Siirry suoraan sisältöön

Antalya

Antalya on Turkin nopeimmin kasvava kaupunki ja portti Etelä-Turkin rannikkoalueelle, Turkoosille rannikolle. Antalya houkuttaa matkailijoita sen sopusointuisella sekoituksella rantaelämää sekä perinteikästä turkkilaista paikalliskulttuuria. Antalya on myös historiallisesti merkittävä kohde, jonka kujat ja kulmat kätkevät arkeologisia helmiä eri aikakausilta.

Toisaalta Antalyan alueen monimuotoinen luonto vihreine jokineen ja lumihuippuisine vuorineen tarjoaa monipuolisen temmellyskentän eri aktiviteeteille. Keväällä voit lasketella Saklik-hiihtokeskuksen rinteillä aamupäivällä ja palata Antalyan rannoille iltapäiväuinnille.

Antalya satama
Kuva: Lukas - stock.adobe.com

Missä majoittua

Antalya on Turkin kahdeksanneksi suurin kaupunki ja valinnanvaraa hotelleissa riittää suurkaupungin lailla. Lara-kaupunginosassa sijaitsevat kaupungin parhaimmat luksushotellikompleksit, joista osa on maailmanluokkaa. Larassa ranta on kätevästi hotellien läheisyydessä, mikä tekee rantalomailusta helppoa.

Konyaaltin rannalta löytyy myös hyvätasoisia hotelleja, ja tuolloin kaupungin keskusta on hiukan lähempänä kuin Larassa. Konyaaltin vieressä sijaitsee runsaasti lapsille suunnattuja aktiviteetteja.

Vilinää ja vilskettä kaipaava saattaa miettiä Vanhaakaupunkia tukikohdaksi, jolloin sekä yöelämä että nähtävyydet ovat jalkojen juuressa. Vanhankaupungin keskellä on runsaasti mukavia boutiquehotelleja missä majoittua.

Löydä hotelli Antalyassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Antalya - nähtävyydet ja tekemistä

Duden-vesiputoukset

Alemmat Duden-vesuputoukset, Antalya
Alemmat Duden-vesiputoukset tippuvat suoraan Välimereen. Kuva: Sergii Figurnyi/stock.adobe.com.

Dudenin putoukset koostuvat ylemmistä ja alemmista vesiputouksista, jotka ovat kaksi erillistä luonnonnähtävyyttä.

Lara-rannan lähellä sijaitsevat alemmat vesiputoukset ovat vaikuttava näky, kun vesi virtaa Duden-joesta Välimereen 40 metrin pudotuksella. Putousta ja siitä syntyvää vesipilveä voi tarkkailla viereisestä Duden-puistosta.

Ylempi Duden-vesiputous, Antalya
Ylemmät Dudenin vesiputoukset kohisevat kauniin luonnonpuiston keskellä. Kuva: Mustafa Kurnaz/stock.adobe.com.

Ylemmät Dudenin putoukset ovat sarja pieniä putouksia vehreässä puistossa 10 kilometriä keskustan pohjoispuolella.

Molemmille putouksille pääsee kätevästi taksin lisäksi myös paikallisbussilla.

Hamam

Virkistäytyminen turkkilaisessa kylpylässä, Hamamissa, kuuluu paikallisten arkeen. Vierailu Hamamissa on erinomainen tapa kokea paikalliskulttuuria ja maksimoida oma rentoutuminen. Muratpaşan alueelta löytyvä Demirham Hamam on yksi suosituimmista Antalyassa. Ajanvaraus etukäteen on suositeltavaa.

Aspendos

Muinainen kreikkalais-roomalainen kaupunki Aspendos tunnetaan ennen kaikkea sen mahtavasta amfiteatterista, joka on yksi parhaiten säilyneistä koko maailmassa. 7000-paikkaista teatteria käytetään yhä tänä päivänä areenana eri näytöksiin.

Aspendoksen valtava amfiteatteri kuuluu Euroopan vaikuttavimpiin amfiteatterreihin. Kuva: muratart/stock.adobe.com.

Aspendoksen teatteri sijaitsee n. 40 kilometriä Antalyasta itään. Nähtävyyteen pääsee myös julkisella bussilla vaihtamalla bussia Serikissä, mutta helpompi tapa on joko järjestää oma ajoneuvo tai osallistua valmisretkelle. Pelkkä sisäänpääsy Aspendos-teatteriin maksaa n. 3 euroa.

Antalyan Vanhakaupunki (Kaleici)

Kävely Antalyan Vanhassakaupungissa antaa kontrastia modernille kaupungille. Vanhakaupunki kätkee useita historiallisia kohteita kapeiden kujiensa sisään, kuten Vanha kellotorni, Hadrianuksen portti, sekä Tekeli Mehme Paşan moskeija.

Hadrianuksen portti Antalyan Vanhassakaupungissa. Kuva: saiko3p/stock.adobe.com.

Kävelyretki on hyvä päättää Antalyan vanhaan satamaan katselemaan merelle päin lipuvia retkiveneitä ja syödä lounas sataman ääressä.

Saklikent-hiihtokeskus

Bakirli-vuoren pohjoisrinteillä, 50 kilometriä Antalyasta länteen sijaitsee Saklikent-hiihtokeskus, jossa on rinteitä yhteensä 10 kilometriä.

Maaliskuun lopussa hiihto- ja rantaloman yhdistäminen onnistuu parhaiten; silloin merivesi alkaa olla kohtuullisella tasolla, n. 18 asteen kieppeillä. Saklikent sulkee rinteensä huhtikuun alussa.

Tekemistä perheille

Antalyan akvaariosta löytyy maailman suurin 131-metrinen tunneliakvaario.  Lisäksi alueelta löytyy matelijapuistoa ja muita lapsille sopivia aktiviteetteja.

Veneretket ovat helppo ja leppoisa tapa tutustua Antalyan lähiympäristöön. Tarjolla on eri teemoja, kuten piraattilaiva- tai bileristeilyjä. Reittivaihtoehtoja on myös useita, kuten Paratiisilahti Kemerissä tai Manavgat-joki.

Veneretki, Antalya
Veneretki Vihreässä kanjonissa, Manavgat-joen päässä. Kuva: Nikolai Sorokin/stock.adobe.com.

Kursunlu-vesiputous

19 kilometrin päässä Antalyasta sijaitseva Kursunlu-vesiputous on yksi alueen kauneimpia paikkoja. Rehevän luonnon keskellä pauhaavat putoukset ovat hurmaava näky. Viettelevät tuoksut ympäröivistä kasveista tuntee lammenuomille tehdyillä kävelyreiteillä kulkiessa

Vesiputouksille ei mene julkista liikennettä, mutta taksi vie perille asti.

Kursunlu-vesiputoukset, Antalya
Kursunlun vesiputoukset Antalyan ulkopuolella. Kuva: bakikaracay/stock.adobe.com.

Rannat

Konyaaltin ranta

Noin 6 kilometriä länteen kaupungin keskustasta, raitiovaunulinjan päätepysäkillä sijaitsee Konyaaltin ranta. Konyyalti on lähin ranta Antalyan keskustaa, mutta miinuspuolena on, että ranta koostuu pienkivistä. Vesi Konyaaltin edustalla on kirkasta ja hyvälaatuista. Rannalla on mukavasti palveluja – vesiurheilumahdollisuuksia, rantabaareja sekä aurinkotuolin ja varjon vuokrausta.

Läntinen raitiovaunulinja vie näppärästi rannalle asti. Lipun hinta on n. 3 liiraa eli 40 senttiä.

Kivipohjainen Konyaaltin ranta. Kuva: ola_pisarenko/stock.adobe.com.

Laran ranta

Noin 15 kilometriä keskustasta itään sijaitsee toinen Antalyan päärannoista – Lara, joka on kaupungin suosituin ranta. Sekä hiekkaranta ja rantavesi ovat varsin puhtaita Larassa.

Kilometrien pituisen rannan varrelta löytyy runsaasti ravintoloita ja baareja, joissa evästää rantapäivän aikana. Antalyan parhaat hotellitkin sijaitsevat samaisella alueella. Rannalla on vuokralla sekä tuoleja että varjoja.

Lara-ranta, Antalya
Laran ranta Antalyan itäpuolella. Kuva: thomasje/stock.adobe.com.

Ostokset

Antalya on erinomainen shoppailukohde erityisesti vaatteiden suhteen, sillä hinnat ovat Euroopan alhaisimmat ja tarjontaa liikkeistä piisaa mukavasti. Kaupungista löytyy sekä kivijalkakauppoja että basaareja, joissa tinkiminen kuuluu hintaan. Kivijalkakaupoissa ja ostoskeskuksissa hinnat ovat kiinteitä.

Antalyassa on useampiakin suuria ostoskesksia, joista löytyy vaatteita, elektroniikkaa, apteekkia ja paljon muuta. Suurin ostoskeskus on TerraCity sijaitsee keskustan itäpuolella, Laran kaupunginosassa. Muita isompia ostoskeskuksia ovat MarkAntalya vanhankaupungin vieressä ja Migros shopping center Konyaaltin rannan läheisyydessä.

Antalya - hintataso

Antalyan hintataso on majoituksen, ostosten ja ruuan osalta Euroopan halvimpia. Majoituksen hinnat pomppaavat hieman korkeasesongin alkaessa kesäkuussa, ja korkeimmillaan hinnat ovat heinä-elokuussa. Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Antalyassa.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (heinäkuu)

3* hotelli (syyskuu)

Hinta

10-14 €

3-4 €

80 €

86 €

Lentokentältä Antalyan keskustaan

Antalya sijaitsee 10 kilometrin päässä lentokentältä. Kentältä pääsee keskustaan sekä bussilla että raitiovaunulla.

Bussilinja 600 vie kaupungin keskustaan 30 minuutin välein, bussilinja 800 Laraan kahden tunnin välein. Bussimatka kestää n. 30-45 minuuttia, riippuen ruuhkasta. Sekä bussilinjat että raitiovaunu maksavat 7 liiraa eli n. euron. Bussipysäkki- ja raitiovaunulistaukset näet painamalla linkkiä.

HAVAS shuttlebussi vie kaupungin keskustaan n. parin euron, 15 liiran hintaan.

Sää ja milloin matkustaa

Talvi:

Pääsääntöisesti Antalyassa on lämmintä myös talvisaikaan, vaikka ajoittain talvellakin saattaa olla tuulisia ja sateisia päiviä. Päivän korkein keskilämpötila on talvisaikaankin 20 asteen kieppeillä ja merivesi lähellä samoja lukuja, joten talviuintikin Antalyassa onnistuu mainiosti.

Kevät:

Alanya on mukavimmillaan keväällä, kun päivän korkein lämpötila kipuaa 25-30 asteeseen ja merivesikin on yli 20 asteista.

Kesä:

Kesäkuukaudet ovat erittäin kuumia. Lämpötila kohoaa jatkuvasti yli 30 asteen ja meriveden keskilämpötila kulkee lähellä 30 astetta.

Syksy:

Syksy on kevään tavoin ihanteellista aikaa vierailla Antalyassa. Lämpimät rantakelit säilyvät läpi lokakuun, jolloin päivän korkein lämpötila on vielä 25-30 asteen välillä ja merivesi samoissa lukemissa.

---

Teksti: Erol Tasgit
Käännös: Ville Ryynänen
Kuvat: Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Antalyasta
Inline Feedbacks
View all comments