Siirry suoraan sisältöön

Puola

Puola on huomattavasti mainettaan monipuolisempi matkailumaa. Tunnetut kulttuurikaupungit Gdansk, Krakova ja maailmanluokan museoita pursuava Varsova johdattavat maan vivahteikkaaseen historiaan, jossa onni ei ole ollut aina myötä.

Kaupunkikohteiden lisäksi Puolan vetonauloihin kuuluvat pohjoisessa Itämeren vaaleahiekkaiset rannat, etelässä Karpaatteihin kuuluvien Tatra-vuorten vaellus- ja laskettelumahdollisuudet sekä viinialueet idässä ja etelässä.

Kaikkea tätä tukee puolalaisten rempseä vieraanvaraisuus, jonka jatkeena toimii kursailematon paikalliskeittiö täynnä perinneruokia sekä ymmärrys ja kunnioitus asiaankuuluvia ruokajuomia kohtaan!

Puolan kartta

Perustietoa

Väkilukun. 38 m.
PääkaupunkiVarsova
PääkieliPuola
EU-maaKyllä
SchengenmaaKyllä
PistokemalliSama kuin Suomessa
RahayksikköPuolan zloty (PLN)

Matkakohteet Puolassa

Puolan Top 3 suosituinta kaupunkikohdetta ovat Varsova, Gdansk ja Krakova:

  • Gdanskissa voit yhdistää kätevästi kaupunkiloman ja rantaloman. Vanha hansakaupunki Gdansk itsessään huokuu keskiaikaista tunnelmaa kapeine mukulakivikujineen. Lisäksi kaupungin vetonauloja ovat Toisen maailmansodan museo sekä merenkulkumuseo.
  • Puolan vanha pääkaupunki Krakova lumoaa niin ikään keskiaikaisella charmillaan, jonka kruunun jalokivi on mahtipontinen Wawelin linna, mutta sen lisäksi kaupungin katuruokatarjonta ja juutalaiskortteli Kazimierzin vilkas iltaelämä tarjoavat vastapainoa kulttuurilastille.
  • Varsova on maan politiikan ja talouden keskus, mikä näkyy kaupungin moderniudessa. Toisaalta Varsovan maisemaa halkovat lasiseinäiset, korkeat pilvenpiirtäjät, mutta sen historia ei ole unohtunut. Varsovan vanhakaupunki tarjoaa vastapainoa ostoskeskuksille ja pröystäilylle, joita kaupungin uusi keskusta pursuaa. Lisäksi kaupungin ravintolatarjonta on vertaansa vailla.
Varsovan vanhankaupunginaukio, Rynek Starego Miasta. Kuva: Sergii Figurnyi - Shutterstock.

Vuoden 2016 Euroopan kulttuuripääkaupunki Wroclaw, entiseltä saksalaiselta nimeltään Breslau tarjoaa myös runsain mitoin kulttuuria ja kaunista arkkitehtuuria Etelä-Puolassa. Puolan neljänneksi suurin kaupunki on paitsi kasvava liike-elämän keskus, niin myös kuhiseva opiskelijakaupunki.

Wroclawin tori - Puola
Wroclawin tori - Wrocławski Rynek

Goottilainen Torun säilyi Toisesta maailmansodasta ehjänä, toisin kuin useat muut Pohjois-Puolan kaupungit. Unescon maailmanperintölistalla oleva vanhakaupunki tarjoaa vaikuttavia kirkkoja, fasadeja, aukioita ja katuja.

Torun - Puola
Goottilainen Torun

Itämeren rannalla Sopot on suosituin rantalomakohde. Gdynia muodostaa Sopotin ja Gdanskin kanssa kolmoiskaupungin, jonka sisällä on vaivatonta liikkua junalla. Gdynia kerää maailmantähtiä vuosittaiselle Open'er Festivalille. Muita suosittuja rantakaupunkeja ovat Darlowo, Swinoujscie ja kylpyläkaupunki Kotobrzeg.

Sopot, Puola ranta
Sopotin ranta kesäaikaan.

Puolan tunnetuin laskettelukohde on Zakopane, joka sijaitsee Tatra-vuoristossa, aivan Slovakian rajalla. Muita suosittuja laskettelukohteita Puolassa ovat Sudeettivuorilla sijaitsevat Szklarska Poreba, Karpacz ja Czarna Gora sekä Sleesiassa sijaitseva Szcyrck, jossa pitää majaa Puolan talviolympialaisten harjoituskeskus.

Zakopane - Puola
Zakopane - Puola

Siinä missä nämä Puolan korkeat luonnonmuodot tarjoavat upeat lasketteluolosuhteet talvella, niin kesäisin niitä ihailevat vaeltajat. Zakopane ja sitä ympäröivät vuorten huiput ja laaksot ovat vaeltajien suosiossa, ja sieltä löytyy runsaasti eri mittaisia reittejä. Puolan ja Tsekin rajalla sijaitsevien Sudeettivuorten suosituin vaellusalue on Karkonoszen kansallispuisto, jonne pääsee näppärästi joko Szklarska Poreban tai Karpaczin kylistä. Toinen Sudeettien suosittu vaelluskohde on Gory Stolowen kansallispuisto, joka tarkoittaa Pöytävuoria. Nimi on tullut erikoisesta, pöytämäisestä muodostaan, joka on syntynyt sedimenttikivien eroosion seurauksena.

Gory Stolowe - Puola
Gory Stolowen kivimuodostelmia.

Białowiesan kansallispuisto on Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sijaitseva luonnonsuojelualue ja suosittu retkeilykohde, joka tunnetaan ikimetsistään ja eurooppalaisista biisoneistaan.

Białowiesan kansallispuisto
Euroopan biisoneita Białowiesan kansallispuistossa.

Top 10 nähtävyydet

  1. Wawelin linna (Zamek Królewski na Wawelu) - Krakova - Historiallinen linna ja katedraalikompleksi.
  2. Auschwitz-Birkenau -museo - Muistomerkki ja museo entisen natsien keskitys- ja tuhoamisleirin paikalla.
  3. Varsovan vanhakaupunki (Stare Miasto) - Varsovan entisöity historiallinen keskusta.
  4. Malborkin linna (Zamek w Malborku) - Keski- ja Itä-Euroopan suurin keskiaikainen linna ja UNESCO:n
    maailmanperintökohde lähellä Gdanskia.
  5. Krakovan keskusaukio (Rynek Główny) - Krakovan keskusaukio historiallisine maamerkkeineen.
  6. Wieliczkan suolakaivos (Kopalnia soli Wieliczka) - Maanalainen suolakaivos lähellä Krakovaa, myös UNESCO:n
    maailmanperintökohde.
  7. Gdanskin merimuseo (Muzeum Morskie w Gdańsku) - Merenkulkuun ja merihistoriaan keskittynyt museo.
  8. Kuninkaallinen linna (Zamek Królewski w Warszawie) - Varsova - Mahtipontiset huoneet taidekokoelmineen.
  9. Kansallismuseo (Muzeum Narodowe w Warszawie) - Varsova - Esittelee Puolan taidehistoriaa ja kulttuuria.
  10. POLIN-museo - Varsova - Käsittelee Puolan juutalaisten historiaa ja kulttuuria laajasti aina antiikista nykypäivään asti.
Florianska-katu - Krakova
Florianska-katu - Krakovan vanhakaupunki

Ruoka ja juoma

Puolalainen ruokakulttuuri on rikas vaikka raaka-aineet ovat pääsääntöisesti vaatimattomia. Raaka-aineet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, mutta tietyt raaka-aineet kuten peruna ja kaali luovat perustan vuoden ympäri. Sienet, marjat tai punajuuri edustavat sen sijaan kausiluonteisuutta. Nämä raaka-aineet ovat suomalaisille hyvin tuttuja, mutta Puolan monikulttuurisen ja pitkän historian vuoksi perinneruokia on kertynyt runsaasti enemmän mitä Suomessa on tarjolla.

Leipä. chleb, on puolalaisille ravinnon kulmakiviä ja onnen symboli. Leipomokulttuuri ympäri maan elää vahvana ja leipomoita löytyy tiuhaan. Leivän sisään tehdään usein perinnekeitto zurek, joka tehdään kana- tai lihaliemeen ja sekaan heitetään sipulia, herkkusieniä, smetanaa, makkaraa ja kananmunaa. Toinen perinnekeitto on barszcz, joka Venäjällä ja Ukrainassa tunnetaan nimellä borscht. Tämä punajuurikeitto voidaan tarjoilla kylmänä tai kuumana, kylmänä usein kesäisin. Keiton sekaan voidaan laittaa puolalaisia tortellineja, uszka, joka tarkoittaa pieniä korvia. Uszkat on täytetty yleensä sienillä. Tällöin annosta kutsutaan barscz z uszkami. Barszcz voi olla myös "kirkas" eli barszcz czysty tai se voidaan tarjoilla liha-/kaalitäytteisten nyyttien ohessa barszcz z pasztecikiem.

Sitten erikseen on olemassa pierogit, jotka ovat oma lukunsa. Pierogit on täytetty esimerkiksi perunalla, juustolla, lihalla, sienillä tai makeilla täytteillä, kuten marjoilla tai hedelmillä, jopa suklaalla. Tyypillisimpiä pierogeja ovat suolaiset lihapierogit pierogi z miesem (täytetty yleensä porsaan jauhelihalla) sekä pierogi ruskie (raejuusto, peruna ja sipuli). Pierogarniat ovat ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet tarjoilemaan pierogeja.

pierogi
Perinteisiä pierogeja lohitäytteellä ja mustalla tryffelillä.

Pyzyt ovat perunamassasta muovailtuja ja sitten keitettyjä palloja, jotka on täytetty yleensä lihalla, kuten possulla tai ankalla. Pitkälti samantyppinen ruoka tunnetaan Saksassa nimeltä kartoffelklöße, Ranskassa poutine râpée
Ruotsissa kroppkaka tai Liettuassa cepelinai, joten on vaikeaa sanoa kenelle tämänkään ruoan alkuperä kuuluu.

Bigos on yksi puolalaisen keittiön tunnetuimmista ruoista. Se on liha-hapankaalipata, jota haudutetaan useita tunteja, mikä johtaa mureaan, muhennosmaiseen lopputulokseen. Tätä ruokaa saa yleensä festareilta tai kulmakuppiloista. Porsaanliha on yleisimmin käytetty liha Puolassa. Tunnetuimpia possuruokia ovat kotlet schabowy, puolalainen wienerschnitzel, joka näkyy usein lounaslistoilla sekä golonka, porsaanpotka, joka tarjoillaan usein hapankaalin ja piparjuuren kanssa.

Possusta on tehty yleensä myös puolalaiset makkarat, puolaksi kielbasa, joista kabanosy-makkaraa tarjoillaan yleensä kuivattuna esimerkiksi leivän kanssa, eikä suinkaan grillimakkarana. Krakowska-makkara on peräisin Krakovasta kuten nimi ehdottaa. Tässä savustetussa makkarassa käytetetään yleensä possun vähärasvaisia osia ja se tarjoillaan yleensä kylmänä. Sen sijaan bratwurstia muistuttava biała yleensä keitetään tai paistetaan.

Rasvaisen ja raskaan ruoan kyytipojaksi juodaan perinteisesti olutta tai vodkaa hiukan tehokkaampaa ruokaporaa vaadittaessa. Vodka juodaan perinteisesti 5 senttilitran shottilasista kerta kulauksella jonkun pienen napostelupalan kanssa, kuten suolakurkun. Puolalainen olut on yleensä lageria ja valinnan varaa tässä tyypissä riittää runsain mitoin. Viime vuosien yleiseurooppalainen mikropanimokulttuuri jyllää myös Puolassa, jonka myötä myös muut oluttyypit ovat tulleet valikoimiin.

Hyvä tietää

  • Hanavesi Puolassa on juomakelpoista.
  • Maksaminen yleisimmillä luotto-/pankkikorteilla, Visalla ja Mastercardilla, onnistuu yleisesti ravintoloissa ja kaupoissa. American Express käy satunnaisesti isoimmissa ravintoloissa.
  • Tippaaminen ravintolassa kuuluu Puolassa maan tapoihin - nyrkkisääntönä on, että pienemmissä laskuissa pyöristetään lähimpään 5 tai 10 PLN seteliin, isommissa laskuissa n. 10%. Taksit eivät odota tippiä, mutta matkan voi pyöristää lähimpään 5 tai 10 PLN seteliin jos maksaa käteisellä.

Liikkuminen

Suorat lennot Suomesta Puolaan

Helsinki-Vantaa:

  • Finnair - Varsova, Krakova, Wroclav ja Gdansk
  • Ryanair - Varsova (Modlin-lentokenttä)

Turku:

  • Wizzair - Gdansk

Junalla Puolassa

PKP Intercity (kotisivu: https://www.intercity.pl/en/) operoi kaukojunia Puolan sisällä kuin myös kansainvälisiä junia. Liput voi ostaa heidän kotisivuiltaan ja lipun saa sähköpostiin. Huom. sivusto www.polrail.com veloittaa enemmän lipun hinnasta kuin Intercityn oma kotisivu, joten lippu kannattaa ostaa Intercityn kotisivuilta.

Intercity-junia on eri tyyppejä:

  • EIP, ExpressInterCity Premium, joka kulkee suurimpien kaupunkien välillä ja yleensä nopeimmin. Vastaa Pendolinoa. Vaatii ennakkovarauksen. 1. ja 2. luokka varattavissa.
  • EIC, Express InterCity, hieman EIP:tä vaatimattomampi, mutta nopea juna isojen kaupunkien välillä. Vaatii ennakkovarauksen. 1. ja 2. luokka varattavissa.
  • IC, InterCity hitaampi kuin ylemmät luokat ja pysähtelee useammin, mutta halvempi vaihtoehto.
  • EC, EuroCity, kulkee kansainvälisesti.

Bussilla Puolassa

Bussireitit Puolassa ovat kaiken kaikkiaan kattavammat kuin junareitit. Ne saattavat olla myös nopeampia, jos mennään syrjäseudulle. Suurin toimija on Flixbus.

Autolla Puolassa

Puolan moottoritiet ovat hyvässä kunnossa, mutta teillä ajetaan usein yli nopeusrajoitusten sekä turvavälit ovat lyhyitä. Pienemmillä teillä teiden kunto saattaa heiketä. Pienemmillä teillä autot saattavat ajaa pientareen vieressä, tehdäkseen tietä ohittajille. Teillä on ajoittain tietulleja.

Sää ja milloin matkustaa

Kesät ovat melko lämpimiä ja talvet kylmiä/leutoja riippuen ilmansuunnasta. Puolassa sataa keskimäärin vähemmän kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Kevät, kesä ja syksy ovat kaikki hyviä aikoja vierailla kaupunkikohteissa. Rantakohteissa luonnollisesti heinäkuu ja elokuu ovat parhaita kuukausia.

Hintataso

Puolan hintataso on selvästi Suomen alapuolella. Ruoan hinnassa se kuuluu aivan Euroopan edullisimpiin maihin kuten myös hotelli- ja ravintolapalveluiden hinnoissa, joissa se on seitsemänneksi halvin maa Romanian ja Montenegron jälkeen. Pitää muistaa, että Puolan suurissa kaupungissa hintataso on aina hieman korkeampi kuin pienissä kaupungeissa. Ainoastaan vaatteiden hinta ei ole kaukana keskiarvosta, kuten ei ole ainakaan merkkivaatteiden kohdalla juuri missään muuallakaan Euroopassa.

Turvallisuus

Puola on yleisesti ottaen turvallinen matkailumaa. Suurissa kaupungeissa turisteihin kohdistuu kuitenkin jonkin verran huijaus- ja varkausyrityksiä, jotka voi välttää noudattamalla erityistä tarkkaavaisuutta omaisuuden suhteen.

Taksia ilman yhtiön logoa ja puhelinnnumeroa taksin kyljessä ei kannata ottaa, sillä yliveloituksen vaara on tällöin olemassa.

Kohdeoppaat

Gdansk

Gdansk on parhaimmillaan kesällä, kun keskustan ravintoloiden terassit vihdoin täyttyvät ja kadut kuhisevat elämää. Edempänä, muutamien kilometrien päästä keskustasta, siintävät Puolan Rivieran hienohiekkaiset rannat.

Lue lisää kohteesta Gdansk

Sopot

Sopot on valkohiekkainen Puolan rivieran helmi. Kesällä eloon heräävä kaupunki tunnetaan paitsi rannastaan, myös vilkkaasta yöelämästään.

Lue lisää kohteesta Sopot

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Puolasta
Inline Feedbacks
View all comments