. Sen sijaan maaseudulla kehitys on vielä lasten kengissä.
Liettuan valttikortteja on sen kaunis ja katsastamaton luonto, jonka tunnusmerkkejä ovat loppumattomat metsät ja järvet sekä Kuurinkynkään hiekkadyynit. Paikallisten vieraanvaraisuus tekee matkailusta helppoa – vielä jos osaat nimetä liettualaisen koripalloilijan, on paikkasi heidän sydämessään taattu.
Gediminas-kukkula, Vilna, Liettua
Näkymät Vilnan Gediminas-kukkulan laelta.

Liettua matkailumaana

Liettua soveltuu mainiosti niin pienelle citybreikille kuin pitempään luontolomaan. Pääkaupunki Vilna on Liettuan suosituin kohde, jonka nähtävyydet, ravintolat ja yöelämä ovat omassa luokassaan. Vilnan lisämausteena on lähistöllä sijaitseva Trakain linna, jota ei kannata jättää pois vierailulistalta.

Kaunas on sykkivä yliopistokeskittymä ja Liettuan toiseksi suurin kaupunki. Vanha hansakaupunki on täynnä kaunista arkkitehtuuria, jota ihaillessa kuluu viikonloppuloma hetkessä.

Lounaisrannikolla sijaitseva Klaipeda on täynnä mielenkiintoista historiaa, joka juontaa juurensa aikakaudelle, jolloin se tunnettiin osana Itä-Preussia. Klaipeda toimii myös porttina Kuurinkynkään hiekkadyyneille, missä upeat rannat täyttyvät kesäisin etenkin paikallisista, mutta myös kansainvälisistä vierailijoista.

Trakain linna, Liettua
Upea Trakain linna Galvé-järven ympäröimänä. 

Perustietoa Liettuasta

Asukasluku:n. 2.8 miljoonaa
Pääkaupunki:Vilna
Kieli:Liettua
EU-maa:Kyllä
Schengen-ma:aKyllä
Pistokemalli:C (Eurooppamalli)
Rahayksikkö:Euro

Liettuan sää ja milloin matkustaa

Kesäkuukaudet ovat paras aika vierailla Liettuassa, jolloin eteläisemmässä Euroopassa alkaa olla usein jopa sietämättömän kuumaa. Kesällä päivän korkein lämpötila vaihtelee yleensä 20 – 30 asteen välillä. Kesäkuukaudet sijoittuvat kesäkuusta elokuuhun, joista heinä- ja elokuu ovat lämpimimmät. Samoin merivesi lähentelee 20 astetta vasta heinäkuussa.

Syyskuun puoliväliin asti sää on vielä kesäinen, mutta syyskuun loppua kohti päivän korkein lämpötila alkaa laskea noin 10-15 asteeseen. Lokakuussa asteet tippuvat edelleen ja joulua kohti lämpötila päiväaikaan on jo lähellä nollaa.

Vuoden kylmimmät kuukaudet ovat tammikuu ja helmikuu, joiden aikana tulee yleensä myös lunta. Päivän korkein lämpötila vaihtelee noin nollan ja -10 asteen välissä.

Lumi alkaa jälleen sulaa maaliskuun aikoihin, jolloin lämpötila nousee jälleen selvästi plussan puolelle. Huhtikuussa päivän korkein lämpötila nousee noin 10 asteen kieppeille. Huhtikuun aurinkoiset päivät ovat erinomaisia visiitille Liettuan kaupunkeihin Vilnaan, Kaunasiin ja Klaipedaan.

Klaipeda satama, Liettua
Kuva: prosgln - stock.adobe.com

Liettuan hintataso

Liettua on yksi Euroopan halvimpia maita monessa suhteessa. Etenkin matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus sekä ravintolat olivat Eurostatin vuonna 2018 teettämän tutkimuksen Euroopan halvimmassa päässä. Sen sijaan vaatteiden sekä kenkien hinnat ovat hieman Euroopan keskitason yläpuolella, joten shoppailu Liettuassa ei ole poikkeuksellisen halpaa.

Turvallisuus Liettuassa

Liettua on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Vilnassa esiintyy jonkin verran taskuvarkauksia, joten julkisilla paikoilla kannattaa olla tarkkana.

Liettuan tieverkosto on melko hyvässä kunnossa, mutta paikalliset ajavat reipasta vauhtia ja pienillä turvaväleillä. Lisäksi on yleistä, että yksikaistaisella tiellä ohitetaan vastaantulijan puolelta, jolloin vastaantulija väistää lähemmäksi piennarta.

Liettuan kohdeoppaat

Klaipeda

Klaipeda on Liettuan lounaisrannikolla sijaitseva sekoitus Baltiaa ja Keski-Eurooppaa, mikä johtuu kaupungin pitkästä historiasta osana Itä-Preussia. Klaipedan voi helposti yhdistää rantalomaan, sillä Kuurinkynkään upeat hiekkarannat ovat vain kivenheiton päässä.

Lue lisää kohteesta Klaipeda

Vilna

Vilna on nopeasti modernisoituva Liettuan pääkaupunki ja Euroopan tämän hetken trendikkäimpiä lomakohteita. Boheemi Užupiksen tasavalta, Vanhankaupungin juutalaiskorttelit tai Gediminaksen kukkula ovat vain muutamia mainintoja nähtävyyksistä, joita Vilna kätkee sisälleen.

Lue lisää kohteesta Vilna

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Liettuasta
Inline Feedbacks
View all comments