Koti » Kohteet » Malta

Malta

Malta on Euroopan aurinkoisin lomakohde, jossa paistaa aurinko lähes 3000 tuntia vuodessa. Kristallinkirkas meri ja karun kaunis luonto on parhaimmillaan silloin, kun muu Eurooppa vastaa heräilee talven jäljiltä tai kärsii jo pahoista syyssateista.

Malta on monipuolinen matkailumaa, josta löytyy sekä ikivanhaa historiaa että hienoja hiekkarantoja vain lyhyiden etäisyyksien päässä toisistaan.

Tietoa maasta

Maltan lomakohteet ovat jakautuneet pääasiassa joko historiallisiin kaupunkeihin tai rantalomakohteisiin. Pääsaarella on kaksi rikkaasta historiastaan ja muureistaan tunnettua kaupunkia - nykyinen pääkaupunki Valletta sekä entinen pääkaupunki Mdina eli "Hiljainen kaupunki". Loput kohteista ovat pääasiassa rannikolla sijaitsevia rantalomakohteita.

Pääsaarta selvästi pienemmällä Gozon saarella on vastaavasti saaren keskiössä sijaitseva pääkaupunki Victoria sekä sen satoja vuosia vanha linnoitus Cittadella. Gozon rannikolta löytyy vastaavasti rantalomaan ja rentoutumiseen sopivia kohteita.

Asukasluku 494 000
Pääkaupunki Valletta
Pääkieli Malta
EU-maa Kyllä
Schengen-maa Kyllä
Pistokemalli Brittimalli, adapteri tarvitaan
Rahayksikkö Euro

Kesät ovat kuumia ja vähäsateisia. Lämpötila nousee heinä-elokuussa säännöllisesti 30-35°C välille ja jopa yli. Jos etsii vähän viileämpää aikaa lähteä Maltalle rantalomalle, niin pahimmat helteet alkavat taittua selvemmin vasta lokakuussa, jolloin merivesi on kuitenkin vielä lämmintä. Tosin silloin alkavat myös sateisimmat kuukaudet, joten joku kompromissi on tehtävä. Aurinkovarmimmat kuukaudet ovat kesäkuu-elokuu.

Maltan kaupunkikohteet ovat hyviä lomapaikkoja ympäri vuoden, sillä vaikka sateiden mahdollisuus on loppusyksyllä ja talvella melko suuri, niin aurinkoisia tunteja Maltalla on kuitenkin eniten Euroopassa ja lämpötilatkin ovat päivisin yleensä 10-20°C välissä.
Jos haluaa välttää sekä kuuminta aikaa että pahimipia sateita ja suurimpia turistimääriä kaupunkikohteissa, niin huhti-toukokuu on vuoden parasta aikaa vierailla Maltalla, jolloin päivisin on jo melko lämmintä, mutta ei vielä kuumaa.

Malta on hieman keskiarvoa edullisempi matkakohde Euroopassa. Eurostatin tilastoissa vuodelta 2018 Malta on keskiarvon alapuolella jokaisella mittarilla. Huomioitavaa on kuitenkin, että pääkaupunki Vallettassa erityisesti hotellien hinnat ovat selvästi muuta maata ylempänä.

Malta on turvallinen maa ja rikollisuus on vähäistä. Perusvarvovaisuus taskuvarkaiden ym. varalta on kuitenkin aina paikallaan.

Merivirrat voivat olla välillä todella voimakkaita, joten kannattaa tarkkailla rantojen lippuja - punainen lippu tarkoittaa uimakieltoa. Mikäli lomailee Maltalla sesonkiajan ulkopuolella, rannoilla ei välttämättä vahteja ja lippuja.

Kannattaa huomioida myös Maltan vasemmanpuoleinen liikenne, jolloin kävellessäkin auto saattaa tulla takaa yllättävältä puolelta.

Matkakohteet – Malta

Bugibba on lomakohde Maltan pääsaaren pohjoisosassa. Maltan parhaat rannat sijaitsevat Maltan kohteista lähimpänä Bugibbaa. Lue lisää kohteesta

Comino on pieni saari Maltan ja Gozon välissä ja hyvä päiväretkikohde kummalta saarelta tahansa. Siellä vierailuun on yleensä tasan yksi syy: kirkasvetinen ja valkohiekkainen kahden saaren välissä sijaitseva Sininen laguuni.
Muu osa Cominosta on lähinnä pelkkää kalliota. Lue lisää kohteesta

Gozo on pääsaarta pienempi saari Maltan pohjoispuolella. Gozolla on erilaisia kohteita ikivanhasta linnoituskaupungista rantalomakohteisiin, mutta itse saari on sen verran pieni, että siellä on helppo vierailla useassa kohteessa jo saman päivän aikana. Gozolle ei kannatakaan mennä vain yhden kylän perässä, vaan ottaa samalla reissulla kaikki irti tästä Maltan pääsaareen verrattuna rauhallisemmasta ja idyllisemmästä versiosta. Lue lisää kohteesta

"Hiljainen kaupunki" on Maltan entinen pääkaupunki ja yleensä päiväretkikohde. Muurien suojissa sijaitsevan kaupungin kiertää kyllä melko nopeasti, mutta Mdinan ulkopuolella sijaitseva Rabat tarjoaa katakombeineen sen verran lisää nähtävää, että alueella viihtyy hyvin parikin päivää. Lue lisää kohteesta

Sliema on Maltan liike-elämän keskus ja sieltä löytyvät myös hyvät ostosmahdollisuudet. Sliemassa on keskeiseen sijaintiin nähden hyvä ja edullinen hotellitarjonta. Lue lisää kohteesta

St. Julian'sin kaupunginosa Paceville on Maltan ehdoton bilekeskus. Keski-ikä on melko nuorta ja juhlat jatkuvat aamuun asti. St. Julian's saattaa silti olla hyvä lomakohde myös muillekin, sillä tarjonta on turistin näkökulmasta monipuolista vesiurheilusta ravintoloihin. Kulttuuritarjonta on kuitenkin laajempaa muualla. Lue lisää kohteesta

Maltan pääkaupunki on erinomainen matkakohde ympäri vuoden. Valletta sisältää monia erilaisia historiallisia nähtävyyksiä, jotka kaikki ovat vain minuuttien kävelymatkan päässä toisistaan. Maltalainen arkkitehtuuri on parhaimmillaan juuri Vallettassa. Lue lisää kohteesta

Lyhyt opas Maltan parhaisiin hiekkarantoihin. Valokuvia, kartta ja perustietoa. Lue lisää kohteesta

guest
0 kommenttia Maltasta
Inline Feedbacks
View all comments