Siirry suoraan sisältöön

Gdansk

Gdansk on vivahteikkaan historian aikana kuulunut sekä Saksalle, Puolalle, että ei kummallekaan. Kaupunki tunnetaan myös toisen maailmansodan ensimmäisen taistelun tapahtumapaikkana.

Gdansk oli ennen kuhiseva markkinapaikka Hansaliiton kauppiaille, joista moni muutti myöhemmin kaupunkiin tuoden mukanaan keräämänsä rikkaudet. Gdanskin keskustan arkkitehtuuri juontuu Hansaliiton ajalle, minkä takia se muistuttaa mm. Tallinnaa tai Lyypekkiä.

Kohde on parhaimmillaan kesällä, jolloin baarien ja ravintoloiden terassit ovat auki ja tarjolla on tuoreita kalaruokia sekä puolalaista olutta.

Gdansk, Puola
Rantakatu Dlugie Pobrzeze aikaisin keväällä.

Missä asua Gdanskissa

Keskusta, johon usein viitataan vanhanakaupunkina, on ehdottomasti Gdanskin hienointa aluetta ja rantalomalaiset pois lukien varmasti lähes kaikille suurin syy matkustaa Gdanskiin. Alla olevasta lentokoneesta otetussa kuvassa näkyy keskusta sen parhailta osin sinisellä vapaasti ympyröitynä.

Gdansk ilmakuva

Kaupungin hienoin ja tunnetuin katu Dluga on piirretty kuvaan punaisella. Sen pohjoispuolella näkyy suuri Marian kirkko. Jos haluaa asua aivan parhailla paikoilla, tämä on se alue, johon kannattaa erityisesti tähdätä.

Joen toisella puolella oleva vihreällä ympyröity alue Wyspa Spichrzowin saarella on kehittynyt valtavasti viime vuosina, joten siitä on tullut varteenotettava vaihtoehto joen länsipuolella asumiselle. Tosin matkaa näiden välillä ei ole käytännössä mitään, joten ei ole suurta väliä kummassa asuu.

Wyspa Spichrzów
Uudemmalla Wyspa Spichrzowin puolella on ravintoloita ravintoloiden perään.

Päärautatieasema on merkitty kuvaan keltaisella ympyrällä. Sen edusta on modernimpaa aluetta ja myös hyvä vaihtoehto.

Gdansk on pieni kaupunki, eivätkä etäisyydet ole keskustassa pitkiä. Keltaisesta ympyrästä vihreän oikeaan nurkkaan on matkaa alle kaksi kilometriä.

Kuten kuvasta näkyy, merenranta on kaukana keskustasta. Jos suunnittelee rantalomaa, kannattaa katsoa majoitusta vaikka Brzeznon tai Jelitkowon kaupunginosista. Niistä lisää rantaosiossa.

Löydä hotelli Gdanskista Booking.comin hotellikartalta

Booking.com

Video Gdanskista (heinäkuu 2022)

Gdansk tarjoaa kilometreittäin hienohiekkaisia rantoja

Gdansk on erinomainen rantakohde, jonka laajat ja hienohiekkaiset rannat voittavat valtaosan Välimerenkin rannoista. Huono puoli on, että lähimmätkin rannat sijaitsevat noin 8 kilometrin päässä keskustasta. Lisäksi rannoilla ja vedessä saattaa olla ajankohdasta riippuen rantaan huuhtoutunutta merilevää.

Satama jakaa rannat kahteen osaan:

Rannat satamasta länteen/pohjoiseen

Lähes 10 kilometrin mittainen hienohiekkainen ja laaja rantakaistale alkaa Gdanskista Brzeznon rannalta ja jatkuu yli Sopotin kaupungin. Hiekka on erittäin hienoa ja ajoittain lähes valkoista, eikä merenpohja syvene kovin nopeasti, joten rannat sopivat hyvin pienillekin lapsille. Rannat ovat numeroituja ja välillä eri nimisiä, mutta itse hiekkaranta ei katkea missään vaiheessa.

Rantojen takana kulkee kävely-/pyörätie, josta on tasaisin väliajoin lyhyitä kulkureittejä rannoille (tien ja rannan välissä on kasvillisuutta). Varsinkin Brzeznon kaupunginosan kohdalla kävely-/pyörätien vieressä on ravintoloita, pikaruokapaikkoja, jäätelökahviloita, ym. aivan vieri vieressä. Lisäksi itse rannoilla on baareja/ravintoloita ja lapsille monipuolisesti tekemistä vesiliukumäestä alkaen, vähän rannasta riippuen.

Brzezno ranta - Gdansk
Vesiliukumäki rannalla hieman ennen Brzeznon laituria.

Brzeznon ranta on erittäin suosittu kesäisin ja kilometrin pituudesta huolimatta se on melko täynnä heinä-elokuussa. Ruuhkainen ja monipuolisten palveluiden pätkä alkaa heti Brzeznienski-metsäpuiston jälkeen ja jatkuu Brzeznon viihtyisälle, pitkälle laiturille asti, jonka jälkeen ranta ja kävely-/pyörätie jatkuvat, mutta niiden takana on vain metsää, kunnes alkaa Jelitkowon ranta-osuus, josta löytyy jälleen monipuolisesti palveluita.

Metsäosuuksilla myös rannalla on vähän enemmän tilaa kuin Brzeznon ja Jelitkowon kaupunginosien edessä. Jelitkowon jälkeen Gdansk loppuu ja Sopot alkaa.

Ranta jatkuu kilometrejä Gdanskin jälkeenkin.

Rannat satamasta itään/etelään

Stogi Plaza

Useamman kilometrin mittainen, leveä ja hienohiekkainen Stogi Plaza alkaa heti sataman jälkeen. Itse ranta on hieno, mutta näkymä sataman lastausalueelle vähän pilaa tunnelmaa. Rannalla ei ole palveluita, mutta sen takana on useampikin paikka, joista saa rantaruokaa, jäätelöä, ym.

Stogi plaza, Gdansk
Stogin rannalla riittää tilaa.

Keskustasta pääsee Stogin rannalle kätevimmin raitiovaunulla (vuonna 2022 linjat 8, 9 ja 68). Kaikki pysähtyvät esimerkiksi Dlugan pohjoispuolella Brama Wyzynnan asemalla. Matka kestää vähän alle puoli tuntia. Ranta on linjojen päätepysäkki, joten raitiovaunujen edessä lukee teksti Stogi Plaża.

Sobieszewo – Gdanskin paras ranta

Sobieszewon ranta (Plaża Sobieszewska) alkaa joen jälkeen siitä mihin edellinen ranta Stogi päättyy. Ranta on kauempana keskustasta ja muistuttaa pientä ruuhkaista osuutta lukuun ottamatta lähes autiorantaa. Itse ranta ei suuresti poikkea edellisistä, mutta tilaa on länsipuolen rantoihin verrattuna huomattavasti enemmän ja Stogiin verrattuna satama ei ole aivan vieressä.

Sobieszewo gdansk
Ruuhkaisinta osuutta.
Sobieszewon ranta
Ranta muuttuu pian lähes autiorannaksi.

Rannalla ei ole palveluita jäätelöbaaria lukuun ottamatta, mutta tiellä matkalla Sobieszewon kaupunginosasta sinne on useita ravintoloita, ruokakojuja sekä myyntikojuja, joista voi ostaa aivan kaikkea rantalomaan liittyvää.

Autiorantaan ajelehtii myös kaikenlaisia oksankappaleita ym. merestä, joten Sobieszewo on myös Gdanskin paras ranta etsiä rantaan huuhtoutunutta meripihkaa.

Rannan lähelle pääsee keskustasta bussilla 112, kun jää pois Falowan pysäkillä. Siitä on rantaan leveän metsätien läpi kävelyä reilun kilometrin verran. Matka keskustasta Falowalle kestää vähän päälle puoli tuntia.

Sobieszewoon pääsee Gdanskin keskustasta myös Zeglugan lautalla, mutta matka kestää tunnin, ja Sobieszewon laiturilta on kävelyä rannalle melkein tuplasti enemmän kuin Falowan bussipysäkiltä.

Ruoka

Gdansk on helppo ruokakaupunki, sillä keskusta on pullollaan ravintoloita, joiden taso on ollut vuosia hyvässä nousussa. Ruoat listoilla ovat usein perinteisiä klassikoita, eikä edes puolalaisiksi itseään kutsuvissa ravintoloissa ole tarjolla kovin eksoottisia ruokia.

Selvästi yleisin ruokalaji listoilla on pierogit (yksikössä pierog), jotka ovat pastantapaisesta taikinasta valmistettuja täytettyjä mykyjä (dumplings). Konsepti ei ole mikään puolalainen erikoisuus, mutta suosittuja ne kuitenkin ovat. Gdanskissa on jopa pierogeihin erikoistuneita ravintoloita, pierogarnioita.

pierogi
Perinteisiä pierogeja lohitäytteellä ja tryffelillä.

Pierogit valmistetaan yleensä keittämällä, mutta ne voidaan myös paistaa sen jälkeen pannulla, uppopaistaa tai valmistaa uunissa (erilainen taikina).

Taikinassa voi olla myös soseutettua perunaa, jolloin ne voivat olla englanninkielisellä listalla myös nimellä dumplings, mutta puolaksi nimellä pyzy.

perunapierogi
Pyzyjä ankkatäytteellä ja pekonilla.

Tapahtumat

St. Dominic’s Fair -markkinat (Jarmark sw. Dominika)

Gdansk on suosittu kohde kesäisin muutenkin, mutta kolmen viikon ajan heinä-elokuussa kaupunki elävöityy entistäkin enemmän, kun monisatavuotisen historian omaava markkina St. Dominic’s Fair starttaa.

Se kuuluu Euroopan suurimpiin ulkoilmatapahtumiin. Useat keskustan kadut ovat suljettu autoilta, ja tilalla on ruokakojuja sekä monenlaisia myyntikojuja. Myös musiikkiesityksiä on paljon tavanomaista enemmän ympäri keskustaa.

St. Dominic’s Fair
Markkinakojuja on ympäri keskustaa useilla kaduilla.

Loman ajankohtaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon missä vaiheessa markkina järjestetään. Vuonna 2022 se oli 23.7.-14.8.

Meripihka ja ostokset

Gdansk tunnetaan maailman meripihkapääkaupunkina, ja se onkin suosittu tuliainen monessa muodossa – yleisimmin koruina. Yksi parhaista paikoista ostaa meripihkaa on Mariackan katu (kuva alla). Lisää alan kauppoja löytyy mm. Dlugan ja Dlugi targin varrelta, joen varrelta Dlugie Pobrzezelta, uuden meripihkamuseon yhteydestä, sekä Katownia-vankilatornista, jossa meripihkamuseo ennen sijaitsi.

Varsinaisia ostoskatuja tai -alueita Gdanskissa ei ole, mikäli koruliikkeitä ei lasketa mukaan. Kaupungissa on kuitenkin laaja valikoima ostoskeskuksia:

  • Muutama sata metriä päärautatieasema Gdansk Glownylta kohti keskustaa sijaitsee Madison-ostoskeskus. Kotisivut: madison.gda.pl
  • Kävelykatu Dlugan länsipäästä parin sadan metrin päässä isomman tien toisella puolella on vuonna 2018 avattu ostoskeskus Forum. Kotisivut löytyvät täältä.
  • Suurin kaikista, Galeria Baltycka, sijaitsee junaradan varressa Wrzeszczin kaupunginosassa. Sinne pääsee keskustasta bussilla, raitiovaunulla tai junalla. Kotisivut: galeriabaltycka.pl.
  • Kauppahalli, Hala Targowa, sijaitsee Plac Dominikanskilla keskustassa. Ylempi kerros on pyhitetty vaatekaupoille, lihatiskit ja muut löytyvät pohjakerroksesta. Vihannestori on kauppahallin vieressä.
Mariacka
Mariacka

Gdansk on edullinen kaupunki

Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Gdanskin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3* hotelli (huhtikuu)

3* hotelli (heinäkuu)

Hinta

8-11 €

3.50 €

76 €

111 €

Lentokentältä keskustaan

Gdansk sijaitsee 17 kilometrin päässä Lech Walesan lentokentästä. Kaupunkiin pääsee sekä junalla että bussilla. Molempien asemat ovat kakkosterminaalin edessä tien toisella puolella – bussipysäkit ovat maan tasalla ja juna-asema kerrosta ylempänä. Juna-asemalle pääsee joko ulkokautta tai lentokentän sisältä rullaportaita pitkin.

Gdańsk Główny
Päärautatieasema Gdansk Głownyn vieressä on myös linja-autoasema Dworzec Glowny.

Bussi 210 ajaa keskustan päärautatieasemalle (Dworzec Glowny) ja bussi 110 Wrzeszczin asemalle ennen keskustaa. Molemmista voi jatkaa tarvittaessa raitiovaunulla. Pysäkkilista löytyy täältä, aikataulut löytyvät klikkaamalla haluttua pysäkkiä. Lentokentän pysäkki on Port Lotniczy.

Junien aikatauluja voi etsiä: polishtrains.eu tai bilkom.pl tai skm.pkp.pl. Junaa joutuu todennäköisesti vaihtamaan Wrzeszczin asemalla ennen keskustan päärautatieasemaa.

  • Lentokentän asema: Gdansk Port Lotniczy
  • Päärautatieasema: Gdansk Glowny

Lisää vaihtoehtoja perille asti löytyy reittioppaasta.

Sää – Gdansk

Dlugi targ
Dlugi targ

Talvi: Lämpötila vaihtelee yleensä joulukuussa nollan molemmin puolin. Tammikuu ja helmikuu ovat kylmempiä ja lämpötila voi painua alle -10°C.

Kevät: Maaliskuu on vielä melko talvinen kuukausi pakkasöineen. Huhtikuu on arvaamaton, mutta toukokuussa on yleensä jo lämmintä ja lämpötila saattaa nousta useinkin päivisin päälle 20 asteen, jopa hellelukemiin. Illat ovat vielä melko kylmiä.

Kesä: Kesä-elokuussa lämpötila nousee kuumimpina päivinä yli 30 asteen ja vuorokauden keskilämpötila on yli 20°C.

Syksy: Syyskuussa saattaa olla vielä hyvin kesäisiä kelejä ja lokakuussakin lähes kesäisiä silloin tällöin, tosin 10-15°C on todennäköisempää, ja yöt ovat jo kylmiä. Marraskuussa menee ajoittain jo pakkasen puolelle.


Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen

Videon musiikki:
Liquid Time / Aakash Gandhi, Dodo Bird / Quincas Moreira, Summer / JHS Pedals – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Gdanskista
Inline Feedbacks
View all comments