Siirry suoraan sisältöön

Sesimbra

Sesimbra on tunnelmallinen kalastajakylä noin 40 kilometriä Lissabonin eteläpuolella. Suurkaupungin pölyt jäävät nopeasti taakse, kun postikorttimaisema aukeaa edessä tähän hiekkarannan, palmujen ja vuoriston reunustamaan poukamaan saavuttaessa.

Sesimbra pääranta

Sesimbra on tunnettu paitsi tuoreesta kalastaan ja karnevaaleistaan, myös upeista turkoosivetisistä rannoistaan ja vesiurheilumahdollisuuksistaan. Kalastajakylän historiaa henkivillä pikkukujilla on mukavaa kävellä rantapäivän jälkeen pastellinsävyisten talojen välissä pohtien, minkä ravintolan hiiligrillistä leijailevat parhaat tuoksut.

Sesimbra hellii kuitenkin myös historiasta ja luonnosta kiinnostuneita, sillä upeat luonnonmaisemat, historialliset nähtävyydet ja aktiviteettimahdollisuudet kruunaavat tämän monipuolisen lomakohteen, jota massaturismi ei ole vielä saavuttanut.

Praia do Meco
Praia do Meco on hiekkaranta Sesimbran länsirannikolla.

Majoitusta rannalla tai idyllisissä kylissä

Sesimbra on kompakti kylä, jonka keskustasta löytyy kattava valikoima eri tasoisia majoitusvaihtoehtoja aina rannalla sijaitsevista spa-hotelleista vanhankaupungin mukaviin loma-asuntoihin. Palvelut, ravintolat sekä pääranta ovat kompaktissa ja helposti käveltävässä keskustassa aina lähellä. Jos käytössä ei ole vuokra-autoa, kannattaakin majoittua Sesimbran keskustassa, missä myös julkiset liikenneyhteydet ja retkien tarjoajat ovat helpoiten saatavilla.

Sesimbra kahvila

Sesimbra rakentuu osittain jyrkälle rinteelle, joten liikuntarajoitteisten kannattaa majoittua alhaalla rantabulevardin tuntumassa. Kulku rannalta yläkylään onnistuu myös julkisilla hisseillä, jotka sijaitsevat kylän itäpäässä.

Auton vuokraaminen laajentaa majoitusmahdollisuuksia myös Sesimbran keskustan ulkopuolisiin kyliin, joissa julkiset liikenneyhteydet ovat harvemmassa. Idyllinen Mecon rantakylä on suosittu kesänviettopaikka, mistä löytyy upean hiekkarannan lisäksi mukavasti ravintolatarjontaa sekä kävelyreittejä mäntymetsässä ja rantadyyneillä. Rauhallinen Lagoa de Albufeira sopii puolestaan mainiosti esimerkiksi omatoimisille lapsiperheille, sillä uimarannan lisäksi tämän uudehkon, merellisen asuinalueen valttikortteja ovat lapsille turvallinen laguuni ja kevyen liikenteen väylät. Sekä Mecosta että Lagoa de Albufeirasta löytyy kattava valikoima loma-asuntoja omilla uima-altailla tai ilman sekä leirintäalueita.

Löydä hotelli Sesimbrassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyydet ja tekemistä Sesimbrassa

Arrábidan luonnonpuisto

Arrabidan luonnonpuisto
Arrábidan luonnonpuistosta löytyy vuoristoa ja viiniviljelmiä.

Sesimbraa ympäröi upea Arrábidan luonnonpuisto, josta löytyy monipuolisesti reittejä vaeltamiseen, pyöräilyyn ja kalliokiipeilyyn. Arrábida onkin yksi Portugalin kauneimmista luonnonpuistoista, sillä siellä vuoristomaisemat yhdistyvät alhaalla kimmeltävään mereen hiekkarantoineen ja horisontissa siintäviin kaupunkien silhuetteihin.

Suositeltavia patikointireittejä Arrábidan luonnonpuistossa ovat esimerkiksi Serra do Riscon reitti, jonka jyrkänteiltä voi ihailla usean sadan metrin pudotusta Euroopan korkeimman kalkkikivijyrkänteen päältä, Arrábidan kuvankauniit hiekkarannat yhdistävät rantapolut tai hylättyjen merilinnoitusten ja luonnon kivisiltojen kautta kulkeva Chã dos Navegantes. Arrábida-vuoriston korkein huippu kohoaa 501 metriin ja sinnekin on mahdollista kiivetä haastavan jyrkkää polkua pitkin. Arrábidan poluille kannattaa varata pitkähihaiset vaatteet, sillä jotkut poluista ovat lähes umpeenkasvaneita ja piikkisten puskien oksat voivat raapia ihoa.

Serra do Risco
Näköalat Serra do Riscolta ovat vertaansa vailla.

Hengästyttäviä näköaloja pääsee todistamaan myös Arrábidan luonnonpuiston näköalareitiltä, jonka voi ajaa autolla tai moottoripyörällä. Tie N379-1 mutkittelee vuorenrinteellä, sinisen meren siintäessä kaukana alapuolella vuosittain muotoa vaihtavine hiekkasaarineen. Setúbalin kaupunki siintää horisontissa ja Tróian hiekkarantojen reunustaman niemimaan resortit kasinoineen erottuvat maisemasta. Sijaitseepa Arrábida-vuoren rinteillä historiallinen luostarikin. Reitti on tunnettu myös siitä, että James Bond -elokuvaa On Her Majesty’s Secret Service on aikoinaan kuvattu tällä tiellä.

Näköalareitillä on monta pientä pysähdyspaikkaa, joissa voi pitää taukoa maisemien ihastelun ajan, mutta virallisempi näköalapaikka on nimeltään Miradouro Portinho da Arrábida. Samalla retkellä kannattaa poiketa myös Arrábidan paratiisimaisilla rannoilla. Vuoristotiellä kannattaa pitää silmät auki, sillä tiellä liikkuu usein päivisin kilpapyöräilijöitä ja pimeällä villisikoja. Kesäkaudella jotkut tieosuuksista on myös muutettu yksisuuntaisiksi rantaruuhkien takia.

Cabo Espichel

Cabo Espichelin niemi sijaitsee Sesimbran rannikön länsipäässä. Niemellä sijaitsee mielenkiintoinen vanha pyhiinvaelluskohde pyhättöineen ja majakkoineen, mutta paikalle kannattaa tulla myös jylhien merellisten maisemien vuoksi. Korkeiden rantakallioiden päälle rakennettu osittain rappeutunut pyhäkkö tekee paikasta monumentaalisen. Auringonlaskut täällä ovat upeita ja paikalta löytyy myös kahvio ja matkamuistokojuja. Niemellä risteilee useita polkuja, joita voi tutkia kävellen. Jyrkänteiden läheisyydessä tulee kuitenkin noudattaa varovaisuutta.

Cabo Espichel
Cabo Espichelin pyhäkkö sijaitsee jylhien jyrkänteiden päällä.

Cabo Espichelin pyhättö on aikanaan syntynyt pyhimyskultin ympärille, joka sai alkunsa vuonna 1410, kun kaksi vanhaa miestä näki unessaan saman näyn: Atlantin kuohuista nousi Neitsyt Maria jättiläisaasilla ratsastaen ja aasi jätti valtavat jalanjäljet rantakallioihin. Nuo jäljet ovat tosiasiassa dinosaurusten jälkiä. Itse pyhättö rakennettiin 1700-luvulla palvelemaan kasvavia pyhiinvaeltajien joukkoja. Siihen kuuluu edelleen toiminnassa oleva katolinen kirkko, kaksi majataloina toiminutta siipeä, oopperatalo, erakkomaja ja  vesihuoltoa varten pystytetty akvedukti.

Dinosaurusten jalanjäljet

Monumento Natural da Pedreira do Avelino on kansallismonumentti, jonka kiviseen pintaan on tallentunut dinosaurusten esihistoriallisia jalanjälkifossiileja 150 miljoonan vuoden takaa. Paikalta löytyy 10 x 15 metrin kokoinen kallionpalanen, jossa on selvästi nähtävissä kymmeniä pitkäkaulaisten kasvinsyöjädinosaurusten jälkiä. Monumentti sijaitsee Zambujalissa. Ei pääsymaksua.

Dinosaurusten jälkiä voi ihailla myös maastossa. Kivenheiton päästä Cabo Espichelin pyhäköstä löytyy Pedra da Mua, jonka kallioihin on tallentunut niin pitkäkaulaisten kasvinsyöjädinosaurusten kuin kolmivarpaisten lihansyöjäliskojenkin jälkiä. Merelliset maisemat eivät myöskään tuota pettymystä.

Dinosauruksen jalanjälki

Auton voi jättää dinosauruskyltillä varustetulle parkkipaikalle päätien varteen, mistä on helppo, noin 15 minuutin kävelymatka jalanjälkien luo hiekkatietä pitkin. Infotaulun luota näkee jäljet vastarannan kallioissa, mutta paikalta kannattaa jatkaa vielä alamäkeen, missä valtavat jalanjäljet aukenevat käsinkosketeltavina suoraan jalkojen alla.

Castelo de Sesimbra

Sesimbran linna on Portugalin rannikon viimeinen nykypäivään asti säilynyt keskiaikainen linnoitus meren välittömässä läheisyydessä. Sen rakensivat islaminuskoiset maurit 900-luvulla. Linnoitus on pitkälti raunioina, mutta sen muurien ja tornien päältä aukeavat upeat näköalat Sesimbran kylään, ympäristöön ja merelle.

Castelo de Sesimbra
Sesimbran linnalta on näköala alas vanhaankaupunkiin.

Castelo de Sesimbra sai kansallismonumentin arvon vuonna 1910. Linnoituksen sisätiloista löytyy pieni näyttely ja kävelyreitti, jolla voi tutustua paikan historiaan, sekä kahvila ja kirkko hautausmaineen. Linnoituksen tiloissa toimii myös paikallishistoriaan keskittynyt opastuskeskus Centro de Interpretação do Património Rafael Monteiro.

Linnalle on Sesimbran keskustasta matkaa autoteitse noin 2,5 kilometriä, mutta kylästä pääsee kapuamaan linnalle myös portaita pitkin kävellen. Ei sisäänpääsymaksua.

Fortaleza de Santiago

Fortaleza de Santiago on vanha merilinnoitus Sesimbran keskustassa ja paikkakunnan ikoni. Se rakennettiin 1600-luvulla suojaamaan kalastajakylää mereltä tulevia uhkia vastaan. Linnoitus on hiljattain remontoitu ja sen eri osiin tutustuessa saa kuvan siitä, miten linnoitus on entisaikaan toiminut. Linnoituksessa toimii Sesimbran turisti-info ja linnoituksen tiloissa järjestetään nykyisin erilaisia tapahtumia kuten näyttelyitä ja musiikkispektaakkeleita. Ei pääsymaksua.

Fortaleza de Santiago, Sesimbra
Fortaleza do Santiago sijaitsee hiekkarannalla Sesimbran keskustassa.

Rakennuksesta löytyy myös merimuseo Museu Marítimo de Sesimbra, jossa voi tutustua sesimbralaiseen merenkäynnin historiaan ja paikkakunnan identiteetille yhä tärkeään kalastukseen muutaman euron arvoista pääsymaksua vastaan. Linnoituksen yhteydessä toimii myös mukava baari, jonka aurinkoiselta terassilta on upeat näkymät.

Lisätiedot: Fortaleza de Santiago

Parque Marinho Professor Luiz Saldanha

Professor Luiz Saldanha Marine Park on merellinen osa Arrábidan luonnonpuistoa, ja kattaa leijonanosan Sesimbran edustan vesialueista. Biodiversiteetiltaan hyvin rikas merensuojelualue ulottuu Cabo Espichelin niemeltä aina Setúbaliin asti. Sesimbran etelärannikko on maastonmuotojensa takia suojassa Atlantin tuulilta ja voimakkailta aalloilta, minkä takia monet merilajit menestyvät alueella.

Parque Marinho Luiz Saldanha

Kuvankauniiseen rantaviivaan voi tutustua esimerkiksi kanootilla meloen. Luvassa on turkoosina ja vihreänä välkehtivää vettä, luolia, rantapoukamia ja meren asukkeja, etenkin lintuja ja kaloja. Jos tuuri käy, on jopa delfiinien bongaaminen mahdollista. Autioilla rannoilla voi pitää evästauon ja pulahtaa vilvoittelemaan. Kahden hengen kanootteja voi vuokrata muutaman kympin päivähintaan, tai jos yksinään merelle lähteminen jännittää, on myös opastettuja retkiä saatavilla. Niillä saa myös parhaiten tietoa alueen ekologiasta ja historiasta.

Sesimbra on myös loistava sukelluskohde, jonka satama-alueelta löytyy useita pinnanalaisia retkiä järjestäviä sukelluskouluja. Rannikkoalueita voi tutkia edullisemmin myös snorklaten, mutta vesi on kylmää vuoden ympäri, joten märkäpuku on suositeltava. Sukelluskoulujen lomasta löytyy myös elämysretkiin keskittyneitä yrityksiä, jotka voivat viedä kävijän vaikkapa jeeppiretkelle tai harrastamaan coasteeringia, surffausta, kalliokiipeilyä tai patikointia.

Marmitas do Gigante

Arrábidan luonnonpuistossa Serra do Risco –vuoren pohjoisella rinteellä on alue, josta löytyy kiinnostavia eroosion aiheuttamia kalkkikivimuodostumia. Paikalta löytyy niin karstisia doliineja eli vajoamia sekä eroosion muovaamia kivipaasia. Upeimman näköisiä ovat kuitenkin Risco-joen pohjaan muodostuneet isot hiidenkirnut, joista suurimpien tilavuus on jopa 150 m2. Sateen jälkeen ne täyttyvät vedellä ja paikalle muodostuu vesiputous.

Marmitas do Gigante
Marmitas do Gigantella voi tutkia hiidenkirnuja.

Polkua Marmitas do Gigantelle ei ole merkitty ja sitä voi olla vaikeaa löytää, joten nähtävyydellä on parasta vierailla paikan tuntevan oppaan kanssa.

Moagem de Sampaio

Moagem de Sampaio on Sampaiossa sijaitseva vanha mylly, joka on nykyisin muutettu pieneksi museoksi. Mylly oli toiminnassa aina 90-luvulle saakka ja siellä jauhettiin Sesimbran alueella viljeltyjä vehnän- ja maissinjyviä jauhoiksi. Myllymuseossa voi tutustua sen toimintaan ja maatalouden historiaan. Ei pääsymaksua.

Parque Augusto Pólvora

Sesimbran ainoa suurempi puisto sijaitsee Maçãn kaupunginosassa ja on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Lapsille puistossa on leikkikenttiä, teini-ikäisille skeittipuisto ja aikuisille treenilaitteita. Myös jalkapallo- ja koripallokentät löytyvät. Isossa puistossa on mukavaa myös vain kävellä ympäriinsä mäntyjen alla tai vaikka grillata pöydin ja grillein varustetulla piknik-alueella.

Sesimbra on rantakohde vertaansa vailla

Sesimbra on tunnettu kauniista rannoistaan ja niitä löytyykin sekä paikkakunnan länsi- että etelärannikolta. Etelärannikon rannat ovat tyypillisesti suojaisampia ja hienohiekkaisempia, kun taas länsirannikolla Atlantin aallot ovat voimakkaita ja hiekka karkeampaa. Myös kivirantoja löytyy, mutta ne ovat yleensä vaikeakulkuisen polun takana. Vesi on viileää vuoden ympäri, eikä lämpene kesälläkään yli 20 asteen.

Praia de Sesimbra

Aivan Sesimbran keskustasta löytyy pitkä ja kaunis hiekkaranta, jonka itäpää on nimeltään Praia da Califórnia ja länsipää nimeltään Praia do Ouro. Entisaikaan hiekkaranta oli valjastettu kalastusveneiden käyttöön, mutta nykyisin kalasatama on siirtynyt sivummalle ja puhdas rantahiekka kutsuu auringonpalvojia.

Praia de Sesimbra

Ranta on kesäaikaan jaettu alueisiin, joista toisilta voi vuokrata rantatuolin ja auringonvarjon, kun taas osa on varattu ihmisten omille rantapyyhkeille. Koko Sesimbran edustan mitalla kulkee palmujen reunustama rantakatu, jonka varrelta löytyy useita ravintoloita ja kahviloita, mutta myös rantahiekalla on jokunen baari.

Ribeira do Cavalo

Turkoosein vesi löytyy paratiisimaiselta Ribeira do Cavalon rannalta Sesimbran keskustan länsipuolelta. Rannalle pääsee ainoastaan jyrkähköä polkua pitkin kävellen tai meriteitse veneellä. Valkohiekkaiselta rannalta löytyy myös hyviä snorklauspaikkoja, varsinkin rannan länsipäästä. Luonnontilaisella rannalla ei ole mitään palveluita, joten uimapuvun lisäksi mukaan tulee varata ainakin juotavaa ja aurinkorasvaa. Rannalla ei ole juurikaan varjopaikkoja ja oman aurinkovarjon tuominen onkin suotavaa. Koska auringonlaskua ei korkeiden kallioiden vuoksi pysty tältä rannalta näkemään, on paras aika vierailuun aamulla tai keskipäivällä.

Ribeira do Cavalo
Polku Ribeira do Cavalolle on jyrkkä, mutta ranta on vaivan arvoinen.

Sesimbran keskustasta on polun alkupäähän noin 2,5 kilometriä matkaa, joten rannalle voi kävellä sieltä saakka. Auton voi jättää parkkiin hiekkatien varteen; paikan tunnistaa muista autoista ja infotaulusta. Patikointi rannalle kestää noin 20 minuuttia, mutta jo näköala polun puolivälistä on pienen reippailun arvoinen, vaikka ei jatkaisikaan alas rannalle asti. Hyvät kengät tulevat polulla tarpeeseen. Roskakori löytyy polun alkupäästä, joten kaikki roskat tulee kantaa mukanaan takaisin ylös.

Lagoa de Albufeira

Sesimbran länsirannikolla Lagoa de Albufeiran ja Praia do Mecon kultaiset hiekkarannat ovat jatkumoa Costa da Caparican pitkälle rantaviivalle. Lagoa de Albufeirasta löytyy sekä merenrantaa että uniikki laguuni, joten auringonpalvoja voi valita kumman ääreen levittää pyyhkeensä. Laguunissa uiminen on turvallista myös lapsille, kun taas meren puolella aallot voivat olla suuria. Kesällä laguunin suu avataan laskemaan mereen, mikä tekee siitä luonnon oman villivirran.

Lagoa de Albufeira
Lagoa de Albufeiran rannalla voi uida laguunissa tai meressä.

Lagoa de Albufeiran laguunilla voi harrastaa SUP-lautailua, melontaa ja talviaikaan leijalautailua. Välineitä vuokrataan laguunin rannalla. Rannan yhteydestä löytyy muutamia rantaravintoloita sekä leirintäalue. Lagoa de Albufeiralle pääsee huolettomimmin omalla autolla. Parkkipaikat ovat maksullisia kesäaikaan. TST:n linja-auto numero 240 kulkee Sesimbran keskustasta muutaman kerran päivässä.

Lagoa de Albufeiran alkupäässä, autoteitse noin 7 kilometrin päässä rannalta, on Lagoa Pequenan kosteikkoalue, missä voi bongailla lintuja kauniin luonnon keskellä. Espaço Interpretativo da Lagoa Pequena järjestää retkiä ja vuokraa kiikareita Lagoa Pequenalla pientä pääsymaksua vastaan.

Praia do Meco

Lähes koko Sesimbran länsirannikon kattava pitkä hiekkaranta muuttuu Lagoa de Albufeiran eteläpuolella Praia do Mecoksi. Meco tunnetaan naturistiosioistaan, mutta suurin osa rannan kävijöistä pitää kuitenkin uimapuvun päällä. Mecon rantaa reunustavat upeat hiekkakivijyrkänteet ja korkeat hiekkadyynit, jotka tekevät rannasta jylhän näköisen. Dyynien päällä ja niiden takana aukeavassa mäntymetsässä risteilee polkuja, joihin kannattaa tutustua kävellen. Ne eivät kuitenkaan ole merkittyjä.

Praia do Meco
Praia do Meco on osa 26 kilometrin mittaista hiekkarantaa.

Mecon alueelta löytyy ravintoloita ja kaksi leirintäaluetta. Rannalle pääsee helpoiten omalla autolla, sillä TST:n linja-autot numero 222 ja 223 Sesimbran keskustasta ajavat vain läheisiin Aldeia do Mecon ja Alfarimin kyliin asti, joista on vielä parin kilometrin kävelymatka rannalle. Parkkipaikat rannan läheisyydessä ovat kesäaikaan maksullisia.

Praia da Foz

Praia da Foz on poukamaan muodostunut kaunis ja rauhaisa luonnontilainen hiekkaranta, joka on toistaiseksi säilynyt melko tuntemattomana. Rantaa ympäröivät yhdeltä puolelta korkeat hiekkakiviset rantatörmät ja toiselta puolelta kivinen, laattamainen tasanne, johon vuorovesi muodostaa pieniä lampia. Praia da Fozin ympäristöstä löytyy myös polkuja, joita voi tutkia kävellen tai maastopyöräillen.

Praia da Foz

Rannan yhteydessä on pieni parkkipaikka, mutta ei muita palveluita. Uimareiden kannattaa varoa arvaamattomia merivirtoja.

Arrábidan rannat

Sesimbran ja Setúbalin kaupunkien välissä sijaitsevassa Arrábidan vuoristossa valkoiset hiekkarannat, turkoosi merivesi ja vihreät vuorenrinteet muodostavat yhden koko Portugalin upeimmista maisemista. Arrábidalla sijaitsee useita rantoja, joista voi valita mieleisensä. Monet ovat luonnontilaisia.

Praia dos Galapinhos
Praia dos Galapinhos on yksi Euroopan kauneimpia rantoja.

Praia dos Galapinhos on valittu Euroopan kauneimmaksi rannaksi, mutta muutkin Arrábidan uimarannat kuten Figueirinha, Gálapos ja Creiro (Portinho da Arrábida) vetävät sille vertoja. Praia do Creirolla on rantaravintola ja sieltä on myös mahdollista kävellä polkuja tai laskuveden aikaan rantaa pitkin pienemmille rannoille, kuten Praia da Anixalle ja Praia dos Coelhosille.

Arrábidalle pääsee Sesimbrasta vain omalla autolla tai taksilla. Kesäsesongin aikaan heinä-elokuussa parkkipaikat ovat maksullisia ja rantojen läheiset tiet ruuhkautuvat helposti pysäköidyistä autoista, joten rannalle kannattaa tulla hyvissä ajoin aamulla.

Praia do Creiro
Praia do Creiro on kesäaikaan hyvin suosittu uimaranta.

Tapahtumat – Sesimbra

Karnevaalit

Helmikuun kohokohta ovat ehdottomasti jokavuotiset karnevaalit. Sesimbran karnevaalit ovatkin yhdet Portugalin kuuluisimmista. Rumpujoukkueet harjoittelevat, sambaryhmät valmistelevat värikkäitä fantasia-pukujaan ja kaikki odottavat kevään aloittavia juhlia jo kauan ennen itse tapahtumaa.

Sesimbra karnevaalit

Karnevaalien pärähdettyä käyntiin Sesimbran rantakatu palmurivistöineen muuttuu tanssitantereeksi: kadulla sambataan, soitetaan musiikkia ja syödään paahdettuja kastanjoita. Sambakulkue esiintyy useana päivänä ja iltaisin juhlitaan naamiaisasuihin pukeutuneina. Vaikka juhla on kotikutoisempi, ei tunnelma jää näissä bileissä kovin kauaksi Riosta.

Uusivuosi

Uusivuosi Sesimbrassa on spektaakkelimainen juhla, jolloin kylään saapuu tuhansia vieraita jopa pitkin Eurooppaa. Vuoden vaihtuessa upeat ilotulitukset valtaavat taivaan ja mereen heijastetaan uusi vuosiluku satojen sukeltajien toimesta. Rantakadulla juhlitaan aamuyöhön asti.

Super Bock Super Rock

Lähellä Lagoa de Albufeiraa järjestetään kesäisin Super Bock Super Rock –musiikkifestivaalit. Mäntykangas raikaa, kun suuret kansainväliset pop- ja rock-artistit nousevat esiintymislavoille.

Sesimbra on tuoretta kalaa ja mereneläviä

Sesimbra on maanlaajuisesti tunnettu kalastajakylä, joten siellä kannattaa maistella tuoreita meren antimia, kuten grillattua kalaa ja mereneläviä. Parhaat kalaravintolat sijaitsevat aivan kalastajasataman vieressä Avenida dos Náufragosilla, sillä parhaat ja tuoreimmat kalat saadaan suoraan satamasta. Sesimbran keskustan tunnelmallisilla kujillakin on monta laadukasta ravintolaa. Kalan voi usein valita itse tiskistä ja se valmistetaan perinteisessä hiiligrillissä.

Sesimbrassa on myös useampia muihin mereneläviin keskittyneitä ravintoloita, joissa herkutella simpukoilla tai hummerilla. Kannattaa huomioida, että lähes kaikki ravintolat sulkevat ovensa lounaan ja illallisen väliseksi ajaksi noin kello 15-19.

Perinteinen sesimbralainen makea herkku on farinha torrada, keksimäinen rapea leivos, jossa maistuvat suklaapalat ja sitruunankuori. Farinha torrada säilyy pitkään, joten se on ollut perinteinen kalastajien eväs merimatkoilla. Paikallisten mielestä alueen parhaimman makuinen leipä on pão de Azóia –vehnäleipä, jota kannattaa maistaa paikallisen juuston kera.

Paikallisia viinejä ja rantabaareja

Sesimbrassa vieraillessaan kannattaa maistaa Setúbalin alueen viinejä, etenkin Moscatel de Setúbal –jälkiruokaviiniä. Paikallisen artesaanioluita valmistavan panimon, Arrabida Beer Companyn, tuotteita on myynnissä joissakin kuppiloissa.

Sesimbran rantakadun varrella sijaitsee useita mukavia baareja illanviettoa varten, ja onpa joukossa pari pientä yökerhoakin, mikäli tanssijalkaa alkaa vipattaa. Sesimbran yöelämä on etenkin kesäaikaan vilkasta näin pieneksi paikkakunnaksi.

Ostokset – Sesimbra

Sesimbra ei ole mikään varsinainen shoppailukohde, mutta vanhankaupungin alueelta löytyy joitakin kivoja putiikkeja ja matkamuistomyymälöitä. Keskustasta löytyy pieniä ruokakauppoja, mutta isommat supermarketit sijaitsevat Santanan ja Venda Novan alueella muutaman kilometrin päässä.

Mercado Municipal de Sesimbra on pieni kauppahalli, josta voi ostaa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, kalaa, lihaa ja leipomotuotteita. Viikonloppuaamuisin Largo Euzébio Leãolla on vihannestori, jonne seudun viljelijät tulevat myymään tuotteitaan.

Hintataso

Tuote

Kala-ateria

Pihviateria

Päivän lounas

33 cl olut

Hinta

7-18 €

8-20 €

6-10 €

1,50-3 €

Lentokentältä Sesimbraan ja liikkuminen kohteessa

Sesimbraan pääsee Lissabonista helpoiten Sete Riosin asemalta lähtevällä TST:n bussilla numero 207. Matka kestää noin 75 minuuttia. Lissabonin lentokentältä Sete Riosiin pääsee esimerkiksi metrolla.

Sesimbrassa kulkee joitakin TST:n paikallisbusseja, joilla pääsee liikkumaan ympäri paikkakuntaa. Bussilinjat kuitenkin kulkevat vain muutaman kerran päivässä ja parhaimmillaankin noin kerran tunnissa. Taksitolppa sijaitsee Sesimbran keskustassa Jardim Públicon puistoaukean laidalla ja myös taksisovellukset kuten Uber toimivat Sesimbrassa.

Sää – Sesimbra

Sesimbra

Talvi: Sesimbrassa vuorokauden keskilämpötila on talvella noin 12 astetta, ollen päivisin yleisesti noin 15 asteen tuntumassa. Aurinko kuitenkin lämmittää mukavasti myös keskitalvella. Alueella sataa eniten marraskuusta helmikuuhun.

Kevät: Kevät on säiden puolesta vaihtelevaa aikaa. Huhti-toukokuussa lämpötilat alkavat kohota yli 20 asteeseen. Ajoittain nouseva merisumu voi viilentää ilmaa.

Kesä: Kesät ovat kuivia ja kuumia, vuorokauden keskilämpötilan ollessa noin 22 astetta. Päivisin lämpötila on yleensä varjossa noin 25-28 asteen välillä.

Syksy: Syyskuussa on vielä täysin kesäistä, kuumuuden alkaessa hellittää lokakuussa. Loka-marraskuun vaihteessa lämpötila putoaa yleensä nopeasti talvisen koleaksi ja sateet alkavat.

--
Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado

Artikkelin kirjoittaja vuokraa lomataloa Sesimbran Lagoa de Albufeirassa. Lisätiedot Lagoon Eco Villan Facebook-sivulta.

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Sesimbrasta
Inline Feedbacks
View all comments