Dubrovnik ja sen muurien ja tornien ympäröimä historiallinen Vanhakaupunki kuuluu historiansa ja mystisyytensä vuoksi Euroopan ehdottomiin ykkösmatkakohteisiin.
Vanhakaupunki on kuitenkin vain osa tarinaa, sillä Dubrovnik levittäytyy laajalle alueelle tarjoten vaihtoehtoja joka makuun rantalomasta aktiivilomaan.
Muurien ympäröimä Vanhakaupunki.
Missä Dubrovnikissa kannattaa yöpyä?
Dubrovnik on monipuolinen kohde, josta löytyy useita erityyppisiä alueita yöpymiseen:
- Vanhakaupunki on useimmille suurin syy valita Dubrovnik matkakohteeksi. Sekä muurien sisältä että niiden läheisyydestä löytyy reilusti majoitusvaihtoehtoja. Muurien sisällä tarjonta keskittyy pääasiassa loma-asuntoihin, sillä suuremmat hotellit löytyvät muurien ulkopuolelta.
- Lapadin rannan takana oleva alue sijaitsee Vanhastakaupungista 3-4 kilometriä luoteeseen. Tämä alue muistuttaa pientä Välimeren rantalomakohdetta ja sopii mm. lapsiperheille, jos rannan läheisyys on tärkeä. Palveluita on lähellä ja ravintoloita löytyy erityisesti kävelykadulta Šetalište kralja Zvonimira. Pieni ostoskeskuskin on muutaman sadan metrin päässä.
- Lapadin rannan molemmin puolin sekä varsinkin Babin kukin kaupunginosasta Lapadin niemimaan pohjoisosasta löytyy hotelleja hyvin rauhallisilla sijainneilla luonnon keskellä aivan rannassa. Babin Kukin suosituin ranta on Cobacabana Beach. Täällä voi viettää lepolomaa uima-altaalla, rannalla tai beach clubilla, mutta kuitenkin vain muutaman kilometrin päässä Vanhastakaupungista.
Löydä hotelli Dubrovnikissa Booking.comin karttahausta
Dubrovnik valokuvavideona
Dubrovnikin nähtävyydet ja tekemistä
Vanhakaupunki
Kellotorni Vanhankaupungin pääkatu Stradunin päässä huhtikuussa.
Dubrovnikin nähtävyydet sijoittuvat Vanhaankaupunkiin, joka on historiansa ja monipuolisuutensa ansiosta yksi Euroopan mielenkiintoisimmista alueista.
Keskusta on tasaista ja sieltä löytyy kirkkoja, museoita, palatseja, luostareita, kauppoja ja ravintoloita.
Ulompi osa nousee kohti muuria mentäessä ja sisältää enimmäkseen paikallisten asutusta, loma-asuntoja, ravintoloita ja baareja. Se on erittäin sokkeloinen ja pieniä portaita saa kävellä koko ajan ylös tai alas. Mutta suunnistus on helppoa: ylöspäin mentäessä törmää jossain vaiheessa muureihin, alaspäin mentäessä keskustaan.
Nähtävyyksiä Vanhassakaupungissa
Kirkot
Vanhassakaupungissa on lähekkäin useita toinen toistaan upeampia kirkkoja. Niihin pääsee tutustumaan vapaasti ja ilmaiseksi.
St Blaise -kirkko (Crkva sv. Vlaho)
Luostarit
Muurien sisällä on kaksi luostaria: dominikaaniluostari sijaitsee koillisen Ploce-portin vieressä ja fransiskaaniluostari läntisen Pile-portin vieressä. Ne ovat hyvin samankaltaisia; molemmat on rakennettu pienen sisäpihan ympärille ja molemmista löytyy pieni museo. Fransiskaaniluostarin yhteydessä on myös yksi Euroopan vanhimmista yhä toiminnassa olevista apteekeista.
Palatsit
Rehtorin palatsi, eli Rector's Palace, sijaitsee keskeisellä paikalla katedraalin vieressä. Rehtoriksi kutsuttiin aikoinaan Ragusan kaupunkivaltion hallitsijaa. Dubrovnik oli Ragusan pääkaupunki, joten rehtorikin asui täällä. Palatsi sisältää hienon arkkitehtuurin lisäksi paljon taidetta sekä antiikkihuonekaluja.
Sponza-palatsi sijaitsee heti kellotornin vieressä lähellä Rehtorin palatsia. Se on selvästi pienempi palatsi ja sisältää vaihtuvia näyttelyitä.
Rehtorin palatsi oikealla, Sponza-palatsi kadun päässä.
Game of Thrones
Dubrovnik oli yksi suositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikoista (pääkaupunki King's Landing), eikä Vanhassakaupungissa kierrellessä voi välttyä GoT-mainoksilta. Tarjolla on esimerkiksi kiertokävelyitä, joissa käydään läpi kuvauspaikkoja oppaan mukana. Sarjan alkuperäinen miekoista tehty valtaistuin, Iron Throne, löytyy nykyään luostarista Lokrumin saarelta heti Dubrovnikin edustalta.
Imperial-linnake Srd-kukkulalla
Srd-kukkulan päällä Vanhankaupungin takana sijaitseva Imperial-linnake näkyy lähes joka puolelle Dubrovnikia. Se oli tärkeä puolustusasema Kroatian sodassa 1990-luvun alussa.
Nykyään linnoituksessa toimii sodasta kertova museo, sekä kaapelihissin yläpäässä on kahvila ja ravintola.
Vaikka kaapelihissillä pääsee ylös ja alas, voi kävely vähintään alaspäin olla hyvä idea. Ylöspäin kesäkuumalla kävely on ehkä turhan kova urakka. Tästä kuvasta näkee millainen tie on. Kivet ovat paikoitellen melko isoja ja teräviä. Googlen kartoista näkee reitin alku- ja loppupäät (vihreä katkoviiva).
Muurit ja Lovrijenacin linnake
Muurit ja tornit ympäröivät Vanhaakaupunkia kauttaaltaan ja niiden ympäri pääsee kävelemään poistumatta muurilta kertaakaan. Kulkusuunta on merkitty selvästi, eikä molempiin suuntiin saa kävellä ruuhkien välttämiseksi.
Portaat ylös muurille löytyvät muutamasta kohdasta ympäri Vanhaakaupunkia. Näistä paikoista saa ostettua lipun, jolla voi kiertää muuria sulkemisaikaan asti. Ainakin heti Pile-portin (kaupungin länsipuolella) ja Ploce-portin (kaupungin koillispuolella) vieressä on sisäänkäynnit. Hinnat ja aukioloajat löytyvät täältä.
Muureilla on pari kahvilaa.
Fort Lovrijenac muureilta kuvattuna.
Samalla lipulla pääsee myös Lovrijenacin linnakkeelle Vanhankaupungin viereen. Tai jos käy ensin Lovrijenacissa, niin sen lipun hinnan voi vähentää muurin lipun hinnasta näyttämällä samana päivänä ostettua lippua.
Lokrum
Lokrum on saari ja suosittu päiväkohde Dubrovnikin edustalla. Vajaan kahden kilometrin mittaisen saaren parhaita nähtävyyksiä ovat vanha luostarikompleksi sekä Napoleonin rakennuttaman linnoituksen rauniot. Game of Thrones -fanien kannattaa ainakin käydä luostarissa, sillä siellä on nähtävillä alkuperäinen kuninkaan valtaistuin Iron Throne.
Muuten Lokrum on enemmän viihtymispaikka kuin nähtävyyksien katselupaikka. Saaren eteläosa on pyhitetty uimiselle ja auringonotolle; vaihtoehtoina ovat joko laaja kallioalue tai aurinkotuolit. Uimassa voi käydä myös pienessä suolaisessa järvessä, Kuolleessameressä, joka saa vetensä pienistä luolista ja halkeamista sen ympärillä. Myös Lokrumin sataman vieressä on auringonottokallioita.
Kuollutmeri
Etelän uinti- ja auringonottopaikkojen vieressä on kuntoilualue, pieni jalkapallokenttä, sekä jäniksiä ja riikinkukkoja, jotka kirmailevat alueella vapaasti.
Napoleonin rakennuttaman linnoituksen Fort Royalin sekä pienen kirkon rauniot sijaitsevat Lokrumin korkeimmalla kohdalla 96 metrin korkeudessa. Aivan kuumimmalla ilmalla kannattaa miettiä siellä käymisen hyöty-haittasuhdetta, jos ylämäkikävely ei ole suosikkipuuhia, sillä muuta kuin raunioita ja hienoja maisemia siellä ei ole. Dubrovnik näkyy jokseenkin hyvin aivan korkeimmalta kohdalta.
Lokrumilta löytyy myös mm. pieni kasvitieteellinen puutarha. Saaren kartta opasteineen näkyy tässä kuvassa (vesibussi ajaa ykkösen kohdalle Portočin satamaan).
Lokrum pitää sisällään muutaman baarin sekä ruokapaikan. Sinne pääsee vesibussilla vartissa, joita lähtee puolen tunnin välein Vanhankaupunginsatamasta. Edestakainen lippu maksoi kesällä 2019 150 kunaa, eli noin 20 euroa. Suurin osa lipun hinnasta (120/150 kunaa) koostuu sisäänpääsymaksusta saarelle, joka tulee maksaa erikseen joka tapauksessa jollain toisella kyydillä mentäessä, joten tuo vesibussi on melko edullinen kyytinä.
Saarella saa helposti kulumaan aikaa pari tuntia tai enemmänkin, joten ihan pikavisiittiin ei kannata varautua.
Lisätietoja: lokrum.hr
Vesiurheilu
Dubrovnik on hyvä kohde vesiurheilulle. Vanhankaupungin ja Lokrum-saaren ympäristössä erityisen suosittua on merimelonta, jossa pääsee tutustumaan ympäristöön eri näkökulmasta joko järjestetyllä kierroksella tai vapaasti omaan tahtiin. Merikajakki on hyvä väline aloittelijallekin, sillä sitä on vaikea saada kaatumaan.
Dubrovnikin rannat
Kroatia ei ole kuuluisa hiekkarannoistaan, eikä Dubrovnik tee poikkeusta. Dubrovnikin rannat ovat pääasiassa soraa, pikkukiveä, tai jopa kalliorantoja, joten uimatossut kannattaa ottaa mukaan.
1. Banje Beach
Lähes välittömästi Vanhankaupungin vieressä sijaitseva Banje Beach on luonnollisesti erittäin suosittu ranta kesäisin. Sen takana on ravintola, baari sekä yökerho. Iso osa rannasta on erotettu maksulliseksi beach clubiksi, jonka erottaa helposti alla olevasta kuvasta.
Banje sijaitsee lyhyen kävelyn päässä Vanhastakaupungista.
Lisätietoja: banjebeach.com
2. Lapad Beach
Lapadinlahden perällä sijaitsevan Lapad Beachin ja sen ympäristön kunnostustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2017. Se on kokonaisuudessaan viihtyisää aluetta. Ranta tunnetaan myös nimellä Sunset Beach.
Rantaan johtava kävelykatu on täynnä ravintoloita, baareja ja kahviloita – joskin aika turistivetoisia. Dubrovnik on hyvä kohde kulinaristeillekin, mutta Lapadin suunnasta parhaat ravintolat eivät kuitenkaan löydy. Rannan ympäristössä on lisää ravintoloita, erilaisia aurinkotuolialueita, hierontaa, ym.
Lapadin lahden perällä on viihtyisä ranta-alue.
Itse ranta jakaantuu kahteen osaan Lapadinlahdelle, molemmat ovat pikkukivirantoja aurinkotuoleineen. Kapeampi kaistale näkyy Googlen kartoissa nimellä Vis Beach.
Jos kävelee rantaviivaa pitkin vähän matkaa länteen päin, tulee vastaan pari pienempää ja rauhallisempaa poukamaa sekä kallioita auringonottoa ja uimista varten. Myös siellä on joitain rantabaareja.
Jos lähtee kävelemään lahden pohjoispuolta rantaa pitkin luoteeseen, matkalla on lukuisia portaita alas pienille kallioille. Hyvällä tuurilla sieltä voi löytää oman paikan, josta on helppo käydä uimassa turkoosissa meressä. Ja jos ei heti löydy, niin odottamaan voi mennä vaikkapa viereiseen luolabaariin.
3. Copacabana Beach
Babin kukin kaupunginosassa on hotellien omia rantoja sekä beach clubeja. Niemimaan kärjessä on myös isompi yleinen ranta, Copacabana Beach. Paikka on melko syrjäinen, mutta siellä on kuitenkin hyvät rantapalvelut ravintoloineen.
Copacabana Beach löytyy Babin kukin pohjoispuolelta.
Alue ei ole yhtä suojainen kuin Lapadin lahti. Dubrovnik on yksi suurten risteilijöiden pysähdyspaikoista, ja näiden laivojen reitit menevät Copacabanan edestä, mikä vähän vähentää rannan viehätystä.
Cobacabanan itäpuolella on vielä pienempi yleinen ranta, Mandrač Beach.
Lisätietoja: thebeachdubrovnik.com
4. Sveti Jakov Beach
Jos asuu selvästi Vanhakaupungin itäpuolella, tai haluaa muuten vain kokeilla syrjäisempää rantaa, Sveti Jakov Beach sijaitsee n. 1.5 km Banje Beachiltä itään päin ja on täten vielä kävelyetäisyydellä Vanhastakaupungista.
Sveti Jakovin ranta sijaitsee vähän keskustan ulkopuolella.
Siellä on kesällä hyvät palvelut: baari, ravintola, aurinkotuoleja ja -varjoja sekä vesiskoottereiden vuokrausta. Osa rannasta on muualta tuotua hiekkaa. Vesiraja on normaalia pikkukiveä, kuten muillakin Dubrovnikin rannoilla.
Rannan vieressä on myös betonilaituri sekä auringonottokallioita.
Etäisyys keskustasta sekä rannan takana kohoavat jyrkät kalliot tekevät paikasta, sen suosiosta huolimatta, melko autiorannan oloisen. Ilta-aurinko paistaa pitkään Sveti Jakoville.
Parkkipaikka on Sveti jakov -kirkon vieressä, josta on melko pitkät portaat alas rantaan.
5. Bellevue Beach
Bellevuen ranta sijaitsee pienessä poukamassa samannimisen hotellin edessä.
Kalliot ympäröivät Bellevuen syvänvihreää rantaa.
Rannalla on ravintola sekä poikkeuksellisen vihreä meri. Aurinko kääntyy korkean kallion taakse jo melko aikaisin (keskikesällä myöhään iltapäivällä) jättäen rannan varjoon.
Rannalle laskeudutaan lounaispuolelta viereisen Rixos Libertas -hotellin vierestä menevältä kadulta (Kotorska ulica) ja lopussa kuvan etualalla näkyviä portaita pitkin.
6. Dance Beach
Dance Beach on kallioranta lähellä Vanhaakaupunkia Lovrijenac-linnakkeen takana sijaitsevalla niemellä. Niemennokassa on parkkipaikka, josta voi laskeutua portaita alas rantaan.
Dubrovnik on melko niukka ostoskaupunki
Dubrovnik ei ole varsinaisesti shoppailijan paratiisi, mutta Vanhassakaupungissa on kuitenkin jonkin verran tarjontaa.
- Ostosmahdollisuudet Vanhassakaupungissa ovat keskittyneet pieniin putiikkeihin sen keskeisimmille kaduille, joten laajaa aluetta ei tarvitse vaatekauppoja etsiessä haravoida.
- Vanhankaupungin keskustan kaakkoispuolella (Gundulićeva poljana) on aamuisin ja aamupäivisin pieni torialue, jossa myydään vihannesten ja hedelmien lisäksi mm. käsitöitä ja matkamuistoja.
- Gruzin satama-alueen pohjukasta löytyy pienehkö, mutta mm. useita vaatekauppoja sisältävä melko moderni ostoskeskus Minčeta. Sen läheltä löytyy myös isoja ruokakauppoja (Tommy ja Pemo) sekä vähän Suomen Tokmannia muistuttavat DM ja Müller. Tältä alueelta löytyy helpoiten tarvittavat ostokset, mitä lomalla ikinä tarvitseekaan.
- Lapadin niemimaan ja sen kävelykadun lähellä, Kralja Tomislavan varrella on ulkoilmaostoskeskus DOC, joka ei tosin häikäise valikoimallaan. Siellä on kuitenkin mm. iso supermarket Tommy sekä joitain vaatekauppoja.
Ravintolat ja hintataso
Dubrovnikin parhaat ravintolat löytyvät yleensä Vanhastakaupungista tai sen välittömästä läheisyydestä. Kalaruoat sekä muut merenelävät ovat vahvasti edustettuina, tosin ravintoloita löytyy ihan joka lähtöön.
Keitettyä perunaa ja valkosipuliöljyssä freesattua lehtimangoldia on suosittu lisäke ympäri Kroatiaa. Vierellä paistettua kalmaria.
Onko Dubrovnik kallis?
Dubrovnik on hintatasoltaan kallis kohde, mikäli verrataan Kroatian yleiseen hintatasoon, joka ei sekään ole ihan Euroopan edullisimpia. Aterioista ja juomista ravintoloissa saa maksaa kaupungin parhailla paikoilla Suomen tasoisia hintoja.
Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Ravintolahinnat on katsottu Vanhastakaupungista tai Lapadin rannan ympäristöstä, joissa hinnat ovat luonnollisesti korkeimmillaan. Kaupungin muilta alueilta voi saada aterioita selvästikin edullisemmin.
Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.
Jos nähtävyydet ja muureilla kävely kiinnostavat, niin kannattaa ostaa Dubrovnik-kortti (linkki). Lippu päiväksi maksaa netistä varattuna 33 euroa ja sisältää myös muureilla kävelyn, joka maksaisi jo yksin saman verran, joten museot ja näyttelyt tulevat päälle ilmaiseksi.
Pizza ravintolassa
Fileepihviateria ravintolassa
0.33 l olut ravintolassa
3-4* hotelli (huhtikuu)
3-4* hotelli (heinäkuu)
9-15 €
24-29 €
4 €
83 €
152 €
Lentokentältä kaupunkiin
Dubrovnik (Vanhakaupunki) sijaitsee noin 19 kilometrin päässä lentokentästä. Se sijaitsee Čilipissä, mutta tunnetaan Dubrovnikin kansainvälisenä lentokenttänä.
Lentokenttäbussilla:
Platanus Shuttle Bus on virallinen bussiyhteys lentokentän ja kaupungin välillä. Varsinaista aikataulua ei kaupungin suuntaan ole, vaan bussi lähtee n. 30 minuuttia jokaisen lennon jälkeen (aikataulujen rajoissa, ei koske yölentoja). Aikataulut toiseen suuntaan löytyvät sivuilta.
Bussien kulkemisajat ja lisätiedot: platanus.hr
Yleisellä bussilla:
Aikataulut ja lisätiedot: libertasdubrovnik.com
Dubrovnik on äärettömän suosittu turistikohde – milloin matkustaa?
Dubrovnik on ollut jo vuosikymmeniä suosittu kohde Välimerellä – sekä kaupungissa yöpyvien että risteilymatkustajien keskuudessa. Vanhakaupunki saattaa olla kesäkuukausina päivisin ääriään myöten täynnä, kun risteilymatkustajat suuntaavat sinne päiväretkelle. Joten mikäli mahdollista, kaupunkiin kannattaa matkustaa joko keväällä tai syksyllä.
Ravintoloiden terassit avautuvat pääsiäisen aikoihin. Uimavesien puolesta syksy on luonnollisesti parempaa aikaa.
Hotellien hinnatkin ovat off-seasonilla usein alle puolet kesän ruuhkahuipuista, jopa vain kolmasosan, ja lämpötilat ovat mukavampia kuin kuumimpaan ja ruuhkaisimpaan aikaan heinä-elokuussa.
Sää – Dubrovnik
Beach Club keskellä luontoa Babin kukin länsiosassa.
Talvi: Pohjoisella Välimerellä on talvisin yleensä lauhaa, pilvistä ja ajoittaisia sateita, eikä Dubrovnik tee poikkeusta. Päivän korkein lämpötila on useimmiten välillä +8-15 °C. Yöllä saattaa joskus harvoin laskea pakkasen puolelle. Tuulet voivat olla talvisin voimakkaita.
Kevät: Dubrovnik on parhaimmillaan keväällä (paitsi uimisen kannalta). Sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat usein yli 20 °C. Toukokuussa saattaa olla jo jopa lähelle 30 °C. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.
Kesä: Kesä on aurinkoista ja kuumaa. Lämpötila nousee säännöllisesti 30 °C paikkeille tai yli.
Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä kohti lokakuuta. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20:n asteen ja sateita alkaa tulla enemmän. Loka-, marras- ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.
Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Home / JHS Pedals – Videokirjasto, Youtube
Dubrovnikin suurin viehätys on kuitenkin upea meri ympärillä! Jos Dubrovnik sijaitsisi sisämaassa, niin tuskin tulisi palattua, vaikka vanha kaupunki hieno onkin. Ensimmäisen kerran olimme jo 90-luvulla!
Onko dubrovnik mäkinen kaupunki yleisesti?
Dubrovnik on melko mäkistä aluetta. Maasto alkaa nousta heti merestä kohti Srd-vuorta. Lisäksi Lapadin niemimaalla on parikin pienempää kukkulaa. Näiden lisäksi esimerkiksi Vanhankaupungin ja Lapadin välinen alue on pääasiassa loivaa ylä- tai alamäkeä, vaikka se sijoittuukin kukkuloiden väliin. Kovin tasaisia alueita Dubrovnikista ei siis löydy.
Usein mäkisillä alueilla on autoteiden väleihin rakennettu jalankulkijoille portaikkoja, joita pitkin pääsee oikaisemaan kätevästi, eikä tarvitse kävellä pitkiä matkoja kiemurtelevia teitä pitkin, joten niitä kannattaa tarkkailla Dubrovnikissakin. Useimmiten portaikot on merkitty Googlen karttoihin ohuina teinä tai katkoviivoina, mutta ei aina.