Siirry suoraan sisältöön

Cavtat

Cavtat on rauhallinen ja sympaattinen lomakohde vain muutamien kilometrien päässä Dubrovnikin lentokentästä.

Kaupungilla on pitkä historia Antiikin Kreikan ajoilta lähtien, jolloin se tunnettiin nimellä Epidaurus. Kaupungin tärkeimmät nykyiset rakennukset ovat peräisin muutaman sadan vuoden takaa, jolloin Cavtat kuului Ragusan tasavaltaan.

Nähtävyyksien katselupaikka Cavtat ei kuitenkaan ole, vaan ennen kaikkea rentoutumispaikka, jonka pääosassa ovat rannat, meri, ja ravintolat sen äärellä. Kaupunki herää eloon kesäisin, jolloin luksusjahdit toisensa jälkeen ankkuroituvat vanhankaupungin satamaan.

Cavtat, Kroatia

Missä asua

Vanhakaupunki sijaitsee suuremmalla niemellä. Se olisi keskeisin paikka asua, sillä siellä sijaitsevat suurin osa ravintoloista sekä viihtyisä rantakatu. Vaihtoehtoja siellä ei ole kuitenkaan paljoa, vaan suurin osa majapaikoista on ripoteltu pitkin ympäristöä.

Cavtatin parhaalle rannalle (Žal) on vanhastakaupungista matkaa reilu kilometri pohjoiseen, joten rantaelämää arvostavien kannattaa harkita asua siellä suunnalla.

Cavtat on pienten etäisyyksien kohde, joten välimatkat tuskin muodostuvat ongelmaksi. Mutta maasto lähtee nousemaan jyrkästi lähes välittömästi rannikolta kohti sisämaata. Se kannattaa huomioida, jos aikoo ottaa asunnon/hotellin kauempaa rannasta ja vanhastakaupungista.

Löydä sopiva majoitus Booking.comin kartalta

Booking.com

Rannat - Cavtat

Zal Cavtat
Zal on Cavtatin ainoa isompi ranta.

Cavtatin isoin ranta on Žal. Sen ympäristössä on majoitusvaihtoehtoja, rannalla on baareja, aurinkovarjojen vuokrausta sekä vesiurheilumahdollisuuksia. Ranta on pikkukiveä/soraa (lähikuva täällä). varsinaisia hiekkarantoja Cavtatissa ei ole.

Jos haluaa vain maata aurinkotuolissa meren äärellä, Cavtat on kuin luotu siihen. Vuokrattavia aurinkotuoleja on ympäri kaupunkia, usein viereisellä baarilla varustettuna. Isomman niemen toisella puolella on myös pari aivan pientä rantaa (Rat ja alla olevan kuvan Ključice), joiden ympärillä on myös aurinkotuoleja.

Ključice-ranta
Ključicen pieni ranta.

Tekemistä ja nähtävyyksiä - Cavtat

Kävelyreitit

Cavtatin isompi niemi
Isomman niemen kävelyreittiä, kaukana taustalla näkyy Dubrovnik.

Molempien Cavtatin niemien ympäri kulkee kävelyreitit. Isomman, eli vanhankaupungin niemen ympäri kulkee hyväkuntoinen asfalttikävelytie, joka on hyvin helppo käveltävä ja merimaisemat ovat koko ajan erinomaiset. Tie alkaa rantakadulta, kiertää koko niemen ja loppuu kaupungin parkkipaikalle.

Kaupungin länsikulmassa sijaitsevan pienemmän niemen ympäri kulkee hiekkatie/polku, joka on melko vaihteleva maastoltaan. Avomeren puolella se muuttuu jo pieneksi ja kiviseksi metsäpoluksi. Reitti ei pääty lähtöpaikkaan, vaan niemen toisella puolella tulee vastaan hotelli Croatia. Jos kääntyy leikkipuiston jälkeen ja juuri ennen hotellia portaita pitkin vasemmalle, pääsee oikaisemaan melko kivuttomasti nyppylän yli lähtöpisteeseen.

Vesiurheilu

Cavtat on vesiurheilijan unelmapaikka, sillä kaikkea veteen ja urheiluun liittyvää on tarjolla monipuolisesti. Seuraavat palveluntarjoajat sijaitsevat Cavtatissa:

Veneretket

Veneretkien myyjiä
Veneretkien myyjien kojuja vasemmalla.

Cavtat on helppo lähtöpaikka veneretkille. Ylivoimaisesti suosituin kohde on Dubrovnik tai sen edustalla sijaitseva Lokrum-saari. Matka Dubrovnikiin kestää noin tunnin riippuen muista pysähdyksistä, Lokrumille vähän vähemmän. Retkien myyjiä löytyy ympäri Cavtatia enemmänkin, helpoiten niitä löytää rantakadulta (kuvassa). Myös Dubrovnikin luoteispuolella sijaitsevat pienet Elafiti-saaret ovat yksi vaihtoehto pidemmän veneretken kohteeksi.

Vlaho Bukovac House

Näyttely Cavtatin kuuluisan oman pojan Vlaho Bukovacin töistä.

Sijainti: Rantakadun lähes päästä aukiolta löytyy tienviitta "Kúca Bukovac", joka johtaa kyseiselle sivukadulle.

Rehtorin palatsi ja Baltazar Bogišić-museo

Rehtori kääntyy nykykielellä lähinnä sanalla kaupunginjohtaja. Rehtorin palatsi, eli asuinpaikka ja työskentelytila löytyy heti kävelykadun alusta kirkon vierestä. Osa huoneista on auki yleisölle, osa ei. Auki olevassa osassa on mm. museo Baltazar Bogišićin kokoelmista. Museo ei ole kovin laaja.

Kirkot

Vanhankaupungin rantakadun molemmissa päissä on kirkot, joissa voi käydä tutustumassa vapaasti. Pohjoispäässä on Church of Our Lady of the Snow ja eteläpäässä Church of St Nicholas.

Cavtat rantakatu
Rantakatua ja Church of St Nicholas.

Mausoleumi

Račićin perheen mausoleumi sijaitsee kukkulan päällä vanhankaupungin takana niemen kärjessä, se näkyy hyvin rantakadulle ja satamaan. Mausoleumiin pääsee tutustumaan päiväsaikaan vaihtelevasti. Sen edessä kukkulan laella on hautausmaa meri- ja vuorinäkymillä.

Mausoleumille lähtevät portaat Church of Our Lady of the Snown vierestä. Jos ei halua kävellä koko matkaa jyrkkiä portaita, niin jatkamalla portaita suoraan kun tienviitta osoittaisi vasemmalle, lähtee vähän matkan päästä loivempi kävelytie perille takakautta.

Ravintolat

Cavtat on helppo paikka etsiä ravintolaa, sillä lähes koko tarjonta löytyy muutamien satojen metrien sisältä toisistaan. Terasseja meren äärellä on vieri vieressä. Tarjolla on luonnollisesti paljon kalaa, mustekalaa ja muita mereneläviä. Liharuokia ja pizzojakin löytyy niitä kaipaaville.

Hinnat eivät ole Kroatian mittapuulla ihan halvimmasta päästä, tosin useat ravintolat tarjoavat noin 12.00-17.00 välillä edullista Light Lunch -listaa.

Ravintoloita rantakadulla
Rantakadun ravintoloita.

Ostokset ja hintataso - Cavtat

Rantakadulla on muutama vaate-/koruliike, mutta pääasiassa kaupungista löytyy vain turistitavaraa ja matkamuistomyymälöitä. 

Alta löytyy joitain esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa. Hotelleja löytyy Cavtatista vain muutamia ja valtaosa majoitusvaihtoehdoista ovat edullisempia huoneistoja. Moni isompi asuintalo on muutettu majataloksi, joissa isäntäpari asuu esimerkiksi alakerrassa ja huoneet löytyvät yläkerroksista.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (heinäkuu)

3-4* hotelli (syyskuu)

Hinta

9-12 €

5 €

231 €

205 €

Kuinka Cavtatiin pääsee

Lentokentältä

Dubrovnikin lentokenttä on vain kuuden kilometrin päässä Cavtatista. Bussiyhteyttä lentokentältä ei ole, joten taksi/Uber tai muu yksityinen kyyti on ainoa suora vaihtoehto.

Dubrovnikista

Bussi nro 10 kulkee Dubrovnikin ja Cavtatin väliä. Aikataulut löytyvät täältä. Lähtöpaikka on Gruzin satamassa sijaitseva linja-autoasema. Dubrovnikin Vanhankaupungin läheltä pitäisi päästä kyytiin Srd-kukkulalle vievän köysiradan alkupään vieressä olevalta pysäkiltä. Linja-autoasema Cavtatin päässä on suuremman niemen tyvessä, laitureiden vieressä on lipunmyyntipiste.

Vanhankaupunginsatamasta pääsee Cavtatiin myös veneellä, kesällä on tarjolla useita vaihtoehtoja. Matka kestää noin tunnin ja edestakainen matka maksoi kesällä 2019 sata kunaa/hlö (n. 14 euroa).

Sää - Cavtat

Satama Cavtat
Pienvenesatama ja ravintoloita ison niemen toisella puolella.

Koska Cavtat on kesäkohde, ei kaupungissa ole juuri tarjottavaa lomakauden ulkopuolella. Ilmoista riippuen kesäkausi saattaa alkaa täydellä painolla vasta kesäkuussa, jolloin merivesikin alkaa olla pikkuhiljaa uimakelpoista ja rantatuoleja levitetään ympäri Cavtatia.

Kesä on Kroatiassa pääosin kuumaa ja kuivaa. Kesäkuussa päivän ylin lämpötila hätyyttelee 30 astetta ja heinä-elokuussa menee usein sen yli. Syyskuussa ilman sekä meriveden lämpötilat alkavat olla lomailun kannalta ihanteellisia, mutta sateita alkaa esiintyä jo vähän enemmän kuin kuivimpaan kesäaikaan.


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Carried / Lauren Duski – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Cavtatista
Inline Feedbacks
View all comments