Siirry suoraan sisältöön

Dubrovnikin lentokenttä

Dubrovnikin lähellä sijaitseva kansainvälinen lentokenttä, kroatiaksi zračna luka, sijaitsee Čilipissä, mutta tunnetaan yleisesti nimellä Dubrovnik Airport. Etäisyyttä on kuitenkin vain 19 kilometriä Vanhastakaupungista.

Dubrovnikin lentokenttä on pieni, eikä nykyään tarvitse käydä edes passintarkastuksessa, sillä Kroatia liittyi Schengen-alueeseen vuoden 2023 alussa. Kaikki paikat lentokentällä löytyvät helposti ja joka paikkaan on lyhyt matka. Tullessa taksit ja lentokenttäbussi odottavat heti ulko-ovien edessä.

Dubrovnik lentokenttä
Lähtöalue on korkeampi kuin pienempi tuloalue.

Useasti Välimeren pienten lentokenttien lähtöaulat saattavat olla ahtaita ja ruuhkaisia, mutta Dubrovnikin lentokenttä ei tällainen onneksi ole, sillä se jakaantuu kolmeen tasoon. Vaikka ylimmällä tasolla ei ole juuri muuta kuin Adriatic Lounge, niin se tuo kuitenkin avaruutta ja mahdollisuuden odotella koneen lähtöä rauhallisemmalla alueella.

Lähtöalueella on duty free -myymälä sekä pari kauppaa ja kahvilaa.

Dubrovnikin lentokenttä - lähtöalue
Lähtöalueen kolme tasoa.

Dubrovnikin lentokentältä kaupunkiin

Lentokenttäbussi

Platanus Shuttle Bus on virallinen bussiyhteys Dubrovnikin lentokentän ja kaupungin välillä. Varsinaista aikataulua ei kaupungin suuntaan ole, vaan bussi lähtee n. 30 minuuttia jokaisen lennon jälkeen (aikataulujen rajoissa, ei koske ainakaan yölentoja). Aikataulut toiseen suuntaan löytyvät alempaa linkistä.

Lipunmyyntikoju löytyy tuloaulasta. Ei kannata välttämättä ostaa lippua netistä etukäteen, sillä ainakin syyskuun lopussa 2023 Finnairin koneen laskeuduttua klo 18.55 lipunmyynti oli jo suljettu, eikä bussiakaan näkynyt missään. Tosin jo kahdelle henkilölle Uber ei ole paljoakaan kalliimpi kuin bussi, sillä bussi maksaa 10 euroa henkilöltä ja Uber 25-30 euroa.

Lentokenttäbussi lähtee heti terminaalin edestä.

Bussi pysähtyy matkalla Dubrovnikiin vain yhdessä paikassa, Vanhankaupungin itäpuolella sijaitsevan Ploče-portin luona. Päätepiste on Dubrovnikin linja-autoasema Gružin risteilylaivasataman vieressä vajaan neljän kilometrin päässä Vanhastakaupungista, joten valtaosan matkustajista kannattaa jäädä jo matkalla pois, eikä jatkaa Gružiin asti.

Ploče-portin luota voi jatkaa tarvittaessa viereiseltä bussipysäkiltä kaupungin yleisillä busseilla tai ottaa taksin viereiseltä taksitolpalta. Viittellinen hinnasto vuodelta 2023 näkyy tässä kuvassa.

Tie Dubrovnikiin seuraa rannikkoa ja menee pienten kylien läpi. Merimaisemat matkalla ovat hienoja, joten kannattaa valita bussissa paikat menosuuntaan vasemmalta puolelta ja palatessa oikealta puolelta.

Takaisin päin lentokentälle bussi pysähtyy linja-autoasemalta lähdön jälkeen myös Grawe-pysäkillä Gružissa sekä jälleen Vanhankaupungin lähellä. Kannattaa huomata, että tällä kertaa pysäkki on eri kuin tullessa, sillä monet Dubrovnikin tiet ovat yksisuuntaisia. Takaisin päin mennessä pysäkki on Srd-kukkulan funikulaarin lähtöpaikan vieressä Vanhankaupungin yläpuolella Ulica Kralja Petra Krešimira IV.:n varrella.

Pysäkki näkyy alakuvassa vasemmalla. Lipunmyynti on toisella puolella tietä suuren kyltin alla, sillä kuvan lipunmyyntikoppi on vain paikallisbussilipuille.

Bussipysäkki vasemmalla, funikulaari oikealla.

Bussilla kestää tulla linja-autoasemalta kuvan pysäkille Vanhankaupungin viereen noin 15-20 minuuttia.

Bussien kulkemisajat, hinnat ja pysäkit: platanus.hr

Taksi

Taksitolppa löytyy terminaalin edestä. Viitteellisen hinnaston (syksy 2023) mukaan matka Dubrovnikiin maksaa 43-48 euroa ja kestää noin 22-30 minuuttia vähän riippuen mihin paikkaan ajetaan.

Etukäteen tilattu taksi esimerkiksi Connectotransfers.comista maksaa 35-40 euroa.

Uber maksaa noin 25-30 euroa ja Uber-kyytejä on Dubrovnikissa melko nopea saada.

Yleinen bussi

Yleisiä busseja menee harvemmin kuin lentokenttäbusseja. Aikataulut ja lisätiedot: libertasdubrovnik.com (Suburban timetable - East)

Lentokentän sivujen mukaan Dubrovnikin lentokentän kautta ajavat linjat 11, 27 ja 38. Yleisten bussien pysäkki on tien toisella puolella lähtevien lentojen terminaalin edessä.

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Dubrovnikin lentokentästä
Inline Feedbacks
View all comments