Siirry suoraan sisältöön

Matosinhos

Matosinhos on Porton lentokentän ja Porton kaupungin välissä sijaitseva satamakaupunki, jonka tylsähköä kerrostalomaisemaa piristää valkea, laaja ja hienohiekkainen uimaranta.

Vilkkaana satamakaupunkina tuoretta kalaa on aina tarjolla ja kalaruokien perässä kaupunkiin tullaan Portosta asti. Valinnanvaraa riittää sataman viereisellä ravintolakadulla joka makuun ja joka lompakolle.

Matosinhos sopii hyvin päiväretkikohteeksi tai parin päivän rantalomakohteeksi yhdessä Porton kaupunkiloman kanssa.

Matosinhos rantabaari

Missä asua

Keskusta sijoittuu rannan pohjoispuolelle, sataman taakse. Muualla on selvästi vähemmän kauppoja, ravintoloita, ym. Luonnollisesti mitä lähempänä rantaa asuu, sen parempi. Maasto on tasaista joka puolella.

Löydä hotelli Matosinhosissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Tekemistä ja nähtävyyksiä

Linnoitukset

Forte de São Francisco Xavier
Castelo do Queijo

Castelo do Queijo

Castelo do Queijo -linnoitus löytyy rannan eteläpäästä. Sisään ja muureille pääsee tutustumaan pientä pääsymaksua vastaan.

Vähän suurempi linnoitus löytyy sataman ja joen toiselta puolelta Leça da Palmeirasta, mutta se ei ole avoinna yleisölle.

Surffaus

Surffaus Matosinhos

Matosinhos on Porton alueen surffauskeskus, sillä rannassa on huomattavasti vähemmän kiviä kuin esimerkiksi Porton edustalla. Atlantilta tuulee usein, mutta Matosinhos luokitellaan kuitenkin aloittelijoillekin sopivaksi rannaksi.

Lautojen vuokraajia ja surffikouluja on rannan takana useita. Rauhallisempia aktiviteetteja arvostaville on tarjolla mm. SUP-lautailua.

Igreja Paroquial do Senhor Bom Jesus de Matosinhos

Matosinhosin suurin kirkko, koristeellinen Bom Jesus de Matosinhos sijaitsee lähellä metron pääteasemaa (Senhor de Matosinhos).

Igreja Bom Jesus de Matosinhos

Sea Life

Porton akvaario Sea Life sijaitsee Matosinhon rannan eteläpäässä, saman liikenneympyrän vieressä kuin linnoituskin.

Lisätiedot: visitsealife.com.

Foz do Douro

Porton rantakaupunginosa Foz do Douro sijaitsee paljon lähempänä Matosinhosia kuin Porton keskustaa. Kävelymatka Castelo do Queijo -linnoitukselta Douro-joelle kestää reilu puoli tuntia, ja matkalla on luonnollisesti runsaasti meri- ja rantamaisemia, rantaravintoloita, sekä Foz do Douron kaupunginosa.

Foz do Douro
Foz do Douron rantaa.

Matosinhos on hieno rantakohde

Matosinhos ranta
Rannalla riittää tilaa kesäkuun lopussakin.

Matosinhosin laaja ja erittäin hieno- ja vaaleahiekkainen ranta levittäytyy suoraan kaupungin edustalle, joten kaikki palvelut ovat lähellä. Myös itse rannalla on pari ravintolaa.

Veden laatu ei ole viereisestä satamasta johtuen aivan priimaluokkaa, mutta täysin uimakelpoista kuitenkin. Tosin Atlantti ei Pohjois-Portugalin kohdalla lämpene edes kesäisin yli 20 asteen, joten uimiseen Matosinhos ei ole senkään suhteen ihanteellinen lomapaikka. Rannalla makaamiseen ja surffaamiseen sen sijaan on.

Matosinhos ranta ja vuorovesi
Vuorovesi liikuttelee rantaviivaa voimakkaasti.

Matosinhos on Porton alueen kalaravintolakeskus

Grillattua makrillia ja sardiineja
Grillattua makrillia ja sardiineja.

Matosinhos tunnetaan kalaruoistaan. Sataman vieressä on joka aamu/aamupäivä kalamarkkinat, jonne kalastajat purkavat saalistaan, ja puoliltapäivin kaupungin joka ravintolalla on taatusti tuoretta tarjottavaa.

Hyviä ravintoloita on ympäri Matosinhosin keskustaa, mutta varsinainen keskittymä on rannan pohjoispuolella Heróis de França -kadulla. Monella ravintolalla vieri vieressä on kesäisin oma kivihiiligrilli terassin vieressä, joista grillimestarit loihtivat sekä kalat että lihat. Katu kannattaa kävellä läpi jo pelkkien tuoksujen takia, vaikka ei syömässä kävisikään.

Ruokia löytyy joka hintaluokasta. Esimerkiksi lohiannoksista saa maksaa Portugalin asteikolla ison hinnan (yli 20 e). Erittäin maukkaita makrilli- ja sardiiniannoksia lisukkeineen (yläkuvassa) saa sen sijaan jo kympin molemmin puolin.

Sardiineja kivihiiligrillissä

Heróis de França, Matosinhos
Ravintolakatu Heróis de França.

Ostokset

Ostosmahdollisuuksia löytyy keskustastakin, mutta mikään shoppailijan unelmakaupunki Matosinhos ei missään tapauksessa ole.

Monipuolisille ostoksille pääsee kuitenkin NorteShoppingissa, joka on Porton alueen suurin ostoskeskus. Sinne pääsee Portoon vievällä metrolinjalla (ainoalla joka Matosinhosista lähtee), kun jää pois Sete Bicas -asemalla. Matka kestää noin 15-20 minuuttia. Asemalta on NorteShoppingille 400-500 metrin kävelymatka.

Porto on erinomainen ostoskaupunki. Jos jatkaa metrolla Sete Bicasilta vielä vartin lisää, pääsee suoraan Porton pääostoskadulle Rua de Santa Catarinalle, kun jää pois Bolhão-asemalla.

Vila do Conde Fashion Outlet sijaitsee lentokentän takana B-metrolinjan varrella (linkki).

Matosinhosin kauppahalli löytyy viereiseen Leça da Palmeirasiin vievän sillan läheltä Mercado-metroaseman vierestä.

Lentokenttä-Matosinhos

Matosinhos sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Porton kansainväliseltä lentokentältä. Metro on helppo vaihtoehto:

  • Siirry Porton lentokentältä alikulkutunnelin kautta metroasemalle
  • Ota ensimmäinen lähtevä metro. Koska lentokenttä on E-linjan päätepysäkki, niin suuntia on vain yksi.
  • Tarvittavan vyöhykemäärän näkee automaatin vieressä olevasta pääteasemien luettelosta.
  • Jää pois Senhora da Hora -asemalla, vaihda vastakkaiselle laiturille (koska suunta vaihtuu) ja ota seuraava metro, jonka pääteasema on Senhor de Matosinhos.
  • Matosinhosin keskustassa on useita asemia. Lähimpänä rantaa on Matosinhos Sul ja keskustan asema on Brito Capelo. Päätepiste, Senhor de Matosinhos, ei ole enää aivan keskustassa ja sijaitsee n. 1.5 km päässä rannalta.

Porton metrokartta löytyy täältä.

Sää

Matosinhos rantapromenadi
Kävelykatua rannan takana.

Kesä on melko vähäsateista aikaa ja ilmasto on miellyttävä. Pohjois-Portugalin rannikolla lämpötila on kesäisin yleensä noin 10 astetta vähemmän kuin sisämaassa. 30°C menee harvoin rikki ja lämpötila pyörii päivisin useimmiten 22-26°C välillä. Atlantilta puhaltaa usein viileähkö tuuli, joka vilvoittaa kuumimpinakin hellepäivinä.

Illat ovat keskikesälläkin usein viileitä, alle 20°C, joten lämmintäkin vaatetta kannattaa varata mukaan.

Syksystä kevääseen sää on leutoa ja sateista.

--
Teksti ja kuvat: Jussi Ryynänen

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Matosinhosista
Inline Feedbacks
View all comments