Siirry suoraan sisältöön

Évora

Évora on Portugalissa sijaitseva historiallinen sisämaakaupunki Alentejon maakunnassa. Évora on pullollaan vuosisatojen takaa säilynyttä nähtävää aina roomalaisten rakentamasta temppelistä aidoilla ihmisluilla vuorattuun kappeliin, mistä johtuen kaupunki onkin UNESCO:n maailmanperintökohde.

Évoran valkoiset, okrankeltaisilla yksityiskohdilla koristellut talot muodostavat niin yhtenäisen kokonaisuuden, että kaupunkia kutsutaan eläväksi museoksi. Muureilla ympäröidyn vanhankaupungin kapeat kujat, graniittiset holvikaaret ja useat kirkot sekä luostarit viimeistelevät Évoran ainutlaatuisen, mennyttä aikaa henkivän tunnelman.

Évoran lukuisat ravintolat puolestaan kutsuvat maistelemaan Alentejon tunnetuimpia herkkuja, kuten maaseudun perinneruokia, possunlihaa, juustoja, oliiviöljyjä sekä tietysti viinejä. Évora onkin täydellinen lomakohde kulinaristille ja kulttuurielämysten ystävälle.

Jardim Público, Evora
Jardim Publico -puisto on kaupungin keidas, josta löytyy myös näyttävät tekorauniot.

Kaupunginmuurien ympäröimä Évora panostaa mukavaan majoitukseen

Évora koostuu keskiaikaisten, 1300-luvulla rakennettujen kaupunginmuurien ympäröimästä historiallisesta vanhastakaupungista sekä sen ulkopuolella sijaitsevista uudemmista kaupunginosista. Lähes kaikki nähtävyydet keskittyvät muurin sisäpuolelle historiallisen keskustan alueelle, joten myös siellä majoittuminen on kätevää. Vanhankaupungin alue on melko kompakti ja siellä voi helposti kävellä ympäriinsä. Alueen päästä päähän kävelee noin 20 minuutissa.

Évora tarjoaa matkailijalle majoitusta laidasta laitaan, aina ylellisistä teemahotelleista vanhankaupungin kujilla sijaitseviin loma-asuntoihin ja historiallisiin luostareihin remontoituihin persoonallisiin hotelleihin. Hieman kaupungin ulkopuolelta löytyy lisäksi tunnelmallisia majoituskohteita esimerkiksi viinitilojen yhteydestä. Kesäaikaan lämpötilat kohoavat Évorassa korkeiksi, joten uima-altaalla varustettu majapaikka on suositeltava viilentymiseen iltapäivän kuumimpien tuntien aikana.

Vanhankaupungin kapeilla kaduilla on hyvin rajallisesti parkkitilaa, joten mikäli kaupunkiin on saapunut autolla, joutuu sen todennäköisesti jättämään kauemmas majapaikasta, kuten yhdelle muurien ulkopuolella sijaitsevista isommista parkkipaikoista. Mikäli auto on tarpeellista pitää lähettyvillä, voi olla fiksumpaa valita jokin vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsevista hotelleista, jotka tarjoavat yleensä reilummin parkkitilaa.

Löydä hotelli Évorassa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Évora on täynnä historiallisia nähtävyyksiä ja kulttuuria

Sé Catedral de Évora

Sé Catedral de Évora

Évoran roomalaiskatolinen katedraali on Portugalin suurin keskiaikainen kirkkorakennus ja yksi parhaista goottilaisen arkkitehtuurin esimerkeistä. Nykyisen massiivisen katedraalin paikalle rakennettiin vaatimaton kirkkorakennus pian sen jälkeen, kun Évora oli vallattu takaisin arabeilta 1100-luvulla, ja sen laajennus tehtiin seuraavien vuosisatojen kuluessa varhaisgoottilaiseen tyyliin. Myös eri tyylisuuntauksia edustavia kappeleita sekä goottilaiset holvikäytävät lisättiin ajan kuluessa. Pääkirkko uudelleenrakennettiin lähes täysin 1700-luvulla nykyiseen loisteliaaseen ulkomuotoonsa.

Sé Catedral de Évora

Katedraaliin on pieni pääsymaksu, jonka suuruus riippuu siitä, montako käyntikohdetta katedraalin alueella siihen haluaa sisällyttää. Mikäli ei kärsi korkean tai suljetun paikan kammosta, kannattaa ehdottomasti ostaa pääsylippu myös katedraalin torneihin, sillä niistä ja katedraalin katolta aukeaa upea näkymä Évoran ylle. Katolle joutuu kuitenkin kiipeämään jyrkkiä ja ahtaita keskiaikaisia kierreportaita pitkin.

Katedraalin yhteydessä toimii myös katolista taidetta esittelevä Museu de Arte Sacra da Sé -museo. Siellä voi ihailla mm. 1426 aidolla jalokivellä koristeltua pyhäinjäännöslipasta, jonka väitetään sisältävän palasia Jeesuksen rististä. Toinen museon tunnetuista teoksista on 1200-luvun Ranskassa valmistettu norsunluinen Neitsyt Marian patsas, joka aukeaa palapelimaisesti kolmeen osaan paljastaen taidokkaita kuvauksia hänen elämänsä varrelta.

Templo Romano de Évora

Évoran roomalainen temppeli on yksi Iberian niemimaan parhaiten säilyneitä ja suurimpia roomalaisten aikaisia rakennuksia. Se on rakennettu 100-luvulla ajanlaskun alun jälkeen Évoran silloiselle keskusaukiolle, akropoliille, keisari Augustuksen kunniaksi, jota pidettiin jumalana valtakautensa aikana ja sen jälkeen. Largo Conde de Vila Flor -aukiolla seisovan korinttilaistyylisen temppelin luultiin pitkään virheellisesti olleen rakennettu muinaisen roomalaisen kuun ja metsästyksen jumalattaren, Dianan, kunniaksi. Siksi temppelin nimikin oli pitkään Templo da Diana.

Templo Romano
Évoran roomalainen temppeli sijaitsee Largo Conde do Vila Flor -aukiolla.

Évoran roomalainen temppeli kärsi tuhoja 400-luvun valloitussotien aikana, ja keskiajalta lähtien sillä on ollut useita käyttötarkoituksia niin kassaholvina, härkätaisteluareenana kuin lihanleikkaamonakin. 1900-luvulla restauroidun temppelin jalusta on säilynyt koskemattomana ja sen roomalaisista pylväistä pystyssä on vielä 14. Temppeliä ympäröivät keskiajalla rakennetut Portugalin inkvisitiolle kuuluneet rakennukset, kuten palatsit, katedraali, luostari ja oikeussali.

Roomalaisen temppelin vieressä sijaitsee Jardim Diana -puisto, jonka näköalapaikalta aukeaa hieno näköala Évoraan ja kaupunkia ympäröivälle Alentejon tasaiselle maaseudulle. Temppelille ei ole pääsymaksua. Raunioiden päälle kiipeäminen ei ole sallittua.

Termas Romanas

Évora koki yllätyksen, kun roomalaisten aikainen kylpylä löydettiin kaupungintalon alta vuonna 1987. Ensimmäisellä vuosisadalla rakennettu kylpylä käsittää halkaisijaltaan yhdeksänmetrisen höyrykylpylän, laconicumin, rauniot, sekä sen lisäksi lämmitysjärjestelmän ja ulkouima-altaan jäännöksiä. Ne ovat aikoinaan sijainneet kaupungin suurimmassa rakennuksessa.

Tänä päivänä Évoran roomalaista kylpylää voi ihailla kaupungintalolla (Câmara Municipal) ilmaiseksi. Paikka on avoinna maanantaista perjantaihin virka-aikaan. Osoite on Praça do Sertório.

Igreja de São Francisco ja Capela dos Ossos

São Franciscon kirkko rakennettiin 1400-luvun lopulta alkaen korvaamaan paikalla sijainnut aikaisempi kirkkorakennus. Suuri kirkko edustaa goottilaista tyylisuuntaa, mutta on saanut vaikutteita myös arabialaisesta arkkitehtuurista.

Évora ja São Franciscon kirkko tunnetaan erityisesti makaaberista sivukappelista, jonka seinät on vuorattu oikeilla ihmisen luilla ja pääkalloilla. Tämän pienen kappelin nimi onkin Capela dos Ossos, Luiden kappeli. Se rakennettiin 1700-luvulla kolmen fransiskaanimunkin aloitteesta muistuttamaan kansaa ihmiselämän hauraudesta ja väliaikaisuudesta. Oven yläpuolelle on kirjoitettu viesti: “Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos” eli ”Me luut jotka täällä olemme, sinunkin osiasi odotamme”.

Kappelin luut ovat peräisin noin 5000 ruumiista, jotka kaivettiin useiden lähialueen kirkkojen hautausmailta ja muurattiin siisteihin asetelmiin kappelin seinille. Synkkä nähtävyys vetää muutenkin hiljaiseksi, mutta kaiken kruunaa kaksi naispuolista muumioitunutta ruumista, toinen lapsen, jotka roikkuivat aina 2000-luvun alkuun asti kappelin seinällä.

Luukappeliin on muutaman euron suuruinen pääsymaksu. Samalla lipulla pääsee myös museoon, jossa on esillä uskonnollista taidetta portugalilaisilta maalareilta ja kuvanveistäjiltä, sekä tutustumaan seimikokoelmaan, johon on kerätty erilaisia katolisia esineitä.

Lisätietoja: igrejadesaofrancisco.pt

Museu de Évora - Museu Nacional Frei Manuel do Cenáculo

Évoran museo esittelee alueen historiaa aina roomalaisten aikaisista esineistä 1700-luvun taiteeseen kompaktissa paketissa. Museossa onkin useampi eri näyttely, jotka ovat keskittyneet niin taiteeseen, arkeologiaan, luonnonhistoriaan kuin tieteeseenkin.

Museu de Évora – Museu Nacional Frei Manuel do Cenáculo

Museon tärkeimpiä teoksia ovat Sé-katedraalin poliptyykkimaalaukset sekä portugalilaisten taiteilijoiden työt, mutta myös antiikin aikaiset arkeologiset löydöt. Amaral-palatsiin rakennettu museo sijaitsee Largo Conde do Vila Flor -aukiolla.

Praça do Giraldo

Évora herää kesäviikonloppuisin eloon vasta kuuman auringon laskettua, ja silloin kaupungin keskusaukio Praça do Giraldo täyttyy ihmisistä. Historiallisten rakennusten reunustamalta 1500-luvulla rakennetulta aukiolta löytyy kaunis barokkilaistyylinen marmorista veistetty suihkulähde. Aukio on päällystetty perinteisellä portugalilaisella calçada-kivetyksellä. Praça do Giraldo on saanut nimensä Geraldo Geraldes Pelottomalta, joka valloitti Évoran takaisin maureilta vuonna 1167.

Praça do Giraldo
Praça do Giraldolla voi ihailla historiallisia rakennuksia tai poiketa lasilliselle viihtyisällä terassilla.

Aukiosta tuli kansallismonumentti vuonna 1910, ja sen laidalla onkin useita tärkeitä rakennuksia, kuten Igreja de Santo Antão -kirkko ja Portugalin valtionpankin konttori historiallisessa rakennuksessa. Praça do Giraldolta löytyy myös monta viihtyisää ravintolaa ja kahvilaa terasseineen, kauppoja, pankkeja sekä Évoran turistineuvonta.

Igreja da Misericórdia

Évora on tunnettu kirkoistaan, ja barokkityylinen Igreja da Misericórdia on yksi kauneimmista. 1500-luvulla rakennettu kirkko on ulkoapäin melko vaatimattoman näköinen rokokoo-tyylistä marmoriovea lukuunottamatta, mutta sen kullattu alttari, seinäfreskot ja käsinmaalatuilla sinivalkoisilla azulejo-kaakeleilla päällystetyt sisäseinät ovat vierailun arvoisia. Seinäkaakelit on maalannut lissabonilainen azulejo-taiteilija António de Oliveira Bernarde vuonna 1715 ja ne tekevät tästä uniikista kirkosta mieleenpainuvan.

Igreja da Misericórdia sijaitsee jakaranda-puiden varjostamalla Largo da Misericórdia -aukiolla, joka tarjoaa mukavan viilennyshetken Évoran kuumiin iltapäiviin. Ei pääsymaksua.

Jardim Público

Évora on kesäisin paahteisen kuuma paikka, mutta Jardim Públicon varjoisa puutarha on viilentävä keidas keskellä kaupunkia. Puiston suihkulähteiden luona voi katsella ankkojen ja vapaana käyskentelevien riikinkukkojen touhuja tai suunnata kävelylle kohti varjoisaa piknik-aluetta. Puistosta löytyy myös vartavasten rakennetut tekorauniot ja leikkikenttä lapsille. Puisto ulottuu myös osittain Évoran kaupunginmuurien päälle.

Jardim Público, Évora

Largo da Porta de Moura

Arabialaisten maurien miehitys jätti jälkensä Évoraan, ja Largo da Porta de Moura -aukiokin on saanut nimensä siellä aikaisemmin sijainneen arabien rakentaman portin mukaan. Portista on nykyisin jäljellä vain jäänteitä, mutta aukiolta löytyy myös toinen ihmetyksen aihe, nimittäin renessanssityylinen suihkulähde. Sen marmorinen pallo hohtaa kauniin valkeana, vaikka suihkulähde on rakennettu jo vuonna 1556 ja toimittaa nykyisin lähinnä liikenteenjakajan virkaa.

Largo da Porta de Moura -aukio, Évora
Largo da Porta de Moura -aukio tunnetaan arabialaisen portin jäänteistä ja marmorisuihkulähteestään.

Aqueduto da Água de Prata

Água de Pratan akvedukti on 1500-luvun insinöörityön taidonnäyte ja yksi Évoran tärkeimmistä ja suurikokoisimmista monumenteista. Akvedukti on 18 kilometriä pitkä ja se rakennettiin kuljettamaan vettä kauempana sijaitsevista lähteistä vesipulasta kärsineeseen Évoran kaupunkiin. Renessanssityyliin rakennettujen kaarien ja vesijohtojen alta löytyy todennäköisesti paikalla jo aiemmin sijainnut roomalainen akvedukti. Akvedukti on edelleen toiminnassa, vastaten osasta kaupungin vesihuoltoa.

Muurien sisäpuolella akveduktin kaarien väliin on rakennettu taloja. Osa taloista on pelkkiä julkisivuja, mutta toisissa asutaan edelleen. Näitä pääsee katselemaan Rua do Cano -kadulla ja sen lähiympäristössä. Akveduktin osaksi on kuulunut myös Rua Nova -kadulla sijaitseva renessanssityylinen vesiposti, jonka tunnistaa 12 koristepylväästään.

Convento de Cartuxa

Cartuxan luostari, toiselta nimeltään Mosteiro de Santa Maria Scala Coeli, on suunnilleen kilometrin päässä Évoran vanhankaupungin muureista sijaitseva keskiaikainen luostari, jonka renessanssityylinen marmorijulkisivu, kullattu alttari ja Portugalin suurimmat holvikäytävät ovat visiitin arvoisia.

Luostarin rakennutti vuosina 1587-1598 arkkipiispa Teotónio de Bragança. 1800-luvulla vallankumoukselliset karkottivat karthusialaismunkit ja tekivät luostarista maatalouskoulun sekä sen kirkosta viljavaraston. Myöhemmin luostari siirtyi Eugénio de Almeidan suvulle, joka kunnosti sen, mahdollistaen Portugalin ainoan karthusialaismunkkien yhteisön palaamisen luostariin 1960-luvulla. Neljä viimeistä jo vanhaa karthusialaismunkkia kuitenkin muutti toiseen luostariin Espanjaan vuonna 2019, minkä jälkeen luostariin on asettunut katolisten nunnien yhteisö.

Convento de Cartuxa on edelleen toiminnassa oleva luostari, josta löytyy upeat puitteet hiljaisuudelle ja mietiskelylle. Luostarin yhteydestä löytyy myös Cartuxan viinitila.

Palácio dos Duques de Cadaval

Cadavalin kreivien palatsi sijaitsee Évoran vanhassakaupungissa, roomalaisen temppelin vieressä. Palatsi on rakennettu 1300-luvulla palaneen linnan raunioille ja sen ulkoasu yhdistelee arabialaista, goottilaista ja manueliinista arkkitehtuuria. Palatsiin kuuluu myös massiivinen Torre das Cinco Quinas -torni.

Palácio dos Duques de Cadaval

Palatsi kuuluu Cadavalin kreiviperheelle, mutta siellä pääsee vierailemaan ja tutustumaan palatsissa esilläoleviin käsikirjoituksiin, perhepotretteihin ja 1500-luvun uskonnolliseen taiteeseen. Täällä järjestetään toisinaan kulttuuritapahtumia ja palatsin puutarhassa toimii myös ravintola.

Lisätietoja: palaciocadaval.com

Universidade de Évora

Évora tunnetaan opiskelijakaupunkina, jonka yliopisto on Portugalin toiseksi vanhin korkeakoulu. Se on perustettu vuonna 1559 kardinaali Infante Dom Henriquen toimesta. Yliopisto toimi kristillisenä kouluna kaksi vuosisataa, sulkien ovensa 1700-luvulla. Se uudelleenavattiin vasta vuonna 1973. Nykypäivänä Évoran yliopisto on historiallisissa puitteissa toimiva julkinen oppilaitos, joka tarjoaa kymmeniä eri opinto-ohjelmia.

Yliopisto koostuu useista historiallisista rakennuksista, mutta erityisesti opinahjon päärakennus, Colégio do Espírito Santo, on julkisivultaan upea, koostuen marmorisista pylväshalleista ja niiden keskellä sijaitsevasta vanhasta kappelista. Rakennuksesta löytyy historiallista maalaustaidetta ja myös luokkahuoneiden seinät on koristeltu barokkityylisillä azulejo-kaakeleilla, joiden aiheet vaihtelevat oppiaineiden kuvauksista aina Platoniin tai Aristoteleehen opettamassa.

Yliopiston sisätiloihin voi  tutustua vapaasti myös arkisin, kunhan ei häiritse opetusta tai mene huoneisiin, joihin pääsy on erikseen kielletty. Myös maksullisia opastettuja kierroksia on saatavilla.

Lisätietoja: uevora.pt

Päiväretkikohteita

Cromeleque dos Almendres

Keskeltä Alentejon maaseudun kumpuilevia korkkitammiviljelmiä löytyy aukio, jolla seisoo kymmenittäin mystisiä kivipaasia ympyränmuotoisessa asetelmassa loivassa rinteessä. Kyseessä on megaliittinen muinaisjäännös, joka koostuu 6000 vuotta ennen ajanlaskun alkua pystytetyistä menhir-kivistä. Almendresin kivikehä on Iberian niemimaan suurin pystykivirakennelma. Joissakin kivissä on heikosti nähtävissä muinaisia kaiverruksia ja muutamassa on myös pieniä pyöreitä kuoppia, joita on todennäköisesti käytetty taivaankappaleiden liikkeiden seuraamiseen asettamalla niihin pieniä kiviä.

Évoran alueella on ollut asutusta jo kivikaudelta lähtien, ja sieltä löytyy muitakin pienempiä muinaiskiviä, jotka ovat hajallaan maaseudulla. Cromeleque dos Almendres onkin todennäköisesti ollut muinainen juhla- ja seremoniapaikka, tai vaihtoehtoisesti liittynyt pelkästään taivaankappaleiden havainnointiin. Noin 1,5 kilometrin päässä kivipaasista löytyy myös yksittäinen, suuri menhir, joka on pystytetty sille linjalle, mistä aurinko nousee talvipäivänseisauksena kivikehältä päin katsottuna.

Paikka sijaitsee Nossa Senhora de Guadalupen kylän lähellä Évoran länsipuolella. Sinne kannattaa poiketa Évoran ja Lissabonin välisellä matkalla. Tien varrelta löytyy myös opastuskeskus. Kivikehälle ei ole pääsymaksua.

Montemor-o-Novo

Montemor-o-Novo on pittoreski pikkukaupunki Évoran länsipuolella ja mukava päiväretkikohde Évorasta tai jopa Lissabonista käsin. Sieltäkin löytyy paljon historiallista nähtävää kirkoista luostareihin ja paikkakunnan hurmaavilla mukulakivikujilla voi sukeltaa menneiden vuosisatojen charmiin.

Montemor-o-Novon linnarauniot
Montemor-o-Novon linna valaistaan iltaisin kauniisti.

Montemor-o-Novon hienoin nähtävyys ovat kukkulan huipulla sijaitsevat keskiaikaiset linnanrauniot. Linna rakennettiin paikalla aiemmin sijainneen maurilinnoituksen päälle ja se on vuosisatojen saatossa nähnyt useita taisteluita. Linnan Saudação-luostarissa voi ihastella upeita pylväskäytäviä ja freskoja. Paikka on erityisen upea auringonlaskun aikaan.

Arraiolos

Arraiolosin kylä on tunnettu samannimisistä kirjailluista villamatoistaan, jotka ovat kuuluisia koko Portugalissa ja yksi maan vanhimmista edelleen suosituista käsityömuodoista. Arraiolos-matot kudotaan käsin ja niissä on värikkäitä kukka-aiheisia kuviointeja. Toukokuussa Arraiolosissa järjestetään O Tapete Está na Rua -festivaalit, joissa juhlistetaan tätä käsityömuotoa ja paikalliskulttuuria.

Arraiolosin nähtävyyksiin kuuluu myös eriskummallinen pyöreä linnoitus, joka on valmistunut 1400-luvulla, sekä Convento dos Loios -luostari, jonka barokkityylisen kirkon upeat sisäosat on vuorattu azulejo-kaakeleilla ja kullalla. Kylä sijaitsee 20 kilometrin päässä Évorasta pohjoiseen.

Viinitilat

Alentejossa on kasvatettu viiniä jo roomalaisten ajoista lähtien, ja nykypäivänä alueen viinit ovatkin paitsi maankuuluja, myös kansainvälisesti yhä enemmän tunnettuja ja kehuttuja. Vaikka Évora viinibaareineen ja ravintoloineen onkin hyvä paikka viinien maisteluun, on tunnelma maaseudun rauhassa sijaitsevilla viinitiloilla kuitenkin täysin omanlaisensa.

Évorasta onkin helppoa tehdä päiväretki jollekin lähialueen useista viinitiloista maistelemaan hedelmäisiä valkoviinejä, täyteläisiä punaviinejä ja raikkaita roséita, alentejolaisen ruoan tai naposteltavien kanssa tarjoiltuina. Monet viinitiloista tarjoavat myös majoitusta, joka vaihtelee yksinkertaisesta maalaisidyllistä luksukseen.

Viiniköynnös

Évora on myös loistava alkupiste Alentejon viinireitille eli Rota de Vinhos do Alentejolle suuntaamiseen. Maakunnan kumpuilevissa maisemissa sijaitsevat kymmenet toinen toistaan kutsuvammat viinitilat eri rypälelajikkeineen tekevät valinnasta vaikean, mutta varsinaisesti huonoja viinejä ei alueelta onneksi edes löydy.

Évora tarjoilee alentejolaisen keittiön antimia ja alueen viinejä

Évora on loistava kohde ruokamatkailulle, sillä kaupungin pienestä koosta huolimatta sieltä löytyy jopa satoja ravintoloita, joiden menuja maistellessa kuluisi helposti viikko jos toinenkin. Alentejon maakunnan persoonallinen gastronomia perustuu vahvasti maalaisleivän, oliivien ja viinin pyhälle kolmiyhteydelle, jota täydennetään erityisesti sian- ja lampaanlihalla sekä lampaanmaitojuustoilla. Ruoka onkin köyhän, maatalousvaltaisen alueen konstailematonta mutta maukasta maalaisruokaa, jota nauttiessa voi vertailla juustojen ja oliiviöljyjen eri vivahteita.

Paahdettua juustoa
Alentejon suosituimpiin petiscoihin kuuluu mm. paahdettu juusto ja parsalla höystetyt kananmunat.

Yksi tunnetuimmista alentejolaisista ruokalajeista on açorda, leivästä, oliiviöljystä ja valkosipulista valmistettu keiton ja pureen välimuoto, jota voi höystää monella tapaa. Açorda á Alentejana puolestaan on kirkaslieminen keitto, jossa ui isoja leivänsiivuja, uppomuna sekä mausteita, kuten valkosipulia ja korianteria. Migas taas on perinteinen pyttipannumainen ruokalaji, joka on valmistettu voissa paistetuista leivänmuruista ja satokauden mukaan vaihtelevista täytteistä. Portugalilaisista tapaksista eli petiscoista puolestaan kannattaa maistaa esimerkiksi kananmunilla höystettyä parsaa sekä grillattua, yrteillä ja oliiviöljyllä valeltua juustoa. DOP-merkinnän saanut Évora-juusto on lampaanmaidosta valmistettu pieni ja pyöreä, melko kovaksi kypsytetty juusto.

Mustanpuhuvien, tammilehdoissa terhoja syöden kasvaneiden porco preto -porsaiden lihasta valmistetaan laadukkaita pihvejä, erilaisia makkaroita kuten paiolaa sekä presuntoa eli ilmakuivattua kinkkua. Eläimistä hyödynnetään kaikki osat, joten ravintolan listoilla voi tulla vastaan mitä erikoisimpia sisäelinruokia. Myös jokikaloja ja ruskosusihai-keittoa syödään yleisesti Évorassa.

Évoran konditorioista voi löytää pastel de toucinhoja, eli makeita laardileivonnaisia. Muita kokeilemisen arvoisia jälkiruokia ovat esimerkiksi queijadas de Évora -kuppikakut ja Queijinho do Céu -leivokset, marsipaania muistuttavat munakreemillä täytetyt ”pienet taivaalliset juustoset”. Leipomotuotteiden pääraaka-aineita Alentejossa ovatkin kananmunat, mantelit ja kurpitsa.

Alentejo on Portugalin johtava viinintuotantoalue ja sieltä löytyy myös useita paikallisia rypälelajikkeita. Maakunnan viinit pitävät jatkuvasti rankingien kärkisijoja ja keräävät yhä enemmän myös kansainvälistä huomiota. Évora onkin loistava kohde tutustua enologian maailmaan ja maistella erilaisia paikallisia viinejä.

Évora on hyvä paikka ostaa Alentejon moninaisia tuotteita

Évoran vanhakaupunki tarjoaa mukavat puitteet shoppailulle. Kiireinen kaupunkivilinä loistaa poissaolollaan, joten Évorassa kauppoja voikin kierrellä uneliaan maalaistunnelman vallitessa, paeten iltapäivän kuumuutta ilmastoituihin liiketiloihin. Kauppoja löytyy kuitenkin moneen makuun aina trendikkäistä tulokkaista ketjuliikkeisiin ja perinteisiin putiikkeihin. Kaupungin parhaat ostoskadut löytyvät Praça do Giraldon ympäristöstä.

Ostoskatu Rua 5 de Outubro, Évora
Rua 5 de Outubro -katu on loistava paikka tuliaisten ostamiseen Évorassa.

Évoran kauppahalli eli Mercado Municipal de Évora sijaitsee 1º de Maio –aukiolla, ja sieltä voi löytää niin ruokatuotteita kalasta vihanneksiin suoraan paikallisilta tuottajilta kuin kahvilan ja matkamuistokojujakin. Kauppahalli onkin hyvä paikka ostaa alentejolaisia elintarvikkeita, kuten oliiviöljyjä, viinejä tai huoneenlämmössä säilyviä juustoja ja lihatuotteita tuliaisiksi.

Alentejon maakunta on koko maailman suurin korkin tuottaja, ja korkista valmistetut tuotteet aina perinteisistä vesileileistä nykyaikaisiin asusteisiin ovatkin loistava tuliaisvalinta. Korkkikaarna kerätään korkkitammen pinnalta puuta vahingoittamatta, joten materiaali on ekologista. Alentejolaiset värikkäät huonekalut, kudotut matot ja peitot sekä upeasti maalatut saviesineet ovat myös suosittuja matkamuistoja. Alueella valmistetaan myös laadukkaita nahkatuotteita aina käyttöesineistä kauniisiin kenkiin ja laukkuihin sekä monia muita käsitöitä mitä erilaisimmista materiaaleista. Käsitöitä myyviä matkamuistoputiikkeja löytyy erityisesti Rua 5 de Outubro -kadulta.

Évorassa on myös nykyaikainen ostoskeskus Évora Plaza, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista. Sieltä löytyy monien liikkeiden lisäksi hyvin varusteltu supermarket, food court ja elokuvateatteri.

Miten päästä Lissabonista Évoraan

Évora sijaitsee noin 130 kilometriä Lissabonista itään, ja lähin lentokenttä onkin Lissabonissa. Évoraan pääsee helposti vuokra-autolla, sillä sinne vie pääkaupungista hyväkuntoinen, mutta maksullinen A6-moottoritie, josta käännytään maantielle vasta 12 kilometriä ennen Évoraa. Perille pääsyssä menee noin tunnista ja vartista puoleentoista tuntiin. Samainen A6-moottoritie jatkuu aina Espanjan rajalle asti.

Junamatka Lissabonista Évoraan kestää puolitoista tuntia Comboios de Portugalin intercity-junalla. Juna pysähtyy Orienten, Entrecamposin, Sete Riosin ja Pragalin asemilla ja lipun hinta yhteen suuntaan on noin 12-17 euroa matkustusluokasta riippuen. Esimerkiksi Orienten rautatieasemalle pääsee Lissabonin lentokentältä nopeasti metrolla punaista linjaa pitkin.

Linja-autot ovat samanhintaisia ja matkustusaika vaihtelee 1h30min ja 1h45 min välillä. Kansallisen bussiyhtiön nimi on Rede de Expressos ja bussit lähtevät Sete Riosin sekä Orienten asemilta.

Sää

Évoran ja sitä ympäröivän Alentejon maakunnan ilmasto on välimerellisen ja mannermaisen ilmaston sekoitus, johon kuuluvat hyvin kuumat ja kuivat kesät sekä viileät, vaihtelevan sateiset talvet. Myös vuorokauden sisäiset lämpötilaerot ovat huomattavia.

Talvi: Päivän ylin lämpötila on talvisin 14 asteen paikkeilla, laskien öisin 5-6 asteen tuntumaan ja hyvin kylminä öinä jopa lähelle nollaa. Évora saa eniten sateita lokakuusta tammikuuhun.

Kevät: Kevään lämpötilat vastaavat pitkälti Suomen kesää, mikä tekee maalis-toukokuusta miellyttävän ajan tutustua Évoraan. Päivisin lämpötilat ovat yleisesti kahdenkymmenen asteen paremmalla puolella, laskien yöksi lähelle kymmentä astetta. Keväisin sataa jonkin verran.

Kesä: Alentejon kesät ovat kuumia, ja heinä-elokuussa päivän ylin lämpötila onkin keskimäärin 32 astetta. Öisin lämpötila viilenee huomattavasti, laskien yleensä noin 16-17 asteeseen. Toisinaan alueella nähdään lämpöaaltoja, jolloin mittareiden lukema ylittää 40 astetta. Kesäkuukaudet ovat yleensä hyvin kuivia, joten suurimmaksi osaksi Évora on aurinkoinen kaupunki.

Syksy: Syyskuu on vielä kesäinen, kuuma kuukausi, mutta lokakuussa sää alkaa viilentyä. Myös talviset sateet alkavat yleensä lokakuussa. Syksyisin miellyttävän lämmin aika vierailla Évorassa on syyskuun lopulta lokakuun puoliväliin.

--
Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Évorasta
Inline Feedbacks
View all comments