Siirry suoraan sisältöön

Herceg Novi ja Igalo

Herceg Novi on yhdistelmä idyllistä vuorenrinteelle rakennettua Vanhaakaupunkia sekä usean kilometrin mittaista rantakatua, jonka varrella on hyvät mahdollisuudet auringonottoon ja uimiseen. Lisämausteen alueelle tuovat satoja vuosia vanhat linnoitukset sekä rantakävelykadun molemmilla puolilla sijaitsevat Herceg Novin kuntaan kuuluvat erityyliset kaupungit Igalo ja Meljine.

Herceg Novi oli Jugoslavian aikana Montenegron alueen suosituin lomakohde. Sittemmin muut kohteet ovat ajaneet suosiossa ohitse, mikä tarkoittaa nykyään väljempiä katuja sekä rantoja. Herceg Novi on myös tapahtumapaikka useille festivaaleille ja tapahtumille pitkin kesää, klassisesta musiikista oopperaan ja elokuviin.

Herceg Novin satama
Herceg Novin satama.
Herceg Novin kävelykatu
Kävelykatua sataman vieressä.

Missä asua

Vanhakaupunki sijaitsee vuorenrinteessä lähes suoraan Herceg Novin sataman yläpuolella. Se on kaupungin keskusta, ja on sitten makuasia kuinka kaukaa siitä etsii hotellin. Koko Herceg Novi on melko jyrkkää nousua rantakatua lukunnottamatta, joten se kannattaa ottaa huomioon sijainnissa, ellei halua kävellä paljoa portaita ylös ja alas. Rantakatu olisi siltä kannalta paras valinta.

Igalo sijaitsee Vanhankaupungin länsipuolella. Siellä on enemmän turistitarjontaa, joten hotelli jostain näiden kahden välimaastostakin saattaa olla hyvä vaihtoehto. Tai jopa Igalosta, mikäli rantaelämä kiinnostaa eniten. Igalo on kävelyetäisyydellä Herceg Novista. Jos kävelee rantakatua pitkin, ei välttämättä edes huomaa missä vaiheessa Herceg Novi vaihtuu Igaloksi.

Herceg Novin itäpuolella sijaitseva Meljine on huomattavasti rauhallisempi vaihtoehto sataminen ja rantoineen.

Löydä sopiva hotelli Booking.comin kartalta

Booking.com

Valokuvavideo Herceg Novista

Tekemistä ja nähtävyydet - Herceg Novi

Vanhakaupunki

Herceg Novin Vanhakaupunki, Stari Grad, sijaitsee kokonaan vuoren rinteellä. Se koostuu lähinnä pienistä kujista, yhdestä viihtyisästä aukiosta sekä kolmesta kirkosta. Sekä alueen ylä- että alapäässä on linnoitukset.
Vaikka Vanhakaupunki on alueltaan pieni, siihen tutustuessa pääsee kuntoilemaan, sillä portaita ylös ja alas on lähes koko ajan. Herceg Novi tunnetaankin myös nimellä 100 001 portaan kaupunki.

Kellotorni Herceg Novi
Kellotorni on läntinen portti Vanhaankaupunkiin.

Alue on hyvin pieni, leveyssuunnassa n. 150 metriä ja korkeussuunnassa n. 300 metriä. Vanhankaupungin länsipuolella, kellotornin vieressä on vähän vilkkaampi pieni alue, johon on keskittynyt jonkin verran vaatekauppoja, pankkeja, sekä muita palveluita. Sen aukio näkyy yllä olevassa kuvassa.

Herceg Novi kirkko
Mikaelinkirkko sijaitsee Vanhankaupungin pääaukiolla (Trg Hercega Stjepana).

Linnoitukset

Vanhankaupungin ylä-ja alapuolella on linnoitukset, joissa pääsee vierailemaan parin euron pääsymaksulla. Molemmat ovat satoja vuosia vanhoja ja rakennettu uudelleen useita kertoja sotien ja luonnonkatastrofien jälkeen.

Alempi on nimeltään Forte Mare, eli merilinnoitus. Se sijaitsee suoraan rantakadun yläpuolella, kuten alla olevasta kuvasta huomaa. Muureilla ja torneissa pääsee kävelemään vapaasti. Merilinnoituksen suurin anti on hienot näkymät Kotorinlahdelle ja yli Herceg Novin.

Merilinnoitus
Merilinnoitus

Ylempi linnoitus (Kanli Kula) on laajempi kokonaisuus, joka toimi aikoinaan myös vankilana ja teloituspaikkana - siitä nimitys ”Verinen torni”. Kanli Kulan ylätasolla sijaitsevassa amfiteatterissa järjestetään filmifestivaaleja ja konsertteja. Myös täällä pääsee kävelemään vapaasti ympäri muureja ja torneja, ja maisemat ovat vielä hienommat kuin Forte Maresta.

Kanli kula Herceg Novi
Kanli Kula -linnoituksen amfiteatteri.

Kanli Kulasta voi jatkaa vielä 550 metriä tietä huipulle asti, josta löytyy rehevöitynyt ja hoitamaton Espanjalainen linnoitus (Fortress Spanjola).
Merilinnoituksen kaakkoispuolelle aivan rantaan on merkitty joissain kartoissa myös Fort Citadela, joka on vain pieni pala puolustusmuuria – siellä voi käydä rantakatua ohi kävellessä ilman pääsymaksua.

Rantakatu

Kävelykatu alkaa lännestä Igalosta ja päättyy Herceg Novin itäpuolella Meljineen. Se on viihtyisä katu, jonka varrella on lähes koko matkan ravintoloita, kauppoja, rantoja sekä hienoja maisemia. Auringon laskeuduttua katu muuttuu tunnelmalliseksi illalliskaduksi, varsinkin Igalon puolella.

Rantakatu Herceg Novi
Rantakadun varrella on ravintoloita, kauppoja ja auringonottoalueita.

Kaupunginmuseo

Herceg Novin kaupunginmuseossa on näytteillä monipuolisesti historiallisia esineitä alueelta, antiikkihuonekaluja, maalauksia, ym. Museo on helppo löytää, kun suunnistaa kohti rantakadulla Herceg Novin ja Igalon välillä olevaa lyhyttä alikulkutunnelia, jonka juurelta lähtevät portaat ylös museolle. Alikulkutunnelille on matkaa satamasta ja Merilinnakkeelta n. 700 metriä.

Kaupunginmuseo Herceg Novi
Kaupunginmuseo

Savinan luostari

Käytössä oleva luostari, joka sijaitsee Herceg Novin itäpuolella lähellä Meljineä, pääkatu Brace Grakalican pohjoispuolella.

Lisätiedot: manastirsavina.org

Päiväretket

Suosittuja veneretkikohteita lähistöllä ovat Mamulan linnakesaari sekä Sininen luola. Jälkimmäinen on kirkasvetinen luola, jonne pääsee ajamaan veneellä ja siellä mahdollisesti uimaan. Uintimahdollisuus kannattaa varmistaa ennen lähtöä, sillä kaiken tyyppisistä veneistä ei välttämättä pääse veteen. Usein näihin kahteen kohteeseen sisältyy vielä käynti Žanjicin uimarannalla, sillä nämä kaikki sijaitsevat melko lähellä toisiaan (Kotorinlahden suulla, Adrianmeren puolella). Rosen kylä Kotorinlahden puolella on vielä matkalla yleinen pysähdyspaikka. Vierailukohteet ovat ainakin privaattiretkissä helposti sovittavissa.

Kotorinlahden sisäosien kaupunkeihin pääsee luonnollisesti tutustumaan auton lisäksi myös veneellä, näistä lisää artikkeleissa Kotor, Perast ja Tivat. Perastin edessä oleva kirkkosaari Our Lady of the Rocks on myös suosittu retkikohde.

Merimelontaretkiä järjestetään ympäri Kotorinlahtea, kohteiden ollessa suurelta osin samoja kuin veneretkissäkin. Valittavana on puolipäiväretkiä ja kokopäiväretkiä. Tämä on hyvä vaihtoehto yhdistää aktiiviloma nähtävyyksien kiertelyyn.

Rannat – Herceg Novi, Igalo ja Meljine

Herceg Novi

Varsinaista päärantaa ei ole, vaan kaupungin edustalla on vuorotellen pieniä pikkukivirantoja sekä betonista tehtyjä auringonottopaikkoja, joilla on aurinkotuoleja, -varjoja sekä rantabaari/ravintola. Aurinkotuoleista peritään maksu, osa rannoista tai betonilaitureista ovat myös hotellien yksityisrantoja. Vesi on erittäin kirkasta ja rannat ovat melko äkkisyviä.
Herceg Novi ei ole niin täynnä uintipaikkoja kuin sen läntisempi naapuri Igalo.

Herceg Novi rannat
Herceg Novin rannat ovat pääasiassa betonilaitureita.

Igalo

Igalo on Herceg Novista iso askel Kanariansaarten suuntaan. Koko rantakatu on täynnä ravintoloita sekä edellä mainittuja pikkukivi- ja betonirantoja. Rantabulevardi on rakennettu turisteja varten,
ja lapsillekin on paljon tekemistä pomppulinnoista, miniformularadasta ja pelihalleista lähtien. Hellehattuja ja jääkaappimagneetteja myydään joka nurkalla.

Igalon rannat ovat jonkin verran parempia kuin Herceg Novissa, ja mitä lännempään menee, sitä matalampi merenpohja on. Aivan läntisin osuus ei enää häikäise kauneudellaan, mutta mereen voi kahlata pitkällekin, ennen kuin vesi nousee edes vyötärön tasolle asti.

Igalo ranta
Igalon rantoja.

Meljine

Meljine on pieni kaupunki Herceg Novin itäpuolella. Alueella on lähinnä satama sekä pari rantaa. Meljine on myös saman rantakadun varrella kuin Igalo ja Herceg Novi. Herceg Novia lähempänä oleva ranta (kuvassa) on tilavampi kuin sataman toisella puolella sijaitseva kapea pääranta, joka saattaa olla kesällä hyvinkin ruuhkainen. Päärannan takana on vielä pari aivan pientä rantaa sekä betonilaitureita.

Meljine ranta
Meljinen tilavampi ranta sijaitsee heti kävelykadun vieressä.

Ostokset

Vanhankaupungin länsipuolella kellotornin vieressä on pieni keskittymä, josta löytyy kauppoja, pankkeja sekä vihannestorialue. Lisää kauppoja, partureita, ym. löytyy tästä länteen alkavan isomman tien Njegoševan varrelta. Rantakadulla myydään lähinnä turistitavaraa.

Herceg Novin katuja
Herceg Novin kadut sijaitsevat pääasiassa vuorenrinteellä.

Hintataso

Herceg Novi on edullinen kohde eurooppalaisen ja varsinkin suomalaisen mittapuun mukaan. Turistikohteissa hintataso on aina hieman korkeampi kuin muualla maassa, mutta esimerkiksi Kotorin tasolle Herceg Novi ei yllä, vaan hinnat ovat maltillisemmat.
Ainoat asiat jotka eivät ole Montenegrossa selvästi Euroopan keskitason alapuolella ovat vaatteet ja kengät. Erityisesti merkkivaatteista saa maksaa aika lailla Suomen hintoja.

Alla on joitain esimerkkejä ravintoloiden ja hotellien hinnoista. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

6-8 €

2.30 €

88 €

183 €

Lähimmät lentokentät

Tivatin kansainväliselle lentokentälle Kotorinlahden toiselle puolelle on matkaa 23 kilometriä. Välissä on lyhyt lauttamatka, jonka voi välttää kiertämällä Kotorinlahti ympäri. Se on maisemien puolesta hyvä reitti, mutta tuplaa ajomatkan.

Dubrovnikin kentältä Kroatiasta on matkaa 30 kilometriä. Siinä kannattaa huomioida rajan ylitys, jossa saattaa kestää kesäruuhkissa jopa 2-3 tuntia. Toisaalta hiljaisina aikoina siinä saattaa mennä vain pari minuuttia.

Pääkaupunki Podgorican kentältä on matkaa 147 kilometriä.

Sää - Herceg Novi

Herceg Novi on vilkkaimmillaan heinä-elokuussa, jolloin kaikki palvelut ovat avoinna. Ne ovat myös kuumimpia kuukausia, joten Vanhaakaupunkia voi olla mukavampi kiertää keväällä yai syksyllä. Rantatuolit saattavat ilmestyä rannoille vasta kesäkuussa kun lomakausi kunnolla alkaa.

Kanli kula Herceg Novi
Näkymää Kanli kula -linnoitukselta.

Talvi: Talvisin on viileää ja sateet ovat yleisiä. Päivän ylin lämpötila vaihtelee 12-16 asteen tuntumassa, öisin saattaa olla pakkastakin.

Kevät: Maaliskuussa sateet vähenevät, mutta lämpötilat eivät vielä nouse kovin korkeiksi. Huhtikuussa 20 °C menee jo säännöllisesti rikki iltojen ollessa vielä viileitä. Toukokuu saattaa olla jo hyvinkin kesäinen kuukausi päivälämpötilojen osalta. Se on samalla myös melko arvaamaton.

Kesä: Kesät ovat kuumia ja erityisesti heinä-elokuu on vähäsateista aikaa. Lämpötilat nousevat päivisin kesäkuussa 30 asteen tuntumaan ja heinä-elokuussa usein yli. Öisin asteet pyörivät 20 °C paikkeilla.

Syksy: Sademäärät alkavat nousta syyskuussa ja lokakuu on jo yksi sateisimmista kuukausista. Lämpötilat ovat syyskuussa vielä melko kesäisiä ja marraskuussakin voi olla vielä päivisin yli 20 astetta.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Ersatz Bossa / John Deley and the 41 Players – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
1 kommentti Herceg Novista ja Igalosta
Inline Feedbacks
View all comments
Markku
Markku
2 years ago

Kävin toukokuussa 1988 Igalossa, oli halpaa, lämmintä ja mukavantuntuinen paikka