Siirry suoraan sisältöön

Azorit

Azorit ovat Portugaliin kuuluva autonominen saariryhmä Pohjois-Atlantilla ja yksi Euroopan parhaiten säilyneitä salaisuuksia. Subtrooppisten Azoreiden valttikortteja ovat sopivan lämmin ilmasto, vehreät maisemat ja upeat luontoelämykset, mutta myös saarten persoonallinen kulttuuri ja yhä koettavissa oleva historia hurmaavat kävijän.

Azorit saavatkin monet tämän syrjäisen paratiisin löytäneet matkailijat rakastumaan saaristoon ja palaamaan nauttimaan sen rauhasta yhä uudelleen.

Lagoa do Canario - Azorit

Azorit käsittävät yhdeksän saarta

Azoreihin kuuluu yhteensä kolme saariryhmää ja yhdeksän saarta, jotka levittäytyvät yli 650 kilometrin matkalle Euroopan ja Pohjois-Amerikan mantereiden välissä. Saarten väliset etäisyydet ovatkin useimmiten pitkiä.

  • Itäiseen saariryhmään kuuluvat Azoreiden niin väestömäärältään kuin pinta-alaltaankin suurin saari São Miguel sekä Azoreiden aurinkoisimpana saarena tunnettu Santa Maria.
  • Keskiryhmään kuuluvat saariston toiseksi asutuin saari Terceira, samannimisestä tulivuorestaan tunnettu Pico, Azoreiden kolmanneksi asutuin saari Faial, villi ja vuoristoinen São Jorge sekä keskiryhmän pienin saari Graciosa.
  • Syrjäiseen läntiseen ryhmään kuuluvat luonnonkaunis Flores ja vain muutaman sadan asukkaan pikkuruinen Corvo.
Ponta da Ferraria, Azorit
Azorit tunnetaan merivesialtaistaan, ja São Miguelin saarella voi uida meressä sijaitsevassa kuumassa lähteessä.

Portugalilaiset löytöretkeiljät saapuivat tuohon aikaan asumattomien Azoreiden rannoille vuonna 1432, mistä alkoi saariston asuttaminen useamman vuosisadan aikana. Asteittaisesta asutuksesta ja eristyneisyydestä johtuen Azoreiden eri saarten perinteet, murteet ja keittiö eroavat toisistaan suurestikin. Azoreilta on kuitenkin löytynyt joitakin kiisteltyjä todisteita jopa kivikautisesta asutuksesta.

Nykypäivänä Azorit ovat Portugaliin kuuluva itsehallintoalue, missä asuu noin 245 000 ihmistä. Azorilainen etenkin Pohjois-Amerikkaan lähtenyt diaspora on moninkertaisesti saariston nykyistä asukasmäärää suurempi. Suurimmat elinkeinot Azoreilla ovat maatalous, palvelualat ja turismi, jossa panostetaan erityisesti kestävään matkailuun. Azorit ovatkin maailman ensimmäisenä saaristokohteena saaneet Global Council for Sustainable Tourism -neuvoston myöntämän EarthCheck-sertifikaatin.

Nähtävää ja tehtävää Azoreilla

Kaikkia Azoreiden saaria yhdistäviä tekijöitä ovat subtrooppisen ilmaston mahdollistama uskomaton vehreys, mahtavat maisemat sekä luontoelämykset, joista etenkin erilaiset mereen liittyvät aktiviteetit kuten sukellus, kalastus ja valasretket ovat uniikkeja kokemuksia juuri Azoreilla. Vaikka Azorit ovatkin ensisijaisesti luonnonystävän kohde, tarjoavat saariston sympaattiset pikkukaupungit kuten Ponta Delgada tai UNESCO:n maailmanperintökohde Angra do Heroísmo nähtävää myös kulttuurista, arkkitehtuurista ja urbaanimmasta elämästä pitäville.

Terra Nostra Azorit

Azoreiden avarissa maisemissa vallitsee täydellinen rauha, ja maaseutumaisuus näkyykin kirkkaansinistä merta vasten kumpuilevina vihreinä peltoina, joilla laiduntaa nautakarjaa sekä satunnaisia vuohia ja lampaita. Azoreiden leppoiseen elämänrytmiin voi tutustua saariston historiallisissa kylissä, joiden kaduilla tuntuu toisinaan kuin matkustaisi ajassa satoja vuosia taaksepäin. Azoreilla hevoskärryt ovat edelleen käypä menopeli, ja katoliset juhlat sekä härkätaistelut pitävät perinteet vahvasti elossa.

Faja de Sao Joao
Azoreiden pittoreskeissa rannikkokylissä vallitsee rauhallinen tunnelma.

Tuliperäisyys on nähtävissä monissa Azoreiden vetonauloissa. Terceiran saarella voi vierailla uinuvan tulivuoren sisällä, Picolla kiivetä tulivuoren huipulle ja São Miguelilla tai Faialilla kylpeä kuumissa lähteissä, joita löytyy niin merestä kuin maaltakin. Saaristossa on myös säilynyt kraaterijärviä, koskemattomia laakeripuumetsiä, vesiputouksia ja muita upeita luonnonnähtävyyksiä, jotka pääsee näkemään patikoiden tai saarten näköalapaikoilta käsin.

Lagoa do Fogo - Sao Miguel
Saariston turmeltumaton luonto saa monet matkailijat ihastumaan Azoreihin.

Azorit kuuluvat Makaronesian saaristoalueeseen, jonka tuliperäiset saaret eivät ole koskaan olleet osa mitään mannerta. Azoreilla tavataankin tästä johtuen monia kotoperäisiä kasvilajeja, mutta myös joitakin eläinlajeja. Joukossa on lintuja, kuten azorienpunatulkku sekä Azoreiden ainoa endeeminen maanisäkäs – lepakko. Isoja maanisäkkäitä tai käärmeitä ei elä Azoreilla luonnonvaraisina. Ihminen on kuitenkin muokannut Azoreiden kasvipeitettä valtavasti ja japaninsetrin eli sugopuun kasvatus ja tulokaslajit kuten hortensiat ja tuoksuinkivääri ovat vallanneet alaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta.

Sete Cidades Boca do Inferno

Azoreilla kannattaa lähteä valassafarille, jolla voi hyvällä tuurilla nähdä jopa useamman saariston 25 valas- ja delfiinilajista niiden luonnollisessa elinympäristössä. Paras aika valasretkille on keväällä. Keväällä ja alkukesästä Azoreiden rannoilla tavataan myös paljon portugalinsotalaivoja, joka on saariston vaarallisin eläin. Näillä vedessä kelluvilla selkärangattomilla on jopa metrien mittaiset polttavat lonkerot. Jos portugalinsotalaiva polttaa, haavaa tulee huuhdella merivedellä ja etikalla tai virtsalla ja ottaa yhteys lääkäriin. Polttokohtaan ei missään tapauksessa saa laittaa makeaa vettä, alkoholia tai painetta, sillä ne vain nopeuttavat myrkyn imeytymistä elimistöön.

Azorit eivät ole varsinainen rantakohde, mutta saaristosta löytyy silti kauniita hiekkarantoja uimiseen ja auringonottoon. Yleensä hiekka on enemmän tai vähemmän tummaa, mutta vesi kirkasta. Laavakivien muodostamat luonnolliset merivesialtaat ovat niinikään suosittuja uimapaikkoja kesäaikaan.

Loma yhdellä saarella vai saarihyppely?

Loman Azoreilla voi toteuttaa joko tutustumalla syvemmin vain yhteen saareen tai tekemällä useamman saaren käsittävän saarihyppelyn, jolloin pääsee näkemään pintaraapaisun monesta eri saaresta samalla matkalla.

Faja das Almas, São Jorge, Azorit
Azoreiden rannikolla laavakivet muodostavat luonnon uima-altaita.

Azoreiden saaret ovat keskenään erilaisia ja eri kokoisia, joten valinnanvaraa löytyy ja reissun voi siten räätälöidä omien toiveiden mukaan. Kaikilta saarilta löytyy jotain uniikkia nähtävää ja koettavaa, ja kunkin saaren tutkimiseen tarvittava aika vaihtelee. Suuremmilla saarilla saa helposti kulumaan viikon tai parikin, kun pienempien saarten päänähtävyydet voi taas koluta parissa päivässä.

Saarilla pääsee liikkumaan helpoiten omalla vuokra-autolla, joita on saatavilla suhteellisen edullisesti, mutta myös takseja ja järjestettyjä retkiä on tarjolla. Azoreiden tiet ovat yleisesti hyväkuntoisia ja riittävästi viitoitettuja.

Sao Miguel tie
Azoreiden tiet ovat hyväkuntoisia, eikä maisemista ole pulaa.

Azoreiden suurin ja monipuolisin saari São Miguel ottaa vuosittain vastaan ylivoimaisesti eniten turisteja, ja saarelta löytyykin parhaiten matkailijoiden tarvitsemaa infrastruktuuria, kuten hotelleja, ravintoloita ja erilaisia palveluja. São Miguelilla on paljon upeaa nähtävää ja sitä voi suositella ensimmäiseksi saareksi, josta aloittaa Azoreihin tutustuminen.

Saarista vain São Miguelilla pärjää edes jossain määrin julkisten linja-autoyhteyksien varassa, vaikka ne eivät saaren joka kolkkaa katakaan.  Toisaalta se on myös saarista ainoa, jonka jonkinasteinen massaturismi on saavuttanut.

São Miguelin matkaopas löytyy täältä.

São Jorgen matkaopas löytyy täältä.

Terceiran saaresta voi lukea lisää täällä.

Fajã dos Cubres

Azorilainen keittiö

Azorilainen ruoka on konstailematonta, mutta herkullista. Saarilla elettiin pitkään hyvin eristyksissä muusta maailmasta, joten eri saarille kehittyi monia täysin omia ruokalajejaan. Ehkä tunnetuin esimerkki on São Miguelin Furnasissa valmistettava pataruoka cozido das Furnas, joka kypsyy vulkaanisesti aktiivisen kraatterin höyryävässä maakuopassa.

Azorilainen keittiö yhdistelee tyypillisiin portugalilaisiin makuihin subtrooppisessa ilmastossa viihtyviä ruokakasveja, kuten kassavaa ja bataattia, sekä eksoottisia hedelmiä, kuten São Miguelilla kasvatettavaa ananasta. Leipomopuolelta löytyy niinikään monia paikallisia erikoisuuksia, esimerkiksi pannulla paistettu bolo lêvedo -leipä. Azorit ovat myös tunnettuja valtameren kaloistaan ja merenelävistään, joten saariston ravintoloissa voi syödä esimerkiksi lähistöltä pyydettyä tonnikalaa, miekkakalaa tai barracudaa.

Azorit ruoka bolo lêvedo
Azorilainen bolo lêvedo -leipä sopii hyvin hampurilaisiin.

Maatalous, etenkin karjatalous, on saarilla tärkeä elinkeino. Azorit tunnetaankin naudanlihan ja maitotuotteiden tuottajina, ja paikallinen juusto ja voi ovat vertaansa vailla. Etenkin São Jorgen saari on tunnettu juustoistaan.

Azorit ovat ilmastoltaan sopiva paikka myös kahvin ja teen kasvatukseen. São Miguelilta löytyvät Euroopan ainoat kaupalliset teeviljelmät, joiden satoa voi viedä kotiin tuliaisina. São Jorgen saarella voi taas juoda paikan päällä kasvatettua ja valmistettua kahvia. Viiniäkin saaristossa viljellään, ja erityisesti Picon saari tunnetaan herkullisista laavakivien lomassa kypsyneistä viineistään.

Hintataso

Tuote

Kala-ateria

Päivän lounas

Pizza

33 cl olut

Valasretki (2-3 h)

Hinta

7-16 €

5-7 €

6-9 €

1-2 €

50 eur/hlö

Azorit saavuttaa Manner-Portugalin kautta lentäen

Azoreille ei tällä hetkellä ole Suomesta suoria lentoja, vaan saarille on lennettävä Manner-Portugalin kautta, tehden välilaskun joko Lissabonissa tai Portossa. Lentoyhteyksiä on myös Lontoon Stanstedin kautta. Operoivia lentoyhtiöitä ovat mm. kansallinen TAP Air Portugal, Azoreiden oma lentoyhtiö SATA – Azores Airlines sekä brittiläinen halpalentoyhtiö Ryanair.

Azoreilla on viisi kansainvälistä lentokenttää, jotka sijaitsevat São Miguelilla, Terceiralla, Faialilla, Santa Marialla ja Picolla. Kahdelta ensimmäiseltä on säännöllisiä suoria lentoyhteyksiä Euroopan kohteiden lisäksi myös Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Laivalla Azoreille on mahdollista matkustaa vain Atlanttia ylittävillä luksusristeilijöillä.

Pico Azorit
"Kolmiosaaret" eli Pico, Faial ja São Jorge sijaitsevat lähellä toisiaan.

Liikkuminen Azoreiden saarten välillä

Saarten välillä voi matkustaa joko lentokoneella tai Atlânticolinen lautoilla. Lentomatkustamisen etuna on nopeus ja suhteellinen luotettavuus. SATA – Azores Airlines operoi lentoja kaikille Azoreiden saarille linja-autoyhtiön tavoin. Sää saaristossa on kuitenkin arvaamaton, mikä voi aiheuttaa lentojen myöhästymisiä ja yllättäviä reittimuutoksia.

Suurin osa Atlânticolinen lautoista liikennöi ainoastaan kesäaikaan toukokuusta lokakuuhun, sillä talvella kysyntä on vähäistä ja merenkäynti ajoittain vaarallista. Ympäri vuoden lautat kulkevat ainoastaan keskiryhmän ”kolmiosaarten” eli toisiaan lähellä sijaitsevien Picon, Faialin ja São Jorgen välillä. Nämä yhteydet ovat myös aikataulujensa puolesta luotettavimpia.

Pidemmän matkan lautat kulkevat monesti useamman saaren kautta ja matkat kestävät vähintään tunteja, jotkut reitit jopa yön yli. Lauttamatkat ovat kuitenkin kokemus jo itsessään, joten jos aikataulut sallivat eikä merisairaus häiritse, kannattaa lauttamatkaa harkita. Lauttojen kyydistä pääsee katselemaan saaria mereltä käsin ja toisinaan bongaamaan Atlantin asukkeja kuten delfiinejä, lentokaloja ja merilintuja. Lauttojen kulkeminen kuitenkin riippuu pitkälti säästä, ja huonon merisään osuessa kohdalle voi matka viivästyä jopa päivillä.

Atlânticolinen lautat ovat moderneja, siistejä ja turvallisia, ja niistä löytyy vessat ja kahvio. Yölautoilla voi varata itselleen hytin nukkumista varten. Istumapaikkoja on sekä ulkokannella että sisätiloissa. Joillakin lautoilla on pieni autokansi, josta kannattaa varata autopaikka hyvissä ajoin etukäteen.

Ilmasto ja sää - Azorit

Azoreiden ilmasto on merellisen subtrooppinen ja ympäri vuoden enemmän tai vähemmän lämmin. Leutojen talvien ja mukavan lämpimien kesien ansiosta saaristo sopii ympärivuotiseksi matkakohteeksi. Alle 10 asteen lämpötilat ovat harvinaisia, eikä yli 30 asteen lämpötiloja nähdä koskaan. Ilmasto on varsinkin talvisin hyvin kostea ja pilvisiä sekä sateisia päiviä on paljon. Korkea ilmankosteus voimistaa niin kylmiä kuin kuumiakin lämpötiloja. Aurinkoiset talvipäivät käyvät Suomen kesästä, mutta toisaalta myös kesäkuukausina saa varautua sadekuuroihin. Azoreilla voikin kokea kaikki neljä vuodenaikaa saman päivän aikana.

Meriveden lämpötila pysyy Manner-Portugalia lämpimämpänä Azoreiden vierestä kulkevan Golf-virran ansiosta. Meriveden lämpötila on talvisin 16 astetta ja kesäisin noin 24 astetta.

Fajã dos Cubres
Azoreiden sää ja merivesi pysyvät vuoden ympäri enemmän tai vähemmän lämpiminä.

Talvi: Päivälämpötilat ovat talvisin yleisesti noin 16-18 astetta ja öisin vaihtelevasti 11-16 astetta. Talvisin sataa paljon ja koviakin tuulia mukanaan tuovat myrskyt ovat yleisiä.

Kevät: Azoreilla merellinen ilmasto vaikuttaa lämpötiloihin viiveellä, ja keväisin ilma lämpenee hitaasti. Selvän eron talveen huomaa vasta toukokuussa, joskin sateet alkavat vähentyä jo helmikuussa.

Kesä: Kesäkuussa vuorokauden keskilämpötila kipuaa 20 asteen paremmalle puolelle. Päivälämpötilat ovat heinä-syyskuussa 23-26 astetta ja öisin 17-20 astetta. Kesäisinkin sataa jonkin verran, joten sateenvarjo on syytä pakata mukaan myös kesällä.

Syksy: Syyskuu on lämpötilaltaan vielä kesäkuukausi, ollen kesäkuuta lämpimämpi. Lokakuussa vuorokauden keskilämpötila putoaa alle 20 asteen. Syksyisin saarille saattaa tulla trooppisia myrskyjä ja jopa hurrikaaneja, mutta niiden voima on yleensä jo heikentynyt niiden saavuttaessa Azorit ja saaria ympäröivät viileämpien vesien alueet.


Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Azoreista
Inline Feedbacks
View all comments