Koti » Kohteet » Kroatia » Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik ja sen muurien ja tornien ympäröimä historiallinen Vanhakaupunki kuuluu historiansa ja mystisyytensä vuoksi Euroopan ehdottomiin ykkösmatkakohteisiin.
Vanhakaupunki on kuitenkin vain osa tarinaa. Dubrovnik levittäytyy laajalle alueelle tarjoten vaihtoehtoja joka makuun rantalomasta aktiivilomaan.

Dubrovnik Vanhakaupunki

Muurien ympäröimä Vanhakaupunki.


Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac sijaitsee Vanhankaupungin vieressä.

Missä asua

Dubrovnik on monipuolinen kohde, josta löytyy useita erityyppisiä alueita:

  • Vanhakaupunki on useimmille suurin syy tulla Dubrovnikiin. Sekä muurien sisältä että niiden läheisyydestä löytyy reilusti majoitusvaihtoehtoja. Muurien sisällä tarjonta keskittyy pääasiassa loma-asuntoihin, hotellit löytyvät muurien ulkopuolelta.
  • Lapadin rannan takana oleva alue sijaitsee Vanhastakaupungista 3-4 kilometriä luoteeseen. Tämä alue muistuttaa pientä Välimeren rantalomakohdetta ja sopii mm. lapsiperheille, jos rannan läheisyys on tärkeä. Palveluita on lähellä ja ravintoloita löytyy erityisesti kävelykadulta Šetalište kralja Zvonimira. Pieni ostoskeskuskin on muutaman sadan metrin päässä.
  • Lapadin rannan molemmin puolin sekä varsinkin Babin Kukin niemimaalta Lapadin pohjoispuolelta löytyy hotelleita hyvin rauhallisilla sijainneilla luonnon keskellä aivan rannassa. Babin Kukin suosituin ranta on Cobacabana Beach. Täällä voi viettää lepolomaa uima-altaalla, rannalla tai beach clubilla, mutta kuitenkin vain muutaman kilometrin päässä Vanhastakaupungista.

Löydä hotelli Dubrovnikissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Dubrovnik - nähtävyydet ja tekemistä

Vanhakaupunki

Kellotorni Dubrovnik

Kellotorni on yksi Vanhankaupungin maamerkeistä.

Dubrovnikin nähtävyydet sijoittuvat Vanhaankaupunkiin, joka on historiansa ja monipuolisuutensa ansiosta yksi Euroopan mielenkiintoisimmista alueista.

Keskusta on tasaista ja sieltä löytyy kirkkoja, museoita, palatseja, luostareita, kauppoja ja ravintoloita.

Ulompi osa nousee kohti muuria mentäessä ja sisältää enimmäkseen paikallisten asutusta, loma-asuntoja, ravintoloita ja baareja. Se on erittäin sokkeloinen ja pieniä portaita saa kävellä koko ajan ylös tai alas. Mutta suunnistus on helppoa: ylöspäin mentäessä törmää jossain vaiheessa muureihin, alaspäin mentäessä keskustaan.

Nähtävyyksiä Vanhassakaupungissa

Kirkot
Vanhassakaupungissa on lähekkäin useita toinen toistaan upeampia kirkkoja. Niihin pääsee tutustumaan vapaasti ja ilmaiseksi.

Saint Blaise -kirkko, Dubrovnik

Saint Blaise -kirkko

Luostarit
Muurien sisällä on kaksi luostaria: dominikaaniluostari sijaitsee koillisen Ploce-portin vieressä ja fransiskaaniluostari läntisen Pile-portin vieressä. Ne ovat hyvin samankaltaisia, molemmat on rakennettu pienen sisäpihan ympärille ja molemmista löytyy pieni museo. Fransiskaaniluostarin yhteydessä on myös yksi Euroopan vanhimmista yhä toiminnassa olevista apteekeista.

Palatsit
Rehtorin palatsi, eli Rector's Palace, sijaitsee keskeisellä paikalla katedraalin vieressä. Rehtoriksi kutsuttiin aikoinaan Ragusan kaupunkivaltion hallitsijaa ja Dubrovnik oli Ragusan pääkaupunki. Palatsi sisältää hienon arkkitehtuurin lisäksi paljon taidetta sekä antiikkihuonekaluja.

Sponza-palatsi sijaitsee heti kellotornin vieressä lähellä Rehtorin palatsia. Se on selvästi pienempi palatsi ja sisältää vaihtuvia näyttelyitä.

Rehtorin palatsi Dubrovnikissa

Rehtorin palatsi oikealla, Sponza-palatsi kadun päässä.

Game of Thrones
Dubrovnik on yksi suositun Game of Thrones -sarjan kuvauspaikoista. Vanhassakaupungissa kierrellessä ei voi välttyä GoT-mainoksilta ja siellä voi mm. osallistua kiertokävelylle, jossa käydään läpi kuvauspaikkoja oppaan mukana.

Imperial-linnake Srd-kukkulalla

Srd-kukkulan päällä Vanhankaupungin takana sijaitseva Imperial-linnake näkyy lähes joka puolelle Dubrovnikia (kuva). Se oli tärkeä puolustusasema Kroatian sodassa 1990-luvun alussa.

Nykyään linnoituksessa toimii sodasta kertova museo, sekä kaapelihissin yläpäässä kahvila ja ravintola.

Vaikka kaapelihissillä pääsee ylös ja alas, voi kävely vähintään alaspäin olla hyvä idea. Ylöspäin kesäkuumalla kävely on ehkä turhan kova urakka. Tästä kuvasta näkee millainen tie on. Kivet ovat paikoitellen melko isoja ja teräviä. Googlen kartoista näkee reitin alku- ja loppupäät (vihreä katkoviiva).

Muurit ja Lovrijenacin linnake

Muurit ja tornit ympäröivät Vanhaakaupunkia kauttaaltaan ja niiden ympäri pääsee kävelemään poistumatta muurilta kertaakaan.

Muutamassa kohdassa ympäri Vanhaakaupunkia on portaat ylös muurille. Näistä kohdista saa ostettua lipun, jolla saa kiertää muuria sulkemisaikaan asti. Ainakin heti Pile-portin (kaupungin länsipuolella) ja Ploce-portin (kaupungin koillispuolella) vieressä on sisäänkäynnit. Hinnat ja aukioloajat löytyvät täältä.

Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac muureilta kuvattuna.

Samalla lipulla pääsee myös Lovrijenacin linnakkeelle Vanhankaupungin viereen. Tai jos käy ensin Lovrijenacissa, niin sen lipun hinnan voi vähentää muurin lipun hinnasta näyttämällä samana päivänä ostettua lippua.

Lokrum

Lokrum on saari ja suosittu päiväkohde Dubrovnikin edustalla. Vajaan kahden kilometrin mittaisen saaren parhaita nähtävyyksiä ovat vanha luostarikompleksi sekä Napoleonin rakennuttaman linnoituksen rauniot.

Muuten Lokrum on enemmän viihtymispaikka kuin nähtävyyksien katselupaikka. Saaren eteläosa on pyhitetty uimiselle ja auringonotolle; vaihtoehtoina ovat joko laaja kallioalue tai aurinkotuolit. Uimassa voi käydä myös pienessä suolaisessa järvessä, Kuolleessameressä, joka saa vetensä pienistä luolista ja halkeamista sen ympärillä. Myös Lokrumin sataman vieressä on auringonottokallioita.

Kuollutmeri Lokrum-saarella

Kuollutmeri


Lokrum

Auringonottoaluetta saaren eteläpäässä.

Etelän uinti- ja auringonottopaikkojen vieressä on kuntoilualue, pieni jalkapallokenttä, sekä jäniksiä ja riikinkukkoja, jotka kirmailevat alueella vapaasti.

Napoleonin rakennuttaman linnoituksen Fort Royalin sekä pienen kirkon rauniot sijaitsevat Lokrumin korkeimmalla kohdalla 96 metrin korkeudessa. Aivan kuumimmalla ilmalla kannattaa miettiä siellä käymisen hyöty-haittasuhdetta, jos ylämäkikävely ei ole suosikkipuuhia, sillä muuta kuin raunioita ja hienoja maisemia siellä ei ole. Dubrovnik näkyy jokseenkin hyvin aivan korkeimmalta kohdalta.

Lokrumilta löytyy myös mm. pieni kasvitieteellinen puutarha. Saaren kartta opasteineen näkyy tässä kuvassa.

Lokrum pitää sisällään muutaman baarin sekä ruokapaikan. Sinne pääsee vesibussilla vartissa, joita lähtee puolen tunnin välein Vanhankaupunginsatamasta. Edestakainen lippu maksoi kesällä 2019 150 kunaa, eli noin 20 euroa. Suurin osa lipun hinnasta (120/150 kunaa) koostui sisäänpääsymaksusta saarelle, joka tulee maksaa erikseen jollain toisella kyydillä mentäessä.

Saarella saa helposti kulumaan aikaa pari tuntia tai enemmänkin, joten ihan pikavisiittiin ei kannata varautua.

Lisätietoja: lokrum.hr

Vesiurheilu

Dubrovnik on hyvä kohde vesiurheilulle. Vanhankaupungin ja Lokrum-saaren ympäristössä erityisen suosittua on merimelonta, jossa pääsee tutustumaan ympäristöön eri näkökulmasta joko järjestetyllä kierroksella tai vapaasti omaan tahtiin.

Dubrovnikin rannat

Kroatia ei ole kuuluisa hiekkarannoistaan, eikä Dubrovnik tee poikkeusta. Dubrovnikin rannat ovat pääasiassa pikkukiveä, soraa, tai jopa kalliorantoja, joten uimatossut kannattaa ottaa mukaan.

1. Banje Beach

Lähes välittömästi Vanhankaupungin vieressä sijaitseva Banje Beach on luonnollisesti erittäin suosittu ranta kesäisin. Sen takana on ravintola, baari sekä yökerho.

Banje Beach, Dubrovnik

Banje sijaitsee lyhyen kävelyn päässä Vanhastakaupungista.

Lisätietoja: banjebeach.com

2. Lapad Beach

Lapadin lahden perällä sijaitsevan Lapad Beachin ja sen ympäristön kunnostustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2017. Se on kokonaisuudessaan viihtyisää aluetta, josta lahden pohjukassa sijaitseva ranta näyttelee vain pientä osaa.

Rantaan johtava kävelykatu on täynnä ravintoloita, baareja ja kahviloita – joskin aika turistivetoisia. Dubrovnik on hyvä kohde kulinaristeillekin, mutta Lapadin suunnasta parhaat ravintolat eivät kuitenkaan löydy. Rannan ympäristössä on lisää ravintoloita, erilaisia aurinkotuolialueita, hierontaa, ym.

Lapad beach

Lapadin lahden perällä on viihtyisä ranta-alue.

Itse ranta jakaantuu kahteen osaan Lapadin lahdelle, molemmat ovat pikkukivirantoja aurinkotuoleineen. Jos kävelee rantaa pitkin vähän matkaa länteen päin, tulee vastaan pienempiä ja rauhallisempia rantoja sekä kallioita auringonottoa ja uimista varten. Myös siellä on joitain rantabaareja.

Jos lähtee kävelemään lahden toista puolta luoteeseen kohti Babin kukin niemimaata, matkalla on lukuisia portaita alas kalliorantaan. Hyvällä tuurilla täältä voi löytää oman paikan, josta on helppo
käydä uimassa turkoosissa meressä ja levittää pyyhe viereen kalliolle. Ja jos ei heti löydy, niin odottamaan voi mennä vaikkapa viereiseen luolabaariin (linkki).

3. Copacabana Beach

Babin kukin niemimaalla on hotellien omia rantoja sekä beach clubeja. Niemimaan kärjessä on myös isompi yleinen ranta, Copacabana Beach. Paikka on melko syrjäinen, mutta siellä on kuitenkin hyvät rantapalvelut ravintoloineen. Myös tätä aluetta on kunnostettu parin viime vuoden aikana.

Copacabana Beach, Dubrovnik, Kroatia

Copacabana Beach löytyy Babin kukin niemimaan kärjestä

Alue ei ole yhtä suojainen kuin Lapadin lahti. Dubrovnik on yksi suurten risteilijöiden pysähdyspaikoista ja näiden laivojen reitit menevät Copacabanan edestä, mikä vähän vähentää rannan viehätystä.

Lisätietoja: thebeachdubrovnik.com

4. Sveti Jakov Beach

Jos asuu selvästi Vanhakaupungin itäpuolella, tai haluaa muuten vain kokeilla syrjäisempää rantaa, Sveti Jakov Beach sijaitsee n. 1.5 km Banje Beachiltä itään päin ja on täten vielä kävelyetäisyydellä Vanhastakaupungista.

Sveti Jakovin ranta

Sveti Jakovin ranta sijaitsee vähän keskustan ulkopuolella.

Siellä on kesällä hyvät palvelut: baari, ravintola, aurinkotuoleja ja -varjoja sekä vesiskoottereiden vuokrausta. Osa rannasta on muualta tuotua hiekkaa. Vesiraja on normaalia pikkukiveä, kuten muillakin Dubrovnikin rannoilla.

Rannan vieressä on myös betonilaituri sekä auringonottokallioita.

Etäisyys keskustasta, sekä rannan takana kohoavat jyrkät kalliot tekevät paikasta, sen suosiosta huolimatta, melko autiorannan oloisen. Ilta-aurinko paistaa pitkään Sveti Jakoville.

Parkkipaikka on Sveti jakov -kirkon vieressä, josta on melko pitkät portaat alas rantaan.

5. Bellevue Beach

Bellevuen ranta sijaitsee pienessä poukamassa samannimisen hotellin edessä.

Bellevuen ranta Dubrovnik

Kalliot ympäröivät Bellevuen syvänvihreää rantaa.

Rannalla on ravintola sekä poikkeuksellisen vihreä meri. Aurinko kääntyy korkean kallion taakse jo melko aikaisin (keskikesällä myöhään iltapäivällä) jättäen rannan varjoon.

Rannalle laskeudutaan lounaispuolelta viereisen Rixos Libertas -hotellin vierestä menevältä kadulta (Kotorska ulica) ja lopussa portaita pitkin.

6. Dance Beach

Dance Beach on kallioranta lähellä Vanhaakaupunkia Lovrijenac-linnakkeen takana sijaitsevalla niemellä. Niemennokassa on parkkipaikka, josta voi laskeutua portaita alas rantaan.

Ostokset - Dubrovnik

Dubrovnik ei ole varsinaisesti shoppailijan paratiisi, sillä kaupungin tarjonta on keskittynyt lähinnä nähtävyyksien, ravintoloiden sekä viihtymisen ympärille.

  • Ostosmahdollisuudet Vanhassakaupungissa ovat keskittyneet pieniin putiikkeihin sen keskeisimmille kaduille, joten laajaa aluetta ei tarvitse vaatekauppoja etsiessä haravoida.
  • Gruzin satama-alueen pohjukasta löytyy pienehkö mutta mm. useita vaatekauppoja sisältävä melko moderni ostoskeskus Minčeta. Sen läheltä löytyy myös isoja ruokakauppoja (Tommy ja Pemo) sekä vähän Suomen Tokmannia muistuttavat DM ja Müller. Tältä alueelta löytyy helpoiten tarvittavat ostokset, mitä lomalla ikinä tarvitseekaan.
  • Lapadin niemimaan ja sen kävelykadun lähellä, Kralja Tomislavan varrella on ulkoilmaostoskeskus DOC, joka ei tosin häikäise valikoimallaan. Siellä on kuitenkin mm. iso supermarket Tommy sekä joitain vaatekauppoja.

Ravintolat ja hintataso - Dubrovnik

Dubrovnikin parhaat ravintolat löytyvät yleensä Vanhastakaupungista tai sen välittömästä läheisyydestä. Kalaruoat sekä muut merenelävät ovat vahvasti edustettuina, tosin ravintoloita löytyy ihan joka lähtöön.

Paistettua kalmaria

Keitettyä perunaa ja valkosipuliöljyssä freesattua lehtimangoldia on suosittu lisäke ympäri Kroatiaa. Vierellä paistettua kalmaria.

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Ravintolahinnat on katsottu Vanhastakaupungista tai Lapadin rannan ympäristöstä, joissa hinnat ovat luonnollisesti korkeimmillaan. Dubrovnikin muilta alueilta voi saada aterioita selvästikin edullisemmin.

Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Dubrovnik on hintatasoltaan melko kallis kohde, mikäli verrataan Kroatian yleiseen hintatasoon, joka ei sekään ole ihan Euroopan edullisimpia.

Jos nähtävyydet ja muureilla kävely kiinnostavat, niin kannattaa harkita Dubrovnik-korttia. Lippu päiväksi maksaa netistä varattuna 225 kunaa ja sisältää myös muureilla kävelyn, joka maksaisi yksinään 200 kunaa, joten museot ja muut tulevat päälle lähes ilmaiseksi.

Tuote

Pizza ravintolassa

Fileepihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-15 €

24-29 €

4 €

83 €

152 €

Lentokentältä kaupunkiin

Dubrovnik (Vanhakaupunki) sijaitsee noin 19 kilometrin päässä lentokentästä. Se sijaitsee Čilipissä, mutta tunnetaan Dubrovnikin kansainvälisenä lentokenttänä.

Lentokenttäbussilla:

Platanus Shuttle Bus on virallinen bussiyhteys lentokentän ja kaupungin välillä. Varsinaista aikataulua ei kaupungin suuntaan ole, vaan bussi lähtee n. 30 minuuttia jokaisen lennon jälkeen (aikataulujen rajoissa, ei koske yölentoja). Aikataulut toiseen suuntaan löytyvät sivuilta.

Bussien kulkemisajat ja lisätiedot: platanus.hr

Yleisellä bussilla:

Aikataulut ja lisätiedot: libertasdubrovnik.com

Milloin matkustaa

Dubrovnik on ollut jo vuosikymmeniä suosittu kohde Välimerellä - sekä kaupungissa yöpyvien että risteilymatkustajien keskuudessa. Vanhakaupunki saattaa olla kesäkuukausina päivisin ääriään myöten täynnä, kun risteilymatkustajat suuntaavat sinne päiväretkelle. Joten mikäli mahdollista, kaupunkiin kannattaa matkustaa joko keväällä tai syksyllä.

Ravintoloiden terassit ovat pääosin auki jo pääsiäisen aikoihin. Uimavesien puolesta syksy on luonnollisesti parempaa aikaa.

Hotellien hinnatkin ovat off-seasonilla usein alle puolet kesän ruuhkahuipuista, jopa vain kolmasosan, ja lämpötilat ovat mukavammat kuin kuumimpaan aikaan heinä-elokuussa.

Sää - Dubrovnik

Beach Club Babin kuk -niemimaalla - Dubrovnik - Kroatia

Beach Club Babin kuk -niemimaalla.

Talvi: Kroatian rannikolla on talvisin tyypillinen pohjoisen Välimeren talvisää; lauhaa, pääasiassa pilvistä ja ajoittaisia sateita, eikä Dubrovnik tee poikkeusta. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Yöllä saattaa joskus harvoin laskea pakkasen puolelle. Talvisin Kroatiassa oloa saattavat joskus vaikeuttaa todella voimakkaat Bora-tuulet.

Kevät: Dubrovnik on parhaimmillaan keväällä (paitsi uimisen kannalta). Sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20°C. Toukokuussa saattaa olla jo jopa lähelle 30°C. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista. Lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä kohti lokakuuta. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20:n asteen ja sateita alkaa tulla enemmän. Loka-, marras- ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Katso kaikki Kroatian lomakohteet

guest
0 kommenttia Dubrovnikista
Inline Feedbacks
View all comments