Siirry suoraan sisältöön

Vilna

Vilna on monille mysteeri. Sieltä ei voi nimetä Eiffel-tornia, Colosseumia tai La Ramblaa, mutta niitä Vilna ei tarvitse. Liettuan pääkaupunki hurmaa lähes jokaisen vierailijan sen omintakeisella tyylillään. Sen autenttinen katukuva vaihtelee kortteleittain rähjäisestä renessanssiloistoon. Vanhankaupungin kapeita mukulakivikujia reunustavat pastellisävyin maalatut talot, joiden sisälle kätkeytyy niin vilkasta kansankrouvia kuin trendikästä viinibaaria.

Vilnan monipuolisuus tulee esiin vasta mentäessä Vanhankaupungin ulkopuolelle. Päiväkävelyn aikana Vilnia-joen varrella voi ihastella graffiteja boheemissa Užupiksen tasavallassa, suihkulähteitä ja värikästä kukkaloistoa Sereikiškių-puistossa ja päättää kävely Neris-joen varteen, jonka vastarannalla lasiseinäiset pilvenpiirtäjät halkovat horisonttia.

Vilna, Liettua

Missä asua - Vilna

Vanhakaupunki on Vilnan sydän, josta löytyvät useimmat nähtävyydet sekä paras valikoima ravintoloita, baareja ja yökerhoja. Valitettavasti myös hotellihinnat ovat kalliimpia Vanhassakaupungissa kuin sen ulkopuolella. Vanhankaupungin lähellä sijaitsevat alueet soveltuvat myös mainiosti tukikohdiksi, joista lähteä tutustumaan kaupunkiin.

Naujamiestis eli Uusi kaupunki on mainio vaihtoehto Vanhallekaupungille. Kadut ovat rauhallisia ja turvallisia, ja alueelta löytyy usein edullisia hotellitarjouksia. Julkinen liikenne sekä Bolt-taksi vievät keskustaan huokeaan hintaan, mikäli majapaikka sijaitsee kauempana keskustasta.

Löydä hotelli Vilnassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Juoma ja yöelämä - Vilna

Liettua on ennen kaikkea olutmaa ja sen perinteet oluen panemisessa ulottuu 1000 vuoden päähän. Vilnassa on muun Euroopan tavoin päällä pienpanimo-olutbuumi, ja uusia pienpanimo-oluita tarjoavia juottoloita syntyy kuin sieniä sateella. Rauhaisa paikka oluiden testaamiseen on kirjastoteemainen Alaus Biblioteka.

Yksi liettualainen juomaerikoisuus on marjaviini. Niitä tehdään monista eri marjoista, ja maultaan ne ovat perinteisiä rypäleviinejä makeampia. Marjaviinejä tehdään eri mieltymyksiin - kuiviksi, puolimakeiksi ja makeiksi. Lähes kaikilla ravintoloilla sekä baareilla on listallaan laaja valikoima paikallisia marjaviinejä.

Etenkin Vanhankaupungin kujilla on kasvavassa määrin tunnelmallisia viinibaareja, joissa maistella marjaviinejä. Luostarimainen ravintolakellari La Boheme on erinomainen paikka tähän tarkoitukseen.

Kaupungin herkullisimpia cocktaileja tarjoilee loungemainen drinkkiravintola Distilerija, jossa cocktailit voi yhdistää maukkaisiin ruoka-annoksiin.

Ruoka ja ravintolat - Vilna

Vilna on ravintolapalveluiltaan korkeatasoinen kaupunki, josta löytyy niin valinnan varaa laidasta laitaan, mutta ennen kaikkea siellä kannattaa tutustua paikalliskeittiöön.

Liettualaisista ruoka-annoksista tunnetuimpia ovat kylmä punajuurikeitto, Šaltibarščiai, lihalla täytetyt perunat Cepelinai ja liettualaiset kaalikääryleet Balandeliai. Lisäksi paikallisen perinteen mukaan oluen kanssa pöydässä pitää olla öljyssä paahdettuja leipätikkuja, Kepta Duona, jotka tarjotaan juusto-majoneesikastikkeen kanssa.

Kepta-Duona
Oluen kyytipojaksi tilataan usein öljyssä paistettuja leipätikkuja, Kepta Duona, jotka tarjotaan juusto-majoneesikastikkeen kanssa. Kuva: Shmel – stock.adobe.com

Ruoka-annokset ovat yleensä runsaita ja raskaita, joten pieniruokaisemman kannattaa aloittaa vain yhden ruokalajin illallisista. Ruoka-annoksissa pääosassa ovat peruna, juurekset ja possunliha.

Pilies-katu on yksi kaupungin keskeisimpiä ravintolakatuja, jonka varrelta löytyy runsaasti liettualaiseen ruokaan keskittyneitä ravintoloita mukavin terassein varustettuina.

Perinteisiä liettualaisia ravintoloita:

Paupio Turgus - ruokatori

Jos liettualainen ruoka ei ole sinun makunysteröiden mieleen tai liika rasvaisuus alkaa ällöttää, niin raikas vaihtoehto on Uzupiksen lähellä sijaitseva Paupio Turgus. Tarjolla on laaja valikoima eri kansainvälisiä keittiöitä, joiden antimia voi nautiskella food court-tyyppisesti joko keidasmaisessa viherkasvein koristetussa sisähallissa tai sään salliessa ulkoterasseilla.

Ostokset - Vilna

Gediminas Prospekt on Vilnan pääkatu, jonka varrelta löytyy kauppoja joka tarpeeseen. Vaatekaupoista yleisimmät merkit kuten Zara, Mango ym. löytyvät tämän kadun varrelta. Pitkän kadun varrelta löytyy myös kirjakauppoja, kosmetiikkaa, matkamuistomyymälöitä ja paljon muuta.

Äveriäältä näyttävä Didzioji-katu on kaupungin kalleimpia ostoskatuja ja sieltä löytyvät myös kalleimmat designer-vaateliikkeet.

Suurin ostoskeskus kaupungissa on Akropolis, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Vanhastakaupungista. Massiivisessa ostoskeskuksessa kaupat ovat kätevästi saman katon alla ja ohessa voi käydä lounastamassa vaikka Akropoliksen sisällä sijaitseva jäähallin äärellä.

Hintataso - Vilna

Liettuan hintataso on yleisesti nousussa, mutta matkailijan kannalta oleelliset asiat, kuten majoitus, ruoka ja juoma ravintolassa ovat silti EU-maiden alinta tasoa.

Alla on esimerkkejä ravintola- ja hotellihuonehinnoista Vilnassa. Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja, joissa on lähteenä Booking.com.

Tuote

Pizza ravintolassa

33 cl olut

3* hotelli (toukokuu)

3* hotelli (elokuu)

Hinta

10-13 €

3 €

79 €

81 €

Vilnan lentokentältä keskustaan

Lentokenttä sijaitsee vain viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta, joten matka lentokentälle ja lentokentältä keskustaan taittuu nopeasti. Lentokentältä pääsee taksin lisäksi niin bussilla kuin junalla keskustaan. Julkisen liikenteen liput ovat noin euron luokkaa.

Bussi on kätevämpi vaihtoehto kuin juna, sillä bussit lähtevät suoraan terminaalin edestä, ja niillä on kattavampi asemaverkko kuin junilla. Bussien aikataulujen reittisuunnittelija.

Junat menevät Vilnan päärautatieasemalle. Lentokentän juna-asema sijaitsee parin sadan metrin päässä terminaalirakennuksesta. Lentoasemalla on selkeät kyltit katetulle jalkakäytävälle, jota seuraamalla pääsee juna-asemalle. Juna-aikataulut.

Bolt-taksikyyti lentokentältä Vilnan Vanhaankaupunkiin maksaa noin 5 euroa.

Sää ja milloin matkustaa Vilnaan

Optimaalinen aika matkustaa kaupunkiin on loppukeväästä kesäkuun loppuun, jolloin Vilnan sää on parhaimmillaan. Nämä kuukaudet ovat toukokuu-elokuu. Lämpötila on korkeimmillaan heinä-elokuussa.

Talvi: Talvikuukaudet joulukuusta helmikuuhun ovat kylmiä. Joulukuu on sateinen ja loskainen, keskilämpötila joulukuussa on noin -2 °C ja 0 °C paikkeilla. Tammi- ja helmikuu ovat vuoden kylmimpiä kuukausia. Asteet saattavat tippua kylmimmillään alle -10 asteen, mutta keskilämpötila kulkee noin -5 asteessa.

Kevät: Maaliskuussa saattaa maassa olla vielä lunta ja keskilämpötila on hiukan nollan alapuolella. Päivän ylin lämpötila menee usein nollan yläpuolelle. Huhtikuussa lämpöasteet saattavat nousta korkeimmillaan jo 10 asteen tienoille päivisin. Toukokuussa voidaan nähdä jo 20 asteen lämpötiloja, mutta keskilämpötilat ovat noin reilun kymmenen asteen tienoilla.

Kesä: Kesäkuukaudet ovat paras aika matkustaa Vilnaan. Keskilämpötilat kesäkuukausina ovat noin 16-18 °C, mutta päiväsaikaan asteet saattavat kivuta parhaimmillaan jopa 30 asteeseen.

Syksy: Syyskuussa ilma alkaa viiletä ja päivän ylimmätkin lämpötilat tippuvat alle 20 asteen. Syksy on vuoden sateisinta aikaa Vilnassa. Loka-marraskuussa lämpötilat tippuvat taas lähelle nollaa.

---

Teksti: Ville Ryynänen
Kuvat: Ville Ryynänen, Tuomas Hauhia & Adobe Stock

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Vilnasta
Inline Feedbacks
View all comments