Siirry suoraan sisältöön

Vilna

Vilna on monille mysteeri. Sieltä ei voi nimetä Eiffel-tornia, Colosseumia tai La Ramblaa, mutta niitä Vilna ei tarvitse. Liettuan pääkaupunki hurmaa lähes jokaisen vierailijan sen omintakeisella tyylillään. Sen autenttinen katukuva vaihtelee kortteleittain rähjäisestä renessanssiloistoon. Vanhankaupungin kapeita mukulakivikujia reunustavat pastellisävyin maalatut talot, joiden sisälle kätkeytyy niin vilkasta kansankrouvia kuin trendikästä viinibaaria.

Vilnan monipuolisuus tulee esiin vasta mentäessä Vanhankaupungin ulkopuolelle. Päiväkävelyn aikana Vilnia-joen varrella voi ihastella graffiteja boheemissa Užupiksen tasavallassa, suihkulähteitä ja värikästä kukkaloistoa Sereikiškių-puistossa ja päättää kävely Neris-joen varteen, jonka vastarannalla lasiseinäiset pilvenpiirtäjät halkovat horisonttia.

Vilna, Liettua

Missä asua - Vilna

Vanhakaupunki on Vilnan sydän, josta löytyvät useimmat nähtävyydet sekä paras valikoima ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Valitettavasti myös hotellihinnat ovat kalliimpia Vanhassakaupungissa kuin sen ulkopuolella. Vanhankaupungin lähellä sijaitsevat alueet soveltuvat myös mainiosti tukikohdiksi, joista lähteä tutustumaan kaupunkiin.

Naujamiestis eli Uusi kaupunki on mainio vaihtoehto Vanhallekaupungille. Kadut ovat rauhallisia ja turvallisia, ja alueelta löytyy usein edullisia hotellitarjouksia. Julkinen liikenne sekä Bolt-taksi vievät keskustaan huokeaan hintaan, mikäli majapaikka sijaitsee kauempana keskustasta.

Löydä hotelli Vilnassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Vilnan nähtävyydet

Liettuan kansallismuseo

Liettuan kansallismuseo, Vilna

Kuningas Mindaugas vahtii kansallismuseon edessä. Taustalla Gediminaksen kukkulan linna. Kuva: Nikolai Korzhov – stock.adobe.com

Maan vanhin museo, vuonna 1855 perustettu Liettuan kansallismuseo sijaitsee arvolleen sopivalla paikalla aivan kaupungin ytimessä, Gediminas-kukkulan juurella. Museo läpileikkaa Liettuan historian kertoen paikallisesta kulttuurista ja tavoista.

Hinnat ja aukioloajat

Gediminaksen linna

Gediminas-kukkula, Vilna

Näkymät Gediminas-kukkulan laelta. Kuva: Ville Ryynänen

Gediminaksen linna on Vilnan maamerkki, joka kohoaa samannimisellä kukkulalla. 1300-luvulla pystytetty puinen linna tuhoutui palossa, mutta linna uudelleenrakennettiin 1400-luvulla. Tästä on jäljellä ylemmän linnanosan tiilitorni, jonka tiloissa toimii nykyään museo.

Linnan tasanteelta on upeat panoraamiset näkymät Vilnan kaupunkiin, minkä takia kukkulalla kannattaa käydä vaikkei sisällä tornin museossa kävisikään. Kukkulalle pääsee kätevästi hammasratasjunalla, jos ei halua kavuta ylös asti jalkaisin.

Hinnat ja aukioloajat

Juutalaiskorttelit

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Vilna tunnettiin Pohjoisen Jerusalemina, sillä toiseen maailmansotaan asti Vilnan juutalaisyhteistö oli kasvanut yli 700 vuoden ajan. Vielä 1700-luvun lopussa juutalaisyhteistö muodosti 40% Vilnan asukkaista, mutta holokaustin seurauksena määrä tippui roimasti. Nykyään luku on alle prosentin.

Juutalaiskortteleissa kävellessä ei viitteitä menneestä juuri huomaa, mutta esimerksiksi Žydų-kadun alussa voi vielä tänä päivänä todistaa kadunkyltin sekä liettuaksi että hepreaksi.

Vilna on täynnä kohteita, joissa voi tutustua sekä kaupungin juutalaisten historiaan että holokaustin aikaan. Paikat ja aukioloajat

Vilnan katedraali

Katedraalinaukio, Vilna

Katedraalinaukio on yksi koko kaupungin tärkeimmistä symboleista. Kuva: Ville Ryynänen

Valtaosa liettualaisista kuuluu katoliseen kirkkoon, jonka pääkirkko Liettuassa on Vilnan katedraali. Noin 1200-1400 lukujen aikana rakennetun kirkon kauniit freskot ovat jo sinällään vierailemisen arvoisia, mutta myös ulkoa päin katedraali ja katedraalin aukio ovat vaikuttavia nähtävyyksiä.

Kirkon kryptassa lepää useita historian suurmiehiä kuten Vytautas Suuri, joka oli Liettuan ensimmäisiä hallitsijoita. Itse kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta kryptaan on erillinen sisäänpääsymaksu, johon kuuluu opastettu kierros.

Kryptavierailun hinnat ja aukioloajat

Užupis

Vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva Užupis on Vilnan oma Christiania, joka tunnetaan epävirallisesti Užupiksen tasavaltana. Užupis eli "joen vieressä" tunnettiin ennen pahamaineisena kodittomien ja prostituoitujen alueena, jotka olivat ottaaneet haltuun toisessa maailmansodassa tapettujen juutalaisten autioiksi jääneet talot.

Uzupis, Vilna

Muraali Uzupiksen alueella. Kuva: Tuomas Hauhia

Užupiksen alueesta on vähitellen kasvanut taitelijoiden ja vapaamielisten boheemi keskus, jonka Užupiksen asukkaat julistivat tasavallaksi omine lippuineen vuonna 1997. Kävely Užupiksen katujen halki tutkaillen katutaidetta tai pistäytyminen johonkin Užupiksen lukuisista taidekahviloista kannattaa ehdottomasti sisällyttää Vilnan ohjelmaan.

Auringonlasku Kolmen ristin kukkulalla

Kuvittele istuvasi kesäisenä iltana pehmeällä viltillä piknikkorin kanssa korkealla kukkulla Vanhankaupungin yläpuolella ja katselevasi oranssina hehkuvaa ilta-aurinkoa laskemassa horisonttiin. Kuulostaa romanttiselta eikö vain? Niin paikalliset kuin turistit vaeltavat Kalnain puistossa sijaitsevan Kolmen ristin kukkulan laelle iltasaikaan odottamaan auringonlaskua. Valokuvauksellisempaa paikkaa auringonlaskulle ei Vilnassa ole!

Trakain linna

Trakain pieni kylä sijaitsee 30 kilometrin päässä Vilnasta. Kylä on tunnettu Trakain linnasta, joka on Vilnan ohella Liettuan tunnetuimpia vierailukohteita. 1300-luvulla rakennettu goottilainen linna on täysin kunnostettu alkuperäiseen loistoonsa.

Linna järvimaisemineen on jo upea näky, mutta linnavierailu kannattaa myös tehdä. Linnan sisällä pääsee tutustumaan paremmin sen historiaan mielenkiintoisten näyttelyiden avulla. Esillä on niin vanhaa aseistusta, vaatetusta, koriste-esinettä, kuin monen monta muun sortin esinettä joilla samaistua linnan historiaan.

Trakain linna

Upea Trakain linna Galvé-järven ympäröimänä. Kuva: Ville Ryynänen

Trakaihin kannattaa varata useampikin tunti. Sään salliessa polku- tai soutuveneen vuokraus ja linnan tutkiskelu Galve-järveltä on hauska tapa viettää kesäpäivää. Järven ääreltä ja kylästä löytyy useampi ravintola jossa lounastaa. Erityisesti kannattaa maistaa paikallisia Kibinai-piiraita, jotka ovat tunnetusti Trakaista.

Trakaihin on helppo päästä julkisilla kulkuvälineillä. Sekä busseja Vilnan linja-autoasemalta että junia Vilnan rautatieasemalta kulkee tiuhaan. Trakain bussiasemalta linnalle on noin 2 kilometrin matka ja juna-asemalta 3 kilometriä.

Trakain linna

Juoma ja yöelämä - Vilna

Liettua on ennen kaikkea olutmaa ja sen perinteet oluen panemisessa ulottuu 1000 vuoden päähän. Vilnassa on muun Euroopan tavoin päällä pienpanimo-olutbuumi, ja uusia pienpanimo-oluita tarjoavia juottoloita syntyy kuin sieniä sateella.

Tutustumisen arvoisia olutpubeja:

Yksi liettualainen juomaerikoisuus on marjaviini. Niitä tehdään monista eri marjoista, ja maultaan ne ovat perinteisiä rypäleviinejä makeampia. Marjaviinejä tehdään eri mieltymyksiin - kuiviksi, puolimakeiksi ja makeiksi. Lähes kaikilla ravintoloilla sekä baareilla on listallaan laaja valikoima paikallisia marjaviinejä.

Etenkin Vanhankaupungin kujilla on kasvavassa määrin tunnelmallisia viinibaareja, joissa maistella marjaviinejä. Luostarimainen ravintolakellari La Boheme on erinomainen paikka tähän tarkoitukseen.

Kaupungin herkullisimpia cocktaileja tarjoilee loungemainen drinkkiravintola Distilerija, jossa cocktailit voi yhdistää maukkaisiin ruoka-annoksiin.

Ruoka ja ravintolat - Vilna

Vilna on ravintolapalveluiltaan korkeatasoinen kaupunki, josta löytyy niin valinnan varaa laidasta laitaan, mutta ennen kaikkea siellä kannattaa tutustua paikalliskeittiöön.

Liettualaisista ruoka-annoksista tunnetuimpia ovat kylmä punajuurikeitto, Šaltibarščiai, lihalla täytetyt perunat Cepelinai ja liettualaiset kaalikääryleet Balandeliai. Lisäksi paikallisen perinteen mukaan oluen kanssa pöydässä pitää olla öljyssä paahdettuja leipätikkuja, Kepta Duona, jotka tarjotaan juusto-majoneesikastikkeen kanssa.

Kepta-Duona

Oluen kyytipojaksi tilataan usein öljyssä paistettuja leipätikkuja, Kepta Duona, jotka tarjotaan juusto-majoneesikastikkeen kanssa. Kuva: Shmel – stock.adobe.com

Ruoka-annokset ovat yleensä runsaita ja raskaita, joten pieniruokaisemman kannattaa aloittaa vain yhden ruokalajin illallisista. Ruoka-annoksissa pääosassa ovat peruna, juurekset ja possunliha.

Pilies-katu on yksi kaupungin keskeisimpiä ravintolakatuja, jonka varrelta löytyy runsaasti liettualaiseen ruokaan keskittyneitä ravintoloita mukavin terassein varustettuina.

Perinteisiä liettualaisia ravintoloita:

Ostokset - Vilna

Gediminas Prospekt on Vilnan pääkatu, jonka varrelta löytyy kauppoja joka tarpeeseen. Vaatekaupoista yleisimmät merkit kuten Zara, Mango ym. löytyvät tämän kadun varrelta. Pitkän kadun varrelta löytyy myös kirjakauppoja, kosmetiikkaa, matkamuistomyymälöitä ja paljon muuta.

Äveriäältä näyttävä Didzioji-katu on kaupungin kalleimpia ostoskatuja ja sieltä löytyvät myös kalleimmat designer-vaateliikkeet.

Suurin ostoskeskus kaupungissa on Akropolis, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Vanhastakaupungista. Massiivisessa ostoskeskuksessa kaupat ovat kätevästi saman katon alla ja ohessa voi käydä lounastamassa vaikka Akropoliksen sisällä sijaitseva jäähallin äärellä.

Hintataso - Vilna

Liettuan hintataso on yleisesti nousussa, mutta matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat silti EU-maiden alinta tasoa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Vilnassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

Pihvi ravintolassa

33 cl olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

9-12 €

22-28 €

2.5 €

60 €

65 €

Vilnan lentokentältä keskustaan

Lentokenttä sijaitsee vain viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta, joten matka lentokentälle ja lentokentältä keskustaan taittuu nopeasti. Lentokentältä pääsee taksin lisäksi niin bussilla kuin junalla keskustaan. Julkisen liikenteen liput ovat noin euron luokkaa.

Bussi on kätevämpi vaihtoehto kuin juna, sillä bussit lähtevät suoraan terminaalin edestä, ja niillä on kattavampi asemaverkko kuin junilla. Bussien aikataulujen reittisuunnittelija.

Junat menevät Vilnan päärautatieasemalle. Lentokentän juna-asema sijaitsee parin sadan metrin päässä terminaalirakennuksesta. Lentoasemalla on selkeät kyltit katetulle jalkakäytävälle, jota seuraamalla pääsee juna-asemalle. Juna-aikataulut.

Bolt-taksikyyti lentokentältä Vilnan Vanhaankaupunkiin maksaa noin 5 euroa.

Sää ja milloin matkustaa Vilnaan

Optimaalinen aika matkustaa kaupunkiin on loppukeväästä kesäkuun loppuun, jolloin Vilnan sää on parhaimmillaan. Nämä kuukaudet ovat toukokuu-elokuu. Lämpötila on korkeimmillaan heinä-elokuussa.

Talvi: Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat kylmiä. Joulukuu on sateinen ja loskainen, keskilämpötila joulukuussa on noin -2 °C ja 0 °C paikkeilla. Tammi- ja helmikuu ovat vuoden kylmimpiä kuukausia. Asteet saattavat tippua kylmimmillään alle -10 asteen, mutta keskilämpötila kulkee noin -5 asteessa.

Kevät: Maaliskuussa saattaa maassa olla vielä lunta ja keskilämpötila on hiukan nollan alapuolella. Päivän ylin lämpötila menee usein nollan yläpuolelle. Huhtikuussa lämpöasteet saattavat nousta korkeimmillaan jo 10 asteen tienoille päivisin. Toukokuussa voidaan nähdä jo 20 asteen lämpötiloja, mutta keskilämpötilat ovat noin reilun kymmenen asteen tienoilla.

Kesä: Kesäkuukaudet ovat paras aika matkustaa Vilnaan. Keskilämpötilat kesäkuukausina ovat noin 16-18 °C, mutta päiväsaikaan asteet saattavat kivuta parhaimmillaan jopa 30 asteeseen.

Syksy: Syyskuussa ilma alkaa viiletä ja päivän ylimmätkin lämpötilat tippuvat alle 20 asteen. Syksy on vuoden sateisinta aikaa Vilnassa. Loka-marraskuussa lämpötilat tippuvat taas lähelle nollaa.

---

Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat: Ville Ryynänen, Tuomas Hauhia & Adobe Stock

guest
0 kommenttia Vilnasta
Inline Feedbacks
View all comments