Siirry suoraan sisältöön

Kotor

Kotor on yksi Balkanin mielenkiintoisimmista kaupunkikohteista - koko muurien ympäröimä historiallinen Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kotorin historia ulottuu jo Rooman valtakunnan ajalle.

Hyvin säilyneet muurit, linnoitus kaupungin yläpuolella, sekä jylhät vuoret kaiken ympärillä luovat hienot puitteet Vanhankaupungin kapeille kujille ja viihtyisille aukioille. Kotor on ensimmäisiä kohteita, jotka kannattaa Montenegron lomaan sisällyttää.

Missä asua

Vanhakaupunki on luonnollinen valinta, sillä lähes kaikki Kotorin nähtävyydet ja kiinnostavat paikat sijaitsevat siellä.

Jos haluaa asua Vanhankaupungin ulkopuolella, sen pohjoispuolella oleva alue, Dobrota, on viihtyisämpää aluetta rantakatuineen ja -ravintoloineen kuin lahden toinen puoli.

Yksi vaihtoehto on myös lahden pohjukka, jossa on joitain palveluita, mm. linja-autoasema, ja josta on lyhyt kävely Vanhaankaupunkiin.

Kotor vanhakaupunki ja Kotorinlahti

Löydä hotelli Kotorissa Booking.comin karttahausta

Booking.com

Kotor valokuvavideona

Tekemistä ja nähtävyyksiä - Kotor

Vanhakaupunki

Square of the Arms, Kotor
Square of the Arms on Vanhankaupungin pääaukio.

Kotorin Vanhakaupunki on pääosin tasaista aluetta ja ravintoloiden ja kahviloiden terassien reunustamia katuja sekä aukioita. Kirkkoja ja pieniä putiikkeja on myös lähes joka puolella, joten katuja ja ympäristöä hitaasti ihmetellessä saa aikaa kulumaan kauankin Vanhankaupungin näennäisen pienestä koosta huolimatta.

Muurit

Läntisellä muurilla sekä osalla pohjoista muuria pääsee kävelemään ja katselemaan ympäristöä sieltä käsin. Itse Vanhaankaupunkiin ei ole kovin hyvää näkyvyyttä rakennuksista johtuen. Muureille pääsee nousemaan helpoiten, kun menee pääportista sisään (merenpuoleinen portti), kääntyy aukiolta heti vasemmalle ja kävelee pari minuuttia suoraan terassien ohi, kunnes portaat tulevat vastaan. Pääsymaksu ei peritä.

Kampana-torni
Pohjoista muuria ja Kampana-torni.

Kotorin linnoitus

Linnoitus tunnetaan nimillä St John's Fortress, Castle of San Giovanni tai Kastel Sv. Ivan. Se on laaja rakennelma muureja ja linnoitusta vuorenrinteessä suoraan Vanhankaupungin yläpuolella. Kotor näkyy kokonaisuudessaan silmien edessä ja näkymät Kotorinlahdelle ovat koko ajan hienot.

Pitkä kävely ylös (yli 1300 porrasta) tapahtuu joko portaita tai niiden vieressä kulkevaa mukulakivipolkua pitkin. Reitti on melko hyvä kävellä, jos jatkaa vain linnoitukselle asti, eikä sen pidemmälle. Ainoa ongelma on aikojen saatossa ajoittain todella liukkaiksi hioutuneet kivet, joten kovin liukkailla kengänpohjilla voi tulla ongelmia.

Kotor linnoitus
Kotorin linnoitus sijaitsee vuorenrinteessä suoraan kaupungin yläpuolella.

Linnoitukselle pääsee lähtemään kahdesta eri paikasta Vanhastakaupungista, polut yhtenevät melko nopeasti. Pohjoisen portin vierestä lähtevä polku on helpompi löytää, toinen lähtee n. 100 metriä eteläisen portin pohjoispuolelta. Molemmissa on opasteet.

Pääsymaksu oli 8 euroa/hlö vuonna 2019 ja se peritään lyhyen kävelyn jälkeen molemmilla reiteillä. Noin puolivälissä matkalla linnoitukselle on pieni kirkko. Itse reitti jatkuu vielä linnoituksen jälkeenkin vuoren huipulle asti.

Kolme porttia

Vanhaankaupunkiin on kolme pientä porttia:

  • Sea Gate on pääportti läntisellä puolella - nimensä mukaisesti meren vieressä.
  • Eteläinen portti, Gurdic Gate, on melko huomaamaton portti piilossa eteläisen tornin takana.
  • Pohjoiselle portille johtaa pieni silta joen yli.
Pohjoinen portti, Kotor
Pohjoinen portti

Merenkäyntimuseo

Grgurina-perheen palatsiin tehty merenkäyntimuseo sisältää kolmessa kerroksessa laivojen pienoismalleja ja välineistöä, aseita, maalauksia, huonekaluja, vaatteita, ym. Merenkäynnillä on niin vahva asema Kotorin historiassa ja museo on sen verran monipuolinen, että tätä voi pitää oikeastaan kaupunginmuseona.

Sisäänpääsymaksuun kuuluu myös laite, jolla voi kuunnella kuhunkin kerrokseen sopivaa selostusta mm. kaupungin historiasta.

Sijainti: keskellä Vanhaakaupunkia.
Lisätiedot: museummaritimum.com

Kirkot

Vanhassakaupungissa on monia kirkkoja, joista useimpiin voi käydä tutustumassa ilmaiseksi.

Saint Nicholas Church Kotor
Pyhän Nikolaksen kirkko on Kotorin merkittävin ortodoksikirkko.

Rannat

Kaupungin pohjoispuolella, 500 metrin päässä Vanhastakaupungista, on pari sorarantaa, jotka soveltuvat hyvin auringonottoon. Kotorinlahden pohjukassa on jonkin verran levää sekä muoviroskaa, jotka mahdollisesti haittaavat uimista, joten Kotor ei ole varsinanen rantalomakohde.

Kotor ranta
Sorarantaa kaupungin pohjoispuolella.

Hiekkarantapäivää voi viettää parhaiten noin 11 kilometrin päässä sijaitsevalla Plavi Horizontilla (Sininen horisontti), joka tunnetaan myös nimellä Przno Bay. Se on syrjäinen lahti, jonne on helpointa mennä taksilla. Ranta on matala, vesi on kirkasta ja hiekka hienoa. Se on erittäin suosittu ranta paikallistenkin keskuudessa ja täynnä ihmisiä heinä-elokuussa. Rannan takana on ravintola.

Plavi Horizonti
Plavi Horizonti

Budvan rannat ovat reilun 20 kilometrin päässä.

Veneristeilyt

Muurien edessä sijaitsevassa satamassa on lukuisia veneitä lähtövalmiina kuljettamaan turisteja ympäri Kotorinlahtea. Kiertoajeluiden suunta ja kesto on vapaasti sovittavissa. Yksi suosituimmista kohteista on kirkkosaari keskellä lahtea, josta löytyy lisätietoa Perastin artikkelissa.

Ostokset

  • Ympäri Vanhaakaupunkia löytyy pieniä putiikkeja.
  • Vanhankaupungin pohjoispuolella kahden joen takana on kolmekerroksinen melko moderni ostoskekus Kamelija (linkki).
  • Pieni basaarialue on Vanhankaupungin pohjoisimmalla kadulla (Ulica 1).
  • Muurien edessä pääportin vieressä on päivisin vihannestori.
Tuliaislamppuja Kotorissa
Värikäs lamppu on suosittu tuliainen Kotorista.

Kotorin hintataso

Alta löytyy joitain esimerkkejä ravintoloiden hintatasosta. Kotor on erittäin suosittu matkakohde, mistä johtuen hinnatkin ovat hieman ylempänä kuin muissa Montenegron kaupungeissa. Edullisia vaatelöytöjä ei löydy myöskään kovin helposti.

Hotellihuonehinnat ovat mediaanihintoja Booking.comissa.

Tuote

Pizza ravintolassa

0.33 l olut

3-4* hotelli (huhtikuu)

3-4* hotelli (heinäkuu)

Hinta

8-11 €

2.50 €

140 €

199 €

Lentokentältä Kotoriin

Kotor on vain noin 8 kilometrin päässä Tivatin lentokentästä. Montenegron pääkaupungin Podgorican kentältä on matkaa 86 kilometriä. Kroatian Dubrovnikin, tai oikeastaan Čilipin, kentältä on Kotoriin 80 kilometriä.

Dubrovnikiin lentäessä kannattaa huomioida rajanylitys, jossa saattaa mennä joko muutamia minuutteja tai pahimmillaan jopa 2-3 tuntia (tosin kesäkuussa 2019 avattiin uusi rajanylitypaikka, minkä pitäisi lyhentää jonoja). Kroatiaan lentäessä kannattaa melkein yhdistää Kotor ja Dubrovnik yhdeksi lomaksi ja vierailla molemmissa – ja palata lentokentälle Dubrovnikista, sillä silloin matka-aika on tarkasti tiedossa.

Sää - Kotor

Kotorinlahti

Talvi: Talvet ovat viileitä ja pilvisiä/sateisia. Päivän ylin lämpötila pyörii 12-16 asteen tuntumassa ja öisin saattaa olla pieniä yöpakkasiakin.

Kevät: Maaliskuussa sateet vähenevät jonkun verran, mutta lämpötilat eivät vielä nouse kovin lämpimiksi. Huhtikuussa 20 °C menee jo säännöllisesti rikki iltojen ollessa vielä viileitä. Toukokuu saattaa olla jo hyvinkin kesäinen kuukausi päivälämpötilojen osalta. Se on samalla myös melko arvaamaton.

Kevät tai syksy voi silti olla kesää parempi matkustusaika, sillä Kotor on todella suosittu kohde myös suurten risteilylaivojen ohjelmissa. Ja kun Vanhankaupungin kaduille purkaantuu pari laivallista ihmisiä kesäaikaan siellä jo ennestään olevien turistien lisäksi, niin kadut käyvät äkkiä ahtaiksi.

Kesä: Kesät ovat kuumia ja melko vähäsateisia, erityisesti heinä-elokuussa. Lämpötilat nousevat päivisin kesäkuussa 30 asteen tuntumaan ja heinä-elokuussa usein yli. Öisin asteet pyörivät 20 °C paikkeilla.

Syksy: Sademäärät alkavat nousta syyskuussa ja lokakuu on jo vuoden sateisimpia kuukausia. Lämpötilat ovat syyskuussa vielä melko kesäisiä, marraskuussakin voi olla päivisin yli 20 astetta.

---

Teksti, kuvat ja video: Jussi Ryynänen
Videon musiikki: Sailing / Delicate Steve – Audiokirjasto, Youtube

Subscribe
Notify of
guest
0 kommenttia Kotorista
Inline Feedbacks
View all comments