Siirry suoraan sisältöön

Malta

Malta on Euroopan aurinkoisin lomakohde, jossa paistaa aurinko lähes 3000 tuntia vuodessa. Kristallinkirkas meri ja karun kaunis luonto on parhaimmillaan silloin, kun muu Eurooppa vastaa heräilee talven jäljiltä tai kärsii jo pahoista syyssateista.

Malta on monipuolinen matkailumaa, josta löytyy sekä ikivanhaa historiaa että hienoja hiekkarantoja vain lyhyiden etäisyyksien päässä toisistaan.

San Gorg -aukio, Victoria Gozo
Massiiviset kirkot ovat tuttu näky ympäri Maltaa.

Malta valokuvavideona

Tietoa Maltasta

Matkakohteet Maltalla

Maltan lomakohteet ovat jakautuneet pääasiassa joko historiallisiin kaupunkeihin tai rantalomakohteisiin. Pääsaarella on kaksi rikkaasta historiastaan ja muureistaan tunnettua kaupunkia – nykyinen pääkaupunki Valletta sekä entinen pääkaupunki Mdina eli "Hiljainen kaupunki". Loput kohteista ovat pääasiassa rannikolla sijaitsevia rantalomakohteita.

Triq IL Villegaignon, Mdina
Mdinan pääkatu Triq IL Villegaignon

Pääsaarta selvästi pienemmällä Gozon saarella on vastaavasti saaren keskiössä sijaitseva pääkaupunki Victoria sekä sen satoja vuosia vanha linnoitus Cittadella. Gozon rannikolta löytyy vastaavasti rantalomaan ja rentoutumiseen sopivia kohteita.

Perustietoa

Asukasluku494 000
PääkaupunkiValletta
PääkieliMalta
EU-maaKyllä
Schengen-maaKyllä
PistokemalliBrittimalli, adapteri tarvitaan
RahayksikköEuro

Sää ja milloin matkustaa

Kesät ovat kuumia ja vähäsateisia. Lämpötila nousee heinä-elokuussa säännöllisesti 30-35°C välille ja jopa yli. Jos etsii vähän viileämpää aikaa lähteä Maltalle rantalomalle, niin pahimmat helteet alkavat taittua selvemmin vasta lokakuussa, jolloin merivesi on kuitenkin vielä lämmintä. Tosin silloin alkavat myös sateisimmat kuukaudet, joten joku kompromissi on tehtävä. Aurinkovarmimmat kuukaudet ovat kesäkuu-elokuu.

Maltan kaupunkikohteet ovat hyviä lomapaikkoja ympäri vuoden, sillä vaikka sateiden mahdollisuus on loppusyksyllä ja talvella melko suuri, niin aurinkoisia tunteja Maltalla on kuitenkin eniten Euroopassa ja lämpötilatkin ovat päivisin yleensä 10-20°C välissä.

Jos haluaa välttää sekä kuuminta aikaa että pahimipia sateita ja suurimpia turistimääriä kaupunkikohteissa, niin huhti-toukokuu on vuoden parasta aikaa vierailla Maltalla, jolloin päivisin on jo melko lämmintä, mutta ei vielä kuumaa.

Maltan hintataso

Malta on hieman keskiarvoa edullisempi matkakohde Euroopassa. Eurostatin tilastoissa vuodelta 2018 Malta on keskiarvon alapuolella jokaisella mittarilla. Huomioitavaa on kuitenkin, että pääkaupunki Vallettassa erityisesti hotellien hinnat ovat selvästi muuta maata ylempänä.

Turvallisuus

Malta on turvallinen maa ja rikollisuus on vähäistä. Perusvarvovaisuus taskuvarkaiden ym. varalta on kuitenkin aina paikallaan.

Merivirrat voivat olla välillä todella voimakkaita, joten kannattaa tarkkailla rantojen lippuja - punainen lippu tarkoittaa uimakieltoa. Mikäli lomailee Maltalla sesonkiajan ulkopuolella, rannoilla ei välttämättä vahteja ja lippuja.

Kannattaa huomioida myös Maltan vasemmanpuoleinen liikenne, jolloin kävellessäkin auto saattaa tulla takaa yllättävältä puolelta.

Maltan nähtävyydet Top 10

Nähtävyydet nro 3 ja 4 sijaitsevat pääsaaren ulkopuolella, viimeiset neljä pääkaupunki Vallettassa.

1. Mdina
Hiljaisena kaupunkina tunnettu linnoitettu Mdina on Maltan entinen pääkaupunki ja saaren parhaita nähtävyyksiä.

2. Rabatin katakombit
Mdinan vieressä olevan entisen pääkaupungin lähiön alla on laaja tunneliverkosto. Lisätietoja löytyy Mdinan oppaasta.

3. Victorian linnoitus
Gozon saaren pääkaupungin Victorian useita satoja vuosia vanha laaja linnoitus.

4. Sininen laguuni
Cominon ja Cominotton saarten välissä oleva luonnonkaunis laguuni on suositeltava käyntikohde pahimpien kesäruuhkien ulkopuolella.

Sininen laguuni Malta
Sininen laguuni

5. Slieman rantabulevardi
St. Julian'sista alkava ja Slieman pohjois- ja länsiosat kiertävä kolmen kilometrin mittainen rantabulevardi on Maltan kivoin kävelyreitti, vaikka varsinaisia nähtävyyksiä ei matkalla juuri olekaan.

6. Presidentinpalatsin puutarha
Attardin kaupungissa (6 km Vallettasta länteen) sijaitsevan Sant'Anton Palacen puutarhaan on päivittäin vapaa pääsy.
Palatsiin sisälle järjestetään kierroksia vain erikoistapauksissa, sillä se on presidentin vakituinen virka-asunto.

7. St John’s Co-Cathedral
Vallettan keskustassa sijaitseva upea kirkko.

8. Upper Barrakka Gardens ja Saluting Battery
Vallettan eteläosassa sijaitsevassa puutarhassa järjestetään kahdesti päivässä rituaali, joka päättyy tykillä "ampumiseen".

Saluting Battery, Valletta, Malta
Saluting Battery

9. Lascaris War Rooms
Liittoutuneiden hyvin säilynyt ja laaja komentopaikka toisesta maailmansodasta. Huoneisiin järjestetään opastettuja kierroksia.

10. Fort St. Elmo
Vanhassa linnakkeessa Vallettan kärjessä sijaitseva sotamuseo

Malta on monipuolinen lomamaa

Malta on pieni maa, mutta kohteet saattavat olla keskenään kuin yö ja päivä. Suosituimmista kohteista on täysin eri asia lomailla historiallisessa Vallettassa kuin 6 kilometrin päässä nuorison bilekeskuksena tunnetussa St Julian'sissa. Tämän takia onkin tärkeää vertailla kohteita etukäteen ja löytää omaan makuun sopivin paikka.

Matkusta Maltalle tähän kohteeseen, jos etsit...

...historiaa ja kulttuuria

Historiallisia paikkoja ja nähtävyyksiä etsivän kannattaa suunnistaa ensisijaisesti pääkaupunki Vallettaan tai entiseen pääkaupunkiin Mdinaan. Muurien suojissa uinuva Mdina on kuitenkin sen verran pieni kohde, että sen ehtii nähdä päällisin puolin päiväretkenkin aikana. Tosin kannattaa tutustua myös Mdinan vieressä sijaitsevan Rabatin katakombeihin. Valletta on tällöin hyvä tukikohta Maltan lomalle.

Agathan katakombit
Kulkuaukko Agathan katakombeihin Rabatissa.

Pääsaarta pienemmän Gozon saaren pääkaupunki ja suuren linnoituksen sisältävä Victoria on myös historiallisesti mielenkiintoinen kohde.

...rantalomaa

Pääsaaren pohjoisosasta löytyy hienohiekkaisia rantoja, jotka vetävät hyvin vertoja tunnetumpien rantalomamaiden rannoille, vaikka Malta ei niihin tunnetuimpiin kuulukaan. Sään puolesta Maltalla voi viettää rantalomaa pidempään kuin muissa maissa, sillä vielä marraskuun alussakin saattaa olla hellepäiviä.

Ongelmana on, että parhaat hiekkarannat ja parhaat lomakohteet eivät sijaitse lähellä toisiaan. Jos rannan läheisyys on tärkeä, niin yksittäisiä hotelleja rantojen vierestä löytyy, mutta silloin pitää asua melko syrjässä kaikesta muusta.

Mellieha Bay on Maltan paras ranta, ja parin kilometrin säteellä siitä on useita majoitusvaihtoehtoja. Monet niistä sijaitsevat pienessä Melliehan kylässä, johon on rannalta vain 1,5 kilometrin matka (ylämäkeä). Syrjäisten Golden Bayn ja Ghajn Tuffiehan rantojen vierestä löytyy puolestaan jopa viiden tähden hotelli Radisson Blu.

Golden Bay, Malta
Golden Bayn ranta

Suuremmista lomakohteista Bugibba (St Paul's Bay) sijaitsee lähimpänä saaren pohjoisosan rantoja – noin 10 kilometrin päässä Mellieha Baysta ja noin 7 kilometrin päässä Golden Baysta ja Ghajn Tuffiehasta.

St Julian'siin on rakennettu hiekkaranta aivan keskustan viereen, mutta se häviää rantana selvästi pohjoisemmille rannoille.

Lisätietoa Maltan rannoista löytyy täältä.

...yöelämää

St Julian'sin Paceville on Maltan yöelämän keskuspaikka. St Julian's on myös Maltan paras kohde vesiurheilulle, joten Maltan kävijöiden keski-ikä on Pacevillessä selvästi muuta maata nuorempaa.

...rauhallisempaa lomaa

Maltan pääsaarta pienempi Gozon saari tunnetaan paikkana, jollainen pääsaari oli ennen turistien tuloa. Tosin turisteja on varsinkin kesäisin kyllä Gozollakin, mutta siellä on silti paremmat mahdollisuudet esimerkiksi rauhallisiin pyöräretkiin kuin ruuhkaisella pääsaarella.

Matkakohteet – Malta – Loma Euroopassa

Bugibba, Malta

Bugibba on lomakohde Maltan pääsaaren pohjoisosassa. Maltan parhaat rannat sijaitsevat Maltan kohteista lähimpänä Bugibbaa.

Lue lisää Bugibbasta

Comino - Sininen laguuni Malta

Comino on pieni saari Maltan ja Gozon välissä ja hyvä päiväretkikohde kummalta saarelta tahansa. Siellä vierailuun on yleensä tasan yksi syy: kirkasvetinen ja valkohiekkainen kahden saaren välissä sijaitseva Sininen laguuni. Muu osa Cominosta on lähinnä pelkkää kalliota.

Lue lisää Cominosta

Gozo

Gozo on pääsaarta pienempi saari Maltan pohjoispuolella. Gozolla on erilaisia kohteita ikivanhasta linnoituskaupungista rantalomakohteisiin, mutta itse saari on sen verran pieni, että siellä on helppo vierailla useassa kohteessa jo saman päivän aikana. Gozolle ei kannatakaan mennä vain yhden kylän perässä, vaan ottaa samalla reissulla kaikki irti tästä Maltan pääsaareen verrattuna rauhallisemmasta ja idyllisemmästä versiosta.

Lue lisää Gozosta

Mdina, Malta

"Hiljainen kaupunki" Mdina on Maltan entinen pääkaupunki ja yleensä päiväretkikohde. Muurien suojissa sijaitsevan kaupungin kiertää kyllä melko nopeasti, mutta Mdinan ulkopuolella sijaitseva Rabat tarjoaa katakombeineen sen verran lisää nähtävää, että alueella viihtyy hyvin parikin päivää.

Lue lisää Mdinasta

Sliema Malta

Sliema on Maltan liike-elämän keskus ja sieltä löytyvät myös hyvät ostosmahdollisuudet. Sliemassa on keskeiseen sijaintiin nähden hyvä ja edullinen hotellitarjonta.

Lue lisää Sliemasta

St Julian's Malta

St Julian'sin kaupunginosa Paceville on Maltan ehdoton bilekeskus. Keski-ikä on melko nuorta ja juhlat jatkuvat aamuun asti. St Julian's saattaa silti olla hyvä lomakohde myös muillekin, sillä tarjonta on turistin näkökulmasta monipuolista vesiurheilusta ravintoloihin. Kulttuuritarjonta on kuitenkin laajempaa muualla.

Lue lisää St Julian'sista

Valletta, Malta

Maltan pääkaupunki Valletta on erinomainen matkakohde ympäri vuoden. Valletta sisältää monia erilaisia historiallisia nähtävyyksiä, jotka kaikki ovat vain minuuttien kävelymatkan päässä toisistaan. Maltalainen arkkitehtuuri on parhaimmillaan juuri Vallettassa.

Lue lisää Vallettasta

Malta rannat Golden Bay

Lyhyt opas Maltan parhaisiin hiekkarantoihin.

Lue lisää Maltan rannoista


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: By the Fireplace / TrackTribe – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Maltasta
Inline Feedbacks
View all comments