Siirry suoraan sisältöön

Sintra

Portugalin länsirannikolla, lähellä Lissabonia sijaitseva Sintra on tunnettu satumaisista palatseistaan ja linnoistaan. Sintran historiallinen kulttuurimaisema onkin ollut UNESCO:n maailmanperintökohde jo vuodesta 1995 lähtien.

Metsäisen Sintra-vuoriston rinteillä kohoaa useita majesteettisia palatseja, kuten värikäs Palácio da Pena, mystinen Quinta da Regaleira ja vähemmän tunnettu Palácio de Monserrate valtavine puutarhoineen. Myös Sintran pittoreski vanhakaupunki ja sen yhteydessä sijaitsevat Maurilinnoitus ja Sintran kansallispalatsi sekä useat muut kiinnostavat nähtävyydet suhteellisen pienelle alueelle keskittyneinä tekevät Sintrasta yhden Portugalin suosituimmista matkakohteista.

Sintra-Cascaisin luonnonpuiston vaelluspolut, vesiputoukset ja Atlantin jylhä rannikko kauniine hiekkarantoineen puolestaan tarjoavat tekemistä luonnosta ja rantaelämästä nauttivalle. Sintra onkin matkakohde, jossa saduista tulee totta ja lähes joka mutkan takaa aukeaa hämmästyttävä näköala.

Palácio da Pena, Sintra
Kuva: Yasonya - stock.adobe.com

Missä majoittua

Sintra vanhakaupunki
Sintran vanhakaupunki on värikäs ja kompakti. Kuva: Mariangela – stock.adobe.com

Keskeisimmät majoitusvaihdot löytyvät Sintran vanhastakaupungista ja sen tuntumasta. Sintra on oiva paikka majoittua entisaikojen loisteliaaseen tyyliin kauniissa vanhoissa huviloissa, joissa voi tuntea itsensäkin lähes aateliseksi. Sintrasta ja sen ympäristöstä löytyy myös monia upeita b&b-tyylisiä maatiloja, joissa yöpyä. Jos haluaa majoittua lähellä rantoja, voi asua rannikolla sijaitsevissa kylissä.

Monet tekevät Sintraan päiväretken Lissabonista käsin, mutta kaupungin lukuisat nähtävyydet ja hienot luontokohteet tarjoavat nähtävää pidemmäksikin aikaa, joten useamman yön viettäminen Sintrassa ei ole ollenkaan liioiteltua. Sintran palatseista ehtii tutustua yhden päivän aikana vain pariin tai kolmeen, mikä kannattaa pitää mielessä matkaa suunnitellessa. Päiväretkellä näkeekin tämän kiehtovan kaupungin saloista vain pintaraapaisun.

Löydä hotelli Sintrassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Sintra on historiasta ja lumoavista palatseista kiinnostuneen unelmakohde, jossa riittäisi koluttavaa ja rakennuksiin liittyviä uskomattomia tarinoita päiväkausiksi. Niillekin, joille historia ei ole kiinnostuksenkohteiden kärkipäätä, löytyy monien palatsien satumaisista puutarhoista mielenkiintoista tutkittavaa.

Mikäli haluaa vierailla useissa palatseissa, voi pääsylipuista kertyä maksettavaa vierailijaa kohden. Rahat kuitenkin käytetään kokonaisuudessaan näiden historiallisten nähtävyyksien ylläpitoon ja kunnostamiseen voittoa tavoittelemattoman valtionyhtiön Parques de Sintra-Monte da Lua, S.A.:n toimesta.

Sintra-Cascaisin luonnonpuistossa voi tutustua luonnonmonumentteihin, lähteä vaellukselle tai viettää rantapäivää. Sintra-vuoriston patikointireitit eivät välttämättä ole hyvin merkittyjä, joten opastettu vaellus on suositeltava. Rannikolla reittimerkintöjä taas on pidetty paremmin yllä.

Palatsit - Sintra

Palácio da Pena

Palácio da Penan uskomaton satulinna kohoaa Sintra-vuoren päällä värikkäänä kuin karamelli, ollen todennäköisesti kaikkein suosituin Sintran nähtävyyksistä. Itse palatsin lisäksi nähtävää löytyy sitä ympäröivästä satumaisesta puutarhasta.

Palácio de Pena
Palácio da Penan satulinna on yksi Sintran suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: cristianbalate – stock.adobe.com

Penan palatsin paikalla on keskiajalta asti sijainnut pyhäkkö ja luostari, mutta nykyisen palatsin tarina alkaa 1800-luvun puolivälistä, jolloin kuningas Ferninand II rakennutti nykyisen satulinnan kuningasperheen kesäasunnoksi. Kuningas suunnitteli romanttisen palatsin yksityiskohdat yhdessä kuningatar Maria II:n kanssa. Palatsin arkkitehtuuri sekoittaa monia eri tyylisuuntia, yhdistäen veistokselliset yksityiskohdat myyttisiin patsaisiin ja hedonistiseen väri-ilotteluun, parvekkeilta avautuvia upeita maisemia unohtamatta. Palatsin sisustus on restauroitu 1910-luvun tyyliin, jolloin Portugalin viimeinen kuningatar Amélia lähti maanpakoon vietettyään palatsissa viimeisen yön kotimaassaan.

Penan palatsin puutarha
Penan palatsin puutarhasta löytyy lampia ja eksoottisia istutuksia. Kuva: Johanna Maldonado

Penan palatsin metsäinen puutarha levittäytyy koko 200 hehtaarin komeudessaan Sintra-vuoriston rinteille. Ferdinand II tilasi satumaiseen puutarhaansa puita mitä eksoottisemmista paikoista, kuten Kiinasta ja Australiasta. Varjoisa puutarha kätkee sisälleen myös saniais- ja ruusutarhat sekä taianomaisen ankkalampien laakson, joiden välillä risteilee isompia ja pienempiä polkuja. Kartta kannattaa pitää mukana. Puutarhan ja samalla koko Sintra-vuoriston korkeimmalle huipulle Cruz Altalle pääsee kiipeämään ja sieltä on upeat näköalat ympäristöön ja alempana erottuvalle värikkäälle palatsille. Toinen puutarhan kohokohdista on Gruta do Monge –luola ja siellä sijaitseva kuningattaren ”valtaistuin”.

Penan palatsille pääsee Sintran rautatieasemalta ja keskustasta 434-turistibussilla. Portilta voi myös ottaa bussikyydin ylös palatsin eteen, tai kiivetä jalan. Palatsiin voi ostaa pelkästään puutarhassa tai myös palatsin sisällä vierailuun oikeuttavan pääsylipun. Puutarhalipullakin pääsee ihailemaan satulinnaa ulkopuolelta aivan sen vierestä. Penan palatsiin ja sen puutarhaan tutustumiseen kannattaa varata aikaa vähintään muutama tunti, mutta siellä saa kulumaan lähes koko päivänkin. Palatsin alueella on ravintola ja kahvila.

Chalet da Condessa d’Edla

Penan palatsin puutarhasta löytyy piparkakkuhuvila Chalet da Condessa d’Edla, joka on romanttisine tarinoineen kuin suoraan satukirjan sivuilta. Huvila on taideteos jo itsessään.

Kuningas Ferdinand II avioitui kuningatar Maria II:n kuoltua amerikansveitsiläisen oopperalaulajan Elise Henslerin kanssa, joka sai arvonimekseen Edlan kreivitär. Kreivitär rakennutti Penan palatsin puutarhaan hänen itsensä suunnitteleman sveitsiläistyylisen, alppimajaa muistuttavan koristeellisen vapaa-ajan huvilan ja sitä ympäröivän puutarhan. Puinen rakennus kuitenkin vaurioitui tulipalossa vuonna 1999 ja se avattiin korjaustöiden jälkeen uudelleen yleisölle vuonna 2011.

Huvilassa pääsee vierailemaan Penan palatsin pääsylipulla – puutarhalippu riittää.

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleiran tarunhohtoinen tila on yksi Sintran kiehtovimmista ei-kuninkaallisista nähtävyyksistä. Tila koostuu romanttisesta palatsi-huvilasta prinsessamaisine kappeleineen ja sitä ympäröivästä mystisestä puutarhasta, joka onkin itse palatsia kiinnostavampi vierailukohde.

Quinta da Regaleira
Quinta da Regaleiran palatsia ympäröi mystinen puutarha. Kuva: Johanna Maldonado

Liikemies ja miljonääri António Augusto Carvalho Monteiro osti 4 hehtaaria käsittävän tilan Regaleiran kreiviperheeltä rakennuttaakseen sinne symboliikkaa pursuavan palatsin puutarhoineen. Goottilaista, manueliinistä ja useita muita tyylisuuntauksia yhdistelevä koristeellinen palatsi on italialaisen arkkitehdin Luigi Maninin suunnittelema ja valmistunut vuonna 1910. Tila oli yksityisomistuksessa aina vuoteen 1997 asti, kunnes se siirtyi Sintran kaupungille.

Carvalho Monteiro oli kiinnostunut eri ideologioista ja Quinta da Regaleirasta löytyykin useita mystiikkaan, vapaamuurariuteen, ruusuristiläisyyteen ja muihin salatieteisiin, mutta myös kirjallisuuteen viittaavia rakennuksia ja symboleja. Tunnetuin niistä on ylösalaisin käännettyä tornia muistuttava initiaatiokaivo, jossa todennäköisesti suoritettiin erilaisia rituaaleja.

initiaatiokaivo, Sintra
Initiaatiokaivo on vain yksi osoitus Quinta da Regaleiran moninaisesta symboliikasta. Kuva: muddymari – stock.adobe.com

Palatsin taianomainen puutarha on suunniteltu kuvaamaan mikrokosmosta, alkaen dantelaisesta maanalaisesta tasosta ja jatkuen paratiisimaisen puutarhan läpi aina Terraço dos Mundos Celestes –taivasaukiolle asti. Metsäisen puutarhan istutukset ovat palatsin edustalla järjestelmällisiä ja villiintyvät tarkoituksellisesti rinteitä ylöspäin noustessa. Puutarhasta löytyy useita kauniita lampia, luolia ja suihkulähteitä sekä koristeellisia penkkejä, patsaita ja muita rakennelmia kävelypolkujen varsilla. Maanalaiset tunnelit muodostavat labyrintin, jota pitkin pääsee kulkemaan mm. kappeliin ja initiaatiokaivon pohjalle.

Quinta da Regaleira sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Sintran vanhastakaupungista, joten sinne voi kävellä tienviertä pitkin. Tilaan tutustumiseen kannattaa varata aikaa vähintään pari-kolme tuntia. Sieltä löytyy myös kahvila.

Palácio Nacional de Sintra

Sintran kansallispalatsi on uniikki vierailukohde, sillä se on Portugalin kuninkaallisista palatseista ainoa, joka on säilynyt lähestulkoon koskemattomana keskiajalta nykypäivään. Kansallispalatsi on myös tärkeä osa Sintran kulttuurimaisemaa. Sintran vanhassakaupungissa sijaitsevan valkoisen palatsin tunnistaa helposti kahdesta valtavasta kartionmuotoisesta kuninkaallisen keittiön savupiipusta, jotka ovat muodostuneet paitsi palatsin myös koko Sintran kaupungin ikoneiksi.

Palácio Nacional de Sintra
Palácio Nacional on Sintran vanhankaupungin tärkeimpiä maamerkkejä. Kuva: Johanna Maldonado

Palácio Nacional de Sintra oli alkujaan islamilaisten Al-Andalusin hallitsijoiden asumus, mutta alkuperäisiä rakenteita ei ole säilynyt näkyvillä. Nykyistä palatsirakennusta alettiin uudelleenrakentaa kristittyjen vallanpalautuksen jälkeen 1200-luvun lopulla kuningas Dinis I:n toimesta, ja sen vanhin säilynyt osa on palatsin kappeli. Suurin osa nykyisestä palatsista on kuitenkin rakennettu vasta 1400- ja 1500-luvuilla. Palatsi toimi vuosisatojen ajan Portugalin kuninkaallisten kakkosasuntona. 1600-luvulla palatsissa elettiin surullisia aikoja sen toimiessa Portugalin kuningas Afonso VI:n vankilana, tämän veljen Pedro II:n vallankaappauksen jälkeen. Palatsiin liittyy monta muutakin tarinaa kuninkaallisten elämästä.

Palatsin arkkitehtuurissa voi havaita vaikutteita niin goottilaisuudesta ja manueliinisuudesta kuin arabialaisesta sekä Mudéjar-tyylistäkin. Monet sisäkatot on koristeltu arabialaishenkisesti värikkäillä geometrisilla kuvioilla ja kauniilla maalauksilla, upeiden azulejo-kaakeleiden koristaessa seiniä. Kansallispalatsi onkin sisätiloiltaan ehkä Sintran näyttävin palatsi täynnä historiallista taidetta.

Kansallispalatsi on Sintran muihin palatseihin verrattuna perinteisempi linnamuseo, jossa kiertelyyn kannattaa varata aikaa parisen tuntia. Sijainti keskellä vanhaakaupunkia mahdollistaa helpon pääsyn palatsille. Yhdeltä palatsin patioista löytyy kahvila.

Castelo dos Mouros

Kukkulan laella, Sintran vanhankaupungin yläpuolella seisovat jykevän maurilinnoituksen muurit vartiotorneineen. Keskiaikainen linnoitus rakennettiin 700- ja 800-luvuilla islamilaisen valtakunnan aikana maatalousvaltaisen alueen puolustukseksi. Vuonna 1147 linna antautui kristityille valloittajille.

Maurilinnoitus, Sintra
Maurilinnoituksen muurien päältä on upeat näköalat mm. Penan palatsille. Kuva: R.M. Nunes – stock.adobe.com

Maurilinnoituksen kiemurtelevien muurien päältä on upeat näköalat Sintran alueelle. Castelo dos Mourosilla vieraillessaan voi helposti kuvitella ritarien aikakauden tunnelman. Kivipaasien lomaan kaivetut viljavarastoina käytetyt siilot ovat edelleen nähtävissä. Linnoituksen alueella on myös tehty arkeologisia kaivauksia.

Maurilinnoitukselle kulkee Sintran rautatieasemalta tai keskustasta turistibussi 434. Linnoituksella on kahvila.

Palácio de Monserrate

Parque e Palácio de Monserrate sijaitsee kauempana Sintran keskustasta kuin muut palatsit, vuorenrinteiden sumuisten metsien ympäröimänä. Se onkin yksi Sintran vähemmän tunnetuista helmistä.

Monserraten eksoottisen pitsipalatsin on rakennuttanut Monserraten englantilainen varakreivi Sir Francis Cook vuonna 1858 kesäasunnokseen, James Knowles Juniorin toimiessa arkkitehtina. Palatsi rakennettiin vanhan neogoottilaisen palatsin raunioille, jolloin palatsin puutarha oli jo olemassa. 1920-luvulla autioksi jäänyt palatsi laitettiin myyntiin, päätyen Portugalin valtiolle vuonna 1949. Hiljalleen rappeutuvalle rakennukselle yritettiin keksiä käyttöä vuosikymmenten ajan, mutta restaurointi aloitettiin vasta vuonna 2007.

Palácio de Monserrate
Palácio de Monserrate on yksi Sintran vähemmän tunnetuista palatseista. Kuva: Johanna Maldonado

Palácio de Monserrate edustaa portugalilaista romantismia ja sitä pidetään yhtenä maan arkkitehtuurillisesti ja maisemallisesti upeimmista kokonaisuuksista. Vaikutteita on palatsia rakennettaessa otettu niin gotiikasta kuin arabialaisesta ja intialaisesta arkkitehtuuristakin. Eklektinen ja eksoottinen rakennus on huikaisevan kaunis, kuin pitsistä rakennettu niin sisältä kuin ulkoa.

Monserraten palatsia ympäröi kerroksellinen ja salaperäisen kaunis puutarha, joka kätkee sisälleen niin vesiputouksia, luolia, valtavia puita kuin palmujen reunustamia lampiakin. Sieltä löytyy omat osionsa niin japanilaiselle kuin meksikolaisellekin puutarhalle sekä saniaislaaksolle ja ruusutarhalle. Puutarhaan on piilotettu myös tarkoituksella koristeiksi rakennetut kappelin rauniot ja vesiputous.

Palácio de Monserrate sijaitsee noin 4 kilometriä Sintran keskustasta länteen. Sintran keskustasta ja rautatieasemalta pääsee Monserrateen bussilla numero 435. Palatsille kannattaa varata aikaa vähintään pari tuntia. Sieltä löytyy myös pieni kahvila.

Convento dos Capuchos

Keskellä Sintra-vuoristoa sijaitsee mystinen keskiaikainen luostari Convento dos Capuchos, viralliselta nimeltään Convento de Santa Cruz da Serra da Sintra. Tämä sammaloitunut fransiskaaniluostari on rakennettu korkeiden siirtolohkareiden lomaan keskelle koskemattomia tammimetsiä, ollen maanläheisempi vierailukohde Sintran loisteliaiden palatsien vastapainoksi.

Convento dos Capuchos
Convento dos Capuchosin vaatimaton luostari tarjoaa vastapainoa loisteliaille palatseille. Kuva: Johanna Maldonado

Luostari perustettiin vuonna 1560 Álvaro de Castron toimesta. Hänen isänsä, Intian varakuningas D. João de Castro, oli eksynyt oltuaan metsästämässä Sintra-vuorilla ja nähnyt suuren kiven suojaan nukahdettuaan näyn, joka vakuutti hänen poikansa perustamaan kristityn luostarin kyseiselle paikalle. Luostarissa eli pieni ja köyhä kapusiinimunkkien yhteisö keskiajalta aina 1800-luvulle asti, jolloin uskonyhteisöt kiellettiin ja luostari hiljeni. Portugalin valtio osti luostarin vuonna 1949, jonka jälkeen kunnostustyöt aloitettiin. 1990-luvulla luostari kuitenkin joutui ryöstöjen kohteeksi, ja se avattiin uudelleen yleisölle vuonna 2001.

Luostarin koruttomat rakennukset sulautuvat osaksi kivistä maisemaa käyttäen siirtolohkareita osittain rakennusten seininä, eikä edes luostarin pääkappelia erota ulkoapäin. Askeettiset tilat korkkieristeineen ja simpukankuorista tehtyine risteineen, kapeat kivikäytävät ja sammaloituneet yksityiskohdat kertovat luostarin vaatimattomasta, jumalalle omistetusta elämästä. Luostarialueen korkein kohta on Honório de Santa Maria –luola.

Convento dos Capuchos sijaitsee Sintra-vuoriston luoteisosassa ja sinne pääsee vain taksilla tai vuokra-autolla. Luostarin yhteydessä on myös aasitarha, missä lapset voivat ratsastaa aaseilla.

Santuário da Peninha

Peninhan pyhäkkö seisoo kallioisella ja tuulisella kukkulalla 448 metrin korkeudessa Sintra-vuoriston länsipäässä ja sieltä on mahtavat maisemat koko Sintran rannikon yli. Peninhalla on mielenkiintoinen historia, mutta paikka ei ole tunnettu matkailijoiden keskuudessa. Alue koostuu useista rakennuksista, kuten vuonna 1710 rakennetusta kappelista, 1900-luvun alun keskeneräisestä palatsista sekä keskiaikaisesta erakkomajasta.

Santuario da Peninha
Santuário da Peninhalla voi tutustua pyhäkköön tuulisen kukkulan huipulla. Kuva: moedas1 – stock.adobe.com

Peninhan alueella on ollut uskonnollista toimintaa siitä lähtien kun kristinusko saapui Portugaliin, ja siellä sijainnut hautausmaa on ajoitettu 1100-luvulle. Barokkityylinen kappeli rakennettiin sen jälkeen, kun Neitsyt Maria oli ilmestynyt lampaansa kadottaneelle paimentytölle Peninhassa. Paikka on ollut myös suosittu pyhiinvaelluskohde erityisesti merimiesten perheiden keskuudessa. Quinta da Regaleiran rakentanut liikemies António Augusto Carvalho Monteiro halusi rakentaa Peninhaan pienemmän version Penan palatsista, mutta menehtyi ennen romanttisen huvilansa valmistumista. Keskeneräinen ja asumaton rakennus siirtyi Coimbran yliopiston haltuun ja vuonna 1991 Portugalin valtiolle. Sintran kulttuuriperinnöstä vastaava valtionyhtiö Parques de Sintra-Monte da Lua on ilmoittanut kunnostavansa paikan tulevaisuudessa.

Peninhan rakennuksissa ei tällä hetkellä pääse vierailemaan sisällä, mutta paikka on siitä huolimatta hieno käyntikohde maisemiensa ansiosta. Peninhaan pääsee taksilla tai vuokra-autolla. Ei pääsymaksua.

Palácio dos Seteais

Seteaisin palatsi on neoklassinen palatsi, joka rakennettiin 1700-luvun lopulla hollantilaisen konsulin Daniel Gildemeesterin asunnoksi Seteaisin peltoaukealle. Palatsia laajennettiin vuosina 1802-1803 arkkitehti José da Costa e Silvan toimesta, jolloin Gildemeesterin asunto muodosti toisen symmetrisen palatsin siivistä. Siipiä yhdistää koristeellinen riemukaari. Palatsi siirtyi Portugalin valtiolle vuonna 1946.

Palácio dos Seteais on nykyään ylellinen viiden tähden hotelli, josta löytyy myös ravintola ja spa-hoitola. Palatsia ympäröivät nurmikentät ja tyylikkäästi hoidetut puutarhat. Sieltä on näköala Maurilinnoitukselle.

Seteaisin palatsi sijaitsee Quinta da Regaleiran naapurissa, noin 700 metrin päässä Sintran vanhastakaupungista.

Vila Sassetti

Välimerellinen Villa Sassetti rakennettiin 1890-luvulla sintralaisen hotellinomistajan Victor Carlos Sassetin kesähuvilaksi. Terrakotan sävyjä yhdistelevä upea rakennus pyöreine torneineen on saanut innoituksensa Lombardian linnoista. Arkkitehti Luigi Maninin suunnittelema romanttinen huvila muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden sitä ympäröivän vehreän puutarhan kanssa.

Vila Sassetti sijaitsee Sintran vanhankaupungin tuntumassa. Ei pääsymaksua. Huvila sijaitsee Penan palatsille metsän läpi vievän jyrkän polun alkupäässä, jonka varrella voi bongata mm. kalliokiipeilijöitä tositoimissa. Jos mahdollista, tämä polku kannattaa kävellä alamäkeen Penan palatsilta aloittaen.

Rannat - Sintra

Sintra on myös mahdollinen rantalomakohde, sillä kaupungin pitkältä rantaviivalta löytyy lukuisia, toinen toistaan kauniimpia hiekkarantoja rentouttavan rantapäivän viettoon tai auringonlaskun ihailuun. Osalle rannoista pääsee Sintran keskustasta linja-autolla, mutta yhteyksiä ei välttämättä kulje usein, joten taksi tai vuokra-auto on joustavampi tapa kulkemiseen. Kesäaikaan vapaan parkkipaikan löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa.

Praia da Ursa

Praia da Ursa, Sintra
Praia da Ursalle voi patikoida Cabo da Rocalta jyrkkää polkua pitkin. Kuva: Johanna Maldonado

Ikoninen Praia da Ursan ranta sijaitsee Euroopan läntisimmän pisteen Cabo da Rocan läheisyydessä. Niemeltä voikin patikoida tälle ikoniselle rannalle. Polku on jyrkkä, mutta maisemat kalliomuodostelmineen henkeäsalpaavat. Cabo da Rocalle pääsee Sintrasta ja Cascaisista ScottUrbin bussilla numero 403. Linja-auto lähtee Sintran rautatieasemalta.

Praia da Adraga

Praia da Adraga Sintra
Auringonlaskut Praia da Adragalla ovat kokemus jo itsessään. Kuva: Johanna Maldonado

Praia da Adraga on kaunis ja luonnontilainen ranta, jota ympäröivät jylhät kallioiset rantatörmät. Kallioihin muodostuneet luolat ja merestä nousevat kivet tekevät rannan silhuetista dramaattisen. Rannalla on ravintola ja vessat, mutta ei julkisia kulkuyhteyksiä.

Praia das Maçãs

Praia das Maçãs
Praia das Maçãs on kesäaikaan raitiovaunuajelun päätepysäkki. Kuva: David Brown – stock.adobe.com

Kesäisin historiallinen raitiovaunu kulkee Sintran keskustasta Praia das Maçãs –rannalle upeiden maisemien halki. Perillä odottaa pienen joen yhteyteen muodostunut hiekkaranta ja kourallinen rantaravintoloita. Vierestä löytyy myös maauimala ja arkeologinen kohde Alto da Vigia. Praia da Maçãs on saavutettavissa Sintrasta myös ScottUrbin linja-autolla numero 441. Bussi lähtee Portela de Sintra –asemalta.

Praia Grande

Praia Grande, Sintra
Praia Grandella voi nauttia uimisesta, kävelyistä ja rantaravintoloista. Kuva: Johanna Maldonado

Sama raitiovaunu pysähtyy kesäisin myös lähellä Praia Grandea, joka on nimensä mukaisesti Sintran suurin ranta. Ranta on erityisesti surffaajien ja bodyboardaajien suosiossa ja sitä reunustavat lukuisat baarit ja ravintolat. Rannan eteläpään korkeissa kallioissa on nähtävillä dinosaurusten fossiloituneita jalanjälkiä. Praia Grandelta löytyy myös 100-metrinen merivesiuima-allas, joka kuuluu Arribas Hotellille. Rannalle pääsee Sintrasta ScottUrbin busseilla numero 441 ja 439 Portela de Sintra –asemalta.

Azenhas do Mar

Azenhas do Mar
Pittoreskissä Azenhas do Marin kylässä on pieni ranta ja merivesiallas. Kuva: Johanna Maldonado

Azenhas do Mar on todennäköisesti Sintran rannikon valokuvatuin kylä. Pittoreskin kylän valkoiseksi maalatut, tiilikattoiset talot nousevat jyrkille kallioille kuin suoraa merestä. Kylän alapuolella on hiekkaranta ja merivesiallas. Historiallinen kylä on saanut nimensä paikalla sijainneiden useiden vesimyllyjen mukaan. Azenhas do Mariin pääsee Sintrasta ScottUrbin linja-autoilla numero 440 ja 441 Portela de Sintra –asemalta.

Praia da Aguda / Praia do Magoito

Praia da Aguda ja Praia do Magoito ovat saman pitkän ja luonnontilaisen hiekkarannan kaksi eri päätä. Jylhät rantatörmät reunustavat tuulenpieksemää rantaa ja niissä voi havaita hiekkakiveksi fossiloituneita dyynejä.

Praia do Magoito
Jylhällä Praia do Magoitolla voi tutustua fossiloituneisiin hiekkadyyneihin. Kuva: pixs:sell – stock.adobe.com

Maisemat ovat upeat, mutta rannalle lyövät usein suuret aallot, jotka voivat olla vaarallisia uimareille. Rannalle pääsee jyrkkiä portaita pitkin. Pitkäperjantaina rannalle kokoontuu perinteisesti satoja ihmisiä keräämään simpukoita. Praia do Magoitolle pääsee Sintrasta ScottUrbin bussilla numero 444 Portela de Sintra –asemalta.

Praia da Samarra

Praia da Samarra on jyrkkään kallion syvennykseen muodostunut leveyttään pidempi kivinen hiekkaranta, jonka sanotaan toimineen luonnonsatamana roomalaisten aikaan. Ranta on pieni, mutta kaunis ja hiljainen. Ei fasiliteetteja eikä julkisia liikenneyhteyksiä.

Luontokohteet - Sintra

Cabo da Roca

Cabo da Roca on Sintran rannikolla sijaitseva Sintra-vuoriston, Portugalin ja samalla koko Euroopan mantereen läntisin piste. 140 metriä korkealta niemeltä on jylhät maisemat Atlantille. Cabo da Rocalla on myös majakka.

Cabo da Roca, Sintra
Cabo da Roca on Euroopan mantereen läntisin piste. Kuva: Johanna Maldonado

Rannikko tämän tuulisen niemen ympärillä on kaunista, ja alueella kulkeekin useita vaellusreittejä. Jyrkänteiden reunoille on syytä pitää turvaväli. Cabo da Rocalle pääsee Sintrasta ja Cascaisista ScottUrbin bussilla numero 403. Linja-auto lähtee Sintran rautatieasemalta.

Vesiputoukset

Sintran ympäristöstä löytyy useampiakin upeita vesiputouksia, joilla pääsee vierailemaan pienellä vaivalla. Cascata de Anços, joka tunnetaan myös nimellä Cascata do Mourão, on suurin Rio Mourão –joen varrelta löytyvistä monista vesiputouksista. Paikka on idyllinen luonnon ihasteluun, veden pauhun kuunteluun ja putouksen alapuolella uimiseen. Vesiputoukset löytyvät Ançosin kylän tuntumasta lyhyen patikkapolun päästä. Kylän keskustassa Rua da Laranjeira –kadulla on opastekyltti.

Cascata de Fervença - Sintra
Cascata de Fervença on kaunis vesiputous Sintrassa. Kuva: Luis – stock.adobe.com

Cascata de Fervença ei puolestaan ole ympäristönsä puolesta yhtä paratiisimainen kuin Cascata de Anços, mutta itse vesiputous on jopa ensimmäistäkin kauniimpi. Se tunnetaan myös nimellä Cascata da Bajouca. Putous sijaitsee Fervençan kylässä Rua da Bajouca –tien päässä.

Lagoa Azul

Sintran vuoristosta löytyy rauhaisa järvi Lagoa Azul. Paikka on mukava piknikin viettoon ja kävelyyn järveä ympäröivillä poluilla. Järvessä asuu myös sorsia, kilpikonnia ja erilaisia kaloja. Uimista ei suositella veden laadun takia. Lagoa Azul sijaitsee N9-1-tien varrella.

Granja dos Serrõesin geomonumentti

Sintra-Cascaisin luonnonpuisto kätkee sisäänsä myös Granja dos Serrõesin liitukautiset kalkkikivimuodostelmat. Vehreän metsäparatiisin läpi polkua seuratessa tulee vastaan toinen toistaan oudomman muotoisia röpelöisiä kivipaasia. Hapan sadevesi on ajan saatossa syövyttänyt kalkkikivet luonnon taideteoksiksi. Polku löytyy Avenida do Lapiás –tien varresta.

Granja dos Serrõesin kalkkikivimuodostelmia
Granja dos Serrõesin kalkkikivimuodostelmat ovat luonnon omia taideteoksia. Kuva: Johanna Maldonado

Ruoka ja ravintolat

Sintran vanhassakaupungissa on kourallinen ravintoloita ja kahviloita, joissa tarjoillaan portugalilaista ja kansainvälistä ruokaa. Monet Sintran palatseista kuitenkin sijaitsevat etäämpänä vanhankaupungin ravintolakeskittymästä, jolloin lounasaikaan keskustaan palaaminen ei välttämättä ole mielekästä. Piknik-lounaan pakkaaminen mukaan voikin olla hyvä idea. Joistakin palatseista löytyy myös kahvila, jossa tarjoillaan lämmintä ruokaa, salaatteja ja kahvilatuotteita.

Sintrassa vieraillessa kannattaa maistaa queijadas de Sintra –juustoleivoksia. Toinen paikallinen herkku ovat kananmunakreemillä ja mantelilla täytetyt travesseiros –leivosrullat. Piriquita-konditoriat ovat olleet Sintran autenttisimman kahvilan maineessa jo 160 vuotta. Rannikon kylissä kannattaa syödä tuoretta kalaa ja mereneläviä.

Travesseiros
Sintrassa kannattaa maistaa paikallisia travesseiros-leivoksia. Kuva: malajscy – stock.adobe.com

Ostokset

Sintran vanhassakaupungissa on useita pieniä putiikkeja, joissa myydään matkamuistoja ja käsin tehtyjä paikallisia tuotteita. Supermarket löytyy Portela de Sintra –rautatieaseman läheltä. Sintrassa on myös ostoskeskus Alegro Sintra, mutta se sijaitsee useamman kilometrin päässä Sintran vanhastakaupungista.

Sintra ostokset
Sintran vanhankaupungin putiikeista voi hankkia mm. käsinmaalattua keramiikkaa. Kuva: Laurentiu Iordache – stock.adobe.com

Hintataso

Tuote

Kala-annos

Liha-annos

Kahvi ja leivos

Olut 33 cl

Pääsyliput palatseihin

Hinta

9-18 €

10-20 €

2-3 €

2-3 €

8-14 €

Liikkuminen

Sintra on helposti saavutettavissa CP:n lähijunalla, joka lähtee Lissabonista Rossion rautatieasemalta. Matka kestää noin 40 minuuttia. Lentokentältä tullessa Rossion asemalle pääsee metrolla.

Sintrassa kulkee Circuito do Pena 434 –turistibussi, jota kannattaa hyödyntää. Ympyränmuotoista reittiä ajava bussi kuljettaa turisteja rautatieasemalta Sintran keskustaan, Maurilinnoitukselle ja Penan palatsille, palaten sieltä taas rautatieasemalle. Kesäsesongin aikaan voi joutua jonottamaan. Myös taksit ja tuktukit kulkevat Sintrassa.

Suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee jyrkkien vuorenrinteiden päällä, eikä ruuhkaisilla ja kapeilla autoteillä ole kovin mielekästä kävellä pitkiä matkoja.  Osalle nähtävyyksistä voi kuitenkin kavuta metsässä kulkevia patikkareittejä pitkin.

Moniin rannikolla sijaitseviin kohteisiin pääsee Sintrasta ScottUrbin linja-autoilla. Bussit lähtevät Portela de Sintran tai Sintran rautatieaseman pysäkeiltä.

Sää

Sintran ilmasto on lauhkea, mutta siellä vallitsee ympäristöään viileämpi ja kosteampi mikroilmasto meren läheisyyden, metsäisten vuortenrinteiden ja yli 250 metrin korkeuden ansiosta. Sintra onkin ollut suosittu kesänviettopaikka juuri ilmastonsa takia.

Sintra vaellusreitit
Sintra-Cascaisin luonnonpuiston vaellusreitit on merkitty kelta-puna-valkoisin merkein. Kuva: Johanna Maldonado

Talvi: Vuorokauden keskilämpötila on talvella noin 10 astetta, ollen päivisin yleisesti 14 asteen tuntumassa. Aurinko lämmittää mukavasti myös keskitalvella, mutta etenkin Sintra-vuoriston pohjoisrinteillä on päivisinkin viileää. Vuoden sateisin aika on marras-maaliskuun välillä.

Kevät: Huhti-toukokuussa päivän korkein lämpötila on noin 17-19 astetta. Sateita kuitenkin tulee vielä keväälläkin ja merisumu saa ajoittain ilman tuntumaan viileältä.

Kesä: Kesällä vuorokauden keskilämpötila on noin 19 astetta. Päivisin lämpötila kipuaa yleensä noin 23-24 asteeseen. Kesällä sataa vain harvoin.

Syksy: Syyskuussa on vielä hyvin kesäistä, lämpötilan alkaessa laskea lokakuussa. Marraskuun vaihteessa lämpötila putoaa yleensä nopeasti talvisen koleaksi ja sateet alkavat.

--
Teksti: Johanna Maldonado
Kuvat: Johanna Maldonado, Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
1 kommentti Sintrasta
Inline Feedbacks
View all comments
Artsi
Artsi
2 years ago

Sintrassa on käyty, mutta näistä paikoista ei puolessakaan. Joukossa ihan uusia tuttavuuksia. Ehkä joku päivä tulee käytyä vuokra-autolla, niin helpompi kierrellä kauempanakin.