Siirry suoraan sisältöön

Vilna – Nähtävyydet

Vilnan nähtävyydet tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia, joissa historia ja modernius kulkevat käsi kädessä. Vilna kutsuu matkailijoita tutustumaan UNESCO:n maailmanperintökohteisiin kuuluvan vanhaankaupunkiin, mahtavaan Gediminasin linnaan ja ainutlaatuisen Užupisin taiteilijakaupunginosaan.

Vilnan nähtävyydet kätkevät sisäänsä tarinoita ja taide-elämyksiä, jotka odottavat sinua Liettuan pääkaupungissa.

1. Liettuan kansallismuseo

Liettuan kansallismuseo, Vilna nähtävyydet
Kuningas Mindaugas vahtii kansallismuseon edessä. Taustalla Gediminaksen kukkulan linna. Kuva: Nikolai Korzhov – stock.adobe.com

Maan vanhin museo, vuonna 1855 perustettu Liettuan kansallismuseo sijaitsee arvolleen sopivalla paikalla aivan kaupungin ytimessä, Gediminas-kukkulan juurella. Museo läpileikkaa Liettuan historian kertoen paikallisesta kulttuurista ja tavoista.
Hinnat ja aukioloajat

2. Gediminaksen linna

Gediminas-kukkula, Vilna nähtävyydet
Näkymät Gediminas-kukkulan laelta. Kuva: Ville Ryynänen

Gediminaksen linna on tunnetuimpia Vilnan nähtävyyksiä. Maamerkki, joka kohoaa samannimisellä kukkulalla. 1300-luvulla pystytetty puinen linna tuhoutui palossa, mutta linna uudelleenrakennettiin 1400-luvulla. Tästä on jäljellä ylemmän linnanosan tiilitorni, jonka tiloissa toimii nykyään museo.

Linnan tasanteelta on upeat panoraamiset näkymät Vilnan kaupunkiin, minkä takia kukkulalla kannattaa käydä vaikkei sisällä tornin museossa kävisikään. Kukkulalle pääsee kätevästi hammasratasjunalla, jos ei halua kavuta ylös asti jalkaisin.
Hinnat ja aukioloajat

3. Juutalaiskorttelit

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Vilna tunnettiin Pohjoisen Jerusalemina, sillä toiseen maailmansotaan asti Vilnan juutalaisyhteistö oli kasvanut yli 700 vuoden ajan. Vielä 1700-luvun lopussa juutalaisyhteistö muodosti 40% Vilnan asukkaista, mutta holokaustin seurauksena määrä tippui roimasti. Nykyään luku on alle prosentin.

Juutalaiskortteleissa kävellessä ei viitteitä menneestä juuri huomaa, mutta esimerksiksi Žydų-kadun alussa voi vielä tänä päivänä todistaa kadunkyltin sekä liettuaksi että hepreaksi.

Vilna on täynnä kohteita, joissa voi tutustua sekä kaupungin juutalaisten historiaan että holokaustin aikaan.
Paikat ja aukioloajat

4. Vilnan katedraali

Katedraalinaukio, Vilna
Katedraalinaukio on yksi koko kaupungin tärkeimmistä symboleista. Kuva: Ville Ryynänen

Valtaosa liettualaisista kuuluu katoliseen kirkkoon, jonka pääkirkko Liettuassa on Vilnan katedraali. Noin 1200-1400 lukujen aikana rakennetun kirkon kauniit freskot ovat jo sinällään vierailemisen arvoisia, mutta myös ulkoa päin katedraali ja katedraalin aukio ovat vaikuttavia nähtävyyksiä.

Kirkon kryptassa lepää useita historian suurmiehiä kuten Vytautas Suuri, joka oli Liettuan ensimmäisiä hallitsijoita. Itse kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta kryptaan on erillinen sisäänpääsymaksu, johon kuuluu opastettu kierros.
Kryptavierailun hinnat ja aukioloajat

5. Užupis

Vanhankaupungin tuntumassa sijaitseva Užupis on Vilnan oma Christiania, joka tunnetaan epävirallisesti Užupiksen tasavaltana. Užupis eli "joen vieressä" tunnettiin ennen pahamaineisena kodittomien ja prostituoitujen alueena, jotka olivat ottaaneet haltuun toisessa maailmansodassa tapettujen juutalaisten autioiksi jääneet talot.

Uzupis, Vilna - Vilnan nähtävyydet
Muraali Uzupiksen alueella. Kuva: Tuomas Hauhia

Užupiksen alueesta on vähitellen kasvanut oma nähtävyydetensä. Užupiksen asukkaat julistivat sen "tasavallaksi" omine lippuineen vuonna 1997 ja nykyään taitelijoiden ja vapaamielisten boheemissa keskuksessa näkee myös runsaasti turisteja. Kävely Užupiksen katujen halki tutkaillen katutaidetta tai pistäytyminen johonkin Užupiksen lukuisista taidekahviloista kannattaa ehdottomasti sisällyttää Vilnan ohjelmaan.

6. Auringonlasku Kolmen ristin kukkulalla

Kuvittele istuvasi kesäisenä iltana pehmeällä viltillä piknikkorin kanssa korkealla kukkulla Vanhankaupungin yläpuolella ja katselevasi oranssina hehkuvaa ilta-aurinkoa laskemassa horisonttiin. Kuulostaa romanttiselta eikö vain? Niin paikalliset kuin turistit vaeltavat Kalnain puistossa sijaitsevan Kolmen ristin kukkulan laelle iltasaikaan odottamaan auringonlaskua. Valokuvauksellisempaa paikkaa auringonlaskulle ei Vilnassa ole!

7. Trakain linna

Trakain pieni kylä sijaitsee 30 kilometrin päässä Vilnasta. Kylä on tunnettu Trakain linnasta, joka on Vilnan ohella Liettuan tunnetuimpia vierailukohteita. 1300-luvulla rakennettu goottilainen linna on täysin kunnostettu alkuperäiseen loistoonsa.

Linna järvimaisemineen on jo upea näky, mutta linnavierailu kannattaa myös tehdä. Linnan sisällä pääsee tutustumaan paremmin sen historiaan mielenkiintoisten näyttelyiden avulla. Esillä on niin vanhaa aseistusta, vaatetusta, koriste-esinettä, kuin monen monta muun sortin esinettä joilla samaistua linnan historiaan.

Trakain linna
Upea Trakain linna Galvé-järven ympäröimänä. Kuva: Ville Ryynänen

Trakaihin kannattaa varata useampikin tunti. Sään salliessa polku- tai soutuveneen vuokraus ja linnan tutkiskelu Galve-järveltä on hauska tapa viettää kesäpäivää. Järven ääreltä ja kylästä löytyy useampi ravintola jossa lounastaa. Erityisesti kannattaa maistaa paikallisia Kibinai-piiraita, jotka ovat tunnetusti Trakaista.

Trakaihin on helppo päästä julkisilla kulkuvälineillä. Sekä busseja Vilnan linja-autoasemalta että junia Vilnan rautatieasemalta kulkee tiuhaan. Trakain bussiasemalta linnalle on noin 2 kilometrin matka ja juna-asemalta 3 kilometriä.
Kotisivut

8. MO – modernin taiteen mauseo

Vilnan keskustaan vuonna 2018 rakennettu modernin taiteenmuseo MO on voittanut useita arkkitehtipalkintoja. Säännöllisesti vaihtuvat näyttelyt nostavat esille modernin liettualaisen taiteen teemoja, tyylejä ja taiteilijoita.
Kotisivut

9. Vilnan Yliopisto

Vilnan yliopisto on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista Keski- ja Itä-Euroopassa. Se perustettiin vuonna 1579, ja siitä on vuosisatojen aikana tullut merkittävä tieteellinen ja kulttuurinen keskus. Yliopisto on ollut keskeisessä asemassa Liettuan historiassa ja kulttuurissa, ja se on edelleen merkittävä tiedeyhteisö ja opetuksen keskus.

Yliopisto sijaitsee Vilnan vanhassakaupungissa, joka on Unescon maailmanperintökohde, ja sen kampus on sekoitus historiallisia ja moderneja rakennuksia. Yksi merkittävästä rakennuksesta on yliopiston kirjasto, joka on yksi vanhimmista ja laajimmista kirjastoista Liettuassa. Yliopiston kirkko, Pyhän Johanneksen kirkko, on myös merkittävä maamerkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *