Siirry suoraan sisältöön

Dubrovnik

Dubrovnik muureineen ja torneineen kuuluu Euroopan ehdottomiin ykkösmatkakohteisiin. Vanhankaupungin jykevien muurien sisältä löytyy palatseja, luostareita, kirkkoja, ravintoloita ja kahviloita.

Vanhakaupunki on kuitenkin vain osa tarinaa, sillä Dubrovnik levittäytyy laajemmalle alueelle tarjoten vaihtoehtoja joka makuun kulttuurilomasta rentoon rantalomaan tai aktiivilomaan. Tai se voi olla yhdistelmä näitä kaikkia.

Lovrijenac-linnake, Dubrovnik
Lovrijenac-linnake sijaitsee Vanhankaupungin vieressä.

Dubrovnik pähkinänkuoressa

  • Dubrovnik sijaitsee Adrianmeren (Välimeren) rannalla aivan Kroatian eteläkärjessä noin 500 kilometrin päässä pääkaupunki Zagrebista.
  • Ragusan kaupunki perustettiin noin 1400 vuotta sitten ja siitä muodostui merkittävä kaupunkivaltio Adrianmeren alueelle.
  • Nykyinen nimi Dubrovnik otettiin viralliseen käyttöön vuonna 1918 kun Jugoslavia perustettiin, mutta nimeä oli käytetty Ragusan rinnalla jo satojen vuosien ajan. Italiaksi Dubrovnik on edelleen Ragusa.
  • Dubrovnikin Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.
  • Päästäkseen autolla Dubrovnikiin pohjoisemmasta Kroatiasta täytyi ennen vuotta 2022 ajaa pieni pätkä Bosnia-Hertsegovinan läpi, sillä Kroatian eteläisimmästä osasta ei ollut maayhteyttä muuhun Kroatiaan. Asia korjattiin kesällä 2022, kun Pelješacin silta valmistui
  • Dubrovnikin asukasluku on hieman päälle 40 000, näistä vain pieni osa asuu Vanhassakaupungissa.

Ostokset Dubrovnikissa

Vanhakaupunki

Ostosmahdollisuudet Vanhassakaupungissa ovat keskittyneet lukuisiin pieniin putiikkeihin sen keskeisimmille kahdelle kadulle (Stradun ja Ulica od Puča), joten laajaa aluetta ei tarvitse vaatekauppoja etsiessä haravoida. Lisäksi nämä ja niiden väliset sivukadut ovat tasaisella alueella, joten ostoskierros Dubrovnikissa on ainakin pahimpien ruuhkien ja helteiden ulkopuolella hyvin miellyttävä toteuttaa.

Vaatekaupat ja koruliikkeet ovat Vanhassakaupungissa vahvasti edustettuina.

Dubrovnik ostokset vanhakaupunki
Vanhankaupungin kaupat ovat pieniä putiikkeja.

Vanhankaupungin keskustan kaakkoispuolella (Gundulićeva poljana) on aamuisin ja aamupäivisin pieni torialue, jossa myydään vihannesten ja hedelmien lisäksi mm. käsitöitä ja matkamuistoja.

Gruž ja ostoskeskukset

Gružin satama-alueen pohjukasta löytyy pienehkö, mutta mm. useita vaatekauppoja sisältävä melko moderni ostoskeskus Minčeta. Lähes sen vieressä on Atlas Centar, jossa on myös muutama vaatekauppa.

Pienellä alueella on myös pari suurempaa ruokakauppaa (Vukovarska ulicalla Tommy ja Studenac) sekä DM, Müller, BIPA ja Douglas, joista löytyy yhteensä suunnilleen kaikki kulutustavarat mitä lomalla tarvitsee.

Minceta ostoskeskus Dubrovnik
Ostoskeskus Minčeta edustaa modernimpaa Dubrovnikia.

Lähempänä risteilijäsatamaa ja linja-autoasemaa on myös vihannestori Gruž Market, joka on auki aamuisin ja aamupäivisin.

Lapad

Lapadin niemimaan ja sen kävelykadun lähellä, Kralja Tomislavan varrella on ulkoilmaostoskeskus DOC, joka ei tosin häikäise valikoimallaan. Siellä on kuitenkin mm. iso supermarket Tommy sekä joitain vaatekauppoja.

Onko Dubrovnik kallis?

Dubrovnik on hintatasoltaan kallis kohde, mikäli verrataan Kroatian yleiseen hintatasoon, joka sekään ei ole ihan Euroopan edullisimpia. Aterioista ja juomista ravintoloissa saa maksaa kaupungin parhailla paikoilla Suomen tasoisia hintoja.

Kannattaa silti huomioida, että hintataso Vanhassakaupungissa ei ole sama asia kuin Dubrovnikin hintataso yleisesti, joten etsimällä majoitusta tai ruokapaikkaa Vanhankaupungin ulkopuolelta saattaa säästää äkkiä suuriakin summia. Esimerkiksi Vanhankaupungin ja Lapadin niemimaan väliseltä vähemmän suositulta alueelta saattaa löytää hinta-laatusuhteeltaan erittäinkin hyviä paikkoja.

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Ravintolahinnat on katsottu Vanhastakaupungista tai Lapadin rannan ympäristöstä. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

4* hotelli (huhtikuu)

4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

13-16 €

5 €

125 €

257 €

Sää ja matkustusajat

Talvi: Pohjoisella Välimerellä on talvisin yleensä lauhaa, puolipilvistä ja ajoittaisia sateita, eikä Dubrovnik tee poikkeusta. Päivän korkein lämpötila on useimmiten välillä +8-15 °C. Yöllä saattaa joskus harvoin laskea pakkasen puolelle. Tuulet voivat olla talvisin voimakkaita.

Kevät: Dubrovnik on parhaimmillaan keväällä, jolloin sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat usein yli 20 asteen. Toukokuussa lämpötila saattaa olla jo jopa lähelle 30 °C. Tosin huonolla tuurilla toukokuussa saattaa olla viileää ja epävakaistakin, sillä kevät on arvaamaton. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on aurinkoista ja kuumaa. Lämpötila nousee säännöllisesti 30 °C paikkeille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin ja hyvä rantalomakuukausi. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin hyvinkin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä kohti loka-marraskuuta. Lokakuun aikana lämpötilat saattavat jo tippua alle 20 asteen ja sateita tulla enemmän, mutta vastaavasti voi hyvällä tuurilla olla edelleen kesäkelit ja lämpötila nousta säännöllisesti yli 20 °C. Loka-, marras- ja joulukuu ovat keskimäärin vuoden sateisimmat kuukaudet.

Beach Club Babin kuk -niemimaalla, Dubrovnik Kroatia
Beach Club keskellä luontoa Babin kukin länsiosassa.

Dubrovnik on äärettömän suosittu turistikohde – milloin matkustaa?

Dubrovnik on ollut jo vuosikymmeniä suosittu kohde Välimerellä – sekä kaupungissa yöpyvien että risteilymatkustajien keskuudessa. Vanhakaupunki saattaa olla kesäkuukausina päivisin ääriään myöten täynnä, kun jopa tuhannet risteilymatkustajat suuntaavat sinne päiväretkelle. Joten mikäli mahdollista, kaupunkiin kannattaa matkustaa joko keväällä tai syksyllä. Tuurista riippuen toukokuu, syyskuu ja vielä lokakuukin ovat suomalaisen silmin kesäisiä kuukausia.

Ravintoloiden terassit avautuvat suunnilleen pääsiäisen aikoihin. Uimavesien puolesta syksy on luonnollisesti parempaa aikaa.

Hotellien hinnatkin ovat off-seasonilla usein alle puolet kesän ruuhkahuipuista, jopa vain kolmasosan, ja lämpötilat ovat mukavampia kuin kuumimpaan ja ruuhkaisimpaan aikaan heinä-elokuussa.


Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
3 kommenttia Dubrovnikista
Inline Feedbacks
View all comments
T&A
T&A
1 year ago

Dubrovnikin suurin viehätys on kuitenkin upea meri ympärillä! Jos Dubrovnik sijaitsisi sisämaassa, niin tuskin tulisi palattua, vaikka vanha kaupunki hieno onkin. Ensimmäisen kerran olimme jo 90-luvulla!

Irma
Irma
1 year ago

Onko dubrovnik mäkinen kaupunki yleisesti?