Siirry suoraan sisältöön

Comino

Comino on kolmen kilometrin pituinen pieni ja kallioinen saari Maltan pääsaaren ja Gozon välissä. Saaren vetonaula on Sininen laguuni Cominon ja vielä pienemmän Cominotton välissä. Meri laguunissa on kristallinkirkasta ja hiekka vaaleaa.

Cominon länsipuoli on mukavaa aluetta kävellä ympäriinsä; polut ovat hyviä ja merimaisemat upeita. Rakennuksia ei saarella juuri ole. Lounaispuolella on vanha vahtitorni ja entinen sotilasparakki (myöhemmin sairaala), pohjoispuolella vanha kirkko ja entinen hotelli.

Saaren itäpuoli on melko autiota aluetta eikä siellä mene paljon polkujakaan, joten kannattaa keskittyä vain länsi- ja pohjoispuoliin.

Comino, Malta

Comino valokuvavideona

Tekemistä - Comino

Sininen laguuni

Sininen laguuni Malta
Sininen laguuni

Sininen laguuni on matalahko, turkoosivetinen alue Cominon ja Cominotton saarten välissä. Molemmilla puolilla on pienet rantakaistaleet, suurin osa ympäröivästä alueesta on kalliota. Rantojen puuttumisen ja kesällä paikan suosion vuoksi laguuni ei ole välttämättä pikkulasten paikka, vaan enemmänkin aikuiseen makuun. Drinkki käteen ja laguuniin.

Vesi on alkuun matalaa, mutta toiselle puolelle päästäkseen joutuu uimaan. Tuulisella ilmalla vedenalaiset virtaukset voivat olla kovia ja turisteille on käynyt useammankin kerran huonosti, kun väärä virtaus on yllättänyt. Paikalla on kesäaikaan rantavahteja, jotka tarkkailevat tilannetta ja nostavat tarvittaessa punaiset varoitusliput tankoon, mutta jos menee keväällä tai syksyllä, kannattaa pysyä matalassa vedessä.

Heti laguunin takana on useampikin grillivaunu tai muu koju, joista saa syötävää ja juotavaa. Alueella on myös maksulliset lukittavat lokerikot sekä suihkut ja wc.

Laguunin alue on hyvinkin ruuhkainen kesäaikaan. Nämä kuvat on otettu huhtikuussa, kun siellä oli vielä melko rauhallista.

Sininen laguuni Comino

Muut rannat

  • Cominon koilliskulmassa on Santa Maria Bay, jossa on hiekkaranta. Se on hyvä vaihtoehto, jos tunnelma Sinisellä laguunilla käy liian ahtaaksi. Rannalla on kesällä joitain palveluja, aurinkotuoleja ym.
  • Sinisen laguunin pohjoispuolella on väljempää kalliorantaa auringonottoon.

Vesiurheilu

Tarjolla on ainakin kanootteja, vesiskoottereita ja ilmapatja-ajeluita. Useat Maltan pääsaarella toimivat sukelluskeskukset järjestävät sukellusretkiä Cominolle.

Kuinka Cominolle pääsee

  • Aikataulujen mukaan kuljettavilla pikaveneillä Cirkewwan satamasta (Malta) tai Mgarrin satamasta (Gozo). Näihin pikaveneisiin ostetut liput eivät ole sidoksissa tiettyihin lähtö- tai tuloaikoihin, vaan voi mennä sillä veneellä mikä itselle sopii, kunhan vene ei ole täynnä. Ainakin Cominon päässä laiturilla saattaa olla ruuhkaa suosituimpina aikoina. Tarvittaessa veneet tekevät lisäkuljetuksia aikataulujen ulkopuolella.
    Lippuja voi ostaa satamien kojuista tai netistä.
  • Risteilyillä Sliemasta, Bugibbasta tai Mellieha Baysta. Nämä ovat kalliimpia kuin suorat yhteydet ja lähtö-/tuloajat ovat tarkkoja joihin ei voi vaikuttaa, mutta ne tekevät usein samalla kiertoajelua ympäristössä, joten niillä näkee enemmän kuin suorilla yhteyksillä Cominolle ja takaisin. Joillakin risteilyillä ruoat ja juomat laivassa kuuluvat matkan hintaan.
    Näihin risteilyihin voi ostaa lipun joistain muistakin lomakohteista ja siirtymisen satamiin hoitaa kyseinen yhtiö (lisämaksusta) esimerkiksi tilatakseilla.

Kilpailevia yrityksiä on useita, joten vaihtoehtoja löytyy.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Dodo Bird / Quincas Moreira – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Cominosta
Inline Feedbacks
View all comments