Siirry suoraan sisältöön

Snaefellsnes

Snaefellsnesin niemimaa (islanniksi: Snæfellsnes) on kuin Islanti pienoiskoossa. Sieltä löytyy lähes kaikkea mitä muualtakin maasta: tulivuoria, laavakenttiä, eri värisiä vuoria, jäätikkö, mustia rantoja, vaaleita rantoja, vesiputouksia ja Atlantin valtameri kaiken ympärillä.

Pelkästään niemimaan ympäriajo on hieno kokemus, mutta on muutamia paikkoja joihin kannattaa pysähtyä vierailua varten. Lisäksi Snaefellsnes tarjoaa aktiviteetteja jäätikkövaelluksesta hevosvaellukseen.

Tämä oppaan tiedot ovat peräisin vuodelta 2017, joten vuonna 2024 niihin kannattaa suhtautua jo varauksella.

Kirkjufellsfoss, Snaefellsnes

Löydä hotelli Snaefellsnesista Booking.comin karttahausta

Booking.com

Nähtävyyksiä - Snaefellsnes

1. Kirkjufellsfoss ja Kirkjufell

Kirkjufellsfoss ja Kirkjufell

Kirkjufell-vuori ja vesiputous sen vieressä on yksi Islannin kuvatuimmista maisemista ja Snaefellsnes tunnetaan usein juuri siitä. Putouksille on erittäin helppo mennä; parkkipaikka on lähes putousten vieressä.

Kirkjufell näkyy hyvin useammastakin paikasta, esimerkiksi viereisestä kaupungista Grundarfjörðurista, joka on suosittu yöpymispaikka valokuvaajien keskuudessa.

Ajo-ohjeet: Jos tulet idästä, aja Grundarfjörðurin kylän läpi, jolloin Kirkjufellin parkkipaikka on parin kilometrin jälkeen vasemmalla ja vuori näkyy oikealla. Lännestä tultaessa vuori näkyy hyvissä ajoin vasemmalla ja vähän sen jälkeen tulevat vesiputous ja parkkipaikka.

2. Skarðsvíkin ranta

Skardsvikin ranta, Snaefellsnes

Islannissa rannat ovat usein mustia, mutta Skarðsvík on vaaleampi poikkeus mustien laavakivien keskellä. Kyseessä on täysin autio ranta; parkkipaikan vierestä löytyvät vain puutarhapöytä ja penkit eväitä varten.

Ajo-ohjeet: Käänny päätieltä (Útnesvegur) tielle 579 risteyksestä, joka näkyy  täällä Google Mapsissa. Tienviitan Öndverðarnes on majakka tien päässä, mutta rantaan on risteyksestä vain pari kilometriä. Tie on hyväkuntoinen asfalttitie, mutta kapea, joten kannattaa varoa vastaan tulevia autoja. Heti rannan vierestä löytyy parkkipaikka, joka näkyy tässä kuvassa.

3. Saxhólarin kraatteri

Saxholarin kraatteri

Saxhólarin kraatteri näkyy hyvin tieltä (Útnesvegur) ja on siten helppo löytää. Parkkipaikka on aivan sen juuressa, mutta rautaportaiden ylös käveleminen vaatii vähän energiaa.

Kraatteri näyttää vaikuttavalta päätieltä katsottuna, mutta lopulta se on vain sammalta kasvava kuoppa. Jos tarkoituksena on käydä hienommalla Kultaisen kierroksen Keriðin kraatterilla, niin tämän voi ihan hyvin jättää väliinkin.

4. Djúpalónssandur

Djupalonssandur, Snaefellsnes

Musta ranta, mustat kalliot ja vieressä pauhaava valtameri ovat erittäin vaikuttava näky. Parkkipaikan vieressä on myös näköalapaikka, mutta kannattaa kävellä muutama minuutti polkua pitkin rannalle asti.

Heti polun jälkeen rannalta löytyy pyöreitä eripainoisia kiviä, joilla kalastajat näyttivät ennen voimiaan hakiessaan töihin aluksille. Ruosteiset metallinpalaset siellä täällä ovat rannalle haaksirikkoutuneen laivan osia.

Parkkipaikalla on kylttejä: Dritvík (1 km), Malarrif (6 km), Einarslón (1.2 km).

  • Polku Dritvíkiin lähtee länteen päin kulkien kallioilla pitkin meren rantaa. Se oli joskus Islannin suurin kevätkalastuksen satama, nyt se on samannäköistä aluetta kuin Djúpalónssandurkin. Maisemat matkalla sinne ovat hyvät.
  • Malarrifin majakalle pääsee helposti autolla (näkyy seuraavassa kohteessa kuvassa Londrangarin takana).
  • Einarslón on Djúpalónssandurin ja Malarrifin välissä. Se on 1900-luvun puolivälissä tuhoutunut farmi tai pieni kylä, jonka raunioita taitaa näkyä Googlen satelliittikuvassa täällä.

Ajo-ohjeet: Käänny Utnesvegurilta kyltin 572 Djúpalón 2 suuntaan. Parin kilometrin pätkä on päällystetty ja hyväkuntoinen, mutta kapea, joten varo vastaantulevia autoja. Parkkipaikka on tien päässä.

5. Londrangar

Londrangar ja Malarrifin majakka
Londrangar ja Malarrifin majakka.

Londrangar on kaksi basalttikivimuodostelmaa ja suosittu kuvauskohde.

Ajo-ohjeet: Kalliot näkyvät molemmista suunnista Útnesveguria ajessa. Näköalapaikan parkkipaikka on aivan tien vieressä ja näkyy hyvin Google Mapsissa. Toinen vaihtoehto on ajaa Malariffin majakalle Londrangarin toiselle puolelle ja kävellä rannikkoa pitkin kallioille. Risteys sinne on kilometrin verran lännempänä kuin em. risteys. Majakan vieressä on myös Gestastofa Visitor Center.

Koko alue näkyy Googlen satelliitissa täällä.

6. Arnarstapi

Arnarstapin satama, Snaefellsnesin niemimaa
Arnarstapin satama.

Arnarstapi on pieni kalastajakylä, jolla on upea rantaviiva. Kannattaa jättää auto joko Arnarstapiin ja kävellä alle kilometrin matka rannikkoa pitkin etelään Snæfellsáss-patsaalle, tai toisinpäin kävellä patsaalta Arnarstapiin. Polku on hyvin hoidettu ja helppo kävellä. Polun varrella on mm. paikan kuvatuin kohde Gatklettur (kuvassa alla).

Gatklettur, Snaefellsnes
Gatklettur

Ajo-ohjeet: Käänny päätieltä Arnarstapavegurille, ja joko n. puolen kilometrin jälkeen patsaan parkkipaikalle (patsas näkyy tielle) tai tien päähän Arnarstapin sataman parkkipaikalle.

7. Bjarnarfoss

Bjarnarfoss
Bjarnarfoss parkkipaikalta kuvattuna.

Bjarnarfoss on korkeahko vesiputous, jolle on helppo ajaa ja kävellä.

Ajo-ohjeet: Putous sijaitsee lähes Snæfellsnesvegurin ja Útnesvegurin risteyksessä. Se näkyy hyvin lännestä päin tultaessa – ja idästäkin, jos vähän katselee oikealle. Tienviitta näkyy molemmilta puolilta. Parkkipaikka on lähellä tietä, josta on pieni kävelymatka putoukselle.

Yleistä

Ajomatka Reykjavikista niemimaan ympäri ja takaisin kestää jo ilman taukoja yli 6 tuntia. Jos aikomuksena on pysähtyä jonnekin pidemmäksi aikaa, kannattaa harkita alueelle yöksi jäämistä; kylissä eri puolilla niemimaata on paljon majoitusvaihtoehtoja. Tosin Islannissa on kesällä niin valoisaa, että sen puolesta matkalla voi olla lähes kellon ympäri.

Koko Snaefellsnesissä taitaa olla vain yksi F-tie (Snæfellsjökullin tulivuorella/jäätiköllä), joten sille tielle tarvitaan F-teille tarkoitettu auto (neliveto). Yllä oleviin kohteisiin ja niemimaan ympäriajoon nelivetoa ei tarvita.

Pipo tai hupullinen takki on kesälläkin suositeltava varuste, sillä Snaefellsnesissa tuulee paikoittain todella paljon.

Snaefellsnesin niemimaa

Snaefellsnes - erivärisiä kallioita

Snaefellsnes

--

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Snaefellsnesista
Inline Feedbacks
View all comments