Koti » Kohteet » Kroatia » Split

Split

Dalmatian rannikolla sijaitseva Split on yhdistelmä antiikinaikaista kaupunkia, kaunista luontoa ja lukuisia rantoja.

Kiertele roomalaisen palatsin muurien sisään muodostuneessa Vanhassakaupungissa, syö paikallisen keittiön tuoreita meren antimia, patikoi Marjan-kukkulan rauhallisissa mäntymetsissä, ja virkistäydy lopuksi sukeltamalla Välimeren aaltoihin kristallinkirkkaassa meressä. Split on yksi Kroatian monipuolisimmista lomakohteista.

Riva, Split

Rantakatu Riva

Missä asua

Vanhakaupunki (Diocletianuksen palatsialue) on monelle suurin syy tulla Splitiin, joten kannattaa hakeutua lähelle sitä.

Tosin paikoitellen vanhassakaupungissa saattaa olla meluisaa, varsinkin rantakatu Rivan varrella, joten jostain vanhankaupungin lähistöltä saattaisi löytyä paras ja usein edullisempikin vaihtoehto.

Löydä hotelli Splitissä Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tekemistä ja nähtävyyksiä

Diocletianuksen palatsi

Diocletianuksen palatsi, Split Kroatia

Peristil-aukio on Diocletianuksen palatsin keskusaukio ja iltaisin täynnä ihmisiä.

Rooman keisari Diocletianus rakennutti palatsin ja muureilla ympäröidyn palatsialueen 200- ja 300-lukujen vaihteessa ja muutti sinne luovuttuaan keisariudesta. Osa yli 1700 vuotta vanhoista rakennuksista ovat rapistuneet tai tuhoutuneet, ja nykyisin sekä muurien sisällä oleva että sitä ympäröivä alue on täynnä asuntoja, kauppoja, hotelleita sekä ravintoloita ja tunnetaan osana Splitin Vanhaakaupunkia.

Osa muureista ja porteista ovat hyvin säilyneitä. Messinkiportti etelässä rajoittui aikoinaan mereen, nykyään se yhdistää rantakatu Rivan sekä palatsin sisäpihan Peristil-aukion. Näiden välissä on pieni ostoskäytävä.

Idässä on Hopeinen portti ja pohjoisessa Kultainen portti. Lännen Rautaportti on melko huomaamaton rakennusten keskellä Peristil-aukion ja Narodni-aukion välissä.

Kulkeminen entisen palatsin alueella on luonnollisesti ilmaista. Maksullisia nähtävyyksiä ovat mm. hyvin säilyneet palatsin maanalaiset osat sekä Pyhän Dujen (Saint Domnius) kirkko ja sen kellotorni. Kirkko on Diocletianuksen mausoleumissa, joka on rakennettu vuonna 305, tehden siitä maailman vanhimmassa rakennuksessa sijaitsevan katolisen kirkon. Peristil-aukio sijaitsee välittömästi sen edessä. Kellotornista on hyvät näkymät yli koko Splitin, portaat sinne ovat jyrkät.

Marjan-kukkula

Marjan-kukkula

Näkymää kaupunkiin päin Marjan-kukkulalta.

Marjan sijaitsee aivan keskustan vieressä ja tarjoaa hyvää vaihtelua vanhankaupungin vilkkauteen. Kukkulalla ei ole suurempia nähtävyyksiä, vaan se on enemmänkin hienoilla maisemilla varustettu ulkoilu- ja lenkkeilypaikka. Marjanin juuressa on useita rantoja, joille päästäkseen ei tosin tarvitse kävellä kukkulan yli.

Portaita ylös lähtee paristakin paikasta keskustan vierestä. Loivemmat ja pitkät portaat alkavat läheltä Rivan länsipään suihkulähdettä, kadun nimi joka menee ylös asti on Senjska ulica. Lyhyemmät ja jyrkemmät portaat alkavat Marasovića ulican alkupäästä. Helpolla ei pääse kummastakaan vaihtoehdosta ainakaan kuumalla ilmalla, mutta portaiden yläpäässä odottaa kahvila-ravintola. Sen vieressä on näköalatasanne, jolta Split avautuu hienosti silmien edessä. Nousu jatkuu jonkin matkaa kahvilan jälkeenkin.

Myös suurelle 360° näköalatasanteelle aivan korkeimmalle huipulle saa kävellä vielä vähän lisää portaita.

Iso osa Marjan-kukkulan teistä on mutkittelevia autoteitä, joiden reunoja on helppo kävellä. Ruuhkiinkaan tuskin törmää. Vesipisteitä ei juurikaan ole, ja näköalakahvilan lisäksi anniskelualueita löytyy lähinnä rannoilta, joten juomapullo kannattaa ottaa mukaan.

Split - rannat

Kroatia ei ole tunnettu hiekkarannoistaan, eikä Split tee tässä poikkeusta. Kaupungissa on kuitenkin useita viihtyisiä pikkukivirantoja, ja mitä kauemmaksi keskustasta menee, sitä varmemmin löytää rauhallisen alueen.

Bačvicen ranta

Bačvicen ranta

Keskustassa noin kilometrin päässä Rivalta ja vanhastakaupungista on kaupungin suosituin ranta Bačvice. Lahti on matala ja perällä on jopa hiekkaranta, joka on tosin kesällä aika täyteen ahdettu, joten aurinkotuoleja ja pyyhkeitä on levitelty lahden molemmin puolin betoni- ja nurmialueillekin.

Bačvicesta itään päin kävellessä rantoja tulee vastaan tasaisesti. Ovčice on lähes Bačvicen vieressä ja Firule tämän takana. Sataman kohdalla tulee pieni katko ja sen toiselta puolelta alkaa rantaviiva, jolla on useita rantoja ja joka jatkuu lähes parin kilometrin ajan Žnjan-rannalle asti.

Lännessä rannat alkavat Marjan-kukkulan eteläpuolella, kunhan pääsee pois satama-alueelta. Ježinacin ja Kašteletin rannoille on vanhastakaupungista pari kilometriä. Kašjuni Beach on kolmen kilometrin päässä. Se on hyvä kohde, mikäli haluaa kävellä Marjan-kukkulan yli. Kukkulan pohjoispuolella on Benen ranta.

Päiväretket

Risteilyt ja saaret

Kroatian maailmankuulu saaristo ja kirkkaat vedet ovat monipuolisia juuri Splitin edessä ja satama Kroatian vilkkain, joten vaihtoehtoja riittää ihan jokaiseen makuun. Suosituista saarista Hvar ja Brac ovat noin tunnin matkan päässä.

Trogir

Trogir Kroatia

Keskiaikainen Trogirin kaupunki on rakennettu pienelle saarelle osittain muurien suojaan, joten se muistuttaa paljon Diocletianuksen palatsia Splitissä.

Trogir sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Splitin lentokentästä, joten se on hyvä käyntikohde esimerkiksi siinä tapauksessa, että varattuna on iltalento ja olisi koko päivä kulutettavana. Tai saa siellä kulumaan enemmänkin aikaa, joten myös Split-Trogir-yhdistelmäloma on hyvä vaihtoehto. Välin voi kulkea hyvin myös lautalla.

Lisätietoa: Trogir

Ostokset - Split

Ostosten teko on keskittynyt lähinnä isoihin ostoskeskuksiin hieman keskustan ulkopuolella. Vanhankaupungin kupeesta löytyy kävelykatu Marmontova, jonka varrelta löytyy lukuisia liikkeitä.

Kaksi suosittua ostoskeskusta:

Diocletianuksen palatsin itäpuolella on torialue, Green Market, jolla myydään pääasiassa hedelmiä ja vihanneksia.

Split vihannestori

Green market

Split - hintataso

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Kuten taulukosta huomaa, Split ei ole lomakohteiden halvimmasta päästä kesällä, joten kannattaa yrittää matkustaa mahdollisuuksien mukaan joko keväällä tai syksyllä.

Hotellihuoneet ovat mediaanihintoja Splitin keskustassa Booking.comissa noin puoli vuotta ennen matkaa katsottuna.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

7-11 €

25-36 €

3.5 €

110 €

229 €

Lentokentältä keskustaan

Split sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä lentokentästä. Junayhteyttä ei ole.

Lentokenttäbussia ajaa Pleso prijevoz. Matka kestää 30 min ja maksaa 30 kunaa (n. 4 euroa).

Normaaleista busseista n. 37 ajaa Trogirin ja Splitin väliä pysähtyen lentokentän kohdalla. Mutta ei terminaalin edessä, vaan lentokentän edestä menevällä tiellä, joten sinne pitää kävellä n. 300 metriä. Matka kestää 50 min. Lisätietoja ja aikataulut.

Sää - Split

Kašjuni Beach Split

Kašjuni Beach

Talvi: Splitissä on talvella tyypillinen Välimeren talvisää; lauhaa, pilvistä ja ajoittaisia sateita. Päivän korkein lämpötila on yleensä välillä 8-15 °C. Öisin saattaa laskea pakkasen puolelle, mutta päivällä vain harvoin. Talvisin oloa vaikeuttavat joskus todella voimakkaat Bora-tuulet.

Kevät: Split saattaa olla parhaimmillaan keväällä (paitsi tietysti uimareiden kannalta). Sateet vähenevät ja päivälämpötilat nousevat jo yli 20°C. Toukokuussa saattaa olla jopa lähelle 30 astetta. Illat ja yöt ovat yleensä vielä kylmiä, joten lämpimiä vaatteita kannattaa ottaa mukaan.

Kesä: Kesä on kuumaa ja aurinkoista, lämpötila nousee säännöllisesti 30°C tienoille tai yli.

Syksy: Syyskuu on vielä lämmin kuukausi ja rantakelit erinomaiset ruuhkankin vähenemisen puolesta. Lämpötilat pysyttelevät vielä päivisin päälle 20 °C, eikä öisinkään välttämättä laske alle sen. Sateet alkavat kuitenkin lisääntyä. Lokakuun aikana lämpötilat tippuvat jo alle 20:n asteen ja sateita alkaa tulla yhä enemmän. Lokakuu, marraskuu ja joulukuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet.

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Katso kaikki Kroatian lomakohteet

guest
0 kommenttia Splitistä
Inline Feedbacks
View all comments