Siirry suoraan sisältöön

Gdanskin nähtävyydet

Gdansk, entinen Danzig, on yli 1000 vuotta vanha monta vaihetta nähnyt hansakaupunki, joka oli välillä autonominen kaupunkivaltiokin. Gdanskin nähtävyydet ja museot ovat keskittyneet melko pienelle alueelle keskustaan.

1. Kuninkaallinen tie

Kuninkaallinen tie ei ole nähtävyys, johon olisi sen kummempia opasteita, vaan se oli reitti jota pitkin kuninkaalliset tulivat aikoinaan Gdanskiin. Reitti alkaa Dluga-kävelykadun pohjoispuolelta vuonna 1588 valmistuneen kaupunginportin läpi, jossa toimii nykyään turisti-info.

Kaupunginportti - Gdanskin nähtävyydet
Vanha kaupunginportti etualalla.

Sadan metrin päässä odottaa Kultainen portti, joka johtaa Dluga-kävelykadulle. Kahden edellisen portin välissä on vielä korkea vanha vankila, jossa toimi ennen meripihkamuseo. Nykyään sen voi kävellä läpi ja testata miltä kahleet tuntuvat käsivarsissa.

Kultaisen portin jälkeinen Dluga on ehdottomasti Gdanskin hienoin katu, jonka molemmilta puolilta löytyy koristeellisia ja värikkäitä rakennusten julkisivuja.

Artus Court, Gdansk nähtävyydet
Artus Court ja Neptunuksen suihkulähde ilta-auringossa.

Dluga itsessään on Gdanskin paras nähtävyys. Sen varrelta löytyvät mm. kaupungintalo torneineen, Artus Court, sen edessä oleva Neptunuksen suihkulähde, museoita, terasseja sekä usein katusoittajia. Dluga levenee kaupungintalon jälkeen ja vaihtuu toriksi (Dlugi targ), jonka päässä on Vihreä portti ja johon loppuu Kuninkaallinen tie. Sen jälkeen voikin kääntyä vasemmalle viihtyisälle rantakatu Dlugie Pobrzezelle.

2. Mariacka-katu

Toinen keskustan hieno katu on koruliikkeiden ja kahviloiden täyttämä lyhyt Mariacka, joka johtaa Pyhän Marian kirkolle. Kannattaa kävellä myös kirkon toisella puolella oleva lyhyt Piwna-katu läpi.

Mariacka, Gdansk
Mariacka

3. Museot

Rikkaan historiansa vuoksi museot kuuluvat Gdanskin hienoimpiin nähtävyyksiin. Alla olevat museot sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Gdanskin museoissa on tapana pitää yksi päivä viikosta ilmaisena. Päivä vaihtelee museosta toiseen, joten yleensä joka päivä pääsee ilmaiseksi johonkin. Toisaalta niinä päivinä kyseisiin museoihin saattaa olla myös jonoa ja sisällä ahdasta.

 • Euroopan solidaarisuuskeskus –Museo kommunismin loppumisesta Puolassa (ja vähän myös yleisesti Euroopassa) sekä sitä seuranneista vaiheista. Keskiössä Gdanskin telakan tapahtumat ja solidaarisuusjärjestön perustaminen vuonna 1980 sekä sotatilalain aika vuosina 1981-1983. Pääasiassa videoita ja infotauluja. Vahva suositus, kannattaa varata aikaa.
 • Toisen maailmansodan museo – monipuolinen museo toisen maailmansodan vaiheista ja sen välineistöstä.
 • Meripihkamuseo – Meripihkaesineitä sekä meripihkan syntyhistoriaa. Museon yhteydessä on myös koruliike.
 • Kaupunginmuseo – Sijainti Kaupungintalossa Dlugan varrella. Monipuolisesti taidetta, huonekaluja, ym. hienossa ympäristössä. Museo jakaantuu kerroksiin matkalla kohti kellotornia, joten portaita on jonkin verran käveltävänä. Erillismaksusta pääsee kellotorniinkin (tai pelkästään sinne) katsomaan Gdanskia yläilmoista. Kaupungin parhaat näkymät, mutta portaita saa kiivetä reilusti.
 • Artus Court – Yksi Gdanskin hienoimmista rakennuksista, sijainti Dlugi targilla Kaupungintalon vieressä Neptune-suihkulähteen takana. Artus Courtilla on värikäs historia, nykyään se toimii kaupungimuseon jatkeena. Hienoja huoneita ja huonekaluja. Nopea käynti. Artus Courtin ja kaupunginmuseon aukioloajat löytyvät meripihkamuseon linkistä.
 • Taidemuseo – Vanhoja maalauksia, hopeaesineitä, posliinia, ym. vanhassa luostarirakennuksessa. Sijainti 700 metriä Dlugasta etelään. Modernin taiteen museo sijaitsee Oliwa-puistossa.
 • Hevelianum – Vanhassa linnoituksessa sijaitseva tiedekeskus. Sijainti rautatieaseman takana. Helpoin reitti kävellä on aseman alikulkutunnelin kautta.
 • Merenkulkumuseo – Jakaantunut eri sijainteihin. Päämuseo on Olowiankan saaressa maailmanpyörän lähellä eli keskustan vieressä.
 • Vaihtuvia taidenäyttelyitä löytyy ainakin Vihreästä portista sekä Piwna-kadun länsipään koristeellisesta rakennuksesta.
Academy of Fine Arts, Gdansk
Piwnan päässä pidetään vaihtuvia Gdanskin taideakatemian näyttelyitä.

4. Oliwa-puisto ja eläintarha

Park Oliwski on viihtyisä puisto Oliwan kaupunginosassa, josta löytyy lampia, puroja sekä istutuksia. Alueella on myös suuri Oliwan katedraali, modernin taiteen museo, etnografinen museo sekä palmukasvihuone. Parin kilometrin päässä on Oliwan eläintarha.

Oliwa Park
Modernin taiteen museo on osa Gdanskin taidemuseota.

Puiston sijainti on 10 kilometriä Gdanskin keskustasta luoteeseen. 600 metrin päässä puistosta on Oliwan rautatieasema, joten junalla pääsee keskustasta puistoon helposti, kunhan varmistaa, että juna kyseinen pysähtyy Oliwan asemalla. SKM:n lähijunat pysähtyvät ainakin.

5. Malborkin linna

Malborkin linna on maapinta-alaltaan maailman suurin linna, se sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Gdanskista. Junalla Malborkin asemalle pääsee Gdanskista noin puolessa tunnissa, ellei ota hitainta junaa. Asemalta on vielä kilometrin matka linnalle.

Lisätiedot: zamek.malbork.pl

Juna-aikataulut: polishtrains.eu

6. Gdansk joelta katsottuna

Gdansk on lukuisen joenhaarojen ja kanaalien halkaisema kaupunki, näihin pääsee tutustumaan muutamalla tavalla.

Maailmanpyörä Gdansk

 • Oma moottorivene – Vihreän portin edessä olevan sillan vierestä voi vuokrata erilaisia moottoriveneitä (linkki).
 • Kajakki – Aivan keskustan läpi kulkevan joenhaaran loppupäässä (noin kilometri Vihreältä portilta) on kajakkien vuokrauspiste. Henkkarit ja käteistä mukaan. Samasta paikasta saa myös polkuveneitä (vuokraamon linkki).
 • Googlettamalla löytyy myös ohjattuja jokikierroksia kajakeilla.
 • Opastettuja jokikierroksia järjestetään myös pienveneillä.

7. Pyhän Marian kirkko

Gdansk on täynnä jykeviä punatiilisiä kirkkoja, mutta yksi nousee ylitse muiden. Pyhän Marian kirkko (Bazylika Mariacka) on yksi maailman suurimmista tiilikirkoista ja sijaitsee aivan keskustassa Mariacka-kadun päässä.

Pyhän Marian kirkko, Gdansk nähtävyydet
Pyhän Marian kirkko sijaitsee Mariacka-kadun päässä.

Massiivisen, mutta ei niin koristeellisen, kirkon sisätiloista löytyy mm. astronominen kello. Sisäänpääsy on ilmainen.

8. Näköalatornit

Edellä mainitun Pyhän Marian kirkon torniin pääsee kävelemään pääsymaksua vastaan tuskallisen pitkiä portaita pitkin. Ne ovat puoleenväliin asti melko jyrkät kierreportaat. Matkaa huipulle on reilusti, joten jos haluaa käydä Gdanskissa vain yhdessä tornissa, niin kannattaa kiivetä mieluummin kaupungintalon torniin.

Pääkatu Dlugan varrella sijaitsevan kaupungintalon tornin portaat ylös ovat vähän helpommat ja näkymät keskustaan ovat paremmat kuin korkeammalla sijaitsevasta Pyhän Marian kirkon tornista, josta näkee tosin kauemmas.

Dlugi targ
Dlugi targ kaupungintalon tornista nähtynä.

Kaupungintalon tornissa sijaitsee myös kaupungimuseo, mutta torniin voi ostaa myös erillislipunkin.

9. Westerplatte

Westerplatten niemimaa tunnetaan toisen maailmansodan ensimmäisen taistelun tapahtumapaikkana, kun Saksa avasi tulen Puolan varuskuntaa vastaan, joka sijaitsi Westerplattessa tuolloisen Danzigin vapaakaupungin alueella (nykyinen Gdansk). Tosin siitä on eri tulkintoja, käytiinkö muualla taisteluita jo aikaisemmin.

Niemimaalla sijaitsee suuri muistomerkki, linnoitusten raunioita sekä pieni museo. Suuri toisen maailmansodan museo sijaitsee keskustassa (lisätietoja ylempänä museoiden kohdalla).

Westerplatten niemimaalle pääsee keskustasta joko bussilla, lautalla tai kaljuunalla.

Westerplatten muistomerkki
Westerplatten muistomerkki joelta katsottuna.

Ilmaiset Gdanskin nähtävyydet

Gdansk on hyvä kohde budjettimatkailijalle muutenkin kuin yleisen hintatason puolesta, sillä Gdanskin parhaat nähtävyydet ovat usein ilmaisia. Tämänkin sivun nähtävyyksistä ilmaisia ovat muut paitsi näköalatornit, museot, eläintarha sekä Malborkin linna.

Tosin useilla museoilla on ilmaispäiviä kerran viikossa (eri museoilla eri päivät), joten niihinkin pääsee tutustumaan pienellä suunnittelulla ilmaiseksi.


Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Gdanskin nähtävyyksistä
Inline Feedbacks
View all comments