Siirry suoraan sisältöön
Koti » Kohteet » Puola » Gdansk

Gdansk

Satamakaupunki Gdansk on vivahteikkaan historian aikana kuulunut sekä Saksalle, Puolalle, että ei kummallekaan. Gdansk tunnetaan myös toisen maailmansodan ensimmäisen taistelun tapahtumapaikkana.

Gdansk oli ennen kuhiseva markkinapaikka Hansaliiton kauppiaille, joista moni muutti myöhemmin kaupunkiin tuoden mukanaan keräämänsä rikkaudet. Gdanskin vanhankaupungin arkkitehtuuri juontuu hansaliittoajalle, minkä takia se muistuttaa mm. Tallinnaa tai Lyypekkiä. Vanhakaupunki onkin se viehättävin alue, kuten muissakin hansakaupungeissa.

Gdansk on parhaimmillaan kesällä, jolloin baarien ja ravintoloiden terassit ovat auki ja tarjolla on tuoreita kalaruokia sekä puolalaista olutta.

Missä asua

Gdanskin vanhakaupunki sijaitsee suunnilleen Wyspa Spichrzówin saaren ja päärautatieaseman välissä. Niiden välinen etäisyys on noin 1,4 kilometriä, ja tämä alue olisi keskeisin paikka yöpyä Gdanskissa. Erityisesti Dlugi Targ -aukion ympäristössä, joka on kaupungin vanhimman osan keskusaukio.

Löydä hotelli Gdanskista Booking.comin hotellikartalta

Booking.com

Nähtävyyksiä ja tekemistä

Długi Targ

Dlugi targ, Gdansk

Dlugi targ

Pitkä tori, kuten suomennos kuuluu, on Gdanskin vanhankaupungin keskeisin paikka ja ehdoton vierailun kohde, kuten sen jatkeena oleva katu Dlugakin.
Kesällä Dlugi targia reunustavat ravintoloiden terassit. Torin paras nähtävyys ovat koristeelliset talojen julkisivut. Sieltä löytyy myös mm. kaupungintalo sekä Neptune-suihkulähde.

Dluga, Gdansk

Dluga

European Solidarity Center

ECS on kiitelty museo ja näyttely solidaarisuusliikkeen historiasta ja kommunisin tuhosta. Se sai vuonna 2016 Euroopan museofoorumin palkinnon, joka jaetaan vuosittain Euroopan kulttuuriperinnön ymmärtämistä edistävälle museolle.

Lisätiedot: ecs.gda.pl

Pyhän Marian kirkko

Maailman suurin tiilikirkko sijaitsee aivan vanhankaupungin ytimessä Mariacka-kadun päässä. Se rakennettiin vuosien 1343 ja 1502 välillä ja 76,6 metrin korkuinen torni tarjoaa hienot näkymät yli kaupungin. Tosin hissiä torniin ei ole, mutta portaita on sentään n. 400.

Kirkon sisältä löytyy myös 1400-luvulta peräisin oleva suuri astronominen kello.

Pyhän Marian kirkko - Gdansk

Westerplatten muistomerkki

Westerplatten niemimaa sijaitsee vain 10 kilometriä Gdanskin keskustasta. Siellä käytiin toisen maailmansodan ensimmäinen taistelu, kun Saksan sotalaiva Schleswig-Holstein avasi tulen Westerplatten niemimaalla sijaitsevaa varuskuntaa kohti 1. syyskuuta 1939.

Tänä päivänä niemimaalla seisoo muistomerkki taistelussa kaatuneille.

Toisen maailmansodan museo

Museo kuljettaa kävijän läpi toisen maailmansodan Puolan näkökulmasta.
Lisätietoja: muzeum1939.pl

Rannat - Gdansk

Leveä vaaleahiekkainen ranta levittäytyy Gdanskin sataman molemmin puolin. Naapurikaupunkeihin Sopotiin ja Gdyniaan asti jatkuva kilometrien pituinen ranta tunnetaan Puolan Rivierana.

Vanhastakaupungista on rannoille noin 7 kilometrin matka. Sataman itä-/eteläpuolella on Stogin ranta ja pohjoispuolella Brzezno ja Jelitkowo. Jos näistä jatkaa pidemmälle, niin törmääkin jo Rivieran suosituimpaan Sopotin rantaan.

Ostokset

Vanhassakaupungissa sijaitsevien putiikkien lisäksi Gdanskissa on laaja valikoima ostoskeskuksia.

  • Suurin kaikista, Galeria Bałtycka, sijaitsee junaradan varressa Wrzeszczin alueella. Sinne pääsee vanhastakaupungista bussilla, raitiovaunulla tai junalla. Kotisivut: galeriabaltycka.pl.
  • Vanhassakaupungissa päärautatieaseman Gdańsk Głównyn vieressä sijaitsee Madison-ostoskeskus. Kotisivut: madison.gda.pl
  • Kauppahalli, Hala Targowa, sijaitsee Plac Dominikańskilla vanhassakaupungissa, Pańskan ja Lawendowan välissä.

Meripihka monessa muodossa on suosittu tuliainen Gdanskista. Yksi parhaista paikoista ostaa mm. meripihkakoruja on Mariackan katu.

Mariacka

Mariacka

Hintataso

Alta löytyy esimerkkejä hotellien ja ravintoloiden hintatasosta. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Gdanskin keskustassa Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihviateria ravintolassa

0.33 l olut ravintolassa

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

6-8 €

14-30 €

2.20 €

61 €

79 €

Lentokentältä vanhaankaupunkiin

Lech Wałęsan lentokenttä sijaitsee 17 kilometrin päässä keskustasta.

Bussi 210 ajaa vanhankaupungin ohi. Kaksi keskeisintä pysäkkiä ovat: Dworzec Glowny (päärautatieaseman bussipysäkki) ja Brama Wyzynna (sijaitsee lähempänä Dlugi targia).
Pysäkkilista löytyy täältä. Vasemman puoleisen kolumnin suunta on kentältä kaupunkiin. Aikataulut löytyvät klikkaamalla haluttua pysäkkiä. Lentokentän pysäkki on Port Lotniczy.

  • Junien aikatauluja voi etsiä täältä. Junaa joutuu todennäköisesti vaihtamaan Wrzeszczin asemalla ennen vanhaakaupunkia.
    Lentokentän asema: Gdansk Port Lotniczy
    Päärautatieasema: GDAŃSK GŁÓWNY

Lisää vaihtoehtoja löytyy reittioppaasta. Kirjoita Gdańsk Lech Wałęsa Airport lähtöpaikaksi ja klikkaa päätepiste kartalta tai kirjoita osoite kenttään.

Sää - Gdansk

Długie Pobrzeże

Talvi: Lämpötila vaihtelee yleensä joulukuussa nollan molemmin puolin. Tammikuu ja helmikuu ovat kylmempiä ja lämpötila voi painua alle -10°C.

Kevät: Maaliskuu on vielä melko talvinen kuukausi pakkasöineen. Huhtikuu on arvaamaton, mutta toukokuussa on yleensä jo lämmintä ja lämpötila saattaa nousta useinkin päivisin päälle 20 asteen, jopa hellelukemiin. Illat ovat vielä melko kylmiä.

Kesä: Kesä-elokuussa lämpötila nousee kuumimpina päivinä yli 30 asteen ja vuorokauden keskilämpötila on yli 20°C.

Syksy: Syyskuussa saattaa olla vielä hyvin kesäisiä kelejä ja lokakuussakin lähes kesäisiä silloin tällöin, tosin 10-15°C on todennäköisempää, ja yöt ovat jo kylmiä. Marraskuussa menee ajoittain jo pakkasen puolelle.

---

Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

guest
0 kommenttia Gdanskista
Inline Feedbacks
View all comments