Koti » Kohteet » Montenegro

Montenegro

Montenegro on nouseva matkailumaa, jossa hintataso on edelleen edullinen. Useissa lomakohteissa pääsee sekä tutustumaan historiallisiin kaupunkeihin että viettämään rantalomaa samassa kohteessa, eivätkä etäisyydetkään ole maan rannikolla turhan pitkiä.

Montenegro onkin erinomainen matkakohde kiertää useampi paikka samalla lomalla.

Tietoa maasta

Lähes kaikki Montenegron parhaat lomakohteet sijaitsevat meren rannalla - osa Adrianmenren rannalla ja osa hieman sisämaassa upean Kotorinlahden rannoilla. Kotorinlahti jakaantuu kahteen osaan:
ulommassa laajemmassa osassa sijatsevat mm. Herceg Novi ja Tivat, kun taas sisemmässä jopa alppijärveä muistuttavassa pienemmässä osassa sijatsevat mm. idyllinen Perast ja aivan lahden pohjukassa itse Kotor.

Budva on Montenegron monipuolisin lomakohde, se sijaitsee noin 20 km Kotorista etelään Adrianmeren rannalla, joten sielläkin on melko helppo käydä mikäli Kotorinlahdella vierailee.
Montenegron ylivoimaisesti paras ranta, 13-kilometrinen ja hienohiekkainen Velika Plaza löytyy etelästä läheltä Albanian rajaa. Sen lähin lomakohde on muutaman kilometrin päässä sijaitseva historiallinen Ulcinj.

Rantojen vastapainoksi Montenegrossa voi viettää myös aktiivilomaa vuoristossa. Kotorinlahden vieressä on pieni Lovćenin kansallispuisto, jonka kyljessä on Montenegron vanha pääkaupunki Cetinje.

Kauempana pohjoisessa on laajempi Durmitorin kansallispuisto, joka on osa Dinaarisia Alppeja. Sen keskeisin kaupunki on Žabljak.

Asukasluku n. 678 000
Pääkaupunki Podgorica
Pääkieli Montenegro
EU-maa Ei
Schengen-maa Ei
Pistokemalli Sama kuin Suomessa
Rahayksikkö Euro

Kesät ovat hyvin lämpimiä ja melko vähäsateisia, erityisesti heinä-elokuussa. Jos 30-35°C lämpötilat eivät ole ongelma, niin kesä on ehdottomasti parasta aikaa vierailla Montenegrossa.
Mikäli haluaa viileämpiä ilmoja, kannattaa tähdätä joko toukokuuhun tai syyskuuhun. Sademäärät ovat tosin keväällä ja syksyllä korkeampia kuin keskikesällä. Vesien lämpötilan puolesta syksy on luonnollisesti kevättä parempi vaihtoehto.

Lokakuusta helmikuuhun sateet ovat yleisiä ja päivälämpötilat pyörivät noin 12-20 asteen tuntumassa, eikä silloin kannata harkita Montenegrossa kuin kaupunkilomaa. Tällöin esimerkiksi Kotorissa ja Budvassa näkee huomattavasti kesää enemmän paikalliselämää turistien ollessa vähemmän edustettuina. Talvikuukausina myös hotellien hinnat ovat selvästi kesää matalampia.

Montenegro on kaikessa muussa edullisimpien maiden joukossa Euroopassa, paitsi vaatteiden ja kenkien osalta, joissa se on keskitasoa. Suosituimmissa lomakohteissa kuten Kotorissa ja Budvassa hinnat ovat jonkin verran Montenegron keskitasoa korkeammalla, kun taas esimerkiksi etelän Ulcinjissa voi syödä ja juoda hyvinkin edullisesti.

Montenegro on turvallinen matkailumaa, joskin perusasioihin kuten mahdollisiin taskuvarkauksiin kannattaa kuitenkin varautua.
Montenegro kuuluu niihin Euroopan maihin joissa vesikauhua vielä esiintyy, joten kontaktia esimerkiksi kulkukoirien ja kaikkien luonnonvaraisten eläinten kanssa kannattaa välttää.

Matkakohteet – Montenegro – Loma Euroopassa

Budva jakaantuu kolmeen osaan: Muurien suojassa sijaitsevaan Vanhaankaupunkiin, modernimpaan kaupunginosaan, sekä parin kilometrin mittaiseen rantaan ravintoloineen ja baareineen. Budva on Montenegron monipuolisin lomakohde, jossa viihtyvät kaikenikäiset. Lue lisää kohteesta

Herceg Novi on historiallinen kaupunki Kotorinlahden rannalla. Vanhankaupungin ja linnoitusten lisäksi kaupungista löytyy kilometrien pituinen rantakatu, rantoja ja auringonottolaitureita, sekä kaksi erilaista naapurikaupunkia rantakadun molemmissa päissä tarjoten vaihtelua Herceg Noville. Lue lisää kohteesta

Muureilla ympäröity Kotorin historiallinen kaupunki on yksi Välimeren helmistä, jonka kapeilla kaduilla riittää ihmeteltävää. Kotorinlahden pohjukassa sijaitseva kaupunki oli Venetsian kaupunkivaltion aikoihin merkittävä merenkulkukaupunki, jonka aikaisia rakennuksia on paikoillaan vielä tänäkin päivänä.

Keskikesällä Kotor on täynnä turisteja, joten kannattaa ajoittaa vierailu mieluiten kevääseen tai alkusyksyyn. Lue lisää kohteesta

Kotorinlahden parhaalla paikalla sijaitseva pieni ja unelias Perast on joko hyvä päiväretkikohde, tai pidempään vierailtuna paikka, jossa voi viettää totaalisen rentouttavaa lomaa vuorten juurella ja meren äärellä. Lue lisää kohteesta

Tivat on perinteinen montenegrolainen merenkulkukaupunki. Sen vieressä sijaitseva dubailaisomistuksessa nykyään oleva Porto Montenegro on luksussatama sekä -asuinalue. Yhdessä nämä luovat mielenkiintoisen kontrastin, jonka ansiosta vierailu Tivatissa on kuin vierailu kahdessa täysin erilaisessa maailmassa samalla lomalla. Lue lisää kohteesta

Ulcinj on yksi Adrianmeren vanhimmista kaupungeista, sen historia ulottuu jopa yli 2000 vuoden taakse. Keskustan vieressä pienen kukkulan päällä sijaitseva Vanhakaupunki on erittäin viehättävä ja idyllinen.
Ennen kaikkea Ulcinj on kuitenkin koko perheen rantalomakohde. Pääranta löytyy heti keskustan edestä ja muutaman kilometrin päässä sijaitseva "Pitkä ranta" on hienohiekkainen ja 13 kilometrin pituinen. Lue lisää kohteesta

guest
0 kommenttia Montenegrosta
Inline Feedbacks
View all comments