Siirry suoraan sisältöön

Dubrovnik

Dubrovnik muureineen ja torneineen kuuluu Euroopan ehdottomiin ykkösmatkakohteisiin. Vanhankaupungin jykevien muurien sisältä löytyy palatseja, luostareita, kirkkoja, ravintoloita ja kahviloita.

Vanhakaupunki on kuitenkin vain osa tarinaa, sillä Dubrovnik levittäytyy laajemmalle alueelle tarjoten vaihtoehtoja joka makuun kulttuurilomasta rentoon rantalomaan tai aktiivilomaan. Tai se voi olla yhdistelmä näitä kaikkia.

Lovrijenac-linnake, Dubrovnik
Lovrijenac-linnake sijaitsee Vanhankaupungin vieressä.

Dubrovnik pähkinänkuoressa

 • Dubrovnik sijaitsee Adrianmeren (Välimeren) rannalla aivan Kroatian eteläkärjessä noin 500 kilometrin päässä pääkaupunki Zagrebista.
 • Ragusan kaupunki perustettiin noin 1400 vuotta sitten ja siitä muodostui merkittävä kaupunkivaltio Adrianmeren alueelle.
 • Nykyinen nimi otettiin viralliseen käyttöön vuonna 1918 kun Jugoslavia perustettiin, mutta nimeä oli käytetty Ragusan rinnalla jo satojen vuosien ajan. Italiaksi kaupunki on edelleen Ragusa.
 • Dubrovnikin Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
 • Päästäkseen autolla Dubrovnikiin pohjoisemmasta Kroatiasta täytyi ennen vuotta 2022 ajaa pieni pätkä Bosnia-Hertsegovinan läpi, sillä Kroatian eteläisimmästä osasta ei ollut maayhteyttä muuhun Kroatiaan. Asia korjattiin kesällä 2022, kun Pelješacin silta valmistui
 • Dubrovnikin asukasluku on hieman päälle 40 000, näistä vain pieni osa asuu Vanhassakaupungissa.

Ostokset Dubrovnikissa

Vanhakaupunki

Ostosmahdollisuudet Vanhassakaupungissa ovat keskittyneet lukuisiin pieniin putiikkeihin sen keskeisimmille kahdelle kadulle (Stradun ja Ulica od Puča), joten laajaa aluetta ei tarvitse vaatekauppoja etsiessä haravoida. Lisäksi nämä ja niiden väliset sivukadut ovat tasaisella alueella, joten ostoskierros Dubrovnikissa on ainakin pahimpien ruuhkien ja helteiden ulkopuolella hyvin miellyttävä toteuttaa.

Vaatekaupat ja koruliikkeet ovat Vanhassakaupungissa vahvasti edustettuina.

Dubrovnik ostokset vanhakaupunki
Vanhankaupungin kaupat ovat pieniä putiikkeja.

Vanhankaupungin keskustan kaakkoispuolella (Gundulićeva poljana) on aamuisin ja aamupäivisin pieni torialue, jossa myydään vihannesten ja hedelmien lisäksi mm. käsitöitä ja matkamuistoja.

Gruž ja ostoskeskukset

Gružin satama-alueen pohjukasta löytyy pienehkö, mutta mm. useita vaatekauppoja sisältävä melko moderni ostoskeskus Minčeta. Lähes sen vieressä on Atlas Centar, jossa on myös muutama vaatekauppa.

Pienellä alueella on myös pari suurempaa ruokakauppaa (Vukovarska ulicalla Tommy ja Studenac) sekä DM, Müller, BIPA ja Douglas, joista löytyy yhteensä suunnilleen kaikki kulutustavarat mitä lomalla tarvitsee.

Minceta ostoskeskus Dubrovnik
Ostoskeskus Minčeta edustaa modernimpaa Dubrovnikia.

Lähempänä risteilijäsatamaa ja linja-autoasemaa on myös vihannestori Gruž Market, joka on auki aamuisin ja aamupäivisin.

Lapad

Lapadin niemimaan ja sen kävelykadun lähellä, Kralja Tomislavan varrella on ulkoilmaostoskeskus DOC, joka ei tosin häikäise valikoimallaan. Siellä on kuitenkin mm. iso supermarket Tommy sekä joitain vaatekauppoja.

Dubrovnikin hintataso

Dubrovnik on hintatasoltaan kallis kohde, mikäli verrataan Kroatian yleiseen hintatasoon, joka sekään ei ole ihan Euroopan edullisimpia. Aterioista ja juomista ravintoloissa saa maksaa kaupungin parhailla paikoilla Suomen tasoisia hintoja.

Kannattaa silti huomioida, että hintataso Vanhassakaupungissa ei ole sama asia kuin Dubrovnikin hintataso yleisesti, joten etsimällä majoitusta tai ruokapaikkaa Vanhankaupungin ulkopuolelta saattaa säästää äkkiä suuriakin summia. Esimerkiksi Vanhankaupungin ja Lapadin niemimaan väliseltä vähemmän suositulta alueelta saattaa löytää hinta-laatusuhteeltaan erittäinkin hyviä paikkoja.

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Ravintolahinnat on katsottu Vanhastakaupungista ja Lapadin rannan ympäristöstä. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

4* hotelli (huhtikuu)

4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

13-16 €

5 €

125 €

257 €

Sää ja matkustusajat

Talvi: Pohjoisella Välimerellä on talvisin yleensä lauhaa, puolipilvistä ja ajoittaisia sateita, eikä Dubrovnik tee poikkeusta. Päivän korkein lämpötila on useimmiten välillä +8-15 °C. Yöllä saattaa joskus harvoin laskea pakkasen puolelle. Tuulet voivat olla talvisin voimakkaita.

Kevät: Dubrovnik on parhaimmillaan keväällä, jolloin sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat usein yli 20 asteen. Toukokuussa lämpötila saattaa olla jo jopa lähelle 30 °C. Tosin huonolla tuurilla toukokuussa saattaa olla viileää ja epävakaistakin, sillä kevät on arvaamaton. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on aurinkoista ja kuumaa. Lämpötila nousee säännöllisesti 30 °C paikkeille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin ja hyvä rantalomakuukausi. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin hyvinkin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä kohti loka-marraskuuta. Lokakuun aikana lämpötilat saattavat jo tippua alle 20 asteen ja sateita tulla enemmän, mutta vastaavasti voi hyvällä tuurilla olla edelleen kesäkelit ja lämpötila nousta säännöllisesti yli 20 °C. Loka-, marras- ja joulukuu ovat keskimäärin vuoden sateisimmat kuukaudet.

Beach Club Babin kuk -niemimaalla, Dubrovnik Kroatia
Beach Club keskellä luontoa Babin kukin länsiosassa.

Dubrovnik on äärettömän suosittu turistikohde – milloin matkustaa?

Dubrovnik on ollut jo vuosikymmeniä suosittu kohde Välimerellä – sekä kaupungissa yöpyvien että risteilymatkustajien keskuudessa. Vanhakaupunki saattaa olla kesäkuukausina päivisin ääriään myöten täynnä, kun jopa tuhannet risteilymatkustajat suuntaavat sinne päiväretkelle. Joten mikäli mahdollista, kaupunkiin kannattaa matkustaa joko keväällä tai syksyllä. Tuurista riippuen toukokuu, syyskuu ja vielä lokakuukin ovat suomalaisen silmin kesäisiä kuukausia.

Ravintoloiden terassit avautuvat suunnilleen pääsiäisen aikoihin. Uimavesien puolesta syksy on luonnollisesti parempaa aikaa.

Hotellien hinnatkin ovat off-seasonilla usein alle puolet kesän ruuhkahuipuista, jopa vain kolmasosan, ja lämpötilat ovat mukavampia kuin kuumimpaan ja ruuhkaisimpaan aikaan heinä-elokuussa.

Dubrovnikin ravintolat

Dubrovnikissa on erittäin runsas ravintolatarjonta erityisesti merenelävien ystäville. Risottoja ja pastoja on tämän lisäksi tarjolla lähes ravintolassa kuin ravintolassa. Liha-annoksia löytyy kaikkialta, mutta varsinaiset pihvipaikat ovat hyvin harvassa. Samoin loistavat poissaolollaan myös kansainväliset ruokaketjut, joita kaupungissa ei ole yhtään.

Ravintoloiden ruokalistat koostuvat pääasiassa tunnetuista annoksista, jotka maistuvat turisteille. Näiden lisäksi listoilla on usein höysteenä paikallisia tai vähän laajemmankin alueen erikoisuuksia. Näistä yleisin on musta risotto, joka on mustekalan musteella värjättyä mustekalarisottoa. Se tarjoillaan yleensä alku- tai väliruokana, mutta menee tuhtina annoksena varsinkin lounaalla pääruoastakin.

Musta risotto, ravintola Portun
Ravintola Portunin hyvä musta risotto.

Yleisin pastaruoka on Dirty Macaroni (Šporki makaruli), joka on naudanlihakastiketta ja yleensä putkipastaa. Se on ollut alueen perinteinen juhlaruoka, ja koska viimeisille vieraille ei usein jäänyt yhtään lihaa, niin lautaselle jäi vain kastikkeella töhrittyä pastaa – tästä nimitys Dirty Macaroni.

Jälkiruoista yleisimpänä listalla esiintyy paikallinen paahtovanukas Rožata.

Alta löytyy parhaita lukemia Tripadvisorissa ja Google Mapsissa saaneita ravintoloita. Nimen perässä on Google Mapsin arvosana ja arvioiden lukumäärä (päivitetty huhtikuussa 2024).

Ravintoloita Vanhassakaupungissa

ARKA 4.8 (307)

 • Game of Thronesistakin tuttujen Jesuiittaportaiden alapäässä sijaitseva ARKA tarjoaa monipuolisen listan ja useita klassikoita. Edessä on pieni terassi vilkkaalla paikalla.
 • Arka

Trattoria Carmen 4.8 (1183)

 • Italialainen ravintola Vanhankaupungin itäosassa, 100 metriä Dubrovnikin katedraalista itään kohti akvaariota, Ul. kneza Damjana Jude 10.
 • Trattoria Carmen

Soul Kitchen 4.8 (793)

 • Kasvis- ja vegaaniruokia.
 • Ul. od Domina 3, Vanhankaupungin lounaiskulmassa

Bonsai Sushi & Wok 4.8 (156)

 • Aasialaista ruokaa susheista wokkeihin.
 • Ul. Između Polača 1, St. Blaise -kirkon lähellä.
 • Bonsai Sushi & Wok

Gradska Kavana Arsenal 4.7 (3823)

 • Yli sata vuotta vanha Gradska Kavana Arsenal sijaitsee Vanhankaupunginsatamassa, joten suojaisa terassi on erittäin hyvällä paikalla.
 • Gradska Kavana tarkoittaa Kaupungin kahvilaa, mutta kahvilan terassi sijaitsee rakennuksen toisella puolella Dubrovnikin katedraalin, Rehtorin palatsin ja St. Blaise -kirkon vieressä, eli paraatipaikalla sekin. Tämäkin puoli saattaa olla iltaisin ravintolakäytössä.
 • Gradska Kavana Arsenal
Burrata
Burrata Arsenalin terassilla.

Forty Four 4.7 (571)

 • Samannimisen guest housen yhteydessä oleva ravintola.
 • Stradunin sivukadulla keskustaan päin, Ulica Miha Pracata 6.
 • Forty Four

Restaurant 360 4.7 (851)

 • 360:llä on ainoana ravintolana Dubrovnikissa Michelin-tähti.
 • Se sijaitsee Vanhankaupunginsataman vieressä ja terassilta on hienot merinäköalat. Sisäänkäynti löytyy matkalla kohti Ploce-porttia dominikaaniluostarin vierestä.
 • Restaurant 360

Mediteraneo Sushi and Seafood 4.6 (123)

 • Sushien lisäksi myös muita aasialaisia sekä paikallisia ruokia. Ulkona on pieni terassi.
 • Sijainti on aivan Vanhankaupungin pohjois-/koillisosassa lähellä muuria, Peline ulica 4.
 • Mediteraneo Sushi and Seafood

Marco Polo 4.6 (830)

 • Paikallisia klassikoita modernilla otteella. Maininta Michelin-oppaassa. Terassi on.
 • Pääkatu Stradunin sivukadulla lähellä Vanhankaupunginsatamaa, Lučarica ulica 6.
 • Marco Polo

Lucin Kantun 4.6 (1561)

 • Paikallisia ja kansainvälisiä klassikkoruokia.
 • Stradunin sivukadulla, järjestyksessä toinen vasemmalla kirkon jälkeen, kun kävelee Pile-portista sisään, Ulica od Sigurate 4.
 • Lucin Kantun
Dirty Macaroni, Lucin Kantun
Lucin Kantunin Dirty Macaroni. Ylimääräinen "lika" annoksessa on kuivattua oliivitahnaa.

Above 5 4.6 (416)

 • Hintava fine dining -ravintola kattoterassilla hotelli Stari Gradin yhteydessä.
 • Stradunin sivukadulla, järjestyksessä toinen vasemmalla kirkon jälkeen, kun kävelee Pile-portista sisään, Ulica od Sigurate 4.
 • Above 5

Burger House Republic 4.6 (859)

 • Muutakin fast foodia kuin burgereita.
 • Pieni paikka Stradunin sivukadulla, Široka ulica 4.
 • Burger House Republic

Vanhankaupungin ulkopuolella

Ezza 4.8 (329)

 • Pihvi- ja cocktailravintola, terassi on.
 • Hvarska ulica 2, Ploce-portista ulos ja vasemmalle.
 • Ezza

Nautika 4.7 (1102)

 • Hintava fine dining -ravintola heti Vanhankaupungin Pile-portin vieressä.
 • Terassilta on näkymä merelle, Vanhankaupungin muureille sekä Lovrijenac-linnakkeelle.
 • Nautika

Panorama 4.7 (4879)

 • Srd-kukkulan laella sijaitsevalta Panoramalta on upeat näkymät yli Dubrovnikin. Varsinkin Vanhakaupunki on aivan ravintolan alapuolella, joten on suuri ero saako pöydän kaiteen vierestä parhailla näköaloilla vai kauempaa.
 • Päivisin tarjolla on Light lunch, josta löytyy mm. burgereita. Iltaisin menu on enemmän fine diningia.
 • Ylös pääsee helpoiten joko vaijerihissillä tai taksilla/taksisovelluksella.
 • Panorama

Konoba Kenova 4.7 (209)

 • Välimeren ruokia, hieman fine diningin suuntaan. Myös ulkona on pöytiä.
 • Sijainti on 50 metriä Ploce-portilta pohjoiseen, Put od Bosanke 8.
 • Konoba Kenova

Lapadin niemimaan ravintoloita

Pantarul 4.8 (1613)

 • Tartaria, risottoa, burgeria, lihaa ja kalaa. Melko suppea lista kuitenkin. Ei terassia.
 • Sijainti on isomman tien Ulica Kralja Tomislavan varrella 300 metriä Lapadin kävelykadulta kohti etelää ja Vanhaakaupunkia.
 • Pantarul

Maskeron 4.7 (1080)

 • Joitain paikallisiakin ruokia, mutta pääasiassa melko tavanomaisia ravintolaruokia, joita saa Suomestakin. Hyvät pizzat ja suuri terassi.
 • Sijainti on vain 150 metriä Lapadinlahden kävelykadulta, liikenneympyrän toisella puolella.
 • Maskeron
cevapi
Maskeronin Ćevapi-annos

Bistro Bacchus 4.7 (226)

 • Normaaleja ravintolaruokia, terassi on.
 • 300 metriä Lapadin kävelykadulta ylämäkeen kohti pohjoista, Ulica Ćira Carićan alussa.
 • Bistro Bacchus

Pull Over 4.6 (703)

 • Melko tavallisia ravintolaruokia, lisäksi aamiaista sekä Light Lunch -lista. Terassi on heti kävelykadun vieressä.
 • Lapadinlahden kävelykadulla, Šetalište kralja Zvonimira 18.
 • Pull Over

Fish Bar El Pulpo 4.6 (1333)

 • Kalaravintola kävelykatu Kralja Zvonimiran sivukadulla, Ulica Mata Vodopića 6.
 • Terassi on sisäpihalla.

Pivnica Dubrava 4.5 (943)

 • Edullisempi vaihtoehto, tarjolla on pääasiassa grillattua lihaa.
 • Sijainti on niemimaan kärjessä lähellä Copacabana-rantaa pienehkössä kauppakeskittymässä. Osoite on Mali stradun, eli pieni Stradun.
 • Pivnica tarkoittaa pubia, joten joku voisi väittää Dubravaa myös ostarin baariksi, mutta enemmän kyseessä on kuitenkin ruokaravintola. Kauppakäytävässä on pöytiä ulkotiloissa.
 • Pivnica Dubrava (sivut kroatiaksi).

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
3 kommenttia Dubrovnikista
Inline Feedbacks
View all comments
T&A
T&A
2 years ago

Dubrovnikin suurin viehätys on kuitenkin upea meri ympärillä! Jos Dubrovnik sijaitsisi sisämaassa, niin tuskin tulisi palattua, vaikka vanha kaupunki hieno onkin. Ensimmäisen kerran olimme jo 90-luvulla!

Irma
Irma
2 years ago

Onko dubrovnik mäkinen kaupunki yleisesti?