Siirry suoraan sisältöön

Toledo

Kastilia-La Manchan itsehallintoalueella sijaitseva 86 000 asukkaan Toledo – Espanjan entinen pääkaupunki – on yksi Espanjan sisämaan kiehtovimmista historiallisista matkakohteista. Toledon vanhakaupunki listattiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1986.

Vain 75 kilometrin päässä Madridista sijaitseva Toledo tarjoaa matkailijoille vuosituhansien taakse yltävää historiaa, upeaa arkkitehtuuria ja Kastilian seudun gastronomiaa. Juutalaiset, muslimit ja kristityt elivät kaupungissa rinnakkaiseloa vuosisatojen ajan, joten arkkitehtuurissa ja perinteissä voi yhä nähdä kolmen uskonnon ja kulttuurin vaikutuksen.

Tunnetussa luostarikaupungissa voi herkutella muun muassa nunnien valmistamilla marsipaaneilla ja tehdä ostoksia käsityöpuodeissa. Kaupunki sopii myös pienellä budjetilla reissaaville, sillä Toledon kattavasta hotellitarjonnasta, kuten historiallisista ja kylpylähotelleista, on mahdollista nauttia kohtuuhinnoin.

Missä yöpyä Toledossa

Toledon hotellitarjonta on monipuolista ja edullista, ja etenkin historiallisten hotellien ystäville on tarjolla runsas valikoima majapaikkoja aina romanttisista kylpylähotelleista idyllisiin pieniin majataloihin. Suurin osa Toledon majoituspaikoista sijaitsee Tajo-joen reunustaman vanhankaupungin, Casco Antiguon, sisällä.

Toledo
Kuva: Vlas Telino studio/Shutterstock.com

Majoituspaikkaa keskeiseltä sijainnilta etsivien kannattaa katsoa hotellivaihtoehtoja vanhankaupungin laidalla sijaitsevien Plaza de Zocodover -aukion ja Alcázar de Toledo -palatsin lähiympäristöstä. Alueelta on helppo pääsy historiallisiin kortteleihin, kaikki palvelut ovat lähellä ja hotelleihin on yleensä helppo pääsy myös autolla – tämä on ehdoton etu liikuntaesteisille. Kaupunginosasta löytyy sekä perinteisiä hotelleja että perheille ja ryhmille sopivia loma-asuntoja. Plaza de Zocodover -aukiolta pääsee helposti hyppäämään myös kaupunkia kiertävään turistijunaan.

Hyvä valikoima historiallisia hotelleja löytyy Juderían eli juutalaiskorttelien tuntumasta. Nähtävyyksien kannalta alue on mitä parhain: kaupunginosassa on muun muassa Toledon kaksi synagogaa ja taidemaalari El Gregon museo. Alueen kiviset, kapeat kadut ovat tunnelmallisia, mutta vanhankaupungin sokkeloisuus ja mäkisyys voi aiheuttaa hankaluuksia täydellistä esteettömyyttä kaipaaville.

Historiallisen keskustan hulinan ulkopuolella viihtyvien kannattaa etsiä hotelli Tajo-joen toiselta puolelta, Mirador del Valle -näköalapaikan tuntumasta. Alue sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Mirador del Vallen läheisyydessä sijaitsee muun muassa laadukas Parador de Toledo sekä muita hotelleja, joista useimmista avautuvat hienot maisemat historiallisen keskustan yli.

Kaupungissa vain pistäytyville sopiva majapaikka voi löytyä Toledon juna-aseman lähikortteleista. Toledon koristeellinen, neomudéjar-tyylisuuntausta edustava juna-asema on näkemisen arvoinen, vaikkei suunnitteilla olisikaan junamatkaa. Alueen hotelleista pääsee keskeiselle Plaza de Zocodover -aukiolle kävellen noin 15–20 minuutissa.

Löydä hotelli Toledossa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Toledon nähtävyydet

Vanhakaupunki on kokonaisuudessaan Toledon tärkein vetonaula. Unesco-kohteeksi listatulla alueella on tuhansien vuosien historia, ja sen kaduilla kulkiessa voikin tuntea historian lehtien havinan.

Suurin osa Toledon tärkeimmistä nähtävyyksistä – muun muassa juutalaiskorttelit synagogineen sekä monet kaupungin luostareista ja kirkoista – sijaitsevat vanhankaupungin alueella, joten sokkeloisten katujen tutkimiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Toledon katedraali

Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva, vuosina 1226–1493 rakennettu Catedral de Toledo – viralliselta nimeltään Catedral de Santa María – on yksi Espanjan tunnetuimmista katolisista katedraaleista. Kuten monet Espanjan katolisista katedraaleista, myös tämä goottilaiskatedraali rakennettiin aikanaan moskeijan päälle. Kirkkoon on sisäänpääsymaksu, mutta vaikuttava rakennus on tutustumisen arvoinen myös sisältä.

Catedral de Toledo
Toledon katedraali – Kuva: Songquan Deng / Shutterstock.com

Juutalaiskortteleiden synagogat

Toledoon ovat jättäneet jälkensä sekä katoliset, muslimit että juutalaiset, ja juutalaiseen arkkitehtuuriin voi tutustua vanhankaupungin juutalaiskaupunginosassa, Juderíassa, jossa on säilynyt kaksi synagogaa. Sekä vuonna 1357 ovensa avannut Tránsito että vuonna 1180 valmistunut Santa María La Blancan synagoga ovat avoinna yleisölle pientä pääsymaksua vastaan. Tránsitosta löytyy myös pieni sefardijuutalaisten museo.

Toledon luostarit

Toledo on todellinen luostarikaupunki, sillä kaupungin alueella on kaikkiaan 14 katolista luostaria, joista suurin osa sijaitsee vanhankaupungin alueella. Arkkitehtuurin puolesta kaupungin mielenkiintoisin luostarikohde on vuonna 1476 rakennettu goottilaistyylinen fransiskaaniluostari Monasterio de San Juan de los Reyes.

Monasterio de San Juan de los Reyes
Monasterio de San Juan de los Reyes – Kuva: Alexey Izotov / Shutterstock.com

Myös kaupungin vanhimpiin luostareihin kuuluva sisterssiläinen nunnaluostari Convento de San Clemente on vierailun arvoinen. Luostarilla on pitkät perinteet marsipaanin teossa.

Plaza de Zocodover -aukio

Plaza de Zocodover on Toledon keskeisin aukio ja täydellinen paikka seurata paikallista elämänmenoa. Aukiolla voi herkutella perinteikkään leipomon Santo Tomén marsipaaneilla, istahtaa tapaksille tai tehdä tuliaisostoksia. Aukion kupeesta lähtee liikkeelle Toledon suosittu turistijuna, joka kiertää kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet.

Mirador del Valle -näköalapaikka

Mirador del Valle -näköalapaikka tarjoaa Toledon parhaat näkymät kaupungin historiallisiin kortteleihin, sillä Tajo-joen toisella puolella sijaitsevalta näköalapaikalta vanhankaupungin voi nähdä kokonaisuutena. Historiallisesta keskustasta on näköalapaikalle 30–40 minuutin kävelymatka, mutta paikalle pääsee nopeasti ja edullisesti taksilla tai Plaza de Zocodover -aukiolta starttaavalla turistijunalla. Näkymä on hieno myös aamuvarhaisella tai iltamyöhään.

Alcázarin linnoitus

Plaza de Zocodover -aukion vieressä sijaitseva Alcázar on valtava keskiaikainen linnoitus ja yksi Toledon tunnetuimmista rakennuksista. Sen juuret juontavat Rooman valtakunnan aikoihin, mutta nykyisen muotonsa linnoitus sai kuningas Kaarle V:n tuotuaan hovinsa kaupunkiin 1500-luvun puolivälissä. Nykyään rakennuksessa toimii muun muassa Armeijamuseo, Museo del Ejército, ja Kastilia-La Manchan kirjasto, johon on vapaa pääsy.

Alcázarin linnoitus, Toledo
Alcázarin linnoitus – Kuva: ColorMaker / Shutterstock.com

Museo El Grego

Taidemaalari El Grego (1541–1614) eli ”Kreikkalainen” syntyi Kreetalla mutta asettui asumaan Toledoon vuonna 1577, joten espanjalaiset ja etenkin toledolaiset ovat ottaneet hänet omakseen. Toledossa maalari teki tilaustyönä uskonnollisia teoksia, kuten alttaritauluja, ja muotokuvia. Tänä päivänä hänen teoksiinsa voi tutustua lukuisien kansainvälisten taidemuseoiden lisäksi Toledon juutalaiskortteleissa sijaitsevassa Museo El Gregossa.

Iglesia de Santo Tomé -kirkko

Iglesia de Santo Tomén kirkko on tunnettu ennen kaikkea taiteestaan. Sen sisältä löytyy yksi El Grecon mestariteoksista: lähes viisimetrinen El entierro del conde de Orgaz eli Kreivi Orgazin hautajaiset. Maalari työskenteli teoksen parissa kaksi vuotta 1586–1588. Kirkkoon on pieni pääsymaksy.

Puy du Fou -teemapuisto

Perheille ja muille teemapuistoista kiinnostuneille mielenkiintoinen kohde on historiallinen teemapuisto Puy du Fou España hieman Toledon ulkopuolella. Puy du Fou tarjoaa vierailijoille myös historiallisen koko perheen spektaakkelin, johon liput kannattaa varata etukäteen. Puisto ei ole avoinna kaikkina viikonpäivinä ja aukioloajat vaihtelevat kuukaudesta riippuen, joten aikatauluihin kannattaa tutustua etukäteen puiston nettisivuilla.

Toledon ravintolat

Toledo tunnetaan hyvistä ravintoloistaan, ja vanhankaupungin alueella ruokapaikoissa riittää valinnanvaraa. Ravintoloita löytyy muun muassa Plaza de Zocodover -aukiota ympäröiviltä kaduilta, Calle Sillería- ja Calle Alfileritos -kaduilta sekä monista muista vanhankaupungin osista.

Monissa Toledon ravintoloissa voi nauttia erilaisista Kastilia-La Manchan itsehallintoalueen perinneruuista. Seudulla syödään paljon lihaa, esimerkiksi pienriistaa, kuten padassa haudutettua peltopyytä (perdiz estofada). Kaupungin tunnetuimpiin annoksiin kuuluu myös carcamusas, eli tomaattinen porsaanpata. Annos luotiin yhä edelleen Plaza Magdalena -aukiolla palvelevassa legendaarisessa koko kansan tapas-baarissa, La Ludeñassa. Possun ystävien kannattaa maistella myös cochifritoa, eli possunpalasia, jotka on ensin haudutettu ja paistettu sitten rapeiksi rasvassa.

Viinilasillisen kanssa maistuu La Manchan alueella tuotettu aito ja alkuperäinen queso manchego -juusto. Ehdoton toledolainen jälkiruoka on puolestaan marsipaani, jota on valmistettu kaupungissa vuosisatojen ajan. Herkkua pääsee nauttimaan kahviloissa ja leipomoissa eri puolilla kaupunkia. Toledon pehmeät marsipaanit tehdään jauhetuista manteleista, hunajasta, kananmunista ja sokerista.

Vaikka Toledon perinneruuat ovat melko raskaita ja lihapainotteisia – kuten useimpien Espanjan sisämaan kaupunkien – kaupungista löytyy joitakin kasvisruokaravintoloita sekä muutamia erinomaisia kansainvälisiä ravintoloita. Jos tuhti Kastilian ruoka alkaa kyllästyttää, vaihtoehtoja siis löytyy.

Toledo on perinteinen espanjalaiskaupunki, jonka ravintoloista suuri osa noudattaa maan tyypillisiä ruoka-aikoja. Lounasta tarjoillaan yleensä noin kello 13.30–16.00 välillä, jonka jälkeen monet ravintolat sulkevat ovensa illalliseen asti. Illallisaika alkaa tyypillisesti noin kello 20.00.

Ketjuravintoloista suurin osa pitää keittiönsä auki koko päivän, joten jos maha kurnii lounaan ja illallisen välistä, esimerkiksi Plaza de Zocodover -aukion läheltä löytyy varmasti ravintola, joka palvelee nälkäisiä matkailijoita. Kahviloista ja tapas-baareista saattaa saada aterioiden välissä esimerkiksi ruokaisia patonkeja tai kylmiä tapaksia.

Toledon yöelämä ja juomakulttuuri

Espanja on olutmaa, ja myös Toledon kulttuuriin kuuluvat oluet ja tapakset terassilla aurinkoisina päivinä ja lämpiminä iltoina. Vanhankaupungin alueella on muutamia yökerhoja mutta ei villiä yöelämää, ja Toledon iltaelämää voikin kuvailla rennoksi seurusteluksi paikallisissa baareissa ja lämpiminä kuukausina tietysti terasseilla.

Viinin ystävien kannattaa maistella paikallisissa baareissa oluen lisäksi myös Toledon seudun ja lähialueiden viinejä, jotka voi tunnistaa alkuperämerkinnästä DO (Denominación de Origen) La Mancha. Toledon maakunnan alueella on monia viinitiloja, bodegoita, joissa pääsee halutessaan tutustumaan viinin valmistusprosessiin.

Elävää musiikkia etsivien kannattaa pitää mielessään Plaza de San Vicente -aukiolla sijaitseva Círculo del Arte -konserttisali, jossa järjestetään konsertteja ja tapahtumia laidasta laitaan.

Tapahtumat Toledossa

Corpus christi

Toledon tärkein juhla on toukokuun lopussa tai kesäkuussa vietettävä Corpus christi eli pyhän ruumiin juhlapäivä. Katolista juhlaa on vietetty Toledossa vuosisatojen ajan. Juhlinta kestää noin viikon, ja sen kohokohta on Corpus Christi -kulkue, jota varten vanhankaupungin kadut koristellaan värikkäin seppelein, kukin ja lyhdyin. Tapahtumaviikon aikana Toledossa järjestetään erilaisia konsertteja ja esityksiä. Juhlajuomiin kuuluu perinteinen toledolainen timjamilikööri (licor de tomillo).

Semana Santa

Pääsiäisviikko, Semana Santa, täyttää Toledon kadut katolisilla pääsiäiskulkueilla. Kaupungin läpi vaeltavia, kristus- ja neitsytpaitsaita kannattelevia kulkueita järjestävät Toledon katoliset veljeskunnat, ja ne ovat hartaudessaan ja koristeellisuudessaan vaikuttava näky kenelle tahansa uskontokunnasta riippumatta. Toledon luostarit ovat tiiviisti mukana pääsiäisen juhlinnassa. Ne avaavat ovensa vierailijoille ja valmistavat pääsiäisenajan tyypillisiä makeisia.

Toledo on monipuolinen ostoskaupunki

Toledo on yllättävän hyvä ostoskaupunki ja täydellinen paikka ostaa Espanjan viemiset Suomeen. Historiallisessa keskustassa käsityö- ja tuliaisputiikkeja on vieri vieressä.

Toledon tunnetuimpia käsityötuotteita ovat miekat. Paikalliset sepät valmistavat miekkoja yhä käsityönä samankaltaisin tekniikoin kuin keskiajalla, ja miekkoja, veitsiä ja tikareita on myynnissä monessa tyylissä, koossa ja hintaluokassa. Toledolaiset mestarit ovat valmistaneet miekkoja muun muassa Taru sormusten herrasta -elokuviin sekä Game of Thrones -sarjaan. Miekoista kiinnostuneiden kannattaa piipahtaa Alcázarin linnoituksessa sijaitsevassa armeijamuseossa, jossa on esillä yli 4000 miekkaa – useimmat niistä Toledossa valmistettuja.

Toinen toledolainen erikoisuus ovat damasquinado-tekniikalla valmistetut koriste-esineet. Tekniikassa teräs- ja rautaesineitä, kuten koristelautasia, kelloja ja rasioita, kuvioidaan ja koristellaan upottamalla niihin hopea- ja kultanauhaa. Tekniikkaa käytetään myös koruissa näyttävistä sormuksista rintaneuloihin ja riipuksiin. Jokainen damasquinado-esine on uniikki ja käsityönä valmistettu.

Paikalliset herkut ovat myös täydellinen Toledon tuliainen Suomeen vietäväksi. Kaupungista voi ostaa esimerkiksi kauniissa rasioissa myytäviä marsipaaneja, aitoa manchegolaista juustoa, alueen viinejä ja timjamilikööriä. Ruokatuliaisia löytyy leipomoiden ja ruokaputiikkien lisäksi Mercado Central de Toledo -kauppahallista.

Toledon hintataso

Espanjan hinnat ovat yleisesti ottaen Suomea edullisemmat, mutta Toledossa matkailijat saavat nauttia vielä halvemmista hinnoista kuin esimerkiksi läheisessä Madridissa.

Toledossa majoittuminen on kohtuuhintaista. Etenkin hyvissä ajoin majoituksen varaava voi yöpyä laadukkaassa historiallisessa hotellissa alkaen noin 60–70 euron vuorokausihintaan. Halvimmat hotellit – joista useimmat ovat puitteeltaan todella kodikkaita ja siistejä – ovat hinnaltaan alkaen noin 50 euroa vuorokaudelta.

Kaupungin ravintolat vaihtelevat tasoltaan ja hinnoittelultaan, mutta yleisesti ottaen myös toledolaisten ravintoloiden hinta-laatusuhde on hyvä. Hinnat ovat kohtuulliset ja varsinkin perinteisissä espanjalaisravintoloissa annokset reilut. Arkipäivisin kannattaa hyödyntää ravintoloiden päivän menu, joka on runsas ja edullinen.

Suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee vanhankaupungin alueella, joten Toledossa ei kulu juurikaan rahaa takseihin tai joukkoliikenteeseen. Taksien hinnat ovat kuitenkin Espanjan hintatason mukaisesti edullisia.

Päiväretket Toledon seudulla

Pääkaupunki Madrid sijaitsee vain reilun puolen tunnin junamatkan päässä Toledosta, ja miljoonametropoli onkin helpoin ja monipuolisin lähikohde Toledossa vieraileville. Madrid tarjoaa matkailijoille loputtoman määrän kulttuuria, historiaa ja ostosmahdollisuuksia. Hyvien juna- ja bussiyhteyksien ansiosta pääkaupungissa on helppo käydä Toledosta pikaisella päiväreissulla.

Toledon seudulla on paljon muutakin nähtävää aina historiallisista tuulimyllyistä ikimuistoisiin luontokohteisiin. Vaikka joihinkin päiväretkikohteista pääsee Toledosta joukkoliikenteellä, joustavimmin ja nopeimmin niihin matkustaa ehdottomasti autolla. Jos suunnitelmissa on tutkia Toledon maakuntaa laajemmin, auton vuokraamista kannattaa harkita jo lentokentältä.

Consuegra tuulimyllyineen

Noin 60 kilometrin päässä Toledosta sijaitseva Consuegra on ehdoton päiväretkikohde kaikille Don Quijoten ystäville. Miguel de Cervantesin teoksesta tutuksi tulleet tuulimyllyt pyörivät yhä Kastilia-La Manchan maisemissa, ja näyttävimmän tuulimyllyjen ryhmän voi nähdä Consuegran kylässä. Cerro del Calderíco -vuoren rinteillä on 12 valkoisen tuulimyllyn reitti, jota voi tutkia jalkaisin. Niiden lähelle pääsee kuitenkin helposti autolla.

Tembleque

Tembleque on alle 2000 asukkaan rauhallinen kylä noin 60 kilometrin päässä Toledosta. Pieni historiallinen kylä tunnetaan ennen kaikkea puuparvekkeiden reunustamasta Plaza Mayor -keskusaukiosta, joka on historian saatossa toiminut sekä kyläläisten kokoontumispaikkana että härkätaisteluareenana. Kylään pääsee Toledosta autolla kätevästi noin 40 minuutissa. Piipahdus Temblequeen on helppo sisällyttää vierailuun läheisessä tuulimyllykylässä Consuegrassa.

Luontokohde Las Barrancas de Burujón

Barrancas de Burujón on täydellinen päiväretkikohde luonnon ja patikoinnin ystäville vain 30 kilometrin päässä Toledosta. Embalse de Castrejón -järven rannalla, Tajo-joen laaksossa sijaitsevalla alueella voi patikoida jylhissä joen ja tuulen muovaamissa maisemissa, jotka muistuttavat Coloradon Grand Canyonia. Senda de Las Barrancas de Burujón -maisemareitti on neljän kilometrin pituinen ja tasoltaan helppo. Kokeneille vaeltajille alueella on haastavampia reittejä. Kohteen äärelle pääsee ainoastaan autolla, joka on alueelle saavuttaessa jätettävä maksulliselle parkkialueelle.

Keramiikkakaupunki Talavera de la Reina

Talavera de la Reina on Toledon maakunnan toiseksi suurin kaupunki, joka tunnetaan etenkin keramiikastaan. Kaupungin keramiikkapajoissa ja -kaupoissa myydään alueen perinteisellä tekniikalla valmistettua keramiikkaa, ja lisäksi paikkakunnalla voi vierailla mielenkiintoisissa historiallisissa kohteissa, kuten Iglesia Santa María la Mayor -kirkossa. Keramiikkaperinteen juuriin voi tutustua keramiikkamuseossa Museo de Cerámica Ruiz de Lunassa. Toledon bussiasemalta on useita päivittäisiä linja-autoyhteyksiä Talavera de la Reinaan. Matka-aika kaupunkiin on bussilla noin 1 tunti ja 45 minuuttia ja autolla alle tunti.

Palatsikaupunki Aranjuez

Madridin itsehallintoalueella sijaitseva Aranjuez on helppo päiväretkikohde Toledosta, sillä välimatkaa on vain noin 45 kilometriä. Aranjuezissa sijaitsee yksi Madridin seudun monista kuninkaallisista palatseista, Palacio Real de Aranjuez, jota ympäröivät satumaiset puutarhat ja kuninkaallisten vanhat metsästysmaat. Aranjueziin kulkee Toledon bussiasemalta arkisin pari päivittäistä bussia, mutta viikonloppuisin bussiyhteyttä ei ole. Autolla kaupunkiin pääsee noin 40 minuutissa. Autolla liikkuvien kannattaa piipahtaa Aranjuezin lisäksi läheisessä Chinchónin kylässä.

Lentokentältä Toledon keskustaan

Toledossa lomailevat lentävät yleensä Madrid-Barajasin lentokentälle, joka on lähin suuri lentokenttä. Lentokentältä ei ole suoria joukkoliikenneyhteyksiä Toledoon, mutta kaupunkiin pääsee Madridin Atochan juna-asemalta nopealla junayhteydellä. Taksikyyti suoraan Madrid-Barajasin lentokentältä Toledoon maksaa alkaen noin 100 euroa.

Lentoaseman T4-terminaalista pääsee Atochan juna-asemalle kätevästi Cercanías-lähijunalla. Toinen vaihtoehto on matkustaa juna-asemalle esimerkiksi 203 Exprés Aeropuerto -bussilla. Bussi liikennöi T1-, T2- ja T4-terminaaleista Madridin keskustaan vuorokauden ympäri, mutta Atochan juna-asemalla se pysähtyy ainoastaan kello 6–23.30 kulkevilla vuoroilla.

Atochan juna-asemalle pääsee kaikista lentoaseman terminaaleista myös metrolla. Metrolinjalla 8 kuljetaan Nuevos Ministerios -metroasemalle, josta vaihdetaan Cercanías-paikallisjunaan aina Atochan-juna-asemalle asti.

Junaa hieman edullisempi vaihtoehto on ottaa bussi Toledoon Madridin Plaza Elíptican bussiasemalta. Plaza Elíptica -aseman metropysäkille pääsee Madridin lentokentältä kulkemalla metrolinjalla 8 Nuevos Ministerios -asemalle ja vaihtamalla sitten metrolinjalle 6.

Toledon sää

Toledon talvet ovat viileitä ja kesät todella kuumia. Syksyisin ja keväisin kaupungin lämpötila on yleensä leuto.

Toledo sopii kesäkohteeksi vain helteitä hyvin sietäville matkailijoille, sillä lämpötilat pyörivät usein noin 30–40 asteen välimaastossa. Myös yöt ovat kuumia, joten majoituspaikassa on tärkeää olla ilmastointi.

Talvisin Toledon lämpötilat pysyttelevät noin 10 asteen tuntumassa painuen öisin lähelle pakkaslukemia. Talvella Toledoon matkustavan kannattaa varautua matkaan lämpimin vaattein, sillä sisätilatkin saattavat yllättää talvikuukausina koleudellaan.

Säiden puolesta parasta matkustusaikaa Toledoon on syksy ja kevät. Näinä vuodenaikoina sää on yleensä mukavan leppoisa. Lämpötilat ovat esimerkiksi touko- ja syyskuussa noin 15–20 asteen tuntumassa, tosin sateitakin esiintyy. Aurinkoisina päivinä kaupungissa nautitaan Suomen parasta kesää muistuttavista lämpimistä säistä.


Teksti: Anna Venejärvi
Kuvat: Shutterstock.com